Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "mångfald"

Sort by: Order: Results:

  • Grönroos, Livia (2018)
    De senaste årtiondena har inneburit en ökad användning av teamarbete inom organisationer, speciellt utnyttjandet av tvärprofessionella team har ökat avsevärt. Således har även forskning kring teamarbetets effektivitet ökat. Det finns mycket utförd forskning kring hur man kan stärka enskilda individer till att arbeta effektivt, men betydligt mindre forskning har fokuserat på hur man kan stärka och befrämja hela teams effektivitet. Syftet med denna avhandling är således att skapa en förståelse för vilka faktorer som kan befrämja effektivitet och innovation inom tvärprofessionella team. Avhandlingen är en litteraturstudie som huvudsakligen baserar sig på vetenskapliga journaler inriktade på teamarbete och dess effektivitet. I avhandlingen behandlas interna faktorer samt feedback som, på basis av tidigare forskning, kan konstateras ha en positiv inverkan på tvärprofessionella teams effektivitet och innovation. Som utgångspunkt i avhandlingen har teorin om teamarbetets ”Big Five” komponenter använts. Resultaten tyder på att flera faktorer inverkar på graden av effektivitet och innovation inom teamet. Teamets organisering, graden av mångfald och hur mångfald hanteras inom teamet samt teammedlemmarnas olika kunskap och färdigheter i kombination med teamets tillgängliga resurser är interna faktorer som har visat sig vara avgörande. Vilken feedback teamet erhåller för sitt arbete, samt specifikt den reflektion som sätts igång på basis av feedbacken, fungerar som en väsentlig extern faktor som bidrar till befrämjandet av teamets effektivitet. Resultaten visar även att de olika faktorerna till stor del samverkar med varandra, samt kan kopplas ihop med teorin om teamarbetets ”Big Five” grundkomponenter. Utöver de faktorer som har behandlats i avhandlingen finns det även ytterligare faktorer som kan tänkas inverka på tvärprofessionella teams effektivitet och innovation, och således är detta, tillsammans med luckorna som existerar inom forskningsområdet, något som framtida forskning kunde fokusera på.
  • Stenman, Alva (2021)
    Syftet med denna kandidatavhandling var att utreda (1) bakgrunden till diskriminering på arbetsplatsen, samt (2) hur mångfaldsledarskap kan bidra till främjandet av jämlikhet inom organisationer och/eller (3) upprätthållandet av stereotypier. Organisationer blir allt mer heterogena, och utan effektivt mångfaldsledarskap kan ojämlika maktstrukturer uppstå och reproduceras på arbetsplatser. Minoritetsindividers upplevelse av arbetslivet påverkas starkt av diskriminering och hotet av att utsättas för stereotypier. Olika sätt att se på jämlikhet sätter grunden för hur organisationer hanterar mångfald och diskriminering av sociala minoritetsgrupper. Mångfaldsledarskap baserar sig ofta på en meritokratisk syn på jämlikhet, där alla individer bör erbjudas lika chanser inom organisationen, beroende av talang och skicklighet och oberoende av social grupptillhörighet. Denna litteraturgenomgång visade att mångfaldsledarskap kan främja jämlikhet till exempel genom utbildandet av personal, uppmuntrande till bättre kommunikation mellan de organisatoriska nivåerna och genom att se till att minoritetsindividers behov möts på arbetsplatsen. Forskning visar ändå att mångfaldsledarskap har brister, en del av vissa som upprätthåller stereotypier på arbetsplatsen. Inom många organisationer används metoder av mångfaldsledarskap som baserar sig på stereotypa uppfattningar av sociala minoritetsgrupper. Till exempel mångfaldsutbildning som erbjuds på en del arbetsplatser baserar sig ofta på förväntningar om hur majoritet- och minoritetsgruppen förväntas bete sig. En del metoder kritiseras även för att konstruera kunskap om olikhet som knyter människor till olika kompetensnivåer baserat på social grupptillhörighet. Upprätthållandet av dylika stereotypier spär på sociala konstruktioner kring ”vi” och ”dem”, som enligt klassisk socialpsykologisk teori kan anses utgöra grund för diskriminering i samhället.
