Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Laine, Julia (2017)
    Abstrakt Mobbning bland unga är ett problem i de flesta skolor och det kan ge långvariga skador för offret. Forskningar visar att till och med 10 % av alla elever i finska skolor blir mobbade. Därför är det viktigt att ha kunskap om hur unga själva upplever och hanterar mobbning. Avhandlingens syfte är att ge en bild av hur unga diskuterar om mobbning på diskussionsforumet Demi.fi. På Demi.fi har de möjlighet att dela med sig av sina upplevelser och att få stöd från andra likasinnade personer. Genom att begripa ungas diskussioner kan vi få kunskap om hurdan hjälp och hurdant stöd mobbningsoffer behöver. Avhandlingen är utförd som en kvalitativ innehållsanalys av sex stycken utvalda diskussioner om mobbning från Demi.fi. Jag har analyserat och tolkat dessa diskussioner för att se hur unga diskuterar och stöder varandra. En viktig slutsats som kan dras av studien är att flera unga har stor vilja och kompetens att stöda varandra och att stoppa mobbning. Resultaten tyder dessutom på signifikansen av socialt stöd för att överkomma mobbning. Nyckelord: Mobbning, mobbningsoffer, socialt stöd, kamratstöd, webbforum, diskussionsforum
  • Lüttge, Alma (2021)
    Avhandlingen behandlar fördelningen av hushållsarbetet i heterosexuella relationer i dialog med Anthony Giddens teori om rena relationer (1995). Giddens teori om rena relationer utformades på 90-talet och beskriver en relationstyp baserad på autonomi, jämlikt deltagande och känslomässigt utbyte mellan parter. Enligt Giddens är rena relationer möjliga att uppnå då förhållanden inte längre är institutionaliserade i samhället. Jag beskriver hur teorin om den rena relationen kan problematiseras, genom att granska fördelningen av hushållsarbete i relationer. I heterosexuella relationer gör kvinnan fortfarande en majoritet av hushållsarbetet inom Det globala nord, även om trenden går mot en mera jämlik fördelning. En ojämlik fördelning av hushållsarbete har en negativ effekt på förhållandets kvalitet och hushållsarbete framstår som en av de största orsakerna till konflikter i förhållanden. Samtidigt uttrycks en tro på jämlikhet, framförallt bland unga par. Det uppkommer en diskrepans mellan tron på jämlikhet och den ojämlika fördelningen av hushållsarbete. I avhandlingen argumenterar jag för att par har en strävan efter rena relationer, som de beskrivs av Giddens, men att de misslyckas med att skapa rena relationer, vilket framkommer i fördelningen av hushållsarbete. Paren skapar istället uppfattningen av en god relation, genom att använda sig av strategier för rättfärdigande av en ojämlik fördelning av hushållsarbetet. Genom att använda sig av rättfärdigande strategier försäkrar sig paren om förhållandets fortlevnad. En tro på idealet om rena relationer räcker i sig inte för att skapa rena relationer, eftersom förhållanden inte är frånkopplade samhället de existerar i. Jag argumenterar för att Giddens teori om rena relationer frånser förhållandens materiella villkor och heterosexualitetens historia av ojämlikhet.
  • Lindh, Ronja (2021)
    Intressebevakning är ett fenomen som kommer bli en del av många människors vardag. Åldern för med sig olika kognitiva sjukdomar och även förutom det lider många människor av andra problem som leder till ett försvagat hälsotillstånd. Det igen leder till att människan behöver hjälp med skötande av sina personliga angelägenheter. Förutom att intressebevakningen hjälper människan att sköta sina uppgifter för det även med sig problem. Det handlar om en frihet som borttas och att en annan person får bestämma om ens uppgifter. När en intressebevakare förordnas förstår inte huvudmannen alltid vad det handlar om och det leder till att hen inte hörs i ärendet. Att huvudmannen inte hörs betyder att hen inte kan uttrycka sig i ärendet då en frihet borttas från hen. Denna avhandling kommer se på vilka grunder detta kan ske och vilka rättigheter huvudmannen har. Det kommer granskas hur processen förordnandet av en intressebevakare ska lagenligt gå till och på vilka olika sätt huvudmannen borde få uttrycka sin åsikt. Ifall huvudmannen inte kan höras kommer avhandlingen även se andra alternativ till tryggandet av huvudmannens rättssäkerhet. Rätten att bli hörd i ärenden som gäller en är en grundläggande rättighet, inte endast på nationell nivå utan även på internationell nivå. Att en person inte alls hörs i domstolsbeslut är allvarliga situationer och i dessa situationer ska det med andra metoder ha utretts huvudmannens egen vilja. Avhandlingen kommer även se på hur rätten att bli hörd vid förordnandet av en intressebevakare syns i inhemska rättsfall och vilka problem den rättigheten stöter på.
