Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Huopainen, Piia (2020)
    Tutkimuksen tarkoituksena oli vertailla korrelaatioanalyysillä kielen levyepiteelikarsinoomakasvainten suurinta läpimittaa ja invaasiosyvyyttä magneettikuvantamisen ja histopatologian välillä. Lisäksi haluttiin vertailla potilaiden imusolmukestatusta magneettikuvantamisen ja histopatologian välillä. Korrelaatiotietoja voidaan käyttää kielisyöpäpotilaiden leikkaushoitoa suunniteltaessa. Aineisto kerättiin retrospektiivisesti Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) patologian ja radiologian osastojen tietokannoista koostuen kielen levyepiteelikarsinoomatapauksista vuosien 2002 ja 2018 välillä. Analyyseihin otettiin lopulta mukaan 45 kappaletta T1, T2 ja T3 luokiteltuja kielen levyepiteelikarsinoomatapauksia perustuen tarkkoihin valintakriteereihin. Rajausten jälkeen jäljelle jääneiden kielisyöpäkasvainten dimensiot mitattiin ja tarkastettiin uudelleen kokeneiden suuradiologin ja suupatologin toimesta. Asiantuntijat olivat mittaushetkellä sokkoutettuina. Kielen levyepiteelikarsinooman dimensioita verrattiin magneettikuvantamisen ja patologian välillä korrelaation selvittämiseksi. Imusolmukestatus kerättiin sekä magneettikuvista että patologian lausunnoista, jonka jälkeen suoritettiin korrelaatioanalyysi. Korrelaatioanalyyseissä käytettiin Pearsonin korrelaatiota. Sekä tuumorin suurin läpimitta että invaasiosyvyys korreloivat merkittävästi magneettikuvantamisen ja histopatologian välillä. Merkittävä korrelaatio saatiin tuumoreiden koon perusteella alaluokissa T2 ja T3, mutta ei pienten kasvainten luokassa T1. Magneettikuvantamisen herkkyys patologisesti positiivisten imusolmukkeiden havaitsemiseen oli 60% ja tarkkuus patologisesti negatiivisten imusolmukkeiden havaitsemiseen oli 83%. Imusolmukestatusten välillä löytyi kohtalainen korrelaatio, joten status voidaan kuvantamisella määrittää, mutta sitä ei tulisi käyttää ainoana kriteerinä kauladissektiopäätöksissä. Perustuen tehtyihin analyyseihin ja saatuihin tuloksiin magneettikuvantaminen toimii tarkkana työvälineenä kielen levyepiteelikarsinoomapotilaiden hoitoa suunniteltaessa.
  • Viitala, Antti (2021)
    Prospektiivisessa ei-satunnaistetussa faasi-1 tutkimuksessa hoidettiin kymmenen eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua sairastavaa potilasta transuretraalisella ultraääniablaatiolla (TULSA, transurethral ultrasound ablation) reaaliaikaisessa MRI-ohjauksessa. Hoitovastetta arvioitiin uroflowmetrialla, PSA-mittauksilla sekä kattavalla kysymyslomakesarjalla (EPIC-26, IPSS, DAN-PSS, IIEF-5), jotka arvioitiin ennen hoitoa ja 3 kk, 6 kk, 9 kk ja 12 kk aikapisteissä. Eturauhasen MRI-tutkimus suoritettiin ennen hoitoa, sekä 3 kk ja 12kk aikapisteissä. Ennen hoitoa yhdeksän kymmenestä potilaasta oli käyttänyt virtsankulkua helpottavaa lääkitystä, josta kaikki pystyivät hoidon jälkeen luopumaan. Mediaanimuutos 12 kk kohdalla oli eturauhasen radiologisesti määritetyssä tilavuudessa -33%, PSA:ssa -43%, virtsan maksimivirtauksessa Qmax 101% ja IPSS oirekyselyssä -82%. Erektiokyvyssä tai suolen toiminnassa ei havaittu oleellisia muutoksia. Havaituista haittavaikutuksista vakavin oli hoidonjälkeinen epididymiitti joka vaati dreneerauksen yleisanestesiassa. Tutkimuksen puitteissa TULSA-menetelmä vaikuttaa turvallisuusprofiililtaan hyväksyttävältä ja kliinisten hoitotulosten puolesta lupaavalta hoitomuodolta hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvuun.