  • Wirta, Clara (2024)
    Fakultet: Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Utbildningsprogram: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper Studieinriktning: Socialpsykologi Författare: Clara Wirta Arbetets titel: Mångfald och inkludering i organisationer Arbetets art: Kandidatavhandling Månad och år: Januari 2024 Sidantal: 29 Nyckelord: mångfald, inkludering, organisation, ojämlikhet, ledarskap Handledare: Beata Segercrantz Förvaringsställe: E-Thesis Övriga uppgifter: Sammandrag: Finland har varit ett heterogent land redan före det blivit självständigt år 1917, men även idag framkommer det diskriminering och rasism som påverkar inkluderingen av minoriteter i arbetslivet. Syftet med denna avhandling är att öka kunskapen kring hur inkludering av mångfald beaktas inom organisationer och ledning, samt vilka problem kan förekomma vid inkluderingen. Även om det forskats mycket om mångfald och inkludering finns det ännu organisationer som inte implementerat tydliga förhandlingsätt vid beslutsfattande för att trygga jämlikheten mellan arbetstagarna. Avhandlingen är en litteraturöversikt med fokus på minoriteter beträffande kön- och etnicitet i arbetslivet. För att hitta de mest aktuella studier och litteratur, utfördes begränsningar baserade på årtal samt mest citerade artiklar. Resultatet i avhandlingen visar att för att inkludera mångfald måste organisationen implementera planer och perspektiv som stöd för att uppnå sina mål. Mångfaldsledarskap är också en viktig del för att säkerställa en trygg och jämlik arbetsmiljö för alla arbetstagare. Fördomar och stereotypier är ett stort problem för minoriteter och har lett till sexism och rasism som orsakat långvarig diskriminering på arbetsmarknaden.
  • Sällström, Lisette (2016)
    Frågor kring mångfald har blivit allt mer aktuella i och med en ökad befolkningsförflyttning och heterogenitet inom befolkningen. Också inom organisationer har respekt för olikheter blivit en viktig aspekt och forskningen kring mångfaldshantering på organisatorisk nivå är omfattande. På teamnivå, och specifikt vid sammansättning av team, har mångfaldsfrågor däremot inte beaktats i lika hög grad, även om arbete allt oftare organiseras kring team inom dagens organisationer. Syftet med denna avhandling är därmed att på basis av tidigare forskning studera hur mångfald beaktas vid sammansättningen av team i arbetslivet. Avhandlingen är en litteraturstudie som baserar sig på artiklar och litteratur som behandlar problemområdet och som valts ut på basis av på förhand bestämda urvalskriterier. De primära källorna utgörs av forskning från både mainstream forskningsfältet och kritiskt inriktad forskning. Resultaten visar att majoriteten av den befintliga forskningen beaktar mångfald vid sammansättningen av team ur ett prestationsperspektiv, där fokus för beaktandet av mångfald ligger på hur olikheter påverkar teamets effektivitet, och vilken teamsammansättning som kan medföra den största finansiella nyttan. Denna dominerande forskningsinriktning förbiser i stort sett andra aspekter av mångfald, som t.ex. mångfald som värdefullt i sig eller diskriminering i samband med sammansättning av team. Som en motreaktion till denna mainstream forskningsinriktning har ett kritiskt forskningsområde uppstått som problematiserar denna forskningsinriktnings syn på mångfald och strävar efter att synliggöra inbyggda strukturer som upprätthåller diskriminering inom organisationer. Det kritiska forskningsfältet beaktar därmed mångfald vid sammansättningen av team ur ett diskrimineringsperspektiv. Denna avhandling sammanfattar därmed resultaten kring hur mångfald beaktas vid sammansättningen av team från två skilda forskningsfält och kontribuerar till existerande litteratur genom att sammankoppla dessa två forskningsinriktningar.