Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • vALENTO, Miia (2020)
    PDF:n testaus
  • Seppälä, Vilja (2017)
    Autism spectrum disorder (ASD) is a pervasive developmental disability and its worldwide prevalence is estimated to be approximately 0,76 %. The etiology of ASD is not yet known and it has been suggested that dysfunction of the mirror neuron system might play a role in the development of ASD. The human mirror neuron system consists of neurons that fire when one is acting and when one is observing the same action done by someone else. Therefore it can be said, that the mirror neuron system ’mirrors’ the actions done by other people. This thesis presents findings of the relationship between the function of the mirror neuron system and ASD. This thesis is a review including studies examining the relationship between the function of the mirror neuron system and ASD. The focus is on brain imaging studies, but behavioral studies are also presented. The results suggest that it is not justified to assume correlation between dysfunction of the mirror neuron system and ASD. Thus, developing and implementing interventions and therapies that aim to activate the mirror neuron system cannot be seen as beneficial. The studies focusing on the mirror neuron system have offered a valuable point of view to ASD by examining different brain areas than previous studies. Additional research on ASD is still highly important.
  • Terakaj, Leonora (2021)
    Perfektionismi toimii monen eri mielenterveyshäiriön, kuten syömishäiriöiden, ylläpitävänä mekanismina. Kuitenkin perfektionismin kokonaiskuva on epäselvä, sillä tutkimukset ovat osoittaneet perfektionismilla olevan maladaptiivisen dimension lisäksi myös adaptiivinen dimensio. Työuupumuksen ilmeneminen työympäristöissä on lisääntynyt huolestuttavalla tavalla ja tämä vaatii toimenpiteitä. Jotta näitä toimenpiteitä voidaan ottaa käyttöön, on tutkittava työuupumuksen luonnetta muun muassa tutkimalla mitkä tekijät lisäävät riskiä tai ylläpitävät sitä. Aiemmista persoonallisuuspiirre tutkimuksista perfektionismi onkin noussut esiin vaikuttavana piirteenä sen transdiagnostisen luonteen takia. Tämän kriittisen katsauksen tavoitteena on luoda yleiskuva perfektionismin käsitteestä sekä tarkastella perfektionismin yhteyttä työuupumukseen. Lähdekirjallisuus haettiin PubMed sekä Google Scholar -tietokannoista käyttäen hakusanoja kuten ”Perfectionism”, ”Multidimensional perfectionism”, ”Maladaptive perfectionism”, ”Adaptive Perfectionism”, ”Workplace” , ”Burnout” ja ”occupational health”. Kriittiseen katsaukseen otettiin mukaan kahdeksan eri tutkimusta, joissa tutkittiin perfektionismin yhteyttä työuupumukseen. Neljässä näistä tutkimuksista arvioitiin myös joko coping -tyylien tai stressin vaikutusta tähän yhteyteen. Tämä kriittinen katsaus sisältää tutkimuksia eri ammateista sekä eri kulttuureista. Perfektionismilla oli selkeä adaptiivinen dimensio joka sai tukea myös eri faktorianalyyseistä. Työympäristössä adaptiivinen dimensio oli negatiivisessa yhteydessä työuupumukseen ja lisäksi saattoi olla positiivisessa yhteydessä työn imuun. Kuitenkin tämä adaptiivinen dimensio ei näkynyt työelämässä niin vahvasti kuin maladaptiivinen dimensio. Maladaptiivinen dimensio oli positiivisessa yhteydessä työuupumuksen eri osa-alueisiin. Etenkin maladaptiivisen perfektionismin yhteys työuupumuksen eri osa-alueisiin todettiin vahvaksi, vaikka tätä yhteyttä on tutkittu toistaiseksi vielä vähän. Tämä yhteys välittyi joko osittain tai kokonaan emotionaalisesti fokusoitujen coping -tyylien tai stressin kautta. Näyttäisi siltä, että maladaptiivista perfektionismia omaavat työntekijät turvautuvat vältteleviin coping - tyyleihin kun työympäristö muuttuu stressaavaksi, jolloin tästä aiheutuva passiivisuus lisää riskiä työuupumukseen tai ylläpitää sitä.
