Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Mäkelä, Lotta (2021)
    Kraniofakiaalisynostoosi tarkoittaa sairautta, jossa yksi tai useampi kallon tai kasvojen luisista saumoista luutuu ennenaikaisesti yhteen. Keskikasvojen varhainen luutuminen johtaa kasvun häiriöön ja luisten keskikasvojen liian pieneen kokoon eli keskikasvohypoplasiaan. Pehmytkudosten edelleen kasvaessa ylähengitystiet ahtautuvat. Luisen kallon kasvurajoitus johtaa kasvupaineen lisääntymiseen pään etuosissa ja tämä yhdessä yläleukaluun alikehityksen kanssa johtaa silmäkuopan madaltumiseen. Mikäli kuoppa on liian matala ja silmä jatkaa kasvuaan ei silmäluomi enää yletä sulkeutumaan kokonaan. Tämä luomi-inkompetenssi jättää sarveiskalvon alttiiksi pysyville vaurioille. Luisten rakenteiden hypoplasia ja silmien voimakas protruusio luovat myös kyseisille syndroomille tyypillisen poikkeavan ulkonäön. Toiminnallisten ongelmien vuoksi nämä potilaat tarvitsevat usein jo nuorella iällä kirurgista interventiota. Vakiintunut toimenpide on Le Fort III osteotomia ja osteodistraktio, jossa ensin kirurgisesti murretaan luiset keskikasvot irti kiinteistä rakenteista, asennetaan distraktorilaitteisto, joka kiinnittyy kiinteään kalloon ja kelluviin keskikasvoihin ja sitten hallitusti noin kahdenkymmenen päivän ajan tuodaan keskikasvoja millimetri kerrallaan eteenpäin. Lopulta murtumalinja luudutetaan uudelle paikalleen. Tuomalla luisia keskikasvoja eteen pyritään tekemään tilaa ylähengitysteiden pehmytkudoksille ja syventämään silmäkuoppaa. Kirurgialla on myös merkittävä esteettinen vaikutus. Tässä tutkielmassa analysoitiin retrospektiivisesti ne HUSUKE:n vuosina 1/2010-2/2021 leikatut potilaat, joilla on jokin kraniosynostoosioireyhtymän diagnoosi ja joille on tehty Le Fort III osteotomia, suurimmalle osalle myös osteodistraktio. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää leikkauksen vaikuttavuutta ylähengitystieobstruktioon, erityisesti uniapneaan sekä luomi-inkompetenssiin. Tutkimuksen perusteella Le Fort III osteotomialla ja osteodistraktiolla on merkittävä vaikutus keskikasvojen hypoplasian aiheuttamaan ylähengitystieobstruktioon. Potilailla, joilla oli merkintöjä silmien ongelmista nähtiin parannusta myös luomien sulkeutumisessa ja karsastuksessa, mutta silmien tutkiminen on potilailla vähemmän strukturoitua. Johtopäätöksenä Le Fort III osteotomia ja osteodistraktio vaikuttaisivat hyvältä hoidolta kraniofakiaalisynostoosista johtuvalle uniapnealle ja luomi-inkompetenssille. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta kyseisille potilaille nykyisen hoitokäytännön validoimiseksi. Koska potilaat tulevat laajalti ympäri Suomea ja myös ulkomailta, tulisi leikkaukseen harkittavilla potilailla olla strukturoitu hoitopolku, jossa on erikseen määritelty tarvittavat preoperatiiviset tutkimukset ja selkeä kysymyksenasettelu, jotta potilasryhmään perehtymättömätkin ammattilaiset pystyisivät kotipaikkakunnalla tutkimukset toteuttamaan. Vaihtoehtoisesti myös pre- ja postoperatiiviset tutkimukset tulisi keskittää HUSUKE:en.
  • Lahtinen, Roni (2018)
    Huuli- ja suulakihalkiot ovat yleisimpiä kasvojen alueen synnynnäisiä kehityshäiriöitä. Suomessa hoitoon hakeutuu vuosittain noin 120 uutta halkiopotilasta. Osalle halkiopotilaista kehittyy keskikasvojen ja yläleuan kasvuhäiriö sekä ristipurenta. Tämä saadaan nykyisillä ortognaattiskirurgisilla menetelmillä hyvin korjattua. Riskinä on kuitenkin, että puhe huononee ja velofaryngeaalinen insuffisienssi (puheen nenäsointisuus) korostuu. Toistaiseksi ei voida vielä luotettavasti preoperatiivisesti arvioida maksillaosteotomian vaikutusta puheeseen. Nykyinen tutkimus toteutettiin, jotta voitaisiin paremmin ennakoida maksillaosteotomiohin liittyviä puheen muutoksia halkiopotilailla. Tutkielmassa tarkasteltiin retrospektiivisesti halkiopotilaiden yläleuan kirurgisen siirron määrän vaikutusta potilaiden puheeseen. Tutkimus on retrospektiivinen kohorttitutkimus. Tutkimusaineisto koostui HUS:n Huuli- suulakihalkiokeskuksen potilaista (n=93), joille oli tehty yläleuan kirurginen eteenpäin siirto purennan ja kasvojen mittasuhteiden korjaamiseksi vuosien 2002 ja 2016 välisenä aikana. Aineiston 21 potilaalla oli tuotu myös alaleukaa eteenpäin kirurgisesti. Tutkimusaineistossa 23 potilaalla oli suulakihalkio tai suulaen piilohalkio, 48 toispuolinen huuli- ja suulakihalkio ja 22 molemminpuolinen huuli- ja suulakihalkio. Tutkimus toteutettiin kefalometrisesti digitoimalla potilaiden kallolateraaliröntgenkuvat ennen ja jälkeen yläleuan siirron. Röntgenkuvista analysoitiin yläleuan kirurgisen siirron määrät horisontaalisesti ja vertikaalisesti. Lisäksi analysoitiin nielun ilmatilan sagittaalimittojen muutoksia. Tuloksia verrattiin tilastotieteellisesti puheterapeuttien leikkausta edeltäviin ja sen jälkeisiin puheen analyyseihin. Tutkimuksessa todettiin, että yläleuan siirron määrä ei vaikuta halkiopotilaiden puheen huononemiseen ja velofaryngeaalisen insuffisienssin korostumiseen.
