Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "psykisk ohälsa"

Sort by: Order: Results:

  • Launonen, Emilia (2022)
    Mitt syfte med avhandlingen är att undersöka hurudan hjälp det finns för barn och ungdomar i familjer med missbruk eller psykisk ohälsa. Jag studerar också hur de med hjälp av grupptillhörighet kan lära sig att hantera sin livssituation och det stigma som finns kring att ha en vårdnadshavare med missbruk eller psykisk ohälsa. För att detta ska uppnås handlar forskningsfrågorna om hur gruppledare i Ninni-verksamheten uppfattar barnens livssituation, stigmat de kan uppleva, hur man kan motarbeta stigma och grupptillhörighetens roll i detta. Avhandlingens teoretiska utgångspunkter är stigma och grupptillhörighet. En del barn som lever i familjer med missbruk och psykisk ohälsa kan uppleva stigma kring sin situation och omgivningen kan uppleva stigma mot barnen. Därför är det viktigt att det finns verksamheter som motarbetar detta. Grupptillhörighet, alltså känslan av gemenskap, ses i avhandlingen som ett sätt för barnen att hantera sin livssituation och det stigma de kan uppleva. Materialet består av kvalitativa intervjuer med personer som någon gång har lett en samtalsgrupp inom Ninni-verksamheten. Resultatet visar att barnen påverkas av problematiken i hemmet på olika sätt och att problemen då också hos barnen tar sig uttryck på olika sätt. Enligt resultatet menar gruppledarna i Ninni-verksamheten att både barnen själva och omgivningen upplever stigma mot barnen och att även stigmat kan ta sig uttryck på olika sätt, men att verksamheten har flera olika sätt att motarbeta detta, till exempel via sociala medier. Grupptillhörighet har visat sig vara en viktig faktor i verksamhetens tjänster. Det är alltså lättare för barnen att prata med andra som har liknande erfarenheter.
  • Paananen, Tilda (2024)
    Detta är en litteraturöversikt med syftet att sammanställa forskning kring individualism i västvärlden och öka kunskapen om dess implikationer på psykisk ohälsa. Med individualism avses personliga mål, prioriteringar och rättigheter och till att människorna är löst sammanbundna och alla förväntas endast att ta hand om sig själva och sin familj. De flesta studier som avhandlingen baseras på använder sig av Hofstedes teori om individualism eller Triandis och Gelfands vidareutveckling av teorin. Eftersom Hofstedes teori är mycket kritiserad, kan en del av den tvärkulturella forskningen inom området ifrågasättas. Triandis och Gelfands skala om individualism är mindre kritiserad och använd i majoriteten av studierna som är gjord på individnivå i avhandlingen. Tvärkulturell forskning inom området har visat varierande resultat när det gäller sambandet mellan individualism och psykisk ohälsa, och det finns ingen tydlig konsensus. Däremot indikerar forskning på individnivå att individualism korrelerar med olika aspekter av psykisk ohälsa. Det framkom olika orsaker till vad i individualism som leder till ökad psykisk ohälsa; sämre sociala relationer, mindre engagemang i samhället och överdriven jämförande mellan individer. Dessa orsaker bekräftar tidigare forskning om faktorer till psykisk ohälsa. Avhandlingen lyfter fokus från en individorienterad syn på orsaker till psykisk ohälsa mot samhälleliga faktorer och deras roll i förståelsen av psykisk ohälsa
  • Arnautovic, Azra (2017)
    Studier utomlands utvecklar studentens kompetenser och förmågor, bland annat språk, problemlösning och interkulturell kommunikation, och de flesta som studerar utomlands mår också psykiskt bra. Det finns dock en betydande andel internationella högskolestudenter som lider av psykiska ohälsa. Syftet med denna litteraturstudie är att på basis av tidigare socialpsykologisk forskning ta reda på vilka sätt olika faktorer och processer som främjar eller hämmar internationella studenters psykiska hälsa och ohälsa på individ- och samhällelig nivå. De primära källorna är artiklar från internationella tidskrifter. Resultaten visar att faktorer och processer som främst kan påverka den psykiska hälsan positivt på individnivå är en lyckad anpassning, goda sociala relationer samt studieframgång och anpassningssvårigheter, språk- och kommunikationssvårigheter samt ackulturativ stress kan påverka den psykiska hälsan negativt. På samhällelig nivå påverkar främst stöd från högskolan, åtgärder mot rasism och diskriminering, mentorskap samt goda sociala relationer den psykiska hälsan positivt och anpassningssvårigheter, rasism och diskriminering samt språk- och kommunikationssvårigheter negativt. Internationella studenter är mindre benägna att söka stöd för psykisk ohälsa, främst på grund av kulturellt stigma, men också på grund av bristande språkkunskaper. Tidigare forskning har kritiserats för att vara för subjektfokuserad och i för hög grad betona individens eget ansvar för välmående. Alternativ forskning visar att samhället och högskolan kan stödja internationella studenter genom att erbjuda dem olika former av stöd samt ge dem naturliga miljöer där de kan skapa goda sociala relationer med andra studenter. Till sist kan man konstatera att en ökad förståelse för internationella högskolestudenters situation och bakgrund kan hjälpa högskolor att ge rätt stöd till dessa studenter. En viktig aspekt att undersöka vore även på vilka sätt högskolor kan nå ut till studenter som inte på eget initiativ söker stöd, samt på vilka sätt samhället kan stödja studenterna. Mer finländsk och nordisk forskning inom ämnet efterlyses också.