  • Lahti, Sanni (2018)
    Tavoitteet. Perheenjäsenillä on tärkeä rooli lapsen puhetta tukevan ja korvaavan viestinnän käyttöönotossa ja käytössä. Tutkimusten mukaan he kokevat niiden käyttöön liittyvän sekä hyviä että huonoja puolia. Puheterapeuttien ymmärrystä perheiden ajatuksista ja kokemuksista pidetään tärkeänä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin puhetta tukevaa ja korvaavaa viestintää käyttävien lasten perheenjäsenten kokemuksia. Tarkoituksena oli koota yhteen tutkimustietoa heidän kokemistaan niiden käyttöön liittyvistä hyvistä ja huonoista puolista. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin integroivana kirjallisuuskatsauksena Ovid MEDLINE-, Pubmed- ja EBSCO-tietokannoista. Hakulauseke oli ”augmentative and alternative communication AND parent OR famil AND perception OR view OR experience OR impact OR perspective OR challenge OR benefit”. Aineistoa rajattiin valintakriteereiden perusteella ensisijaisesti tarkastelemalla otsikoita ja abstrakteja, toissijaisesti tarkastelemalla koko tekstiä. Kirjallisuuskatsaukseen valikoitui neljä artikkelia, joissa oli haastateltu erilaisista syistä ja erilaista puhetta tukevaa ja korvaavaa viestintää käyttävien lasten perheenjäseniä. Tulokset ja johtopäätökset. Perheenjäsenet kokivat hyvinä puolina sen, että lapsi pystyi kommunikoimaan puhetta tukevan ja korvaavan viestinnän avulla erilaisista asioista aiempaa laajemmin. Kommunikointi oli helpompaa eri kommunikointikumppaneiden kanssa, ja erityisesti tuttujen ihmisten kanssa se onnistui hyvin. Huonoina puolina perheenjäsenet kokivat haasteet käyttää puhetta tukevaa ja korvaavaa viestintää joissakin ympäristöissä, teknologiaan liittyvät vaikeudet sekä sen, että käytön oppiminen oli pitkä prosessi. Lisäksi he kokivat, että lapselle oli haastavaa kommunikoida vieraiden ihmisten kanssa ja että lapsi vietti vähän vapaa-aikaa ystäviensä kanssa. Tämän kirjallisuuskatsauksen tulokset ovat pääosin samansuuntaisia kuin muidenkin tutkimusten tulokset. Niistä voi päätellä, että puhetta tukevan ja korvaavan viestinnän käyttö herättää perheissä paljon erilaisia tunteita ja ajatuksia ja vaikuttaa koko perheeseen. Tuloksia voidaan mahdollisesti hyödyntää kliinisessä puheterapiatyössä. Perheiden kokemilla hyvillä puolilla perheitä voidaan motivoida puhetta tukevan ja korvaavan viestinnän käyttöön. Huonot puolet voidaan ottaa huomioon, jotta ne eivät muodostuisi ylitsepääsemättömiksi esteiksi.
  • Yli-Krekola, Elli (2017)
    Aiempi tutkimus on osoittanut, että perheenjäsenten toteuttamat interventiot voivat olla toimivia kommunikoinnin kuntoutusmuotoja lapsilla, joiden puheen kehitys on viivästynyttä erilaisista syistä johtuen. Lapsilla, joilla on Downin oireyhtymä, kommunikoinnin kehitys on viivästynyttä ja vaatii tukitoimia. Heidän kuntoutuksessaan käytetään usein yhteisöllistä kuntoutusta, jossa kuntoutus tapahtuu arjessa lähi-ihmisten kanssa. Tämä tutkimus kokoaa tietoa siitä, millaisia perheenjäsenten toteuttamia interventioita Downin syndrooma -lasten kommunikoinnin kuntoutuksessa voidaan käyttää, ja miten mahdolliset vaikutukset näkyvät Downin syndrooma -lasten kommunikoinnin määrässä tai laadussa. Kirjallisuuskatsauksen aineisto haettiin samaa hakulauseketta käyttäen Proquest-, EBSCO- ja Web of Science -tietokannoista. Haku tuotti 51 englanninkielistä julkaisua, joista valintakriteerit täytti viisi artikkelia. Tiedonhakuprosessissa ja aineiston tulkinnassa käytettiin kuvailevan kirjallisuuskatsauksen periaatteita. Kirjallisuuskatsauksen perusteella perheenjäsenet voivat toteuttaa onnistuneesti kommunikointia tukevia interventioita lapsille, joilla on Downin oireyhtymä. Interventioissa ammattilainen opettaa vanhemmille tai sisaruksille erilaisia strategioita, joilla pyritään aktivoimaan Downin syndrooma -lasta arkisissa vuorovaikutustilanteissa. Aineiston perusteella yleisimmät strategiat ovat ei-kielellinen peilaaminen, kielellinen reagointi, viivyttely, laajennukset ja mallintaminen. Interventioilla saadaan lisättyä joidenkin Downin syndrooma -lasten kommunikoinnin tai aloitteiden määrää, mutta ryhmätasolla vaikutus on pieni. Tulosten perusteella ei pystytä ennustamaan, kuka interventiosta hyötyy ja kuka ei. Lisää tutkimusta tarvitaan, ja olisi hyödyllistä selvittää esimerkiksi sitä, saadaanko intervention vaikuttavuutta lisättyä opettamalla strategioita useammalle kuin yhdelle perheenjäsenelle. Perheenjäsenten toteuttama interventio, eli erilaisten aktivoivien strategioiden käyttö, voisi olla hyödyllinen yksilöllisen puheterapian rinnalla käytettävänä.
