Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "Anknytning"

Sort by: Order: Results:

  • Kantanen, Kajsa (2024)
    Syftet med denna avhandling, som är uppbyggd som en litteraturöversikt, är att klargöra hur en vuxen persons anknytning är relaterad till kvaliteten på romantiska parförhållanden. Frågeställningen får sin grund från anknytningsteoretiker som Ainsworth och Bowlby. Anknytningsmönster är inre arbetsmodeller som är relativt stabila under en individs livstid och är därmed viktiga att forska i på grund av deras effekt på alla relationer (Hasim m.fl., 2018). För att samla kunskap om detta ämne användes sökmotorer som Web of Science med olika kombinationer av sökord som ”adult attachment” och ”quality of relationship”. Bowlby (1952; 1977; 1982) och Aisworths (1978) tidiga teorier redogör för hur tryggt, otrygg ambivalent, otrygg undvikande och otrygg desorganiserade anknytningsmönster formas av den typ av vårdande omgivning vi befinner oss i som spädbarn. Enligt de här teorierna bibehålls dessa inre modeller till vuxen ålder och kan relateras till kvaliteten på romantiska relationer. Resultaten visar att de med trygg anknytning tenderar att präglas av beteende och attityder som främjar god kvalitet i parrelationer, så som högre tillfredsställelse, intimitet (Busby, 2020), god kommunikation (Guerrero m.fl., 2009) och konstruktiv konflikthantering (Gonzalez-Ortega m.fl., 2017). Personer med någon sorts otrygg anknytning (alltså antingen ambivalent, undvikande eller desorganiserad) tenderar däremot att ha sämre kvalitet på sina parrelationer; ambivalenta personer tenderar att ha låg tillfredsställelse, destruktiva konfliktstrategier (Guzman-Gonzalez m.fl., 2020) och svårigheter med förtroende i relationen till sin partner (Tan m.fl., 2012). Undvikande personer är präglade av undvikande konflikthantering (Cann m.fl., 2008), låg kommunikation (Guerrero m.fl., 2009) och sämre upplevd intimitet (Busby, 2020). Desorganiserade personer har sällan betydelsefulla romantiska relationer alls men de få som de har är relaterade till impulsivt, aggressivt och vårdslöst beteende (Paetzold m.fl., 2015). Sammanfattningsvis har de anknytningsmönster som vi lär oss i tidig ålder en stor inverkan på kvaliteten på våra framtida romantiska relationer, vilket kan inverka negativt på lyckokänslan och hälsan för en otryggt anknuten individ. Avhandlingen framför anknytningsmönstrens viktiga samband till romantisk relationskvalitet vilket bidrar till kunskap inom relationstillfredsställelse och beteende associerat med anknytningsstilarna. Fortsatt forskning om anknytningens samband angående sexuella minoriteter som bisexuella, pansexuella, asexuella relationer behövs för att komplettera det knappa materialet på det här speciella forskningsområdet.
  • Karlsson, Annika (2022)
    Syftet med avhandlingen är att undersöka hur trauma i barndomen påverkar vuxenlivets parförhållanden. Studien baserar sig på tidigare forskning gällande trauma i barndomen och hur barndomstrauman påverkar mellanmänskliga relationer. Trauma i barndomen leder ofta till flera problem kring mellanmänskliga relationer i vuxenlivet. Källorna härstammar från socialpsykologiska och psykologiska journaler. Metoden var att göra en systematisk litteratursökning och hitta olika källor som behandlar problemformuleringen. Viktiga teorier inom forskningsområdet är Bowlbys och Ainsworths teori om anknytning, som spelar en signifikant roll kring uppkomsten av barndomstrauma, samt traumans påverkan på mellanmänskliga relationer. Bowen Familjesystemteorin granskas, och i samband med teorin tas även Bowen Familjesystemterapi upp som en alternativ rehabiliteringsmetod av barndomstrauma. Enligt dessa två teorier är familjerelationerna en central bidragande faktor till barndomstraumans uppkomst. Resultaten i denna studie indikerar att barndomstrauma har en inverkan på kvalitén på individens parförhållanden i vuxenlivet. Trauma i barndomen är ofta ett resultat av en rubbad familjestruktur, och ett negativt beteendemönster mot barnet. Detta leder däremot till ett destruktivt anknytningssystem som sedan påverkar individens mellanmänskliga relationer livet ut. Rehabilitering av trauma är dock en möjlighet, och med hjälp av olika typer av terapi kan trauma bearbetas, och individen kan därmed åstadkomma en hälsosam parrelation i framtiden. Fortsatta studier kunde lägga mer fokus på könsskillnader gällande traumans påverkan på vuxenlivets parförhållanden, samt påverkan av barnets ålder vid tidpunkten av den traumatiska händelsen.