  • Kostadinov, Alexander (2020)
    År 2016 inrättade minister Olli Rehn en arbetsgrupp på Arbets- och näringsministeriet för att utarbeta förslag för utveckling och omstrukturering av Team Finland-verksamheten. Uppgiften var också att föreslå nya alternativa driftsmodeller och organisations- och resursförändringar. Regeringen redovisade strategin för strukturella lösningar vid sitt möte år 2017. Till en föld sammanslöts Tekes och Finpro i ett nytt flerinstitutionellt organ – Business Finland. Enligt Borys & Jemison (1989) är organisationer som utnyttjar resurser och/eller samhälleliga strukturer utifrån flera existerande organisationer – hybrida. I denna avhandling kommer jag att redogöra för Business Finland som ett fall av hybriditet. Närmare undersöker jag motiven bakom sammanslutningen av Tekes och Finpro samt om och i vilken grad sammanverkan mellan dessa har lett till att Business Finland-organisationen blivit en hybrid. Slutligen sammanfattar jag konsekvenserna av hybriditeten som effekter och resultat i verksamheten på en allmän nivå.
  • Öhman, Malin (2017)
    Papperstidningen är en mycket omtalad medieform som får kämpa för att hålla sig kvar på dagens hårda marknad. Digitaliseringen utmanar papperstidningen och gör att konkurrensen om läsare och prenumeranter blir allt hårdare. Speciellt bland ungdomar minskar intresset för papperstidningen och de är i stället allt mer inriktade på sociala medier. Syftet med de här kandidatavhandlingen är att undersöka unga vuxna österbottningars medieanvändning och syn på papperstidningen och jämföra hur deras medieanvändning stämmer överens med tidningen Vasabladets målgruppsval och framtida satsningar. Vasabladet används som exempel i avhandlingen och chefredaktören intervjuades hösten 2015 för att få en bild av tidningens syn på hur efterfrågan ser ut och vad som enligt dem är värt att satsa på. Resultatet av forskningen som rör Vasabladet visar att de vill satsa på det digitala och utveckla Vasabladet till mer än en papperstidning för att intressera yngre åldersgrupper. Nyberg menar att nya tjänster måste utvecklas, som unga medieanvändare är villiga att betala för. Som datainsamlingsmetod användes semistrukturerad kvalitativ intervju. Sex österbottningar i åldern 18–25 intervjuades hösten 2015, med motivationen att det tidigare har gjorts ingående forskning om tonåringars medievanor men forskning som rör unga vuxna är inte lika vanlig. Som analysmetod användes kvalitativ innehållsanalys och en form av närläsning. Resultatet av intervjuerna med de unga vuxna var någorlunda överraskande och avslöjade en generation unga vuxna som befinner sig i en brytningspunkt mellan digitalt och papper, mellan en gammal och ny medievärld. Mentalt befinner de sig fortfarande i en ideal värld där de hinner och vill läsa papperstidningen dagligen, i verkligheten läser de mycket sällan en dagstidning överhuvudtaget och ännu mer sällan läser de tidningen i pappersformat. Endast en av informanterna läser e-tidningen dagligen. De som har tillgång till e-tidningen läser den ett par gånger per vecka. Avhandlingen undersöker och belyser den här ambivalensen som informanterna befinner sig i, att å ena sidan uppvisa ett intresse för papperstidningen och hoppas på en framtid för den, och samtidigt nästan uteslutande använda sociala medier som nyhetskälla.