  • Nuorala, Antton (2023)
    Kraniosynostoosilla tarkoitetaan kallon saumojen ennenaikaista luutumista yhteen. Tämä on suhteellisen yleinen vaiva vastasyntyneillä. Saumojen ennenaikainen luutuminen voi johtaa poikkeavaan kallonmuotoon sekä estää aivojen normaalin kehityksen tilan puutteen vuoksi. Seurauksena voi olla akuutti hengenvaarallinen tila kuten aivopaineen nousu tai pitkällä aikavälillä kehittyvä neurologisen kehityksen häiriö. Kallon epämuodostumia luokitellaan luutuneitten saumojen määrän ja sijainnin mukaan sekä esiintyykö epämuodostuma osana syndroomaa. Diagnoosi voi olla joissain tapauksissa kliinisesti selvä, kun taas yhden sauman osittaiset luutumat voivat olla vaikeampia havaita. Kraniosynostoosien diagnostiikassa hyödynnetäänkin paljon kolmiulotteista tietokonetomografia- ja magneettikuvantamista. Valtaosa potilaista vaatii leikkaushoitoa, jonka suunnittelussa ja mahdollisissa jälkikontrolleissa samaisilla kuvantamismenetelmillä on keskeinen rooli. Etenkin lapsilla diagnostiseen kuvantamiseen liittyy paljon ongelmia. Yleisesti käytetty TT-kuvantaminen on hyvä erottamaan luukudosta ja kuvantaminen on suhteellisen nopeaa ja edullista. Pienet lapset eivät kuitenkaan pysy paikallaan TT-putkessa, joten heidät tulee nukuttaa kuvantamista varten. Tämän lisäksi lapset saavat aikuisia herkemmin kudosvaurioita ionisoivasta säteilystä. Magneettikuvantamisen etuna on hyvä kontrasti pehmytkudosten suhteen ja säderasituksen puute. Ongelmina ovat tutkimuksen saatavuus, hinta, kuvauksen kesto ja tarve anestesialle. Kuvantamislaitteet ja -ohjelmat kehittyvät jatkuvasti, mikä mahdollistaa potilaan kuvantamisen nopeammin, kohdennetummin ja pienemmällä sädeannoksella. Laitteet ovat nykyään myös pienikokoisempia, mikä mahdollistaa niiden käytön leikkaussalissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kraniosynostoosipotilaiden leikkauksien jälkeistä kuvausprotokollaa muutettiin vuonna 2017. Tätä ennen kuvantaminen oli suoritettu leikkausta seuraavina päivinä TT-laitteella, jolloin lapsipotilas oli nukutettava kuvaa varten. Vuoden 2017 jälkeen aloitettiin leikkauksen jälkeinen kuvaaminen välittömästi leikkaussalissa O-kaarella, jolloin potilas säästyi ylimääräiseltä nukutukselta. Lisäksi tämä mahdollisti tarvittavat toimenpiteet kirurgin toimesta kuvantulkinnan jälkeen. Tämä tutkimus vertaa perinteisten TT-laitteiden ja kartiokeila O-kaaren välisiä eroja säderasituksen ja kuvanlaadun suhteen kraniosynostoosin vuoksi leikatuilla lapsipotilailla. Tutkimuksen perusteella O-kaaren säderasitus on pienempi kuin perinteisillä TT-laitteilla ja kuvanlaatu on riittävä, mikä puoltaa O-kaaren käyttöä postoperatiivisena kuvantamismenetelmänä.
  • Välkki, Kristina (2020)
    Suusyöpäleikkauksen jälkeinen infektio hidastaa potilaan paranemista, pitkittää sairaalassaoloaikaa, heikentää potilaan ennustetta ja voi viivästyttää liitännäishoitojen aloittamista. Tämän tutkielman tarkoituksena oli perehtyä suusyöpäpotilaan hoitopolkuun, leikkauksen jälkeiseen infektioriskiin, ja kerätyn tutkimusaineiston perusteella selvittää, kuinka monelle suusyöpäpotilaalle tuli infektio leikkaushoidon jälkeisten ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Tutkimusaineistosta selvitettiin, minkälaisia infektioita suusyöpäpotilailla todetaan leikkauksen jälkeen, ja pyrittiin tunnistamaan infektioiden riskitekijöitä. Erityisesti tarkoituksena oli tutkia infektioiden yhteyttä sairaalassaoloaikaan ja mahdolliseen tehohoitojaksoon. Kyseessä oli retrospektiivinen tutkimus, jonka kohteena olivat HYKS Suu- ja leukasairauksien klinikalla vuosina 2016-2017 primäärikasvaimen vuoksi hoidon arviossa olleet suusyöpäpotilaat. Tutkimuksen tulosmuuttujana oli leikkauksen jälkeinen infektio. Tutkimusaineisto koostui 98:sta suusyöpäpotilaasta, joista 85 potilasta täyttivät aineistolle asetetut kriteerit. Leikkauksen jälkeinen infektio kehittyi 11:lle potilaalle (12,9%), joista kahdelle potilaalle kehittyi kaksi erillistä infektiofokusta. Tavallisimpia leikkauksen jälkeisiä infektioita olivat keuhkokuume ja leikkausalueen infektio suussa. Korkea ikä, yleissairastavuus, pitkälle edennyt syöpäsairaus, sekä leikkaushoidon osalta trakeostomia, kauladissektio ja mikrovaskulaarisiirteen käyttö olivat yhteydessä leikkauksen jälkeisten infektioiden korkeampaan ilmaantuvuuteen. Infektiopotilailla oli pidempi tehohoitojakso ja sairaalassaoloaika. Leikkauksen jälkeisten infektioiden ehkäisemiseen ja varhaiseen toteamiseen on kiinnitettävä jatkossa yhä enemmän huomiota. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää HUS-potilaiden hoidon suunnittelun kehittämisessä sekä yhtenäisten hoitosuositusten laatimisessa. Jatkotutkimuksia tarvitaan suusyöpäpotilaan leikkauksen jälkeisten infektioiden riskitekijöiden tunnistamiseksi entistä tarkemmin sekä tehokkaiden hoitokäytäntöjen optimoimiseksi.
