Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Westerlund, Elin (2021)
    Medier bär upp och existerar genom språket. Samtidigt utvecklar de också språket. För många språkliga minoriteter har det här stor betydelse. Begreppet institutionell och funktionell fullständighet kan användas för att mäta minoritetsmediers omfattning. Graden av den institutionella och funktionella fullständigheten har nämligen en inverkan på medieanvändningen. Då medieutbudet på minoritetsspråket ofta är begränsat vänder sig många personer inom de språkliga minoriteterna till medier på majoritetsspråket för att komplettera det som saknas på minoritetsspråket. Mitt syfte med denna uppsats är att klarlägga språkanvändarnas tankar kring det existerande medieutbudet på finlandssvenskt teckenspråk. Forskningsfrågan i sin tur är vad finlandssvenska teckenspråkiga anser om Yle:s programproduktioner på finlandssvenskt teckenspråk. Anser de att satsningarna är tillräckliga och riktas rätt? Metoden som används för den här uppsatsen är fokusgruppintervjuer. Fem finlandssvenska teckenspråkiga ingår i den här gruppen. Resultatet visar att finlandssvenska teckenspråkiga har en kompletterande medieanvändning. Den låga institutionella fullständigheten och den kompletterande medieanvändningen leder i sin tur till en låg funktionell fullständighet. Dock finns fler orsaker till den låga funktionella fullständigheten, inte enbart av det smala medieutbudet. Till exempel har finlandssvenska teckenspråkiga tillgång till få språkliga domäner. Resultatet visar också att finlandssvenska teckenspråkiga önskar sig ett större utbud i olika genrer. De motiverar behovet med att bristen är stor och att finlandssvenska teckenspråkiga också ska få tillgång till information på sitt modersmål. De motiverar även behovet med att det finlandssvenska teckenspråket är utrotningshotat och behöver stöd för att inte ytterligare krympa. Program riktade till barn och unga samt nyheter på finlandssvenskt är något som de önskar sig. Program i stil med Svenska Yle:s Närbild är även något som de önskade sig. Gällande förinspelade eller direktsända program samt längd och format på programmen anser de att vad som helst fungerar. Huvudsaken är enligt dem att man börjar med något. De anser också att det finns skillnader mellan teckenspråkstolkade program och program på teckenspråk. Teckenspråkstolkning är lätt att ordna samt sker på hörandes villkor. Teckenspråkiga program däremot är riktade till teckenspråkiga och sker på dövas villkor, inte hörandes. De säger att de av den orsaken väljer i första hand en teckenspråksaktör framom en teckenspråkstolk. Kvalitén på språket blir också bättre med teckenspråksaktörer. Dock är en teckenspråkstolk bättre än ingenting.
  • Sjölund, Zaida (2019)
    Genom språket talar vi inte bara om vår sociala omvärld utan språket är även en central del av skapandet av denna omvärld. Detta innebär att förändring av den sociala världen är starkt kopplad till vårt språk och framför allt till våra diskurser. I min avhandling granskar jag språkets makt och hur vi genom vårt språk kan påverka hur vi själva och andra uppfattar den sociala världen omkring oss. För att undersöka detta har jag valt att fokusera på om, och i så fall hur, ökad jämställdhet kan uppnås genom användningen av ett könsneutralt språk, främst genom icke-könsspecifika pronomen och avhållandet från det generiska han. Vidare följer jag ett mera inkluderande angreppssätt gällande jämställdhet och strävar till att tänka bort från tvåkönsmodellen. Jag diskuterar språkförändring som ett språkaktivistiskt fenomen och lyfter fram användningen av könsneutrala pronomen. Därefter går jag in på mannen som norm i språket och tar upp könsneutrala ord som kan bidra till ett mera inkluderande språk. Utgående från min teori drar jag slutsatsen att användningen av ett könsneutralt språk är en strävan mot en förbättrad jämställdhet. Könsneutrala ordval spelar en betydande roll i en större politisk helhet, bland annat i en bredare strävan i förändrandet av normerna kring kön.