  • Koivula, Lauri (2016)
    Staphylococcus aureus on yleinen iholla ja limakalvoissa esiintyvä bakteeri. Yleisimmät sen aiheuttamat infektiot ovat iho- ja pehmytkudosinfektiot, mutta verenkiertoon päästyään se voi aiheuttaa myös vaikeampia infektiota, kuten keuhkokuumetta ja sepsistä. Metisilliinille resistentti Staphylococcus Aureus -bakteeri (MRSA) on resistentti kaikille penisilliineille ja muille beetalaktaamiantibiooteille. MRSA on perinteisesti liitetty kuuluvaksi sairaalaympäristöihin. Viime aikoina MRSA-kantoja on kuitenkin enenevässä määrin tavattu myös avohoidon puolella ja niiden on huomattu eroavan ominaisuuksiltaan sairaalassa tavatuista MRSA-kannoista. Tietyt avohoidon MRSA-kannat kykenevät aiheuttamaan infektioita myös täysin terveille yksilöille ja ne leviävät ihmisten välisissä fyysisissä kontakteissa. Erityisesti ne avohoidon MRSA-kannat, joilla on Panton Valentine Leukocidin (PVL) -geeni, aiheuttavat erityisen usein toistuvia iho- ja pehmytkudosinfektioita. Avohoidon MRSA-infektioiden estämiseksi HUS:in infektioklinikalla on annettu toistuvista MRSA-infektioista kärsiville potilaille puhdistus- eli dekolonisaatiohoitoja. Yksi hoitojakso kestää 1-2 viikkoa ja sisältää nenään laitettavan mupirosiinivoiteen, ihon ja hiusten desinfioinnit sekä henkilökohtaisten esineiden puhdistuksen. Mikäli MRSA-kantajuus todetaan myös muualla kuin nenässä, annetaan lisäksi suun kautta otettava antibioottihoito. Puhdistushoito pyritään antamaan aina myös kaikille potilaan kanssa samassa kotitaloudessa asuville ihmisille. Hoidon onnistumista seurataan toistuvasti otetuilla kolonisaationäytteillä ja hoidon epäonnistuttua voidaan antaa uusi hoitojakso. Tämän tutkielman tavoitteena on arvioida käytössä olevan puhdistushoidon tehokkuutta perustuen vuosina 2007–2011 hoidettujen potilaiden kahden vuoden seurannassa saatuihin kolonisaationäytteisiin. Puhdistushoidot aloitettiin yhteensä 170 henkilöllä. Ensimmäisen puhdistushoitojakson jälkeen kahden vuoden seurannassa 72 % potilaista ja 63 % perheistä olivat puhdistuneet MRSA-kantajuudesta. Hoidossa epäonnistuneille potilaille tarjottiin uutta puhdistushoitoa ja toistuvissa hoidoissa valtaosa potilaista ja perheistä pääsivät eroon MRSA-kantajuudesta Se, että potilaalla oli laaja kolonisaatio (myös muualla kuin pelkästään nenässä) ja hänelle jouduttiin sen vuoksi antamaan myös systeeminen antibioottihoito, liittyi tilastollisesti merkitsevästi hoidon epäonnistumiseen (p= 0,002).
  • Arpalahti, Annamari (2020)
    Mukoepidermoidikarsinooma (MEC) on yksi yleisimmistä sylkirauhasten syövistä. Sen pahanlaatuisuusaste vaihtelee kolmella tasolla (matala - keskitasoinen - korkea), jotka määräytyvät WHO:n määrittämien kriteerien mukaisesti. WHO:n painottamien histopatologisten piirteiden tarkastelun tueksi on ehdotettu objektiivisia järjestelmiä, kuten geenifuusiot ja mikro-RNA-profiili. Ehdotukset perustuvat tutkimuksissa selvinneisiin havaintoihin, joissa on todettu tiettyjen geenifuusioiden liittyvän tuumorin pahanlaatuisuusasteeseen, ja mikro-RNA-molekyylien pitoisuuksien poikkeavan syöpäkudoksissa verrattuna normaalikudoksiin. Syövän pahanlaatuisuuden asteen määrittäminen vaikuttaa olennaisesti hoitovalintoihin ja potilaan selviytymiseen. Syövän pahanlaatuisuutta kuvaa muun muassa sen aggressiivisuus, mikä tarkoittaa syövän nopeaa kasvua ja levittäytymistä. Syövän levittäytymistä tyvikalvon läpi ja verenkierron kautta muihin kudoksiin kuvataan termillä invasiivisuus, jonka määrittämiseksi on kehitetty monenlaisia kokeellisia menetelmiä. Nämä menetelmät eroavat toisistaan olennaisimmin kasvualustojensa perusteella. Tämän syventävien opintojen tutkielman tarkoituksena on tarkastella mukoepidermoidikarsinooman (MEC) piirteitä, diagnosointia ja invasiivisuutta. Taustana kerrotaan lyhyesti sylkirauhasista sekä pään ja kaulan alueen syöpien tilastosta ja hoidoista. Lisäksi kerrotaan mikro-RNA-molekyyleistä, sekä esitellään CRISPR-menetelmä ja invasiivisuuden tutkimisessa käytettyjä menetelmiä. Kokeellisessa osuudessa pyrkimyksenämme on selvittää valittujen mikro-RNA- molekyylien (miR-22 ja miR-205) vaikutus MEC:n invasiivisuuteen kahdella eri invaasiokokeella, myooma- ja sferoidikokeilla. Sferoidikokeella saatiin selville, että miR-22- ja miR-205-molekyylien vaimentaminen MEC-soluista vähensi invaasiopinta-alaa. Tuloksemme ovat potentiaalisesti hyödyllisiä sylkirauhassyöpien diagnostiikassa sekä tarkennettujen syöpähoitojen kehityksessä.
  • Hakala, Inna (2021)
    Naisella munasarjojen granuloosasolut ja miehellä kivesten Sertolin solut tuottavat Müllerin tiehyitä surkastuttavaa peptidiä (anti-Müllerian hormone, AMH). Hormonin synteesi alkaa sikiökaudella, jolloin sillä on tärkeä rooli sukupuolielinten kehityksessä. AMH:n vaikutuksesta Müllerin tiehyet surkastuvat, eikä niistä kehity pojalle naispuolisia sukupuolirakenteita. Syntymän jälkeen hormoni säätelee munarakkuloiden kasvua ja estrogeenin muodostumista koko naisen hedelmällisen elämän ajan. Verestä mitattu AMH heijastaa granuloosasolujen määrää ja kuvaa välillisesti munasarjojen jäljellä olevaa munarakkulapopulaatiota eli munasarjareserviä. Sen pitoisuus laskee tasaisesti iän myötä ja menopaussiin mennessä määrä on niin vähäinen, ettei sitä voida enää mitata. AMH:n näytteenottoa ei tarvitse ajoittaa, sillä sen pitoisuus pysyy tasaisena koko kuukautiskierron ajan. Merkkiaineena se reagoi hyvin herkästi munasarjareservin koon muutoksille, sillä granuloosasolut tuottavat sitä jo varhaisissa munarakkuloiden kehitysmuodoissa. Kliinisesti AMH:lla on vakiintunut rooli lapsettomuushoitojen suunnittelussa. Tiedetään, että hormonaalisen yhdistelmäehkäisyn käyttö aiheuttaa AMH-pitoisuuksissa 10 - 30 % laskun. Tutkimuksen tavoitteena oli verrata, miten AMH:n pitoisuus muuttuu eri estrogeeniä (etinyyliestradioli EE ja estradiolivaleraatti EV) sisältäviä yhdistelmäehkäisyvalmisteita käytettäessä. Tutkimukseen osallistuneet perusterveet naiset (n = 59) käyttivät yhdistelmäehkäisy- tai progesteronivalmistetta (dienogesti DNG) yhtäjaksoisesti 9 viikon ajan. Heidät satunnaistettiin kolmeen ryhmään: EV+DNG, EE+DNG ja DNG. Tutkimus toteutettiin Helsingin ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa vuosina 2015 - 2018. Tutkimustulos ei ollut tilastollisesti merkittävä EE- ja EV-ryhmien välillä. AMH-pitoisuus laski odotetulla tavalla estrogeenia saaneiden ryhmissä (EE -20 % vs. EV -8 %). DNG-ryhmässä AMH- pitoisuus ei laskenut.
