Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Issue Date

Sort by: Order: Results:

  • Hedström, Anna (2024)
    Denna avhandling undersöker attityder gentemot Sanna Marin och nyheten om hennes avgång från riksdagen genom en innehållsanalys av kommentarsfält på Hufvudstadsbladets och Iltalehtis Facebook-sidor. Tidigare forskning om Sanna Marin, politiskt engagemang på sociala medier och attityder gentemot kvinnliga politiska ledare används som bakgrund för analysen. Kommentarernas ton, innehåll och teman undersöks med avstamp i dessa tre aspekter. Resultaten av innehållsanalysen visar en tydlig variation i åsikter, där politiska värderingar och ett polariserat samhällsklimat utgör två bidragande faktorer. Dessutom diskuteras hur kommentarernas ton och innehåll påverkas av politiska förväntningar och interaktioner i det digitala samhället. Baserat på dessa fynd diskuteras konsekvenserna för medieplattformar, nödvändigheten av balanserad diskurs och förståelse för politiska aktörers utsatthet. Trots sina begränsningar ger studien intressanta insikter om politiska diskussioner på sociala medier, vilket kan bidra till framtida forskning inom området.
  • Louhisto, Sara (2024)
    Film som medium är mer än bara underhållning. Filmer förmedlar information genom både visuella och auditiva medel och de har en unik förmåga att påverka attityder och kunskap hos tittarna. På vilket sätt fenomen och människor framställs i film är därmed viktigt för hur dessa bemöts i samhället. Syftet med denna avhandling är att undersöka porträtteringen av psykisk ohälsa i film och dess påverkan på uppfattningarna om psykisk ohälsa i samhället. Psykisk ohälsa är ett mycket vanligt tema i film men porträtteringen är starkt påverkad av de kommersiella mål som styr filmbranschen. Det är därför vanligt att psykisk ohälsa används som en dramatiserande faktor och porträtteringens fokus ligger på att väcka reaktioner och känslor hos tittarna, snarare än på att återberätta verkligheten av psykisk ohälsa. Det finns tydliga trender i porträtteringen av psykisk ohälsa i film som bidrar till att upprätthålla stereotyper och stigma kring psykisk ohälsa i samhället. Under senare år har det ändå gjorts satsningar på mer sanningsenliga porträtteringar av psykisk ohälsa som i sin tur visats minska stigmat kring psykisk ohälsa. Denna avhandling belyser det komplexa sambandet mellan film, samhället och psykisk ohälsa och betonar vikten av att kritiskt granska porträtteringen av psykisk ohälsa i film.
  • Lindén, Sara (2024)
    Syftet med avhandlingen är att med hjälp av tidigare litteratur diskutera integration som process och vad det finns för konkreta policyer i Finland med betoning på arbetsmarknaden. I avhandlingen diskuteras ifall integrationsprocesserna i Finland i dess nuvarande form möjliggör eller försvårar en lyckad integration av invandrare. Lyckad integration har ingen universell betydelse, i avhandlingen diskuteras därför även vad lyckad integration innebär och ifall det ens finns något som lyckad integration. Invandrare står inför flera strukturella hinder i processen att integreras, som hindrar en framgångsrik integration att uppnås. Dessa hinder och svårigheter diskuteras i avhandlingen i relation till de konkreta integrationsprocesserna i Finland. Resultaten i avhandlingen visar att integration som den tar sig uttryck i Finland inte motsvarar hur litteraturen beskriver det. Jag kom även fram till att integrationsprocesserna i Finland kräver en omstrukturering och omdefiniering för att en lyckad integration ska kunna uppnås.