  • Salonen, Jannika (2017)
    Psykisk ohälsa är ett vanligt och ökande hälsoproblem, men trots det är det fortfarande väldigt stigmatiserat. Stigmatisering leder till att personer med psykisk ohälsa nedvärderas och uppfattas som avvikande i samhället. Eftersom stigmatiseringen har visat sig ha allvarliga konsekvenser, krävs en djupare förståelse för vilka processer som ligger bakom stigmatiseringen för att man skall kunna minska på den. Syftet med denna litteraturstudie är därmed att belysa de olika processerna som leder till stigmatisering av psykisk ohälsa samt att diskutera vilka följder stigmatiseringen har för den stigmatiserade individen. Dessa processer har i avhandlingen delats i och analyserats utgående från tre analysnivåer: individuell, mellanmänsklig och samhällelig nivå. Indelningen baserar sig på en inflytelserik modell av stigmatisering vilken har framförts av sociologerna Link och Phelan (2001). De centrala källorna för avhandlingen består av internationella tidskrifter framför allt inom socialpsykologi. Till andra viktiga källor hör ett antal klassiska verk i ämnet, i första hand av Foucault (1983; 1993; 1994), Allport (1954) och Goffman (1963). Resultaten tyder på att stigmatisering är en följd av många samverkande processer. Förutom sociokognitiva processer i informationsbearbetningen är mellanmänskliga relationer, samhälleliga strukturer, maktutövning och rådande diskurser centrala aspekter som bidrar till stigmatisering. Konsekvenserna av stigmatiseringen är allvarliga: den stigmatiserade upplever ofta skamkänslor och blir även utsatt för diskriminering inom många livsområden. Sammanfattningsvis handlar stigmatisering av psykisk ohälsa om en komplicerad dynamisk process där det fortfarande behövs forskning om hur olika fenomen, strukturer och processer samverkar med varandra. En djupare förståelse för denna process är central för försök att minska på stigmatiseringen och dess konsekvenser.
  • Ingo, Caroline (2019)
    I min kandidatavhandling har jag undersökt samarbetet mellan elevvården och ungdomspsykiatrin på svenska i huvudstadsregionen. Dessutom har jag tagit reda på vilka tidiga interventioner de professionella utnyttjar för att minska risken att en ungdom inte hamnar mellan två olika stödtjänster och att en förvärring av situationen uppstår. Avhandlingen är en kvalitativ intervjuundersökning med semistrukturerade intervjuer. För att ta reda på hur situationen ser ut ur de professionellas synvinkel har jag intervjuat tre skolkuratorer och en socialarbetare som arbetar med ungdomspsykiatri i huvudstadsregionen. Min målgrupp är ungdomar i åldern 13–17. Jag har använt mig av innehållsanalys och diskuterat resultatet i enlighet med en kombination av en nyinstitutionell teori och ett handlingsutrymmesperspektiv för att granska avhandlingen på en strukturell nivå och en individnivå. Resultatet i min undersökning visar att det enligt de professionellas erfarenheter finns en del strukturella brister i samarbetet och inom organisationerna. Samarbetet baserar sig till viss del på de professionellas relationer till varandra och andra individuella faktorer, såsom tidsbrist och hängivenhet. Gällande de tidiga interventionerna framkom det att det finns en hel del tidiga interventioner inom skolan både på finska och svenska i huvudstadsregionen. Gällande tidiga interventioner utanför skolan så finns det dock en brist på svensk service och svenskspråkiga motsvarigheter.
