Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Nyström, Isabella (2024)
    Sammandrag: Människor har alltid delat information om sig själva och därmed engagerat sig i självpresentation. Teknologins utveckling har dock skapat en ny dimension för interaktion. Digitaliseringen har gjort stora framsteg på samhällsnivå under de senaste decennierna, och pandemin COVID-19 har accelererat detta genom att öka behovet av digitala innovationer på en global nivå. Dessa aspekter skapar behov för att förstå interaktion och beteende i en digital dimension, särskilt då interaktion på sociala medieplattformar har blivit vardagligt för människor. På sociala medier presenterar individer sig själva inför en publik, vilket kan ha bakomliggande orsaker samt eventuella konsekvenser. Erving Goffmans teori om självpresentation har varit ett populärt perspektiv inom ämnet, och utgör en central teoretisk grund även för denna avhandling. Mitt syfte med denna litteraturöversikt är att undersöka tidigare forskning för att kartlägga hur självpresentation förekommer på och påverkar användare av sociala medieplattformar. Självpresentation granskas på två sociala medieplattformar; Facebook och Instagram. Resultaten visar att val av självpresentationsstil på sociala medieplattformar kan bero på faktorer som personlighet och kultur. Konsekvenser av självpresentationsstilar kan framträda och inverka på aspekter som psykisk hälsa och addiktivt beteende. I diskussionen jämförs resultaten och skillnader och likheter tolkas.
  • Häggblom, Rebecca (2022)
    Colombia är ett land med väldigt djupa inkomstklyftor, globalt sett. Den ojämlika inkomstfördelningen påverkar befolkningen starkt i och med att den försvårar sociala mobilitet och skapar ett ojämlikt samhälle. Bakom inkomstklyftorna finns ett klassamhälle som kantas av boendesegregation, klassistiska attityder och rasistiska strukturer vilka har reproducerats ända sedan kolonialismen. Med hjälp av tidigare sociologisk forskning och teori granskar jag hur den sociala mobiliteten och ojämlikheten påverkas av olika sociala mekanismer som genomsyrar det colombianska samhället. De mekanismer som jag diskuterar är klassism, rasism och det statliga systemet av socioekonomisk stratifikation i Colombia. Jag ser på mekanismerna ur ett historiskt perspektiv och hur de ser ut idag, hurudan form de tar och hur de påverkar colombianers vardag. Jag använder tidigare colombianska studier för att belysa och analysera hur rasism och klassism tar form och upplevs i kontexten av stigande social mobilitet. Klassismen och rasismen syns i vardagen och i politiken genom indirekta eller direkta attityder, interaktioner och beteenden som är stereotypiserande och förtryckande. Den socioekonomiska stratifikationen kan öka boendesegregationen vilket begränsar den sociala interaktioner olika klasser sinsemellan. Slutsatser som kan dras utgående från analysen är att de sociala mekanismerna skapar sociala och symboliska gränser som bidrar till reproduktion av strukturell ojämlikhet samt begränsar social mobilitet. De här sociala mekanismerna är maktstrukturer som kolonialismen och kapitalismen har gett upphov till eftersom de på olika sätt upprätthåller maktrelationer som har spår i landets koloniala historia med den vita eliten på toppen i den sociala hierarkin.
  • Johansson Lundberg, Susanna (2021)
    Ätstörningar som drabbar barn tenderar att inte få tillräckligt med synlighet i diskussionen om ätstörningar, men i och med APA:s DSM-V som kom 2016 finns det nya diagnoser som ger perspektiv på ämnet. Syftet med denna avhandling är att ge en överblick över uppkomsten och de sociala orsakerna till ätstörningar hos barn, specifikt inom socialpsykologisk forskning med fokus på nära mellanmänskliga relationer. I avhandlingen diskuteras med hjälp av en litteraturöversikt möjliga orsaker bakom olika ätstörningar som drabbar barn, med speciellt fokus på selektiv ätstörning, pica-ätstörning och ruminationssyndrom. Anknytning, kontrollbehov, samsjuklighet och familjens struktur och funktion är de viktigaste orsakerna bakom varför barn utvecklar ätstörningar. Barnets sociala liv och närmaste kontakter under barndomen är av stor vikt för både risk för, utveckling och upprätthållandet av en ätstörning. Föräldrars psykopatologi, sexuellt utnyttjande och samhällsideal är också riskfaktorer för utveckling av ätstörningar hos barn. Också könsroller och könstillhörighet har en inverkan på utvecklingen av ätstörningar i barndomen. Slutsatsen i avhandlingen är att mer forskning och mer långsiktig forskning bör göras på området, speciellt med koppling till barnets fortsatta liv, men även till andra sociala, kulturella och geografiska kontexter.