  • Federolf, Kira (2018)
    Den allt mer ökande urbaniseringen har lett till att nya former av social kontroll uppkommit och således nya grunder för exkludering. Detta i samband med kapitalismens framväxt har lett till utvecklingen av en ny norm för hur man ska konsumera. Här avgör individens konsumtionskraft ifall individen klassas som normal eller avvikande. Individers konsumtionskraft utgör alltså grunden för ifall de kan anses som värdiga att ta del i samhällets gemenskap, men är också avgörande för huruvida deras vistelse i det offentliga rummet betraktas som negativt eller inte. I avhandlingen granskar jag hur staden reproducerar de kapitalistiska maktförhållandena samt upprätthåller den sociala sammanhållningen genom arkitektur och design, samt hur dessa används som strategier för exkludering av marginaliserade. Genom att uppdela strategierna i psykologiska och fysiska strategier har jag granskat de negativa samhällskonsekvenserna och effekterna strategierna får. Utgående från mina resonemang har jag kommit fram till att användning av design och arkitektur som strategier för social kontroll, oftast medför endast marginella fördelar till majoriteten av befolkningen. De marginaliserade i sin tur fråntas även de mest grundliga rättigheterna. Arkitektur och design som medel för social kontroll resulterar i ytterligare utanförskap och erbjuder inga lösningar till sociala problem utan bidrar endast till omlokaliseringen av dem.
  • Backlund, Niklas (2016)
    Exportfrämjande verksamhet är en viktig del av Finlands handelspolitik. Det finns flera aktörer från olika sektorer från samhället som är inblandade i denna verksamhet, och de utgör ett unikt nätverk. Till nätverket hör bland annat ministerier, industrins intresse organisationer samt internationella organisationer. Uppsatsens syfte är att redogöra för vilka olika statliga åtgärder det finns för att främja export och är organiseringen av den exportfrämjande verksamheten effektiv. Uppsatsen innehåller en fallstudie som analyserar hur effektivt respektive nätverk fungerar gällande försvarsindustrin samt vilka specifika åtgärder har försvarsförvaltningen i sin befogenhet. Uppsatsens empiri baserar sig bland annat på en intervju med generalsekreteraren för luftfarts- och försvarsindustrin - PIA ry, och mina egna erfarenheter från exportfrämjande verksamhet vid försvarsministeriets materielenhet. Uppsatsens resultat visar att det finns flera sätt att främja export medan de åtgärder som är tillämpbara beror på omgivningen och industrin. Studien utförs ur ett nätverksperspektiv och analysen visar att nätverket kring försvarsindustrin är fungerande men det finns utrymme för utveckling i samarbetet, bland annat inom kommunikationen mellan aktörerna. Resultaten från uppsatsen kan användas som förbättringsförslag för de statliga aktörerna.
  • Gullans, Victoria (2022)
    Stigmatisering av mentala sjukdomar har såväl sociala som psykologiska komponenter och opererar på strukturella, mellanmänskliga och individuella nivåer. Stigma i koppling till mentala sjukdomar innebär en negativ social stämpling av en person eller grupp som har blivit diagnostiserad med eller uppvisar symptom på en psykisk sjukdom. Det här åtföljs i sin tur av negativa kognitiva, affektiva och beteendemässiga reaktioner. Syftet med denna litteraturöversikt är att granska stigma i koppling till mentala sjukdomar på olika nivåer och behandla fenomenet i ungdomens kontext. I samband med det här lyfter avhandlingen även fram stigmats konsekvenser för hjälpsökande beteende hos en individ med en mental sjukdom. Behandlingen av nivåer och processer av stigma tar utgångspunkt i offentlig-, själv-, associerad-, och strukturellt stigma. Därtill fungerar socialpsykologiska komponenter, så som fördomar, stereotyper och innehållande kategoriseringsprocesser, som ramar. Resultaten visar att vanliga negativa reaktioner mot individer med mentala sjukdomar är bland annat socialt avståndstagande, skuldbeläggning, ogillande, ilska och rädsla. Forskning visar därtill att mentala sjukdomar ofta framträder för första gången i ungdomen och som en naturlig följd blir stigma närvarande i ett tidigt livsskede för unga med mentala sjukdomar. Stigmaforskningen har i stort fokuserat på vuxna individer. Nyare forskning visar att ungdomens många utvecklingsområden, framförallt identiteter, kognitiva förmågor och självkoncept kan komma att påverkas negativt av omgivningens stigmatiserande syner och beteenden. Det här riskerar i sin tur att internaliseras hos den sjuka individen, vilket förstärker självstigmat, som i sin tur identifierats som en av de största barriärerna mot hjälpsökande beteende bland unga. Att bredda förståelsen för stigmatisering av mentala sjukdomar och belysa dess roll i ungdomen samt vilka konsekvenser det får för en ung persons hjälpsökande beteende är en viktig komponent i såväl minskandet av stigma kring mentala sjukdomar som ökandet av ungas benägenhet att söka vård. Detta gynnar individer som är direkt drabbade av en mental sjukdom och stigma, samt deras närmaste krets och samhället i stort.  
