Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "tasa-arvo"

Sort by: Order: Results:

  • Marin, Melina (2023)
    Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet kotitöiden jakautuvan heteronormatiivisissa parisuhteissa niin määrällisesti, ajallisesti kuin kotityötyypillisesti yhä sukupuolen mukaisesti. Tasa-arvoisten asenteiden näkyminen työmarkkinoilla, koulutuksessa ja politiikassa herätti kysymyksen siitä, miksi kotityöt jakaantuvat yhä epätasaisesti heteronormatiivisten pariskuntien välillä. Kotitöiden epätasa-arvoisen jakaantumisen on todettu olevan etenkin naisten hyvinvointiin negatiivisesti vaikuttava tekijä. Tutkimuksen tavoitteena on koota yhteen aiempien tutkimuksien tuloksia sukupuolten välisestä kotityön jakaantumisesta sekä kuvata millaiset tekijät ja ilmiöt voivat vaikuttaa kotitöiden jakaantumiseen. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksessa pyrittiin vastamaan asetettuihin tutkimuskysymyksiin aiemmista tutkimuksista luodun synteesin avulla. Aineiston hankinta toteutettiin ilman tiukkoja rajoituksia ja aiheeseen sopivien hakusanojen avulla. Kandidaatintutkielman suppeuden takia tutkielmassa tarkasteltiin vain samassa kotitaloudessa asuvia aikuisia heteropareja. Tässä tutkimuksessa selvisi, että naiset tekevät yhä noin 60 prosenttia kotitöistä ja miehet noin 40 prosenttia. Ajallisesti miesten ja naisten kotitöihin käyttämä ero oli 37 minuuttia. Naisille yleisimpiä kotitöitä olivat ruoanlaitto sekä siivoaminen ja miehille erilaiset piha- ja huoltotyöt. Kotitöiden jakautumiseen vaikuttavia tekijöitä tunnistettiin useita. Esimerkiksi ansiotulot, koulutus, elämänvaiheen muutokset, kuten ruuhkavuodet, perhevapaat sekä poliittiset päämäärät selittivät työnjaon jakaantumista ja sen epätasaisuutta. Tasainen työnjako oli todennäköisempää, mikäli ammatillisten asemien ja ansiotulojen välillä ei ollut suuria eroja. Kotitöiden epätasainen jakaantuminen on monien tekijöiden summa ja siksi yksilö- tai yhteiskunnallisella tasolla jakaantumiseen voi olla vaikea puuttua.
  • Keski-Liikala, Toni (2023)
    Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaista diskurssia yhteiskunnallinen ja poliittinen keskustelu tuottaa työväenluokasta ja duunariammattilaisuudesta. Aihe koskee läheisesti myös toisen asteen ammatillista koulutusta, jossa duunarit pääosin hankkivat osaamisensa. Tutkimuksessa oli oletuksena, että työväenluokkaisuutta ja duunareita koskevaan diskurssiin sisältyisi vähintään jossain määrin sellaisia negatiivisia asenteita ja stigmoja, jotka heijastuvat duunareiden kokemukseen yhteiskunnan jäsenyydestä ja työntekijyydestä. Tutkimuksen aihe kytkeytyi ammattien väliseen tasa-arvoon ja duunariammattien arvostukseen. Tässä kvalitatiivisessa tutkimuksessa painottui duunareita ja työväenluokkaa koskeva osaaminen, sivistys, identiteetti ja ideologia. Niitä koskevia asenteita ja kokemusta selvittävä tutkimus perustui kriittiseen diskurssianalyysiin. Kontekstina toimi luokkaistuminen ja työväenluokkaisuus, ammattien luokittelu sekä poliittiset diskurssit. Tutkimusaineisto koostui kolmesta Suomen eduskunnan täysistuntopöytäkirjasta ja edelleen niihin kirjatuista puheenvuoroista. Täysistunnot koskivat hallituksen esitystä oppivelvollisuusiän pidentämiseksi (HE 173/2020 vp). Diskurssianalyysi osoitti, että ymmärrystä ja jopa kunnioitusta duunariammatteja kohtaan löytyy puoluerajoista riippumatta. Duunarityötä puolustettiinkin puoluepoliittisten jakolinjojen sijaan enemmän omakohtaisuuteen perustuvien kokemusten perusteella. Negatiiviset diskurssit syntyivät usein tahattomasti tai ajattelemattomasti, johon osittaisena syynä oli diskurssien uusintaminen, joka edusti vakiintunutta tapaa puhua duunareista. Ideologiaa koskeva retoriikka oli sen sijaan vahvaa ja värikästä, joka perustui usein työväenluokan historiaan. Lisäksi köyhyyden ja huono-osaisuuden stigmat varjostivat duunarityön ammattilaisista ja työväenluokasta tuotettuja argumentteja. Yhteiskunnan keskiluokkaistumisesta huolimatta ammatteihin ja koulutusasteeseen perustuva luokkaistaminen on edelleen tyypillistä poliittisessa keskustelussa. Tämä toteutuu ääneen lausuttujen diskurssien välityksellä. Työväenluokkaisiin arvoihin ja ideologiaan kohdistuvat diskurssit välittyvät myös heihin, kenellä ei ole duunarityöstä huolimatta yhteyttä työväenluokan poliittiseen ideologiaan ja historiaan.
