Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "antimobbning"

Sort by: Order: Results:

  • Yrjölä, Susanna Maria (2018)
    Skolmobbning är och har alltid varit ett problem i så gott som alla skolor, vilket skolorna är lagenligt tvungna att ingripa i och motarbeta, för att säkerställa en trygg skolmiljö för alla elever. Det har skapats flera antimobbningsprogram till skolornas bruk för att underlätta och effektivera skolpersonalens arbete mot mobbning, och på så sätt utrota skolmobbningen i skolorna. Antimobbningsprogrammet KiVa Skola började utvecklas år 2006 vid Åbo universitet med finansiering av Undervisnings- och kulturministeriet, och togs år 2009 i bruk av närmare 90 % av grundskolorna i Finland. Syftet för denna uppsats är att utreda antimobbningsprogrammet KiVa Skolas effekter och hurdana resultat programmet har fått i de finländska grundskolor som programmet använts i. Studien genomfördes som en systematisk litteraturöversikt och omfattar 14 forskningspublikationer, som utreder KiVa Skola-programmets effekter i finländska grundskolor, och är publicerade under åren 2011–2016. Resultaten visar att antimobbningsprogrammet KiVa Skola minskar mobbning effektivt i årskurserna 1–6, men att programmet inte har någon signifikant positiv effekt i årskurserna 7–9 efter en implementationstid på ett läsår.
  • Työlahti, Maria (2018)
    Skolmobbning har länge varit aktuellt inom den allmänna debatten och har forskats om en del genom åren. Eftersom skolmobbning är ett stort problem har det skapats lagliga riktlinjer, vars syfte är att skapa en trygg skolmiljö för eleven. Skolkuratorn bedriver det sociala arbetet i skolan, men vad är kuratorns roll i antimobbningsarbetet? Syftet med denna avhandling är att tillsammans med en överblick av litteratur samt via en kvalitativ undersökning kartlägga skolkuratorns roll i antimobbningsarbetet. Den kvalitativa undersökningen bestod av fyra intervjuer som sedan transkriberades och analyserades. Resultaten visar att skolkuratorns roll är rätt så otydlig, vilket leder till att skolkuratorn arbetar ganska flexibelt och på så vis skapar en egen roll. Skolkuratorns arbete är till en stor del förebyggande och i mobbningsfrågor arbetar skolkuratorn med att öka trivseln i skolorna. Det kommer att belysas likheter samt olikheter i skolkuratorns roll som framkommit via den kvalitativa forskningsintervjun samt vad i antimobbningsarbetet borde förbättras. Avhandlingen avslutas med diskussion där litteraturgenomgången och resultat från den kvalitativa intervjuundersökningen knyts ihop.
  • Weiss, Annica (2023)
    Syftet med denna litteraturöversikt är att på basis av tidigare forskning undersöka 1) orsaker, 2) konsekvenser och 3) förebyggande av arbetsplatsmobbning. Trots att det forskats mycket om arbetsplatsmobbning under de senaste årtioendena är mobbning på arbetsplatser fortfarande att stort problem som leder till en rad allvarliga konsekvenser. Arbetsplatsmobbning innebär mellanmänskliga konflikter och trakasserier på arbetsplatsen. Arbetsplatsmobbning innefattar inte enskilda trakasserier eftersom mobbning består av återkommande beteende. Arbetsplatsmobbning kan leda till långvariga och allvarliga psykiska och fysiska konsekvenser för individer och organisationen. De primära källorna för avhandlingen är nordisk forskning och teorier publicerade i socialpsykologiska-, organisationspsykologiska-, aggressions,- och personalledningsjournaler. Flertal studier är gjorda i Finland vilket gör avhandlingen tillämpbar på finska arbetsplatser. Resultatet tyder på att arbetsplatsmobbning är ett komplext fenomen som orsakas av flera faktorer i samverkan. Orsaker till och konsekvenser av arbetsplatsmobbning indelas på individ- och organisationsnivå. Individnivån syftar till de egenskaper samt enskilda konsekvenser som individen riskeras att utsättas för som offer eller mobbare. Organisationsnivån utgör de förhållanden som präglar mobbning som exempelvis organisationskultur. På grund av de allvarliga konsekvenserna arbetsplatsmobbning kan medföra både för individen och organisationen är det av intresse att förebygga fenomenet. Sammanfattningsvis rekommenderas organisationer ha skriftlig antimobbningspolicy samt sofistikerad personalpraxis för att förebygga mobbning.