Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "makt"

Sort by: Order: Results:

  • Oksanen, Alex (2023)
    I min avhandling granskar jag fem stycken skilda akademiska verk kring ämnet Finlands translag och dess förnyelse, som blev godkänd i riksdagen februari 2023. I min analys kommer jag fram till att translagen, speciellt den tidigare translagen från 2003, håller disciplinerande makt över transsubjektet och dess klassificering. I translagen som trädde i kraft 2003 blev makten över definierandet av det ”sanna transsubjektet” given åt psykiatriska instituten, som ledde till att transpersoner tvingades anpassa sig med strikta binära könsnormer. I den förnyade versionen av translagen är makten över juridiskt ändrande av könsbeteckning förflyttad från psykiatrin till juridiska anstalten. Det är alltså fortfarande någon utomstående makt som bestämmer över vem som kan anses vara transperson och vem inte. Jag kopplar min analys till Foucaults syn på makt som grundad i kunskapsskapning, att de som har makten att definiera har även makten att styra.
  • Nyberg, Tara (2021)
    Tvåkönsnormen uppfattas lätt som historielös och naturlig, och därmed som ett biologiskt faktum. Synen på kön har dock förändrats över tid, vilket tillskriver könet en social och kulturell aspekt som jag vill lyfta fram. Genom historiska associationer utmanar jag det ”naturliga”, och ifrågasätter det som inte sällan tas för givet: att “kvinna” innebär kvinnligt och feminint – och att “man” motsvarar manligt och maskulint. Jag framhäver hur ”västs” strävan efter att civilisera resten av världen lett till att könsroller tillskrivs olika människor på olika sätt. Genom att resonera kring de politiska kontexter och institutioner som finns bakom diskurser om kön, vill jag visa hur idén om två binära kön inte endast skapat en hierarki mellan kvinnor och män, utan också mellan rasifierade och sexualiserade kroppar. Analysens primära fokus ligger i 1800-talets USA, men jag spårar diskurserna om kön tillbaka till kolonialismen för att utmana den eurocentriska synen på könshierarkin. Jag drar slutsatsen om att den binära könsuppdelningen använts i maktpolitiska syften som bland annat gynnat vit övermakt och ett heterosexuellt patriarkat. Med detta vill jag framhäva hur en dekonstruktion av normer, tankesätt och hierarkier kan utmana den traditionella historieskrivningen som värdesätter vissa kroppar högre än andra.
  • Biorac Haaja, Isabella (2023)
    Medier har länge haft en preferens för herrsport, medan kvinnor har fått kämpa för att få synlighet. Sport är en del av samhället och medierna strävar till att förmedla verkligheten jämställt. Marginaliseringen av kvinnor på sportsidorna har konsekvenser för samhällets syn på idrottande kvinnor, och därför är det viktigt att rapporteringen är jämställd. Avhandlingens syfte är att granska hur kvinnliga idrottare framställs på public service-bolaget Yle Sportens webbplats. För att ta reda på hur kvinnor representeras utförde jag en kvantitativ analys av de 50 senast publicerade artiklarna på Yle Sportens webbplats. Dessutom undersöktes tre artiklar med hjälp av kritisk diskursanalys. Resultatet av den kvantitativa analysen visade att kvinnor utgör en femtedel av rapporteringen, medan män utgör fyra femtedelar. Resultatet av den kritiska diskursanalysen visade att kvinnorna delvis kopplades till könsstereotypa roller, där rollen som familjemedlem och som en emotionell människa var mest framträdande. I artiklarna framstod kvinnorna som motgångarnas idrottare, där idrottarna mött utmaningar men blivit starkare av dem.