  • Nystrand, Lina (2024)
    Den här avhandlingen ger en bild av hur nyhetsrapportering kan se ut på TikTok, genom att analysera två nyhetsvideor som kan placeras i den så kallade kreatörsledda respektive redaktionsledda strategin för nyhetsrapportering på plattformen. Strategialternativen har tagits fram av Nic Newman i Reuters Digital News Report 2022, och syftet med avhandlingen är att ge exempel på hur strategierna kan tillämpas i praktiken. Avhandlingens material är två TikTok-videor som rapporterar om vägglössinvasionen i Paris under hösten 2023. Den ena videon är publicerad av amerikanska The Washington Post och den andra är publicerad av brittiska Daily Mail. Metoden för avhandlingen är multimodal analys och videorna granskas utgående från fyra analysenheter: Reporterns roll, bakgrundsmusiken, bildmaterialet och texten. Avhandlingen kommer fram till att The Washington Post tillämpar den kreatörsledda strategin genom att rapportera nyheten med underhållande och lekfull ton, där audiovisuella element kombineras för att engagera publiken på TikTok. Daily Mail tillämpar den redaktionsledda strategin genom att lägga fokus på själva nyhetshändelsen. Nyheten presenteras på ett mer traditionellt sätt men videon innehåller också audiovisuella element som förstärker den emotionella upplevelsen av nyhetsinnehållet. Avhandlingen visar hur samma nyhet kan rapporteras på två helt olika sätt på TikTok, vilket demonstrerar hur plattformen kan användas för att producera varierande och underhållande nyhetsinnehåll som engagerar en yngre publik.
  • Fagerudd, Vendla (2024)
    Mitt syfte med den här studien är att undersöka hur personer som arbetar inom vårdbranschen porträtteras i finlandssvenska nyhetsmedier. Studien görs som en kvalitativ textanalys där jag med stöd av den hermeneutiska teoritraditionen försöker ta reda på om det finns samband mellan hur vårdare tenderar att beskrivas i nyhetsmedia och hur de porträtteras i artiklar som behandlar social- och hälsovård. De analytiska verktyg jag utgår från i analysen är tilltal, representation, vilka formuleringar skribenten använder sig av och vilka latenta betydelser språkanvändningen kan ha för texternas budskap. För att avgränsa behandlar artiklarna frågor som rör respektive välfärdsområde som orterna där tidningarna ges ut hör till. De andra kriterierna för texterna är att de måste vara skrivna av skribenter som är anställda vid mediehusen och innehålla direkta eller indirekta citat från intervjupersoner. De här kraven ställer jag för att kunna studera representation – vilka grupper som kommer till tals i media när frågor som rör välfärdsområden behandlas – och för att se vilka mönster som kan synas i materialet trots att texten inte är argumenterande. Resultaten från analysen visar att det finns liknande mönster i den finlandssvenska medierapporteringen om vårdfrågor som tidigare forskning om vårdares roll i media visat. Det mest framträdande mönstret är att vårdare, här i avseendet sjukskötare, sällan intervjuas i nyhetsartiklar som rör vårdfrågor. Utöver det visar resultaten att vårdarnas arbetsvardag och syn på framtiden inom vårdbranschen har blivit mer oviss i samband med de förändringar som övergången till välfärdsområdena inneburit. Ännu ett gemensamt drag för artiklarna är att skribenterna använder sig av språkliga metaforer för att beskriva situationen inom välfärdsområdena. Skribentens formuleringar och de underliggande budskap som de kan signalera både upprätthåller och bidrar till det rådande samtalsklimatet om vården och välfärdsområdena inom media och i samhället överlag.
  • Hällsten, Eva (2024)
    Syftet med den här kandidatavhandlingen är att granska hur Helsingin Sanomat och Ilta-Sanomat gestaltade Jukkatalos konkurs. Jukkatalo var ett byggföretag som erbjöd hus och byggde dem från början till slut. Jag tog hjälp av gestaltningsteorin för att få svar på mina forskningsfrågor om gestaltning i de två medierna, vem som kommer till tals och målgruppen för artiklarna. Innan jag utförde analysen definierade jag vilka gestaltningar jag letade efter i texten. Analysen visade att både Helsingin Sanomat och Ilta-Sanomat gestaltade Jukkatalos konkurs främst med mänskliga öden, vilket är överraskande. Vid krisrapportering brukar medier gestalta händelser med ansvarsgestaltning. Det visade sig också att i båda medierna kom Jukkatalos ledning mest till tals och att målgruppen var den breda allmänheten.