  • Kekki, Ilari (2021)
    Kandidaatintutkielmani tarkoituksena oli selkiyttää inkluusiota käsitteenä, avata inkluusion taustoja sekä roolia opetussuunnitelmissa. Näin inkluusioperiaatteen tärkeänä aiheena tutkia, sillä se on herättänyt paljon keskustelua ja aihe kiinnosti aiemman työkokemukseni kautta. Halusin kandidaatintutkielmassani tarkastella, mitä varhaiskasvatuksen osalta inkluusiosta on tutkittu viime vuosikymmenen aikana sekä minkälaisia haasteita aiemmat tutkimukset toivat esiin inkluusion toteutumisen kannalta. Tarkoituksenani ei ollut kuitenkaan tuomita inkluusioperiaatetta, vaan toin epäkohtia esiin, jotta inkluusiota voitaisiin kehittää. Koin inkluusion tunnelatautuneena ja kompleksisena, joka vaati moniulotteisena aiheena pohjatyötä ennen empiiristä jatkotutkimusta. Käytin laadullisessa kandidaatintutkielmassani menetelmänä teoreettista tarkastelua. Tarkoituksenani oli avata inkluusiota käsitteenä ja siihen liittyviä taustoja ensin laajemmasta kuvasta käsin ja siirryin teoreettisessa tarkastelussani kohti varhaiskasvatuksen näkökulmaa ja inkluusion toteutumiseen liittyviä haasteita. Käytin tutkimuksessani pääsääntöisesti kasvatustieteeseen ja erityispedagogiikkaan pohjautuvia lähteitä. Kansallinen tutkimus liittyen inkluusioon varhaiskasvatuksessa on vielä vähäistä ja tutkimuskentällä ilmeni aukkoja etenkin inkluusioperiaatteesta käytännön tason näkökulmasta. Inkluusion rooli opetussuunnitelmissa ja lainsäädännössä on kapea-alaista, joka vaikuttaa sen käytännön toteuttamiseen. Inkluusio herättää lisäksi käsitteenä epäselvyyttä ja resursseilla voidaan nähdä olevan vaikutusta siihen, miten inkluusio toteutuu.
  • Rousu, Jenni (2024)
    Tämän tutkielman tarkoituksena on luoda koulukäsityön kontekstissa kirjallisuuskatsauksen keinoin kokonaiskuvaa sukupuolten tasa-arvon ja sukupuolitietoisuuden nykytilasta ja muutoksista 2000-luvulla. Vaikka sukupuolittuneet asenteet ja toimintamallit ovat vähentyneet, tutkimukset osoittavat, että sukupuolten tasa-arvon ja sukupuolitietoisuuden tasossa on edelleen parantamisen varaa. Jo sillä, että opettajat ovat koulukäsityön eri painotuksissa suurelta osin jakautuneet sukupuolen mukaan, on vaikutusta oppilaiden mielikuviin ja traditionaalisten sukupuoliroolien säilymiseen käsityöhän liittyvissä asenteissa. Opettajien omat kouluaikaiset kokemukset vaikuttavat opetukseen – etenkin opettajan refleksiivisyyden ollessa vähäistä. Tutkimusaineisto koostuu vuosien 2000-2020 aikana julkaistuista kotimaisista koulukäsityötä, sukupuolten tasa-arvoa ja sukupuolitietoisuutta käsittelevistä tutkimuksista sekä vertaisarvioiduista tieteellisistä artikkeleista ja pro gradu -tutkielmista. Teorialähtöisen sisällönanalyysin lähtökohtana on feministisestä teoriasta, sukupuolten tasa-arvoa koskevasta tutkimuksesta ja Opetushallituksen vuonna 2015 julkaisemasta tasa-arvo-oppaasta nouseva käsitteistö. Tutkielman tavoitteiden kannalta tärkeimmät käsitteet ovat sukupuolten tasa-arvo ja sukupuolitietoisuus. Tämän lisäksi analyysin kannalta olennaisia käsitteitä ovat sukupuoli, intersektionaalisuus, sukupuolineutraalius ja heteronormatiivisuus. Tutkielman tulokset osoittivat sukupuolten tasa-arvon ja sukupuolitietoisuuden tason parantuneen 2000-luvun aikana. Sukupuolen moninaisuus huomioitiin kuitenkin vasta viimeisimmissä tutkimuksissa. Sukupuolten tasa-arvon edistämisen kannalta olennaista oli siirtyminen sukupuolineutraalista näkökulmasta sukupuolitietoisuuden lisäämiseen. Myös tämä tutkielma tekee näkyväksi sukupuolittuneita asenteita ja toimintamalleja, ja osoittaa niiden edelleen elävän voimakkaasti sekä koulukäsityössä että yhteiskunnassa laajemminkin. Se osoittaa myös tarpeen lisätutkimukselle, jonka pohjalta sukupuolten tasa-arvoa voitaisiin edistää sekä poliittisilla että koulukohtaisilla päätöksillä.