  • Koivu, Helmi (2022)
    Katsauksen pyrkimyksenä on avata raskaudenaikaisen ja synnytyksenjälkeisen pakko-oireisen häiriön syntymekanismeja, kliinisiä erityispiirteitä sekä oireisiin liittyvää stigmaa ja häiriön mahdollisia hoitomuotoja. Pakko-oireinen häiriö eli OCD on yleinen, joskin välillä huonosti tunnistettu mielenterveyden häiriö, jonka keskiössä ovat mieleen tunkeutuvat epämiellyttävät pakkoajatukset eli obsessiot sekä kompulsiot eli erilaiset käyttäytymiset, joilla pakkoajatusten tuomaa kärsimystä pyritään lieventämään. Pakkoajatuksia esiintyy suurimmalla osalla ihmisistä satunnaisesti, mutta pakko-oireisessa häiriössä niitä ilmestyy suhteessa useammin, ne vievät kohtuuttomasti aikaa ja aiheuttavat merkittävää ahdistusta. Raskaus ja synnytys voivat joillakin vanhemmilla lisätä pakko-oireilua tai laukaista pakko-oireisen häiriön. Ilmiön taustalla ajatellaan olevan niin biologisia tekijöitä kuin myös alttiutta tulkita omia ajatuksia poikkeuksellisen uhkaavina. Pakko-oireet ovat tuoreessa vanhemmuudessa suhteellisen yleinen ilmiö. Pakko- oireilu vaatii hoitoa silloin, kun se haittaa elämää ja aiheuttaa subjektiivista kärsimystä. Hoitamattomana perinataalinen OCD voi vaikuttaa sekä vanhemman että koko perheen hyvinvointiin. OCD:lla ja masennuksella vaikuttaa olevan limittäisyyttä perinataaliaikana, minkä vuoksi sekä pakko-oireiden että masennusoireiden kartoittaminen terveydenhuollossa olisi suotavaa sopivan hoitomuodon löytymiseksi. Perinataaliaikana puhkeavan taudinkuvan kliininen erityispiirre vaikuttaa olevan se, että pakkoajatukset liittyvät keskeisesti lapseen ja sisältävät tabuaiheita, kuten tahallista lapseen kohdistuvaa väkivaltaa. Osa vanhemmista pelkää toimivansa pakkoajatustensa mukaisesti, mutta tutkimusten mukaan pakkoajatuksia ei ole yhdistetty kasvaneeseen riskiin lapsen fyysisestä kaltoinkohtelusta. Vanhempi kokee usein syyllisyyttä, häpeää ja pelkoa pakko-oireilustaan ja saattaa ääritilanteessa vältellä kontaktia tai vuorovaikutusta lapsensa kanssa. Tutkimusten mukaan tabuaiheisiin pakko-oireisiin kohdistuu merkittävää sosiaalista stigmaa, joka hidastaa hoitoon hakeutumista. Mitä paremmin pakkoajatukset ja kompulsiot ymmärretään osaksi mielenterveyden häiriötä, sitä vähemmän stigmaa pakko-oireista häiriötä sairastaviin kohdistuu ja sitä matalampi on kynnys avun hakemiselle.