  • Gillberg, Veronica (2024)
    Den här avhandlingen undersökte via en kvalitativ innehållsanalys tecken på true crime-narrativ i finska kvällspressens brottsrapportering av tonårsmordet i Forsby 2020. I början av 2024 tillämpades journalistreglerna för första gången på true crime-genren i Finland. Eftersom det innebar att material som skapats för den underhållande true crime-genren för första gången klassificerats som journalistik, undersökte jag också journalistreglernas betydelse för traditionell journalistik. I analysens resultat kunde man se att det fanns en del beskrivningar i kvällspressens rapportering av Forsby-fallet som stämde överens med hur narrativet i true crime-genren brukar se ut. Journalistreglerna tillämpades också sedan på analysens resultat, och det visade att det tenderar bli svårare att följa journalistreglerna ju fler detaljer i form av ett narrativ som rapporteringen innehåller. Den traditionella journalistiken har sedan 1800-talet, bland annat genom uppkomsten av journalistreglerna, utvecklats till att bli objektiv, trovärdig, oberoende och seriös. I och med att material från true crime-genren som gjorts med syfte att underhålla börjat räknas som journalistik, kan det medföra en ny utveckling av den traditionella journalistiken.
  • Jääskeläinen, Anna-Emilie (2024)
    Syftet med avhandlingen är att utforska hur relationen mellan socialarbetaren och klienten inom barnskyddets eftervård kan främja den ungas välmående och stöda processen mot självständighet. Målsättningen med studien är att identifiera faktorer som påverkar utförandet av relationellt socialt arbete inom eftervården. Avhandlingen utforskar också hur socialarbetare upplever de förväntningar unga ställer på dem och ifall dessa kan besvaras i ett professionellt förhållande. Unga som blivit placerade utanför hemmet anses vara en speciellt utsatt grupp i samhället och har större risker för marginalisering. Barnskyddets eftervård har som uppgift att stöda dessa unga då de blivit myndiga och skall börja ett självständigt liv. Utöver ekonomiskt och psykosocialt stöd, behöver klienterna inom eftervården emotionellt stöd. Utgångspunkten för arbetet är en god relation mellan socialarbetaren och klienten, där den unga känner sig förstådd och är delaktig i beslut. En traumatisk bakgrund och avsaknad av eget stödnätverk kan dock ställa stora och ibland orealistiska krav på socialarbetaren. Tidigare forskning visar att unga har ett behov av en informell och vänskaplig relation till socialarbetaren, som sträcker sig utanför socialarbetarens handlingsutrymme. Den kvalitativa forskningens empiriska material samlades in genom semi-strukturella intervjuer med fyra socialarbetare som arbetar eller arbetat inom eftervården. Kvalitativ innehållsanalys användes för att analysera materialet. Som forskningens teoretiska referensram användes relationellt socialt arbete, som poängterar ett holistiskt arbetssätt där individens personliga, interpersonella och systemiska faktorer tas i beaktan. Forskningens resultat tyder på att många faktorer påverkar skapandet av en god relation mellan socialarbetaren och klienten inom eftervården. Klientens traumatiska upplevelser försvårar skapandet av tillit. Målgruppen har ett starkt behov en trygg vuxen som erbjuder både praktiskt och emotionellt stöd i vardagen. Stora klientmängder inom eftervården försvårar socialarbetarens möjligheter att vara tillgänglig och erbjuda ett långvarigt och heltäckande stöd. Socialarbetarna upplevde att arbetets strukturer lägger för stort fokus på administrativt arbete, som försvårar utövandet av relationellt socialt arbete. Eftervårdens och socialarbetarens roll är ofta oklar för den unga, som kan leda till orealistiska förväntningar och frustration hos den unga. Socialarbetarna upplevde också att klienterna ställer krav på socialarbetarens karaktär, dess kunskapsbas och personliga drag. En tydligare definition av eftervårdens roll i den ungas liv är väsentlig inte bara för den unga, men också socialarbetaren. Den nya livssituationen skapar behov av ekonomiskt, praktiskt stöd och emotionellt stöd, som bäst besvaras genom en meningsfull relation mellan socialarbetaren och klienten. Detta kräver mer resurser och ett skifte i arbetets innehåll. Vad en meningsfull relation innebär bör också definieras för att upprätthålla gränsen mellan det professionella och privata.