  • Forsberg, Alexandra (2020)
    Följande avhandling ämnar granska effekterna av samhällets handlingar och attityder mot kvinnor i destruktiva relationer och hur de bidrar till att kvinnor stannar i destruktiva parrelationer. Arbetet är en komprimerad version av tidigare forskning och litteratur som är relevant för syftet. Resultaten visar att fokus ofta läggs på kvinnan och inte på den våldsamma partnern eller omgivningen. Forskning som presenterats i detta arbete visar att samhället påverkar att kvinnor stannar i destruktiva parrelationer på flera olika nivåer. Samhället har en betydande roll i hur kvinnan upplever sig själv i sitt förhållande och hur hon bedömer sina möjligheter att fysiskt, emotionellt och ekonomiskt överleva ifall hon lämnar relationen. De patriarkala och kapitalistiska diskurserna bygger upp en kultur som hittills möjliggjort våld i parförhållanden. Samtidigt framkommer det hur negativa stereotyper gentemot dessa kvinnor bidrar till bl.a. skam och skuldkänslor. Studien presenterar även hur attityder gentemot män och vad män får göra måste förändras för att hjälpa kvinnor i våldsamma parrelationer. Ytterligare krävs en förändring i vad som ses som den ”ultimata maskuliniteten”, eftersom bl.a. våld och kvinnoförtryck fortfarande finner sin plats i den nuvarande uppfattningen. Litteraturstudien presenterar hur det kunde vara givande att gå från ett “offer centrerat” perspektiv till ett samhälleligt perspektiv, där våld i parrelationer på alla nivåer ses som ett mycket större fenomen än bara vad som pågår i enskilda parrelationer.
  • Heino, Jenny (2019)
    Tiedekunta/Osasto – Fakultet/Sektion – Faculty Svenska social- och kommunalhögskolan Laitos – Institution – Department Tekijä – Författare – Author Jenny Heino Työn nimi – Arbetets titel – Title Konstruktioner av begreppet ensamkommande flyktingbarn i finländska medier – en kritisk diskursanalys Oppiaine – Läroämne – Subject Socialt arbete Työn laji – Arbetets art – Level Kandidatavhandling Aika – Datum – Month and year Maj 2019 Sivumäärä – Sidoantal – Number of pages 39 Tiivistelmä – Referat – Abstract Mitt syfte med studien är att undersöka finländska mediers syn på ensamkommande flyktingbarn i fyra finska dagstidningar mellan åren 2015-2018. Mitt intresse ligger vid att granska ur vilka olika diskurser de ensamkommande flyktingbarnen beskrivs och hur begreppet ensamkommande flyktingbarn konstrueras i finländska dagstidningar. Det empiriska materialet består av fyra finländska dagstidningar. Dessa är Hufvudstadsbladet (Hbl), Vasabladet (Vbl), Helsinginsanomat (Hs) och Kaleva. Sammanlagt har 33 artiklar av dagstidningarnas egna journalister analyserats. Analysen av empirin utgår ifrån den kritiska diskursanalysen och därmed Norman Faircloughs metodiska verktyg. Begrepp som diskurs och makt utgör även en viktig del av denna avhandling. Studiens resultat tyder på att begreppet ensamkommande flyktingbarn konstrueras utifrån två motsatta diskurser, nämligen en ”sårbarhetsdiskurs” och en ”hotdiskurs”. Utöver detta framkommer det i analysen att journalister i liten grad intervjuar de ensamkommande flyktingbarnen. De personer som representerar de ensamkommande flyktingbarnen i finländska medier är främst journalisterna själva, men även tjänstemän och andra personer som genom sitt arbete kommer i kontakt med ensamkommande flyktingbarn. Medier sägs ha en stor makt att, genom sitt sätt att formulera sig, bidra till läsarens tankar kring ett visst fenomen. Därför är det av stor vikt att studera just hur begreppet ensamkommande flyktingbarn konstrueras i finländska dagstidningar och eventuellt bidrar till att forma vår bild av denna grupp barn. Avainsanat – Nyckelord – Keywords Ensamkommande flyktingbarn, konstruktioner, diskurs, makt, sårbarhet, hot
