Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Liu, Ville; Sellgren, Lasse; Koskela, Tuomas; Kaila, Minna (2021)
    Background Municipalities are reforming their health and social care services and creating online services to support patient self-treatment and self-care (The Omaolo-project). These include 15 symptom checkers which provide triage. As a result of the completed individual symptom assessment, the patient receives an assessment of the need for treatment of the corresponding symptom, instructions for a treatment site and, if necessary, self-care instructions. This study examines the usability of symptom checkers from the perspective of the patient and the study assistant. Methodology This is a mixed methods study that used data collected in the Omaolo project’s validation of symptom checkers study. Data were collected from 18 primary health care emergency centers throughout Finland. The user answered the questions posed by the symptom checker, after which a nurse familiar with triage assessed the need for treatment of the symptom of the user. The study assistant monitored the completion of the study user's symptom checker. The findings of 350 patient users, nurses, and study assistants were analyzed based on separate completed research forms. Thematic analysis was used to create research themes from the recorded observations of the individuals followed by the preparation of a thematic summary. Results The usability of symptom checkers was mainly assessed as good. However, there were challenges in usability. Relevant concepts (codes) describing the challenges were formed from the free text observations of the research forms. 59 codes were classified under two main themes; user-related challenges and issues related to the symptom checkers. The user-related challenges were divided into a) difficulties in understanding the symptom checkers and their questions, b) poor competence to use online tools, and c) ability to assess one’s health. The issues related to the symptom checkers were divided into a) a need to clarify the terms and questions used in the symptom checker, and b) a need to improve the visual layout and provide better instructions for the user. Conclusions Symptom checkers are acceptable, easy to use, and understandable to most patients. The study identified themes that may impair the availability of symptom checkers. Improving the availability of symptom checkers is likely to improve the process of triage as well as its success. In addition, usability issues can impair a patient's willingness to use symptom checkers.
  • Kääriä, Samuli (2022)
    Potilastietoa on tallennettu vuosisatojen ajan potilaiden hoidon parantamiseksi. Pitkään tätä potilastietoa tallennettiin vain paperisessa muodossa, mutta maailmanlaajuisen tietoteknologisen kehityksen myötä potilastietoa on pystytty tallentamaan myös sähköisesti. Potilastyön tueksi onkin nykyään kehitetty lukuisia sähköisiä potilastietojärjestelmiä, joiden tietoa on pyritty hyödyntämään niin potilaiden hoidossa kuin terveydenhuoltojärjestelmien kehittämisessä. Suomessa terveydenhuoltojärjestelmä on vuosikymmenten saatossa muotoutunut moniulotteiseksi järjestelmäksi, jonka perimmäisenä tarkoituksena on taata terveydenhuollon palvelut kaikille kansalaisille. Järjestelmää ohjaavatkin valtion tasolta lukuisat lait ja säädökset. Lisäksi terveydenhuollon toimijoita, kuten lääkäreitä, ohjaavat omat eettiset periaatteet. Suomessa terveyspalveluiden järjestämisvastuu on toistaiseksi ollut kunnilla, mutta uuden sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä vuodesta 2023 eteenpäin järjestämisvastuu on hyvinvointialueilla. Terveyspalveluiden tuottajina voivat sen sijaan toimia niin julkiset tuottajat kuin yksityiset ja kolmannen sektorin tuottajat. Suomen järjestelmän erityispiirteenä on lisäksi työterveyshuolto, jota ohjaa omat lait ja jonka tuottajina on poikkeuksellisen paljon yksityisiä tuottajia. Moniulotteisen terveydenhuoltojärjestelmän toimivuutta ja laatua on ollut kuitenkin haastava mitata. Mittaamisessa on pyritty hyödyntämään sähköisten potilastietojärjestelmien tietoa, mutta mittaamisessa on keskitytty itse järjestelmän rakenteiden ja toiminnan mittaamiseen. Terveydenhuollon tuottama tulos on sen sijaan jäänyt vähemmälle huomiolle. Tuloksellisuuttakin on lähinnä mitattu järjestelmän tasolla, esimerkiksi mittaamalla hoidon tuottamien elinvuosien lisääntymistä. Viimeaikaisessa terveydenhuollon kehityksessä on noussut esille arvoperusteinen terveydenhuollon johtaminen. Tässä mallissa terveydenhuollon vaikuttavuus ajatellaan yksilöiden kokonaisvaltaisen terveydentilan paranemisena, ja vaikuttavuuden mittaamisessa otetaan huomioon potilaan sairauksien kliininen paraneminen, hoidon potilaalle aiheuttama rasitus sekä potilaan kokema terveyden ja toimintakyvyn lisääntyminen. Tässä tutkielmassa on tarkoituksena tarkastella terveydenhuollon toiminnan mittaamisen haasteita sekä sähköisten potilastietojärjestelmien roolia nykyaikaisessa arvoperusteisen terveydenhuollon johtamisessa.