  • Wegelius, Janina (2024)
    Regeringen i Sverige har identifierat gängkriminalitet som en av de mest akuta samhällsutmaningarna och har nyligen publicerat en omfattande nationell strategi för att bekämpa detta fenomen. Syftet med min studie var att undersöka hur problemet med gängkriminalitet framställs och uppfattas genom den nyetablerade skrivelsen av Sveriges regering, med fokus på att analysera hur de politiska strategierna och åtgärderna presenteras för att bekämpa gängkriminalitet. Genom att tolka och analysera regeringens politiska initiativ avsåg avhandlingen att ge insikter om de underliggande tankarna och intentionerna bakom strategierna för att adressera gängkriminalitet, särskilt vad gäller hur problemet definieras och konstrueras i den politiska diskursen. Genom en kritisk diskursanalys observerades att regeringens diskurs framhäver gängkriminalitet som ett växande och allvarligt samhällsproblem, där betoningen ligger på rekrytering av unga till kriminella nätverk och tillgången på illegala vapen och explosiva varor. Trots detta utelämnar regeringen diskussion om socioekonomiska faktorer och förebyggande åtgärder som investeringar i utbildning och socialt stöd. Dessutom förblir viktiga aspekter, såsom den omfattande narkotikahandeln och dess koppling till gängkriminalitet, relativt oproblematiserade i den politiska diskursen.
  • Parkkonen, Pekka (2024)
    Den sociala media-appen BeReal uppmuntrar sina användare att lägga upp ett foto på sig själva vid ett visst slumpmässigt ögonblick varje dag. Detta är tänkt att vara ett mer autentiskt sätt att interagera än de kuraterade uppdateringarna från andra sociala medier. I detta examensarbete undersöker jag BeReal-applikationens autenticitetsuppfattning och dess positionering som en del av ett bredare profiliskt paradigm, där det är viktigare att investera i profiler inom olika områden av livet. Jag ser BeReal som en del av ett historiskt kontinuum, där nya sociala medier ofta placerar sig i en motsatt relation till sina föregångare och ofta genom att främja sitt eget ideal om autenticitet. Jag utforskar också hur BeReal kan ses som en del av fenomenet autenticitetsnostalgi och hur det utnyttjar olika paradigm för identitetskonstruktion i sin egen användarmiljö. Utöver detta utforskar jag vilken typ av mer panoptiskt äkthetsbegrepp BeReal främjar och hur det kan påverka vårt sätt att tänka kring autenticitet.
  • Sundberg, Linnéa (2024)
    Fakultet: Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Utbildningsprogram: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper Studieinriktning: Rättsvetenskap Författare: Linnéa Sundberg Arbetets namn: Att förhindra oljeutsläpp i havet Arbetets art: Kandidatavhandling Månad och år: april 2024 Sidantal: 27 sidor totalt Nyckelord: Oljekatastrofer, Havsföroreningar, Havsrätt Handledare: Martin Björklund Förvaringsplats: Helsingfors universitet E-thesis Övriga uppgifter: Sammandrag: Denna avhandling tangerar havsrättskonventionen samt diskuterar vilka åtgärder som tagits i bruk efter de två enorma oljekatastroferna Erika år 1999 och Prestige, år 2002. Avhandlingen tar upp och diskuterar Förenta nationernas havsrättskonvention, samt vilka rättigheter och skyldigheter som medlemsländerna ska följa. Analysen går djupare in på hur fallen hanterades i rätten och vilka följder och rättsliga åtgärder som förekom, efter katastroferna. Dessa åtgärder diskuteras och undersökes även hur de ser ut i dagens värld, över 20 år senare. Avhandlingen försöker också att svara på frågan ifall man hade kunnat undvika de två katastroferna som skedde på något sätt, och ifall de åtgärderna som vidtagits, har varit effektiva med att förhindra eller förminska oljespill och oljekatastrofer. Miljörätt har under de senaste åren stått mera i fokus och det förekommer nya krävande utmaningar inom olika delar av området. Denna avhandling tar upp en del av dessa utmaningar, specifikt inom havsmiljön.
