Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Öhrmark, Lotta (2021)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää 3-6-vuotiaiden suomalaislasten seksuaalisuuteen liittyvää tietotasoa kuva-avusteisen haastattelun keinoin. Pienten lasten seksuaalisuuteen liittyvää tietotasoa on tutkittu vähän, ja vain harvoin on haastateltu lapsia itseään. Tutkimukset aiheesta painottuvat parinkymmenen vuoden päähän, ja Suomessa tutkimusta aiheesta ei ole tehty juurikaan. Tässä tutkimuksessa selvitetään leikki-ikäisten seksuaalitietotasoa liittyen sukuelinten nimeämiseen, lisääntymiseen, raskauteen ja syntymään, aikuisten väliseen seksuaaliseen käytökseen ja turvataitoihin. Lisäksi tutkitaan, ovatko lasten ikä ja sukupuoli yhteydessä tietotasoon. Tieto aiheesta on hyödyksi muun muassa ikätasoisen seksuaalikasvatuksen menetelmien ja materiaalien suunnittelussa. Menetelmät. Tutkimukseen osallistui 132 lasta, joista 70 oli poikia ja 62 tyttöjä. Lasten iän keskiarvo oli 4,7 vuotta. Tutkittavat lapset rekrytoitiin kahden eri paikkakunnan kunnallisista varhaiskasvatusyksiköistä. Lapsille tuttu varhaiskasvatuksen opettaja haastatteli lapsia annetun haastattelurungon mukaan. Haastattelumenetelmänä käytettiin tutkimusta varten tehtyä strukturoitua kuva-avusteista haastattelua, jossa lapsille näytettiin kymmenen piirroskuvaa lapsista ja aikuisista erilaisissa arkisissa tilanteissa. Kuvissa esiintyi mm. raskaana oleva nainen ja alasti leikkiviä lapsia, ja lapsilta kysyttiin kuviin liittyviä, pääasiassa avoimia kysymyksiä. Lasten vastaukset pisteytettiin asteikolla 0-2 ja analysoitiin tilastollisesti. Tulokset ja johtopäätökset. Lasten seksuaalisuuteen liittyvä tietotaso oli melko heikko kaikilla mitatuilla osa-aluilla. Tietotaso oli vahvin liittyen genitaalien nimeämiseen ja turvataitoihin, ja heikoin liittyen lisääntymiseen ja aikuisten väliseen seksuaaliseen käytökseen. Ikä oli yhteydessä tietotasoon kaikilla muilla osa-alueilla, paitsi kahdessa viimeksi mainitussa. Tutkimus osoitti myös, että lapset eivät aina vastanneet kysymyksiin tietotasonsa mukaisesti ja osa lapsista arasteli aiheesta puhumista. Varhain alkavalla ja kokonaisvaltaisella seksuaalikasvatuksella voidaan tukea lapsen minäkuvaa, terveyttä ja turvallisuutta. Kaikkien lasten oikeutta ikätasoiseen tietoon seksuaalisuudesta ja mahdollisuutta puhua aiheesta avoimesti turvallisten aikuisten kanssa tulee edistää.
  • Martikainen, Jari (2016)
    Suomessa aloitettiin akuuttilääketieteen (Emergency Medicine) erikoisalan koulutusohjelma vuonna 2013. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää maailmalla yleisen ja suositun akuuttilääketieteen tarjoamia mahdollisuuksia tehostaa päivystystoimintaa parantamalla hoitotuloksia ja aikaansaamalla matalampia kustannuksia koko hoitoketjussa. Selvitetään akutologien koulutuksen lisäarvo muiden erikoisalojen koulutukseen verrattuna, mitä akutologien on osattava ja ei tarvitse osata, ja miten he omalta osaltaan voivat osallistua Suomen terveydenhuollon haasteiden voittamiseen. Vastauksia löytyy akuuttilääketieteen erityispiirteistä, Suomen erikoislääkärikoulutuksen ja kansainvälisten erikoisalan organisaatioiden curriculumeista ja alan tutkimusten löydöksistä. Suomessa lainsäätäjä on määritellyt ja määrännyt päivystyshoidon ja siihen sisältyvän akuuttihoidon sisällöstä ja saatavuudesta. Päivystyspoliklinikka on entistä laajempaa erityisosaamista vaativa yksikkö kuten mikä muukin erikoisalan osasto. Akuuttilääketieteen erikoisala voi edistää kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitoa ja hoidon kehittämistä monella tavalla. Akuuttilääketieteen koulutus keskittyy kokonaisvaltaisesti kaikkien päivystyspotilaiden hoitamiseen, akuuttilääketieteen erikoisalan tutkimus ja tietopohja lisääntyvät erikoisalan perustamisen ansiosta ja päivystyspotilaiden hoitotoimenpiteet kehittyvät. Akutologien tehtävä on kehittää päivystyspoliklinikan toimintaa. Suurten päivystysyksiköiden toiminnan päivittäinen operatiivinen johtaminen vaatii erityisosaamista. Muiden erikoisalojen resurssit käytetään siihen missä ne ovat parhaiten hyödynnettävissä, vakituisten akutologien työajat ovat normaalin työpäivän mittaisia ja päivystyksiin rakentuu todellinen moniammatillinen työyhteisö.
