Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "unga vuxna"

Sort by: Order: Results:

  • Dahllund, Olivia (2019)
    Facebook är ett av de populäraste sociala medierna bland högskolestuderande. Den stora mängden användare har väckt alltfler frågor gällande Facebooks inverkan på den psykiska hälsan. Enligt forskning kan Facebook påverka självkänslan, känslan av gemenskap och upplevelsen av tillfredställelse med det egna livet. Forskningsresultaten antyder att Facebook kan stärka självkänslan och känslan av gemenskap men även orsaka stress, oro, depression och ångest. Syftet med den här avhandlingen är att med en litteraturöversikt beskriva de mekanismer som kan orsaka ångest på grund av Facebook-användning hos unga vuxna. Resultaten tyder på att mekanismer såsom social övervakning och social jämförelse, tillgänglighetsheuristik och attributionsfel, kommunikationsöverbelastning och självkänsla, Facebook-beroende samt användarnas ändamål med Facebook är faktorer som kan orsaka ångest bland unga vuxna som använder Facebook. Orsaken bakom varierande och flertydiga resultat förklaras med skillnader inom de mätmetoder som används för att beskriva de mekanismer som kan leda till ångest på grund av Facebook-användning. Andra orsaker är även användarnas individuella skillnader och olika faktorer som förmedlar och balanserar Facebooks inverkan på ångest.
  • Klockars, Stella (2018)
    Stress skapas i förhållandet mellan individen och dess omgivning, då individen upplever att hen inte har tillräckliga resurser att klara av de krav som ställs på hen. Därmed är det individens tolkning av situationen som antingen leder till stress eller inte, och således är även stressreaktionerna individuella. Forskning visar att studerande lider av stress. Syftet med denna litteraturavhandling är att på basis av tidigare forskning studera orsaker till stress bland studerande, hur denna stress hanteras, hur upplevelser av stress förändrats och därefter ge förklaringar till varför dessa förändringar skett. Resultatet i avhandlingen visar att studerande är en grupp som upplever mycket stress, t.o.m. mer än den övriga populationen. Faktorer som orsakar stress är t.ex. höga förväntningar och press som läggs på individen, akademiska prestationskrav faktorer och sociala utmaningar. Vanliga reaktioner på stress är känslor av ångest, oro och irritation. Sömnsvårigheter är även en vanlig reaktion. Studerande använder sig av både traditionella stresshanteringsmetoder, som t.ex. att röra på sig eller lyssna på musik, men även av mer moderna metoder, såsom att använda sociala medier. Förändringar i samhällsklimatet har lett till en ökning av stress och psykisk ohälsa bland unga. Sammanfattningsvis kan man konstatera att många utmaningar i dagens samhällsklimat kan förklara den höga förekomsten av stress bland studerande. Att uppmärksamma dessa faktorer kan bidra till en större förståelse för varför studerande idag upplever så mycket stress. Det finns många förslag på vad fortsatt forskning kunde beakta.
  • Hellström, Marika (2020)
    Tidigare var det i stor utsträckning journalisterna som stod för nyhetsrapporteringen i samhället. I dag får majoriteten av nyhetskonsumenterna sitt nyhetsinnehåll från webben där det kan vara svårt att avgöra om producenten är en journalist och om skribenten har en agenda. Det här gör att källkritiken blir en allt viktigare faktor i nyhetsläsandet. I den här kandidatavhandlingen undersöks på vilka grunder unga vuxna bedömer om nyheterna de läser på webben är tillförlitliga. Dessutom undersöks vilka särskilda egenskaper gör en nyhetstext tillförlitlig och ifall nyhetskonsumenterna anser att det är viktigt att nyheter är sanna. Materialet i avhandlingen samlades in med hjälp av kvalitativa forskningsintervjuer. Respondenterna är mellan 17 och 23 år gamla. Respondenterna har under intervjuerna fått ta del av fiktiva nyhetstexter vars trovärdighet de fått resonera fritt om. Resultatet av undersökningen ger en översikt över hur en ung vuxen kan resonera då hen tar del av nyhetsmaterial på webben. För respondenterna är det i största allmänhet viktigt att nyheterna är sanna. Det här är särskilt viktigt då nyhetsproducenten är från ett stort mediehus. Material från kvälls- och skvallerpress samt privata aktörer (vloggare, bloggare) ställer respondenterna inte lika stora krav på. Faktorer som ökar en nyhets trovärdighet är enligt min undersökning att nyheten innehåller bilder, att skribenten nämns vid namn samt att flera medier skriver om samma händelse. Enligt respondenterna kan material som delas av en expert ge materialet mera tillförlitlighet, men i det stora hela spelar delaren inte en stor roll i hur trovärdig en nyhet anses vara.
  • Högström, Anna (2017)
    Syftet med avhandlingen var att svara på varför 15–29-åriga ungdomar i huvudstadsregionen söker samtalsstöd vid HelsingforsMissions ungdomsenheter (Krisjouren för unga och Nuorten kriisipiste). En annan huvudfråga var hur de unga klienterna upplever sina sociala nätverk. Frågeställningen besvarades med hjälp av enkätförfrågan som ungdomarna själva fick fylla i efter sitt besök vid mottagningen. Tidpunkten för undersökningen var 1-30.11.2016. Svaren har behandlats fullständigt anonymt. Av de 57 ungdomar som svarade på enkäten var 14 svenskspråkiga och 43 finskspråkiga. Resultaten visar att de vanligaste orsakerna för ungdomarna att ta kontakt med Krisjouren för unga och Nuorten kriisipiste är prestationsångest/stress. En stor andel tampas med känslor av ensamhet, och många har problem i sitt parförhållande. Ungdomarna upplever att de har goda sociala nätverk. Majoriteten uppger att de kan tala med familj och vänner om svåra saker. Ändå framgår både av enkäten och av de öppna svaren att många känner sig ensamma. Ensamheten tycks vara av emotionell, inte social, natur.