  • Havu, Roope (2019)
    Selkärankavammat eivät useinkaan ole täydellisiä, vaan niissä jää usein selkärankaan yhteyksiä, jotka koostuvat osin alemmista motoneuroneista, eli aivojen ja lihasten yhteyskohdista. Jäljellejääneet yhteydet ovat kuitenkin usein niin heikkoja, että potilas ei pysty hyödyntämään niitä täysimääräisesti. Siksi yhteyksien vahvistaminen olisi potilaiden toimintakyvyn lisäämiseksi ratkaisevaa. On tiedetty jo pitkään, että kahden ärsykkeen yhtäaikainen kohtaaminen kahden neuronin kohdalla johtaa yhteyden vahvistumiseen, kunhan kohtaaminen tapahtuu millisekuntien tarkkuudella. Parillisessa assosiaatiivisessa stimulaatiossa pyritään hyödyntämään tätä periaatetta. Siinä annetaan aivoihin pään ulkopuolelta magneettipulssi motoriselle korteksille kohtaan, joka ohjaa ihmisen lihaksia samaan aikaan kun toisesta suunnasta annetaan sähköimpulssi. Ärsykkeet pyritään saamaan kohtaamaan alemman motoneuronin kohdalla, jotta tämän toiminta vahvistuisi ja siten selkärankavamman saanut henkilö pystyisi käyttämään lihaksiaan paremmin kuin ennen hoitoa. Menetelmän käytöstä on saatu lupaavia tuloksia erilaisten selkärankavammojen hoidossa. Tämän takia tutkimus parilliseen assosiatiivisen stimulaatioon on tällä hetkellä hyvinkin aktiivista. Koska kyseessä on suhteellisen uusi hoitomuoto, selvitetään tässä kohtaa vielä muuttujia, joilla hoito antaa parhaat tulokset. Syventävässä tutkielmassani selvitin sitä, onko parillisella assosiatiivisella stimulaatiolla aikaansaadun motoristen lihasvasteiden muutoksen kannalta merkitystä, onko jalkaan annetun sähköimpulssisarjan taajuus 100, 200 vai 400 hertsiä. Jo aiemmin oli todettu, että 100 hertsiä on tehokkaampi kuin 25 tai 50 hertsiä. Koehenkilöinä oli terveitä aikuisia. Tutkimukseni tulosten perusteella tilastollisesti merkitseviä eroja ei 100, 200 ja 400 hertsin välillä ollut. Täten 100 hertsiä vaikuttaisi olevan suositeltava taajuus käytettäväksi parillisessa assosiatiivisessa stimulaatiossa.
