Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "sikalat"

Sort by: Order: Results:

  • Harjuhahto, Tytti; Hyyrynen, Auli (University of HelsinkiHelsingin yliopistoHelsingfors universitet, 1990)
    Tutkimus on tehty yhteistyössä Lounais-Suomen Osuusteurastamon (LSO) ja kotieläinhygienian laitoksen kanssa. Projektin alkaessa suunnittelimme olosuhdekaavakkeen ja autoimme asiamiesten koulutuksessa sekä tallensimme kerätyt tiedot. Ensimmäisenä osana oli tapauskontrolli ja toisena seurantatutkimus. Veikko Tuovinen (LSO:n terveydenhuoltoeläinlääkäri) käsitteli aineistot yhdenmuuttujan ja monimuuttuja-analyyseillä osaruhohylkäysten suhteen. Tässä projektiraportissa on yhteenveto Veikko Tuovisen julkaisusta Thesis: Feeder unit environmental factors associated with carcass condemnations in market swine (Cornell University1990). Meidän tutkimus oli jatkoa edellisille ja tarkoituksena oli etsiä ympäristöolosuhteiden ja maksahylkäysten välisiä yhteyksiä. Se sisältää kirjallisuuskatsauksen, tutkimusosan ja tulosten tarkastelun. Tutkimuksessa todettiin ilmatilan sikaa kohti, minimi-ilmanvirtauksen karsinassa ja ammoniakkipitoisuuden olevan tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä korkeiden maksahylkäysten kanssa. Vapaa veden saanti oli tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä alhaisiin maksahylkäyksiin.
  • Virolainen, Juha (University of HelsinkiHelsingin yliopistoHelsingfors universitet, 1997)
    Terveydenhuoltosuunnitelmien tarve on lisääntynyt oleellisesti viime aikoina. Työn helpottamiseksi oli oleellista kehittää tietokoneohjelma, jossa on valmiina normiarvoja ja ohjeistusta, sekä valmiudet tarkastella tilan senhetkistä terveystilannetta. Ohjearvot perustuvat pääasiassa LSO-2000 luokan suosituksiin emakko- ja lihasikalassa. Ohjelmaa alettiin kehittää excel-ohjelmaan, koska haluttiin laskea tiettyjä arvoja suoraan tilan antamista tiedoista ja tehdä tilannetta havainnollistavia kuvaajia. Ohjelma on jaettu useampaan osioon, joita käytetään tilan tarpeiden mukaan. Ensimmäisessä osiossa käsitellään tilan yleisiä tietoja ja muodostetaan tarvittaessa pääpiirteittäinen pohjapiirrustus. Seuraavana osiona on ruokinta, jossa on mm. ruokinnan tarkistusohjelma ja runkintanormit. Olosuhteet ovat seuraavaksi tarkastelun kohteena. Normiarvot ovat LS0-2000 sikaloita vastaavat. Tartunnoilta suojautuminen ja hoitorutiinit ovat seuraavat osiot. Molemmissa on ensin tilakohtainen tilannearvio ja sen jälkeen yleisiä ohjeistuksia aiheista. Sairausosiossa on käsitelty molempien sikalatyyppien pääasialliset sairaudet. Tähän on liitetty myös saneerausosia, jossa on keskeinen runko kapi-, porsasyskä-, ja dysenteriasaneerauksille. Tunnuslukuosiossa on kummankin sikalatyypin keskeisimmät tunnusluvut muutettu kuvaajiksi, joista voi helposti havainnollistaa tuotannon suunnan.
  • Kananen, Mikko (Helsingin yliopistoUniversity of HelsinkiHelsingfors universitet, 1997)
    Tutkielmassa tarkastellaan kirjallisuuteen perustuen eräitä sikojen kasvuun vaikuttavia tekijöitä. Tarkasteltaviksi tekijöiksi on tarttuvista tekijöistä valittu merkityksellisiä hengitysteiden bakteeri-infektioita ja sikojen parasiitteja. Lisäksi tarkastellaan sikalaolosuhteita ja niiden merkitystä tuotantoon ja eläinten terveyteen ja hyvinvointiin. Hengitysteiden bakteeri-infektiot ovat runsaasti tutkittu alue johtuen suuresta taloudellisuudesta merkityksestään sikataloudessa. Tässä käsitellyillä hengitystiepatogeeneilla on merkitystä paitsi ensisijaisina taudinaiheuttajina, myös toissijaisille patogeeneille altistajina. Bakteeriperäisten hengitystiesairauksien aiheuttamat kasvutappiot vaihtelevat 5 ja 20 prosentin välillä, lisäksi tappioita aiheutuu alentuneesta rehuhyötysuhteesta ja etenkin paiseisen keuhkokalvontulehduksen kohdalla myös kohonneesta kuolleisuudesta. Sikojen parasiiteistä merkittäviä kasvutappioiden aiheuttajia ovat piiskamato, nystyrämato ja kapipunkin aiheuttaman sairauden yliherkkyysmuoto. Suolinkainen ja kokkidit ovat merkityksellisiä lähinnä toissijaisille taudinaiheuttajille altistavina tekijöinä, suolinkaisella on merkitystä myös teurastappioiden aiheuttajana maksavioitusten takia. Sikalaolosuhteet ovat merkityksellisiä lähinnä sian vastustuskyvyn kannalta; osa olosuhdevirheistä altistaa sikoja suoraan sairauksille murtamalla ensisijaisia vastustusmekanismeja limakalvo- ja ihovaurioiden takia, lisäksi olosuhdevirheidellä on suuri vaikutus stressin aiheuttaman immuunisupression muodossa. Kokeellisessa osassa porsaille luodaan normaalikasvukäyrä perustuen kolmen suomalaisen opetus- ja koulutilan punnitusaineistoon. Aineisto muodostuu 836 porsaasta. Tutkimusaikana 60 vuorokaudessa porsaat saavuttavat keskimääräisesti välityspainon 20 kiloa. Kasvua tarkasteltaessa merkittäviksi tekijöiksi kohoavat pahnuekoon ja porsaan syntymäpainon merkitys tuotannolle. Pienten pahnueitten porsaat kasvavat nelisen prosenttia nopeammin välityspainoon kuin suurten pahnueiden porsaat mutta suuret pahnueet tuottavat jopa 25 prosenttia enemmän pahnuepainossa mitattuna. Yksittäisen porsaan kasvua tutkittaessa syntymäpainossa ollut ero säilyi koko tutkimusajan suhteellisen eron pienentyessä. Porsaiden absoluuttinen kiloissa mitattava kokoero kasvoi koko tutkimusajan.