Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "yleinen tuki"

Sort by: Order: Results:

  • Tammelin, Satu (2023)
    Tavoitteet. Opinnäytetyö on laadittu Tuella on väliä – hankkeelle. Tutkielmassa tarkastellaan vuorohoidossa työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia saamastaan ja tarvitsemastaan tuesta koskien elokuussa 2022 voimaan tullutta lakiuudistusta, varhaiskasvatuksen kolmitasoisen tuen mallia. Aiemmat tutkimukset perusopetuksen puolella olleesta kolmiportaisen tuen mallista, sekä varhaiskasvatuksessa sovelletusta tuen mallista ovat osoittaneet, kuinka tuen toteuttamisessa on eroja puutteellisten ohjeistuksien vuoksi. Menetelmät. Tämän laadullisen opinnäytetyön aineisto kerättiin haastattelemalla kolmea vuorohoidossa työskentelevää varhaiskasvatuksen opettajaa Tuella on väliä – hanke kunnista. Haastattelut pidettiin yksilöhaastatteluina etämenetelmin tietokoneen välityksellä ennalta asetettujen teemojen mukaisesti ja litteroitu aineisto analysoitiin abduktiivisen sisällönanalyysin menetelmin. Tulokset ja johtopäätökset. Varhaiskasvatuksen opettajat kokivat saaneensa tukea tuen mallin omaksumiseen erityisesti varhaiskasvatuksen erityisopettajalta, mutta myös muussa moniammatillisessa yhteistyössä sekä erilaisten koulutusten kautta. Vuorohoidon joustavuuden nähtiin tukevan muutokseen perehtymistä. Opettajat kokivat tarvitsevansa kuitenkin enemmän aikaa lakiuudistukseen ja tuen malliin tutustuakseen ja sitä toteuttaakseen. Aikaa tarvitaan myös tiedonsiirron kehittämiseksi ja moniammatillisen yhteistyön sekä erityisopettajan kanssa tehtävän yhteistyön lisäämiseksi.
  • Kuokka, Anni (2021)
    Työ on artikkelimuotoinen kandidaatin tutkielma. Tutkimuksessa selvitetään erilaisten tukitoi-mien muotoja tehostetun ja erityisen tuen päätöksen saaneiden lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen suhteen. Tutkimuksessa tarkastellaan myös opettajien antamia neuvoja lasten huolta-jille. Päädyin aiheeseen, sillä tehostettu ja erityinen tuki on suuressa osassa omia opintojanikin. Aiemmat tutkimukset ovat liittyneet lähinnä oppimisen alueisiin eivätkä niinkään keinoihin, joilla lapsia pyritään tukemaan. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin haastattelemalla opettajia. Tutkimukseen osallistui kolme esiopetusryhmän opettajaa. Yhdellä opettajalla oli varhaiskasva-tuksen erityisopettajan koulutus, ja hän toimi integroidussa erityisryhmässä. Haastattelut toteu-tettiin Teams-sovelluksessa, ja ne nauhoitettiin. Haastattelujen jälkeen vastaukset litteroitiin ja aloitettiin aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Tutkimuksen tuloksista selvisi, että jokaisella opettajalla oli samankaltaisia toimintatapoja tuki-toimia koskien. Yleisimmiksi tukitoimiksi osoittautuivat pienryhmätoiminta, kuvatuet, arjen rutiinit ja struktuurit sekä erilaiset apuvälineet. Tehostetun ja erityisen tuen lapset saivat melko samanlaista tukea, mutta erityistä tukea tarvitseva lapsi sai vielä yksilöllisempää tukea kuin te-hostettua tukea tarvitseva lapsi. Opettajat mainitsivat huoltajille annettaviksi keinoiksi kuvatuet, ennakoinnin ja toistuvuuden sekä huoltajien johdonmukaisuuden sääntöjen ja rajojen suhteen.