  • Karhu, Lauri (2024)
    Meningeoomat ovat yleisimpiä kallon sisältä peräisin olevia kasvaimia. Yleensä ne ovat hyvänlaatuisia sekä oireettomia. Kuitenkin, jos meningeooma aiheuttaa potilaalle oireita, merkittävän painevaikutuksen aivokudokseen tai siinä todetaan aggressiiviseen kasvutaipumukseen viittaavia piirteitä, on hoito usein tarpeen. Ensisijainen hoitomuoto on leikkaus. Suurissa ja oireisissa meningeoomissa sädehoito toimii leikkausta täydentävänä hoitomuotona. Sädehoito voi olla ensisijainen hoitomuoto pienissä, oireettomissa kallonpohjassa sijaitsevissa meningeoomissa. Leikkaushoidon yhteydessä kerätään meningeoomasta koepala, josta voidaan määrittää kasvaimen WHO-luokitus. Luokituksen ja mahdollisen kasvainjäännöksen perusteella suunnitellaan leikkauksen jälkeinen radiologinen seuranta. Luokan 2 meningeoomien hoidossa on epäselvää, kannattaako kokonaispoiston jälkeen antaa sädehoito rutiininomaisesti vaiko vasta kasvaimen uusiessa. Tässä opinnäytetyössäni käsittelen luokan 2 meningeoomien hoitoa sekä raportoin välittömän leikkauksen jälkeisen sädehoidon tulokset ja komplikaatiot. Tutkimusaineistona on 15 HUS Neurokirurgian klinikassa leikattua ja HUS Sädehoitoklinikassa välittömän leikkauksen jälkeisen sädehoidon saanutta potilasta vuosilta 2004–2018. Potilaiden keski-ikä oli 62 vuotta (22–80), 60 % potilaista oli miehiä. 40 % meningeoomista kiinnittyi kallon konveksiteettiin ja tilavuuden mediaani oli 7 mm3 (0.4–21.9) ennen leikkausta. Potilaat pärjäsivät yleisesti hyvin seurannassa. Vakavia sädehoidon komplikaatioita todettiin vain yhdellä potilaalla (uusi epileptinen kohtausoire). Lievempiä komplikaatioita esiintyi useammin, 53 %:lla potilaista prosentilla potilaista. Potilaiden suorituskyvyssä vuosi sädehoidon jälkeen ei havaittu huononemista, toimintakyky säilyi tasaisena tai jopa parani seuranta-aikana. Yksi potilas kuoli ensimmäisen sädehoidon jälkeisen vuoden aikana meningeooman uusiutumiseen. Hoidosta huolimatta 20 %:lla potilaista todettiin kasvaimen uusiutuminen 3.9 vuoden seuranta-aikana ja heille tehtiin uusintaleikkaus. Vakavat sädehoidon komplikaatiot luokan 2 meningeoomaleikkauksen jälkeen ovat harvinaisia, mutta kasvaimen uusimisriski seurannassa merkittävä.
  • Niiranen, Oskari (2019)
    Johdanto: Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Radikaaliprostatektomia on ainoa hoito, jonka on osoitettu lisäävän elinaikaa paikallisessa eturauhassyövässä pelkkään seurantaan verrattuna. Robottiavusteinen kirurgia on lisääntynyt eturauhassyöpäleikkauksissa nopeasti, vaikka satunnaistettu tutkimusnäyttö robotin eduista on vähäistä. Robotin käyttöön liittyviä lisäkustannuksia on perusteltu muun muassa lyhyemmillä sairaalahoitojaksoilla sekä mahdollisesti vähemmillä komplikaatioilla. Tavoitteet: Tutkimuksen tarkoituksena oli vertailla retropubisesti (avoimesti) ja robottiavusteisesti leikattujen eturauhassyöpäpotilaiden sairaalassaoloaikoja. Tutkimuksessa arvioitiin primaarileikkaukseen liittyvää sairaalahoitoa sekä kotiutumisen jälkeisten komplikaatioiden aiheuttamia sairaalahoitojaksoja. Lisäksi selvitettiin näihin vaikuttavia tekijöitä. Menetelmät: Analysoimme 7520 Suomessa vuosina 2007-2014 leikatun radikaaliprostektomiapotilaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta saadut hoitoilmoitustiedot. Tarkasteltuja muuttujia olivat leikkaustekniikka, imusolmukedissektio, tulotaso, asuinkunnan koko, ikä leikkaushetkellä, tehtiinkö leikkaus yliopistosairaalassa vai keskussairaalassa, leikkausvuosi, sekä CCI-luokka. Tulokset: Robottiavusteisesti leikatuille potilaille kertyi vähemmän sairaalapäiviä sekä leikkauksen yhteydessä että yhden ja kolmen kuukauden seurannassa. Robottiavusteisesti leikatut potilaat palasivat myös harvemmin sairaalahoitoon. Imusolmukedissektion tekeminen lisäsi merkittävästi sekä sairaalahoidon kestoa että uusien sairaalahoitojaksojen riskiä. Molemmilla tekniikoilla sairaalahoidon kesto ja uusia sairaalahoitoja tarvitsevien potilaiden suhteellinen osuus pienenivät seuranta-aikana. Pohdinta: Avokirurgia sekä imusolmukedissektion tekeminen altistavat potilaat pitemmälle hoitoajalle sekä uusille sairaalahoidoille. Seuranta-ajan aikana tapahtunut hoitoaikojen lyheneminen ja sairaalahoitoon palaamisen vähentyminen johtuu todennäköisesti tekniikoiden kehittymisestä sekä yleisestä muutoksesta sairaaloiden hoitokäytännöissä. Tutkimustulokset vaikuttaisivat olevan linjassa aiemman tutkimusnäytön kanssa, jonka mukaan robotin käyttöön liittyy vähemmän komplikaatioita ja lyhyemmät sairaalahoitoajat. Leikkaustekniikan ja imusolmukedissektion vaikutus sairaalahoitoon palaamiseen olivat aineistossamme suuremmat kuin aiemmassa kirjallisuudessa. (213 sanaa)
  • Rajala, Nea (2021)
    Objectives. Even though there have been more Finnish publications focusing on children’s narrative abilities, the knowledge around the topic is still minor. Also, the relationship between narrative abilities and other language development and later learning skills have not been studied in Finnish at all, while these skills have been associated to one another in international research. The aim of this study was to examine the narrative ability of a preschool-aged child. In addition to this, the relationship between narrative abilities and vocabulary was examined. Methods. This study used data from the LEINIKKI research project. The participants were 10 (five girls and five boys) healthy monolingual Finnish-speaking children aged between 3 years 7 months and 4 years. Children’s narrative abilities were assessed by the Cat Story. The stories were also analyzed using the story grammar rules by Stein and Glenn (1979). There were also other variables collected from the children’s stories; number of different words (type-variable), total number of words (token-variable) and the ratio between these two, type/token-ratio (TTR). Children’s vocabulary was assessed with vocabulary sections of Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence 3rd edition and LEINIKKI. The data was described and the results illustrated with descriptive statistics and visual descriptors. Spearman's rank correlation coefficient was used to examine the relationships between skills. Results and conclusions. The children named characters from the picture booklet and narrated events in them, but the stories were not accurate in conveying meaning of the content and the plots were not whole. Every child’s story did still have some story grammar elements in it. The productivity of these stories, evaluated by the type- and token-variable values, and the ratio between them (TTR), had medium to large differences between different children. The children’s ability to use story grammar was observed to be positively correlated with the receptive vocabulary and TTR was shown to be negatively correlated with expressive vocabulary. More research is needed around the development of Finnish children’s narrative abilities and the connection between this and other language development and later learning skills. Knowledge of typical development is important, as it is a prerequisite for recognizing anomalous features and treating them.