  • Mukka, Milla; Kaila, Minna; Salo, Matti (2017)
    BACKGROUND. Ministry of Social Affairs and Health funds university-level research. There is scant evidence on the productivity of EVO-funding. METHODS. The publications and dissertations of EVO-funded researchers at Pirkanmaa Hospital District. The study year was 2008 and the follow up period for publications was five years between 2009-2014. The publications were compared by funding, academic status, age and size of the research group. RESULTS. Research projects got € 3 million of EVO-funding, and they used 96 % of it. Funded projects produced 1899 international publications, 89 domestic publications and 92 doctoral dissertations. The median number of publications was highest during the first four years. The most published researchers were professors and docents. Publishing increased after 40- years of age and began to decline after 60-years of age. Bigger research groups achieved dissertations more likely than the smaller groups. EVO- research funding was used for staff expenditure (68 %), equipment and materials (23 %) as well as services (9 %). CONCLUSIONS Research EVO-funding is an important source for doctoral dissertation projects and for smaller groups. Measuring the effectiveness of research funding and productivity is necessary but requires the development of research infrastructure. ORCID, Open Research and Contributor ID would help to identified researchers and their publications without the uncertainties. Researching the productivity and effectiveness of single source funding is difficult because of the multi-channeled research funding.
  • Saves, Oona (2020)
    Lääkärin tulisi aina tutkia kieli, koska siinä nähtävät muutokset ja oireet voivat viestiä monista paikallisista ja systeemisairauksista. Kielen värin, rakenteen ja liikkuvuuden muutokset voivat olla normaalirakenteen variaatioita tai kertoa esimerkiksi infektioista, autoimmuunisairauksista, hormonaalisista muutoksista, puutostiloista tai kasvaimista. Muutokset kielessä voivat kertoa sairaudesta ja sen aktiivisuudesta sekä etenemisestä. Kaikki kielen pinnat tulisi tutkia sekä palpoida tarkasti ja muutokset dokumentoida. Verikokeista ja biopsiasta on usein apua diagnostiikassa. Kartta-, uurre- ja karvakieli ovat yleensä normaalirakenteen variaatioita mutta ne voivat myös liittyä useisiin tiloihin ja sairauksiin. Kielessä olevat rakkulat ja haavaumat voivat johtua infektioista, autoimmuunisairauksista, syövästä tai limakalvoja ärsyttävistä tekijöistä. Kielessä esiintyvät punaiset ja vaaleat leesiot voivat viitata infektioihin, immuunijärjestelmän tauteihin tai geneettisiin sairauksiin. Leesioita voivat aiheuttaa punajäkälä sekä kandidiaasi tai ne voivat olla suusyöpäriskiä lisääviä leukoplakioita tai erytroplakioita. Punoittava ja sileä kieli voi johtua kandidiaasista, kuivasta suusta tai puutostiloista, joista yleisimmin kobalamiinin tai raudan puutteesta. Kielen pigmenttileesiot voivat olla fysiologisia variaatioita mutta ne voivat johtua myös lääkeaineista tai tulehduksellisista muutoksista. Diffuusit pigmenttileesiot voivat viitata myös oireyhtymiin kuten Laugier-Hunzikerin oireyhmään tai Peutz-Jeghersin oireyhtymään. Yleisin suusyövän esiintymispaikka on kielen reuna, jossa syöpä voi esiintyä vaaleina, punaisina, haavaisina tai koholla olevina muutoksina. Joskus potilas voi kärsiä kiusallisesta kielikivusta ilman näkyviä muutoksia. Tämä saattaa liittyä suupoltteeseen, jonka diagnoosi perustuu muiden kielen kipuilua aiheuttavien syiden poissulkuun. Suupoltteen hoito vaatii usein moniammatillista yhteistyötä.
