Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "rasifiering"

Sort by: Order: Results:

  • Lindgren, Ria (2021)
    Fördomar och av fördomar orsakat diskriminerande, hatfullt och rasistiskt beteende mot etniska och rasifierade grupper har rapporterats i medier runt världen och i Finland de senaste två åren. Fördomar har forskats sedan länge hos vuxna och ungdomar inom flera vetenskapliga discipliner. Fördomar och uttryck av barns fördomar har däremot fått mindre uppmärksamhet inom socialpsykologi, även om barns fördomar kan observeras som exempelvis mobbning och rasism speciellt i skolor i Finland. Syftet i min avhandling är därför att granska barns fördomar och hur barns uttrycker fördomar mot etniska och rasifierade grupper, eftersom största delen av forskningen menar att barns fördomar uttrycks mot etniska och rasifierade minoriteter. Socialpsykologisk relevans uppnås genom att även fokusera på att identifiera sociala förklaringar till hur barn utvecklar etniska fördomar. Resultat av litteraturgenomgången visar att barn i 3–9-års ålder uttrycker fördomar som preferens mot ingruppen, identifiering med ingruppen och positivare evaluering av ingruppen jämfört med utgruppen. Litteraturgenomgången tyder på flera förklaringar till barns utvecklande av fördomar. Förklaringarna centrerar kring den dominerande uppfattningen om normativt inflytande i samhället, i familjer, skolor och inom vänkretsar. Sammanfattningsvis ger samhällets värderingar, normer samt representationer och stereotypier av etniska och rasifierade grupper i medier och föräldrar och vänner verktyg för barn att ta till sig, utveckla och uttrycka fördomar mot etniska och/eller rasifierade grupper.
  • Löija, Aurora (2024)
    I denna avhandling granskas rasifiering och gränser som fenomen och hur de kan beskrivas och analyseras som processer och handlingar. För att göra detta diskuteras även begreppet “ras” för att tydligare visa vad rasifiering är. Dessutom diskuteras olika kategoriseringar av migranter, för att illustrera hur rasifiering kan komma i uttryck och hur gränser görs och upprätthålls av de människor som är i kontakt med dem. Eftersom gränser och rasifieringsprocesser hör till två olika akademiska traditioner har jag valt att koppla ihop dessa genom att granska “flyktingkrisen” 2015 och med hjälp av bland annat medieanalyser diskutera hur både gränser och rasifieringsprocesser förekom under “krisen”. Dessutom kommer begreppet islamofobi behandlas som en form av rasifiering för att ytterligare visa hur rasifieringsprocesser tedde sig under “flyktingkrisen”. Syftet med denna avhandling är att diskutera hur “ras” och rasifiering syns i gränsskapande, samt hur gränser och rasifieringsprocesser upprätthålls vid territoriella gränser. För att underlätta avgränsningen av ämnet i denna avhandling ligger större fokus på territoriella gränser, samtidigt som även mer flytande former av gränsgörande behandlas. En av de mest slående iakttagelserna i denna litteraturöversikt är hur likartade processer gränser och rasifiering vid närmare anblick är. Ett exempel på detta är hur både gränser och rasifiering som processer påverkas av den historiska, geografiska och spatiala kontexten de granskas i. Processernas likhet i kombination med det politiskt instabila läget i världen i och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina, samt Finlands och Sveriges inträde i NATO visar vikten av fortsatt forskning som kombinerar dessa två ämnen.
  • Tove, Salokivi (2021)
    Ett aktuellt problem i USA är för tillfället särbehandling på grund av härkomst. Avhandlingen fokuserar på tre huvudbegrepp; strukturell rasism, diskriminering och rasifiering. Dessa fenomen kommer att definieras mer på djupet. Mitt syfte med den här studien är att analysera hur svarta människor påverkas i rättsväsendet och polisväsendet av dessa fenomen. Huvudsakligen analyseras det amerikanska systemet men studien presenterar även kort hur situationen ser ut i Finland. Det är ett problem eftersom inte alla människor behandlas rättvist i samhället i USA. Under den senaste tiden har den amerikanska poliskåren fått mycket kritik för sitt sätt att behandla svarta människor. Avhandlingen är en litteraturgenomgång. I den analyserar jag tidigare gjord forskning för att komma fram till svar på forskningsfrågorna. Resultaten indikerar att det uppstår diskriminering i polisarbete, under rättegången och i juryns arbete i USA. Svarta människor utsätts med en större sannolikhet för att alla dessa områden bli sämre behandlade och detta är inte begränsat till ålder. Även i Finland förekommer det rasism i polisarbete. Däremot är forskningen i Finland inte lika omfattande som i USA vilket gör att det är svårare att få en helhetsbild om hur stort problemet verkligen är. Detta kan bero på att forskningen har fokuserat mera på att studera invandring och hur invandrare klarar sig i samhället och inte hur svarta människor i sig blir diskriminerade. Resultaten om rasifieringen i USA indikerar att stora förändringar bör ske och att fokus måste läggas på rasism för att man ska kunna minska och få slut på denna särbehandling.