  • Hagström, Raisamiina (2021)
    Interaktionsstilen mellan en person i en auktoritetsroll och en underordnad, som till exempel i förhållandet mellan en tränare och en idrottare eller mellan en förälder och ett barn, har en stor betydelse för den underordnades välmående och motivation. Självbestämmandeteorin är en forskningsinriktning som har tillämpats inom bland annat lärande, föräldraskap och tränarskap för att studera motiverande interaktionsstilar, dvs. den autonomistödande och kontrollerande interaktionsstilen, och deras inverkan på välmående. En tränare som använder sig av en autonomistödande interaktionsstil med idrottare kommer mer sannolikt att bidra till idrottarnas motivation och välmående än en tränare som använder en kontrollerande interaktionsstil. För att få en tränare att anamma en autonomistödande interaktionsstil är det viktigt att förstå de bakomliggande faktorerna till tränarens interaktionsstil. Syftet med denna avhandling är att 1) med hjälp av den nyaste forskningen redogöra för faktorer som har en inverkan på motiverande interaktionsstilar, 2) jämföra faktorerna med en tidigare litteraturgenomgång i samma forskningsområde, och 3) diskutera resultaten i ett träningssammanhang. För att uppnå syftet genomfördes en litteraturgenomgång av den nyaste forskningen om faktorer som har en inverkan på motiverande interaktionsstilar med grund i självbestämmandeteorin. Den nyaste forskningen inom området bestod av studier inom lärande, föräldraskap och träning. För att kategorisera de identifierade faktorerna användes den motiverande modellen mellan tränare och idrottare, som använts tidigare i liknande sammanhang. Resultaten visar att den nyaste forskningen har fokuserat mer på lärande och föräldraskap än på träningssammanhang. Nya faktorer identifierades inom alla kategorier i den motiverande modellen mellan tränare och idrottare: kontextuella faktorer, faktorer som relaterade till uppfattning av andras motivation och beteende och personliga faktorer. Mest nya faktorer uppstod i kategorin personliga faktorer, och inom den kategorin identifierades även mest stöd för redan i tidigare forskning funna faktorer. Från ett träningsperspektiv har under de senaste fem åren identifierats flera nya faktorer, främst i relation till hur man uppfattar andras beteende och motivation och till personliga faktorer. Avhandlingen bidrar med att sammanfatta forskningen om faktorer som har en inverkan på motiverande interaktionsstilar. Resultaten ger en bra grund för att identifiera framtida forskningsbehov inom området och för att skapa interventionsprogram med syfte att stöda anammandet av en autonomistödande interaktionsstil.
  • Gustafsson, Maria (2020)
    Kritik mot tvåsamhetsnormen har ökat och flersamhet har blivit allt mer populärt. I denna litteraturöversikt är mitt syfte att ge en inblick i konstruktionen av identitet hos flersamma personer, samt attityder kring flersamhet. Identiteten hos flersamma konstrueras i en relation, ifall man väljer flersamma relationer eller något som bara är naturligt. Flersamhet kan även ses som en relationell identitet. Flersamma personer konstruerar sin identitet både i relation till tvåsamma, och i relation till övriga icke-tvåsamma grupper. Attityder överlag till flersamma är mer negativa än till tvåsamma, men mer positiva i jämförelse gentemot övriga icke-tvåsamma. Det finns knappt med forskning i socialpsykologi i ämnet, och i litteraturöversikten föreslås även nya frågeställningar för kommande forskning.
  • Sundell, Caisa (2020)
    Vårt jordklot utmanas idag av flera miljöproblem och som svar till dessa har en global miljörörelse utvecklats. I den här kandidatavhandlingen analyserar jag ur ett sociologiskt perspektiv hur identiteter formas inom miljörörelsen. Jag analyserar identitetsformationen genom sociologiska teorier om identitet i sociala rörelser och empiriska undersökningar om identitetsformation i miljörörelsen. Jag skiljer mellan formandet av en personlig miljöidentitet och kollektiv identitet inom miljörörelsen för att kunna jämföra processerna med varandra. Jag kommer fram till att en personlig miljöidentitet formas genom interaktion och ökad kunskap medan kollektiv identitet i miljörörelsen formas genom interaktion, emotioner och åtskiljande. Kollektiv identitet inom miljörörelsen verkar formas inom grupper istället för inom hela rörelsen. Båda processerna verkar vara starkt kopplade till olika sorters handling. På basis av min forskningsöversikt verkar det också som om formandet av en personlig miljöidentitet och kollektiv identitet i miljörörelsen är två väldigt sammankopplade processer. Utgående från mina resultat drar jag slutsatsen att identitetsformation inom miljörörelsen kan ha en stärkande effekt på miljörörelsen. Identitetsformationen leder till att flera individer ansluter sig till rörelsen och att rörelsemedlemmarnas engagemang ökar. Det här har i sin tur positiva konsekvenser för samhället i och med att miljöproblemen effektivare bekämpas.