  • Hakala, Marjo (2016)
    The aim of this study was to determine if doing and sharing housework is causing disagreements in young couples´ homes. Futhermore my study was about the causes of disagreements and how they were shown out. I was also interested in the influence of childhood home when it comes to young couples´ expectations of the division of housework. The theory part of the study dealt with the qualitative contents of the concept of mastery of everyday life and the knowledge that guides actions. It was also especially about young couples´ skills in everyday life. With the explanations about housework sharing was provided an explanation to housework division by sex. In addition, a previous research about the reasons why couples want to live together, what causes disagreements in relationships and if they are reasons for separations was presented. The studies have proved that couples are more satisfied than expected in sharing the housework. 13 young couples with no children took part in the study. They answered the questionary which was linked on a facebook profile. Everyone answered the questions individually on their own forms. The questions were either multiple choices or they demanded open answers. The frequencies were calculated and compared to couples and to women and men. The research showed that the most disagreement causing housework is cleaning. The housework was shared partly unequally and an allocation to women´s and men´s work was very clearly seen. Women did most of the laundry and men took care of the car and the household´s small maintenance tasks. It can be seen that housework causes disagreement in young couples´ homes. The model from childhood home is significant but effects in two ways, either young couples want to obey it or do the opposite way.
  • Kontio, Milka (2017)
    According to the national core curriculum, education in Finnish schools must be gender-aware and aim to deconstruct stereotyped perceptions of gender. Despite this, students are treated differently based on their presumed gender in their daily life in school. Perceptions of gender are instinctively sustained through everyday habitual practices. To achieve gender-awareness in education, one needs to become more conscious of these practices and create opportunities for change if needed. The aim of this study was to describe some of the everyday practices in Finnish schools that subtly produce, reproduce and maintain perceptions of gender in school. This study is a literature survey. Literature from both educational science and gender studies has been applied. Everyday practices in schools were examined from the perspectives of the official, informal and physical levels of school. Gendered practices occurred on all three levels. On the official level, this study presented gendered practices concerning student performance and classroom management. Girls’ and boys’ educational achievements were perceived differently. Gendered expressions in classroom management reinforced the stereotypes of boys causing trouble and girls being quiet. On the informal level, the study focuses on friendship relations and violence, which was further intertwined with power hierarchies and the pursuit of popularity. Violence was used in different manners according to gender, and it was particularly connected to the boys’ construction of masculinities. Violence was also used to control the boundaries of the “right” kind of gender expression. On the physical level, the possibilities for using space and making noise were examined. Girls’ activities in school were more limited than boys’. In order to achieve gender-awareness in education, many everyday practices need to be examined and deconstructed, so that students can be treated according to their individual qualities.
  • Wiitasalo, Magdalena (2018)
    Aims: The aim of this thesis is to study what kind of attitudes Finnish political actors have towards school choice. The purpose is to find out how different attitudes are reasoned and justified. I’m also interested in the societal structure and how school choice affects the Finnish comprehensive school system and the future of our society. School choice has raised a lot of discussion because it has become more common amongst families. Through this literature review I try to find out different ways to approach school choice. It is necessary to study school choice because it is important to provide equal opportunities for everyone. However, we should also take individual freedom into account. Therefore, it is crucial to understand different attitudes towards school choice and what kind of effects they might have on the society. Methods: This Bachelor’s thesis is a literature review. My research material consists of litera-ture concerning school choice, including studies and articles. Before choosing my research ma-terial I defined the research question and the main concepts. This way I cut the research sub-ject into smaller pieces before starting the research process. It also helped me to find key-words. I tried to choose primary sources and be critical when choosing the research material. However, the extent of Bachelor’s Thesis restricted the amount of research material I could choose. The purpose of this literature review is to analyse school choice and find out different ways to approach this subject. Results and conclusions: According to this literature review there are mainly two kinds of ways to approach school choice. The first one is the neoliberal approach that emphasizes freedom of choice and individual rights. The second approach accentuates equality and equal possibilities. Socioeconomic status has an impact on families’ school choice. High-educated parents are typically more aware of the possible negative effects, but they still use the possibility to choose more than parents that are less educated. Parents with lower education are on average more supportive towards school choice yet in practise use the possibility to choose less. The individual right to promote one’s educational path is one way to justify school choice. Some people recommend the public school nearest home because the people there are often familiar and the way to school is shorter. The same people also emphasize equality and uniformity.