  • Moisio, Ilmari (2023)
    Tavoitteet: Persoonallisuudella tiedetään olevan jossain määrin biologinen pohja. Persoonallisuutta voidaan käsitteellistää esimerkiksi erilaisten piirreteorioiden avulla. Yksi tunnettu piirreteoria on Big Five -persoonallisuusteoria, jonka mukaan persoonallisuuden voi jakaa viiteen piirteeseen: Ekstroversio, Neuroottisuus, Tunnollisuus, Sovinnollisuus ja Avoimuus uusille kokemuksille. Big Five -piirteillä tiedetään olevan biologinen perusta, ja yksi tätä biologista perustaa selittävä tekijä voi olla ihmisen hormonijärjestelmä. Big Five -piirteissä tiedetään olevan sukupuolieroja, joten yksi selittävä tekijä tälle voisi olla sukupuolihormonien erityksen eroavaisuus sukupuolten välillä. Aiheesta on kuitenkin verrattain vähän tutkimusta. Tämän katsauksen tarkoituksena oli pyrkiä tutkimaan Big Five -piirteiden yhteyksiä testosteronitasoihin. Katsauksessa pyritään selvittämään, mitkä Big Five -piirteet ovat yhteydessä testosteronitasoihin ja ovatko yhteydet mahdollisesti kausaalisia. Menetelmät: Katsauksen kirjallisuushaku toteutettiin Ovid Medline-, Google Scholar-, Helka-, PubMed-, ja PsycINFO-tietokannoissa. Hakuterminä jokaiseen tietokantaan käytettiin (testoster* OR androgen* OR steroid* OR 2D:4D OR "second-to-fourth-digit") AND ("big-five" OR "big five" OR "five-factor model" OR "Big5" OR "Big 5" OR "Big Fives"). Katsaukseen valituissa tutkimuksissa käytettiin persoonallisuuden arviointiin joko NEO PI-R-, NEO PI- tai NEO-FFI-mittaria. Tulokset ja johtopäätökset: Korkeat testosteronitasot olivat yhteydessä pienempään Neuroottisuuteen ja korkeampaan Ekstroversioon. Testosteronitasojen yhteydet muihin Big Five -persoonallisuuspiirteisiin eivät olleet yhtä selkeitä. Tuloksissa esiintyi tukea testosteronitasojen ja Big Five -persoonallisuuspiirteiden väliselle kausaalisuudelle: korkeat testosteronitasot vaikuttaisivat aiheuttavan matalampaa Neuroottisuutta ja korkeampaa Ekstroversiota, eikä toisin päin. Testosteronitasot ovat täten selvästi yhteydessä persoonallisuuteen. Tämän katsauksen tulokset ovat ristiriidassa aikaisemman katsauksen kanssa, jossa Big Five -piirteiden havaittiin olevan yhteydessä vain matalampaan Tunnollisuuteen. Tuloksilla on kansanterveydellistä merkitystä, sillä suomalaisten testosteronitasojen tiedetään olevan laskussa. Neuroottisuuden tiedetään olevan yhteydessä korkeampaan määrään mielenterveyden häiriöitä, joten testosteronitasojen lasku voi olla kansanterveydellinen riski mielenterveyden saralla. Toisaalta testosteroni on yhteydessä myös korkeampaan määrään aggressiivisuutta ja terveydellistä riskikäyttäytymistä, joten suomalaisten testosteronitasojen lasku voi olla jopa positiivinen asia. Jatkotutkimukset aiheesta ovat tarpeellisia, jotta voimme laajentaa ymmärrystämme persoonallisuuden ja biologisten mekanismien yhteyksistä.
  • Väliaho, Miika Julius (2017)
    Emotions experienced in daily life are an important part of the subjective well-being and experience of life. The everyday emotional experiences affect the individuals’ well-being, and the individuals’ well-being is reflected in the emotions he/she feels. Individual tendencies in emotional stability, cognitive styles and personality traits or constructs can be seen on the background of the everyday emotional life. Additionally, a number of external influences can affect the everyday emotional experiences, such as the environment, social situations and perceived quality of social life. The purpose of this study is to review the connections between personality, social context and everyday emotions. The main focus is in how personality affects the everyday subjective emotional experience, and in the neurobiology of personality. Personality will be re-viewed through the five factor model of personality and neurobiological models of personality. The everyday emotional experiences and the methodology of researching them will be defined according to Carroll Izard’s emotion schemas and Mihalyi Csikszentmihalyi’s Experience Sampling Method. Also the role of social context in the interaction of personality and everyday emotional experiences will be specified. The individual temperament, neural architecture and neurotransmitter systems form a base for development of personality and emotional dispositions. The environment and individual experiences influence the individual sensitivity for stress and negative emotions, and the executive abilities to cope with stress and deal with negative emotions. Environmental influences can be perceived even in the otherwise stable personality traits. Personality affects the quality and amount of different subjective emotional experiences, as do social support and active social life. Personality functions as a frame of reference, through which the everyday life events and social situations are interpreted. However, the subjective social well-being mediates the effect of personality to the everyday emotional experiences.
  • Gottleben, Laura (2023)
    Tavoitteet: Työuupumus on yleinen ongelma psykologeilla ja muilla mielenterveystyötä tekevillä. Työuupumusta on useimmiten tutkittu suhteessa työhön ja työympäristöön liittyviin tekijöihin, ja yksilökohtaisista eroista on yleisimmin tarkasteltu demografisia tekijöitä kuten ikää tai sukupuolta. Kuitenkin myös persoonallisuuden on havaittu olevan yhteydessä työuupumukseen. Tutkielman tavoitteena on tarkastella persoonallisuuden yhteyttä psykologien ja mielenterveysalan ammattilaisten työuupumukseen työhön liittyvät erityiset kuormitustekijät huomioiden. Menetelmät: Tutkimuskirjallisuus haettiin PubMedista, Ovid Medlinesta ja muista tieteellisistä tietokannoista hakutermeillä “burnout OR work stress OR occupational stress”, ”psychologists OR mental health professionals” ja ”personality traits”. Tulokset ja johtopäätökset: Tutkimusnäytön perusteella persoonallisuudella on yhteys psykologien ja mielenterveystyötä tekevien työuupumukseen. Erityisesti korkea neuroottisuus sekä matala ulospäinsuuntautuneisuus ja sovinnollisuus vaikuttavat olevan yhteydessä psykologien lisääntyneeseen uupumisoireiluun, mutta taustalla vaikuttavia tekijöitä ei vielä tunneta tarkasti. Koska työuupumus on mielenterveysalalla yleinen ongelma ja työhön liittyy erityisiä kuormitustekijöitä, aihetta tulisi tutkia lisää.