  • Fu, Yu (2017)
    Parvoviruses are among the smallest known viruses with a genome of ~ 5 kilobases. To date, six parvoviruses have been identified in human samples, with parvovirus B19 and human bocavirus being the only two known human pathogens in this family. Bufavirus, tusavirus and cutavirus are the most recently discovered parvoviruses, all belonging to the Protoparvovirus genus. Bufavirus was predominately discovered in fecal samples of children with diarrhea in Africa, Asia, and Europe. Cutavirus was detected in fecal samples of children with diarrhea in South America and Africa but has also been found in skin biopsies of patients with cutaneous T cell carcinoma and malignant melanoma. Tusavirus was discovered in a stool specimen of one child with diarrhea in Tunisia. At the moment, there are too little data to determine the identity of tusavirus as a human virus. More data and evidence are required to assess the association of the three parvoviruses with human diseases. In this study, a multiplex real-time PCR method was established to facilitate the detection and quantification of the three human-associated protoparvoviruses for further epidemiology and pathobiology study. Differentiation of different viruses was achieved by using three uniquely labeled probes. The multiplex assay was able to detect ≤ 10 copies/μL of bufavirus, tusavirus, and cutavirus plasmid templates simultaneously, with an average efficiency from 100.54% to 103.76%. The assay was applied to assess the prevalence of the three viruses in skin tissues of 93 non-immunosuppressed individuals with contact dermatitis and 137 immunosuppressed transplant recipients. Bufavirus and tusavirus DNA was detected in neither of the cohorts, which might indicate the rarity of the two viruses in skin tissues. Cutavirus DNA was detected in four (2.92%) transplant recipients, but all samples from the non-immunosuppressed group were negative. Among the four cutavirus positive patients, one was diagnosed with squamous cell carcinoma. These findings further support previous discoveries of cutavirus DNA in skin tissues and serve as evidence for the identity of cutavirus as a human virus. However, its association with cancer remains to be further investigated.
  • Rakkolainen, Ilmari (2014)
    Munuaisten akuutti vajaatoiminta (AKI) on vaikeisiin palovammoihin liittyvä komplikaatio, johon liittyy korkea kuolleisuus. Munuaisten vajaatoiminnan diagnostiikassa käytettävät merkkiaineet, kuten kreatiniini ja kystatiini C, toimivat huonosti akuutin vajaatoiminnan varhaisessa tunnistamisessa, eivätkä ne anna spesifistä tietoa vajaatoiminnan syystä. Tällä hetkellä tutkimuskäytössä on noin 10 merkkiainetta, joiden osalta lisätutkimukset ovat tarpeen niiden arvioimista kliiniseen käyttöön. Kliinisessä käytössä olevia merkkiaineita on ainoastaan muutama ja näidenkin osalta lisätutkimukset ovat tarpeen laajempaa käyttöä varten. NGAL on uusista merkkiaineista kaikkein lupaavin tutkimusnäytön perusteella. NGAL reagoi nopeasti akuuttiin vajaatoimintaan, jossa munuaiskudos on vaurioitunut ja pitoisuudet nousevat veressä nopeasti verrattuna perinteisiin merkkiaineisiin.
  • Roininen (os. Mertanen), Saara (2016)
    Munuaisen kehitystä on tutkittu laajasti. Yksi tunnetuimmista munuaisen kehitykseen liittyvistä tekijöistä on gliasoluperäisen neutrotrofisen kasvutekijän (Gdnf) aktivoima Ret-reseptorityrosinikinaasi (Ret). Ret:n aktivaatio aloittaa hiirimalleilla tehdyissä tutkimuksissa uretersilmun haarautumisen. Ret:n puutoksen on taas havaittu aiheuttavan munuaisen täydellisen puutoksen. Toinen munuaisen kehitykseen liittyvistä keskeisistä tekijöistä on hiljattain löydetty pleksiini B2 – reseptori (pleksiini B2), jota aktivoi Semaforiini 4C (Sema 4C). Reseptoriaktivaatio aiheuttaa hiirimalleissa munuaisputken haarautumista – aktivaation puutos puolestaan johtaa munuaisputken haarautumisen vähentymiseen, munuaisen pienikasvuisuuteen ja sikiön kuolemaan. Tutkielmani tavoite on tutkia pleksiini B2:n ja Ret:n välistä vuorovaikutussuhdetta erilaisissa solumalleissa ko-immunopresipitaation (Co-IP) ja Western blot – menetelmän avulla. Käytin tutkimuksessani apinoista eristettyä COS7-munuaissolulinjan soluja, joihin siirsin valmistamiani pleksiini B2 – ja Ret-geenikonstrukteja sisältäviä DNA-plasmideja. Plasmidit sisälsivät aminohappo-tunnisteosan, jolla helpotettiin vasta-ainedetektiota. Tutkimustulokseni viittaavat siihen, että reseptorit vuorovaikuttavat keskenään mallissa, jonka solut yli-ilmentävä pleksiini B2:sta ja Ret:iä. Tulos kannustaa selvittämään jatkossa, millainen tämä vuorovaikutus on biokemiallisesti ja toiminnallisesti muissa solumalleissa ja fysiologisissa pitoisuuksissa hiirten alkioiden munuaissoluissa.
