Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "vieroitus"

Sort by: Order: Results:

  • Hovinen, Mari (University of HelsinkiHelsingin yliopistoHelsingfors universitet, 2000)
    Viikin koetilalla tehtiin syksyn 1998 ja kevään 1999 aikana vasikoiden vierihoitotutkimus. Mukaan otettiin 18 vasikkaa, jotka jaettiin sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään: 8 viikon vierihoito (ryhmä 1), 5 viikon vierihoito (ryhmä 2) ja kontrolliryhmä (ryhmä 3). Vasikat olivat yksittäiskarsinoissa, ja pääsivät imemään emäänsä parteen kahdesti päivässä lypsyn jälkeen. Kontrolliryhmä joi maidon tuttiämpäristä. 5 viikon iässä ryhmä 2 ei saanut enää maitoa, ja ryhmät 1 ja 3 saivat maitoa enää kerran päivässä. Kuivarehua annettiin alusta lähtien vapaasti. Vasikoiden terveyttä seurattiin päivittäin kirjaamalla ulosteen konsistenssi, yskän esiintyvyys ja vasikoiden hoidot. Verinäytteitä otettiin 2-4 vrk:n ja 2 viikon iässä, 5 viikon iässä 0-2 vrk ennen ja 1-3 vrk jälkeen vieroituksen , 6,5 viikon iässä, 8 viikon iässä 0-2 vrk ennen vieroitusta, sekä 9,5 ja 12 viikon iässä. Verinäytteistä analysoitiin punasolut, Hkr, Hb, MCV, MCH, MCHC, rauta, valkosolut, valkosolujen erittelylaskenta, fibrinogeeni, haptoglobiini, IgG, GGT, CK, ASAT, proteiini, albumiini, urea, glukoosi, vapaat rasvahapot ja kortisoli. Tutkimusvasikoilla oli paljon ripulia, mikä heikentää aineistoa. Silti tulokset vastaavat hyvin muista tutkimuksista saatuja tuloksia. Vasikoilla oli jonkin verran anemiaa 1-1,5 kuukauden iässä. Tähän saattaa vaikuttaa raudanpuute ja hiehojen suuri määrä. Ruokinnan vaikutus näkyi selkeästi veriarvoissa; kuivarehuun siirtyminen nosti veren proteiini-, urea- ja rautapitoisuutta ja laski veren glukoosipitoisuutta. Vieroituksen yhteydessä vasikoiden elimistössä tapahtui lievää kuivumista, sillä hematokriitti näytti nousevan vieroituksessa, lisäksi proteiini-, albumiini ja ureapitoisuus nousivat. Ryhmän 1 lievä stressileukogrammi vieroituksen yhteydessä saattaa indikoida vieroitustressin vaikutusta, sen sijaan kortisolitasoon vieroitustressillä ei näyttänyt olevan ainakaan pidempiaikaista vaikutusta. Ryhmien välillä oli joitain yksittäisiä eroja mittausajankohdittain. Ryhmän 1 vasikoilla oli alhaisempi proteiinitaso kuin ryhmällä 2 ja alhaisempi albumiini- ja ureataso kuin muilla ryhmillä 5 - 8 viikon iässä, jonka jälkeen erot tasoittuivat 9,5 viikon ikään mennessä. Erot johtuvat ilmeisesti ryhmän 1 alhaisemmasta kuivarehun syönnistä.