  • Kiikeri, Mika (2020)
    The evaluation of arguments has not previously been approached from the perspective of cognitive factors that mirror decision-making in real time. This study examined how the reinforcement of intuitive and analytical thinking affects the identification of argumentation errors and the difficulty of choice manifested by evaluators in conflict situations. The results were partly in line with the assumptions: argumentation errors were identified in the context of analytical thinking more efficiently than in the context of intuitive thinking. In part, the results were contrary to assumptions. The effect of strengthening analytical thinking was smaller than expected and was possibly influenced by subjects' expectations of the experimental situation. The reinforcement of intuitive thinking, in turn, led to a seemingly contradictory result, as the difficulty of decision-making seemed to either increase or decrease depending on the evaluation method. Indeed, the results provided support for the view that the time spent by individuals to respond reflects uncertainty in response, whereas moving the mouse reflects the difficulty of decision in a conflicting situation as well as the difficulty of the tasks. The results suggest that the evaluation of arguments can be rapid and relatively certain, even if it simultaneously includes ambivalent features that increase decisional conflict.
  • Patrikka, Leena Marikki (2018)
    Objectives The aim of this study is to examine how desistance affects relationship quality. A high-quality relationship enhances subjective well-being, and the fear of losing their partner might motivate some convicted felons to cease their criminal activity. The effect of both the respondent’s and partner’s antisocial behavior on relationship quality is also considered. This study also examines whether partners’ similarity on desistance moderates the possible effect of desistance. In addition, factors affecting probability of successful desistance are predicted. Methods This study is based on a sample of 1 169 convicted felons, 716 of which were in a relationship at the time of the interview. The average age was 22 years, ranging from 20 to 25 years. 85 % of respondents were men. 59 % respondents reported zero crimes in the past 12 months. Relationship quality was measured with the Quality of Relationship questionnaire and partner’s antisocial activity was measured with the Antisocial Behavior and the Antisocial Influence questionnaires. The quality of the relationship was predicted using seven nesting analysis of variance models. The probability of successful desistance was predicted using logistic regression analysis. Results and conclusions Partner’s reported desistance had the strongest association with relationship quality. The respondent’s own desistance also increased relationship quality. The results did not support the similarity hypothesis. Desistance had an additive effect on relationship quality: more desistance in a relationship meant higher relationship quality. High-quality relationships also increased the odds of successful desistance.
  • Pääkkönen, Saara (2024)
    Tutkimuksen tarkoitus: Anamneesissa ilmenevillä asioilla voi olla suuresti merkitystä potilaan toimenpidekelpoisuuteen ja hoitoon hammaslääkärin vastaanotolla. Monilla sairauksilla on yhteys suun terveyteen, mutta myös päihteiden merkitys suussa esiintyvien sairauksien riskitekijänä on merkityksellinen. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kuinka hammaslääketieteen kandidaatit ja lisensiaatit kysyvät päihdeanamneesia ja onko tottumuksissa heidän välillään eroja. Hypoteesina oli, ettei päihteiden käytöstä kysytä riittävästi esitietoja kysyttäessä. Materiaalit ja menetelmät: Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselytutkimuksena loppuvuodesta 2021 Hammaslääkäripäivien yhteydessä. Linkki lomakkeeseen lähetettiin myös kaikkien Suomen yliopistojen neljännen ja viidennen vuoden hammaslääketieteen kandidaateille sekä Helsingin ja Espoon kaupungin hammaslääkäreille. Tulokset on esitetty prosenttimuodossa. Tilastolliset analyysit laskettiin IBM SPSS Statistics-ohjelmalla (versio 25.0). Tilastollisen merkitsevyyden rajaksi valittiin p<0.05. Tulokset: Kandidaatit kysyivät valmistuneita aktiivisemmin anamneesissa päihteiden käytöstä. Vastauksissa huomattiin eroja eri päihteiden välillä siinä, kuinka aktiivisesti niistä kysyttiin. Tupakoinnista kysyttiin huomattavasti aktiivisemmin kuin huumeiden käytöstä ja toisaalta huumeista kysyminen koettiin kiusallisemmaksi ja haastavammaksi kuin tupakasta ja alkoholista kysyminen. Johtopäätökset: Vastausten perusteella hypoteesi osoittautui oikeaksi eli päihteistä ei kysytä esitiedoissa riittävästi. Eroa kandidaattien ja valmistuneiden välillä kysymisaktiivisuudessa saattaa osaltaan selittää erot valmistuneiden työnkuvissa, kun taas kandityöskentely on pääosin hyvin samankaltaista. Toisaalta opetuksessa myös painotetaan anamneesin tärkeyttä ja kliinisten vuosien kertyessä saattaa sen merkitys hieman unohtua. On tärkeää muistaa päihteiden kokonaisvaltainen vaikutus terveyteen ja potilaiden toimenpidekelpoisuuteen. Anamneesin avulla voidaan kannustaa potilaita päihteettömyyteen ja vaikuttaa näin myönteisesti terveyteen.