  • Nyholm, Neea (2023)
    Taloudellinen eriarvoisuus ja tuloerot ovat Suomessa kasvussa, joka kasvattaa samalla köyhyydessä elävien lasten määrää. Köyhyyden kokemukset varhaislapsuudessa vaikuttavat negatiivisesti lapsen kasvuun ja kehitykseen. Hyvin organisoidulla varhaiskasvatuksella on mahdollisuus tasata lasten erilaisia lähtökohtia ja kehityksen edellytyksiä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää köyhyyden vaikutuksia lapsen subjektiiviseen hyvinvointiin varhaiskasvatuksen arjessa sekä tutkia millä tavoin varhaiskasvatus tasoittaa lapsiköyhyydestä aiheutuvia epätasa-arvoisia lähtökohtia. Tämä tutkimus toteutettiin kuvailevana narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen aineisto muodostui viidestä tieteellisestä tutkimusartikkelista, joiden ajankohdat ajoittuivat vuosien 2012-2016 väliin. Tutkimuksen aineistoa analysoitiin sisällönanalyysin keinoin. Tutkimusaineiston analysoinnin kautta havaittiin, että lapsiköyhyys varhaiskasvatuksessa liittyy lapsen subjektiiviseen hyvinvointiin, sosiaalisten suhteiden osa-alueeseen. Köyhyyden ja taloudellisen eriarvoisuuden vaikutukset esiintyivät päiväkotiarjessa materian kautta. Lapset vertailivat omia leluja ja tavaroita keskenään sekä solmivat niiden avulla vertaissuhteita. Analysoinnin avulla selvitettiin myös, että inhimillinen pääoma on yhteydessä lapsiköyhyydestä aiheutuvien eriarvoistavien lähtökohtien tasaamiseen. Laadukas varhaiskasvatus tuottaa inhimillistä pääomaa kehittämällä lapsen kognitiivisia sekä sosioemotionaalisia taitoja. Kognitiivisten ja sosioemotionaalisten taitojen kehittymiseen puolestaan vaikuttaa varhainen ympäristö ja vuorovaikutussuhteet.
  • Vaittinen, Henriikka (2019)
    The labour market in Finland is segregated by gender, and it is rare to work in a place, where the number of men and women is even. The aim of this bachelor’s thesis is to look at the effects of these segregated labour markets by studying the experiences of tokens. The main theory of this research is the token theory by Rosabeth Moss Kanter (1977). This theory depicts the roles and statuses that are repercussions of the token situation. In this research I will also analyze, how the token category of gender is present in the speech of the tokens. The research was based on four qualitative theme interviews of male kindergarten teachers. The length of the interviews was from 46 to 70 minutes. The research material of this is a discretionary sample. Studying male kindergarten teachers enabled examining token experiences, because teacher’s profession is strongly segregated by gender. The interviews were first transcribed, and the analyzed using a phenomenographic method with four stages of analysis. The token status is shown in the high visibility of the male kindergarten teachers. They are also often presumed to pose qualities and skills, which are typical to the category of their gender. The interviewees talked about surprised reactions, stereotypes that they face, gratitude and the benefits of being one of the few in their field. This treatment received as a token resulted in feelings of anxiety, irritation and indifference. The tokens described their work community in many ways, from empowering to feeling like an outsider. The interviewees had not often worked with other male kindergarten teachers. In contrast to the theoretical framework of the study, there were no signs of competition between the tokens in this research material. The attitude towards other tokens was positive. Segregation in the kindergarten teacher’s profession was described as a fact that the tokens are already aware of and do not need to be reminded of. In the material this was shown as a general assumption that all teachers in kindergarten are female, and also as the fact that the profession is very homogenous in terms of gender. The interviewed tokens had similar backgrounds, and they indicated many reasons for there being so few men working as kindergarten teachers. Gender roles in upbringing were addressed as different ways of acting between men and women, breaking of gender norms and gender-sensitive education.