  • Helenius, Anna-Stina (2019)
    Kandidatavhandlingen behandlar stigma ur ett sociologiskt perspektiv, och beskriver varför makt är en viktig del av stigma. Grunden för den sociologiska definitionen av stigma härstammar ur Erving Goffmans verk Stigma, den avvikandes roll och identitet (1963) och är populär i moderna sociologiska verk även idag. Teorin har dock utsatts för kritik genom tiden, främst för att inte ta i beaktan hur makt påverkar stigmatisering. I denna uppsats strävar jag till att redogöra för hur Goffmans teori ser ut, hur den blivit kritiserad, och hur den senare har utvecklats av andra teoretiker. Den utvecklade teori jag lyfter fram är de amerikanska sociologerna Bruce Link och Jo Phelans. Uppsatsen erbjuder denna som svar på den kritiken som huvudsakligen beaktas i denna uppsats: alltså att Goffmans syn på stigma inte tar i beaktan maktrelationer, vilka anses vara centrala för en komplettare förståelse av hur stigmatisering fungerar. För att belysa varför makt spelar en viktig roll i stigmatisering använder jag mig av två forskningar. Forskningen av Naomi Mcomrick, Mark Joseph och Robert Chaskin behandlar hur stigmatisering påverkar låginkomsttagandes medlemskap i sitt bosättningsområde bland invånare med varierande inkomstnivå. Denna forskning understöds av Danya Keene, Amy Smoyer och Kim Blankenships forskning där de intervjuat tidigare fångar och beskriver bland annat deras svårigheter att finna bosättning och konsekvenserna av detta. Forskningarnas syfte i denna kontext är att tydliggöra varför Goffmans ursprungliga teori inte erbjuder en fullständig förståelse av hur stigmatisering fungerar, utan kräver en utvecklad definition som också beaktar maktrelationerna som påverkar stigmatiseringen. Uppsatsen drar också paralleller mellan Goffmans stigmateori och den klassiska sociologen Michel Foucaults teori om makt, för att demonstrera hur makt har behandlats i sociologisk kontext mycket likadant som stigma.
  • Haaramäki, Inessa (2020)
    Motstånd under organisationsförändringar är ett omtalat begrepp i organisationsvärlden. Trots att det är fråga om ett välstuderat fenomen förekommer en bred skala olika perspektiv i ledarskaps- och organisationsforskningen, speciellt vad gäller makt och subjektspositionering. Syftet med denna litteraturstudie är därmed att utgående från tidigare forskning öka kunskapen kring motstånd under organisationsförändringar, med särskilt fokus på subjektpositionering och maktrelationer. Denna avhandling tar ett öppet förhållningssätt till forskningen och utgår från en distinktion mellan det traditionella och det kritiska forskningsparadigmet, genom att granska hur dessa två forskningsparadigm presenterar motstånd. Resultaten tyder på att den traditionella forskningen ser subjektspositionerna vid motstånd i organisationen som oföränderliga och motståndet uppfattas som något de underordnade i organisationen uttrycker. Inom detta paradigm kan vidare identifieras två inriktningar, där den ena ser motstånd som något som bör elimineras medan den andra förespråkar en mer konstruktiv syn, där fokus ligger på potentialen bakom motstånd. Den kritiska forskningsparadigmen å andra sidan fokuserar starkt på att undersöka den underliggande maktdynamiken i organisationen och problematisera den traditionella forskningens tendens att se subjektspositionerna som oföränderliga. Därtill undersöker en del kritisk forskning även existerande diskurser i organisationen och påvisar att dessa har en betydande inverkan på förståelsen av motstånd. Sammanfattningsvis bidrar avhandlingen med ny kunskap kring motstånd under organisationsförändringar genom en fördjupad förståelse av fenomenet, både på individ- och organisationsnivå.