  • Ahlberg, Linn (2022)
    Syftet med denna kandidatavhandling är att skapa en tydligare uppfattning av socialarbetares roll och uppgifter är i arbetet på sjukhus med somatiska patienter. Detta för att skapa en klarare bild av vad arbetet innebär och hur det definieras, för att som följd kunna utreda vilka aspekter av arbetet som fungerar bra och vilka behöver utvecklas. Jag har valt att närma mig socialarbetet på sjukhus med mångprofessionellt arbete som teoretisk referensram för att se hurdan socialarbetarens roll är i förhållande till de andra yrkesgruppernas. Metoderna jag använder är litteraturöversikt och innehållsanalys. Litteraturen jag analyserar innefattar en bok, en artikel i en bok, två artiklar i vetenskapliga tidskrifter och sex magistersavhandlingar som är publicerade mellan år 2016 – 2021. Innehållsanalysen svarar på två olika frågeställningar: vad socialarbetarens roll är och vad deras arbetsuppgifter är. Utgående från resultaten delas socialarbetarens roll in i fem olika kategorier och uppgifterna i tre kategorier. Rollerna är stödperson, advokat, koordinator, team worker och sakkunnig. Uppgifterna är att stöda, att koordinera och att handleda. Socialarbetarna i de olika studierna analyserade i avhandlingen beskriver liknande uppgifter och roller i arbetet men det finns variation i vilka uppgifter de utför mera och mindre av. Resursbrist och dålig kommunikation lyfts fram som utmaningar i rollfördelning, uppgiftsfördelning och det mångprofessionella samarbetet i studierna. Även andra professionellas okunskap om socialarbetarna framhävs.
  • Vidlund-Halin, Emilia (2023)
    I detta arbete redogörs för vilka faktorer som har betydelse för socialarbetares arbetshälsa, samt hur man genom ledarskapet kan stöda en god arbetshälsa. Ämnet i fråga är av samhällelig relevans då psykisk ohälsa idag är den största orsaken till sjukpensionering i Finland och som yrkesgrupp toppar socialarbetare listan för sjukpensionering. Denna kvalitativa litteraturöversikt utgår från åtta vetenskapliga och referensgranskade artiklar. Tre av artiklarna betonar arbetshälsa, medan fem av artiklarna betonar ledarskap. Analysen utfördes med hjälp av en induktiv innehållsanalys. Analysen gav sammanlagt sex kategorier. Tre kategorier berörde faktorer som påverkar arbetshälsan; faktorer i arbetsmiljön, positiva arbetshälsofaktorer och verksamhetsområde. Tre kategorier berörde stödjande av god arbetshälsa genom ledarskap; ömsesidiga relationer, arbetsrelaterade resurser och ledarskapsstil och ledarskapsbeteende. Resultatet visade att arbetshälsa påverkas av arbetsmiljöfaktorer, såsom resursbrist och pressad arbetssituation. Ledaren kan stöda god arbetshälsa genom ömsesidiga relationer mellan ledaren och arbetaren. Arbetsrelaterade resurser står som grund samt påverkar utvecklingen och kvaliteten av relationen, vilket tyder på att de arbetsrelaterade resurserna är en integrerad del av ledarstilen, Leader-Member Exchange (LMX) – processen. LMX visade ha bästa förutsägbarheten för arbetsrelaterat välbefinnande och arbetstillfredsställelse. LMX ledde även till förbättringar av strukturella resurser, som i sin tur minskar rolloklarheter samt rollstress. Resultatet av litteraturöversikten har slutligen begrundats utgående från teorin om relationsbaserat och hälsofrämjat ledarskap, samt LMX-metoden.