  • Puustelli, Ella (2023)
    Tavoitteet: Traumaperäinen stressihäiriö (PTSD) on vakava psykiatrinen sairaus, joka koskettaa monia trauman kokeneita ihmisiä. PTSDn taustalla tiedetään olevan useita eri tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen, ja yksi näistä on persoonallisuus. Persoonallisuus voidaan määritellä joukoksi ominaisuuksia tai piirteitä, jotka muodostavat ihmiselle ominaisen kokonaisuuden. Big Five -piirreteoreettinen persoonallisuuden malli on tutkimuksessa laajasti käytössä oleva ja vakiintunut persoonallisuuden teoria. Katsauksen tavoitteena oli selvittää Big Five -piirteiden yhteyttä PTSD:hen. Menetelmät: Kirjallisuuskatsaus toteutettiin seuraavissa tietokannoissa: PubMed, Helka, PsycInfo, Scopus, Web of Science ja Google Scholar. Katsaukseen valikoitiin yhdeksän artikkelia, joissa PTSD:n mittareina on käytetty DSM-IV:hen perustuvia PCL-C- ja PCL-M-mittareita sekä DSM-V:hen perustuvaa PCL-5-mittaria. Persoonallisuuden Big Five piirteitä mitattiin sekä BFI- että NEO-PI-R-mittareilla ja yhdessä tapauksessa myös IPIP-mittarilla. Tulokset ja johtopäätökset: Katsauksen merkittävin löydös oli Neuroottisuuden vahva yhteys PTSD:hen; korkeampi Neuroottisuus on vahvasti yhteydessä korkeamman PTSD:n sairastavuuden ja oireiden vakavuuden kanssa. Myös muiden piirteiden ja PTSD:n välillä löytyi yhteyksiä, joskaan mikään niistä ei ollut kovin selvä. Korkeampi Sovinnollisuus, Tunnollisuus ja Ekstroversio olivat kaikki muutaman tutkimuksen mukaan negatiivisesti yhteydessä PTSD:hen, mutta Avoimuuden ja PTSD:n välillä ei löytynyt mitään yhteyksiä. Jatkotutkimukset olisivat tarpeen, sillä aiheeseen liittyviä pitkittäistutkimuksia on rajallinen määrä, ja pitkittäistutkimukset olisivat aiheellisia, koska niiden avulla voitaisiin myös varmistaa persoonallisuuspiirteiden pysyvyys trauman myötä. PTSD:n riskitekijöiden kartoituksella voitaisiin saada parempaa tietoa riskeistä sairauteen liittyen, ja tietoa voitaisiin hyödyntää mm. sellaisten ammattien soveltuvuusarvioinneissa, joissa PTSD:tä esiintyy tavallista enemmän.
  • Siikavirta, Anna (2023)
    Tavoiteet. Tunnetuimmat työhyvinvointiteoriat ovat psykososiaalisia eli ne pyrkivät selittämään työhyvinvoinnin vaihtelua työympäristön tekijöillä. Yksilöpsykologiset tekijät työhyvinvoinnin selittäjinä ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Yksilöpsykologisista tekijöistä persoonallisuuden yhteyttä työhyvinvointiin on tutkittu jonkin verran, ja persoonallisuuden piirteiden ja työhyvinvoinnin välillä on havaittu yhteys. Työ- ja organisaatiopsykologian alan tunnetuimman, Onnellinen työntekijä, tuottava työntekijä -hypoteesin (happy-productive worker thesis) mukaan hyvinvoivat työntekijät ovat tuotteliaampia kuin heikommin voivat. Mikäli hypoteesi pitää paikkaansa, olisi jo rekrytointivaiheessa hyödyllistä arvioida tulevan työsuoriutumisen lisäksi mahdollista hyvinvointia tulevassa työssä. Rekrytoinnissa päätöksenteon apuna voidaan käyttää soveltuvuusarviointia, jolla pyritään ennustamaan tulevaa työsuoriutumista ja siinä arvioidaan taitojen lisäksi psyykkisiä ominaisuuksia ja persoonallisuutat psykologisin testimenetelmin. Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella, voidaanko soveltuvuusarvioinnissa käytettävillä persoonallisuustesteillä ennustaa työhyvinvointia. Menetelmät. Tutkielman lähteiden hakemiseen käytettiin Google Scholar- ja Helsingin yliopiston kirjaston Helka -palveluita. Hakusanoina käytettiin sanoja ”work wellbeing”, ”personality”, ”working personality inventory”, ”occupational personality questionnaire”, “personnel assessment” ja “job performance”. Lisäksi lähteenä käytettiin Suomen Psykologiliitto ry:n ohjeistusta hyvään henkilöarviointiin ja Työterveyslaitoksen verkkosivuja sekä soveltuvuusarvioinnissa käytettävien persoonallisuustestien tarkastelussa käytettiin niiden tulkintakäsikirjoja. Tulokset ja johtopäätökset. Soveltuvuusarvioinnissa käytettävien persoonallisuustestien tarkastelussa havaittiin, etteivät ne täysin vastaa tai perustu yleisesti hyväksyttyyn Big Five -teoriaan persoonallisuuden piirteistä. Kuitenkin jotkin persoonallisuustestien dimensiot vastasivat Big Five -piirteitä. Big Five - piirteillä oli yhteys työhyvinvointiin. Vaikka persoonallisuustestit eivät mittaa Big Five -piirteitä, voidaan joitain niiden yksittäisiä dimensioita hyödyntää työhyvinvoinnin ennustamisessa.