  • Anttila, Elina (2022)
    Children’s language skills can be evaluated by formal testing, parent report or assessing spontaneous speech in recorded language samples. This study focused on measures of lexical diversity determined from children’s spontaneous speech. These measures are one way to assess children’s lexical skills. However, there is only little research on the relation between the most recent lexical diversity measures and validated measures of lexical skills. The first aim of this study was to find out if there is a relation between the lexical diversity assessed from spontaneous speech of preschool children and lexical skills assessed by validated methods. The second aim was to examine if the measures of lexical diversity predict the lexical skills of a child assessed by validated measures and if so, which of the measures is the best predictor of a child’s lexical skills. The data of the study was collected in LEINIKKI research project. The participants (N = 68) were 2;6–4;0-year-old, healthy, Finnish-speaking children. The spontaneous speech of the participants was recorded in free play settings, the speech of the children was transcribed and token, type, type-token ratio (TTR) and moving-average type-token ratio (MATTR) values were determined from the first ten minutes of each language sample. These values were used as measures of the children’s lexical diversity. The following validated methods were used to assess the children’s lexical skills: the lexical skills assessing part of the parent report method LEINIKKI and Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence 3rd edition subtests Picture Naming and Receptive Vocabulary. The relation between the lexical diversity measures and the validated measures of lexical skills was examined by Spearman’s correlation. It was also researched if the measures of lexical diversity had the ability to differentiate the children who scored the least in the validated lexical measures. Linear regression models were used in examining whether the measures of lexical diversity predicted the lexical skills assessed by validated methods when the age of the children was considered as a background variable. The token values neither correlated with the children’s lexical skills nor differentiated the least scoring quarter in the validated lexical measures. The type and TTR values correlated significantly (p < 0,05) with two out of three validated measures of lexical skills but were not statistically significant predictors of the children’s lexical skills. The type value did not differentiate the least scoring quarter in the validated lexical measures whereas the TTR value did in two out of three validated lexical measures. The relation of the MATTR value to a child’s lexical skills was the most significant: the MATTR value correlated highly significantly (p < 0,001) with all validated measures of lexical skills, differentiated the least scoring quarter in all three validated lexical measures and was a highly significant (p < 0,001) predictor of lexical skills in all regression models. This study supports the use of the MATTR value instead of the more traditional measures of lexical diversity when assessing the lexical diversity of preschool children. The MATTR value can be used especially in supplementing the view of a child’s lexical skills acquired by other measures. However, more research on the topic is needed.
  • Kaivola, Anna (2020)
    In Finland there does not exists any assessment tool based on parent ratings which can be used to assess 2;6–4;0-year-old children’s language ability. The LEINIKKI method is under development to fill this gap. Before a new assessment method can be applied research has to exist about its reliability and validity to support conclusions made by the assessment method. The aim of this study was to gain information about the LEINIKKI method’s subscales that assess morphology and syntax skills when assessing preschool aged children. Reliability and validity were examined by internal consistency and concurrent validity, respectively. This study used data from the LEINIKKI research project. The sample included 60 healthy, monolingual Finnish-speaking children aged between 2 years 7 months and 4 years 1 month. In addition to parent report instrument (LEINIKKI) children’s language skills were assessed by examiner-administered tests (the Finnish Morphology test, the Finnish version of the Reynell Developmental Language Scales III). Internal consistency of the LEINIKKI method’s subscales that assess morphology and syntax skills was measured by the coefficient alpha and by examining the distribution of the answers. Concurrent validity was assessed by comparing the results from the LEINIKKI method and the examiner-administered tests by using correlation coefficients. Internal consistency of the LEINIKKI method’s subscales that assess morphology and syntax skills was high, although some items were very easy. Statistically significant correlations were found between the LEINIKKI method and the examiner-administered tests. The connections were moderately strong and positive. Thus, preliminary evidence of concurrent validity was achieved. Results indicate that the LEINIKKI method’s “Inflected forms and grammatical structures” subscale functions better with children under 3 years 6 months and “Language complexity” subscale functions better with children older than 3 years 6 months. Using the Mean Length of Three Longest Utterances (M3L value) in this population seems promising if the instructions can be modified so that parents understand them more consistently. This thesis focuses only on LEINIKKI method’s subscales that assess morphology and syntax skills. Results about the whole assessment tool’s usability and validity will be gotten after the normative study of the LEINIKKI method is ready.