  • Nordberg, Josefine (2017)
    Syftet med denna avhandling är att med hjälp av en gruppintervju studera hur socialarbetare ser på sin roll i det våldsförebyggande arbetet och i de mångprofessionella nätverket inom arbetsgruppen MARAK, samt hur de beskriver arbetet med personer som upplevt våld. Målet med avhandlingen var att bekanta mig med det våldsförebyggande arbete som sker i en MARAK-arbetsgrupp och hur socialarbetare ser på sin roll i samarbetet och med personer som upplevt våld. Avhandlingen är en kvalitativ studie där materialet samlats in genom en temaintervju med en grupp på fyra socialarbetare som i sitt arbete är del av en MARAK-arbetsgrupp. Studiens teoretiska utgångspunkter är aktörskap och mångprofessionalism. Materialet har analyserats med innehållsanalys och presenteras utifrån tre teman: Synen på det våldsförebyggande arbetet och den egna rollen, Synen på mångprofessionellt samarbete och MARAK som arbetsmetod och Synen på arbetet med personer som upplevt våld. Resultatet visar att de intervjuade socialarbetarna beskriver sitt arbete som en del av samhällets stödnätverk. De betonar i hög grad att det våldsförebyggande arbetet är en viktig del av samhället och dess institutioner men att alla samtidigt bär ett ansvar som medborgare i samhället. I arbetet med personer som upplevt våld beskrev socialarbetarna att benämna och ta till tals våld i nära relationer som en del av sina uppgifter. Socialarbetarna upplevde MARAK riskbedömningen vara ett fungerande arbetsredskap för att ta till tals och kartlägga upplevelser av våld för att sedan göra en riskbedömning. De intervjuade ansåg att samarbetet kring våld i nära relationer ofta kan ta många former men att arbetet i MARAK hade en avgränsad uppgift i att koordinera de olika aktörernas arbete med personer som utsatts för allvarligt våld utifrån en riskbedömning och gemensamt överenskommen säkerhetsplan. Socialarbetarna såg det som viktigt att vara delaktiga när det kommer till att informera och utbilda personer som arbetar vid institutioner och organisationer. Orsaken är att de skall kunna känna igen våld, kunna bemöta de berörda parterna och ha kunskap kring det våldsförebyggande arbete som görs i regionen.
  • Storrank, Malena (2020)
    Denna avhandling har syftet att ge en bredare förståelse för socialarbetares upplevelser och erfarenheter kopplade till yrket. Forskningsfrågorna tar upp socialarbetares syn på sitt yrkesval, vilka upplevelser som har format yrkesvalet samt vilken roll som krävs i arbetet och om denna roll sammanstämmer med den professionella identiteten. Sammanlagt intervjuades tre socialarbetare i semi-strukturerade intervjuer för att besvara forskningsfrågorna. Materialet analyserades med hjälp av narrativ analys i två delar, först i en råkategorisering av transkriberingen och senare i en djupare analys och tolkning. Fenomenologi har varit det överhängande perspektivet genom hela forskningsprocessen och begreppet ”livsvärld” är relevant för forskningen. Eftersom ett stort fokus finns på professionen blev professionsforskning den praktiska teorin som användes. Resultatet visar att socialarbetare långt motiverar sitt yrkesval baserat på sin egen personlighet. Yrkesvalet ses som högst personligt och ett resultat av uppväxt, familj, erfarenheter och inställning till samhällsfrågor. Upplevelserna (narrativen) som presenterades i intervjuerna visar på högt empatiskt kännande redan i barndomen och en vilja att hjälpa utsatta genom praktiska handlingar. Upplevelserna visar även på att respondenterna var uppmärksamma på samhällets orättvisor och en ovilja att acceptera dessa orättvisor. Studiens resultat visar att rollen som krävs i arbetet ofta sammanstämmer med socialarbetarnas professionella identitet, men konflikter kan förekomma när respondenterna tvingas vara allvetare eller när en situation kräver att man innehar en disciplinär roll samtidigt som man ska vara opartisk. Det kom även upp att socialarbetarna upplever att deras professionella och privata roll går in i varandra och att egna värderingar och politiska åsikter långt sammanstämmer med det sociala arbetets traditionella värderingar. Studien liksom resultatet är kvalitativt och medför ökad kunskap om socialarbetare i Finland. Resultatet är användbart för socialarbetare för att väcka självreflektion, för utomstående för att få en inblick i professionen samt för arbetsplatser för att få ökad kunskap av yrkesgruppen och vad som kan göras för att förbättra arbetsförhållanden.
  • Hyytiäinen, Madeleine (2019)
    Mitt syfte med denna avhandling är att undersöka hur enskilda socialarbetare upplever att förverkligandet av principen om barnets bästa inom barnskyddet har förändrats sedan 1980-talet, och hur de resonerar kring betydelsen av olika faktorer som har påverkat hur barnets bästa kan förverkligas i praktiken. I denna avhandling har jag använt mig av en kvalitativ forskningsmetod i form av semistrukturerade intervjuer med fyra socialarbetare, som alla har erfarenhet av att jobba inom barnskyddet. Som analysmetod har jag använt mig av en kvalitativ innehållsanalys. Den teoretiska referensramen består av Shiers delaktighetsmodell samt tidigare forskning om utmaningar och förändringar i det sociala arbetet (Mänttäri-van der Kuip (2015), Höjer et al (2011). Resultatet visar hur barnets roll i en barnskyddsprocess förändrats: fokus läggs idag på barnet och dess åsikter tas mer i beaktande jämfört med tidigare. Detta är en följd av att socialarbetare i allt högre grad fått utbildning och lärt sig olika metoder för hur man ska jobba mera barncentrerat och ta vara på barnets åsikter. Samtidigt nämnde alla intervjuade socialarbetare faktorer som kan försvåra arbetet med att jobba för barnets bästa, såsom personalbrist, tidsbrist, och ökade klientmängder.