  • Shemeikka, Kati-Rosita (2017)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Gender sensitive education takes into account the role of gender in all aspects of institutional upbringing and it aspires to see individuals as one-of-a-kind. A gender sensitive kindergarten teacher is able to recognize patterns and schemas in their own way of thinking which reproduce gender roles and from there end up reproducing them in the kindergarten. Therefore the ability to reflect one’s work is crucial. Previous research shows that the field of early childhood education is full of binary norms and regulations in regards of gender. In the context of institutional early childhood education the offered gender roles (for example during play) are quite often terribly stereotypical and dualistic. This study aims to report and describe how kindergarten teachers regard gender sensitive education in the context of early childhood education, what kind of personal experiences they have of gender sensitivity in their line of work, their general thoughts and feelings about the whole spectrum of gender as well as equality and the challenges they have faced in respect of the whole issue. The nature is the study was qualitative and the matter was collected by semi-structured theme interviews. The three interviewed kindergarten teachers work for the city of Helsinki. The collected matter was analyzed by content analysis. All of the interviewed kindergarten teachers aimed to be equal and gender sensitive in their work. They thought that children should be able to express their gender in a diverse way and to be able to experiment with different kinds of gender roles through play. The interviewed kindergarten teachers saw equality as a base and a foundation for education and upbringing. As a challenge for the actualization of gender sensitive education they mentioned the lack of resources such as time, the hectic schedule of a kindergarten and general lack of understanding of the issue.
  • Uuksulainen, Anniina (2016)
    Stereotypical perceptions of girls and boys, can still be seen from teacher`s action. This is because teachers have different expectations to children, depending their gender. The environment and teachers are playing a key role, in how the child is thinking about their own gender. People should still be working forward gender equality, because the professions and compensation levels are still divided between women and men. This research surveys the perceptions of kindergartenteachers about gender-sensitivity in early childhood education. My aim was to research how the kindergartenteachers understand gernder-sensitive education, how they value it, and do they try to operate their pedagogy with gender sensitivy. This research is in pedagogy and feminist field. The material for this examination was gathered by themeinterwieving three preschool teachers in metropolitan area. The material was analysed with contentanalysis. The interview included two women- and one man kindergartenteacher. Two of them were been working as a kindergartenteacher for a long time, and one just under a year. The aim in this was to gather a versatile material. The material of this reseach showed that the kindergartenteachers don`t see that gender-sensitiv education is familiar to them. Beside thet all of them knew partially how to define it. They all also felt it to be significant in some way, but there were differencies in their answers. The teachers perceptions diverged in their own pedagogy, because only two of them admitted to be a gender-sensitive teachers. Despite this, all of them descriped to be gender-sensitive in some way. Because all of them felt that gender-sensitive education is not familiar to them, there should be more studies and advisory about the subject.
  • Kinos, Vili (2017)
    This bachelor's thesis focuses on the experiences of five male-home economics teacher student’s experiences on their choice of career and on their perceptions of the importance of men in the home economics field. Research questions formulated as follows: 1. What kind of experiences do male home economics teacher students have on their choice of career? 2. How do male home economics teacher students themselves see their importance in the home economics field? There has been little research on male home economics teachers. Male teachers in other fields have been studied both in Finland and abroad. Five male home economics teacher students were interviewed. The interviewees were at different phases on their studies. The interviews were conducted as theme interviews. The average duration of the interviews was approximately 30 minutes. The material produced by the interviews was analyzed by means of content analysis. The study revealed that a male home economics teacher raises interest in people. People were interested in the selection of career of the interviewed students, most of the reactions from people were positive. The most positive experiences come from the interviewed students families and closest friends. Negative reactions were mostly from unknown people. The interviewees felt that male home economics teachers were important male pupils. The interviewees brought up, how a male home economics teacher can affect equality improvement, widening of gender roles, the home keeping skills of boys in particular and to the image of home economics field. The interviewed men feel that they are suitable career for them. The comments they face seem to strengthen their feeling of being on the right field. Comments that find the interviewed students different, that came from some outsiders, do not shake their perception. Although all the interviewees had heard a lot of comments about their choice, they approach them objectively. They feel that a male home economics teacher can develop home economics as a subject and benefit social equality.