  • Enholm, Lea (2017)
    This literature review examines how different personality traits are associated with the placebo-effect. Studies from the past decade are reviewed, and the state of the evidence and the possible mechanisms that might explain the connections are discussed. In these recent studies, personality traits have explained about 25 % of the strength of the placebo effect. The specific traits that are found to affect the placebo effect are optimism and pessimism as well as traits that are associated with the dopamine system, namely novelty seeking and extraversion. In addition, some studies have found agreeableness, and ego-resiliency to affect placebo effect. However, the results are not entirely consistent between different studies. Based on the reviewed studies it seems likely that personality traits and their connections to the placebo effect depend on situational and environmental factors: it is the interaction between personality traits and environment that modifies the placebo effect. Thus, the effect of personality traits on the placebo effect is not constant over time but dependent on the environmental factors. In addition, studies also suggest that personality traits and their effect on the placebo effect are mediated via the opioid and the dopamine systems. Finally, replications and new studies are needed to shed more light on the placebo effect.
  • Kettunen, Titta-Maria (2021)
    Introduction: The purpose of this review is to create understanding of how the barriers to basic need fulfilment in closed prisons may contribute to the adverse psychological effects of imprisonment. It is well established imprisonment can be psychologically detrimental to some inmates but the mechanisms behind the effect are not well known especially due to the lack of controlled longitudinal research in prison environments. This review gathers together the most common pains of imprisonment found in international research and examines them through Maslow’s hierarchy of needs in order to establish a preliminary understanding of possible mechanisms behind the detrimental effects. Methods: The research was conducted as a literature review going through research articles in the fields of psychology, medicine, and criminology. The literature was searched through Google Scholar using keywords psychological effects, psychological impacts, psychological wellbeing, incarceration, imprisonment, prison ja pains and imprisonment. In addition, the reference lists of found articles were used to find other relevant sources. Furthermore, the basic information about prison population was searched directly from the publications of World Health Organization and Finnish Criminal Sanctions Agency. Results and conclusions: The circumstances during imprisonment seem to threaten all five levels of Maslow’s hierarchy of needs. Thus, comparing prison conditions with Maslow’s theory points out that the difficulty of fulfilling the basic needs can at least to some extent explain the adverse psychological effects of imprisonment. Furthermore, as inmates have very few ways to improve their possibilities of basic need fulfilment, the aspirations to do so may lead to harmful behaviour like violence, which further deprives the opportunities of need fulfilment and contributes to harmful prison culture.
  • Ek, Kia (2020)
    Tavoitteet. Noin neljännekselle autistisista henkilöistä kehittyy vain heikot kielelliset taidot tai ei lainkaan toimivaa kieltä. Tällöin vuorovaikutuksen tukemisessa tarvitaan puhetta tukevia ja korvaavia kommunikaatiokeinoja. PECS-menetelmä on yksi käytetyimmistä menetelmistä autististen lasten vuorovaikutustaitojen kuntoutuksessa. Aiempien tutkimusten perusteella PECS-kuntoutuksella on positiivisia vaikutuksia vuorovaikutustaitojen kannalta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten PECS-menetelmää käytetään autismikirjon lasten vuorovaikutustaitojen kuntoutuksessa, mitkä taidot kehittyvät ja kuinka vaikuttavaa kuntoutus on. Menetelmät. Tutkielman menetelmänä käytettiin integroivaa kirjallisuuskatsausta. Aineistonhaku suoritettiin Scopus- ja Ovid Medline -tietokannoissa. Hakulauseke muodostettiin hakusanojen autism (autismi), picture exchange (kuvanvaihto), PECS sekä communication (viestintä) avulla. Aineistoksi valikoitui kuusi englanninkielistä, vertaisarvioitua artikkelia. Aineiston analysoinnissa sovellettiin sisällönanalyysiä. Tulokset ja johtopäätökset. Monet autististen lasten vuorovaikutustaidot, kuten aloitteiden tekeminen, kommunikaation vastavuoroisuus ja jaettuun tarkkaavuuteen liittyminen, kehittyivät PECS-kuntoutuksen myötä. Lasten sosiokommunikatiiviset taidot ennen kuntoutuksen alkamista olivat yhteydessä PECS-intervention vaikuttavuuteen. Lyhyelläkin PECS-kuntoutusjaksolla voidaan edistää autististen lasten vuorovaikutustaitoja. PECS-harjoittelu myös tukee vuorovaikutustaitojen yleistymistä eri kommunikaatiotilanteisiin.