  • Laitinen, Iida (2018)
    Aivoverenkiertohäiriöt ovat maailmanlaajuisesti merkittävä kuolinsyy, ja niihin liittyy korkea riski pysyvälle vammautumiselle. Valtaosa suomalaisten aivoverenkiertohäiriöistä on aivoinfarkteja. Aivoinfarktin akuuttivaiheen diagnostiikka nojaa vahvasti varhaiseen aivojen kuvantamiseen, jolla saadaan nopeasti poissuljettua monet muut samankaltaisia oireita aiheuttavat tilat. Suomessa epäiltyjen aivohalvauspotilaiden ensisijaisena kuvantamismenetelmänä käytetään pään tietokonetomografiakuvausta (TT-kuvausta) sen nopeuden ja kustannustehokkuuden vuoksi. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää akuuttien kuvantamislöydösten yleisyyttä aivoinfarktin liuotuskandidaateilla ja missä määrin TT-pohjainen kuvantaminen tukee aivoinfarktin varhaisdiagnostiikkaa. Tutkimuksessa arvioimme myös mekaaniseen tukoksen poistoon eli trombektomiaan soveltuvien potilaiden vuosittaista lukumäärää. Tutkimuskohortti koostui potilaista, jotka kuljetettiin ambulanssilla aivohalvausepäilyn vuoksi neurologian päivystykseen akuutteja rekanalisaatiohoitoja varten. Nämä potilaat ovat niin sanottuja liuotuskandidaatteja. Tarkastelimme tässä tutkimuksessa vain niitä potilaita, jotka kuvattiin tulovaiheessa TT-kuvauksella (n=989). Tutkielman tuloksissa kuvataan liuotuskandidaattien sairaalaantulovaiheen kuvantamislöydösten jakaumaa eri diagnoosiryhmissä, sekä niiden suhdetta potilaiden oireiden vaikeusasteiseen, oirekuvan erityispiirteisiin ja heidän perussairauksiinsa. Pyrimme myös arvioimaan luotettavasti trombektomiakandidaattien yleisyyttä sairaanhoitopiirissämme. Vaikka TT-kuvaus on nopea ja suhteellisen edullinen kuvantamismodaliteetti, on TT-kuvantamisesta saatava tieto rajallista erityisesti lieväoireisilla aivoinfarktin liuotuskandidaateilla. Magneettikuvauksen valikoivan käytön lisääminen olisi siten lupaava tapa täsmentää liuotuskandidaattien tulovaiheen diagnostiikkaa. Natiivin TT-kuvan antaman rajallisen tiedon vuoksi myös TT-angiografiatutkimusten lisääminen on tarpeen välittömästä trombektomiasta hyötyvien potilaiden tunnistamisen kehittämiseksi. Tutkimuksemme perusteella aivoinfarktin aiheuttavan tukoksen mekaaniseen poistoon soveltuvia potilaita olisi vuositasolla enemmän kuin toimenpiteitä on viime aikoina tehty.
  • Rissanen, Valtteri (2019)
    Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää osastohoitoa vaatineen akuutin otiitin ja otomastoidiitin aiheuttaman kuulonaleneman palautumistaipumusta HYKS Korva-, Nenä- ja Kurkkutautien klinikassa vuosina 2017-2018. Aihetta on edeltävästi tutkittu hyvin vähän. Hypoteesin mukaan kuulonalenema on laadultaan osittain tai täysin palautuvaa. Tutkimus on rajattu akuutteihin infektioihin. Kroonisemmat infektiot ja sairaudet on rajattu aiheen ulkopuolelle eikä niitä käsitellä tässä tutkimuksessa ollenkaan. Potilasaineisto kerättiin HYKS Korva-, Nenä- ja kurkkutautien klinikan osaston KO6 potilastiedoista. Aineistoon valikoitui yhteensä 24 potilasta. Potilasaineistossa oli 12 miestä ja 12 naista. Lapsia (alle 18v) oli neljä. Sisäänottokriteereinä oli positiivinen A-streptokokkinäyte, vähintään kaksi audiogrammia, vähintään 21 vuorokauden seuranta-aika eikä kuulonalenema saanut johtua muusta syystä, kuten traumasta. Ilmajohtokuulokynnykset paranivat kaikilla mitatuilla taajuuksilla tilastollisesti merkitsevästi. Suurin paraneminen, 42,1 dB tapahtui taajuudella 8000 Hz (p < 0,001). Minimiarvoissa kuulokynnysten paranemista seurannan aikana tapahtui kaikilla muilla taajuuksilla paitsi 250 Hz (paraneminen 1,42 dB, p = 0,85). PTA -arvo parani keskimäärin 32 dB (p < 0,001). Akuutin otiitin tai otomastoidiitin aiheuttama kuulonalenema, tyypistään tai vaikeusasteestaan riippumatta, vaikuttaa tämän tutkimuksen perusteella osittain tai täysin palautuvalta. Paraneminen on tilastollisesti merkittävää joko yksittäisiä taajuuksia (paitsi minimiarvo taajuudella 250 Hz) tai PTA -arvoja tarkastellessa. Tutkimuksen potilasaineisto on varsin suppea ja laajempia tutkimuksia tulosten luotettavuuden lisäämiseksi tarvitaan tulevaisuudessa.