  • Nyländen, Kristel (2023)
    Tässä kandidaatintutkielmassa perehdyn sukupuolittuneisiin käytänteisiin liikunnan oppiaineessa Suomessa, erityisesti peruskoulun alaluokilla. Lisäksi esitän, kuinka opettaja voi edistää sukupuolitietoista opetusta liikunnan oppiaineessa. Tarkastelen tematiikkaa kasvatustieteellisestä viitekehyksestä käsin. Aiemmat tutkimukset osoittavat, kuinka sukupuolittuneet valtasuhteet uusiutuvat useasti liikunnan oppiaineessa ja urheilussa ylipäätään (Berg & Lahelma, 2010). Instituutiona koululaitoksen on todettu olevan sukupuolittava ja sukupuolen dikotomista jakoa toisintava (Karvinen, 2010). Tästä syystä koin tärkeäksi tarkastella sukupuolitietoisen opetuksen merkitystä sukupuolittuneiden käytänteiden haastajana ja kyseenalaistajana juuri liikunnan oppiaineessa. Toteutin tutkielman kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistona hyödynsin sekä kansainvälistä että paikallista tutkimusta, kuitenkin Suomen konteksti tarkastelun kohteena. Hyödyntämäni tutkimukset keskittyvät liikunnan oppiaineen sukupuolittuneisiin käytänteisiin (esim. Berg & Kokkonen, 2020a; Metcalfe, 2018), liikunnan opettajien pystyvyyden kokemuksiin sukupuolen näkökulmasta (esim. Berg & Lahelma, 2010), sukupuolitietoiseen opetukseen (esim. Rands, 2009; Jääskeläinen ym., 2015) sekä sukupuolivähemmistöjen kokemaan syrjintään koululiikunnassa (esim. Berg & Kokkonen, 2020a; Lehtonen, 2003). Tulokset osoittivat, kuinka sukupuolittuneet käytänteet heijastuvat edelleen osaksi peruskoulun ala-asteen liikuntakasvatusta. Fyysisessä tilassa sukupuolittuneet käytänteet ilmenevät erillisiä tilallisia ratkaisuja tarkasteltaessa. Puolestaan psykososiaalisessa tilassa esimerkiksi tuntisisällöt, odotukset ja puhuttelu poikkeavat toisistaan tyttö- ja poikaoppilaiden kohdalla. Sukupuolitietoinen opetus kykenee haastamaan näitä toiminta- ja ajatusmalleja sekä raivaamaan tilaa entistä yhdenvertaisemmalle kasvatukselle.
  • Tervo, Anna-Riikka (2023)
    Tutkimukseni tavoite on perehtyä inkluusion toteutumiseen suomalaisessa varhaiskasvatuksessa lasten näkökulmasta, mikä ohjaa koko tutkimustani. Tutkimuskysymykseni ovat: miten inkluusio toteutuu lasten näkökulmasta ja miten osallisuus toteutuu tutkimusryhmässäni. Tutkimuksessani etsitään niitä tapoja, joiden puitteissa inkluusio toteutuu lapsiryhmässä lain vaatimalla tavalla lasten näkökulmasta. Tutkimukseeni osallistui yksi päiväkotiryhmä lapsineen ja kasvattajineen. Kyseessä oli yhden päiväkodin integroitu erityisryhmä, jossa oli kaksitoista lasta ja kaksi varhaiskasvatuksen erityisopettajaa sekä yksi lastenhoitaja. Havainnoin lapsiryhmän toimintaa kuutena eri ajankohtana tammi-helmikuun aikana 2023. Perustan tutkimustulokseni ja johtopäätökseni havaintoihini. Tutkimukseni pohjautuu lisäksi inkluusioteoriaan, eli se on teoriapohjainen sisällönanalyysi. Osallisuuden pisteyttäminen käytännön tilanteissa on tutkimuksessani tapa arvioida inkluusion toteutumista. Tutkimukseni pohjalta havaitsin kasvattajien olevan merkittävässä roolissa lasten osallisuuden mahdollistajina, sekä siinä, että inklusiiviset periaatteet toteutuivat ryhmässä. Sen sijaan sosiaalinen osallisuus eli vertaissuhteet lasten välillä eivät toteutuneet ryhmässä toivotulla tavalla silloin, kun kasvattajat eivät olleet mukana niitä edistämässä. Laadullisessa tutkimuksessa ei pystytä päättelemään yleistettävissä olevia tuloksia. Tämän tutkimusryhmän kohdalla tulokset antavat kuitenkin suuntaa sille, että kasvattajien mukanaolo vertaissuhteiden muodostamisessa oli tärkeää silloin, kun haluttiin auttaa tuen tarpeen lapsia pääsemään mukaan yhteisleikkeihin vertaislasten kanssa. Myös lasten osallistaminen oli kasvattajien tekemä tietoinen valinta varhaiskasvatuksen arjessa. Osallisuustasolta toiselle pääsemiseksi kasvattajien tulisi osallistaa lapsia aiempaa enemmän päätöksentekoprosesseihin.