  • Mäkelä, Niklas; Kuussaari, Kristiina; Partanen, Airi; Alho, Hannu (2020)
    Background Opioid substitution treatment (OST) has been offered in Finland for over twenty years. The number of patients has steadily increased in the 21st century. In 2015 approximately 3 300 patients were in OST. The objective of this study was to obtain more information about OST and patients in OST. Methods The analysis is based on the 2015 survey on intoxicant-related cases. In the survey all social and healthcare units filled in a questionnaire on any intoxicant related cases during the 24 hours of data collection. In this study 10 844 intoxicant related cases were divided into three groups: patients in OST, other opioid users in the treatment system and other substance users in the treatment system. Results Altogether 1 585 patients in OST were documented. Patients in OST and other opioid users were younger, had more polydrug use and more lifetime intravenous drug use than other substance users. The majority of patients were in the HUCH hospital district. Patients in OST received less services (excluding maintenance treatment) than the other groups. Conclusions The survey captured 48% of the estimated number of patients in OST. Comparing patients in OST and other opioid users the beneficial effects of OST can be observed in this study.
  • Ruoppa, Nina (2016)
    Palliatiivisella sedaatiolla tarkoitetaan potilaan muuten hallitsemattoman oireen lievittämistä tarkoituksellisella tajunnantason alentamisella. Se on tarkoitettu viimeiseksi vaihtoehdoksi kuolevan potilaan hoidossa. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää palliatiivisen sedaation käyttöä ja toteutusmenetelmiä Suomessa sähköpostikyselyin. Käsityksemme mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun asiaa on selvitetty. Tavoitteena oli saada tietoa toteutustavoista, käytön yleisyydestä, sedaatiopäätöksen tekemisestä ja kuolevan potilaan hoidosta ennen palliatiivista sedaatiota. Selvityksemme mukaan palliatiivinen sedaatio on Suomessa harvinaista. Myös palliatiivisen sedaation käsite tuntuu olevan epäselvä sitä toteuttaville lääkäreille. Palliatiivisen sedaation toteutustavat ovat vaihtelevia ja eroavat suosituksista mm. opioidien runsaan käytön osalta. Tutkielman pohjalta on järjestetään seminaari, jossa vaihtelevista käytännöistä voidaan keskustella. Lisäkoulutus palliatiivisesta sedaatiosta kuolevien potilaiden parissa työskenteleville olisi käsityksemme mukaan tarpeen hoitokäytäntöjen yhtenäistämiseksi.
  • Budde, Karri (2020)
    Aims It has previously been established that job strain and psychosocial job resources are considerably multidimensional among Finnish physicians. Psychological network analysis offers the means to investigate many psychosocial work characteristics simultaneously. The aim of this study was to investigate the networks these work characteristics form and to find out whether more strained physicians differ from their less strained colleagues in terms of the nature of these networks. Methods The study sample (N = 2825) was based on the Finnish study project Lääkäreiden työolot ja terveys 2006 (Work environment and health of physicians). Organizational justice, job control, work-home conflict and job strain were measured by self-report items. Confirmatory and exploratory factor analyses were conducted to investigate the structure of these phenomena. The analyses of connections between these phenomena were conducted by estimating regularized partial correlation networks. Results Psychosocial aspects of work were found to be connected in ways that largely validate previous research results. Procedural justice, the feeling of hurry, the feeling of inadequate competence and distractions of workflow were particularly central phenomena. This study found no group differences. Conclusions As it has previously been established, psychosocial work characteristics are a considerably multidimensional entity. Procedural justice is a highly central phenomenon among work characteristics, and it is strongly and positively connected with job control. There were no clear differences in the overall structure and strength of networks between highly strained and less strained physicians. Future network analyses of psychosocial work characteristics should continue to emphasize diverse and valid measurement.
