Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Subject "våld"

Sort by: Order: Results:

  • Widlund, Jenny (2023)
    ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsvariation som kännetecknas av hyperaktivitet, impulsivitet och ouppmärksamhet. Diagnostiseringen av ADHD har ökat under de senaste decennierna och ADHD är en av de vanligaste psykiatriska diagnoser hos barn. ADHD är kopplat till flera utmaningar, speciellt sociala. Syftet med denna litteraturgenomgång är att på basis av tidigare forskning redogöra för hur ADHD påverkar romantiska relationer. Litteraturgenomgången sätter ett starkt fokus på utmaningar i en romantisk relation och ADHD men diskuterar även om det finns fördelar med ADHD i relationen. För att kunna hjälpa individer med ADHD krävs förståelse för och medvetenhet om konsekvenser av ADHD. Litteraturgenomgången fördjupar sig i självkänsla och våldsamt beteende som kopplats till ADHD och hur det påverkar en romantisk relation. Resultatet från litteraturgenomgången är att individer med ADHD upplever flera problem i romantiska relationer. Kopplingar har gjorts mellan bland annat ADHD, lägre relationstillfredsställelse, våldsamt beteende i romantiska relationer, låg självkänsla, ostabila relationer och maladaptiva copingmetoder som används i romantiska relationer. Detta kan leda till att välbefinnandet lider hos båda partnerna. Trots att ADHD även kan medföra positiva fördelar tyder forskning på att nackdelarna med ADHD är fler.
  • Forsberg, Alexandra (2020)
    Följande avhandling ämnar granska effekterna av samhällets handlingar och attityder mot kvinnor i destruktiva relationer och hur de bidrar till att kvinnor stannar i destruktiva parrelationer. Arbetet är en komprimerad version av tidigare forskning och litteratur som är relevant för syftet. Resultaten visar att fokus ofta läggs på kvinnan och inte på den våldsamma partnern eller omgivningen. Forskning som presenterats i detta arbete visar att samhället påverkar att kvinnor stannar i destruktiva parrelationer på flera olika nivåer. Samhället har en betydande roll i hur kvinnan upplever sig själv i sitt förhållande och hur hon bedömer sina möjligheter att fysiskt, emotionellt och ekonomiskt överleva ifall hon lämnar relationen. De patriarkala och kapitalistiska diskurserna bygger upp en kultur som hittills möjliggjort våld i parförhållanden. Samtidigt framkommer det hur negativa stereotyper gentemot dessa kvinnor bidrar till bl.a. skam och skuldkänslor. Studien presenterar även hur attityder gentemot män och vad män får göra måste förändras för att hjälpa kvinnor i våldsamma parrelationer. Ytterligare krävs en förändring i vad som ses som den ”ultimata maskuliniteten”, eftersom bl.a. våld och kvinnoförtryck fortfarande finner sin plats i den nuvarande uppfattningen. Litteraturstudien presenterar hur det kunde vara givande att gå från ett “offer centrerat” perspektiv till ett samhälleligt perspektiv, där våld i parrelationer på alla nivåer ses som ett mycket större fenomen än bara vad som pågår i enskilda parrelationer.
  • Ericsson, Emilia (2020)
    I Finland har våld mot kvinnor länge varit tabubelagt och är ännu idag i viss utsträckning. I många avseenden är Finland ett jämställt land men trots detta ligger Finland inom EU i topp för våld mot kvinnor, vilket brukar beskrivas som den nordiska paradoxen. Syftet med avhandlingen är att få större insikt i kvinnors upplevelser av våld i parförhållande för att öka förståelsen i socialt arbete om komplexiteten i våldet och situationen kvinnor befinner sig i. För att närmare studera denna komplexitet är avhandlings forskningsfråga hur Eva Lundgrens teoretiska tolkningsmodell om våldets normaliseringsprocess framträder i två självbiografier av kvinnor som upplevt våld i parförhållande. Det empiriska materialet utgörs av självbiografierna En vacker dag lämnar jag honom (Maria Blomqvist, 2016) och Det ska bli ett sant nöje att döda dig (Magdalena Graaf, 2006). Genom den teoristyrda narrativa holistiska innehållsanalysen framkom att Lundgrens teori till vissa delar förklarade kvinnornas upplevelser och våldsprocessen men betydande delar i självbiografierna som kopplas till motstånd avvek från teorin. De delar av normaliseringsprocessen som återfanns i kvinnornas självbiografier var gränsförskjutningar, isolering, växling mellan våld och värme och internaliseringsprocess. Anpassningsstrategin och tanken om att kvinnan som aktör förblir passiv är delar i normaliseringsprocessen som det empiriska materialet inte gav stöd till eftersom kvinnorna inte fastnade på anpassningsfasen då de genom motstånd uppnådde uppbrott. I de avseenden som det empiriska materialet avvek från Lundgrens teori har Margareta Hydéns idéer och forskning om motståndsprocess varit till nytta.
  • Lackman, Charlotte (2022)
    Våld i intima parförhållanden är ett globalt hälsoproblem som kan förekomma i alla parförhållanden oberoende partnernas kön, sexuella inriktning eller ålder. Partnervåld drabbar oftast kvinnor och forskning hittills har därför haft fokus på intima olikkönade parförhållanden där kvinnan är offret och mannen förövaren. Syftet med denna litteraturöversikt är att utgående från tidigare forskning och litteratur granska orsaker bakom partnervåld, lyfta fram skillnader i partnervåld mellan samkönade och olikkönade parförhållanden och vilka konsekvenser våldet har. Resultaten tyder på att trots att man i tidigare undersökningar fokuserat på våld mot kvinnor av en manlig partner, finns det studier som argumenterar att partnervåld förekommer oftare i samkönade förhållanden. Speciellt bisexuella kvinnor befinner sig i den största riskzonen för att bli utsatt för partnervåld. Orsaker bakom partnervåld varierar på mellan sam- och olikkönade förhållanden. I samkönade parförhållanden är orsaker bland annat minoritetstress, internaliserad homofobi och fusion. I olikkönade parförhållanden är orsaker däremot bland annat skillnader i inkomst- och utbildningsnivåer, alkoholmissbruk och ojämlika maktpositioner i förhållandet. Allmänna orsaker för partnervåld är normer, internaliserade könsroller och våld i familjen i barndomen. Konsekvenserna kan placeras på både en individuell och samhällelig nivå, hälsoriskerna kan vara både kort- och långvariga psykiska eller fysiska skador. De flesta organisationer som arbetar för att hjälpa offer riktar sig endast mot kvinnor som blivit offer för våld i ett olikkönat parförhållande. Mer information och forskning behövs om män som offer för partnervåld och våld som förekommer i samkönade parförhållanden, speciellt förhållanden mellan två män, för att förstå dynamiken i förhållandet och ge offren den hjälp de behöver.