Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Faculty of Medicine

 

Recent Submissions

  • Brask, Ilona (2024)
    Tavoitteet: Diabulimia tarkoittaa tiettyä syömishäiriön muotoa, jossa diabeetikko annostelee insuliinia liian vähän laihtumistarkoituksessa. Tämä johtaa jatkuvaan korkeaan verensokeriin sekä usein vakaviin diabeteksen komplikaatioihin. Diabulimia on vakavuudestaan huolimatta vielä huonosti tunnettu ilmiö. Tässä tutkielmassa teen katsauksen diabulimiaan, ja tarkastelen sen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä, sen tuomia haasteita ja sen kohtaamista terveydenhuollossa. Menetelmät: Tutkimuskirjallisuus haettiin Terkko Navigatorin avulla hakusanoilla “diabulimia”, “type 1 diabetes mellitus”, “eating disorders”, “distorted eating” ja “insulin omission”. Lisäksi artikkeleiden lähdeluetteloita hyödynnettiin. Tulokset ja johtopäätökset: Kirjallisuuskatsauksen perusteella diabulimiasta piirtyy kuva monimutkaisena ja muista syömishäiriöistä erillisenä ilmiönä. Suhde insuliiniin on monimutkainen ja insuliinia voidaan rajoittaa muutenkin kuin vain laihduttamistarkoituksessa, esimerkiksi itsetuhoisesti. Diabulimian seuraukset ovat vakavia, ja terveydenhuollossa sen tunnistaminen on heikkoa. Tutkimuksissa korostuvat negatiiviset kokemukset terveydenhuollosta. Hoitokäytäntöjen kehittäminen on vasta alussa, mutta tärkeää on seulontaan panostaminen, integroitu diabeteksen ja syömishäiriön hoito sekä diabulimian tunnistaminen erillisenä asianaan.
  • Berndtson, Viivi (2024)
    Tavoitteet: Tämän katsauksen tarkoituksena on koota yhteen dehumanisaation teorioita. Lisäksi syvennytään alemmassa sosioekonomisessa asemassa olevien ihmisten dehumanisaatioon, ja sen vaikutuksiin muun muassa ihmisten asenteisiin tasaisempaa tulonjakoa kohtaan. Menetelmät: Kirjallisuushaku toteutettiin käyttämällä PubMed, Google Scholar ja Terkko Navigator -tietokantoja. Tutkimuksessa käytettiin hakusanoja ”Dehumanization”, ”Meta-dehumanization”, ”Dehumanization low socioeconomic status”, ”Infrahumanization”, ”Dehumanization theories”, “Stereotype content model” ja “Socioeconomic status dehumanization”. Tutkimuksia etsittiin myös hakusanoilla löydettyjen artikkeleiden lähdeluetteloista. Johtopäätökset: Haslamin dehumanisaation kaksoismalli kuvaa parhaiten heikossa sosioekonomisessa asemassa olevien dehumanisaatiota mallissa esitellyn eläimellistämisen kautta. Tämän ihmisryhmän dehumanisaatio on lähtöisin etenkin mielikuvista, joissa heidät nähdään tuhlailevina, ja taloudelliset vaikeudet heidän omana syynään. Kilpailun tuntu yhteisistä resursseista voi voimistaa ilmiötä.
  • Lintunen, Leevi (2024)
    Luovuus on ihmiselle tärkeä ominaisuus, jonka ajatellaan tarkoittavan omaperäisten ja käyttökelpoisten ideoiden luomista. Tässä katsauksessa esitellään neurokognitiivisesta näkökulmasta luovaa ajattelua ja siihen liittyviä kaksoisprosessimalleja, joissa nostetaan keskeiseksi generoivan lepotilaverkoston (default mode network, DMN) ja evaluoivan eksekutiivisen keskusverkoston (executive central network, ECN) välinen yhteistyö. Esimerkkinä taitavasta ja sovelletusta luovasta toiminnasta tarkastellaan musiikki-improvisaation aivomekanismeja sekä kaksoisprosessimallin komponenttien soveltuvuutta siihen. DMN:llä ja ECN:llä on omat roolinsa musiikki-improvisaatiossa, mutta niiden osallisuus riippuu keskeisesti muusikon ominaisuuksista ja tilannetekijöistä. Improvisaation prosessoimiseen liittyy keskeisesti myös motorisia ja syntaktisia aivomekanismeja, jotka pystyvät tietyissä tilanteissa toteuttamaan laadukasta improvisaatiota melko itsenäisesti, vähäisemmällä DMN:n ja ECN:n osallisuudella. Luovuudelle on kuitenkin paikannettu yhteinen neuraalinen perusta, joka yhdistää sekä luovan ajattelun tehtäviä että musiikki-improvisaatiota. Improvisaation harjoittamisella on myös sekä korrelatiivinen pitkän aikavälin yhteys että kausaalinen lyhyen aikavälin yhteys parantuneeseen luovaan ajatteluun, mitattuna divergentin ajattelun testeillä. Tätä on selitetty mm. sallivamman evaluaatiotyylin oppimisen kautta, mutta tutkimus on tällä saralla vielä varhaisessa vaiheessa. Musiikki-improvisaation potentiaali yleisen luovuuden kehittämiseen antaa implikaatioita mm. luovan työn tukemiseen sen kautta interventiomuotoisesti.