  • Kopra, Max (2021)
    Narrativ identitet är individens livsberättelse som gör livet sammanhängande och meningsfullt. Tidigare forskning har undersökt individuella-, mellanmänskliga- och kollektiva narrativa identitetsprocesser, men lite forskning har undersökt hur det mellanmänskliga- och kollektiva tillsammans påverkar individens narrativa identitet. Syftet med denna litteraturstudie är därför att utgående från tidigare forskning undersöka narrativ identitetskonstruktion med speciellt fokus på hur kultur och social interaktion förändrar hur individen rekonstruerar det förflutna. Studien baseras på tidigare forskning om narrativ identitet, och källorna kommer från socialpsykologiska journaler. Resultaten tyder på att den omgivande kulturen och den sociala interaktionen inom denna kultur kan förändra individens narrativa identitet genom att påverka hur denne rekonstruerar det förflutna. Sammanfattningsvis bidrar avhandligen med en förståelse för hur den omgivande kulturen och den sociala interaktionen inom denna kultur förändrar individens narrativa identitetskonstruktion och att det inte är möjligt för individen att bortse från kulturen i sin narrativa identitetskonstruktion
  • Syrjälä, Emmy (2021)
    Den psykiska hälsan hos plurisexuella är sämre jämfört med den hos monosexuella (Feinstein et al., 2020; Flanders et al.,2016; Garr-Schultz & Garnder, 2019; Maimon et al., 2019; Nelson, 2019). En av orsakerna är den diskriminering plurisexuella personer möter på grund av sin identitet t.ex. genom ogiltigförklaring (Garr-Schultz & Gardner, 2019; Maimon et al., 2019). De diskrimineras av både HBTQ-gemenskaper och heterosexuella gemenskaper (Borgogna och McDermott, 2019). Forskningen har försummat plurisexualitet fram till våra dagar (Angelides, 2001; MacDowall, 2009; Nelson, 2019). Dessutom har sexualitetsforskning undersökts ur ett västerländskt perspektiv (Chan, 1995) och har i hög grad fokuserat på enbart bisexuellas och ciskönades upplevelser kring sexuell identitet (Feinstein et al., 2019; Galupo et al., 2015; Galupo et al., 2014; Koelker et al., 2019). Mitt syfte med denna avhandling har varit att med hjälp av tidigare forskning 1) belysa den begreppsproblematik som existerar kring plurisexualitet, 2) diskutera de centrala begreppen, samt 3) ur ett kritiskt socialpsykologiskt perspektiv undersöka hur den sexuella identiteten konstrueras hos plurisexuella personer. Enligt kritisk socialpsykologi är identitet socialt konstruerad och formas av kultur, diskurser och social interaktion (Alldred & Fox, 2015; Burr, 2015; Gough et al., 2013; Muehlenhard, 2001; Taylor, 2015). En litteraturgenomgång har visat att plurisexuellas identitetskonstruktion är multipel till sin karaktär (Taylor, 2015). Flera sexualitetkategorier används strategiskt i olika sociala kontexter, där andra identiteter inkluderas i den sexuella identiteten (Dworkin, 2002; Galupo et al., 2017; Hayfield et al., 2014; Maliepaard, 2017; Rust, 2000). Både samhället och de plurisexuella själva osynliggör den plurisexuella identiteten (Nelson, 2020, 2019). Sammanfattningsvis kan man säga att sexualitet är ett mycket komplext och mångfacetterat fenomen (Chan, 1995; Dworkin, 2002; Gough et al., 2013; Nelson, 2019; Van Anders, 2015). Plurisexuella avviker inte nödvändigtvis beteendemässigt från andra sexualitetsidentiteter (Galupo, 2018), utan skillnaden framkommer i deras upplevelser, hur de blir bemötta och hur de strategiskt är tvungna att navigera i olika sociala kontexter (Dworkin, 2002; Galupo et al., 2017; Hayfield et al., 2014; Maliepaard, 2017; Rust, 2000). Framtida forskning borde beakta sexualitetens mångfald och inte enbart fokusera på den köns- och/eller genusbaserade sexualiteten, samt undersöka hur identitets-, specifikt sexualitetskonstruktioner ser ut i andra än västerländska kulturer.