  • Kenttä, Lauri (2016)
    Taustaa: Munuaiskasvainten tavallinen hoito on leikkaus, munuaisen kokopoisto tai osapoisto. Toimenpide voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan, joka lisää merkittävästi valtimosairauksien, sairaalaan joutumisen ja kuoleman riskiä. Tutkimusasetelma: Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka potilaan ikä, sukupuoli, perussairaudet, leikkausta edeltävä munuaisfunktio, kasvaimen koko, suoritettu toimenpide ja postoperatiivinen akuutti munuaisten vajaatoiminta olivat yhteydessä munuaiskasvainpotilaiden leikkauksen jälkeiseen krooniseen munuaisten vajaatoimintaan. Tutkimuksessa analysoitiin HYKS:ssa vuosina 2006–2010 tehdyt munuaiskasvainleikkaukset (N = 628). Tulokset: Munuaisen kokopoistossa vajaatoiminnan riski oli huomattavasti suurempi kuin osapoistossa. Munuaisfunktio ennen leikkausta ja pian sen jälkeen ennustivat myöhempää vajaatoimintaa. Kokopoistossa korkea ikä ja osapoistossa iskemia-aika olivat myös merkittäviä riskitekijöitä. Päätelmät: Munuaisen kokopoistoa tulisi välttää, jos mahdollista. Osapoistossa tulisi pyrkiä lyhyeen iskemia-aikaan. Postoperatiivinen akuutti munuaisten vajaatoiminta ennustaa kroonista munuaisten vajaatoimintaa ja edellyttää seurantaa.
  • Kemppainen, Aapeli (2019)
    Ateroskleroosi on maailmanlaajuisesti merkittävä, hitaasti kehittyvä suurten ja keskisuurten valtimoiden sairaus, jonka komplikaatiot aiheuttavat huomattavan määrän kuolemia ja sairaalahoidon tarvetta vuosittain. Sairautta on pidetty aikaisemmin aineenvaihdunnallisena tilana, jossa verisuonissa kiertävä kolesteroli kertyy verisuonen seinämään, mutta yhä enemmän ateroskleroosi mielletään tulehdukselliseksi sairaudeksi, jossa jatkuva matala-asteinen tulehdus on keskeinen tekijä taudin patogeneesissä. Nykyinen lääkehoito perustuu pitkälti hyperkolesterolemian hoitoon, mutta tulehdusta hoitamalla on myös onnistuttu vähentämään sydän- ja verisuonitapahtumia ja tulevaisuudessa tulehduksen lääkehoito voi korostua. Lipoproteiinien merkitystä ateroskleroosin patogeneesissä ei voida kiistää, sillä ilman sopivaa lipoproteiiniprofiilia (veressä) ei voi tautia kehittyä. Lipoproteiinit kantavat veressä lipidejä ja pääsevät verenkierrosta verisuonen seinämään. Seinämässä lipoproteiinit altistuvat monenlaiselle muuntumiselle. Monet hapettavat tekijät, fosfolipaasi, sfingomyelinaasi sekä muut entsyymit muokkaavat lipoproteiinien, ennen kaikkea LDL:n (low density lipoprotein), rakennetta, jolloin ne sitoutuvat helpommin verisuonen seinämässä solunulkoiseen tilaan, aggregoituvat sekä päätyvät makrofagien fagosytoimiksi. Epätasapaino lipoproteiinien kuljettamien lipidien virtauksessa verisuonen seinämään ja siitä pois johtaa lopulta lipidien kertymiseen. Makrofagit ovat tärkeitä soluja sekä verisuonen seinämän normaalissa aineenvaihdunnassa että ateroskleroosin kehittymisessä. Fagosytoituaan lipoproteiineja makrofagi prosessoi ne ja luovuttaa ylimääräisen kolesterolin eteenpäin. Kun kolesterolia kertyy soluun enemmän kuin mitä se pystyy luovuttamaan, muodostuu vaahtosoluja, jotka sisältävät ylimäärin kolesterolia ja muita lipidejä. Lipoproteiinien kertyessä makrofageihin, ne erittävät tulehdusta edistäviä välittäjäaineita. Endoteelisolut ovat toinen merkittävä solutyyppi verisuonen seinämässä. Ne säätelevät verisuonen läpäisevyyttä ja niihin vaikuttavat erityisesti muiden solujen erittämät välittäjäaineet. Myös lipoproteiineilla on suoria vaikutuksia endoteelisoluihin. Tässä tutkimuksessa altistettiin makrofageja ja endoteelisoluja luontaisille sekä muokatuille lipoproteiineille. Makrofagien osalta tavoitteena oli tutkia, miten lipoproteiinit vaikuttavat niiden interleukiinien (IL) eritykseen ja miten lipoproteiinien koko muuttuu altistuksen aikana. Endoteelisolujen kohdalla selvitettiin myös, miten lipoproteiinit vaikuttivat solujen geenien luentaan. Hapetetun VLDL:n (very-low density lipoprotein) todettiin aiheuttavan IL-1-erityksen makrofageista. Muilla muokatuilla lipoproteiineilla ei löydetty olevan tilastollisesti merkitsevää vaikutusta IL-1- tai IL-18- eritykseen. Endoteelisolut eivät erittäneet kyseisiä interleukiineja vuorokauden lipoproteiinialtistuksen jälkeen. Sekä makrofagit että endoteelisolut pienensivät VLDL:n ja hapetetun VLDL:n partikkelikokoa. LDL-partikkeleiden osalta makrofagit pienensivät lähinnä vain sfingomyelinaasilla muokatun LDL:n partikkelikokoa. Endoteelisolujen geenien luennassa ei havaittu muutosta endoteelisoluille ominaisista geeneistä mesenkymaalisoluille ominaisiin geeneihin, vaikka valomikroskoopilla nähtiin muutos endoteelisolujen morfologiassa.