  • Rehnberg, Carolina (2021)
    Syftet med denna avhandling är att granska kopplingen mellan trauma i barndomen och anknytningsutveckling, samt att få en inblick i hurdana konsekvenser traumatiska upplevelser i barndomen kan ha för nära sociala relationer i vuxenlivet. Avhandlingen vill besvara frågan ”Hur påverkar barndomstrauma och anknytning varandra och framtida nära relationer?”. Anknytning börjar vid födseln och behovet av närhet och trygghet fortsätter genom hela livet och finns inte bara i barnets relation till sin vårdgivare utan även i relationer till vänner, andra familjemedlemmar och potentiella romantiska partners. Negativa upplevelser i barndomen kan orsaka trauma hos barnet och komma att påverka anknytningen och således även framtida relationer. Studien är en litteraturöversikt och baserar sig på tidigare forskning om anknytning och barndomstrauma. Källorna härstammar från journaler och böcker som är socialpsykologiskt relevanta. Inom anknytning är John Bowlby, Mary Ainsworth och Mary Main de viktigaste teoretikerna. Resultaten i denna studie indikerar att anknytningen kan beroende på dess mönster fungera som en skyddande faktor eller som en sårbarhet. Familjens tillgänglighet och socialt stöd är viktiga faktorer för att minimera konsekvenserna av ett psykiskt trauma. Traumatiska upplevelser i barndomen kan, om obearbetade, resultera i allvarliga hälsoproblem i vuxenlivet som missbruk, psykisk ohälsa och somatiska sjukdomar. Problemen kan även föras vidare till följande generation om ingen reparation sker. Med hjälp av främjande verksamhet är det möjligt att ändra riktningen och inte låta de tidiga erfarenheterna vara en grund för kommande erfarenheter.
  • Matalamäki, Isabel May (2023)
    Mitt syfte med denna kandidatavhandling är att studera de olika anknytningsstilarna och deras kopplingar till mental hälsa och ohälsa. En trygg anknytningsstil har visats vara kopplad till god mental hälsa. En otrygg anknytningsstil har däremot visat sig vara kopplad till mental ohälsa. Kopplingen mellan en otrygg anknytningsstil och mental ohälsa blir huvudfokus i denna avhandling. Metoden för denna studie är en litteraturöversikt med huvudsakligen vetenskapliga artiklar samt några böcker och psykologiska journaler som källor. John Bowlby (1969) introducerade begreppet anknytning som ett långvarigt psykologiskt band mellan till exempel ett barn och dess vårdgivare. Anknytningsstilen formas genom relationen mellan vårdgivaren och barnet. Den anknytningsstil man får kan forma relationer i vuxenlivet samt påverkar individens mentala hälsa och ohälsa. Känsloreglering och resiliens har visat sig vara två betydande förmedlande faktorer mellan individens anknytningsstil och mentala tillstånd. Effekterna av en otrygg anknytningsstil kan i värsta fall orsaka mental ohälsa eller sjukdomar. Dessa formas oftast i kombination med andra riskfaktorer. Typiska former av mental ohälsa som kan vara kopplade till en otrygg anknytning är till exempel ångest, depression, antisocial personlighetsstörning och posttraumatiskt stressyndrom. De olika anknytningsstilarna uttrycker sig på olika sätt beroende på den situation individen befinner sig i. Här med kan man konstatera att anknytningsstilar och mental hälsa och ohälsa är kopplade genom förmedlande faktorer.