  • Tolonen, Anu (2015)
    Objectives The study aimed to determine the costs of short-term (1 to 14 days) sickness absence of the employees to the employer and the impact of employees' physical activity on the costs. Methods The Helsinki Health Study follow-up survey made in 2007, including 3935 employees, was used in the analysis. Physical activity was based on the questionnaire data and classified into inactive, moderately active and vigorously active. Sickness absence and salary data were derived from the employer's registers. The follow-up for sickness absence was three years. The effect of physical activity on the cost of absence was analyzed with a two-part model. Results On average, an employee was absent six days a year due to short-term sickness absence, with a production loss of 2350 EUR in / during the three years. The vigorously active were less likely to have sickness absences and their absence spells were shorter than those in the less active groups. The production loss of a vigorously active employee was 404 EUR less than of an inactive employee. The average annual salary varied according to employees' physical activity, with higher physical activity associated to higher salary. Conclusions Production loss is associated with physical activity. Increasing employees' physical activity would decrease production loss. Studies on the cost of sickness absence should be based on individual level salary data as using an industry or occupational average proxy measure does not account for salary differences among different level of physical activity.
  • Ruuth, Kaisa-Mari (2024)
    Lentigo maligna on ihon epidermikseen rajoittuva varhaisen vaiheen melanooma. Tyypillisesti se on oireeton epätarkkarajainen vaaleanruskea muutos iäkkään ihmisen kasvoilla. Lentigo maligna kasvaa hitaasti ja leviää subkliinisesti. Se voi edetä invasiiviseksi lentigo maligna melanoomaksi. Sen ensisijainen hoito on kirurginen kokopoisto tervekudosmarginaalein. Kirurgisessa hoidossa voidaan käyttää myös Mosh-mikrokirurgiaa ja vaiheittaista kokopoistoa. Muita hoitovaihtoehtoja ovat muun muassa sädehoito ja imikimodivoide. Lentigo malignalla on uusiutumistaipumus, ja hoitomuoto vaikuttaa uusiutumisasteeseen. Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvittää lentigo malignan uusiutumisriskiä eri hoitomuodoilla. Lisäksi tavoitteena oli arvioida riittävän leikkausmarginaalin leveyttä kirurgisessa kokopoistossa. Aineistohaku toteutettiin PubMed-tietokannan avulla. Tutkielman laajuuden rajoittamiseksi aineisto rajattiin kansainvälisissä hoitosuosituksissa olevia hoitomenetelmiä käsitteleviin artikkeleihin. Näitä ovat kirurgiset hoidot, sädehoito ja imikimodivoide. Haun lopputuloksena katsaukseen valittiin 36 artikkelia. Katsauksen perusteella suositus kokopoiston kirurgisesta marginaalista vaihteli välillä 6,5–9 mm. Pään ja kaulan alueella marginaaliksi suositeltiin jopa yli 1 cm. Lentigo malignan uusiutumisaste oli kirurgisessa kokopoistossa 5,9–13 %, vaiheittaisessa poistossa 0–4 %, Mosh-kirurgiassa 1,3–1,9 %, sädehoidossa 3–11,5 % ja imikimodivoiteella 2,3–24,5 %. Uusiutumisriskiä voitiin pienentää hoitomuotoja yhdistämällä, kuten imikimodivoide neoadjuvanttihoitona ennen kirurgista poistoa, reflektanssikonfokaalimikroskopia kirurgisen poiston yhteydessä tai Mosh-kirurgia yhdistettynä näytteen immunohistokemialliseen tutkimiseen. Yli 50 % lentigo malignan paikallisista uusiutumisista ilmaantuu vasta yli kahden vuoden kuluttua kirurgisen hoidon jälkeen, joten lentigo maligna -muutosten seuranta-ajan tulisi olla pitkä.
  • Sirc, Neja (2022)
    Large granular lymphocytic (LGL) leukemia is a rare form of chronic lymphocytic leukemia, that is characterized by clonal expansion of mature cytotoxic T- or natural killer (NK)- cells. As the white cell count in patients is predominantly not distinguishably altered, it often goes underdiagnosed or is diagnosed accidentally. T lymphocytic LGL leukemia (T-LGLL), that makes up 85% of all LGL leukemia (LGLL) cases is characterized by a prolonged expansion of peripheral blood T-lymphocytes, mostly CD8+ lymphocytes. 40 % of T-LGLL patients harbor mutations in the Signal Transducer and Activator of Transcription 3 (STAT3) gene. Y640F mutation of STAT3 (STAT3 Y640F) is the most commonly occurring alteration, present in approximately 17% of all T-LGLL patients, and 42% of patients that bear a mutation in STAT3. Furthermore, a higher prevalence of rheumatoid arthritis (RA) can be observed in patients with mutated STAT3 (26% vs 6%, p=0.02). As T-LGLL patients with the Y640F mutation have a higher incidence of co-occurring RA, we aimed to understand the possible role CD8+ T-cell clones carrying somatic mutation of STAT3 may play in the autoimmune process. We applied lentiviral vectors to express STAT3 wild type (wt) and STAT3 Y640F in murine and human CD8+ T cells. We were able to show their successful integration into the host genome using droplet digital PCR (ddPCR). ddPCR showed high selectivity in its ability to differentiate between the hosts’ gDNA and virally inserted cDNA. The custom-designed probes showed high specificity for either STAT3 wt or STAT3 Y640F, proving the functionality of the assay. Sensitivity studies provided us with accurate quantification even with the presence of STAT3 wt or STAT3 Y640F cDNA under 1%, displaying successful detection of rare variants in low concentration samples. In our expression studies, using Flow cytometry and Western Blotting (WB), we detected a modest rise in STAT3 expression in the virally transduced CD8+ cells. We hypothesized that the CD8+ cells were successfully transduced, but unable to accommodate sufficient STAT3 expression.To determine the role of Y640F mutation in the migration of CD8+ lymphocytes in different tissues in vivo, we injected lentivirally transduced cells, mixed in a 1:1 ratio (wt:mut), into the mice. Unfortunately, our ddPCR method was not sensitive enough to reliably quantitate the transduced cells in the diverse tissue samples. Consequently, we decided that any further mouse experiments cannot be justified. In conclusion, we present successful integration of lentivirally expressed wt and mutant STAT3 in both human and mouse primary CD8+ T lymphocytes and human peripheral blood mononuclear cells. The successfully constructed and optimized ddPCR assay was not, however sensitive enough for in vivo quantification of the transduced cells. As the lentivirally mediated expression of STAT3 variants was low, new approaches and tools are needed to study the role of STAT3 mutated T cells in the pathogenesis of RA.