  • Wik, Julia (2019)
    Medierna förser oss ofta med information om hur dagens barn och unga mår dåligt och är stressade. Barn och ungas psykiska välmående är på många sätt ett stort problem och en stor utmaning i dagens samhälle. Om psykisk ohälsa inte upptäcks eller behandlas i tid kan den leda till svårigheter med att skaffa utbildning och ta sig in på arbetsmarknaden. Bland vuxna med psykisk sjukdom har ungefär hälften av dem fått sina första sjukdomssymptom redan före 14-års ålder, och tre av fyra innan 24-års ålder. Skolan har en central plats i barn och ungas liv, och det är oftast via skolan som den första kontakten till vården sker. Hur ska skolan då gå till väga för att kunna arbeta hälsofrämjande och förebygga redan existerande problem? Mitt syfte med avhandlingen är att ta reda på hur skolan och elev- och studerandevården på olika sätt kan bidra till att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa bland skolelever i skolmiljö. Avhandlingen vill få svar på vilka arbetssätt och tillvägagångssätt som skolan och dess personal kan tillämpa för att kunna främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa bland skoleleverna. Som metod för att behandla mitt syfte och besvara min forskningsfråga har jag valt att göra en systematisk litteraturöversikt över artiklar från Finland och Sverige inom ämnet. För att hitta väsentlig litteratur har jag använt mig av relevanta sökord i olika sökmotorer, och utgående från specifika kriterier har jag slutligen valt sjutton artiklar som material i min studie. Dessa artiklar analyseras och sammanställs var för sig, samtidigt som jag redogör för deras enskilda resultat och hur resultaten kan anpassas till mitt syfte och forskningsfråga. Resultaten från min litteratursökning visar hur viktigt det är att skolans olika yrkesgrupper samverkar på olika sätt för att tillsammans kunna arbeta med dessa frågor, både på ett hälsofrämjande och ett förebyggande sätt. Ett gott samarbete mellan skolan och hemmen är även nödvändigt. Läraren har ett stort ansvar då det gäller att lägga märke till symptom hos eleverna, och sedan hänvisa eleven vidare till elevhälsan. Läraren kan i klassrummet arbeta hälsofrämjande bland annat genom att satsa på att främja kamratrelationer bland eleverna. För att lärarna på ett konkret sätt skall kunna lära ut psykiska färdigheter till eleverna, vore det nödvändigt att lärarna skulle få mer utbildning inom dessa frågor. Det är viktigt att eleverna har tillräckligt med information om psykisk hälsa, och om vart de kan vända sig om de upplever sig ha bekymmer. Tröskeln till att uppsöka elevhälsan bör vara låg, och användande av internet för att ta kontakt kunde vara en möjlighet för att sänka tröskeln. Då eleverna väl uppsöker hjälp, är det viktigt att de professionella är förstående, lyssnande och ger ett empatiskt intryck. För att vardagliggöra psykisk hälsa och ohälsa kunde mer information ges bland annat på hälsokunskapstimmarna. Utanför klassrummet kan skolan arbeta hälsofrämjande eller förebyggande genom att tillämpa olika program som eleverna kan ta del av. Ett exempel på detta är DISA-metoden som fått goda resultat i olika undersökningar, och ungdomarna anser sig må bättre efter att de tagit del av metoden. Speciellt viktigt är det också att eleverna, i brytningsskedet mellan lågstadium och högstadium med nya klassbildningar, får tillräckligt med hjälp och stöd.
  • Rantanen, Noora (2024)
    Incel-fenomenet har blivit till kännedom av en större publik genom incels våldsamma attacker mot kvinnor de senaste åren. Begreppet incel kommer från engelska orden involuntary celibacy, ofrivilligt celibat, och hänvisar till en radikaliserad internet-gemenskap av unga, heterosexuella män som formar sin identitet utifrån sin upplevd oförmåga att bilda romantiska eller sexuella relationer med kvinnor. Även om gemenskapens medlemmar profileras vanligtvis som misogynistiska, sexuellt frustrerade unga män, är fenomenet och dess bakomliggande faktorer mycket mer mångfacetterade. Syftet med denna litteraturöversikt är att redovisa vilka socialpsykologiska faktorer påverkar och förklarar incel-fenomenet. Forskning av fenomenet ökar inte bara förståelsen för de faktorer som påverkar fenomenets uppkomst, utan också hur man kan motverka fenomenet. Avhandlingen är en litteraturöversikt som baserar sig på tidigare socialpsykologisk forskning om incel-fenomenet. Litteraturen är begränsat till studier som behandlar olika socialpsykologiska faktorer som kan påverka incel-fenomenet. Resultaten visar att problem med psykisk hälsa, ensamhet, social isolering, otrygga anknytningsmönster och känslor av att inte kunna uppfylla sociala normer för maskulinitet leder till att incels vänder sig till incel-gemenskapens onlineforum. Anknytning till dessa forum främjar incels kvinnofientlighet, gemensamma offeridentitet och tro på en fatalistisk och deterministisk världsbild. Incels slutna onlineforum förstärker denna förvrängd världsbild och leder till polarisering och glorifiering av våld. Förutom att incel-fenomenet utgör ett samhälleligt hot, hotar det även incels själva. Av den anledningen skulle fortsätta forskning kunna fokusera på att kartlägga dominerande personlighetsdrag hos incels för att kunna identifiera individer som är i risken för att ansluta sig till incel-gemenskapen och bli radikaliserade.