  • Kyllönen, Hanna-Kaisa (2021)
    Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan lipopolysakkaridin (LPS) vaikutuksia immunologisiin parametreihin sekä vieroitetun porsaan immunologisia ja kehityksellisiä piirteitä, jonka vuoksi ne ovat alttiita sairastumaan tulehduksellisiin sairauksiin. Vieroitus tuotanto-olosuhteissa aiheuttaa porsaille stressiä ympäristön, ruokinnan ja sosiaalisten muutosten vuoksi. Porsaat ovat alttiita sairastumaan vieroituksen jälkeiseen ripuliin, sillä niiden immuunipuolustus ja suolisto ovat vielä kehittymässä vieroituksen aikaan. Vieroitusripulia aiheuttavia taudinaiheuttajia Suomessa ovat etenkin Escherichia coli, Brachyspira pilosicoli ja Lawsonia intracellularis, jotka ovat gram-negatiivisia bakteereja. Suolistotulehdukset aiheuttavat taloudellista haittaa sikataloudelle ja heikentävät eläinten hyvinvointia. Bakteeri-infektioiden hoidon seurauksena lisääntynyt antibioottien kulutus edistää antibioottiresistenssin kehittymistä. LPS on gram-negatiivisen bakteerin solukalvon ulompi osa, joka aktivoi voimakkaasti luontaista immuunipuolustusta. Lipopolysakkaridin seurauksena tulehdusta edistävien sytokiinien, kuten interleukiini-6:n, tuumorinekroositekijä alfan ja interleukiini-1 beetan pitoisuudet kohoavat nopeasti LPS-altistuksen jälkeen. Tämä johtaa akuutin vaiheen vasteen käynnistymiseen ja akuutin vaiheen proteiinien tuotantoon. Sian tärkeimmät akuutin vaiheen proteiinit ovat haptoglobiini, porcine major acute phase protein, C-reaktiivinen proteiini ja seerumin amyloidi A, joiden pitoisuutta voidaan mitata verestä tai syljestä. LPS vaikuttaa myös muiden immunologisten parametrien kuten adenosiinideaminaasin (ADA) pitoisuuteen. ADA:n pitoisuutta voidaan käyttää akuutin vaiheen proteiinien tapaan sairaiden eläinten tunnistamiseen sekä eläinten terveydentilan ja hyvinvoinnin arvioinnin tukena. Lisäksi LPS vaikuttaa kortisolin tuotantoon. Eri immunologisten parametrien vasteiden kestot LPS-altistuksen jälkeen voivat kuitenkin vaihdella.
  • Mönki, Jenni (University of HelsinkiHelsingin yliopistoHelsingfors universitet, 2008)
    Riittävä uni on välttämätöntä nisäkkäiden terveydelle ja hyvinvoinnille. Tämän vuoksi karjanpitoon liittyvät seikat, jotka vaikuttavat eläinten unen laatuun ja määrään, vaikuttavat siten myös eläinten hyvinvointiin ja tuottavuuteen. Kasvavien eläinten kohdalla unen merkitys korostuu. Uni säätelee monilla nisäkkäillä muun muassa glukokortikoidien ja kasvuhormonin eritystä. Naudalla tätä yhteyttä ei ole toistaiseksi osoitettu. Liian aikainen tai äkillinen maidosta vieroitus altistaa vasikoita sairauksille, lisää imemiseen liittyvää häiriökäyttäytymistä ja voi hidastaa vasikoiden kasvua. Maidosta vieroituksen vaikutuksia vasikoiden uneen ja lepoon ei ole tätä koetta ennen juuri tutkittu. Unen rakenteessa tapahtuvat muutokset korreloivat sen kanssa, kuinka hyvin eläimet sopeutuvat elämään eri stressioireiden paineessa. Syventäviin opintoihini kuului videomateriaalin käsittely liittyen vuoden 2004 – 2005 kokeesta sekä kirjallisuuskatsauksen tekeminen vieroitusstressin vaikutuksista vasikoiden uneen ja lepoon. Kokeessa vasikat vieroitettiin hapatetusta juomarehusta äkillisesti niiden ollessa noin kahdeksan viikon ikäisiä. Tämän ikäiset vasikat pystyvät jo käyttämään kiinteää ravintoa hyväkseen. Ihanteellisen vieroituksen tulisi kuitenkin tapahtua vähitellen. Kokeessa oletettiin, että vasikat ovat juomarehusta vieroitusta seuraavina päivinä nälkäisiä, koska vasikat ovat vieroitukseen asti hankkineet suurimman osan ravinnostaan juomalla vapaasti tarjottua hapanmaitoa. Nälkä stressaa vasikoita, ja stressi voi muuttaa unen laatua ja/tai rakennetta. 24 vasikan käyttäytymistä videoitiin 8 viikon iässä päivänä ennen juomarehusta vieroitusta, vieroituspäivänä ja 1., 2., ja 7. päivänä vieroituksen jälkeen. Videoista rekisteröitiin vasikoiden seisomiseen ja makaamiseen käyttämä aika ja vasikoiden eri univaiheissa viettämä aika. Vasikoiden käyttäytyminen ennen ja jälkeen vieroitusta analysoitiin toistomittaussekamallilla. Vieroituspäivinä vasikat olivat levottomia, mutta vieroituksen jälkeisinä päivinä vasikat lepäsivät aiempaa pidemmissä jaksoissa kerrallaan sekä nukkuivat enemmän ja pidempiä jaksoja NREM- unta kerrallaan. REM- unen suhteen muutokset olivat vähäisiä. Tulokset olivat yllättäviä, koska aiemmissa tutkimuksissa koejyrsijöiden unen rakenteen muutokset stressin seurauksena ovat olleet päinvastaisia: yleisesti kokonaisuniajan on todettu vähentyvän ja unen rakenteen muuttuvan rikkonaisemmaksi. Päättelimme, että vasikoiden vieroitus vapaasta hapanmaitojuotosta muuttaa niiden lepo- ja unirytmejä. Muutokset palautuivat osittain tai täysin viikon kuluttua vieroituksesta.