  • Peränen, Jesse (2023)
    Denna kandidatavhandling undersöker hur stigma påverkar bemötandet av narkotikabrukare i välfärdstjänsterna. Faktorer såsom tillgänglighet spelar en stor roll i det hur lätt narkotikabrukare får en plats i servicesystemet. Attityder till narkotikabrukare är enligt flera finländska opinionsmätningar hård i jämförelse till andra samhällsgrupper. Narkotikabrukare har ofta behov av olika slag av social- och hälsovårdsservice. När stigmatisering förekommer inom välfärdstjänsterna så kan tröskeln att söka hjälp för narkotikabrukare bli högre. Missbrukarservicen kan också ställa orealistiska krav på narkotikabrukare vilket kan leda till att problemen i längden blir svårare. I denna uppsats utreder jag på vilka sätt stigma förekommer inom välfärdstjänsterna. Avhandlingen är en litteraturöversikt och använder innehållsanalys som metod. Den teoretiska ramen bygger på socialkonstruktionism och särskilt på Link och Phelans (2001) mångdimensionella definition av stigma. Stigma är enligt deras definition beroende av maktrelationer och har alltid sociala konsekvenser. Analysen är indelad i två kapitel. I den första delen granskar jag hur narkotikabrukare kategoriseras institutionellt, och i den andra delen fokuserar jag på stigmans interaktionella aspekt samt på hur narkotikabrukare själva hanterar stigman. Mina slutsatser är att stigmatisering förekommer både strukturellt genom att själva servicesystemet institutionellt upprätthåller stigman, och att stigman förekommer direkt i den sociala interaktionen genom att narkotikabrukare inte blir bemötta på ett värdigt sätt. Socialarbetare kan genom kunskap om stigma och narkotikabruk bli mer medvetna om att inte reproducera stigman i klientbemötande. I socialt arbete är det väsentligt att bygga upp en tillitsfull klientrelation och stigman försvårar denna yrkesetiska målsättning. Det strukturella socialarbetet kunde motarbeta stigmans strukturella och institutionella aspekt.
  • Carlson, Matilda (2021)
    Mitt syfte med denna litteraturavhandling är att undersöka (1) hur stigmatisering av personer med psykisk sjukdom uppkommer och (2) vilka konsekvenserna stigmatiseringen har. Psykiska sjukdomar är relativt funktionsnedsättande, och trots att beslutsfattare fokuserar allt mer på allmänhetens psykiska hälsa, blir personer med psykisk sjukdom ofta utsatta för stigmatisering. Avhandlingen är en litteraturgenomgång baserad på samtida forskning och litteratur om stigmatisering av personer med psykisk sjukdom vilken utvecklats från Erving Goffmanns teori om stigma. Litteraturgenomgången visar att stigmatiseringen är ett mångfacetterat fenomen som inkluderar diskriminering, stereotypisering och generalisering, och sker på en individuell, mellanmänsklig och samhällelig nivå. Stigmatiseringen går att förklaras som en socialt konstruerad företeelse, samt som kognitiva processer. Stigmatisering av personer med psykisk sjukdom har förklarats bland annat med hjälp av Gordon Allports samt Henri Tajfels teorier om in- och utgrupper, där individen delar in sig själv och andra in i grupper bestående av ”oss” (ingrupp) och ”dem” (utgrupp). Stigmatisering av personer med psykisk sjukdom har ett flertal konsekvenser för den stigmatiserade. Konsekvenserna är bland annat marginalisering, en ovilja att söka vård, självstigmatisering och att den stigmatiserades självkänsla påverkas. Medierna spelar en stor roll i att avbilda en felaktig bild av personer med psykisk sjukdom och kunde ha en verklig möjlighet att påverka allmänhetens uppfattningar om personer med psykisk sjukdom. Detta kunde eventuellt kunna bidra till att minska stigmatiseringen.