  • Dumell, Anna-Maria (2017)
    Syftet med avhandlingen var att skriftligt intervjua socialarbetare för att ta reda på hur socialarbetares arbetskarriärer kan se ut och hur de upplever att de själva kan påverka sina karriärer. Materialet består av fyra texter skrivna av socialarbetare som alla jobbat länge inom branschen. Min forskningsfråga var: vilka möjligheter upplever socialarbetare att de har att planera eller välja sin egen arbetskarriär? Som teoretisk bakgrund använder jag bl.a. forskning om orsaker att lämna eller stanna kvar på ett jobb inom socialt arbete och olika karriärtyper, och jag har delat in denna forskning i yttre och inre faktorer som påverkar karriärvalen. Jag har fått tag på mina respondenter dels via snöbollsmetoden, och min undersökning har också att göra med narrativ teori. Mitt resultat visar att socialarbetare upplever sig ha väldigt stora chanser att välja eller påverka sin arbetskarriär. Även om de yttre faktorerna, som socialarbetarna inte kan påverka, har en stor betydelse i formandet av arbetskarriären, är de också starkt knutna till de inre faktorerna, och dessa påverkar varandra i och med att socialarbetarna genom de yttre faktorernas påverkan utvecklas och gör därefter karriärval som beror på de inre faktorerna. Också det faktum att respondenterna i min undersökning hör till olika karriärtyper visar att de troligen ganska långt upplever sig kunna forma sin egen arbetskarriär.
  • Wilkman, Jesper Olavi Valdemar (2019)
    Social fobi är en sjukdom som utvecklas under barndomen och är svår att bota. Störningen kan utgöra ett hinder för en person i det sociala livet och karriären. Forskning antyder att behandlingen av social fobi är effektivast under barndomen. Om inga interventioner görs, så har det visat sig att störningen ofta är kronisk och har en låg remissionsnivå. Etiologin för social fobi är komplex, men i avhandlingen presenteras en modell vars styrka är att den är empiriskt grundad. Syftet med denna studie är att presentera tidiga interventioner och diskutera interventionernas styrkor såväl som svagheter, dessutom presenterades sjukdomens etiologi. Det behövs en klar uppfattning av sjukdoms etiologi för utvecklandet av interventioner. Denna studie presenterar ett par interventioner som kan fungera i preventivt syfte för social fobi. Resultaten visar att interventionerna som presenterats är effektiva i behandlingen av social fobi. Styrkorna och svagheterna med interventionerna har även analyserats och resultaten visar att interventionerna är användbara. Den framtida forskningen bör speciellt uppmärksamma utvecklandet av behandlingar som kan användas av andra än kliniska psykologer. Eftersom detta kunde möjliggöra mindre resurskrävande interventioner.
  • Sabel, Jirka (2019)
    Mobiltelefonen har kommit att få en central roll i dagens samhälle. Det har blivit en norm i samhället att äga en mobiltelefon och vara tillgänglig för kontakt nästan vilken tid på dygnet som helst. Utgående från sociologiska och samhällsvetenskapliga teorier diskuterar jag bland annat vilka sociala konsekvenser mobiltelefonen bidragit med samt hur denna form av teknologi fått ett starkt fäste i samhället. I min avhandling diskuterar jag bland annat mobiltelefonens roll i vardagen och hur den har förändrat hur vi kommunicerar med andra. Jag diskuterar bakomliggande samhälleliga fenomen som lett till denna personifierade kommunikationsteknologi och hur den kan ses som ett resultat från tidigare former av kommunikationsverktyg. Mobiltelefonen har förändrat sociala strukturer i samhället, bland annat hur vi manövrerar förhållandet mellan tid och rum. I min avhandling förklarar jag dessa förändringar och dess konsekvenser för samhället och individen. Jag diskuterar även sociala medier i min avhandling eftersom en betydande del av mobilanvändning går åt till olika applikationer där man antingen kommunicerar med en eller flera personer. En betydande orsak till varför mobiltelefonteknologin har blivit så central i dagens samhälle är på grund av nätverkssamhället och informationssamhället. Dessa två begrepp förklarar den höga informationstillgången och mängden kontakter i dagens samhälle. I min avhandling undersöker jag hur mobiltelefonen har påverkat och förändrat vår socialitet samt förhållningssätt till andra. Detta kommunikationsverktyg har trängt sig inpå vardagens sociala situationer och har radikalt förändrat hur vi kommunicerar med andra.