  • Tonteri, Elina (2021)
    Kohonnut veren triglyseridipitoisuus on keskeisessä osassa monissa kansantaudeissa, kuten metabolisessa oireyhtymässä, tyypin II diabeteksessa ja obesiteetissa. Hypertriglyseridemian on osoitettu olevan itsenäinen riskitekijä ateroskleroottiselle valtimotaudille ja sen komplikaatioille. Hypertriglyseridemiassa verenkierrossa on kohonnut pitoisuus triglyseridirikkaita lipoproteiineja (TGRL), kuten VLDL:a ja kylomikroneja, joiden pilkkoutuessa muodostuu kolesterolipitoisia lipoproteiinien jäännepartikkeleita. Nämä pienet partikkelit pääsevät LDL:n tavoin kertymään verisuonen seinämään, ja siten TGRL osallistuvat ateroskleroottisen plakin muodostumiseen. Hypertriglyseridemia edistää ateroskleroosia myös epäsuorasti vaikuttamalla lipoproteiinien aineenvaihduntaan sekä tulehdussolujen toimintaan elimistössä. Uusia triglyseridipitoisuutta laskevia ja tulehdusta hillitseviä lääkeaineita tutkitaan aktiivisesti sydän- ja verisuonitautien riskin pienentämiseksi. Verisuonen seinämässä TGRL:n jäännepartikkelit ovat alttiita erilaisille modifikaatioille, kuten hapettumiselle ja lipolyysille. Lipolyysissä TGRL:sta vapautuvien rasvahappojen on havaittu olevan tulehdusta edistäviä, ja hypertriglyseridemia on yhteydessä myös koko elimistön matala-asteiseen tulehdukseen. Aikaisemmissa tutkimuksissa modifioitujen lipoproteiinien on havaittu lisäävän makrofagien sytokiinieritystä ja vaahtosolujen muodostumista. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin muokkaamattoman, hapetetun ja lipolysoidun VLDL:n vaikutusta THP-1-soluista erilaistettujen makrofagien interleukiini 1β:n (IL-1β) eritykseen. Näistä ainoastaan fosfolipaasi A2:n (PLA2) avulla modifioitu VLDL lisäsi IL-1β:n eritystä merkitsevästi. Tutkimuksessa havaittiin myös, että lipopolysakkaridin käyttö makrofagien aktivointiin lisäsi THP-1-peräisten makrofagien solukuolemaa. TGRL-partikkeleista vapautuvat PLA2-lipolyysin reaktiotuotteet saattavat edistää paikallista tulehdusta ateroskleroottisen plakin ympäristössä, sillä verisuonen seinämässä tiedetään esiintyvän PLA2-perheen entsyymejä. Lisää tutkimusta tarvitaan PLA2:n vapauttamista lipideistä ja niiden tulehdusta edistävistä vaikutuksista.
  • Eerola, Antti (2023)
    Johdanto: OECD ja EU ovat arvioineet mielenterveyteen liittyvien ongelmien aiheuttavan työelämässä Suomessa lähes 5 miljardin euron vuosikustannuksen. Työn kuormittavuudella on tutkimusten mukaan todettu olevan yhteyttä muun muassa työuupumukseen ja muihin mielenterveysongelmiin. Lapsuuden sosioekonomisella asemalla on havaittu olevan yhteys työn kuormittavuuteen ja mielenterveyteen. Persoonallisuudella on tutkimuksissa puolestaan todettu olevan vaikutuksia työhyvinvointiin. Pro gradu -työssä halutaan selvittää muovaako persoonallisuus lapsuuden sosioekonomisen taustan yhteyttä työkuormitukseen. Syy-yhteyksien parempi ymmärtäminen voi auttaa kohdentamaan toimenpiteitä ja mahdollisia interventioita työn kuormittavuuden ja siitä aiheutuvien kustannusten alentamiseksi. Menetelmät: Tutkimusaineistona on Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimusaineisto, jossa pitkittäisaineistoa on kerätty vuodesta 1980 alkaen. Klusterianalyysin avulla määriteltiin persoonallisuusprofiilit. Logistisella regressioanalyysillä tutkittiin persoonallisuusprofiilien sekä Big 5 persoonallisuuspiirteiden muovaavaa vaikutusta lapsuuden sosioekonomisen taustan ja työkuormituksen välillä. Tulokset: Klusterianalyysin tulosten perusteella löydettiin joustava, viileä ja hauras -persoonallisuusprofiilit. Tulokset vahvistivat neuroottisuuden, joustavan ja hauraan persoonallisuusprofiilin suorat yhteydet korkeaan ja matalaan työkuormitukseen. Uusina merkittävinä havaintoina oli kahden eri persoonallisuuspiirteen muovaava vaikutus yhdessä lapsuuden sosioekonomisten tekijöiden kanssa: erityisesti matala sovinnollisuus lapsuuden matalan sosioekonomisen taustan tilanteessa lisäsi riskiä kuulua korkean työkuormituksen kategoriaan ja matala tunnollisuus lisäsi todennäköisyyttä kuulua matalan työkuormituksen kategoriaan. Pohdinta: Kokonaistarkastelussa havaittiin persoonallisuuspiirteiden muovaava vaikutus työkuormitukseen. Olisi tärkeää pohtia miten sovinnollisuutta lisääviä elementtejä voitaisiin tuoda mukaan jo kouluihin ja varhaiskasvatukseen. Havaintoja voidaan hyödyntää organisaatioissa muun muassa henkilövalinnoissa, esimiestyön kehittämisessä, stressin hallinnassa ja hyvinvoinnin lisäämisessä organisaatioissa.
