Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "stigma"

Sort by: Order: Results:

  • Helenius, Anna-Stina (2019)
    Kandidatavhandlingen behandlar stigma ur ett sociologiskt perspektiv, och beskriver varför makt är en viktig del av stigma. Grunden för den sociologiska definitionen av stigma härstammar ur Erving Goffmans verk Stigma, den avvikandes roll och identitet (1963) och är populär i moderna sociologiska verk även idag. Teorin har dock utsatts för kritik genom tiden, främst för att inte ta i beaktan hur makt påverkar stigmatisering. I denna uppsats strävar jag till att redogöra för hur Goffmans teori ser ut, hur den blivit kritiserad, och hur den senare har utvecklats av andra teoretiker. Den utvecklade teori jag lyfter fram är de amerikanska sociologerna Bruce Link och Jo Phelans. Uppsatsen erbjuder denna som svar på den kritiken som huvudsakligen beaktas i denna uppsats: alltså att Goffmans syn på stigma inte tar i beaktan maktrelationer, vilka anses vara centrala för en komplettare förståelse av hur stigmatisering fungerar. För att belysa varför makt spelar en viktig roll i stigmatisering använder jag mig av två forskningar. Forskningen av Naomi Mcomrick, Mark Joseph och Robert Chaskin behandlar hur stigmatisering påverkar låginkomsttagandes medlemskap i sitt bosättningsområde bland invånare med varierande inkomstnivå. Denna forskning understöds av Danya Keene, Amy Smoyer och Kim Blankenships forskning där de intervjuat tidigare fångar och beskriver bland annat deras svårigheter att finna bosättning och konsekvenserna av detta. Forskningarnas syfte i denna kontext är att tydliggöra varför Goffmans ursprungliga teori inte erbjuder en fullständig förståelse av hur stigmatisering fungerar, utan kräver en utvecklad definition som också beaktar maktrelationerna som påverkar stigmatiseringen. Uppsatsen drar också paralleller mellan Goffmans stigmateori och den klassiska sociologen Michel Foucaults teori om makt, för att demonstrera hur makt har behandlats i sociologisk kontext mycket likadant som stigma.
  • Salonen, Jannika (2017)
    Psykisk ohälsa är ett vanligt och ökande hälsoproblem, men trots det är det fortfarande väldigt stigmatiserat. Stigmatisering leder till att personer med psykisk ohälsa nedvärderas och uppfattas som avvikande i samhället. Eftersom stigmatiseringen har visat sig ha allvarliga konsekvenser, krävs en djupare förståelse för vilka processer som ligger bakom stigmatiseringen för att man skall kunna minska på den. Syftet med denna litteraturstudie är därmed att belysa de olika processerna som leder till stigmatisering av psykisk ohälsa samt att diskutera vilka följder stigmatiseringen har för den stigmatiserade individen. Dessa processer har i avhandlingen delats i och analyserats utgående från tre analysnivåer: individuell, mellanmänsklig och samhällelig nivå. Indelningen baserar sig på en inflytelserik modell av stigmatisering vilken har framförts av sociologerna Link och Phelan (2001). De centrala källorna för avhandlingen består av internationella tidskrifter framför allt inom socialpsykologi. Till andra viktiga källor hör ett antal klassiska verk i ämnet, i första hand av Foucault (1983; 1993; 1994), Allport (1954) och Goffman (1963). Resultaten tyder på att stigmatisering är en följd av många samverkande processer. Förutom sociokognitiva processer i informationsbearbetningen är mellanmänskliga relationer, samhälleliga strukturer, maktutövning och rådande diskurser centrala aspekter som bidrar till stigmatisering. Konsekvenserna av stigmatiseringen är allvarliga: den stigmatiserade upplever ofta skamkänslor och blir även utsatt för diskriminering inom många livsområden. Sammanfattningsvis handlar stigmatisering av psykisk ohälsa om en komplicerad dynamisk process där det fortfarande behövs forskning om hur olika fenomen, strukturer och processer samverkar med varandra. En djupare förståelse för denna process är central för försök att minska på stigmatiseringen och dess konsekvenser.