  • Lind, Amanda (2024)
    Syftet med denna litteraturöversikt är att undersöka om sociala medier kan relateras till negativ kroppsuppfattning hos kvinnor. Tidigare studier har sökt efter samband med sociala medier och kvinnors kroppsuppfattning både från positiva och negativa förhållningssätt. I avhandlingen behandlas det användning och egenskaper hos sociala medier och dess kopplingar till en kvinnas negativa kroppsuppfattning. Negativ kroppsuppfattning syftar på att människan tänker, känner och ser negativt på sin fysiska kropp. Negativ kroppsuppfattning varierar hos individer, vanligtvis kan det leda till ätstörningar, depression och dålig självkänsla. Sociala medier är ett globalt och socialt fenomen, där också samhälleliga normer, standarder och sociokulturell press förekommer. Sociala medier används idag av väldigt många, särskilt av flickor och unga kvinnor. Sociala medier förändras och därmed bildas nya plattformar konstant. Därför är det viktigt att göra fortsatt forskning. Viktiga teorier som behandlas i avhandlingen är den sociokulturella teorin, den feministiska teorin, objektifieringsteorin och den sociala jämförelseteorin. Källorna är huvudsakligen ur journaler gällande kroppsuppfattning, men också från äldre litteratur där olika teorier behandlas. Resultaten tyder på att egenskaper på sociala medier kan ha ett samband med samhälleliga aspekter som kan ha en effekt på flickors och unga kvinnors kroppsuppfattning med negativa påföljder. Påföljderna kan variera beroende på individen och användningen av sociala medier. Sammanfattningsvis kan användning av sociala medier kopplas med negativ kroppsuppfattning vilket kan leda till allvarligare följder. I vissa fall kan samhälleliga normer och standarder ha den största effekten genom sociala medier.
  • Rinne, Melanie (2020)
    Socialpedagogisk hästverksamhet är social rehabilitering för att främja social funktionsförmåga. Till sociala funktionsförmågan hör emotionella kompetensen och förmågan till interaktion med andra människor (Haapiainen, 2010). Den socialpedagogiska hästverksamheten strävar efter att förebygga, rehabilitera och ingripa i marginaliseringsprocessen. Marginalisering betyder att personen blir utstött eller är i risk för att bli utstött från samhället t.ex. arbete, skola eller bostad (Madsen, 2006). Med hjälp av den socialpedagogiska hästverksamhetens förbyggande arbete kunde man spara omkring 60 000 euro per person i risk för marginalisering ifall man kunde anse att verksamheten fungerar (Heinonen, Väisänen & Hipp, 2012). Denna avhandlings mål är att med hjälp av en litteraturgenomgång besvara frågan ifall socialpedagogisk hästverksamhet främjar den sociala funktionsförmågan. Studien lyfter fram flera synvinklar med hjälp av sammanlagt 19 tidigare utförda studier som presenteras i litteraturgenomgången. Avhandlingen baserar sig på akademiska forskningskällor och klassiska socialpsykologiska teorier som tillsammans ger läsaren en uppfattning om vad verksamheten går ut på och vad man strävar efter med hjälp av den. Madsen (2001, 2006) hävdade att människan lär sig samhällets oskrivna normer och beteenderegler genom socialisering och interaktion med andra människor. Madsen menade bland annat att personligheten utvecklas med hjälp av socialisering. Ifall personen inte har kompetenserna som socialiseringen kräver kan detta leda till marginalisering. Mead (Farr, 1996; Mead, 1934) för sin del har menat att självmedvetandet och identiteten endast kan uppnås i samspel med andra människor då man börjar se sig själv som ett självständigt objekt. Han menade att individualiseringen är ett resultat av socialiseringen. Studierna tyder på att socialpedagogiska hästverksamheten är en förebyggande och rehabiliterande verksamhet som bör tas i beaktande för att främja sociala funktionsförmågan. Socialpedagogiska verksamheten är ett exempel på hur man kan stöda barn, ungdomar och vuxna individer som riskerar att marginaliseras. I framtiden vore det bra att studera socialpedagogiska hästverksamhetens långsiktiga inverkan och hästens betydelse för interventionerna.