  • Sara, Victoria (2023)
    Denna avhandling ser på de följder som föräldrarnas alkoholmissbruk har för barnen i familjen, genom att rikta blicken mot skönlitterära verk. Alkoholmissbruk hos föräldrarna påverkar barnen i familjen, men följderna kan ses även i vuxenåldern. Forskningsfrågor som denna avhandling svarar på är; vilka konsekvenser kan föräldrarnas alkoholmissbruk ha för barnen i familjen, vilka enhetliga upplevelser kan urskiljas i forskningsmaterialet och vilka långvariga följder den oroliga barndomen kan ha för en person i senare vuxenåldern? Som material för denna avhandling används fem skönlitterära verk, som alla behandlar alkoholmissbruk i familjen. Materialet analyseras med hjälp av tematisk analys. Resultaten som uppkommer speglas emot anknytningsteorin. Resultatet visar att föräldrarnas alkoholmissbruk påverkar barnen i familjen genom att orsaka en känsla av otrygghet i hemmet, upplevelser av skam, att barn inte kan vara barn, mental ohälsa hos barnen samt motstridiga förnimmelser av föräldrarna genom livet. De konsekvenser som föräldrarnas alkoholmissbruk har för barnen i familjen är fler och de kan ses vara kollektivt upplevda och ihållande genom livet. Följderna kan därmed även urskiljas då barnen uppnått vuxenåldern. Vidare forskning bör genomföras kring hur alkoholmissbruk i hemmet kan förebyggas samt vad barn utsatta för alkoholmissbruk i hemmet själva upplever att hjälper dem i vardagen.
  • Gustafsson, Jasmine (2018)
    Mental ohälsa är ett ökande folkhälsoproblem. Ett sätt att studera hur mental ohälsa uppkommer är genom att fokusera på tidiga interaktionsrelationer. Enligt Bowlbys anknytningsteori ger tidiga interaktionsupplevelser upphov till inre arbetsmodeller som styr individens beteende och förväntningar i relationer. Föräldrarnas förmåga att svara på barnets behov antas ge upphov antingen till en trygg eller otrygg anknytningsstil som fungerar som en prototyp för individens anknytningsstil i vuxenlivet. Teoretiska förklaringar mellan otrygg anknytning och depression samt ångest gjordes redan av Bowlby. Syftet med den här litteraturstudien är att förklara hur otrygg anknytningsstil och mental ohälsa hos vuxna är relaterade till varandra samt förklara vad de här sambanden kan bero på. Resultaten visar att otrygga anknytningsstilar associeras med mental ohälsa i form av bland annat depression, ångest, rusmedelmissbruk, ADHD, självmordstankar och -försök, personlighetsstörningar och ätstörningar. Empiriska studier tyder på att beroende av andra, självkritik, maladaptiv perfektionism, ineffektiv coping, emotionsreglering och mentaliseringsförmåga åtminstone delvis kan förklara sambandet mellan otrygg anknytningsstil och mental ohälsa, främst i form av depressionssymptom. Bevisen för relationskonflikter som en förklaring till samband mellan otrygg anknytningsstil och mental ohälsa är otillräckliga för tillfället. Den här avhandlingen kan uppmuntra föräldrar att svara på sitt barns behov konsekvent för att öka möjligheterna för att en trygg anknytningsstil formas hos barnet, vilket eventuellt kan minska risken för att barnet senare i livet utvecklar någon form av mental ohälsa. Utöver det kan avhandlingen motivera till anknytningsbaserad terapi vid behandling av mental ohälsa hos vuxna. Förutom fler longitudinella undersökningar inom ämnet kunde studier med fokus på relationskonflikter som en möjlig förklaring till sambandet mellan otrygg anknytningsstil och mental ohälsa vara goda förslag för framtida socialpsykologisk forskning.