  • Brunou, Bettina (2023)
    Syftet med denna avhandling är att undersöka vilka konsekvenser stigma kan medföra för sexarbetare samt ifall stigma syns i mötet med social- och hälsovården. I avhandlingen har jag granskat olika studier och artiklar om sexarbete. Avhandlingen är en litteraturöversikt och jag har analyserat studierna med induktiv innehållsanalys. Det finns lite finländsk forskning om sexarbete och stigma kopplat till det , och om hur omfattande fenomenet är. Som teoretisk referansram använder jag Erving Goffmans (1972) teori om stigma. Resultatet av min analys är att stigma påverkar sexarbetarnas liv. Den sociala stigman kring sexarbete leder till att många sexarbetare lever ett så kallat dubbel liv och håller sexarbetet som en hemlighet. Detta kan ha konsekvenser som exempelvis psykisk ohälsa och social exkludering. Avhandlingens resultat visar också att stigma kan synas i mötet med social- och hälsovården. Avhandlingen visar alltså att den sociala stigman kring sexarbete har en negativ påverkan på sexarbetarna.
  • Gullans, Victoria (2022)
    Stigmatisering av mentala sjukdomar har såväl sociala som psykologiska komponenter och opererar på strukturella, mellanmänskliga och individuella nivåer. Stigma i koppling till mentala sjukdomar innebär en negativ social stämpling av en person eller grupp som har blivit diagnostiserad med eller uppvisar symptom på en psykisk sjukdom. Det här åtföljs i sin tur av negativa kognitiva, affektiva och beteendemässiga reaktioner. Syftet med denna litteraturöversikt är att granska stigma i koppling till mentala sjukdomar på olika nivåer och behandla fenomenet i ungdomens kontext. I samband med det här lyfter avhandlingen även fram stigmats konsekvenser för hjälpsökande beteende hos en individ med en mental sjukdom. Behandlingen av nivåer och processer av stigma tar utgångspunkt i offentlig-, själv-, associerad-, och strukturellt stigma. Därtill fungerar socialpsykologiska komponenter, så som fördomar, stereotyper och innehållande kategoriseringsprocesser, som ramar. Resultaten visar att vanliga negativa reaktioner mot individer med mentala sjukdomar är bland annat socialt avståndstagande, skuldbeläggning, ogillande, ilska och rädsla. Forskning visar därtill att mentala sjukdomar ofta framträder för första gången i ungdomen och som en naturlig följd blir stigma närvarande i ett tidigt livsskede för unga med mentala sjukdomar. Stigmaforskningen har i stort fokuserat på vuxna individer. Nyare forskning visar att ungdomens många utvecklingsområden, framförallt identiteter, kognitiva förmågor och självkoncept kan komma att påverkas negativt av omgivningens stigmatiserande syner och beteenden. Det här riskerar i sin tur att internaliseras hos den sjuka individen, vilket förstärker självstigmat, som i sin tur identifierats som en av de största barriärerna mot hjälpsökande beteende bland unga. Att bredda förståelsen för stigmatisering av mentala sjukdomar och belysa dess roll i ungdomen samt vilka konsekvenser det får för en ung persons hjälpsökande beteende är en viktig komponent i såväl minskandet av stigma kring mentala sjukdomar som ökandet av ungas benägenhet att söka vård. Detta gynnar individer som är direkt drabbade av en mental sjukdom och stigma, samt deras närmaste krets och samhället i stort.  
  • Carlson, Matilda (2021)
    Mitt syfte med denna litteraturavhandling är att undersöka (1) hur stigmatisering av personer med psykisk sjukdom uppkommer och (2) vilka konsekvenserna stigmatiseringen har. Psykiska sjukdomar är relativt funktionsnedsättande, och trots att beslutsfattare fokuserar allt mer på allmänhetens psykiska hälsa, blir personer med psykisk sjukdom ofta utsatta för stigmatisering. Avhandlingen är en litteraturgenomgång baserad på samtida forskning och litteratur om stigmatisering av personer med psykisk sjukdom vilken utvecklats från Erving Goffmanns teori om stigma. Litteraturgenomgången visar att stigmatiseringen är ett mångfacetterat fenomen som inkluderar diskriminering, stereotypisering och generalisering, och sker på en individuell, mellanmänsklig och samhällelig nivå. Stigmatiseringen går att förklaras som en socialt konstruerad företeelse, samt som kognitiva processer. Stigmatisering av personer med psykisk sjukdom har förklarats bland annat med hjälp av Gordon Allports samt Henri Tajfels teorier om in- och utgrupper, där individen delar in sig själv och andra in i grupper bestående av ”oss” (ingrupp) och ”dem” (utgrupp). Stigmatisering av personer med psykisk sjukdom har ett flertal konsekvenser för den stigmatiserade. Konsekvenserna är bland annat marginalisering, en ovilja att söka vård, självstigmatisering och att den stigmatiserades självkänsla påverkas. Medierna spelar en stor roll i att avbilda en felaktig bild av personer med psykisk sjukdom och kunde ha en verklig möjlighet att påverka allmänhetens uppfattningar om personer med psykisk sjukdom. Detta kunde eventuellt kunna bidra till att minska stigmatiseringen.