  • Hevossaari, Kari (2020)
    Lääkärin hyvät vuorovaikutustaidot hyödyttävät sekä potilasta että lääkäriä itseään. Ne ovat samanarvoiset kliinisten kädentaitojen ja lääketieteellisen tiedon kanssa. Hyvät vuorovaikutustaidot omaavien lääkärien potilaat saavat parempaa hoitoa ja lisäksi nämä lääkärit voivat itsekin paremmin. Muutos asenteissa vuorovaikutustaitoja kohtaan on viimeisten vuosikymmenien aikana ollut suuri. Niistä on tullut osa niitä perustaitoja, joita valmistuvien lääkärien oletetaan hallitsevan. Samanaikaisesti vuorovaikutustaitojen opetusta osana lääkärien peruskoulutusta on kehitetty ja lisätty. Vuorovaikutustaitojen opetusta on mahdollista purkaa eri osa-alueisiin, mutta mikään yksittäinen opetusmenetelmä ei ole osoittautunut ylivoimaiseksi. Tärkeintä on tarkoin suunniteltu, järjestelmällinen ja monipuolinen koulutus, joka alkaa lääketieteen opintojen alussa ja jatkuu valmistumiseen asti. Opetuksen tulisi koskettaa kaikkia lääketieteen erikoisaloja ja opitut taidot on tärkeää kyetä integroimaan osaksi oikeita kliinisiä potilaskontakteja. Opiskelijoiden edistymistä täytyy seurata opintojen aikana, antaa heille palautetta ja tarjota heille mahdollisuuksia keskustella oppimastaan. Opiskelijat suhtautuvat vuorovaikutuskoulutukseen pääosin myönteisesti. Opettajien omien vuorovaikutustaitojen tulee olla hyvät ja heidän asenteensa näiden taitojen oppimista kannustavaa. Vuorovaikutuskoulutuksen eri menetelmien ja niiden tehon tutkiminen on tärkeää. Tutkimuksesta saatavaa tietoa tulee aktiivisesti levittää niin opiskelijoille kuin opettajillekin. Vuorovaikutuskoulutusta tulee säännöllisesti päivittää, koska yhteiskunta, yleinen arvomaailma sekä käyttäytymisnormit lääkärien ympärillä ovat jatkuvassa muutoksessa.
  • Turunen, Henni (2019)
    Background Gallstones are common in the Western adult population: their incidence is 10-20 %. Half of the patients are asymptomatic when the gallstones are diagnosed. Uncomplicated, symptomatic cholecystolithiasis means that the gallstones generate pain, but the disease has not developed any complications. The treatment for symptomatic patients is cholecystectomy which is normally made in laparoscopy. Despite the operation, pain continues in 28 % of the electively operated patients. The purpose of this systematic review is to find out based on literature whether there is a patient group that does not benefit from the operation or what the characteristics of such patients are. Methods The source of the literature is Ovid Medline database. The research question has been divided into PICO keywords and 790 results have been found. The results have been reviewed by title, abstract, and by the whole text, and the articles that do not fulfil the inclusion criteria have been ruled out. The articles have to concern people minimum of 18 years old that have had their gallbladder removed because of symptomatic, uncomplicated cholecystolithiasis. In addition, some symptom and quality of life parameters must have been asked before and after operation. Eventually, there are 22 articles left that the systematic review is based on. These articles have been reviewed with the Newcastle-Ottawa scale. Results There is no research on the patient group that does not benefit from the cholecystectomy, but there are parameters found that have an impact on the benefit. High-level anxiety increases the risk of continuous pain up to three times higher. Alexithymia and psychologic distress are more common in patients that have continuous abdominal symptoms after the operation. High pain frequency is linked to worse postoperative pain relief. To get the best benefit from the operation, pain symptoms need to be typical and intense, but pain frequency low. Female gender and functional gastrointestinal disorder are connected to worse outcome. Pain duration more than a year, high score in preoperative quality of life questionnaire, and episodic pain predict pain relief after the operation. Discussion According to the systematic review, there is no research on who should not be operated because of symptomatic, uncomplicated cholecystolithiasis. However, some parameters that predict worse operation outcome have been found. Further research on the topic is needed to find out the parameters that determine whether the patients get benefit from the operation.