  • Lintoja-Jokiniemi, Saija (2023)
    Tavoitteet. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mitkä olivat perusteina lapselle haettaviin tukimuotoihin sekä kuinka tuet todellisuudessaan toteutuivat lapsille myönteisen tuen päätöksen jälkeen. Lasten tukien tarvitsemisesta keskustellaan lisääntyneissä määrin varhaiskasvatuksen arjessa ja tämä ajatus toimikin yhtenä lähtökohtana koko tutkimukselle. Tutkimuksen tavoitteena oli saada selville, ovatko syyt, joilla lapsille haetaan tukia, sellaisia, joita varhaiskasvatuksen arjessa voidaan oikeanlaisella ja osaavalla pedagogiikalla ennaltaehkäistä, vai ovatko syyt rakenteiltaan pysyviä. Menetelmät. Tutkimukseen osallistui yhteensä 44 varhaiskasvatuksessa työskentelevää henkilöä, joiden koulutustausta vaihteli. Vastanneista kaksi olivat varhaiskasvatuksen kandidaatintutkinnon saaneita, kuusi olivat sosionomeja, 17 oli lähihoitajia sekä 19 muun koulutuksen saaneita. Aineiston keruumenetelmänä tutkimuksessa oli kyselylomake, joka jaettiin sosiaalisessa mediassa, ja johon oli mahdollista vastata ympäri Suomea. Kerätty aineisto analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä. Tulokset ja johtopäätökset. Haettuihin tukiin vaikuttivat eniten erilaiset lasten käytös- ja sosioemotionaaliset oireet sekä kehitykselliset viivästymät. Kolmiportaista tukea oli lähdetty hyödyntämään lasten tukemisen prosessissa hyvin, vaikka useampi vastaaja kuitenkin koki tietävänsä sekä osaavansa hyödyntää kolmiportaista tukea hyvin vähän. Tutkimuksen pohjalta voidaan nostaa esiin johtopäätös, että varhaiskasvatuksen henkilöstön ammatillisuudella on suuri merkitys lasten tukemisessa. Myös heidän tietoisuutensa lasten tukemiseen liittyvissä asioissa on tärkeää. Tämä johtaa ajatukseen, että henkilöstön koulutuksiin tulisi panostaa. Unohtamatta varhaiskasvatuksenhoitajia, jotka viettävät paljon aikaa lasten kanssa arjessa. Pienilläkin muutoksilla arjessa voi saada suuren vaikutuksen aikaan.
  • Keski-Jyrä, Tiina (2023)
    Tutkimuksessa tutkitaan yleisen tuen keinoja esiopetuksessa. Päädyin aiheeseen koska, asia on ajankohtainen ja merkittävä varhaiskasvatuksen opettajan työssä. Tuen saaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ehkäisee oppimisen pulmia ja lisää lapsen onnistumisen kokemuksia. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineisto ke-rättiin haastattelemalla kolmea esiopettajaa. Kaikki haastateltavat toimivat esiopettajina haastattelujen aikana. Yhdellä opettajalla oli varhaiskasvatuksen maisterin koulutus, yhdellä varhaiskasvatuksen kandidaatin koulutus ja yhdellä LTO-tutkinto lastentarhaopistosta. Haastattelut nauhoitettiin, jonka jälkeen vastaukset litteroitiin ja analysoitiin. Tuloksista selvisi, että haastateltavat opettajat käyttivät samankaltaisia konkreettisia yleisen tuen keinoja. Lisäksi selvisi, että kaikki opettajat pitivät yleistä tukea osana arkea ja jokapäiväistä pedagogiikkaa. Tuen kolmiportainen malli oli selkeä haastateltaville opettajille. Konkreettisia yleisen tuen keinoja, joita kaikki tutkimukseen osallistuneet opettajat toivat esille, olivat muun muassa kuvatuki ja pienryhmätoiminta. Lasten jatkuva havainnointi liitettiin läheisesti lapsen tukimuotojen suunnitteluun.