  • Rantanen, Noora (2024)
    Incel-fenomenet har blivit till kännedom av en större publik genom incels våldsamma attacker mot kvinnor de senaste åren. Begreppet incel kommer från engelska orden involuntary celibacy, ofrivilligt celibat, och hänvisar till en radikaliserad internet-gemenskap av unga, heterosexuella män som formar sin identitet utifrån sin upplevd oförmåga att bilda romantiska eller sexuella relationer med kvinnor. Även om gemenskapens medlemmar profileras vanligtvis som misogynistiska, sexuellt frustrerade unga män, är fenomenet och dess bakomliggande faktorer mycket mer mångfacetterade. Syftet med denna litteraturöversikt är att redovisa vilka socialpsykologiska faktorer påverkar och förklarar incel-fenomenet. Forskning av fenomenet ökar inte bara förståelsen för de faktorer som påverkar fenomenets uppkomst, utan också hur man kan motverka fenomenet. Avhandlingen är en litteraturöversikt som baserar sig på tidigare socialpsykologisk forskning om incel-fenomenet. Litteraturen är begränsat till studier som behandlar olika socialpsykologiska faktorer som kan påverka incel-fenomenet. Resultaten visar att problem med psykisk hälsa, ensamhet, social isolering, otrygga anknytningsmönster och känslor av att inte kunna uppfylla sociala normer för maskulinitet leder till att incels vänder sig till incel-gemenskapens onlineforum. Anknytning till dessa forum främjar incels kvinnofientlighet, gemensamma offeridentitet och tro på en fatalistisk och deterministisk världsbild. Incels slutna onlineforum förstärker denna förvrängd världsbild och leder till polarisering och glorifiering av våld. Förutom att incel-fenomenet utgör ett samhälleligt hot, hotar det även incels själva. Av den anledningen skulle fortsätta forskning kunna fokusera på att kartlägga dominerande personlighetsdrag hos incels för att kunna identifiera individer som är i risken för att ansluta sig till incel-gemenskapen och bli radikaliserade.
  • Nietosjärvi, Oona (2024)
    Den mellanstatliga klimatpanelen IPCC (eng. Intergovernmental Panel on Climate Change) har uppmuntrat psykologer att ansluta sig till arbetet för att förhindra klimatförändringar. Uppmärksamheten har riktats på människors beteende och möjligheten att ändra det. Med uttrycket “miljövänligt beteende” avser man beteende som har en klimatskyddseffekt i sig och påverkar positivt på miljöhållbarhet. Syftet med denna litteraturöverikt är att redogöra för hur man kan främja denna typ av beteende bland människor. Resultatet visar att kunskap, vanor, normer samt social informationsbehandling är viktiga faktorer i ljuset av beteendeförändring och främjandet av det miljövänliga beteendet. Enligt litteraturen verkar långvariga sociala processer och handlingar vara det mest lönsamma alternativet för miljön och individen. Det är viktigt att bryta mot den “sociala tystnadsnormen” och skapa en mer öppen och trygg diskussionskultur kring klimatförändring. Fältet inom socialpsykologi har en möjlighet att ta en central roll i begränsningen av klimatförändringar samt att öka kunskapen om beteendet som är relevant för klimatet. För att uppnå detta måste prioriteringarna för forskningen ändras för att socialpsykologin har inte tydligt lyckats att öka medvetenheten av långsiktiga sociala processer.
  • Strömbäck, Amanda (2019)
    Socialt entreprenörskap är ett fenomen med ökande popularitet och avspeglar mycket av det som värderas i dagens västerländska samhälle. Det går ut på att försöka lösa sociala problem med hjälp av affärsmodeller och en balansgång mellan sociala och ekonomiska mål. Ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv diskuterar jag socialt entreprenörskap och hur det kan ses som ett tidstypiskt fenomen. Jag undersöker vilka som är drivkrafterna bakom socialt entreprenörskap och dess sociala kontext. Socialt entrepenörskap väcker frågor kring om det pågår en förändring i värderingar som uttrycks via valen av arbetsplatser, konsumtion och vilka aktörer som ges utrymme i sociala frågor. Avhandlingens slutsats är att globalisering, teknisk utveckling, neoliberalism och postmoderna värderingar tillsammans skapar en grogrund för socialt entreprenörskap genom ett uppmuntrande av värdeladdade, marknadsbaserade lösningar på sociala problem.
