Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "mobbning"

Sort by: Order: Results:

  • Yrjölä, Susanna Maria (2018)
    Skolmobbning är och har alltid varit ett problem i så gott som alla skolor, vilket skolorna är lagenligt tvungna att ingripa i och motarbeta, för att säkerställa en trygg skolmiljö för alla elever. Det har skapats flera antimobbningsprogram till skolornas bruk för att underlätta och effektivera skolpersonalens arbete mot mobbning, och på så sätt utrota skolmobbningen i skolorna. Antimobbningsprogrammet KiVa Skola började utvecklas år 2006 vid Åbo universitet med finansiering av Undervisnings- och kulturministeriet, och togs år 2009 i bruk av närmare 90 % av grundskolorna i Finland. Syftet för denna uppsats är att utreda antimobbningsprogrammet KiVa Skolas effekter och hurdana resultat programmet har fått i de finländska grundskolor som programmet använts i. Studien genomfördes som en systematisk litteraturöversikt och omfattar 14 forskningspublikationer, som utreder KiVa Skola-programmets effekter i finländska grundskolor, och är publicerade under åren 2011–2016. Resultaten visar att antimobbningsprogrammet KiVa Skola minskar mobbning effektivt i årskurserna 1–6, men att programmet inte har någon signifikant positiv effekt i årskurserna 7–9 efter en implementationstid på ett läsår.
  • Rinne, Elsa (2018)
    Mobbning är ett socialt fenomen som påverkar skolbarn i alla åldrar varje dag. Syftet med avhandlingen är att på basis av tidigare forskningar utreda för hur och varför mobbning förekommer, hurdana följder mobbning för med sig från barndomen till vuxenlivet och vad man kan göra för att förebygga mobbning. Avhandlingen grundar sig i Olweus studier om mobbning och mobbningens karaktärsdrag. Inom mobbning kan flera olika roller ingå och studier visar på att åskådare spelar en stor roll för hur mobbningshändelsen utvecklas. Avhandlingen visar på att mobbning resulterar i långvariga följder som går att urskilja både i tonåren, bland unga vuxna och i vuxenåldern. Följderna av mobbning påverkar inte enbart individens hälsa, utan följderna av mobbning går även att ses i individens sociala förhållanden och ekonomi. Förebyggandet av mobbning har i många länder varit av stor vikt. Finland har med sitt KiVa Skola implementerat ett heltäckande antimobbningsprogram som används i de flesta finska skolor. En del komponenter bidrar till ett bättre antimobbningsprogram och det optimala antimobbningsprogrammet får man genom att inkludera hela skolan, eleverna och personalen.
  • Larjanko, Leo (2020)
    Att vara populär ses som någonting eftersträvansvärt av många skolungdomar. Forskning visar dock att det också finns negativa konsekvenser av popularitet. De som inte är populära i en skola påverkas negativt av att de som försöker bli eller är populära kan använda våld och mobbning för att uppnå eller bevara sin statusposition. De som strävar efter att bli populära kanske inte inser hur illa de beter sig eller vilka långsiktiga konsekvenser deras inlärda sätt att bete sig kan ha. Syftet med studien var att granska de negativa aspekterna, främst konsekvenser, av popularitet bland skolungdomar. Avhandlingen är en litteraturgenomgång och fokuserar på Cillessens (2011) definition av popularitet istället för äldre studier om att vara omtyckt, även kallad sociometrisk popularitet. Studien kom fram till att popularitet har en del negativa konsekvenser både för de populära och för de omkring dem. Åtgärdsprogram som inriktar sig på skolungdomars välmående borde ta i beaktande hur skolungdomarna själva upplever den statushierarki som de befinner sig i och hjälpa dem att bygga en statushierarki som fördömer våld och mobbning istället för att belöna den, och att personer med en högre status har ett ansvar som rollmodeller.
  • Työlahti, Maria (2018)
    Skolmobbning har länge varit aktuellt inom den allmänna debatten och har forskats om en del genom åren. Eftersom skolmobbning är ett stort problem har det skapats lagliga riktlinjer, vars syfte är att skapa en trygg skolmiljö för eleven. Skolkuratorn bedriver det sociala arbetet i skolan, men vad är kuratorns roll i antimobbningsarbetet? Syftet med denna avhandling är att tillsammans med en överblick av litteratur samt via en kvalitativ undersökning kartlägga skolkuratorns roll i antimobbningsarbetet. Den kvalitativa undersökningen bestod av fyra intervjuer som sedan transkriberades och analyserades. Resultaten visar att skolkuratorns roll är rätt så otydlig, vilket leder till att skolkuratorn arbetar ganska flexibelt och på så vis skapar en egen roll. Skolkuratorns arbete är till en stor del förebyggande och i mobbningsfrågor arbetar skolkuratorn med att öka trivseln i skolorna. Det kommer att belysas likheter samt olikheter i skolkuratorns roll som framkommit via den kvalitativa forskningsintervjun samt vad i antimobbningsarbetet borde förbättras. Avhandlingen avslutas med diskussion där litteraturgenomgången och resultat från den kvalitativa intervjuundersökningen knyts ihop.
  • Lindberg, Agnes (2023)
    Nätmobbning innebär avsiktligt skadande beteende genom informations och kommunikationsteknologier, IKT, och internet. Varannan användare på sociala medier utsätts för nätmobbning vid något skede av sitt liv. Uppsatsens syfte är att genom litteraturgenomgång kartlägga forskning om nätmobbning i skolåldern, hur det tar sig i uttryck och kan motverkas, samt de oenigheter som finns inom forskningsområdet. Litteraturgenomgången visar att nätmobbning är ett fenomen som är starkt kopplat till den sociala kontexten av traditionell mobbning definitionen av nätmobbning och studerandet av fenomenet måste därför göras i samband med kontexten av traditionell mobbning. Nätmobbning kan ha allvarliga konsekvenser på barns psykiska och fysiska hälsa i och med fenomenets starka påverkan på barns emotionella och sociala liv. Resultaten visar också att nätmobbning kan förebyggas med hjälp av antimobbningsprogram som utvecklats för förebyggningen av traditionell mobbning, samt genom att utnyttja de positiva möjligheter som IKT erbjuder som stöd i förebyggandet av nätmobbning.