  • Ojala, John Mikael Tor (2024)
    Syftet med den här kandidatavhandligen är att granska Petteri Orpos regeringsprogram 16.6.2023 utgående från Agenda 2030. Fokus kommer att ligga på ren och hållbar energi i enlighet med mål nummer 7. För att få svar på mina forskningsfrågor om hur väl regeringen uppfyller målet kommer jag att använda mig av teorierna intressegruppsteorin, systemdynamik och deliberativ policy analys. Jag kommer inom varje teori analys dela in observationerna i ekonomiska, sociala och miljö kategorier enligt Elkingtons modell. Analysen visade att regeringsprogrammet är till stora delar i linje med hållbarhetsmålet.
  • Tolonen, Ida (2024)
    Tutkielmassa tarkastellaan, kuinka valtio on huomioinut yksilön motivoitumisen tarpeen työelämän kehittämisstrategiassaan. Väestön ikärakenteen muutos haastaa hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisen, kun taloudellinen huoltosuhde heikkenee ja työssäkäyviä on vähemmän suhteessa niihin, jotka ovat työttömiä tai työvoiman ulkopuolella. Tämän vuoksi työelämää tulisi kehittää siten, että vahvistetaan mahdollisimman monen ihmisen halua ja kykyä jatkaa työelämässä riittävän kauan ja motivoituneina. Tutkielman aineistona on Työelämän kehittämisstrategia vuoteen 2020, jota analysoidaan teorialähtöisellä sisällönanalyysin menetelmällä. Analyysia ohjaa Abraham Maslown motivaatioteoria ihmisen tarvehierarkiasta. Tämän tutkielman osalta tarvehierarkian operationalisoinnissa on hyödynnetty kahta aikaisempaa operationalisointia. Niiden pohjalta on luotu oma teoreettinen kaavio, jossa tarvehierarkian osat on määritelty ja värikoodattu analyysin tekemistä varten. Värikoodausta on hyödynnetty, kun materiaalia on luettu ja sieltä on etsitty eri tarpeita tyydyttäviä työ- ja toimintatapoja. Analyysi osoittaa, että yksilön motivoitumiselle annetaan iso painoarvo hyvinvointiyhteiskunnan säilyvyyden kannalta. Yksilöiden psyko-fysiologisista tarpeista halutaan huolehtia, jotta perusterveys säilyisi. Turvallisuuden tarpeet pyritään huomioimaan niin psyykkisellä kuin fyysisellä tasolla luomalla turvalliset puitteet työntekoon. Yhteenkuuluvuuden tarpeeseen vastataan panostamalla yhteistyöhön eri tahojen välillä sekä kehittämällä vuorovaikutuksen kanavia ja välineitä. Arvostuksen tarpeen tyydyttymisen kannalta olennaista oli erilaisten palkitsemisjärjestelmien luominen sekä kehittäminen unohtamatta mainintaa kaikkien arvostavasta kohtelusta. Itsensä toteuttamisen tarpeen tyydyttäminen painottui taas erityisesti osaamisen kehittämiseen monitahoisen yhteistyön avulla. Analyysin pohjalta todetaan, että Maslown määrittämät viisi tarvetta, jotka vaikuttavat yksilön motivaatioon, tulevat huomioiduksi strategiassa. Lisäksi todetaan, että osaa tarpeista huomioidaan enemmän kuin toisia. Tutkielmassa argumentoidaan, että Suomen työelämän kilpailukyvyn ja menestyksen sekä hyvinvointiyhteiskunnan säilyvyyden kannalta yksilön motivoitumisella on merkitystä ja se huomioidaan valtiolähtöisestikin.