  • Panigrahi, Juha (2014)
    Tutkielmassa selvitetään leuanalussylkirauhasten kasvainten taudinmääritystä ja sen vaikutusta leikkaushoidon tyypin valintaan. Aineisto koostuu HYKS:n Korvaklinikalla vuosina 2000–2010 leikatuista 83 potilaasta. Heidän sairauskertomustiedoistaan selvitettiin kaikukuvaus-, ohutneulanäyte-, magneetti-, jääleike- ja histologisten tutkimusten tulokset sekä ensi- ja uusintaleikkaukset. Hyvänlaatuisten kasvaimien osuus (70 %) kaikista kasvaimista, pleomorfisten adenoomien osuus (93 %) hyvänlaatuisista kasvaimista ja adenokystisten karsinoomien osuus (56 %) pahanlaatuisista kasvaimista olivat odotettua suuremmat. Käytännöt vaihtelivat potilaiden valikoitumisessa magneetti- ja jääleiketutkimuksiin, ja tähän tulee jatkossa kiinnittää huomiota tarkemmalla ohjeistuksella. Jääleiketutkimus vaikuttaisi olevan hyvä lisätutkimus pahanlaatuisuuden selvittelyssä edeltävän sytologisen näytteen kuuluessa luokkiin 3–5. Kymmenelle 25 syöpäpotilaasta tehtiin uusintaleikkaus taudin paljastuttua pahanlaatuiseksi. Ohutneulanäytetutkimuksen tuloksen kuuluessa luokkiin 3–5 olisi laajemmalla ensileikkauksella voitu vähentää näiden uusintaleikkausten tarvetta 50 %.
  • Grönholm, Meri (2020)
    Leukaluun osteomyeliitti on harvinainen sairaus, jolla katsotaan olevan kaksi pääasiallista etiologialtaan toisistaan eroavaa muotoa: leukaluun bakterielli osteomyeliitti ja leukaluun autoinflammatorinen osteomyeliitti. Ensimmäisen aiheuttaa bakteerin invaasio luuhun, esimerkiksi hammasperäisen infektion seurauksena. Jälkimmäisessä on kyse steriilistä luupesäkkeestä ja autoinflammatorisesta reaktiosta, jonka käynnistymisen syy on toistaiseksi tuntematon. Leukaluun kroonisen bakteriellin osteomyeliitin ja leukaluun kroonisen autoinflammatorisen osteomyeliitin kliiniset oireet sekä luutulehduspesäkkeen radiologinen näkymä muistuttavat toisiaan. Tämä tekee diagnostiikasta haastavaa ja siksi tällä hetkellä krooninen, ei bakteeriperäinen osteomyeliitti tunnistetaan huonosti. Potilaalle oikean diagnoosin ja hoidon saaminen voi kestää vuosia. Tutkimuksen tavoitteena oli helpottaa ja nopeuttaa leukaluun autoinflammatorisen osteomyeliitin diagnostiikkaa. Tutkimus toteutettiin analysoimalla potilasaineisto, johon sisältyi HUS Pää- ja kaulakeskuksen suu- ja leukasairauksien linjassa diagnosoidut leukaluun osteomyeliittipotilaat vuosina 2008-2018. Tutkimuskriteerit täytti 77 potilasta. Tutkimuksen ulkopuolelle jätettiin osteoradionekroosia sekä bisfosfonaattien aiheuttamaa osteomyeliittiä sairastavat potilaat. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan päätellä, että potilaan iän, oireiden, löydösten ja mahdollisten osteomyeliitille altistavien tekijöiden tunnistamisen perusteella voidaan arvioida melko luotettavasti, onko potilaan osteomyeliitti bakterielli vai autoinflammatorinen. Bakteeriviljely luunäytteistä tulee tehdä mahdollisimman aseptisella tekniikalla, jotta mahdollinen sylki- tai ihokontaminaatio voidaan välttää. Myös mikrobilöydösten oikea tulkinta ja erityisesti näytekontaminaation mahdollisuuden huomioon ottaminen on tärkeää. Erityisesti epäily autoinflammatorisesta osteomyeliitista tulisi herätä, jos osteomyeliitti ei ole märkivä, sen taustalla ei ole hammasperäistä infektiota tai hampaan poistoa, oirejaksot ovat toistuvia, potilas on alle 20-vuotias tai potilas ei ole saanut mikrobilääkehoidolle vastetta, vaan oireet palaavat aina uudestaan mikrobilääkityksestä huolimatta.