  • Jokinen, Milla (2020)
    Aims. One of the most common symptoms in aphasia is anomia, or word-finding difficulty. When retrieving words, that one has already learned causes a challenge, it is understandable that learning new ones can be difficult for people with aphasia. Studies have proven, though, that the ability to learn novel words doesn’t necessarily disappear in aphasia, but there is a wide individual variation in the learning ability. Because the ability to learn has been found to correlate with the response to therapy in aphasic individuals, researching learning and understanding it better is important from the clinical point of view. There are a lot of factors that affect learning, and modality could be one of them. In some previous studies, it has been noted that aphasic individuals were only able to learn novel words if they were in a written format. The aim of this study was to find out more about the effect of modality on learning novel words in chronic aphasia, and to compare the learning results of the aphasic individuals with those of healthy control participants. Methods. Two aphasic (AFA1 and AFA2) and two healthy control participants were recruited for this study. The learning experiment consisted of four learning conditions with different input-output modality combinations, meaning that the participants first either read or heard the words, and then either said them out loud or wrote them down. In each condition, there were 15 word-picture pairs to learn. The words were pseudowords and the pictures were black-and-white drawings of ancient farming equipment. Results and conclusions. The results of this study support the earlier results that suggest that even in chronic aphasia, learning novel words is still possible, but there is a lot of variation. In this experiment, AFA1 could learn words well, but AFA2 didn’t really learn them at all. Modality was found to be significant as well, since the learning results even for AFA1 were poor in two of the four learning conditions. Unlike in the previous studies, AFA1’s learning wasn’t dependent on reading the words but on writing them. Though her performance was most successful in the condition where the words were read and then written. In this condition, she learned all the 15 words and her learning was on the level of the healthy control participant. As of now, only few studies have been done on the effect of modality on learning in aphasia, but the results from this study and the previous ones encourage to do more research on this subject. Because a link has been found between learning ability and response to therapy, figuring out the best way to learn for each aphasic individual might also affect the treatment outcomes.
  • Lithovius, Väinö; Saarimäki-Vire, Jonna; Balboa, Diego; Eurola, Solja; Ustinov, Jarkko; Otonkoski, Timo (2019)
    Modeling congenital hyperinsulinism with patient stem cell derived β cells Congenital hyperinsulinism (CHI), caused by mutations in the KATP -channel encoding genes (KATPHI), is a potentially life-threatening disorder of the beta cells. We aimed to create a model of KATPHI based on patient iPSC derived beta-like cells (BLCs) to allow future studies for improved management of KATPHI. Cells were derived from a patient with a homozygous ABCC8V187D -mutation, leading to loss of KATP -channel membrane expression due to loss of the SUR1 subunit, causing diazoxide unresponsive diffuse CHI. The mutation was corrected with CRISPR/Cas9 to enable controlled studies with isogenic cells. Quantification of the in vitro differentiated endocrine populations showed increased differentiation to beta- and delta cells in the SUR1-mutants. The proliferation of insulin positive cells was also increased in the SUR1-mutants. The SUR1-mutant BLCs secreted more insulin and did not respond to KATP -channel acting drugs in vitro. Mice carrying implants of SUR1-mutant islet-like clusters developed hyperinsulinemic hypoglycemia and their grafts failed to shut down insulin secretion during hypoglycemia. In conclusion, we have created a model of KATPHI in vitro and in humanized mice allowing study of pathophysiology and management of KATPHI.
  • Westberg, Anna (2015)
    Målet med denna studie är att studera ett eventuellt samband mellan övervikt under graviditeten och en försämrad funktionsduglighet hos avkomman i vuxen ålder. Vi undersöker ifall fynden är lika för män och kvinnor samt gällande psykisk och fysisk funktionsduglighet. Av intresse är också ifall moderns viktindex påverkar barnets födelsevikt och om det i sin tur har ett samband med avkommans funktionsduglighet, samt ifall socialklass under barndomen påverkar funktionsdugligheten. Studien är en epidemiologisk kohortstudie och en del av Helsinki Birth Cohort Study/Helsingfors födelsekohort. Personernas funktionsduglighet mättes med hjälp av frågor relaterade till funktionsduglighet med RAND-36 frågeformulär. Vi fann att moderns övervikt under graviditeten ökar risken för både en försämrad fysisk och psykisk funktionsduglighet hos män, men inte hos kvinnor. Vidare fann vi att avkommans födelsevikt ökar då moderns viktindex ökar, men att en högre födelsevikt är kopplat till en minskad risk för en försämrad funktionsduglighet. Också socialklassen påverkade fysisk funktionsduglighet hos män.