  • Aarni, Anna (2017)
    Tutkielmassa selvitettiin Meilahden sairaalassa gastroenterologian osastolla vuosina 2013-2014 hoidettujen potilaiden hoitomenetelmät ja –tulokset. Lisäksi vertailtiin siklosporiinin ja infliksimabin käyttöä potilaiden hoidossa ja tarkasteltiin, kuinka monelle potilaalle jouduttiin tekemään kolektomia. Potilaita seurattiin vuosi sairaalahoidon jälkeen ja leikkaushoidon osalta 31.5.2016 asti. Osastolla hoidettiin kahden vuoden aikana 63 potilasta, joilla oli yhteensä 82 osastojaksoa. 12 potilaalla oli seurannan aikana useampi osastojakso. Suurimmalla osalla osastojaksoista potilaat saivat lääkityksenä suonensisäistä kortikosterodia (67%). Siklosporiinia annettiin 21% ja infliksimabia 13% osastojaksoista. 23% ei saanut suonensisäistä sterodia, siklosporiinia tai infliksimabia osastojaksolla. Siklosporiinille ja infliksimabille saatiin vaste suurin piirtein yhtä monella potilaalla ja relapsin sai suurin piirtein yhtä moni potilas. Siklosporiini ja infliksimabi vaikuttivat tässä tutkielmassa yhtä tehokkailta, mutta lääkkeitä ei voi suoraan vertailla, koska lääkkeitä annettiin erilaisille potilasryhmille. Siklosporiinia saaneista potilaista jopa 44% sai myöhemmin seurannan aikana infliksimabia. Kolektomia tehtiin 19% osastohoidossa olleista potilaista. Kolektomioista 8% tehtiin samalla osastojaksolla. Luku on kirjallisuuteen verrattuna matala. Suurelle osalle potilaista (92%) oli ennen kolektomiaa kokeiltu siklosporiinia, infliksimabia tai muuta biologista lääkettä ja puolet kolektomiaan päätyneista potilaista oli sairaalahoidossa seurannan aikana useammin kuin kerran.
  • Peltomaa, Aleksi (2023)
    ST-nousuinfarkti on äkillisen sepelvaltimo-oireyhtymän vaarallisin muoto, joka on tyypillisesti seurausta sepelvaltimon täydellisestä tukkeutumisesta. Siinä havaitaan sydänsähkökäyrässä ST-tason nousu. Ensihoidolla on merkittävä rooli ST-nousuinfarktin hoidossa. Potilaalle pyritään ensisijaisesti suorittamaan pallolaajennus. Jos siihen ei arvioida ehdittävän kahden tunnin sisällä ensimmäisestä hoitokontaktista, voidaan aloittaa liuotushoito jo kentällä. Tässä tutkimuksessa arvioitiin Helsingin ST-nousuinfarktipotilaiden sairaalan ulkopuolisen hoidon laatua. Lisäksi etsittiin tapoja kehittää hoidon laadunseurantaa. Tutkimuksen aineisto koostui vuosien 2012–2021 aikana Helsingin ensihoidon hoitamista potilaista, joilla oli ST-nousuinfarktiin sopivat löydökset. Aineisto kerättiin sähköisestä ensihoitokertomusjärjestelmästä. Tutkimuksessa keskityttiin vuoteen 2021, mutta osaa muuttujista tutkittiin lisäksi kymmenen vuoden ajalta. Aineistosta tutkittiin muun muassa kuolleisuutta, hoitokomplikaatioita, hoidon vastetta, hoitoviiveitä ja potilaskohtaisia erityispiirteitä. Tutkimusajanjaksolla pääasiallinen hoitomuoto vaihtui liuotushoidosta pallolaajennukseen. Muita merkittäviä muutoksia ei havaittu. Ulkomaisiin ja kansainvälisiin aineistoihin verraten Helsingin ST-nousuinfarktien ensihoito on laadukasta. Hoidossa pysyttiin suositusten asettamissa hoitoviiveiden enimmäisajoissa muutoin, paitsi liuotushoidon osalta. Tämän selittää liuotushoidon keskittyminen potilaisiin, joille ei ehditä tehdä pallolaajennusta riittävän pian. Tällöin liuotushoito annetaan vasta kardiologin konsultaation jälkeen eikä ensihoidon hoitoprotokollan mukaisesti, mikä pidentää viiveitä. Tutkielman aiheesta nousi esille useampia kysymyksiä, joihin voitaisiin perehtyä tarkemmin. Tutkimuksen perusteella on mahdollista kehittää ST-nousuinfarktipotilaan ensihoidon laadunseurantaa muun muassa rekisteröimällä jatkossa kuljetuksen alkamisen ajankohta sekä tieto mahdollisesta hoidon rajauksesta.