  • Jungar, Sara (2024)
    I avhandlingen undersöks potentiella samband mellan åtta finländska politiska partiers nominering av unga kandidater och deras framgång att bli invalda i riksdagen. Genom en kvantitativ analys med data från de finländska riksdagsvalen under perioden 2003–2023, presenteras en översikt av partiernas nomineringsmönster och därefter de invalda kandidaternas faktiska ungdomsrepresentativitet. Resultaten visar att trots att vissa partier nominerar en hög andel unga kandidater så återspeglas inte detta nödvändigtvis i den invalda representationen. Med hjälp av den deskriptiva representationsteorin och teorin om rationellt handlande diskuteras och härleds resultaten. Slutsatserna betonar komplexiteten i nomineringsprocessen och vikten av att beakta olika faktorer som påverkar den politiska representationen såsom partiernas ideologiska värdegrund, väljarstöd och antal mandat.
  • Alasara, Alexandra (2024)
    I avhandlingen undersöks hur finländarnas invandrarattityder förändrats i samband med flyktingkriserna 2015 och 2022 och vad som kan förklara förändringen. Invandring är något som alltid existerat och alltid kommer att existera men det är först på 2000-talet som invandringen ökat kraftigt och så även de negativa invandringsattityderna. Orsakerna till de negativa invandrarattityderna är flera och avhandlingen ger en mångsidig grund till att förstå vad som påverkar en individs invandrarattityder. Avhandlingens syfte är att är att undersöka hur finländarnas invandrarattityder förändrats i samband med flyktingkriserna 2015 och 2022 samt vad som kan förklara dessa förändringar. Analysen är en jämförande kvalitativ analys och som datamaterial används de nationella rapporterna från Standard Eurobarometer 84 från hösten 2015 (EB 84, 2015) och Standard Eurobarometer 97 från sommaren 2022 (EB 97, 2022). Datamaterialet ger en tydlig bild av finländarnas invandrarattityder. Datamaterialet jämförs med varandra och i analysen kommer det fram att finländarnas invandrarattityder förändrats. Invandrarattityderna år 2015 var mer negativa än invandrarattityderna år 2022. Oron för invandring var också väldigt stark bland finländarna år 2015. Orsaken till förändringen kan förklaras med att majoriteten av invandrarna år 2015 kom från Mellanöstern och år 2022 kom majoriteten från Ukraina, i och med kriget. Av undersökningen framkom det att finländarna hellre tar emot flyktingar från europeiska länder än icke- europeiska länder. Resultatet analyseras sedan med hjälp av den teoretiska referensramen och kommer fram till att finländarna känner starkare samhörighet med ukrainska flyktingar än flyktingar från Mellanöstern. Den socioekonomiska statusen påverkar även känslan av oro hos finländarna under flyktingkrisen 2015 och kan så även ses som en möjlig förklaring till de negativa invandrarattityderna.
  • Äbb, Alice (2024)
    I den här avhandlingen fokuserar forskaren på bemötande av klienter i barnskyddet ur perspektivet vad den professionella i barnskyddet kan göra för att förbättra bemötande. Bemötande av klienter analyseras utifrån Lipskys teori om handlingsutrymme och Honneths teori om erkännande. Avhandlingen baserar sig på en kvalitativ intervjustudie med svenskspråkiga socialarbetare och socialhandledare inom olika enheter i barnskyddet i Nyland, Finland. För analys av intervjumaterialet tillämpas teoristyrd kvalitativ innehållsanalys. Centrala begrepp är handlingsutrymme och erkännande enligt de teorier som använts som utgångspunkt i denna avhandling. Forskningsfrågorna i denna avhandling är följande: ”Hur ser professionella i barnskyddet på bemötande av klienter? Vilken roll fyller handlingsutrymme och erkännande i ett gott bemötande?” Syftet med den här avhandlingen är att förstå på vilket sätt erkännande och handlingsutrymme reflekteras i den individuella arbetarens praktik samt vilken roll det har i bemötande. Därtill önskar man förstå förhållandet mellan handlingsutrymme och erkännande och vilken uppgift handlingsutrymme har för att förverkliga erkännande i praktiken. De övergripande teman som framkom i avhandlingen är flexibilitet och anpassning enligt situation, inkluderande och fördomsfritt bemötande, tillit och förtroende samt fokusera på familjens egen syn. Några centrala fynd är t.ex. att erkännande utgör en central del av professionellas praktik där de eftersträvar att klientens egen syn utgör utgångspunkten för samarbete. Samt att handlingsutrymme är värdefullt och nödvändigt eftersom det möjliggör flexibilitet och anpassning gällande vilka stödformer man tillämpar och hur.
