Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Author "Varis, Saana"

Sort by: Order: Results:

  • Varis, Saana (2024)
    Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää ja tutkia suolistomikrobiston merkitystä vieroittamattomien porsaiden kasvuun. Tutkielma sisältää tutkimusosuuden. Tässä työssä keskityttiin vieroittamattomiin porsaisiin ja niistä saatuihin tutkimustuloksiin. Porsaiden sairastavuudessa ja kasvunopeudessa on yleensä eroja, vaikka porsaat kasvavat samankaltaisissa olosuhteissa. Suoliston mikrobiomin koostumus on yksi kasvuun vaikuttava tekijä. Porsailla, jotka kasvavat nopeammin ja ovat neljän viikon iässä suurempia kuin muut pahnueen porsaat, on havaittu suoliston mikrobiomissa tiettyjä suotuisia, kasvua edistäviä bakteerikantoja. Samalla porsailla, jotka kasvavat hitaasti ja ovat keskimääräistä pienempiä neljän viikon iässä, on taas havaittu olevan epäsuotuisia suoliston bakteerikantoja. Tutkimuksemme hypoteesi oli, että suoliston mikrobiomi eroaa nopeasti kasvavilla ja hitaasti kasvavilla porsailla. Tutkimuksemme tavoitteena oli tutkia suolistomikrobiston kehittymistä porsailla syntymästä vieroitukseen ja selvittää suolistomikrobiston yhteyttä kasvun kehitykseen suurella määrällä porsaita. Tutkimuksessa oli mukana neljä sikalaa, joista kahdessa oli käytössä häkkiporsitus, yhdessä vapaaporsitus yksilökarsinassa ja yhdessä ryhmäimetys vapaaporsituksessa. Mukana oli yhteensä 40 emakkoa ja 170 naarasporsasta. Jokaisella tilalla suoritettiin näytteenotto ja punnitseminen neljä kertaa niin, että ensimmäisellä kerralla kaikilta emakoiden naarasporsailta otettiin näytteet ja toisella kerralla mukaan valikoitiin pahnueen suurimpia ja pienimpiä porsaita. Ulostenäytteenotto suoritettiin keräämällä näyte vanupuikolla peräsuolesta minigrip-pussiin, ja näyte jäädytettiin. Punnitseminen tehtiin käyttäen joko koukku- tai ihmisvaakaa. Porsaille laskettiin tutkimuksen aikana keskimääräinen päiväkasvu. Ulostenäytteistä mikrobien DNA eristettiin ja eristetty DNA kvantifioitiin ja sekvensoitiin. Mikrobien analysoinnissa määritettiin mikrobiomin alfadiversiteetti ja kokonaiskoostumus beetadiversiteettiin perustuen. Tuloksissa porsaiden suolistomikrobistoon merkittävimmin vaikuttavia tekijöitä vieroittamattomilla porsailla olivat emakko, emakon porsimakerta sekä juomaveden happoravinnelisä. Tulokset tukevat aiempia tutkimustuloksia, sillä ravinto ja ympäristön mikrobit ovat merkittäviä suoliston mikrobiomia muokkaavia tekijöitä. Tuloksissa ei kuitenkaan havaittu merkittävää eroavaisuutta porsaiden suolistomikrobiston koostumuksessa hitaasti ja nopeasti kasvavien porsaiden välillä ennen vieroitusta. Näin ollen hypoteesimme ei käynyt toteen. Myöskään eri tilatyyppien välillä ei missään vaiheessa tutkimusta havaittu merkittävää eroavaisuutta porsaiden suolistomikrobistoissa. Tutkimuksessamme oli kuitenkin mukana vain 4 sikalaa, joten tältä osin tuloksista ei pienen otannan vuoksi voida tehdä johtopäätöksiä. Vain harvat tutkimukset ovat selvittäneet vieroittamattomien porsaiden suolistomikrobiston ja kasvunopeuden yhteyttä. Sen sijaan suolistomikrobiston koostumusta porsailla on tutkittu laajalti ja suolistomikrobiston koostumusta ja kehittymistä koskevat löydöksemme olivat linjassa aiemmin tehtyjen tutkimusten kanssa. Vieroittamattomien porsaiden suolistomikrobisto sekä emakon suolistomikrobiston vaikutus porsaiden mikrobistoon sekä sen hyödyntäminen ansaitsee lisätutkimusta.