Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "barnmisshandel"

Sort by: Order: Results:

  • Högström, Emma-Lotta (2018)
    Vuxna som blivit misshandlade som barn av sina föräldrar har en förhöjd risk för att utveckla ett antal olika problem som i sin tur försvårar möjligheten för dem att ingå och upprätthålla parrelationer. Tidigare studier har fokuserat mycket på sexuell misshandel och dess roll i de misshandlades relationer som vuxna. Få studier har dock undersökt om andra former av misshandel också kan ha en inverkan på vuxnas parrelationer. Mitt syfte med den här litteraturstudien är att öka förståelsen för vad barnmisshandel kan ha för konsekvenser för offrens förmåga att skapa och upprätthålla parrelationer som vuxna, utan att utesluta någon form av misshandel. Den här avhandlingen grundar sig bland annat på anknytningsteorin och den sociala inlärningsteorin för att förklara utmaningarna som de misshandlade ställs inför i parrelationer. Resultaten tyder på att vuxna som blivit misshandlade som barn av sina föräldrar kan ha svårigheter med att ingå och upprätthålla parrelationer, delvis på grund av otrygga anknytningsstilar. Parrelationerna upplevs inte heller som lika lyckliga och givande. Misshandeln kan lämna andra spår hos offren som vidare försvårar parrelationerna, till exempel alkoholmissbruk, depression eller aggressionsproblem. Den här studien bidrar med en djupare förståelse om barnmisshandelns konsekvenser och visar hur viktigt det är att offren får hjälp med att bearbeta traumat i tid.
  • Henriksson, Nicole (2021)
    Mitt syfte med avhandlingen är att granska fenomenet föräldraalienation ur en socialarbetares synvinkel. Forskningsfrågan är: Vilken bild ger litteraturen av fenomenet föräldraalienation? Och den preciserade forskningsfrågan är: Vilken bild ger litteraturen av hur barn påverkas av fenomenet föräldraalienation? Avhandlingens metod är beskrivande litteraturöversikt med materialbaserad analysmetod. Jag har sökt forskningslitteraturen via Google, Google Scholar, Diva- och Finna-portalen. Förutom forskningsartiklar som var publicerade i akademiska tidskrifter använde jag dessutom övriga artiklar, böcker, barnkonventionen, den finska barnskyddslagen, och lagen om vårdnad. Forskningsmaterialet består av bland annat enkätintervjuer, intervjuforskning och litteraturöversikt. Tidsmässigt har jag begränsat materialet till 2000-talet, med undantag för litteratur av Richard A. Gardner, eftersom han är den som introducerade begreppet föräldraalienation på 1980-talet. Därmed inkluderade jag några äldre artiklar av Gardner. Jag använde mig av Bowlbys anknytningsteorin som teoretisk referensram för att kunna knyta ett samband mellan resultaten och hur barn och deras utveckling påverkas av att bli utsatta för fenomenet föräldraalienation. Litteraturöversikten visar att fenomenet föräldraalienation är skadligt för barn och uppfattas som barnmisshandel. Som resultat kan barnen utveckla psykiska problem vilka kan fortsätta livet ut, t.ex. depression och ångest. Fenomenet förekommer främst i samband med skilsmässa, men alla skilsmässokonflikter handlar inte om föräldraalienation. Fenomenet är komplext och sker i olika former och grader och är därför svårt att känna igen. Processen för att motarbeta fenomenet är otydlig. Detta resulterar i att fenomenet är en utmaning inom socialt arbete och att professionella behöver kännedom om föräldraalienation.
  • Ekelund, Mirjam (2020)
    Incest är ett universellt tabu som innebär sexuella övergrepp inom familjen. Tidigare forskning har främst fokuserat på incestoffrens upplevelser och vård. Få studier har däremot fokuserat på motiven till att incest sker överhuvudtaget. Mitt syfte med avhandlingen är således att på basis av tidigare forskning studera orsaken till att fäder utsätter sina döttrar för incest och forskningsfrågan som besvaras är: vilka är de bakomliggande motiven för förekomsten av fardotterincest? Metoden är litteraturgenomgång och de primära källorna för studien har varit böcker och artiklar om incestförövare. I detta material har fyra huvudsakliga förklaringsnivåer identifierats: samhälle, familj, individ och perspektiv som kombinerar dessa nivåer. Resultaten tyder på att samhällets rådande normer och incestförövarens familje-och livssituation påverkar ifall incest sker. Det slutgiltiga beslutet att sexuellt utnyttja sitt barn är dock förövarens. Individuella orsaker som påverkar det sexuella utnyttjandet är ifall förövaren själv varit utsatt för traumatiska händelser, till exempel våld, i sin egen barndom. Incest kan förebyggas genom att man undervisar barn om sina rättigheter och genom att man skapar en samhällskultur som motsäger incestuöst beteende. Även en trygg barndom är en förebyggande faktor. Ökad förståelse av incestförövarens motiv bidrar till ett bättre förebyggandearbete av incest och snabbare interventioner.