  • Smeds, Richard (2022)
    Det finns flera förklaringar till att människor inte tar initiativ för miljövänliga handlingar. Forskare har utförligt studerat finansiella och strukturella hinder, däremot studerat mindre den sociala omgivningens inflytande. Mitt syfte med denna litteraturstudie är att utreda om och i så fall, hur sociala normer påverkar miljövänligt beteende och hur klyftan mellan miljövänliga värderingar och handlingar kan motverkas. Tre forskningsfrågor presenteras: kan sociala normer bidra till miljövänligt beteende och i så fall, hur leder sociala normer till miljövänligt beteende inom den privata och offentliga sfären och hur kan de användas inom informationskampanjer för att främja miljövänligt beteende. Teoretikern i socialpsykologi, Robert C. Cialdinis forskning är viktig för att förklara de sociala normernas undergrupper och påverkan av dem inom informationskampanjer. Källorna härstammar huvudsakligen från socialpsykologiska och klimatpsykologiska journaler, också andra inkluderas. Resultaten visar att sociala normer kan påverka miljövänligt beteende, men deras effekt regleras av personliga normer och styrs av sociala identiteter. Deras effekt på individens miljövänliga beteende inom den privata sfären är därmed mindre. Inom denna sfär har ändå centrala aktörer för normativ påverkan som grannskapet och familjen identifierats, vilket kan förklaras genom deras proximala närhet till individen. De sociala normernas effekt på miljövänliga beteenden verkar vara mindre på sådana som har starkare hedonistiska och vinstdrivna motiv. Inom den offentliga sfären påverkas individens miljövänliga beteende både negativt och positivt av nationella och politiska identiteter, ifall individen identifierar sig starkt med dem och de blir framträdande. Inom arbetsmiljön får ledarskapet en stor betydelse för att normativt påverka miljövänligt beteende. För att miljövänliga informationskampanjer ska övertyga sin målgrupp bör miljövänliga sociala normer presenteras inom ramen för ingruppets intressen samt deskriptiva och injunktiva normer inte vara motstridiga. De sociala normernas effekt är mindre på beteenden som är inte är synliga. Forskningen har visat hur proximalt nära ingrupper som familjen och grannskapet får en stor roll i att skapa miljövänliga initiativ inom hemmet och kommunen, medan ledarskap inom politik samt informationskampanjer kan bli en del av det statliga initiativet. Mera forskning krävs i hur effektivt individer påverkas av sociala normer till miljövänligt beteende. Denna uppsats belyser hur det kan vara speciellt relevant att fortsätta studera ledarskapets normativa roll inom politik och sociala normernas effekt på sociala medier.
  • Bonde, Soia (2020)
    Enligt Världshälsoorganisationens riktlinjer har varje kvinna rätt till kontinuerligt stöd under förlossning. Socialt stöd under förlossning har visat sig vara fördelaktigt och kan bidra till bland annat kortare förlossning och en mer positiv förlossningsupplevelse. Fördelarna stärks om stödpersonen inte är en av kvinnans familjemedlemmar eller en ur förlossningspersonalen. Syftet med denna litteraturstudie är att öka kunskapen kring olika former av socialt stöd som doulor ger samt effekterna av dessa för kvinnor innan, under och efter förlossning. De primära källorna utgörs av journaler om graviditet och förlossning. Resultaten visar att doulan ger socialt stöd till kvinnan under graviditeten och förlossningen, och även under den första tiden med den nya bebisen. Det sociala stödet delas in i tre olika former som utgörs av emotionellt, kunskapsbaserat och fysiskt stöd. Emotionellt stöd kan doulan ge genom att lugna och uppmuntra kvinnan, och respektera hennes önskningar. Det kunskapsbaserade stödet utgörs av att utbilda kvinnan om graviditet och förlossning och förklara så att hon förstått all information som förlossningspersonalen ger under förlossningen. Det fysiska stödet innebär att doulan fysiskt finns där för kvinnan under hela förlossningen och hon kan även massera kvinnan och hjälpa henne att inta olika fördelaktiga ställningar under förlossningsarbetet. Det finns flera positiva effekter av doulans sociala stöd. Kontinuiteten som doulan kan ge bidrar till att kvinnan kan känna sig trygg under förlossningen. Förlossningsupplevelsen blir ofta mer positiv när kvinnan fått stöd av en doula. Doulan kan stärka kvinnans känsla av självförmåga inför förlossningen och föräldraskapet. Stödet kan även ha en positiv inverkan på gravida kvinnors och nyblivna mammors psykiska mående. Sammanfattningsvis kan konstateras att en doulas sociala stöd kan bidra till positiva effekter för kvinnan både under graviditet och förlossning, och även under den första tiden efter förlossningen. En ökad förståelse för faktorer som bidrar till en positiv och trygg förlossningsupplevelse kunde beaktas i framtida forskning och utveckling av förlossningsvården.