  • Rongonen, Mirjam; Karpakka, Päivi; Mustajoki, Pertti; Sane, Timo; Pietiläinen, Kirsi (2015)
    Lähtökohdat: HYKS:n Meilahden sairaalassa on hoidettu sairaalloista lihavuutta vuodesta 1984 lähtien, mikä mahdollistaa potilasmateriaalin muutoksen, hoidon tulosten ja pysyvyyden tarkastelun lähes kolmen vuosikymmenen ajalta. Menetelmät: Painonhallintaryhmiin osallistuneiden potilaiden painotiedot analysoitiin retro-spektiivisesti. Tietojen tallennus potilasasiakirjoihin oli tehty käsin. Tulokset: Vuosina 1984-2013 ryhmähoitoihin osallistui yhteensä 1 031 henkilöä. Painonhallintaryhmien osallistujien keskimääräinen lähtöpaino on vuosien mittaan noussut 121 ± 23 (SD) kg:sta 142 ± 26 kg:aan (95 %:n LV 115,8-126,6 kg ja 137,3-147,0). Nuorimpien potilaiden lähtöpaino nousi eniten. Ryhmähoidossa käytettiin erittäin niukkaenergiaista (ENE) ruo-kavaliota, joka paransi laihdutustuloksia. Paino laski 6-12 viikon ENE-ruokavalion avulla ensimmäisen 16 viikon aikana keskimäärin 12,1 ± 5,8 % (95 %:n LV 11,7-12,6 %), mutta pyrki nousemaan osalla potilaista pian hoidon päättymisen jälkeen. Vuoden kuluttua seurantapunnitukseen kutsutun ja tulleen 186 potilaan (21 % alkuperäisestä joukosta) paino oli 11,5 ± 10,0 % (95 %:n LV 10,1-13,0 %) matalampi kuin ennen hoidon aloittamista ja 73 %:lla näistä poti-laista paino oli edelleen vähintään 5 % lähtöpainoa pienempi. Ensimmäisen 16 viikon aikana 11 % ei laihtunut, ja 25 % oli keskeyttänyt viikkoon 12 mennessä. Päätelmät: Lihavuuden ryhmähoitoon osallistuneet potilaat ovat yhä lihavampia ja erityisesti vaikeasti lihavien nuorten painonnousu on huolestuttavaa. Vaikean lihavuuden konservatiivisen hoidon tulokset ovat kohtalaisen hyviä, mutta liian moni potilas keskeyttää hoidon. Onnistujien määrän lisääminen, tulosten pysyvyys ja hoitoon sitoutuminen ovat suurimpia lihavuuden hoidon haasteita.
  • Klemetti, Lotta-Maria (2017)
    Introduction: Nurse practitioners handles over one third of Jorvi Hospital's health-care center's patients in emergency aid department. Independently, it takes care of approximately 2800 patients and with doctor consultancy approximately 5500 patients annually. The aim of this study is to clarify if nurses with current education can run receptions in the emergency aid department efficiently and mainly independently, how this practice could be improved and is the triage directing suitable patients to nurses. Methodology: The research material was collected in Jorvi Hospital's Emergency Aid Department with three questionnaires during 2015-2016. Additionally, patient information data regarding 668 patient visits to Jorvi Hospital during 2015 were utilized. Results & conclusions: According to the study, the patients directed to nurse practitioners in emergency aid department are mainly young and healthy patients, whose symptoms do not require heavy laboratory assessments. In questionnaires, personnel mentioned issues with triage and to underline that point, over 10% of nurse practitioners patients are eventually redirected to a doctor's reception. With nearly half of NP's patients, a doctor is consulted. Thus the number of patients managed by nurses independently was fewer than expected and it seems that the existing education is not sufficient for them to run the receptions independently. One improvement would be a more sophisticated triage to avoid directing too difficult patients to nurses. In questionnaires, nurses also required additional education and frequent training to improve their capability to run receptions in emergency aid department. Overall, waiting time for patient has decreased, but it is still falling short of the national target. Personnel sees the nurse practitioners as a positive addition to the hospital's emergency department and feels that it has decreased the workload from doctors.