  • Saksa, Lauri (2016)
    Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, minkälaisia vaikutuksia vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on spiroergometriatutkimuksessa mitattaviin muuttujiin. Aineistona oli kymmenen vapaaehtoista koehenkilöä, joista kullekin suoritettiin spiroergometriatutkimus kahteen otteeseen. Ensimmäisen tutkimus tehtiin normaalitilanteessa, ja toinen koehenkilöiden noudatettua 4 viikkoa modifioitua vähähiilihydraattista Atkinsin dieettiä. Kokeiden tuloksissa oli huomattavissa selkeitä muutoksia koehenkilöiden laskimoveren happo-emästasapainossa ja spiroergometrian ventilatorisissa muuttujissa. Koehenkilöiden elimistöt olivat dieetin jälkeen happamammat ja heillä ilmeni hyperventilaatioon viittaavia tuloksia. Jälkimmäisissä mittauksissa koehenkilöillä oli myös syketaajuus kasvanut, maksimaalisessa hapenottokyvyssä oli nähtävissä pientä nousua ja laktaattipitoisuuksissa maksimirasituksen aikana laskua. Koehenkilöt olivat laihtuneet dieetin aikana keskimäärin 2,15 kg. Tutkimuksessa saadut tulokset sopivat hyvin aikaisempaan tietoon vähähiilihydraattisten dieettien vaikutuksista ja antavat selkeämmän kokonaiskuvan kyseisen dieetin vaikutuksista elimistöön, myös rasituksessa. Dieettiä voi suositella painonpudotukseen, mutta fyysiseen suorituskykyyn sillä ei näytä olevan juurikaan positiivisia vaikutuksia.
  • Järvinen, Elli Katariina (2021)
    Ischemic stroke is a complex disease involving multiple pathophysiological mechanisms. To date, many therapeutic intervention strategies such as anti-inflammatory treatments have been tested, but none of them has been successful. Previous studies have shown that mesencephalic astrocyte-derived neurotrophic factor (MANF) improves stroke recovery and increases the expression of phagocytosis related genes. In this study, the phagocytic and inflammatory effect of monocyte chemoattractant protein 1 (MCP-1), macrophage colony-stimulating factor (M-CSF), complement component 3 (C3), adhesion G protein-coupled receptor E1 (ADGRE1), MER receptor tyrosine kinase (MerTK) and mesencephalic astrocyte-derived neurotrophic factor (MANF) on microglia were studied simultaneously for the first time. The phagocytosis related genes were transiently transfected into a microglial cell line and studied in vitro utilizing phagocytosis assay, fluorescence-activated cell sorting, Western blot and enzyme-linked immunosorbent assay. MCP-1, M-CSF and C3a were shown to enhance microglial phagocytosis without inducing a pro-inflammatory response. In addition, MerTK induces phagocytosis and the synthesis of pro-inflammatory cytokines. In conclusion, the real therapeutic potential of MCP-1, M-CSF, C3a and MerTK in stroke treatment should be further characterized and tested in vivo.
  • Donner, Thomas (2020)
    Research into the gut microbiome has increased in recent decades, in part due to advances in sequencing technologies. A number of different disease processes appear to be linked to disturbances in the microbiome and an increase in intestinal permeability. Thus, different methods of modulating the microbiome and intestinal permeability are of great interest when considering future treatment options for several diseases. The experimental part of this thesis examines the effects of a bacterial strain (Bacteroides Vulgatus) on intestinal permeability using a CaCo-2 cell model. The bacterial strain was chosen because previous research has suggested it has the ability to reduce production of interleukin-8 (IL-8). A reduced production of IL-8 is believed to have anti-inflammatory effects and possibly a positive effect on intestinal permeability.The literature review section of the thesis discusses the relationship between disturbances in the microbiome, increased intestinal permeability and inflammatory reactions, as well as possible ways to modulate these processes. Factors that may affect intestinal permeability are briefly discussed with special emphasis placed on dietary factors. Spondyloarthropathies are discussed as an example of a disease group with possible links to a disturbed microbiome and an increase in intestinal permeability. The results from the experimental part of this thesis suggest that the studied strain of B.vulgatus does not have any appreciable effect on intestinal permeability and is thus unlikely to be used for future therapeutic treatments targeting the microbiome.