  • Haapaharju, Iina (2024)
    Tässä tutkimuksessa selvitetään kuinka erilaiset opetusta ohjaavat dokumentit ja kurssikirjat ohjaavat seksuaalikasvatuksen toteutumista peruskoulussa. Peruskoulu kattaa ihmisen elämästä noin neljäsosan ja on täten iso osa ihmisen elämää ja kehittymistä. Seksuaalikasvatus on monipuolinen ala ja sen eri ulottuvuuksia tunnistetaan enenevissä määrin eri yhteiskunnan tasoilla. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että teemaan liittyviä asioita käsitellään nykykasvatuksessa verrattain vähän. Kyseessä on kuvaileva kirjallisuuskatsaus Tarkasteltavina ovat perusopetuslaki, oppivelvollisuuslaki, yhdenvertaisuuslaki, laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta, perusopetuksen opetussuunnitelma sekä 12 Helsingin yliopiston opettajaopiskelijoiden ja biologian aineopiskelijoiden kurssikirjaa. Menetelmänä hyödynnetään kuvailevaa kirjallisuuskatsausta ja sen mahdollistavaa tyyliä kuvata laajoja kokonaisuuksia ja materiaaleja. Seksuaalikasvatus heijastuu tutkittavista materiaaleista läpi yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja identiteetin kehittymisen tukemisena. Laki painottaa opetuksen järjestäjän vastuuta kaikenlaisen syrjinnän ehkäisemisessä ja tasa-arvon toteutumisessa. Opetussuunnitelma puolestaan määrittää minkä verran mitäkin oppiainetta milloinkin opetetaan. Tämä vaikuttaa konkreettisesti myös seksuaalikavatuksen opettamiseen ja oppimiseen. 12:sta kurssikirjasta yhdessä oli luku omistettua seksuaalikasvatukselle. Muutoin paino oli tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden korostamisessa. Termiä “seksuaalikasvatus” ei kuitenkaan mainittu yhdessäkään tutkittavista aineistoista. Tulevaisuudessa tuloksia voidaan soveltaa jatkotutkimuksiin kasvatustieteen ja seksologian kentällä kuten myös kurssikirja- ja opetussuunnitelma-analyysissa. Tutkimusta voitaisiin tehdä esimerkiksi kokemuksista ja ajatuksista seksuaalikasvatukseen liittyen ja siihen kuinka opettajaopiskelijat, oppilaat tai vaikka vanhemmat ne kokevat.
  • Ranta, Hertta (2017)
    The aim of this study was to examine how political parties brought out questions about social equality in their platforms for communal elections of Helsinki in 2017. It has been stated that inequality and income disparity have been on the rise in the Nordic countries since the end of 1980’s. Social policy has not been able to prevent the polarization of the society. Since language both describes the world but also changes it, it is important to examine the discourses in the platforms to understand the changes in social equality. This study is a discourse analysis done by using Carol Bacchi’s What’s the Problem represented to be? (WPR) analysis. With WPR analysis this study concentrates on those discursive patterns in which problems of social equality have been represented. The material includes platforms of all ten political parties which in the elections got at least one council member through to the municipal council. The material was collected from the parties’ web pages in October 2017. In the material studied there was found social equality problem representations that were typical for parties’ values. Problems of social equality were often described from the viewpoint of equal opportunity, economy and neo-liberalism, exclusiveness, and egalitarianism. Features of equal opportunity discourse were found almost throughout the material studied, which was in line with the conception of its hegemonic status. In many platforms problems of social equality were kept silent for example when speaking about early childhood education as a question of the parents’ choice of freedom instead of as a way to increase equality between children. On the grounds of the analysis, the representations of social equality problems varied between parties, but the equal opportunity discourse was a common feature. In addition, the societal discussion about rising inequality and immigration was seen as a strong background discourse, which affected the way problems were represented.
  • Somersaari, Sabrina (2016)
    The purpose of this study was to examine how gender is represented in a Finnish as a second language textbook, in both visual context and in text. I examined two textbooks made in different decades. Both of the textbooks have been highly used in a classroom setting. I wanted to know how the change in society has affected the gender representations in the textbooks. I also wanted to know what type of gender representations were in the textbook (both visual and textual), and were there any differences on how gender was represented when comparing the two textbooks. Earlier research has shown that male gender is more on display in textbooks used in classroom setting. There are more visual male characters in textbooks than female characters but both male and female gender is represented in a very stereotypical fashion. The two textbooks used in this study were Meidän Suomi, published in 1999, and Suomi 2: minä ja arki, published is 2013. This study is a qualitative research. I analyzed the content of the two textbooks first by counting how many representations of gender were there in a textbook and after focusing on how the genders were represented. The textbooks differed from each other greatly. In the newer one, Suomi2: minä ja arki, gender was represented less stereotypically. There were far less gender representation all together. In Suomi 2: minä ja arki there were also ambiguous characters or characters that represented both female and male characteristics. Although there were more female gender representations in Meidän Suomi, the representations were more stereotypical portrays of a female character than Suomi 2: minä ja arki.