  • Hägerstrand, Stella (2021)
    Övervakningssamhället har intensifierats i och med den teknologiska utvecklingen. På gator är CCTV-kameror utplacerade som en säkerhetsåtgärd, idén är att de ska avskräcka brottslighet och fungera som vittnen till brottsliga handlingar. I Kinas övervakningssamhälle, med den tyngsta CCTV-övervakningen i världen, strävar regeringen inte bara efter att bekämpa brottslighet, utan även att påverka de kinesiska medborgarnas beteenden. Sedan år 2014 har den kinesiska regeringen utvecklat sociala kreditsystem vars syfte är att klarlägga medborgarnas integritet och pålitlighet, och att sortera dem i en hierarkisk struktur utgående från deras beteende. Genom de sociala poängen bestraffas eller belönas de kinesiska medborgarna. Jag analyserar hur de kinesiska medborgarna påverkas av den ökade statliga övervakningen genom filosofen Michel Foucaults teorier om övervakningssamhället. Foucault illustrerar övervakningssamhällets uppbyggnad genom Jeremy Benthams ideala fängelsemodell Panoptikon. Foucault menar att regeringar disciplinerar sina samhällsmedborgare genom panoptismen, vetskapen om det allseende ögat skapar en självreglering hos människan. Jag tillämpar teorin om den panoptiska verkligheten med David Lyons teori om flytande övervakning, då även invånares digitala fotsteg observeras. I en studie utförd av Genia Kostka framkommer det att de kinesiska medborgarna visar ett högt godkännande för de nya sociala kreditsystemen. Jag presenterar olika idéer om vad det kan bero på.
  • Sjölund, Zaida (2019)
    Genom språket talar vi inte bara om vår sociala omvärld utan språket är även en central del av skapandet av denna omvärld. Detta innebär att förändring av den sociala världen är starkt kopplad till vårt språk och framför allt till våra diskurser. I min avhandling granskar jag språkets makt och hur vi genom vårt språk kan påverka hur vi själva och andra uppfattar den sociala världen omkring oss. För att undersöka detta har jag valt att fokusera på om, och i så fall hur, ökad jämställdhet kan uppnås genom användningen av ett könsneutralt språk, främst genom icke-könsspecifika pronomen och avhållandet från det generiska han. Vidare följer jag ett mera inkluderande angreppssätt gällande jämställdhet och strävar till att tänka bort från tvåkönsmodellen. Jag diskuterar språkförändring som ett språkaktivistiskt fenomen och lyfter fram användningen av könsneutrala pronomen. Därefter går jag in på mannen som norm i språket och tar upp könsneutrala ord som kan bidra till ett mera inkluderande språk. Utgående från min teori drar jag slutsatsen att användningen av ett könsneutralt språk är en strävan mot en förbättrad jämställdhet. Könsneutrala ordval spelar en betydande roll i en större politisk helhet, bland annat i en bredare strävan i förändrandet av normerna kring kön.
  • Federolf, Kira (2018)
    Den allt mer ökande urbaniseringen har lett till att nya former av social kontroll uppkommit och således nya grunder för exkludering. Detta i samband med kapitalismens framväxt har lett till utvecklingen av en ny norm för hur man ska konsumera. Här avgör individens konsumtionskraft ifall individen klassas som normal eller avvikande. Individers konsumtionskraft utgör alltså grunden för ifall de kan anses som värdiga att ta del i samhällets gemenskap, men är också avgörande för huruvida deras vistelse i det offentliga rummet betraktas som negativt eller inte. I avhandlingen granskar jag hur staden reproducerar de kapitalistiska maktförhållandena samt upprätthåller den sociala sammanhållningen genom arkitektur och design, samt hur dessa används som strategier för exkludering av marginaliserade. Genom att uppdela strategierna i psykologiska och fysiska strategier har jag granskat de negativa samhällskonsekvenserna och effekterna strategierna får. Utgående från mina resonemang har jag kommit fram till att användning av design och arkitektur som strategier för social kontroll, oftast medför endast marginella fördelar till majoriteten av befolkningen. De marginaliserade i sin tur fråntas även de mest grundliga rättigheterna. Arkitektur och design som medel för social kontroll resulterar i ytterligare utanförskap och erbjuder inga lösningar till sociala problem utan bidrar endast till omlokaliseringen av dem.