  • Rantanen, Marjukka (2020)
    Autism spectrum disorder (ASD) is a pervasive neurodevelopmental disorder where the core symptoms include deficits in social interaction and communication. These deficits significantly restrict the functioning and adaptation of people with ASD. The aim of this review is to examine explanation models of social behavior deficits and evaluate these models on the grounds of research results. The levels of explanations that are included are developmental, neurobiological and genetic. First marks of deviant social behavior appear in the early stages of development. According to the social motivation hypothesis, children with ASD do not experience social stimuli as rewarding and are not motivated or oriented to attend or respond. This leads to cascade of negative consequences in social development. Research findings of ASD people suggest that potential causes for deviant reactions to social stimuli locate in mesocorticolimbic reward system functions and dopamine regulation. There are several structural and functional abnormalities in these systems but the overall understanding of their influences on social behavior deficits is lacking. A strong genetic component is present in ASD, hundreds of risk genes have been identified in studies. Also, environmental factors through epigenetic mechanisms interact with risk genes and have a significant role in ASD and patients’ individual symptoms. Recent research has produced explanation models, that combine several levels of deviant neurobiological mechanisms behind the symptoms. As the research results cumulate, it is possible to gain a larger picture of these mechanisms and as the interaction between environment and genes is better understood, it is possible to develop well-targeted and effective rehabilitation methods.
  • Partanen, Hanna (2017)
    The change happening after a traumatic event is referred to as posttraumatic growth. Meaning making model offers a conceptual framework for posttraumatic growth. According to the Meaning Making Model, recovering from a trauma inquires processing the trauma i.e. meaning making. Meaning making attempts are common for trauma survivors. They predict posttraumatic growth that is one type of construct meaning in the Meaning Making Model. Most growth experienced the ones who experienced very traumatic events, had enough support and adequate adaptive coping strategies. Meaning making attempts don’t always lead to meanings made, and prolonged meaning making attempts lead to worse adaptation. Regarding other variables, especially religiousness and age predict posttraumatic growth. Optimism is suggested to be a confounding variable.
  • Tuovinen, Terhi (2017)
    Post-traumatic growth is positive psychological change, that includes, for example, changes in beliefs, goals, behaviour and identity. Post-traumatic growth consist of five subdimensions: increase in appreciation of life, closer relationships, feelings of personal strength, perceiving new opportunities and spiritual development. In my review I examine individual and environmental factors supporting post-traumatic growth. It has been observed that post-traumatic growth has connections to many factors. In my review, the most important factor supporting post-traumatic growth became individuals coping skills, which explain, for example, connection of many personal traits to post-traumatic growth. Other important factors were also traumas conscious cognitive process and connecting it to one owns life narrative. In the future it would be important to examine more causal connections between post-traumatic growth and factors connecting to it. Understanding these connections better helps supporting the growth process of people going through trauma and thus decrease negative effects caused by trauma.