  • Hinkka, Noora (University of HelsinkiHelsingin yliopistoHelsingfors universitet, 2009)
    Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella mikrobilääkkeiden käyttöön liittyviä kustannuksia porsastuotannossa ja pohtia sikaloiden mikrobilääkehoidoista mahdollisesti aiheutuvaa resistenssiongelmaa. Aineistona käytettiin Helsingin yliopiston Mätsälässä sijaitsevan Saaren tuotantoeläinyksikön hoitoalueeseen kuuluvien viiden porsastuotantosikalan ja kahden muualla Etelä-Suomessa sijaitsevan porsastuotantosikalan lääkitystietoja ja porsastuotannon tietoja kolmen vuoden ajalta retrospektiivisesti. Kaikkien tutkimuksessa olleiden seitsemän sikalan mikrobilääkehoitotiedot koottiin tilakohtaisesti vuosilta 2006 – 2008. Kerättyjen lääkitys- ja tuotantotietojen sekä vakioitujen lääke- ja porsashintojen perusteella voitiin laskea tilakohtaiset vuotuiset lääkemenot per emakko ja pahnuekohtaisesti porsastuotannosta saatava bruttotulo ja kuolleisuudesta johtuva tulonmenetys. Tutkimus osoitti, että vuotuiset mikrobilääkehoitokustannukset sikalan keskimääräistä emakkolukua kohden vaihtelevat moninkertaisesti eri sikaloiden välillä. Mikrobilääkehoitojen kulut emakkoa kohti vuodessa oli Saaren alueen pienissä sikaloissa noin viisi euroa (keskiarvon vaihteluväli 3,45 – 6,13), kahdessa isossa yksikössä kulutus oli selvästi suurempi (keskiarvon vaihteluväli 14,68 – 38,17). Molemmissa isoissa sikaloissa porsastuotannon pahnuekohtaisen bruttotulon keskiarvo oli korkeampi (keskiarvo 510,84 €) pieniin Saaren alueen sikaloihin verrattuna (keskiarvo 465,67 €) ja pahnuekohtainen tulonmenetys oli keskimäärin pienempi (keskiarvo 68,50 €) Saaren alueen sikaloihin verrattuna (keskiarvo 79,90 €). Porsastuotannon bruttotulo ei huomioi mitään tuotantoon liittyviä menoja. Tulonmenetyksen osuus bruttotuloista vaihteli tilakohtaisesti 12 %:sta 23 %:iin mediaanin ollessa 15 %. Pienestä aineistosta johtuen saatuja seitsemän tilan tuloksia ei suoraan voida yleistää, vaan lisätutkimuksia tarvitaan. Tuloksia voitaneen kuitenkin pitää suuntaa antavina ja sitä humaanilääketieteessä olevaa käsitystä tukevina, että mikrobilääkeresistenssillä on kannattavuutta heikentäviä vaikutuksia. Näin ollen erityisesti nykytilanteessa, jossa sikatalouden kannattavuus on heikko, olisikin taloudellisesti perusteltua seurata resistenssin kehittymistä ja pyrkiä estämään sen leviäminen sikaloissa. Lääkityskustannusten lisäksi olisi huomioitava tuottajien oma turvallisuus liittyen mikrobilääkkeiden annosteluun eläimille. Lisäksi olisi kiinnitettävä huomiota niihin hoitokäytäntöihin, jotka voivat vaikuttaa resistenssiongelman syntyyn ja laajuuteen.