  • Rapo, Elvira (2021)
    Identitetskonstruktion är ett fenomen som har stor betydelse för vår självbild och självuppfattning med mera. Ungdomen som övergångsfas mellan barndom och vuxen ålder innebär ett språng i identitetsutvecklingen. Syftet med denna avhandling var att utreda hur identiteten konstrueras under ungdomen. Avhandlingen strävade efter att erbjuda omfattande presentationer av de komplexa begreppen identitet och ungdom som fungerade som forskningsobjekt i litteraturstudien. Socialkonstruktionismen fungerade som ett genomgående perspektiv i avhandlingen. En litteraturöversikt påvisade komplexiteten i ämnet genom Eriksons utvecklingsteori, socialiseringsprocesser, personlig och social identitet och socialkonstruktionismen. Identitetskonstruktion under ungdomen består av flera aspekter som har en inverkan på varandra och formar identitetens uppkomst och karaktär. Resultaten visade på att identitetskonstruktionen under ungdomen är beroende av personliga, sociala och samhälleliga faktorer och konstruktionen sker på dessa tre nivåer: på det personliga planet, det sociala (relationella) planet och det samhälleliga planet. Till de förklarande faktorerna hörde bland annat integration, kognitiva processer och kommunikation med jämnåriga personer.
  • Kemppainen, Elsa (2017)
    Avhandlingen handlar om identitetsskapande i nya medier. Med narrativitetsanalys analyserar jag hur vloggaren Veronica Verho bygger upp berättelsen om sig själv i fem videor. Vloggaren är en typisk prosumer, en post-millenial medieproducent och -konsument som ser den didigata världen som den verkliga och orienterar sig ohämmat i internetflödet. Verho har på egen hand skaffat sig 200 000 följare bara på Youtube, samtidigt som de traditionella medierna kämpar med dalande användarsiffror. För att hitta mönster i vloggarna använder mig av Algirdas Julien Greimas semiotiska aktantmodell. Med stöd av den söker man strukturer i berättelser genom att leta efter olika roller: sändaren, objektet, mottagaren, hjälparen, subjektet och opponenten. Aktantpositionen är en abstrakt position med hjälp av vilken man kan strukturera narrativ. Avhandlingen innehåller också bakgrund om de diginativa post-millenialerna och hur de använder sig av medier, jag närmar mig ämnet med bland annat Katarina Graffmans forskning som stöd. Efter analysdelen följer en presentation av forskning om identitetsskapande, hur jaget konstrueras i sociala medier. Till sist följer en analys av aktantmodellerna och en reflektion över helheten. En stark jag-aktör blir synlig i aktantmodellerna: en oberoende, humoristisk och modern, men också lite skrytsam vloggare. Jaget är starkt i flera positioner, inte bara i subjektposition. Det är också ett feministiskt ställningstagande, att själv ta kontrollen över hur man porträtterar sig och välja subjektrollen i stället för objektrollen. Aktörens starka tillit till jaget är typiskt, och kanske nödvändigt, för att vloggarna överhuvudtaget ska finnas. Verho är sin egen bästis samtidigt som hon är sin följares dito. Hon förmedlar att du duger som du är med dina brister.
  • Dahlqvist, Daniela (2020)
    Diskussionen om jämställdhet började i Finland på 1960-talet och sedan dess har en aktiv jämställdhetspolitik förts i Finland. Trots detta finns det flera milstolpar som kan när det kommer till jämställdhet. För att nå dessa milstolpar krävs en effektiv jämställdhetspolitik som ämnar eliminera könsbundna orättvisor. Vart fjärde år får Finland en ny regering som består av olika partier. Varje parti har ideologiska synsätt och idéer, och dessa ska samspela med varandra i regeringen. Om partiernas ideologiska synsätt på frågor skiljer sig mycket kan konflikter och oenigheter uppstå. Jämställdhetsfrågor är inga undantag när det kommer till detta. Tidigare forskning visar att partier i andra nordiska länder har varierande syn på jämställdhetsfrågor och att ideologi används både som ett vapen och motivering i den politiska kampen när det kommer till jämställdhet. I min kandidatavhandling har jag studerat de finska partiernas sätt att tala om jämställdhetsfrågor i sina valprogram inför riksdagsvalet 2019. Sedan har jag jämfört partiernas sätt att se på jämställdhet med respektive partis politiska ideologis syn på jämställdhet för att se om det finns ett samband. Ett möjligt samband mellan ideologis och partis syn på jämställdhet skulle kunna vara en faktor som leder till oenigheter om jämställdhetsfrågor som i sin tur påverkar den finska jämställdhetspolitikens effektivitet och framgång.