  • Lanki, Jemina; Simonen, Piia; Putaala, Jukka; Sinisalo, Juha (2022)
    Background To prevent further stroke, patent foramen ovale (PFO) can be closed from patients with cryptogenic stroke, meaning a stroke without an identified cause. Alternatively, medical therapy can be used. Methods Patients with cryptogenic stroke were signed for PFO closure if they were under 60 years old, had an imaging confirmed stroke, and no other obvious reason for the stroke. For older patients PFO closure was performed in case of recurring stroke during medical therapy. PFO closure procedures were initiated at Helsinki University Hospital in 2003. Patients who met the closure criteria until the end of 2019 (n = 238) were included in the study. We followed the patients for a median of 1.2 years (first quartile 1,0; third quartile 2,7). Results The closure procedure was shown to be safe and well tolerated. It was successfully performed on 96 % of patients. Of these patients 97 % underwent the pre-planned follow-up without significant complications or prolonged hospitalisation. After 12 months of planned follow-up, three patients (1.4 %) died and four (1.9 %) developed a new stroke or transient ischemic attack (n = 5; 0.96 %/year). Conclusions Adverse events after PFO closure are rare. PFO closure significantly reduces the risk of recurrent stroke.
  • Lindroos, Emil (2019)
    Denna uppföljningsstudie är en del av FinnDiane-studien som initierades 1997 för att identifiera riskfaktorer hos typ 1-diabetiker som bidrar till utveckling av olika diabetesrelaterade komplikationer. Eftersom det tidigare rått oklarheter vad beträffar adiponektinets samband med det metabola syndromet samt deras gemensamma inverkan för typ 1-diabetiker utan nefropati att insjukna i kardiovaskulära sjukdomar, är denna studies målsättning att undersöka detta. Under en ca 15 års uppföljningstid samlades information i form av anamnestiska uppgifter, klinisk grundundersökning samt blodprov från 1444 typ 1-diabetiker utan nefropati. Medelåldern vid det första FinnDiane-studiebesöket var 34 år och 32 % hade metabolt syndrom. Vi såg ett klart samband mellan adiponektinkoncentrationen och det metabola syndromet, där en lägre adiponektinkoncentraton associerades inte endast med metabolt syndrom, utan även med ökat midjemått, lågt HDL och höga triglycerider. Personer med samtidigt metabolt syndrom och låg adiponektinkoncentration hade en 2,6-faldig risk att insjukna i kardiovaskulär sjukdom jämfört med jämförelsegruppen. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det i framtiden skulle vara skäl att identifiera de personer som lider av det metabola syndromet, samt att bestämma deras adiponektinkoncentration, för att kunna initiera en möjligast effektiv primärprevention.
  • Blomqvist, Johanna (2022)
    Personer med typ 1-diabetes har ökad risk för att insjukna i kardiovaskulära sjukdomar. Målsättningen med studien är att undersöka sambandet mellan kronisk inflammation, metabolt syndrom och kardiovaskulär risk vid typ 1-diabetes. I den här uppföljningsstudien, som är en del av FinnDiane-studien, ingår 2665 personer med typ 1-diabetes utan diabetisk njursjukdom. Klinisk information om deltagarna samlades in under ett basalbesök. Kronisk inflammation undersöktes med hjälp av inflammationsmarkören C-reaktivt protein (hsCRP). Vi observerade ett samband mellan kronisk inflammation och metabolt syndom vid typ 1-diabetes. Alla komponenter av det metabola syndromet, förutom blodtryckskomponenten, hade ett samband med kronisk inflammation. Under en uppföljningstid på ca 17 år insjuknade 7 % av personerna i kardiovaskulär sjukdom. Trots att koncentrationen av hsCRP och prevalensen av metabolt syndrom var högre hos de som insjuknade i kardiovaskulär sjukdom under uppföljningstiden, kunde vi inte påvisa en additiv effekt av kronisk inflammation och metabolt syndrom för kardiovaskulär risk efter beaktande av övriga riskfaktorer. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vid typ 1-diabetes tillägger inte mätning av hsCRP-koncentration hos personer med metabolt syndrom signifikant information om personens risk för att insjukna i kardiovaskulär sjukdom. Studien utesluter dock inte att det kunde löna sig att mäta någon annan inflammationsmarkör för att utvärdera kardiovaskulär risk vid typ 1-diabetes.