  • Kareljärvi, Peppi (2023)
    Tutkielman tarkoituksena on tunnistaa ja selvittää suolistomikrobien merkitys vieroitusikäisten porsaiden kasvuun. Tutkielmassa selvitetään, kuinka imevien ja vieroitettujen porsaiden suolistomikrobistot eroavat toisistaan, ja kuinka ne muuttuvat vieroituksessa. Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on koota yhteen olemassa olevaa ajankohtaista tietoa suolistomikrobeista porsaiden eri elämänvaiheissa. Tutkielma sisältää alkuperäistutkimuksen, jonka pohjana kirjallisuuskatsaus toimii. Vieroitus on porsaalle aina stressaavaa niin ravitsemuksellisten, sosiaalisten haasteiden kuin ympäristön muutostenkin vuoksi. Vieroituksessa porsaan suoliston rakenne, toiminta ja mikrobiologia muuttuu, mikä muuttaa suoliston tasapainoa. Suolistomikrobien epätasapaino eli dysbioosi kasvattaa riskiä vieroitusripulille. Vieroitusripuli on yleinen ruoansulatuskanavan ongelma, jossa uloste on löysää ja porsaat laihtuvat. Porsaiden vieroitusripuli hidastaa ja heikentää porsaiden kasvua aiheuttaen tuottajalle taloudellisia menetyksiä ja mahdollisesti antibioottien käytön lisääntymistä. Tutkimuksemme hypoteesi on, että tietyissä olosuhteissa vastasyntyneiden porsaiden suolistomikrobisto kehittyy sellaiseksi, joka edistää kasvua ja vähentää patogeenimikrobien kasvua. Toinen hypoteesi on, että tutkimuksessa löydetään eroja peräsuolesta eristetyistä suolistomikrobipopulaatioista porsailta, jotka kasvavat muita nopeammin ja joilla ei ole kliinisiä merkkejä suolistosairauksista. Tutkimuksemme tavoitteena on tuoda tärkeää tietoa porsaiden kasvun parantamisen kehittämiseksi, jotta antibioottien käyttöä voitaisiin vähentää. Tutkimuksessamme oli vertailun vuoksi neljä sikalaa, joista yhdellä oli käytössä ryhmämuotoinen vapaaporsitus, toisessa yksilöllinen vapaaporsitus ja muilla häkkiporsitus. Kultakin tilalta tutkimukseemme kuului kymmenen emakkoa ja niiden naarasporsaat. Tiloilla vierailimme kahdesti ennen ja jälkeen vieroituksen. Näytteenottokerroilla keräsimme tutkimusporsailta ulostenäytteet peräsuolesta vanupuikon avulla minigrip-pussiin ja kuivajäähän jatkokuljetusta ja -tutkimusta varten. Lisäksi punnitsimme porsaat koukku- tai ihmisvaa’an avulla. Toisella näytteenottokerralla valitsimme jokaisesta pahnueesta kaksi suurinta ja pienintä porsasta, täten kultakin tilalta tutkimukseemme kuului noin 40 porsasta, ja yhteensä keräsimme 674 näytettä. Suolistomikrobit uutettiin ulostenäytteistä ja karakterisoitiin Illumina sekvensoinnilla käyttäen 16S rRNA -geeni- amplikointia. Tutkimuksemme tulokset osoittavat, että niiden porsaiden, joilla oli paras päiväkasvu, suolistomikrobisto vakiintui nopeimmin vieroituksen aikana. Tutkimuksemme tulokset vastaavat muiden tutkimusten tuloksia. Hypoteesin mukaista positiivista yhteyttä suolistomikrobiston ja päiväkasvun välillä ei havaittu imevillä porsailla, eikä hyvillä olosuhteilla havaittu olevan merkitsevää eroa suolistomikrobiston kehittymisessä huonompiin olosuhteisiin verrattuna. Tutkimuksemme osoitti, että suolistomikrobiston muutokset liittyvät erityisesti vieroitusvaiheeseen. Se, kuinka kasvua edistävät bakteerit saadaan hyötykäyttöön, ansaitsee lisätutkimusta. Tutkielman liitteinä on perustietoa tutkimuksemme sikaloista ja sioista.