  • Raunio, Lina (2017)
    Syftet med avhandlingen är att undersöka hur public service-mediebolaget Yle porträtterar kvinnor och män i bild på bolagets svenskspråkiga nyhetswebb. Detta eftersom tidigare forskning visat att stereotyp representation av kvinnor och män påverkar tittarens syn på både omvärld och egen identitet och att fortsatt reproduktion av könsstereotypierna i bild upprätthåller en världsbild av manlig dominans. Avhandlingen utgår från representationsteori och feministisk teori, där representationen av kön, könsidentitet, klass, etnicitet, religion och sexuell läggning i medier påverkar självbilden och genom det påverkas patriarkala samhällsstrukturers fortbestånd och förändringen av dem. Metoden är kvalitativ semiotisk bildanalys med stöd av kvantitativ innehållsanalys. Bildmaterialet består av 32 bilder insamlade under 5 dagar. Hela bildmaterialet har analyserats kvantitativt för att hitta mönster i vilka ämneskategorier och vilka kön i bild inom dem som får utrymme på Svenska Yle:s ingångssida. Utav materialet på 32 bilder har 7 utvalda bilder analyserats kvalitativt för att djupare undersöka hur genus porträtteras i bild på ingångssidan. Undersökningen visar att Svenska Yle reproducerar en stereotyp bild av kvinnor och en stereotyp bild av män, där män ofta porträtteras som aktiva makthavare och kvinnor ofta porträtteras som passiva bihang. Männen talar, gestikulerar och gör saker i bild, medan kvinnorna porträtteras i en lyssnande position medan mannen i samma bild för talan. Kvinnor och icke-vita är underrepresenterade i bild på Svenska Yle:s ingångssida, medan vita män är överrepresenterade i alla ämneskategorier. Av bilder med människor i ger Svenska Yle under undersökningsveckan bilder med endast män i bild hela 63 procent av utrymmet, medan bilder med endast kvinnor i bild får 14 procent av utrymmet. En kvinna fick aldrig självständigt vara i bild högst upp på ingångssidan under undersökningsveckan, där fick hon endast vara om hon är i samma bild som en man. Om en kvinna och en man finns i samma bild är det oftast mannen som får uttala sig i rubriken.
  • Zinne, Ida (2022)
    Finlands välfärdssamhälle står inför ett rad problem. För det första åldras befolkningen samtidigt som nativiteten sjunker. Det råder brist på arbetskraft i flera olika branscher och kompetensflykten är hög jämfört med andra nordiska länder. Lösningar på dessa problem bör hittas så snabbt som möjligt så att Finlands befolkning även i framtiden får leva i ett välfärdssamhälle. Efter hetsiga politiska diskussioner har beslutsfattarna kommit till ett konsensus om att arbetskraftsinvandring kan ses som en lösning på ovan nämnda problem. Statsrådet har framställt en färdplan som skildrar vem, hur, när och varför arbetskraftsinvandring kommer att främjas. Statsrådet nämner tre olika strategiska mål som står i fokuset inte bara i färdplanen, utan även i min kandidatavhandling. Syftet med denna kandidatavhandling är att analysera de tre strategiska målen och åtgärderna med hjälpa av vilka målen kommer att uppnås. Statsrådet har haft möjligheten att välja mellan olika starka åtgärder, även så kallade styrmedel, som har varierande effekter. Jag analyserar i min kandidatavhandling närmare att i hur stor utsträckning statsrådet använder olika styrmedel och hurdana effekter de (enligt teorin) har. Analysen, som utförs som en kvalitativ innehållsanalys, visar att statsrådet använder i en hög utsträckning informativa styrmedel och i en liten utsträckning ekonomiska och reglerande. Resultaten överensstämmer med det som tidigare forskning kommit fram till. Till slut diskuteras möjlig framtida forskning inom temat.