  • Kainulainen, Tuukka (2024)
    Mellan åren 1994 och 2013 har Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen) meddelat Finland sammanlagt 18 domar beträffande yttrandefriheten, varav 17 varit fällande. De inhemska domstolarna hade misslyckats med att balansera mellan yttrandefriheten och skyddet för privatlivet då de hade dömt journalister bland annat för spridande av information som kränker privatlivet utan tillräckliga grunder. De fällande domarna ledde till att strafflagen (39/1889) reviderades i början av 2010-talet, men rättsläget beträffande behovet av samtycke vid spridande av information om privatlivet har förblivit oklart. I denna avhandling undersöker jag behovet av samtycke vid spridande av information som gäller privatlivet. Jag kommer att närma mig frågan ur medias perspektiv. I avhandlingen svarar jag på följande fråga: om privatpersonen X berättar om sitt privatliv för mediet A i en intervju, får mediet B citera mediet A och upprepa uppgifterna om X:s privatliv utan X:s uttryckliga samtycke? Som forskningsmetod använder jag den rättsdogmatiska metoden. Undersökningsmaterialet består av Europadomstolens och högsta domstolens avgöranden, straff- och kommunikationsrättslig litteratur samt lagberedningsmaterial. Resultaten av granskningen visar att bedömningen av behovet av samtycke förutsätter en helhetsanalys av de enskilda brottsrekvisiten för spridande av information som kränker privatlivet. Frågan om behovet ska avgöras med utgångspunkt i uppgifterna i det enskilda fallet. Aspekter som påverkar bedömningen är bland annat saksammanhanget där uppgifterna framförs, de ifrågavarande mediernas spridningar samt huruvida uppgifterna bidrar till en diskussion som är av vikt från allmän synpunkt.
  • Lönnberg, Heidi (2024)
    Det råder en oro över att politiskt engagemang har minskat bland unga. Enligt forskning är valdeltagandet lågt bland yngre generationer. Uppväxten har en central roll i relation till politisk socialisering, samt med tanke på attityder och värderingar hos individer som kan vägleda engagemanget i demokratiska processer. Det är inte okänt att socioekonomiska faktorer, såsom samhällsklass, familj och utbildningsnivå kan påverka politiskt engagemang. Det finns en allmän uppfattning om att en högre utbildningsnivå kan leda till högre valdeltagande, men forskning pekar ändå på varierande resultat. Att förstå hur uppväxtfaktorerna påverkar politiskt beteende är viktigt för att främja ungas demokratiska deltagande. Denna avhandling studerar närmare hur familjens politiska socialisering, utbildningen under uppväxten och barndomshemmets samhällsklass påverkade unga individers röstbeteende i det finländska riksdagsvalet 2019. Den fördjupar sig även i politisk socialisering, som fungerar som det teoretiska ramverket i arbetet. Avhandlingens analys utförs som en statistisk analys och presenteras genom tre korstabeller, och dess resultat indikerar att en högre utbildningsnivå har ett tydligt samband till högre aktivitet inom röstbeteende, då uppfattningen om hur mycket relevant information individerna fått av familjen eller vilken samhällsklass de ansåg sitt barndomshem tillhöra inte korrelerade lika starkt med röstbeteendet.