  • Väisänen, Tarja (University of HelsinkiHelsingin yliopistoHelsingfors universitet, 2001)
    Tämä syventävien opintojen tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja tutkimusosasta. Kirjallisuuskatsaus käsittelee emän ja vasikan käyttäytymistä luonnossa sekä vierihoidon ja vasikan vieroituksen vaikutusta emän käyttäytymiseen navettaolosuhteissa. Tutkimusosa muodostuu kokeesta, jossa seurattiin vasikoitaan rajoitetusti kaksi kertaa päivässä imettäneiden emien käyttäytymistä vieroituksen yhteydessä. Koe oli osa laajempaa vasikoiden vierihoitokasvatustutkimusta. Koe tehtiin Viikin opetus- ja tutkimustilan navetassa syksyn ja talven 1998 - 1999 aikana. Vieroituksen aikaisessa käyttäytymistarkkailussa oli mukana 12 Ay-lehmää, joiden vasikat talutettiin emiensä luokse parteen imemään aamu- ja iltalypsyn jälkeen kahden tunnin kuluttua lypsystä 5 ensimmäisen vierihoitoviikon aikana. Puolet vasikoista vieroitettiin kokonaan 5 vierihoitoviikon jälkeen. Loput lehmät jatkoivat imettämistä kerran päivässä, aamulypsyn jälkeen. Lopullisesti näiden lehmien vasikat vieroitettiin 8 vierihoitoviikon jälkeen. Lehmät jaettiin tilastollista käsittelyä varten kolmeen ryhmään. Ryhmässä 1 oli 6 lehmää, joiden vasikat vieroitettiin kokonaan 5 vierihoitoviikon jälkeen. Ryhmässä 2 oli 6 lehmää, joiden vasikat vieroitettiin 5 vierihoitoviikon jälkeen osittain, jättämällä iltalypsyn jälkeinen imemiskerta pois. Ryhmä 3 koostui ryhmän 2 emistä, joiden vasikat vieroitettiin kokonaan 8 vierihoitoviikon jälkeen. Ryhmien 2 ja 3 lehmät olivat siis samat, mutta osittaisen ja lopullisen vieroitusajankohdan välillä oli 3 viikon aikaero. Tilastollisessa käsittelyssä oli lopulta mukana ainoastaan 3 lehmää ryhmässä 1 ja 5 lehmää ryhmissä 2 ja 3. Lehmien käyttäytymistä seurattiin videokameroiden avulla 24 tuntia vuorokaudessa. Videointi aloitettiin vuorokausi ennen vieroitusta ja lopetettiin kaksi vuorokautta vieroituksen jälkeen. Lehmiä kuvattiin aikaviivenauhoitusta käyttäen, jolloin yksi 24 tunnin jakso mahtui 3 tunnin videokasetille. Videonauhat katsottiin ja jokaisen lehmän asento ja käyttäytyminen merkittiin ylös kahden minuutin välein. Havaintoina käytettiin neljää asentokoodia ja yhdeksää eri käyttäytymiskoodia. Saaduista havainnoista laskettiin asento- ja käyttäytymishavaintojen frekvenssit sekä samoista peräkkäisistä havainnoista muodostuvien asento- ja käyttäytymisjaksojen määrät. Tulokset analysoitiin varianssianalyysillä käyttäen toistomittausmenetelmää, jossa toistoina olivat kolme peräkkäistä päivää (päivä ennen vieroitusta, vieroituspäivä ja vieroituksen jälkeinen päivä). Vieroitusta edeltävä päivä oli kontrollivuorokausi, johon muiden päivien käyttäytymishavaintoja verrattiin. Vieroituksen jälkeen lehmät makasivat vähemmän ja huusivat enemmän kuin ennen vieroitusta. Ryhmän 2 lehmillä, jotka saivat vasikan luokseen vielä kerran päivässä, huutaminen oli kuitenkin vähäisintä. Ryhmien 1 ja 3 itsehoito lisääntyi. Asento- ja käyttäytymisjaksojen määrä lisääntyi vieroituksen jälkeen. Lehmät olivat siis vieroituksen jälkeen levottomampia kuin ennen vieroitusta, mutta yksilöiden väliset erot olivat suuria. Saadut tulokset osoittavat, että vieroitus muuttaa lehmien käyttäytymistä ainakin hetkellisesti ternimaitokautta pitemmän vierihoidon jälkeen. Suurimmat muutokset käyttäytymisessä havaittiin lehmillä, joiden vasikat vieroitettiin kerralla viiden viikon vierihoidon jälkeen.