  • Paech, Jennifer Bianca (2020)
    Cardiovascular diseases are the leading cause of death globally. Especially pathological cardiac hypertrophy can be a trigger for severe pathological conditions, such as congestive heart failure. Previously, overexpression of vascular endothelial growth factor B (VEGF-B) in cardiomyocytes has been shown to lead to cardiac hypertrophy, but in a reversible, physiological way. Furthermore, VEGF-B overexpression leads to significant expansion of the coronary vascular tree. This study compares transcriptomics of postnatal and adult murine cardiac endothelial cells (ECs) and examines the transcriptional changes in response to VEGF-B transgene, plus the effect of the VEGF-B transgene on recovery of the murine cardiac ECs from myocardial infarction (MI). I analyzed isolated ECs from VEGF-B transgenic and AAV-VEGF-B transduced mice with single-cell RNA sequencing. The markers used for identification of the cell types applies to all experimental groups, although the proportions of cells differ among the conditions. The myocardial VEGF-B transgene promotes EC proliferation during development and boosts endothelial proliferation also in adult mice both in physiological conditions and after MI. Trajectory analysis indicates that ECs from the VEGF-B treated mice follow a distinct trajectory to enter the cell cycle after MI. These results suggest VEGF-B gene therapy as a new tool for coronary vessel remodeling, which could open new perspectives in the prevention and treatment of myocardial infarction.
  • Telivuo-Kupari, Lea Johanna (2018)
    Molaari-inkisiivihypomineralisaatio on kiilteen kehityshäiriö, jossa yhden tai useamman ensimmäisen pysyvän poskihampaan ja mahdollisesti etuhampaiden kiilteessä on läpikuultamattomia vaaleita, kellertäviä tai ruskeita alueita. Kiille on normaalin paksuista, mutta sen mineraalipitoisuus on normaalia alempi. Tämä johtaa kyseisten hampaiden lisääntyneeseen kipuherkkyyteen ja alttiuteen vihlonnalle sekä tiettyjen paikkamateriaalien heikompaan pysyvyyteen. Hypomineralisoitunut kiille on vähemmän kovaa kuin normaalisti ja voi myös lohjeta hampaan puhkeamisen jälkeen. Molaari-inkisiivihypomineralisaatio on tunnistettu 1970-luvulla ja määritelty EAPD:n (European Association of Pediatric Dentistry) toimesta 2001. Molaari-inkisiivihypomineralisaatio voidaan jaotella lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan muotoon. Molaari-inkisiivihypomineralisaation prevalenssi vaihtelee tutkielman aineistossa välillä 0,48%-29,7%. Molaari-inkisiivihypomineralisaatio johtuu virheistä amelogeneesin eli kiilteen kehityksen kypsymisvaiheessa, jolloin ameloblastien tuottama proteiinimuotti ei korvaudukaan tavalliseen tapaan täysin säännöllisen kiderakenteen muodostavilla mineraaleilla. Tämä häiriö on etiologialtaan monitekijäinen, ja taustalla voi olla varhaislapsuuden sairastamista tai ympäristötekijöitä. Molaari-inkisiivihypomineralisaatiohampaiden hoidossa on erityisen tärkeää keskittyä varhaiseen ennaltaehkäisevään hoitoon ja tiheään seurantaan, jolloin vakavammat ongelmat voidaan usein välttää. Korjaavassa hoidossa on hyvä huomioida riittävä kivunlievitys paikallispuuduttein ja sedaatiota ja psykologisia keinoja hyödyntäen. Restauraatiomateriaalin valinta riippuu potilaan iästä, yhteistyökyvystä ja vaurion laajuudesta, mutta lasi-ionomeerit soveltuvat hyvin ainakin väliaikaiseksi paikkamateriaaliksi teräskruunutuksen sekä laboratoriovalmisteisten kultavalutäytteiden ja keraamisten tai komposiittikruunujen ollessa hyviä vaihtoehtoja pysyvämpään restauraatioon. Yhdistelmämuovipaikkauksessa ei saavuteta riittävää sidoslujuutta kiilteen poikkeavan rakenteen ja kemiallisen koostumuksen vuoksi. Molaari-inkisiivihypomineralisaation prevalenssista, etiologiasta ja hoidosta tarvitaan vielä huolellisesti suunniteltuja ja toteutettuja tutkimuksia riittävällä otoskoolla, joissa käytetään yhteisiä diagnostisia kriteerejä vertailukelpoisuuden mahdollistamiseksi.