  • Hyttinen, Sofie (2019)
    ABSTRACT Självmord är en vanlig dödsorsak och påverkar varje år många finländare. Jag har velat ta reda på vilka upplevelser personer har efter att de förlorat en familjemedlem i självmord. Syftet med min avhandling är att undersöka uppevelser efter en familjemedlems självmord. Min avhandling kommer att koncentrera sig på dessa upplevelser utgående från copingteorin och teorin om stigma. Jag har intervjuat fyra informanter för att analysera hurdana upplevelser dessa personer har. Jag är intresserad av om de upplevt stigma och på vilka sätt de har handskats med sorgen. Studien visar att stigman har varit närvarande i en del av sorgeprocesserna på olika sätt. Stigman har uttryckts på olika sätt, t.ex. genom att informanten har valt att hålla självmordet hemligt. Det har också visat sig att en av informanterna har blivit behandlad mycket annorlunda efter förlusten och informanten har känt att hen inte vill vara känd som den som förlorat en familjemedlem i självmord. Vanliga upplevelser under sorgeprocessen har varit skuld och skam, dessa känslor går hand i hand med stigma. Informanternas upplevelser av stigma är mycket annorlunda, man kan tänka sig att relationens karaktär har ett samband med känslorna av stigma. Informanternas sätt att hantera sorgen har varit mycket varierande. Vanliga copingstrategier i studien har varit undanflykt, självsamtal, socialtstöd, meningsskapande och stöd av professionella. Informanterna lyfter fram ett stort missnöje med den psykiatriska vården som de själva och deras anhöriga har fått både före och efter förlusten. Copinstrategierna är närvarande i informanternas vardag. Som resultat i min avhandling kan man se att det inte finns ett enda rätt sätt att handskas med sorgen efter en förlust. Det visar sig att personerna har haft olika upplevelser efter förlusten och även olika copingstrategier. Man kan se att stigman har varit närvarande i tre av fyra informanters sorgeprocesser. Alla informanter har använt sig av olika copingstrategier för att hantera sorgen, bland annat undanflykt och socialt stöd. Som socialarbetare möter man personer i olika kriser och därför är det viktigt att förstå hur olika sorgeprocessen kan se ut. Det är viktigt att det finns olika former av stöd i olika situationer i sorgeprocessen. Nyckelord: självmord, sorg, upplevelser, coping, stigma
  • Holmström, Emma (2017)
    Schizofreni är en allvarlig stigmatiserad psykisk sjukdom. Personer med schizofreni kan bli diskriminerade pga. sjukdomen, och allmänheten kan ha stigmatiserande och stämplande attityder mot dessa personer. Också personal inom social – och hälsovården kan ha stigmatiserande attityder mot personer med schizofreni. Syftet med denna kandidatavhandling är att studera hurdana upptäckter man i färsk forskning gjort kring stigmatisering och stämpling som påverkar personer med schizofreni, samt att identifiera åtgärder som kan användas för att ändra på attityderna till och minska stigmat av schizofreni. Stämplingsteorin, stigma och socialt avstånd utgör grunden för avhandlingen. Varför personer blir stämplade och hur stigmatiserande attityder uppkommer beskrivs. Genom en selektiv litteraturgenomgång studeras studerandes attityder inom social – och hälsovårdsbranschen, samt allmänhetens attityder mot schizofreni. Resultaten visar att ökad kunskap om schizofreni som sjukdom samt ökad personlig kontakt med personer med schizofreni leder till de bästa resultaten gällande attitydförändring. Det är inte helt klart att ökad kunskap i sig har stor effekt, men kombinerat med personlig kontakt har det en positiv effekt i att förändra attityder. Erfarenhetsexperter kunde vara en åtgärd som kunde användas t.ex. i utbildningen inom social – och hälsovårdsbranschen.