  • Immonen, Mari (2024)
    Objectives: Persistent physical symptoms (PPS) associated with indoor environment or chronic fatigue decrease patients’ quality of life. In addition, these symptoms contribute to increased healthcare utilization, and they elevate the risk of work disability. However, treatment and rehabilitation of these symptoms is still insufficient in Finland. Previous studies have shown that comorbid illness worry is associated with exacerbated PPS severity. Therefore, this study aims to investigate the effectiveness of individual case formulation combined with a guided internet-based treatment and to explore whether illness worry modifies its effectiveness. Methods: The data for the study has been obtained from a randomized controlled trial (clinicaltrials.gov, ID: NCT04532827) studying the effectiveness of eHealth intervention for PPS associated with indoor environment or chronic fatigue. Those study participants who were randomized into treatment group (n = 50) received treatment as usual combined with individual case formulation and internet-based treatment based on acceptance and commitment therapy. Participants in the control group (n = 53) received only treatment as usual. The effects of the treatment on the severity of somatic symptoms and on self-assessed workability as well as the modifying effect of illness worry were investigated using linear mixed models. The effects were investigated at the end of the treatment as well as at the six- and 12-month follow-ups. Results: The treatment was associated with a reduction in the severity of somatic symptoms at the six- and 12-month follow-ups, and with an improvement in workability at the end of the program as well as at the six- and 12-month follow-ups. Illness worry did not modify the association between the treatment and workability. However, illness worry was associated with more severe somatic symptoms. At the six-month follow-up, there were indications of a modifying effect of illness worry, but the modifying effect was not statistically significant at other follow-up points. Conclusions: Internet-based treatment can be recommended as a first-line treatment and rehabilitation for persons experiencing persistent physical symptoms. However, high illness worry may potentially be one factor that diminishes the effectiveness of treatment, so it should receive more attention in healthcare.
  • Åström, Max (2016)
    INTRODUCTION: Differentiating atypical lipomatous tumours (ALT) and well-differentiated liposarcomas (WDLS), also known as grade 1 liposarcomas (G1LS), from benign lipomas is a common diagnostic problem for pathologists. ALT/WDLS are characterised by amplification of the murine double minute 2 (MDM2) gene and our aim was to investigate if immunohistochemistry for MDM2 can be used to diagnose ALT/WDLS. We also reported treatment and calculated survival rates for patients with grade 1 liposarcomas (G1LS) at Helsinki University Central Hospital (HUCH). METHODS: 25 lipomas, 17 ALT and 21 G1LS were reviewed and initiated for MDM2 immunohistochemistry. For the clinical cohort we included 53 patients with a final diagnosis of G1LS during 1995-2007. RESULTS: The sensitivity of MDM2 immunohistochemistry for ALT and G1LS was 35% and 86%, respectively. The specificity in distinguishing ALT and G1LS from lipomas was 100%. The 5-year local-recurrence free survival (LRFS) for G1LS was 80%, and the 10-year LRFS was 68%. Local recurrence occurred in 16/53 patients. Retroperitoneal and intra-abdominal tumours had a 4.224 times greater risk of local recurrence compared to tumours in the extremities or trunk wall. Only one patient died due to G1LS. DISCUSSION: MDM2 immunohistochemistry is a good supportive method when diagnosing lipomatous tumours. It was highly specific in differentiating ALT and G1LS from lipomas and also relatively sensitive in recognising ALT and G1LS. We reported that G1LS are recurring tumours with tumour site strongly affecting the risk of local recurrence. Despite the high risk of local recurrence, the mortality of G1LS is low.
  • Tanner, Mila (2020)
    Klinefelterin oireyhtymä (KS) on yleisin sukupuolikromosomipoikkeavuus, jossa pojalla on yksi tai useampi ylimääräinen X-sukupuolikromosomi perinteisten X- ja Y-sukupuolikromosomien lisäksi. Mosaiikkimuotoisessa oireyhtymässä osassa soluista on ylimääräinen X-kromosomi ja osassa normaali määrä sukupuolikromosomeja. Klinefelterin oireyhtymä saattaa tulla esiin murrosiässä pienen kiveskoon, rintarauhasen liikakasvun tai erilaisten oppimisvaikeuksien kautta. Aikuisuudessa KS-miehillä esiintyy usein androgeenivajavuutta. KS-poikien murrosiän ajoittumisesta saatava tieto on ristiriitaista. Eurooppalaisen käsityksen mukaan KS-poikien murrosiän ajoittuminen on normaali, kun taas joidenkin Pohjois-Amerikkalaisten tutkimusten mukaan se on viivästynyt. Tavoitteenani oli selvittää klassisen Klinefelterin oireyhtymän XXY-karyotyypin omaavien poikien murrosiän ajoittumista. Keräsin anonyymisoidut potilastiedot KS-poikien murrosiän etenemisestä HUS Lasten ja nuorten toimialalta Klinefelter-diagnoosihaulla vuosilta 2004–2018. Kasvutietojen pohjalta selvitin KS-poikien kasvupyrähdyksen ajoittumista sekä kasvunopeutta kasvupyrähdyksessä. Tämän lisäksi kirjasin ylös tiedot Tannerin P- ja G-puberteettiasteiden ajoittumisesta sekä kivesten mitoista murrosiässä. Analyyseihin hyväksyttiin havainnot ennen testosteronikorvaushoitojen aloittamista. Vertailuaineistona käytin toisaalta Pekka Ojajärven väitöskirjaa Suomalaisen lapsen murrosikä. Toisaalta asetin havainnot P- ja G-asteiden ajoittumisesta äskettäin julkaistuun tanskalaiseen puberteettinomogrammiin. KS-poikien kasvupyrähdyksen ajoittuminen sekä kasvunopeus kasvupyrähdyksessä eivät poikenneet merkitsevästi suomalaisen vertailuaineiston tuloksista. Myös puberteettinomogrammilla P- ja G-asteiden ajoittuminen oli normaalin rajoissa. Nämä tulokset viittaavat siihen, että KS-poikien murrosiän ajoittuminen ja tempo ovat normaalit.