  • Främling, Ottilia (2024)
    Avhumanisering är ett fenomen som historiskt främst kopplats till krig och konflikter och riktats mot grupper som invandrare, flyktingar, etniska, sexuella samt religiösa minoriteter. Trots denna koppling till krig nekar samtida forskning en koppling mellan avhumanisering och storskaligt våld och fokuserar mer på implicita följder av avhumanisering. Avhumanisering innebär att neka en utegrupp olika mänskliga egenskaper. Inom samtida forskning studeras avhumanisering och dess uttryck i olika kontext som politisk retorik och traditionella medier. Syftet med avhandlingen är att utgående från tidigare forskning diskutera avhumanisering av invandrare och flyktingar i politisk retorik och traditionella medier. Avhandlingen baseras på tre huvudsakliga teorier om avhumanisering vars uttryck varierar beroende på sammanhanget där avhumaniseringen förekommer. Avhandlingen är en litteraturgenomgång och använder studier i avhumanisering som primära källor. Resultaten tyder på att avhumanisering av invandrare och flyktingar i politisk retorik och traditionella medier oftast tar sig uttryck i form av olika metaforer med syfte att skapa en uppfattning av invandrare och flyktingar som ett hot genom att förlikna dem vid djur, naturkatastrofer eller virus. Avhumaniseringen anses även ske i form av videoreportage och dokumentärer som filmar invandrare och flyktingar på samma sätt som djur och naturkatastrofer. Sammanfattningsvis kan avhumanisering av invandrare och flyktingar i politisk retorik och traditionella medier leda till mindre prosocialt beteende, mer antisocialt beteende, och ett flertal negativa moraliska och praktiska följder som sämre medicinsk vård för avhumaniserade individer. Avhumanisering av invandrare och flyktingar kan även ändra på individers attityder gentemot dessa grupper. Som förebyggande åtgärder rekommenderar forskare främst olika humaniserande åtgärder och att införa förbud mot bruket av avhumaniserande retorik i medier och politik.
  • Varis, Henri (2017)
    Barnarbetskraft är ett internationellt fenomen. Det finns konventioner av såväl ILO som FN gällande skydd för barnens rättigheter. Dessa konventioner är något som varje stat som ratificerar dem skall se till att följs på deras territorium. Men hur är det då det kommer till ett internationellt företag, vad kan de göra för att säkra att de inte kränker mot någon av konventionerna? Denna studie går ut på att granska vilka medel ett internationellt företag använder sig av för att säkra att de eller deras leverantörer eller utomstående parter inte kränker de konventioner som är till för att skydda barnens rättigheter, och ifall de implementerar good governance i deras verksamhet för att motarbeta användningen av barnarbetskraft. De företag som granskas i denna studie är UPM och Apple. Företagen kan implementera olika mekanismer från good governance för att agera på ett effektivt, ansvarsfullt och lagenligt sätt. Dessa är viktiga mekanismer för internationella företag som vill motarbeta användning av barnarbetskraft. De kan kräva att deras leverantörer följer de kriterier som företagen ställer till dem och vid behov kan de säga upp samarbetskontrakten ifall inte leverantörerna följer deras kriterier. Good governance mekanismerna är något som företagen måste arbeta för, vilket kräver noggrann granskning av leverantörerna. Denna granskning sköts långt av företagens revisionsavdelningar som reser och granskar leverantörernas verksamhet och sedan rapporterar om fynden. I denna studie har jag använt mig mycket av nätsidor som källor eftersom informationen om företagen och hur de agerar finns på nätet, samt har jag tagit informationen av de konventioner jag granskat i denna studie från ILO:s och FN:s nätsidor. Informationen om good governance har tagits från både böcker och nätsidor för att få den aspekten av good governance som passar in i denna studie.