  • Pöntinen, Sara Johanna (2017)
    Stigmatisering är ett psykologiskt och socialt fenomen. Processen strävar efter att utstöta, exkludera, kasta skam över och nedvärdera individer eller människogrupper på basis av en eller flera egenskaper. Psykiska sjukdomar tenderar att vara mycket stigmatiserande och stigmatiseringen sänker ofta offrens livskvalitet och många avstår från att söka hjälp för att undvika att bli stigmatiserade. Denna avhandling är en litteraturstudie vars syfte är att skapa kunskap kring hur personer som lider av en psykisk sjukdom stigmatiseras, samt hur man kan minska på stigmatiseringen. Den stigmatiserande processen granskas på en mellanmänsklig nivå med fokus på sociokognitiva processer. Dessutom ligger fokus på att undersöka de strukturer och maktförhållanden i samhället som bidrar till den stigmatiserande processen, samt på kommunikationen av diskurser som skapar och upprätthåller stigmat av psykisk sjukdom. Avhandlingen lyfter även fram teorier om hur man kan minska på stigmatisering. Avhandlingen följer en uppdelning av stigmatisering på olika samhällsnivåer enligt Pryor och Reeders (2011) modell. Link och Phelans (2001) teori om de olika komponenterna i den stigmatiserande processen fungerar som referensram och Allports (Allport, Clark & Pettigrew, 1979) teori om social kategorisering erbjuder en djupare inblick i den kognitiva processen som ligger till grund för stigmatisering. Utöver detta är Foucaults (bl.a. Foucault & Rosengren, 1993) teorier om samhälleliga processer och fenomen, samt diskurser som kan antas ligga i bakgrunden till den stigmatiserande processen i fokus. Stigmatisering av psykisk sjukdom är inbäddad i vardagliga psykologiska processer så som stereotypiskt tänkande, social kategorisering och identifikation av Vi och De, samt i strukturella processer såsom ojämlik social makt och rättvisa. Mekanismerna som anses skapa stigmatisering på en mellanmänsklig nivå är kognitiva processer som gagnar fördomar och hjälper att rationalisera och rättfärdiga stigmatiseringen. Strukturer och maktförhållanden i samhället som syns i medier, inom psykiatrin och sjukvården, på arbetsmarknaden och i form av bland annat ojämlik finansiering eller diskriminering skapar och upprätthåller stigmatiseringen. Kommunikationen av diskurser i mellanmänskliga relationer är ständigt kopplad till den diskursiva ordningen i samhället som stigmatiserar den psykiskt sjuka. För att minska på stigmatisering av psykisk sjukdom verkar mellanmänsklig kontakt och utbildning vara effektivast och stigmatisering på alla samhällsnivåer bör tas i beaktande.
  • Åhman, Axel (2017)
    Folkets Dagblad var en banbrytande strippserie som publicerades i Vasabladet under 21 år. Tecknaren Leif Sjöström bildsatte och satiriserade över det politiska livet i Finland, Svenskfinland och Österbotten. Utöver det politiska fångade han också den österbottniska folksjälen. Den vanliga människan, mannen på gatan, har på sätt och vis huvudrollen i serien. Vad säger Sjöströms framställning av österbottningarna om deras identitetsuppfattning? Den här studien fokuserar på hur Sjöström avbildat österbottningarna. Vad de säger, tycker, tänker och allt det som ligger under ytan och pyr. I vilka diskurser diskuterar österbottningarna? Jag granskar Folkets Dagblad som serie, men också tecknarens syn på sin omvärld och vad stripparna säger om miljön och människorna den behandlar. Sjöström bidrog till att konstruera den österbottniska identiteten genom sina serier och främst den långa och regelbundna utgivningen av serien gjorde den till en faktor att räkna med. Den österbottniska diskursen är starkt närvarande i serien och ständigt också konflikten mellan stad och landsbygd, maktcentrum och periferi. Majoriteten av stripparna har en uppstudsighet mot överheten och avväpnar beslutsfattare med en vass kommentar. De österbottniska karaktärerna framställs som envisa, jordnära, stolta och roliga. De håller hårt på sin egen åsikt och hemtrakt. Användningen av lokala dialekter är en viktig del av den österbottniska diskursen och stärker både karaktärernas kredibilitet och läsarnas självkänsla. I förhållande till tidigare forskning är min studie ett bra komplement till Folkets Dagblad och konstruktionen av österbottnisk identitet. Jag har i analysen utgått från bland annat Mörkenstams tillvägagångssätt med problem – orsak – lösning för att komma fram till ett resultat.