  • Iso-Koivisto, Anu (2022)
    Tavoitteet. Pragmaattisilla taidoilla tarkoitetaan kykyä käyttää kieltä ja eleitä tilanteeseen sopivalla tavalla eli konteksti ja puhekumppani huomioiden. Pragmaattiset taidot ovat tärkeässä osassa lapsen sosiaalisen kanssakäymisen ja yhteiskunnassa toimimisen kannalta. Pragmaattisten taitojen luotettava ja kattava arviointi on varhaisen kuntoutustarpeen sekä tehokkaiden interventioiden havaitsemiseksi inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti tärkeää. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää miten CELF-testin (Clinical Evaluation of Language Fundamentals) pragmaattisten taitojen osiota on käytetty aikaisemmassa tutkimuksessa kehitykselliseen kielihäiriöön tai autismikirjon häiriöön liittyen. Menetelmät. Tutkielman menetelmänä käytettiin integroivaa kirjallisuuskatsausta. Aineisto ke-rättiin keväällä 2022 suorittamalla haku Scopus, Ovid medline ja PsycInfo -tietokannoista. Lopullisia hakulausekkeita muodostui tietokantojen hakutoimintojen erojen vuoksi kaksi. Kumpaankin pyrittiin sisällyttämään tutkimusaiheen kannalta oleelliset termit CELF (Clinical Evaluation of Language Fundamentals), kieli- tai vuorovaikutushäiriö (language or interact* disorder / impairment) sekä pragmaattiset taidot (pragmatic skills). Aineisto rajattiin koskemaan englanninkielisiä vertaisarvioituja artikkeleita, jotka vastasivat ainakin toiseen tutkimuskysymykseen. Lopulliseen aineistoon valikoitui 3 vuosina 2016−2021 julkaistua artikkelia, jotka analysoitiin soveltuvin sisällönanalyysin keinoin. Tulokset ja johtopäätökset. CELF-testi on kehityksellisen kielihäiriön arvioinnissa varsin laajasti käytössä oleva testi. Tähän tutkimukseen löytyi aineistoa kuitenkin hyvin niukasti, jonka pohjalta voitiin todeta, että CELF-testin pragmatiikan osiota ei ole valittujen häiriöalueiden tutkimuksessa laajemmin käytetty, vaan pragmatiikan arviointiin on useimmiten valikoitunut jokin muu arviointimenetelmä. Tuloksista käy ilmi, että testiä on käytetty interventioiden vaikuttavuuden arvioinnissa, kuitenkin lisää tutkimusta laaja-alaisen arviointimenetelmän käytettävyydestä ja luotettavuudesta tarvitaan.
  • Harmaja, Reetta (2019)
    Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) is a developmental disorder that causes difficulties in pragmatic language and social interactions. This study aimed to examine what kind of interventions have been offered to children with ADHD and how these interventions have affected pragmatic language skills. This study is a literature review. The search of empirical literature was conducted using four different databases. The search statement was (”attention deficit hyperactivity disorder” OR ADHD) AND pragmatic* AND (language OR communication) AND (therapy OR intervention OR program OR treatment). Six articles met the review inclusion criteria. Participants in the studies were aged between 5 and 11. There were 5 to 16 participants in each study. In four studies pragmatic language skills were practiced with playmates. The focus was on children’s self-knowledge as well as their verbal and nonverbal communication. Parents were involved in all interventions and school teachers participated in one study. The most common assessment measures used were Children’s Communication Checklist (CCC) and Pragmatics Observational Measure (POM). The pragmatic skills of children with ADHD did improve as a result of the studied interventions. Whilst the effect size was large (d=0,97-1,67), children’s pragmatic skills remained lower compared to their play mates and typically developed children of the same age. However, the sample sizes were small and there were no control groups or randomized participation. So far there is very little evidence on which spesific pragmatic skills can be improved in interventions and how different intervention techniques work. According to the reviewed studies interventions are beneficial when they involve parents and peer-to-peer interactions.
  • Laamanen, Viivi (2022)
    Background. Premenstrual syndrome is a global health problem affecting around a quarter of people who menstruate. Symptoms include both psychological and physical symptoms which appear before menstruation. Symptoms affect negatively different aspects of life and wellbeing of the individuals suffering from it and can for example lead to work absence. Treatment of the syndrome has been focusing on pharmacological solutions which are not suitable for everyone. This dissertation’s goal was to study the potential of interventions based on cognitive therapy in the treatment of premenstrual syndrome. It has been suggested that the syndrome is partly caused by the interpretations individuals make of their symptoms and the emotional and behavioural reactions caused by those interpretations. These interpretations could possibly be altered by cognitive therapy. Different interventions based on cognitive therapy have also shown to be effective in treating disorders with similar symptoms as premenstrual syndrome such as depression. Methods. Literacy search was conducted with the search words ”premenstrual syndrome psychological treatment”, ”premenstrual syndrome non-pharmacological treatment” and ”premenstrual syndrome therapy” from PubMed, PsycINFO (Ovid) and Google Scholar databases. Articles were also searched from the references of found papers. Five studies were selected for this dissertation. Selected studies did not use pharmacological treatments, the participants had no diagnosable mental disorders and the intervention used to treat premenstrual syndrome was based on cognitive therapy. Results and conclusions. The results indicate that interventions based on cognitive therapy can alleviate both the symptoms and negative effects of premenstrual syndrome. Interventions were more effective in alleviating the psychological symptoms than the physical symptoms. The factors behind these positive changes are unclear but increased coping-skills, health-promoting habits, and changes in thinking patterns were suggested as constituting factors. No direct effect was found on work or studies, but it is possible that the decrease in symptoms could positively impact these areas of life. However, the samples were small, and the length of follow-ups were short, so further research is required.