  • Varis, Onnipekka (2024)
    Tiivistelmä: Tavoitteet. Psykedeelit voivat aiheuttaa pitkäkestoisia muutoksia ihmisen psyykessä. Pitkäaikaisten psykologisten muutosten taustalla on oltava myös muuttunutta aivotoimintaa. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten ihmisen aivotoiminta muuttuu psykedeelin ottamisen jälkeen. Menetelmät. Tein kirjallisuushaun tutkimuskirjallisuuden tietokannasta, PubMedistä, hakusanalla: ”(psychedelic* OR psilocybin OR LSD OR DMT) AND (fMRI OR brain imaging OR functional magnetic resonance imaging) AND (subacute OR post-acute OR longitudinal OR lasting OR post treatment)”. Valitsin katsastettavaksi kaikki tutkimukset, joissa oli tehty aivokuvantamista ihmisille ennen psykedeelin ottamista ja vähintään 24 tuntia psykedeelin ottamisen jälkeen. Tulokset ja johtopäätelmät. Katsastettavia tutkimusartikkeleita löytyi 13. Tutkimuksissa käytettiin yleisimmin psilosybiiniä, ja aivokuvantamista kartoitettiin pääosin psykedeelin ottamisen jälkeisenä päivänä. Tutkimuksissa havaittiin aivoverkostojen toiminnallista integraatiota ja alueiden välisten yhteyksien vahvistumista. Erityisesti lepotilaverkoston ja tehtäväverkostojen välisten toiminnallisten yhteyksien havaittiin kasvavan. Limbisen järjestelmän osissa, kuten mantelitumakkeessa, hippokampuksessa ja mielihyvätumakkeessa voidaan myös havaita muuttunutta toimintaa. Psykedeelien aiheuttamilla aivotoiminnan muutoksilla voidaan selittää pitkäkestoisia psykologisia vaikutuksia, kuten vähentyneitä masennusoireita.
  • Lavonius, Veikka (2024)
    Tavoitteet: Useiden masennuksen psykiatristen hoitomuotojen kokeileminen on asiakkaille raskasta, sekä terveydenhuollolle merkittävää kuormitusta aiheuttavaa. Masennuksen polygeenisen riskiarviointi on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana paljon, ja uusimmat riskipisteytykset ottavat huomioon jo 287 masennukselle altistavaa emäsparia. On mahdollista, että masennuksen geeniriskipisteytykset olisivat painottuneet siten, että ne ennustavat masennuksen tyyppiä, johon tietyt psykiatriset hoitomuodot toimivat parhaiten. Tämä tutkielma tarkastelee voitaisiinko masennuksen polygeenistä riskipisteytystä käyttää tukena masentuneiden psykiatristen hoitomenetelmien valitsemiseen. Menetelmät: Tässä tutkielmassa käytetty tutkimuskirjallisuus haettiin PubMedista, SCOPU:ksestä, sekä Google Scholarista hakusanoilla ”GWAS”, ”Polygenic risk, ”Depression”, ”Major Depressive Disorder”, ”SSRI”, ”Electroconvulsive therapy”, ”ECT” ja ”Ketamine”. Kirjallisuutta etsittiin myös artikkelien lähdeluetteloita tarkastelemalla. Tulokset ja johtopäätökset: Näyttö masennuksen polygeenisen riskin vaikutuksesta psykiatrisen hoidon lopputulemiin oli vaihtelevaa, mutta tulokset olivat pääosin negatiivisia. Korkeampi geneettinen riski ennusti huonompaa hoitovastetta elektrokonvulsiivisessa terapiassa. Polygeeninen riski oli nominaalisesti merkitsevässä yhteydessä masennuslääkkeiden yleiseen hoitoresistenssiin. Geeniriski ei ennustanut esketamiinin hoitovastetta, mutta ennusti nominaalisesti matalampaa todennäköisyyttä remissiolle. SSRI-lääkkeiden suhteen polygeeninen riski ennusti matalampaa oireiden laskua yhdessä tutkimuksessa, mutta toisessa tulos oli vain nominaalisesti merkitsevä. Vahvin yhteys oli litiumin hoitovasteeseen, jonka suhteen havaittiin polygeenisen riskin assosioituvan negatiivisesti hoitovasteeseen sekä oirepisteiden laskuun. Kirjallisuuskatsauksen perusteella masennuksen polygeenistä riskiarviota ei voida vielä käyttää hoitomuodon valitsemiseen.