  • Wegelius, Janina (2024)
    Regeringen i Sverige har identifierat gängkriminalitet som en av de mest akuta samhällsutmaningarna och har nyligen publicerat en omfattande nationell strategi för att bekämpa detta fenomen. Syftet med min studie var att undersöka hur problemet med gängkriminalitet framställs och uppfattas genom den nyetablerade skrivelsen av Sveriges regering, med fokus på att analysera hur de politiska strategierna och åtgärderna presenteras för att bekämpa gängkriminalitet. Genom att tolka och analysera regeringens politiska initiativ avsåg avhandlingen att ge insikter om de underliggande tankarna och intentionerna bakom strategierna för att adressera gängkriminalitet, särskilt vad gäller hur problemet definieras och konstrueras i den politiska diskursen. Genom en kritisk diskursanalys observerades att regeringens diskurs framhäver gängkriminalitet som ett växande och allvarligt samhällsproblem, där betoningen ligger på rekrytering av unga till kriminella nätverk och tillgången på illegala vapen och explosiva varor. Trots detta utelämnar regeringen diskussion om socioekonomiska faktorer och förebyggande åtgärder som investeringar i utbildning och socialt stöd. Dessutom förblir viktiga aspekter, såsom den omfattande narkotikahandeln och dess koppling till gängkriminalitet, relativt oproblematiserade i den politiska diskursen.
  • Granqvist, Emilia (2018)
    En pågående inflyttning sker till huvudstadsregionen och de närliggande områdena. Inflyttningen påverkar ofta kommunernas språkbalans och kan leda till att majoritetsspråket ändrar. Detta kan på längre sikt påverka tillgången till service på minoritetsspråket. Det räcker inte att beakta att det finns språkliga konstitutionella rättigheter, utan även implementeringen är viktig att beakta. Det är svårt att skapa enheter som bär språkligt ansvar i organisationer där verksamheten förändras. I vissa flerspråkiga länder t.ex. Schweiz, Belgien och Kanada har man använt sig av den territoriella principen som ställer språkliga krav på inflyttarna (McRae, 1999). I Finland använder man sig däremot av den individuella principen där var och en formellt har rättigheten att tala sitt modersmål, men som ändå lett till en förfinskning av de tidigare svenskbygderna genom inflyttning. Studien diskuterar vad kommunerna i strategisk mening kan göra för att främja minoritetsspråkets ställning och hur faktorer som exempelvis planering, prioritering av språk och kommunikation kan användas som verktyg. Avhandlingen är hypotesgenererande och baserar sig på kvalitativ analys med intervjuer som metod.
  • Klockars, Stella (2018)
    Stress skapas i förhållandet mellan individen och dess omgivning, då individen upplever att hen inte har tillräckliga resurser att klara av de krav som ställs på hen. Därmed är det individens tolkning av situationen som antingen leder till stress eller inte, och således är även stressreaktionerna individuella. Forskning visar att studerande lider av stress. Syftet med denna litteraturavhandling är att på basis av tidigare forskning studera orsaker till stress bland studerande, hur denna stress hanteras, hur upplevelser av stress förändrats och därefter ge förklaringar till varför dessa förändringar skett. Resultatet i avhandlingen visar att studerande är en grupp som upplever mycket stress, t.o.m. mer än den övriga populationen. Faktorer som orsakar stress är t.ex. höga förväntningar och press som läggs på individen, akademiska prestationskrav faktorer och sociala utmaningar. Vanliga reaktioner på stress är känslor av ångest, oro och irritation. Sömnsvårigheter är även en vanlig reaktion. Studerande använder sig av både traditionella stresshanteringsmetoder, som t.ex. att röra på sig eller lyssna på musik, men även av mer moderna metoder, såsom att använda sociala medier. Förändringar i samhällsklimatet har lett till en ökning av stress och psykisk ohälsa bland unga. Sammanfattningsvis kan man konstatera att många utmaningar i dagens samhällsklimat kan förklara den höga förekomsten av stress bland studerande. Att uppmärksamma dessa faktorer kan bidra till en större förståelse för varför studerande idag upplever så mycket stress. Det finns många förslag på vad fortsatt forskning kunde beakta.