  • Klockars, Stella (2018)
    Stress skapas i förhållandet mellan individen och dess omgivning, då individen upplever att hen inte har tillräckliga resurser att klara av de krav som ställs på hen. Därmed är det individens tolkning av situationen som antingen leder till stress eller inte, och således är även stressreaktionerna individuella. Forskning visar att studerande lider av stress. Syftet med denna litteraturavhandling är att på basis av tidigare forskning studera orsaker till stress bland studerande, hur denna stress hanteras, hur upplevelser av stress förändrats och därefter ge förklaringar till varför dessa förändringar skett. Resultatet i avhandlingen visar att studerande är en grupp som upplever mycket stress, t.o.m. mer än den övriga populationen. Faktorer som orsakar stress är t.ex. höga förväntningar och press som läggs på individen, akademiska prestationskrav faktorer och sociala utmaningar. Vanliga reaktioner på stress är känslor av ångest, oro och irritation. Sömnsvårigheter är även en vanlig reaktion. Studerande använder sig av både traditionella stresshanteringsmetoder, som t.ex. att röra på sig eller lyssna på musik, men även av mer moderna metoder, såsom att använda sociala medier. Förändringar i samhällsklimatet har lett till en ökning av stress och psykisk ohälsa bland unga. Sammanfattningsvis kan man konstatera att många utmaningar i dagens samhällsklimat kan förklara den höga förekomsten av stress bland studerande. Att uppmärksamma dessa faktorer kan bidra till en större förståelse för varför studerande idag upplever så mycket stress. Det finns många förslag på vad fortsatt forskning kunde beakta.
  • Habiyakare, Clémence (2024)
    Integration diskuteras som en av de stora samhällsutmaningarna i Finland. Mitt syfte med denna avhandling är att skapa en förståelse för eventuella utmaningar i migranters integrationsresa i Finland. Min avhandling fokuserar på att undersöka och analysera faktorer som påverkar socialt kapital och dess effekter på migranters psykiska hälsa. Jag genomför en enkätundersökning för att få migranters erfarenheter och syntetiserar litteratur baserat på svar av respondenterna. Materialet analyseras utifrån Pierre Bourdieus och Robert D. Putnams teori om socialt kapital. Resultaten tyder på att bristen av socialt nätverk, integration och utmaningar kopplade till samhällsstrukturer är centrala faktorer för försämrat socialt kapital. Dessutom betonar studien att för att underlätta integration och minska migranters psykiska ohälsa krävs kulturell kompetens inom socialt arbete. Dessa resultat bidrar med värdefull information för vidareutveckling i samhället såväl som inom socialt arbete. Fortsatt forskning behövs för att bättre förstå migranters egna erfarenheter i Finland.
  • Aniche, Rebecka (2020)
    Denna avhandling har som syfte att skapa en förståelse för hur praktiska och sociala faktorer påverkar varför ungdomar söker sig till stödtjänster online för psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa som fenomen bland ungdomar, ungdomars hjälpsökande beteende och internetbaserade stödtjänsters framväxt kommer introduceras i ett bakgrundskapitel. Sedan följer två kapitel med praktiska och sociala faktorer som påverkar varför ungdomar söker sig till stödtjänster online. De praktiska faktorerna som påverkar varför ungdomar söker sig till stödtjänster online för psykisk ohälsa enligt tidigare forskning är stödtjänsternas tillgänglighet, ungdomars bekvämlighet med att kommunicera via text och den privata miljön som onlinetjänsterna kan erbjuda. De sociala faktorerna som tidigare forskning tar upp är ungdomars attityder, kännedom och tillit till onlinetjänsterna samt en större möjlighet till självinitiering och hur detta påverkas av den psykisk ohälsans allvar och den unga personens kön. Till de sociala faktorerna hör också en minskad risk för att påverkas av stigma kopplat till psykisk ohälsa och en större möjlighet till anonymitet och en ökad disinhibition. Avhandlingen bidrar med en ökad förståelse för varför ungdomar söker sig till stödtjänster online för psykisk ohälsa och därmed information om hur stödtjänster online vidare kan utvecklas och bättre möta existerande behov hos ungdomar. Fortsatt forskning inom ämnet är viktig på grund av internetbaserade stödtjänsters kontinuerliga utveckling.