  • Suokko, Hanna (2016)
    Tutkimuksessa selvitettiin leukaluun osteomyeliitille altistavia tekijöitä sekä osteomyeliitin taudinkuvaa, diagnostiikkaa ja hoitoa. Tutkimuksen aineisto kerättiin Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa suu- ja leukasairauksien klinikassa vuosina 2006–2013 diagnosoiduista osteomyeliittipotilaista. Tutkimuskriteerit täytti 51 potilasta. Tutkimuksen ulkopuolelle jätettiin osteoradionekroosia sekä bisfosfonaattien aiheuttamaa osteomyeliittiä sairastavat potilaat. Tilastoajot tehtiin SPSS Statistics 22 -tilasto-ohjelman avulla. Osteomyeliitille selkeästi altistavia tekijöitä ei löydetty. Sen sijaan todettiin, että suuri osa potilaista tupakoi ja merkittävällä osalla D-vitamiinin taso oli luuston kannalta liian alhainen. Tilastollisen analyysin mukaan ikä ja tupakointi yhdessä ennustivat taudin kestoa. Tupakointi yksin ei kuitenkaan ennustanut tätä. Merkittävällä osalla potilaista osteomyeliitin oireet olivat klassiset. Siitä huolimatta diagnoosin saamiseen kului keskimäärin vuosi. Käytetyt antibioottihoidot olivat hyvin pitkiä ja oireaika usein pitkittyi antibiootin aloittamisesta huolimatta. Tutkimuksen perusteella osteomyeliitin tunnistamisessa on puutteita ja sen hoito vaatii vielä tehostamista.
  • Tolppanen, Siiri (2024)
    Alveoliluun tiheys ja muoto ovat riippuvaisia siihen kohdistuvasta toiminnallisesta ärsykkeestä, joka välittyy leukaluuhun hampaiden purentavoimien kautta. Hampaiden menetys johtaa siten ennen pitkää alveoliluun atrofioitumiseen eli leveyden ja korkeuden menetykseen. Hammaspuutosten korvaamisessa voidaan käyttää hammasimplantteja, jotka ovat estetiikaltaan ja toiminnaltaan lähes oman hampaan veroisia. Hammasimplanttihoidon onnistumisen perustana on pidetty muun muassa riittävää kova- ja pehmytkudostukea, jotta implantin asettelu voidaan toteuttaa asianmukaisesti. Mikäli tämä ei toteudu, voidaan luutukea lisätä kirurgisin keinoin. Tämä syventävä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena on käsitellä hampaan poiston vaikutuksia ympäröiviin kudoksiin, sekä ennen implantointia tai sen yhteydessä toteutettavia leukaluun augmentaatiotoimenpiteitä ja niissä käytettäviä leukaluusiirremateriaaleja. Tavoitteena on alan oppikirjallisuuteen ja tutkimusartikkeleihin perehtymällä tutkia ja vertailla eri augmentaatiotekniikoita ja materiaaleja, sekä selvittää millaisissa kliinisissä tilanteissa ja olosuhteissa niitä käytetään. Leukaluusiirremateriaalit jaotellaan omaluusiirteisiin, sekä niiden korvikkeisiin, jotka voivat olla ihmis- tai eläinperäistä materiaalia, tai kokonaan synteettisesti valmistettuja. Yleisesti omaluusiirteitä on pidetty ominaisuuksiltaan ihanteellisena luusiirremateriaalina leukaluun augmentaatioissa, mutta luumäärän rajallisuuden ja siirteen keräysalueella ilmenevien haittojen vuoksi on kehitetty erilaisia korvaavia materiaaleja vähentämään omaluusiirteiden tarvetta. Materiaalivalinnassa on otettava huomioon materiaalien ominaisuudet suhteutettuna käyttötarkoitukseen ja valittuun toimenpiteeseen.
  • Malassu, Irina (2020)
    HUS, suu- ja leukasairauksien klinikassa (SLK), Pää- ja kaulakeskuksessa tehdään vuosittain 70–80 ortognaattis-kirurgista leukojen leikkausta aikuisille, joilla on vaikea purentavirhe ja siihen liittyvä vertikaalinen, transversaalinen ja/tai antero-posteriorinen leukojen epäsuhta sekä purennasta aiheutuvaa vakavaa terveydellistä haittaa. Ortognaattis-kirurgista hoitoa voivat tarvita myös potilaat, joiden purenta on muuttunut kasvojen alueen murtuman seurauksena. Ortodonttis-kirurginen hoito on potilaalle raskas sekä fyysisesti että psyykkisesti. Hoito on pitkäkestoinen, vaatii sairaalahoitoa ja potilaan ulkonäössä voi tapahtua suuriakin muutoksia. Siksi hoitoa ennen on selvitettävä ja arvioitava potilaan psykososiaalinen tilanne, leikkauksen hyödyt ja siitä mahdollisesti aiheutuvat haitat sekä potilaan odotusten realistisuus. Tutkimuksemme tavoitteena on selvittää ortognaattis-kirurgisten potilaiden hoidon kulku; perehtyä siihen sekä kirjallisuuden, kliinisen toiminnan sekä ortognaattis-kirurgisen potilaan haastattelun kautta; oppia ymmärtämään ortognaattis-kirurgisen hoidon suunnittelu, hoidon toteutus sekä ongelmat ja hyödyt. Tässä työssä keskitytään erityisesti tapaturmapotilaaseen ja surgery first-tyyppiseen hoitoon. Kliinisenä materiaalina on HUS:n Pää-ja kaulakeskuksessa, Suu- ja leukasairauksien klinikassa keväällä 2019 leikattu potilas. Potilastapauksemme osoittaa, että ortognaattista kirurgiaa voidaan toteuttaa myös potilaille, joiden elämäntilanne on syystä tai toisesta haastava. Päihdetaustaa omaavilla henkilöillä voi esiintyä anestesian sekä postoperatiivisen kivunhallinnan ongelmia. Tällaisissa tapauksissa on mietittävä erityisen tarkasti etukäteen, millaisia haasteita voi tulla vastaan ja miten ne ratkaistaan. Hoitoprosessin aikana huomioitavaa on potilaan informointi vertaistukiryhmistä sekä niihin ohjaaminen tarvittaessa. Myös hoitohenkilökunnan tavoitettavuus sekä potilaalle tarjoama henkinen tuki on välttämätöntä.