  • Pipping, Hugo (2020)
    Bakgrund. Både övervikt och psykisk ohälsa är stora utmaningar för folkhälsan. Båda är riskfaktorer för såväl somatisk ohälsa, inklusive metaboliska sjukdomar, muskuloskeletala sjukdomar, försämrad livskvalitet, funktionshinder och för sjukpension. Likväl är orsakerna bakom både övervikt och psykisk ohälsa många och komplexa. Eftersom psykiska och muskuloskeletala sjukdomar orsakar två tredjedelar av sjukpensioneringarna i Finland, vars utbetalning kostar ca 2,5 miljarder euro per år, är det klokt att undersöka sambanden mellan dessa. Mål. Vårt mål var att undersöka samverkan mellan övervikt och nedsatt psykiskt välbefinnande (common mental disorders) med diagnosspecifik sjukpension bland medelåldersanställda. Metoder. Vi använde oss av de data ifrån Helsinki Health Study-studien som vi fått lov att koppla med registren vid Finlands Pensionsskyddscentral. Vi beräknade riskförhållanden för sjukpensionering bland män och kvinnor uppdelade i fyra grupper enligt kroppsmasseindex (BMI = vikt/längd2) och nedsatt psykiskt välbefinnande (NPV). Grupperna indelades på basis av normalvikt (BMI 18,5–25 kg/m2) och övervikt (≥25 kg/m2), samt om deltagarna mådde psykiskt bra eller led av NPV (General Health Questionnaire-12 poäng ≥3). Vi beräknade riskförhållanden skilt för sjukpensioneringar över lag, för dem på grund av muskuloskeletala sjukdomar och för dem på grund av psykiska problem. Ifrån riskförhållanden beräknade vi synergiindex för att karakterisera interaktionen mellan övervikt och NPV. Resultat. Både övervikt och nedsatt psykiskt välbefinnande var förknippade med en ökad risk för påföljande sjukpensionering. Risken var högst för personer med samtidig övervikt och nedsatt psykiskt välbefinnande. Riskökningen var additiv. Nedsatt psykiskt välbefinnande dominerade sambandet med sjukpension på grund av psykiska störningar, och på motsvarande sätt dominerade övervikt sambandet med sjukpension på grund av muskuloskeletala sjukdomar.
  • Kämäräinen, Maiju (2018)
    According to previous studies, early lexical development has a significant connection to later language skills. With early screening it is possible to recognize children at risk for serious language disorders. However, there are only few screening methods available. The aim of this study was to examine the connection between the results gathered from Sanaseulamethod and later language skills. This master’s thesis is a part of the Communicative Development Inventories –method’s Finnish version’s norming study (Sanaseula-research; responsible leader Docent Suvi Stolt). The participants were 66 full-term children who were examined at the age of two with Sanaseula-method and at the age of five with Boston Naming Test and morphology test. Statistical methods were used to analyze data. The Pearson’s correlation coefficient was used to analyze the correlation between lexical development at age two and language skills at age five. Linear regression was used to analyze the relationship between children’s performance in Sanaseula-method, parent’s education and later language skills. The connection between word combinations at age two and language performance at age five was examined by the aid of ChiSquare Test. According to the results there was a statistically significant correlation between the performance in Sanaseula-method at age two and the performance in Boston Naming Test and in morphology test at age five. Parent’s education was not a significant predictor of a child’s language skills at age five. There was no significant correlation between combining words at age two and later language skills. The results indicate strongly that children’s later language performance can be predicted using the Sanaseula-method.