  • Hulmi, Juha; Penna, Fabio; Pöllänen, Noora; Nissinen, Tuuli; Hentilä, Jaakko; Euro, Liliya; Lautaoja, Juulia; Ballarò, Riccardo; Soliymani, Rabah; Baumann, Marc; Ritvos, Olli; Pirinen, Eija; Lalowski, Maciej (2022)
    Syöpäkakeksia on patofysiologialtaan vielä suurelta osin tuntematon, monitekijäinen aineenvaihdunnallinen sairaus, jossa paino ja lihaskudoksen määrä laskevat. Kakeksia vaikuttaa suuren osaan syöpäpotilaista lisäten heidän kuolleisuuttaan ja heikentäen elämänlaatua. Eläinmalleilla lihaskadon estäminen kokeellisella hoidolla, aktiviinireseptorin salpauksella, on parantanut selviytymistä ja vähentänyt lihasmassan katoa, vaikka syöpä itsessään ei ole parantunut. Tutkimuksemme tavoitteena oli selvittää tämän hoidon vaikutusmekanismi, sillä se on tällä hetkellä vielä epäselvää. Tutkimuksessa hiirille injektoitiin suolistosyöpäsoluja (C26) selän rasvakudokseen, mikä aiheuttaa pahanlaatuisen kasvaimen muodostumisen ja nopean lihaskadon. Hiirille annettiin kokeellista hoitoa yhdisteellä, joka estää lihasmassan kasvua rajoittavien proteiinien, aktiviinien ja myostatiinien, kiinnittymistä niiden solureseptoreihin. Havaitsimme laajoissa proteiinianalyyseissa akuutin faasin reaktion, erityisesti Serpina3n-proteiinin, lisääntymisen ja lihaksen mitokondrioiden energiaa tuottavan oksidatiivisen fosforylaation (OXPHOS) komponenttien määrän vähentyneen syöpäryhmässä. Niinpä analysoimme tarkemmin mitokondrioiden aktiivisuutta histokemiallisesti in situ ja määritimme mitokondrioiden energiantuotantoreaktioissa toimivan elintärkeän kofaktorin, nikotiiniamidiadeniinidinukleotidin (NAD+), pitoisuuksia lihaskudoksessa. Mitokondrioaktiivisuus in situ oli osittain heikentynyt syöpäryhmässä, jossa myös NAD+:n ja sen metaboliitin NADH:n määrät vähentyivät. Lisäksi havaitsimme voimakkaan laskun NAD+-biosynteesiin osallistuvan geenin, Nrk2:den ilmaantumisessa. Proteiineista Serpina3n määrä korreloi selkeimmin painonlaskuun, mutta se paljastui ennemmin hoitamattoman kakeksian kuin yleisen lihasmassan biomarkkeriksi. Serpina3n-määrä yhdistyi myös Nrk2:den ilmentymiseen, joka viittaisi yhteyteen lihaksen Nrk2-ekspressiossa ja tulehduksen säätelyssä akuutin faasin reaktion kautta. Aktiviinireseptorin salpauksella pystyimme korjaamaan NAD+-aineenvaihdunnan häiriötä ja lieventämään OXPHOS-muutoksia. Osoitimme tässä tutkimuksessa ensimmäistä kertaa, että syöpäkakeksian taustalla on NAD+-aineenvaihdunnan häiriö ja että aktiviinireseptorien salpauksella voidaan lihaskadon estämisen lisäksi parantaa NAD+-tasoja. Vielä ei tiedetä, vaikuttaako tämä kokeellinen hoito suoraan vai välillisesti NAD+-aineenvaihduntaan. Tulevaisuudessa olisi lisäksi tärkeä tutkia Nrk2:den roolia syöpäkakeksiassa ja selvittää, voidaanko NAD+-esiasteita käyttää syöpäkakeksian hoitona.
  • Al-Emara, Zahraa (2023)
    Background: Musculoskeletal disorders (MSDs) are the leading cause of long sickness absences and early retirement. Dental work is physically strenuous, and many studies have shown a relation between work-related MSDs and dentistry. However, fewer studies have focused on how these complaints affect the work ability of dentists. Objective: This study aimed to determine the relationship between MSD, work ability and sickness absences among Finnish dentists and dental students. Methods: A questionnaire was sent to 1200 dental workers and students, eliciting their age, gender, use of dental loupes, physical exercise, use of health care; and site, length, and frequency of musculoskeletal complaints. Work ability was assessed on the basis of four parameters: work ability score (WAS), future work ability (FWA), self-estimation of MSD-related work disability, and sickness absence days. Results: We received 255 responses to the questionnaire (response rate 21%). The majority (90%), of the respondents had experienced MSD during the past year, but only eleven per cent had been on sick leave. The MSDs correlated significantly with WAS, FWA and MSD-related work disability. The results remained significant after adjustment for age. Age was a strong predictor of declined work ability, but gender, physical exercise or dental loupe use did not have a significant impact. Conclusions: Despite all the ergonomic advances in modern dentistry, the incidence of MSD symptoms remains high. MSDs significantly affect dentists' work ability, but the amount of sickness absence is relatively low, which may indicate a high level of presenteeism.