  • Kangas, Tuovi (2017)
    Finnish school is generally considered equal. The National Core Curriculum for Basic Education recognizes the importance of gender equality and gender awareness as well. However, an average teacher may not be able to recognize all the gendered practices and structures at school or can’t tell how gender equality is promoted there. There’s a contradiction between the grassroots and official statements, equality being only specious in practise. The objective of the thesis is to map how gender is constructed in school and how gender awareness can be increased there. The thesis is a literature review, the bibliography mainly consisting of feminist research in education. According to the literature, school maintains and reproduces binary and differentiated gender system in everyday life at school. The pupils are set different expectations as well as spoken to and assessed in different ways depending on their gender. Usually gender diversity is ignored in this binary classification. The need for gender awareness is acknowledged in the literature and equality has been promoted through various enterprises. However, individual projects can not increase equality in school permanently. The most important step towards a genuinely equal school is to increase teachers’ gender awareness, which can be achieved by curriculum, teacher education and legislation. Teachers should be given space and time to discuss about educational values attached to gender. Gender-aware education can be advocated on many levels: class interaction, teaching methods, guidance counselling, teaching materials and examples used in lessons.
  • Rainio, Anni (2016)
    This thesis is a literature review of gender in school and in physical education. The objective is to find out how gender is currently defined and what role it has in school in general and in physical education in particular. Sex and Gender. We are used to divide people into two sexes and we are expected to act in accordance with this biological classification, i.e. as a man or woman, boy or girl. Today gender is seen as both biological (sex) and social (gender). In addition to biological and social gender, at least mental gender can be identified. Gender equality and gender in school. Schools have obligations to promote gender equality according to the Finnish Constitution, Equality Act, Basic Education Act, curricula and other regulations. Gender awareness is important in school because gender identity begins to form in school-age and school is a major promoter of social values. However, official documents dealing with school only speaks about students and teachers in general without distinction of sex, i.e. the school is treated as a genderless institution. Previous research shows that teachers may experience acting in a gender-neutral way, but this is not necessarily the case. It is important that the teachers are aware of their own gender related views, in order not to interpret the behavior of students schematically by gender. Physical education and gender. Physical education is the only subject in Finnish schools where students still are grouped by gender. In the first and the second grade, physical education is conducted in mixed groups. However, starting from the third or fourth grade, physical education is usually organised in separate groups for each gender. According to research literature gender seems to be an important factor in physical education. In addition to gender division and same sex teacher with the group, the notion of gender separation is visible in the educational content. There is little comparative research in Finland on coeducational and single sex physical education and international research results are still partially contradictory. In my future Master ́s Thesis I will examine the experience of primary school teachers of co-educational and single sex physical education.
  • Airola, Kristiina (2018)
    The aim of this study was to get acquainted with diversity in working life. The meaning of the study was especially to focus on gender as a form of diversity, and to examine what kind of benefits and obstacles one can have as part of a gender group in working life. At the same time the aim of the study was to take part in the discussion on the unequal status of genders and problems caused by this inequality while also keeping in mind that studies on the subject can even reinforce gender differences and maintain familiar structures. Diversity is increasing in society and at the same time the pressure to make organizations more diverse is growing. In terms of equality, a diverse work community can cause challenges. Diversity has been seen as beneficial with regard to profitableness and productivity, when it is managed correctly. The method of this study is literature review. The study aimed to cover a wide range of source literature. Studies, scientific articles and books were used as source material. The aim was also to create a synthesis of different perspectives on diversity and to combine with it writer’s own thoughts and views based on the source material. The challenge of this study was the wide range of the research field and the abundance of the possible source materials. The source materials used in this study have been selected according to the topic and the author´s review of the relevance of the materials. From a gender perspective, equality has not yet been reached. Previous studies support the view that gender differences and the inequality caused by them still exist. Gender roles are renewed in working life and changing the gender-based structures is challenging. Gender has been seen to have an impact on wage, starting level of the position and promotions in organizations. Studies show that the higher the organization level, the inequality problems faced by women are more severe. The respect of the pick-collar sector is still low and conflicts between women are still causing problems.