Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "arbetsteam"

Sort by: Order: Results:

  • Karlsson, Linn (2017)
    Gruppsammanhållning har under en lång tid varit föremål för både socialpsykologisk forskning och organisationsforskning. Detta eftersom stark gruppsammanhållning antagits medföra, och även genom forskning sammankopplats med positiva konsekvenser för arbetsteamet och organisationen, som teamet är en del av. De negativa aspekterna har inte belysts på samma sätt, och det blir således relevant att undersöka gruppsammanhållningens mörka sida. Syftet för denna litteraturgranskning är att förklara hur gruppsammanhållning studeras, samt vilka negativa konsekvenser stark gruppsammanhållning kan leda till. Resultatet för denna litteraturgranskning visar att gruppsammanhållning främst har studerats genom följande begrepp: kohesion, identifikation, engagemang och solidaritet. Litteraturgranskningen kommer att redogöra för hur dessa begrepp liknar och skiljer sig ifrån varandra samt hur dessa olika begrepp används inom forskningen för gruppsammanhållning. Resultatet beträffande gruppsammanhållningen negativa konsekvenser kommer att visa att stark gruppsammanhållning kan leda till en rad av olika negativa konsekvenser både beträffande teamets verksamhet samt teammedlemmarnas identitetskonstruktion. Det kommer att belysas hur teamets inre struktur samt organisationens vilja att upprätthålla ett klimat av konformitet och homogenitet, kan agera som bakgrundsorsaker till att dessa negativa konsekvenser förekommer. Avhandlingen avslutas med en diskussion beträffade hur detta kan tänkas påverka individen i organisationen, samt förslag för fortsatt forskning.
  • Sällström, Lisette (2016)
    Frågor kring mångfald har blivit allt mer aktuella i och med en ökad befolkningsförflyttning och heterogenitet inom befolkningen. Också inom organisationer har respekt för olikheter blivit en viktig aspekt och forskningen kring mångfaldshantering på organisatorisk nivå är omfattande. På teamnivå, och specifikt vid sammansättning av team, har mångfaldsfrågor däremot inte beaktats i lika hög grad, även om arbete allt oftare organiseras kring team inom dagens organisationer. Syftet med denna avhandling är därmed att på basis av tidigare forskning studera hur mångfald beaktas vid sammansättningen av team i arbetslivet. Avhandlingen är en litteraturstudie som baserar sig på artiklar och litteratur som behandlar problemområdet och som valts ut på basis av på förhand bestämda urvalskriterier. De primära källorna utgörs av forskning från både mainstream forskningsfältet och kritiskt inriktad forskning. Resultaten visar att majoriteten av den befintliga forskningen beaktar mångfald vid sammansättningen av team ur ett prestationsperspektiv, där fokus för beaktandet av mångfald ligger på hur olikheter påverkar teamets effektivitet, och vilken teamsammansättning som kan medföra den största finansiella nyttan. Denna dominerande forskningsinriktning förbiser i stort sett andra aspekter av mångfald, som t.ex. mångfald som värdefullt i sig eller diskriminering i samband med sammansättning av team. Som en motreaktion till denna mainstream forskningsinriktning har ett kritiskt forskningsområde uppstått som problematiserar denna forskningsinriktnings syn på mångfald och strävar efter att synliggöra inbyggda strukturer som upprätthåller diskriminering inom organisationer. Det kritiska forskningsfältet beaktar därmed mångfald vid sammansättningen av team ur ett diskrimineringsperspektiv. Denna avhandling sammanfattar därmed resultaten kring hur mångfald beaktas vid sammansättningen av team från två skilda forskningsfält och kontribuerar till existerande litteratur genom att sammankoppla dessa två forskningsinriktningar.
  • Alakari, Jenna (2022)
    Denna avhandling är en litteraturgenomgång med syftet att öka förståelsen av psykologisk trygghet i grupper och hur den kan stöda inlärningen i arbetsteam. Avhandlingen ämnar sammanställa den vetenskapliga litteraturen av ämnet och analysera hur den psykologiska tryggheten tar form på olika nivåer i en organisation och vilka följder den kan ha för ett arbetsteam. Avhandlingen fokuserar på hurdana inlärningsbeteenden psykologisk trygghet kan stöda och hur detta i sin tur stöder inlärning i teamet. De forskningsfrågor som avhandlingen ämnar besvara är: 1. Vad är psykologisk trygghet? 2. Vilken betydelse har psykologisk trygghet för inlärning i team? Genom en litteraturanalys har avhandlingen som avsikt att förklara hur inlärningsbeteendet påverkas av arbetsgruppens upplevda psykologiska trygghet. Amy Edmondson fungerar som en central teoretiker i uppsatsen. Hon har forskat inom psykologisk trygghet i arbetsgrupper sedan 1990-talet och är därför en central person inom detta forskningsfält. Hennes centrala position syns i denna avhandling då det ofta refereras till hennes verk. Resultaten tyder på entydiga svar om att en upplevd psykologisk trygghet har flera positiva följder för ett arbetsteam. Till dessa hör till exempel personligt engagemang, nytänkande och öppen diskussion. Dessa beteenden har en stödande effekt på inlärning i organisation. Litteraturanalysen visar att det finns ett starkt vetenskapligt belägg på att psykologisk trygghet har en positiv inverkan på inlärningen i ett team. Dessa resultat bidrar med värdefull information för utvecklande och organisering av arbetsteam inom organisationer.