  • Haveri, Laura (2018)
    Objectives. Consonance and dissonance are basic features of harmonic music and are most likely based on the properties of our auditory system and are discriminated automatically at the level of early information processing. Attentional focus may have an effect on the preattentional discrimination of dissonance. In addition, musical expertise has been shown to affect the processing of musical stimuli on a neural level. However, the effects of musical expertise on early levels of processing and plasticity are not yet known. The aim of this study was to explore whether there are differing effects of musical dissonance on event-related brain potentials (ERPs) between musicians and non-musicians and how the attentional focus might alter the possible effect. A second aim was to find out how musicians and nonmusicians discriminate dissonance in a separate behavioral task. Methods. 16 musicians and 14 non-musicians took part in the study. Electroencephalography (EEG) was used to measure participants’ ERPs, while listening to chords presented in an oddball-paradigm. Two dissonant four-tone chords with different levels of dissonance were presented in a consonant chord context. The chords were presented in a passive condition and in an active listening task. The mismatch negativity (MMN) potential amplitudes were used to investigate pre-attentive discrimination. In addition, participants discriminated the chords according to their dissonance in a behavioral test. Results and conclusions. The dissonant chords evoked MMN responses in both conditions and in both groups. The frontal part of the brain displayed stronger MMN responses to the more dissonant chord. The change of attentional focus had an effect only on the nonmusicians and the MMN response in the passive condition was stronger than the one in the active condition. Both groups performed better than chance in the behavioral test but overall, musicians discriminated dissonance more accurately. The results indicate that dissonance is a musical feature that is discriminated in pre-attentive information processing independent of musical expertise. However, musical expertise seems to facilitate the discrimination processes in a behavioral task.
  • Vinberg, Martta (2017)
    Aims. The aim of this study was to find out how speech and language pathologists use musical methods in speech therapy in Finland. The purpose of the survey was to gather experiences and opinions about this subject. The data was collected in spring 2016. Methods. The survey was made with web-based survey-tool provided by Helsinki University. It was sent to 1209 members of Finnish association of Speech Therapists. The questionnaire was answered by 122 responders (response rate was 10%). There were 25 questions in the survey, with open, closed and combined question types. Open questions were analysed with qualitative methods: answers were categorized and sorted into themes. Closed questions were analysed by quantitative methods by calculating means and frequencies with SPSS-program. Combined questions types were analysed with both methods. Results and conclusions. The responders who had direct speech therapy as part of their job description (N=112) did use diverse musical methods as part of the therapy, but the amount of utilization varied considerably. The methods were used all around Finland, by therapists from different kind of backgrounds concerning the age and the graduate university. Musical methods were used in many patient groups. According to the answers, these methods were especially important if the patient didn't have any kind of speaking ability to use. The most common musical method mentioned was MIT (melodic intonation therapy) which was used by 32% of the responders who did direct speech therapy. The MIT was also the most popular method from which responders would like to have more education of. In the whole sample (N=122), musical methods were used widely in the part of so called indirect or consultative speech therapy, meaning that the speech and language therapists gave recommendations of using music as part of the rehabilitation process at homes, during day care and in the rehabilitation centres. Some responders utilized musical methods also as part of the speech-language assessments. In addition, based on answers the collaboration between speech therapists and music therapists is almost non-existent in Finland. Collaboration with music therapists was hoped. Many responders were interested in the practical education of this subject.
  • Lampinen, Anna (2020)
    Objectives: Stroke is one of the most common causes of long-term adult disability. The fastest recovery occurs during the first months of post-stroke. Still, patients in rehabilitation wards spend most of the time in nontherapeutic activities. There are promising findings on using music listening as part of the rehabilitation of stroke patients in the rehabilitation ward environment. Nevertheless, the implementation of music listening therapy still requires more research. This pilot study was designed to determine usability of music listening devices (MP3 player compared to a tablet computer with Spotify), to evaluate whether music listening can facilitate recovery after stroke and to study the subjective benefits that occur as a result of music listening on stroke patients. Methods: In total 24 subacute phase stroke patients (age 51–82 years) in a rehabilitation ward took part in the study. Patients listened to music using either MP3 device (n = 8) or Spotify on a tablet computer (n = 16). Patients listened to their favourite music for approximately one hour a day, during 2–3 weeks period. Neurological examination and brief cognitive testing were performed at the beginning and the end of the study. Patients filled questionnaires on functioning, quality of life, mood, and motor and cognitive deficits as well as role of music in life and experiences on music listening before and after the music listening intervention. At the end of the study, patients also evaluated the usability of the music listening technology. Rehabilitation ward nurses observed patients during the usage of music listening devices at the beginning, middle and end of the study. Results and conclusions: There were no changes in functioning, quality of life and mood measures, apart from the improvement in the neurological examination compared to pre-examination. There were no differences in the impacts of music listening between groups. The usability of the MP3 player and the tablet computer and Spotify were evaluated as quite good on average by patients and there were no differences between groups in this evaluation. In qualitative analysis, there seemed to occur more problems in the tablet group, but usage became easier over time. Stroke patients felt that music listening was rewarding and beneficial to their recovery and they were eager to recommend music listening as a part of stroke rehabilitation. Stroke patients felt that music listening was useful to them with both devices and beneficial to their rehabilitation. Stroke patients were eager to recommend music listening as a part of the stroke rehabilitation. Based on the results of this study, music listening therapy can be recommended as a part of the rehabilitation of subacute phase stroke patients.