Siirry sisältöön
Suomeksi |  På svenska |  In English

Väitöstietolomake ja verkkoväitöskirja: ohjeita väittelijälle

Väitöstietolomake

Kaikkien Helsingin yliopistossa väittelevien tulee täyttää yliopiston väitöstietolomake viimeistään kolme viikkoa ennen väitöstilaisuutta. Lomakkeessa kysytään väitöstilaisuutta ja väitöskirjaa koskevia tietoja, jotka välitetään samalla kertaa sekä yliopiston viestintäosaston että yliopiston kirjaston käyttöön. Tiedot päätyvät tätä kautta myös yliopiston tapahtumakalenteriin.

Jos väitöstilaisuutesi siirtyy, otathan yhteyttä kirjastoon (e-thesis@helsinki.fi), ennen kuin täytät väitöstietolomakkeen uudelleen.

Lomakkeella tallennetaan samalla kertaa väitöskirjan tiivistelmät, jotka julkaistaan Helsingin yliopiston digitaalisessa arkistossa Heldassa. Tiivistelmiä on kaksi: suomen- tai ruotsinkielinen yleistajuinen tiivistelmä ja englanninkielinen tieteellinen tiivistelmä. Tieteellisen tiivistelmän suositeltu enimmäispituus on 1-2 sivua, yleistajuisen 1 sivu (2400 merkkiä). Jos tiivistelmän teksti ei mahdu lomakkeeseen, sen voi lähettää sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen e-thesis@helsinki.fi. Suosittelemme, että tiedosto lähetetään tekstitiedostona (Microsoft Word). Tässä tapauksessa lomakkeeseen tulee kirjoittaa tiivistelmäkenttään maininta "Tiivistelmä lähetetään erikseen" tmv. Väittelijä voi halutessaan toimittaa lisäksi myös tiivistelmiä muilla kielillä, ja nekin voi lähettää erikseen sähköpostilla osoitteeseen e-thesis@helsinki.fi.

Väitöskirjojen tiedot ovat Heldan lisäksi näkyvillä eurooppalaisessa DART-portaalissa. Lääketieteen alan väitöskirjojen tiivistelmät välitetään myös Meilahden kampuskirjasto Terkon ylläpitämään Medic-tietokantaan.

Väitöskirjan julkaiseminen verkossa ja väitöskirjojen painattaminen

Helsingin yliopiston väitöskirjat julkaistaan Helsingin yliopiston kirjaston ylläpitämässä avoimessa digitaalisessa arkistossa Heldassa.

Artikkeliväitöskirjoista Heldassa on usein vain väitöskirjan yhteenveto-osa tekijänoikeussyistä johtuen. Väitöskirjaan kuuluvat artikkelit löytyvät kussakin väitöskirjassa listatuista aikakauslehdistä. Yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijat ja henkilökunta voivat etsiä artikkeleita oppilaitoksen tarjoamista e-aineistoista. Helsingin yliopiston kirjaston e-aineistot ovat haettavissa esimerkiksi kirjaston verkkosivujen aineistohaun avulla.

Myös väitöskirjaan kuuluvat artikkelit voidaan julkaista Heldassa väitöskirjatiedoston osana. Tässä tapauksessa sinun tulee varmistaa kustantajilta, että artikkeleiden julkaiseminen verkkoväitöskirjan osana on mahdollista.

Digitaalisen väitöskirjan lisäksi väittelijä luovuttaa yliopistolle 20 kappaletta painettuja väitöskirjoja. Ohje painettujen väitöskirjojen jakelusta sisältää yleiset ohjeet jakeluun. Tarkistathan myös oman tiedekuntasi ohjeen, sillä jakelussa on tiedekuntakohtaisia eroja.

Yliopisto korvaa väittelijälle väitöskirjojen painamisen kustannuksia maksamalla painatustukea. Painatustuen saaminen edellyttää väitöskirjan julkaisemista Heldassa sekä väitöskirjan painamista yliopiston määrittämässä painotalossa (1.1.2016 alkaen Unigrafia). Tiedekunta voi perustellusta syystä myöntää väittelijälle poikkeusluvan olla julkaisematta väitöskirjaa avoimessa digitaalisessa arkistossa.

Lisäksi on syytä huomata, että teoksen kaikki versiot tarvitsevat kukin oman ISBN-numeronsa. Verkkoversion ISBN-numeron saa tarvittaessa pyydettyä Suomen ISBN-keskuksesta.

Muista seuraavat asiat julkaistessasi digitaalista väitöskirjaa

  • Helsingin yliopiston väitöstietolomake (täytetään viimeistään kolme viikkoa ennen väitöstä)
  • Väitöskirja PDF-muodossa. Kun väitöskirja painatetaan Unigrafiassa, Unigrafia huolehtii myös tiedoston toimittamisesta kirjastoon. Tarvittaessa voit itse lähettää tiedoston osoitteeseen e-thesis@helsinki.fi. Huom! Jos tiedoston koko on yli 20 megatavua, ota yhteyttä ennen tiedoston lähettämistä.
  • Tekijän täyttämä ja allekirjoittama julkaisusopimuslomake, jossa hän antaa luvan teoksensa julkistamiseen verkossa. Yksi kappale sopimuslomakkeita riittää, mutta jos tekijä haluaa paluupostissa takaisin allekirjoitetun kappaleen, lomakkeita lähetetään kaksi. Julkaisusopimus lähetetään osoitteeseen Helsingin yliopiston kirjasto, Pääkirjasto, E-thesis, PL 53 (Fabianinkatu 30), 00014 Helsingin yliopisto. Julkaisusopimuksen voi lähettää myös skannattuna osoitteeseen e-thesis@helsinki.fi.

Lisätietoja verkkoväitöskirjan julkaisemisesta saa sähköpostilla osoitteesta e-thesis@helsinki.fi

Linkkejä väitöskirjan julkaisemiseen liittyville sivuille