  • Lehtomäki, Hanne (2024)
    Det började anlända mycket flyktingar från Ukraina till Finland våren 2022. I min kandidatavhandling tar jag reda på hurdana erfarenheter ukrainska flyktingar har efter att ha anlänt till Finland. Jag tar också reda på ifall flyktingarna kan påverka sitt liv aktivt och ifall de känner de att de kan göra egna val. Jag intervjuade fyra ukrainska flyktingar. Som metod använde jag kvalitativ intervjustudie, och mina intervjufrågor var halvstrukturerade. Jag använde tematisk analys för att analysera intervjuerna. Som teoretisk referensram i min studie är KASAM-teorin och teorin om aktörskap. I mina intervjuer kom det fram fem olika teman. De är uppskattning av Finland, relation med myndigheterna, betydelse av studier i finska språket, stöd från församlingen och möjlighet att påverka. Flyktingarna berättar att de uppskattar Finland och stödet de har fått från finländare. Andliga saker och stöd från församlingen är också viktiga. Flyktingarna vill vara en del av olika gemenskap och känna sig uppskattade. Det finns både friskfaktorer, som främjar hälsan och riskfaktorer i flyktingarnas liv. Saker som främjar hälsan balanserar livssituationen och hjälper flyktingarna att klara sig och gå framåt i livet. Många flyktingar känner att de kan påverka sina egna liv.
  • Leino, Tytti (2024)
    Tämä kandidaatintutkielma käsittelee diskursseja eroperheistä Helsingin Sanomissa vuosilta 1990–1993 ja 2020–2023. Eroperheet ovat sosiaalityön näkökulmasta kiinnostava ja ajankohtainen tutkimusaihe, koska hyvin monessa työtehtävässä ja roolissa sosiaalityöntekijä väistämättä tapaa perheitä, jossa vanhemmat ovat eronneet. Tutkielmassa keskitytään sosiaalisiin ja kulttuurisiin mielikuviin eroperheistä. Se, kuinka eroperheistä puhutaan tai kirjoitetaan, luo tiettyjä käsityksiä niistä. Nämä käsitykset puolestaan vaikuttavat siihen, kuinka eroperheet kohdataan, miten heidän ongelmiaan käsitellään yhteiskunnassa ja minkälaista tukea he voivat saada. Tutkielmassa tarkastellaan kahta ajanjaksoa: 1990-luvun alkua ja 2020-lukua. Rajaus on tehty sillä perusteella, että avioerojen määrä kasvoi 1990-luvun alussa voimakkaasti vuoden 1987 avioliittolain muutoksen seurauksena. Toinen motiivi rajaukselle on se, että saadaan ajankohtaista tietoa mediassa esiintyvistä diskursseista. Tutkielma vastaa seuraaviin kysymyksiin: Mitä eroperheitä koskevia diskursseja aineistossa esiintyy? Mitä eroperheisiin liittyviä mielikuvia, arvoja ja normeja tulee näkyviin? Miten diskurssit ovat muuttuneet vuosien kuluessa? Tutkimusmenetelmänä käytetään diskurssianalyysia. Tutkimusmateriaali on kerätty Helsingin Sanomien verkkosivujen arkistosta hakusanoilla ”avioero”, ”erolapsi”, ”erovanhempi”, ”etävanhempi” ja ”lapsiperhe”. Aineistosta havaitaan kuusi päädiskurssia. Vuosina 1990–1993 esiintyvät diskurssit ovat konfliktidiskurssi, perhemuodot ja sukupuolinormit-diskurssi sekä taloudellinen haavoittuvuusdiskurssi. Vuosien 2020–2023 aineistosta puolestaan erottuu perhe- ja vanhemmuusihanne-diskurssi, kaksi kotia-diskurssi ja seuraukset-diskurssi. Tutkimustuloksista on nähtävissä, että diskurssien luoma mielikuva eroperheistä on pääosin negatiivinen. Vaikka asenteet vanhempien eroja kohtaan ovat lieventyneet vuosien varrella, on ydinperheen ihanne edelleen vahvasti läsnä sekä asenteissa että yhteiskunnan rakenteissa. Myös vanhempien eroa sekä arjen uudelleenjärjestämistä ohjaavat normit ja ihanteet; vanhempien on erottava sopuisasti ja järjestettävä elämänsä siten, että lapsi voi viettää tasapuolisesti aikaa molempien vanhempien kanssa.