  • Söderblom, Ulrika (2021)
    Klimatförändringen har uppmärksammats allt mer runt om i världen och det har skapats ambitiösa program och riktlinjer som har som uppgift att motverka dess effekter. Trots detta visar forskning på att dessa policyer inte lett till önskat utfall och att klimatförändringen blir värre och värre. Detta antyder att programmen råkar ut för problem i implementeringsskedet, och för att säkerställa att policyimplementeringen sker effektivt bör problemen i implementeringen lösas. Syftet med denna avhandling är att analysera vilka fallgropar och faror den gröna given potentiellt kan möta då den verkställs, och därmed bidra med synpunkter till dess förutsättningar för framgång. Eftersom den gröna given är ett väldigt stort program har jag valt att fokusera på implementeringen av energimålen i Finland. Den valda metoden är en kvalitativ innehållsanalys av Finlands integrerade energi- och klimatplan. Jag redogör för implementeringsteori, och identifierar de betydande faktorerna som har en inverkan på implementeringen: otydlighet, byråkratisk tröghet/stigberoende, policykonflikt och styrmedlens karaktär. Dessa kategorier söks sedan efter i det valda dokumentet Finlands integrerade energi- och klimatplan, som är ett av EU:s främsta verktyg för att genomföra den gröna givens energimål. Resultaten antyder att Finlands integrerade energi- och klimatplan är utförligt förberedd, och att det inte finns bevis för att planen skulle möta problem i implementeringsskedet. Implementering har visat sig vara en svår sak att analysera inom ramarna för en kandidatavhandling. Det finns en hel del variabler och faktorer som påverkar implementeringen, vilket gör det svårt att identifiera de avgörande och viktigaste faktorerna. Resultatens generaliserbarhet kan även diskuteras, då det är svårt att dra slutsatser av den gröna givens förutsättningar bara genom att se på en medlemsstats planer för att implementera ett av delmålen.
  • Ekelund, Mirjam (2020)
    Incest är ett universellt tabu som innebär sexuella övergrepp inom familjen. Tidigare forskning har främst fokuserat på incestoffrens upplevelser och vård. Få studier har däremot fokuserat på motiven till att incest sker överhuvudtaget. Mitt syfte med avhandlingen är således att på basis av tidigare forskning studera orsaken till att fäder utsätter sina döttrar för incest och forskningsfrågan som besvaras är: vilka är de bakomliggande motiven för förekomsten av fardotterincest? Metoden är litteraturgenomgång och de primära källorna för studien har varit böcker och artiklar om incestförövare. I detta material har fyra huvudsakliga förklaringsnivåer identifierats: samhälle, familj, individ och perspektiv som kombinerar dessa nivåer. Resultaten tyder på att samhällets rådande normer och incestförövarens familje-och livssituation påverkar ifall incest sker. Det slutgiltiga beslutet att sexuellt utnyttja sitt barn är dock förövarens. Individuella orsaker som påverkar det sexuella utnyttjandet är ifall förövaren själv varit utsatt för traumatiska händelser, till exempel våld, i sin egen barndom. Incest kan förebyggas genom att man undervisar barn om sina rättigheter och genom att man skapar en samhällskultur som motsäger incestuöst beteende. Även en trygg barndom är en förebyggande faktor. Ökad förståelse av incestförövarens motiv bidrar till ett bättre förebyggandearbete av incest och snabbare interventioner.
  • Suni, Carolina (2016)
    I västvärlden har det under de senaste åren rapporterats om en växande nationalism. Inom socialpsykologin ses ingruppsfavorisering som ett grundläggande och universellt socialt behov hos människan, medan utgruppsfientlighet och fördomar uttrycker individuella skillnader i underliggande personlighetsdrag, såsom auktoritarism och trångsynthet. Syftet med den här litteraturgenomgången är att problematisera och omformulera denna syn på nationalism, som antingen en naturlig social egenskap eller en uppsättning underliggande personlighetsdrag. I uppsatsen diskuteras en konstruktionistisk förklaringsmodell för nationalism, genom att tillämpa begrepp från bland annat diskursiv psykologi och teorier om subjektspositioner. De mest centrala slutsatserna som uppsatsen lyfter fram, är att nationalism och fördomar kan och bör förstås som ett resultat av socialt meningsskapande, snarare än som statiska egenskaper hos individer. För att bekämpa uppkomsten av allt större klyftor mellan olika nationella grupper, måste de konstruktioner som utgör kärnan i nationalism, det vill säga den nationella kulturen och identiteten, belysas och problematiseras.