  • Granroth, Simon Edvin (2018)
    Många flyktingar och krishanterare utsätts för traumatisk stress som lever kvar i deras minnen och påverkar dem och deras omgivning långt efter att de traumatiska händelserna inträffat. Detta kan obehandlat leda till onödigt lidande hos subjektet och för de närstående men även på makronivå som ett samhälleligt fenomen. Den här litteraturstudiens syfte är att redogöra för hur trauma och stress relaterar till livshistorien och utreda huruvida narrative exposure therapy kunde användas systematiskt inom kontexten för flyktingkriser och krishanteringsoperationer. Jag granskar här huvuddelen av den tillgängliga litteraturen och utgår sedan ifrån Elbert och Schauers (2002) teori om den dualistiska representationen av traumatiska minnen för att redogöra för hur den narrativa identitetskonstruktionen fungerar och vad den teoretiska bakgrunden för NET är. Efter det behandlar jag systematiskt den tillämpade forskning som gjorts om NET, och avslutar med att diskutera dess effekt och implementeringsmöjligheter inom kontexten för den här litteraturstudiens syfte. I ljuset av den tillgängliga litteraturen NET har flera potentiella användningsområden inom krishantering och hemförlovning av personal och flyktingar och har visat sig vara effektiv även med strama resurstillgångar. Trots sin potential är empirin kring NET ännu inte stadigt förankrad jämfört med konventionella metoder. Dock är den teoretiska referensramen i sig själv intressant och själva metoden inbjuder till djupare forskning inom området.
  • Tove, Salokivi (2021)
    Ett aktuellt problem i USA är för tillfället särbehandling på grund av härkomst. Avhandlingen fokuserar på tre huvudbegrepp; strukturell rasism, diskriminering och rasifiering. Dessa fenomen kommer att definieras mer på djupet. Mitt syfte med den här studien är att analysera hur svarta människor påverkas i rättsväsendet och polisväsendet av dessa fenomen. Huvudsakligen analyseras det amerikanska systemet men studien presenterar även kort hur situationen ser ut i Finland. Det är ett problem eftersom inte alla människor behandlas rättvist i samhället i USA. Under den senaste tiden har den amerikanska poliskåren fått mycket kritik för sitt sätt att behandla svarta människor. Avhandlingen är en litteraturgenomgång. I den analyserar jag tidigare gjord forskning för att komma fram till svar på forskningsfrågorna. Resultaten indikerar att det uppstår diskriminering i polisarbete, under rättegången och i juryns arbete i USA. Svarta människor utsätts med en större sannolikhet för att alla dessa områden bli sämre behandlade och detta är inte begränsat till ålder. Även i Finland förekommer det rasism i polisarbete. Däremot är forskningen i Finland inte lika omfattande som i USA vilket gör att det är svårare att få en helhetsbild om hur stort problemet verkligen är. Detta kan bero på att forskningen har fokuserat mera på att studera invandring och hur invandrare klarar sig i samhället och inte hur svarta människor i sig blir diskriminerade. Resultaten om rasifieringen i USA indikerar att stora förändringar bör ske och att fokus måste läggas på rasism för att man ska kunna minska och få slut på denna särbehandling.
  • Salonen, Sandra (2018)
    Barnskyddet som arbetsplats kännetecknas av krävande och slitsamt arbete. Många socialarbetare känner sig stressade och överbelastade. Stress är förekommande i det vardagliga livet, men för stor belastning under längre tid påverkar arbetsinsatsen negativt. Fokus i denna avhandling är barnskyddspersonalens upplevelser av arbetsbelastningen. Avhandlingen behandlar på lokal nivå förhållandet mellan barnskyddet och den förebyggande enheten, familjecentret i Raseborg. Familjecentret grundades 2016, och min avsikt har varit att granska ifall familjecentret har inverkat på barnskyddpersonalens belastning. Materialet för denna avhandling består av en enkätundersökning som barnskyddspersonalen besvarade, och därtill har statistik från enheten inkluderats. Antalet barnskyddsanmälningar har minskat märkbart, medan antalet kontakttagande för bedömning av stödbehov (enligt socialvårdslagen) har märkbart ökat. Enligt personalens svar har arbetsbelastningen dock inte minskat, nu när familjecentret är i gång, utan istället har belastningen ändrat karaktär. Klienterna per arbetare är färre, men intensiteten har höjts och problematiken är mångdimensionell.