  • Lehikoinen, Oona (2023)
    Tämän tutkielman tarkoituksena on kartoittaa leukanivelartroosin eli leukanivelrikon diagnostiikkaa erilaisilla kuvantamisen modaliteeteilla, ja koostaa aiheesta kirjallisuuskatsaus. Tämän kirjallisuuskatsauksen painopiste on erityisesti leikekuvantamisessa, kartiokeilatietokonetomografiassa (KKTT) sekä magneettikuvauksessa. Pyrimme selvittämään, minkälaisia tekijöitä on artroosin taustalla, ja kuinka artroottinen leukanivel kuvautuu eri kuvantamismodaliteeteilla. Aineistona tutkimusta varten hyödynnettiin anatomian oppikirjojen lisäksi lääketieteellisiä ja hammaslääketieteellisiä tietokantoja, kuten Pudmedia sekä aihetta käsitteleviä tieteellisiä artikkeleita. Pubmedissa aineisto rajattiin vuoden 2010 jälkeen julkaistuihin artikkeleihin, tapausraportteihin sekä kuviin. Leukanivelartroosi on yksi purentaelimistön toimintahäiriöistä (TMD) ja yleisin leukanivelsairaus. Sen taustalla on jokin häiriötekijä, kuten palautumaton diskusdislokaatio, leukanivelen yliliikkuvuus tai poikkeava kuormitus. Artroosissa esiintyy leukanivelen nivelpinnoilla patologisia muutoksia, kuten litistymistä ja osteofyyttejä eli niin sanottuja luupiikkejä. Sairaus on luonteeltaan etenevä. PTG on yleisin kuvantamismodaliteetti, mutta tarvittaessa voidaan tapauskohtaisesti tutkimusta täydentää tarkentavilla KKTT- tai magneettikuvantamisilla. Ne ovat täten jatkotutkimuksia, eivätkä rutiininomainen osa hammaslääkärin tutkimuksia. KKTT:ssa lukuisista kaksiulotteisista röntgenkuvista muodostetaan kolmiulotteista kuvaa. Menetelmä soveltuu leukanivelen luisten komponenttien kuvantamiseen. Myös magneettikuvauksella saadaan kolmiulotteista kuvaa ja silläkin saadaan kohtuullinen kuva kovakudoksista, mutta sen erityinen etu verrattuna KKTT:aan on sen kyky kuvantaa pehmytkudoksia. Näin ollen magneettikuvaus sopii esimerkiksi leukanivelen rustoisen välilevyn (diskus) kuvantamiseen, mihin KKTT:n erotuskyky ei riitä.
  • Penttinen, Kati (2012)
    LGL-leukemia on harvinainen lymfaattinen leukemia, jota sairastavia potilaita on Suomessa tiedossa muutamia kymmeniä. LGL-leukemiassa veren suurten granulaisten lymfosyyttien (LGL) määrä on selvästi lisääntynyt. Solut ovat leukemialle epätyypillisesti morfologialtaan kypsiä. LGL-leukemiaa on kahta päätyyppiä: 85 % tapauksista on T-soluista (CD8+) muotoa (T-LGL-leukemia) ja 15 % on luonnollisten tappajasolujen tautia (NK-LGL-leukemia). Erityisesti T-soluinen muoto on indolentti, ja siksi tauti on todennäköisesti alidiagnosoitu. Syövän määritelmän mukaan solujen tulee olla klonaalisia. Tässä tutkimuksessa on tutkittu viiden (5) suomalaisen T-LGL-leukemiaa sairastavan potilaan leukemiasolujen klonaliteettia etsimällä T-solureseptorigeenin (TCR) klonaalisia uudelleenjärjestäytymiä PCR-menetelmällä. Uudelleenjärjestäytymät on lisäksi varmistettu ja identifioitu selvittämällä niiden tarkka emässekvenssi. Tutkimuksessa kaikilta potilailta löytyi yhden sijaan vähintään kaksi erilaista klonaalista uudelleenjärjestymää. Aikaisemmin on havaittu, että joillakin Philadelphia-kromosomipositiivista kroonista myelooista leukemiaa (KML) sairastavilla dasatinibihoito indusoi LGL-lymfosytoosin. Myös tässä tilassa LGL-solut ovat oligoklonaalisia. Tehty tutkimus vahvistaa osaltaan LGL-leukemian ja LGL-lymfosytoosin samankaltaisuutta.
  • Suihko, Veera (2013)
    Levottomien jalkojen oireyhtymä (RLS) on merkittävästi potilaiden elämänlaatuun vaikuttava neurologinen sairaus, jonka esiintyvyys länsimaissa on 4-29 %. Oireyhtymä on vahvasti periytyvä. Tutkielman tarkoituksena oli kartoittaa laajaa suomalaista sukua, jossa oireyhtymä on yleinen, sekä tarkastella suomalaisten RLS-potilaiden ominaisuuksia yleisesti. Lisäksi tutkielma toimii kirjallisuuskatsauksena levottomien jalkojen oireisiin diagnostiikkaan ja hoitoon. Yhteensä 29:ltä suomalaisen suvun jäseneltä kerättiin kyselylomakkein tietoa levottomien jalkojen oireista, muista uneen vaikuttavista tekijöistä ja elintavoista. Lisäksi analyyseihin sisällytettiin 140 muuta RLS-potilasta, joilta kerättiin vastaavat tiedot. Tutkimuksessa kartoitetussa suvussa merkittäviä levottomien jalkojen oireita oli 17 henkilöllä (59%), mikä sopii sairauden perinnölliseen luonteeseen. Vaikeusaste vaihteli kuitenkin huomattavasti. Toistimme myös aiempien tutkimusten havainnon, että unettomuus, nukahtamisvaikeudet, yöllinen heräily ja päiväväsymys ovat levottomista jaloista kärsivillä yleisiä.