  • Forsblom, Krista (2017)
    Syftet med min forskning var att få en djupare förståelse över följande frågor: Hurdana faktorer upplever socialarbetarna att stöder deras arbetstillfredsställelse, hur beskriver de upplevelser av moraliska kval, samt hurdana copingstrategier använder de för att klara av sitt arbete i kontext av otillräckliga resurser? Den här forskningen var kvalitativ till sin karaktär och bestod av intervjuer med fem socialarbetare. Den kan inte generaliseras, men den kan ge en djupare förståelse för fenomenet. Man kan dra vissa slutsatser från min forskning. Resultatet visar att två faktorer klart ökar socialarbetarnas arbetstillfredsställelse enligt deras egen uppfattning. Den första faktorn är arbetets karaktär. Alla fem socialarbetare som deltog i studien beskrev hur de upplevde att arbetet innehöll varierande och mångsidiga uppgifter och/eller att interaktion med klienterna var något som de upplevde att ökade deras arbetstillfredsställelse. Den andra faktorn var betydelsen av relationer på arbetsplatsen, speciellt med arbetskompisarna, men även med cheferna. Två av socialarbetare som deltog i forskningen hade haft upplevelser av moraliska kval i sitt nuvarande arbete. En arbetare hade haft känslor av moraliska kval i sitt fördetta arbete. Moraliska kval tog sig uttryck mest i att socialarbetarna funderade på arbetsärenden hemma. De upplevde även känslor av moraliska kval då de var tvungna att agera mot sina egna yrkesetiska värderingar på grund av antingen otillräckliga resurser eller organisationens linjedragningar. Några av socialarbetarna lyfte upp cyniska tankar som hade uppstått i situationen då de den tunga arbetssituationen hade varat en längre tid. Även känslan av utmattning och sömnproblem togs upp av två av socialarbetarna. Socialarbetare som deltog i studien använde olika copingstrategier för att klara av t. ex. tidsbristen eller stor arbetsmängd. Den copingstrategi som socialarbetarna i min studie använde mest var prioritering. Båda barnskyddsocialarbetarna upplevde att om de fick diskutera prioriteringsfrågor med sin chef var det något som hjälpte dem i deras arbete. Delegering som copingstrategi nämndes av tre socialarbetare. Att prata om situationen och få förståelse, nämndes av flera socialarbetare. Att jobba övertid var även en strategi som användes av flera socialarbetare. Flera socialarbetare nämnde att en sänkning av kvalitén av en del av arbetet användes som en copingstrategi.
  • Malmberg, Martina (2020)
    Mitt syfte med kandidatavhandlingen är att diskutera fenomenet pengar ur ett sociologiskt perspektiv med hjälp av sociologins klassiker och modernare forskning. Avhandlingen tar avstamp i de grundläggande frågorna kring pengar; varför de uppstod, vilket behov de fyller och hur de får sitt värde. Ytligt sett genomgår pengarna en ständig förändring och metamorfos, men pengarnas funktion och det behov de svarar mot, är oförändrat över tid och i olika samhällsstrukturer och kulturer. Undersökningen är en kvalitativ innehållsanalys. Sociologin har sitt eget perspektiv på pengar, men sociologin nöjer sig inte bara med att analysera det ekonomiska systemet ur samma perspektiv som ekonomer gör, det vill säga med utgångspunkt i att människors handlande bygger på rationella val och strävan efter vinst- och nyttomaximering, utan sociologin söker sina svar på drivkrafterna bakom individens ekonomiska handlande, och den sociala betydelsen av pengar samt avsaknaden av dem. När det gäller den sociala betydelsen av pengar, så är det ett stort område i sig, som har nära koppling till flera andra av sociologins delområden och centrala begrepp, och hänger också ihop med fördelningen av pengar. Åtminstone om man ser till mera utvecklade samhällen, är det svårt att komma undan pengarnas påverkan eller det faktum att de i stor utsträckning inverkar mycket på våra liv. Lesley Murdin (2012, 87) uttrycker det kort och koncist så att ”pengar gör oss både till herre och till slav”. De slutsatser man kan dra är att pengar är ett komplext begrepp, som både är praktiskt och konkret men samtidigt också till stor del immateriellt och förknippat med mycket symbolik. Pengar är något som vi som lever i utvecklade samhällen inte kan komma ifrån, och de styr mycket centrala delar av våra liv. På grund av hur komplext fenomenet pengar är, kan man inte förstå fenomenet i sin helhet enbart genom att närma sig från några enskilda begränsade perspektiv.