  • Hätinen, Miika (2018)
    I denna avhandling undersöks styrningen av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Europeiska socialfonden (ESF) i hänsyn till termen ”lösa kopplingar” (loose couplings) som Heinelt et al. stiftat för att förklara hur styrning i strukturfonderna fungerar med autonomitet och koordinering i samspel, vilket skapar lösa kopplingar i styrningen. Äldre forskning har presenterat en bild av integrerade policynätverk och -processer inom strukturfonderna. Heinelt hävdar att forskningen målar upp en fel bild. Syftet med avhandlingen är att studera utvärderingarna för ESF- och ERUF- programmen från programperioden 2007-2013 med syftet undersöka ifall det finns indikationer på att aktörerna inom strukturfonderna är splittrade samtidigt som de är integrerade och samarbetar med lösa kopplingar, som Heinelt hänvisar till. Syftet är även att undersöka vilka följder som kan uppstå i och med lösa kopplingar, och vilka utmaningar det kan skapa för en effektiv styrning av programmen. Resultaten syftar på att aktörerna både på nationell och regional nivå lider av problem som har med splittring på det horisontella planet att göra. Samarbetet är bristfälligt och kommunikationen mellan olika avdelningar fungerar inte optimalt. Det finns även indikationer på betydande vertikal splittring mellan den regionala och nationella nivån på grund av kommunikations- och samarbetssvårigheter vilka skapar ojämlikheter mellan de olika regionerna. Utvärderingarna har i många avseenden svårigheter att fånga upp en mycket mångfaldig bild organiseringen av strukturfondsprogrammen och därmed krävs fortsatt forskning för att få en mer omfattande bild av lösa kopplingar och styrningen i allmänhet av strukturfondsprogrammen.
  • Palmgren, Anna (2018)
    Styvfamiljer karakteriseras av ett mångfasetterat relationsnätverk. Trots att styvfamiljer är vanliga i Finland, har familjeformen börjat synas i den finländska forskningen först på 2000-talet. Mitt syfte med den här kandidatavhandlingen är att undersöka hur styvfamiljers inre sociala relationer framställs i den finländska forskningen på 2000-talet. Det undersöker jag genom en systematisk litteraturöversikt av 18 inhemska forskningsrapporter om styvfamiljer och deras inre sociala relationer. Ur ett socialkonstruktivistiskt perspektiv undersöker jag närmare vilka inre sociala relationer som studeras samt ur vems perspektiv och med vilka datainsamlingsmetoder de undersöks. Jag studerar vidare hur dessa relationer sammanfattas och presenteras i forskarnas resultat och vilken helhetsbild av dem som kommer till uttryck i den inhemska forskningen. Slutligen undersöker jag även huruvida den historiska kontexten spelar en roll i framställningen av relationerna. Resultatet visar att styvfamiljers inre sociala relationer främst framställs ur ett föräldraperspektiv i intervjuer, medan barns perspektiv och andra datainsamlingsmetoder har aktualiserats först på senare år. Studien visar också att styvfamiljer och deras inre sociala relationer har normaliserats samt att de inte längre betraktas som homogena inom forskningen – istället presenteras relationerna som individuella, som en resurs och som avgörande för individernas och hela familjens välmående. Relationen mellan en styvförälder och ett styvbarn behandlas mest och framställs som viktigast. Parrelationen presenteras som grunden för styvfamiljen. Biologiska familjemedlemmar utgör ofta den primära familjen och relationer till dem tenderar att vara särskilt nära. Relationer mellan styvsyskon varierar från att de ses som riktiga syskon till att de inte räknas som familjemedlemmar. Slutligen präglas framställningen av styvfamiljers inre sociala relationer i inhemska studier på 2000-talet av flera liknande drag, som dessutom avviker från hur fenomenet framställdes förut.