  • Pöntinen, Sara Johanna (2017)
    Stigmatisering är ett psykologiskt och socialt fenomen. Processen strävar efter att utstöta, exkludera, kasta skam över och nedvärdera individer eller människogrupper på basis av en eller flera egenskaper. Psykiska sjukdomar tenderar att vara mycket stigmatiserande och stigmatiseringen sänker ofta offrens livskvalitet och många avstår från att söka hjälp för att undvika att bli stigmatiserade. Denna avhandling är en litteraturstudie vars syfte är att skapa kunskap kring hur personer som lider av en psykisk sjukdom stigmatiseras, samt hur man kan minska på stigmatiseringen. Den stigmatiserande processen granskas på en mellanmänsklig nivå med fokus på sociokognitiva processer. Dessutom ligger fokus på att undersöka de strukturer och maktförhållanden i samhället som bidrar till den stigmatiserande processen, samt på kommunikationen av diskurser som skapar och upprätthåller stigmat av psykisk sjukdom. Avhandlingen lyfter även fram teorier om hur man kan minska på stigmatisering. Avhandlingen följer en uppdelning av stigmatisering på olika samhällsnivåer enligt Pryor och Reeders (2011) modell. Link och Phelans (2001) teori om de olika komponenterna i den stigmatiserande processen fungerar som referensram och Allports (Allport, Clark & Pettigrew, 1979) teori om social kategorisering erbjuder en djupare inblick i den kognitiva processen som ligger till grund för stigmatisering. Utöver detta är Foucaults (bl.a. Foucault & Rosengren, 1993) teorier om samhälleliga processer och fenomen, samt diskurser som kan antas ligga i bakgrunden till den stigmatiserande processen i fokus. Stigmatisering av psykisk sjukdom är inbäddad i vardagliga psykologiska processer så som stereotypiskt tänkande, social kategorisering och identifikation av Vi och De, samt i strukturella processer såsom ojämlik social makt och rättvisa. Mekanismerna som anses skapa stigmatisering på en mellanmänsklig nivå är kognitiva processer som gagnar fördomar och hjälper att rationalisera och rättfärdiga stigmatiseringen. Strukturer och maktförhållanden i samhället som syns i medier, inom psykiatrin och sjukvården, på arbetsmarknaden och i form av bland annat ojämlik finansiering eller diskriminering skapar och upprätthåller stigmatiseringen. Kommunikationen av diskurser i mellanmänskliga relationer är ständigt kopplad till den diskursiva ordningen i samhället som stigmatiserar den psykiskt sjuka. För att minska på stigmatisering av psykisk sjukdom verkar mellanmänsklig kontakt och utbildning vara effektivast och stigmatisering på alla samhällsnivåer bör tas i beaktande.
  • Mickwitz, Axel (2019)
    Vardagsverklighet består av upplevelsen av vardagen inom kapitalismen och moderniteten. Jag strävar inte efter att studera vardagsverkligheten som ett skilt studieobjekt som kan granskas, utan behandlar begreppet genom att granska och jämföra olika tänkares insikter. Jag fokuserar speciellt på den franska traditionen, men lyfter också fram japanska tänkare för att poängtera att upplevelsen om vardagsverkligheten är global och att flera av de franska teorierna har sin motsvarighet i Japan. Jag lyfter fram den alienation som upplevs i vardagsverkligheten, och hur allt större delar av vardagen övertagits av yttre krafter såsom marknaden och styret. Jag behandlar också stereotypiserandet av människors liv genom social relationer som styrs allt mer av bilder, och vad för funktion minnen av personliga och kollektiva upplevelser har inom vardagsverkligheten – och hur dessa bidrar till individers motstånd mot en ökad standardisering av vardagen. Jag kommer till slutsatsen att vardagsverkligheten är ett fält som består av upplevelser och minnen inom de system som styr vår vardag. Genom att ha vardagsverkligheten som ett perspektiv för att se andra sociala fenomen, kan vi granska aktörers handlingar inom maktsystem som härleds från samhällets sociala, ekonomiska och politiska organisering. Kartläggandet av detta fält kan möjliggöra en bättre förståelse av potentialen för att överkomma vardagens alienation, och ett skifte mot ett mera kvalitativt tolkande av vardagsverkligheten.