  • Sandberg, Malin Helena (2019)
    Surrogatmoderskap är ett arrangemang där en kvinna (surrogatmodern) blir gravid genom assisterad befruktning med avsikt att ge bort barnet direkt efter födseln till på förhand avsedda föräldrar. I Finland var det möjligt att utföra denna sorts arrangemang fram till 2007 som en form av fertilitetsbehandling. Syftet med min avhandling är att närmare utreda hur olika experter inom området samt intresseorganisationer resonerar kring surrogatmoderskap och vilka sociala problem som aktualiseras utgående från en bedömningspromemoria utgiven av Justitieministeriet år 2012. År 2011 gav ETENE (riksomfattande etiska delegationen inom social och hälsovården) ett utlåtande där de anser att surrogatarrangemang, som ett alternativ till barnlöshet, kunde vara etiskt acceptabelt. Som svar på detta gjorde justitieministeriet en undersökning där de granskar juridiska frågor angående surrogatmoderskap på nationell och internationell nivå och presenterar alternativa regeringsalternativ. Alternativen är att 1. fortsätta totalförbudet på surrogatmoderskap utfört via assisterad befruktning, 2. att tillåta altruistiska surrogatarrangemang utan begränsning och 3. att tillåta altruistiska surrogatarrangemang i enskilda situationer. De som tagit ställning till detta är 59 stycken, både stora statliga aktörer samt små privata intresseorganisationer. Min avhandling är en dokumentanalys där jag analyserat 25 stycken av ställningstagandena. För att summera vad jag kommit fram till i min analys, så kan man konstatera att surrogatmoderskap är väldigt mångfasetterat. Aktörer och organisationer som arbetar med surrogatfrågor tar fasta på samma problem men kan ändå vara av helt olika åsikter. Det här betyder även att alla aspekter inom surrogatmoderskap har både positiva och negativa sidor beroende på från vilken eller snarare vems perspektiv man ser på möjligheterna samt svårigheterna som surrogatmoderskap medför.
  • Pashley, Dominique (2022)
    Klimatförändringen är ett abstrakt koncept som inte går att fotografera, alltså har de bilder som representerar klimatförändringen vuxit fram i takt med ökad politisering och polarisering av miljöjournalistiken. Klimatförändringen visualiseras mest typiskt i dag av bilder på isbjörnar och andra djur, smältande is och glaciärer, extrema väderförhållanden, jordglobar och politiker. Tidigare forskning visar att avsaknaden av mänskliga berättelser i bilder minskar på anknytning till ämnet och på engagemang. Tidningen The Guardian är en av de få medierna som har valt att hålla sig till riktlinjer om hur de visualiserar klimatförändringen så att visualiseringen överensstämmer med deras mål. Svenska Yle har inga riktlinjer för hur de visualiserar klimatförändringen. Jag har därför analyserat 103 bilder som publicerats i artiklar som handlar om klimatförändringen, klimatbilder, av Svenska Yle och kategoriserat bilderna med metoden bildanalys och innehållsanalys samt gestaltningsteori som teoretisk ram för att svara på vad klimatbilder på Svenska Yle föreställer. Genom analysen har jag kommit fram till att de största kategorierna är politiker och experter samt natur, och de minsta kategorierna är orsaker och lösningar. En avsaknad av människor syns tydligt i materialet. Människor förekommer främst i kategorierna politiker och experter, samt demonstration. Bilderna i kategorin politiker, experter framför inte mänskliga berättelser utan är oftast stela och iscensatta. Bilder på demonstrationer väcker likaså, enligt tidigare forskning, främst negativa känslor hos den som iakttar bilden. Politiker, experter och demonstranter är enligt resultaten onekligen klimatförändringens ansikte utåt, men de här bilderna väcker inte enligt tidigare forskning engagemang i klimatförändringen hos iakttagaren. Bilder på natur väcker inte heller engagemang. Nästan inga människor framkommer i kategorin konsekvenser och de minsta kategorierna orsaker och lösningar. Människans roll i klimatförändringen uteblir och istället gestaltas naturen som bland annat den utsatta. Jag har diskuterat resultaten ur ett gestaltningsteoretiskt perspektiv, speglat resultaten mot tidigare forskning och kommit fram till att bilderna i materialet i stora drag inte väcker engagemang och anknytning till klimatförändringen.