  • Salonen, Katariina (2021)
    There is a little research of early pre-reading skills, such as rapid naming and letter knowledge. Also the associations between early lexicon and early pre-reading skills have been studied only a little. Earlier studies have shown that lexical development is associated with later language skills, such as development of morphology. Children with typical and small lexicon size at age 2;0 have also differed in other, later language skills. The associations between the composition of the lexicon and other language skills, and pre-reading skills as well, have been studied only a little. The aim of this study was to investigate the associations between the size and the composition of the lexicon at age 2;0 and pre-reading skills at age 3;6. The aim of this study was also to investigate whether children with typical and small lexicon size at age 2;0 differ in their early pre-reading skills. The sample included 50 Finnish-speaking children, which were part of sample in Sanaseula Study. In this study, Finnish version of the Communicative Development Inventories, Toddler version was used to study the size and the composition of the lexicon at age 2;0. LUKIVA-method was used to study pre-reading skills at age 3;6. Associations between the size and the composition of the lexicon and pre-reading skills were studied by using Spearmann’s correlation coefficients. Mann-Whitney U-test was used to study whether children with typical and small vocabulary size differ in pre-reading skills. The size and the composition of the lexicon at age 2;0 were not associated with rapid naming and letter knowledge at age 3;6. Children with typical or small vocabulary size at age 2;0 did not differ in pre-reading skills at age 3;6. Thus, small size of the lexicon at age 2;0 does not seem to be a risk factor for very early pre-reading skills in this study. Pre-reading skills are only developing at age 3;6 so that age might be too early to show the associations between lexicon and pre-reading skills. In future studies it would be interesting to study associations between the size and the composition of the lexicon at age 2;0 and later pre-reading skills, such as pre reading skills at age 5;0 and at age 6;0.
  • Ihalainen, Erika (2023)
    Varhaisen sanaston koostumus kehittyy sanaston määrällisen kehityksen myötä. Sanaston koostumuksen on havaittu kehittyvän omaksuttavasta kielestä riippumatta pääpiirteittäin samantyyppisesti. Aiemmissa tutkimuksissa on löydetty yhteyksiä varhaisen sanaston kehityksen ja muiden kielellisten taitojen kehityksen välillä. Sanaston koostumuksen kehityksen yhteyttä muihin kielellisiin taitoihin on kuitenkin tutkittu vain vähän. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella ilmaistun sanaston koostumuksen kehitystä toisen ikävuoden lopulla sekä sen yhteyksiä ymmärretyn ja ilmaistun kielen kokonaistasoon kaksivuotiaana. Tämän tutkimuksen otos (n = 50) koostui Sanaseula-tutkimushankkeen tutkittavista. Tutkittavat olivat terveitä suomenkielisten perheiden lapsia. Ilmaistun sanaston koostumusta mitattiin 18 ja 24 kuukauden iässä Varhaisen kommunikaation ja kielen kehityksen arviointimenetelmällä. Menetelmästä käytettiin Lapsen kommunikaation kehitys: Sanat, taivutukset ja lauseet -versiota. Ilmaistun sanaston koostumusta tarkasteltiin sanakategorioiden raakapisteiden, word opportunity -pisteiden sekä kokosanamäärästä laskettujen prosentuaalisten osuuksien avulla. Ymmärretyn ja ilmaistun kielen kokonaistasoa mitattiin 24 kuukauden iässä Reynellin kielellisen kehityksen testillä sekä Bayley III -testin kielellisen kehityksen asteikolla. Ilmaistun sanaston koostumuksen sekä ymmärretyn ja ilmaistun kielen kokonaistason välisiä yhteyksiä tutkittiin Spearmanin korrelaatiokertoimien ja lineaaristen regressiomallien avulla. Ilmaistut sanastot koostuivat 18 kuukauden iässä enimmäkseen sosiaalis-pragmaattisista sanoista sekä substantiiveista. Toisen ikävuoden lopulla tutkittavat omaksuivat ilmaistuihin sanastoihinsa erityisesti substantiiveja sekä verbejä. Sosiaalis-pragmaattisten sanojen prosentuaalinen osuus pieneni, kun taas muiden sanakategorioiden prosentuaaliset osuudet kasvoivat toisen ikävuoden lopulla. Ilmaistun sanaston koostumuksen yhteydet ilmaistun kielen kokonaistasoon olivat pääosin vahvempia kuin vastaavat yhteydet ymmärretyn kielen kokonaistasoon. 24 kuukauden iässä mitattu ilmaistun sanaston koostumus korreloi pääosin 18 kuukauden iässä mitattua vahvemmin kahden vuoden iässä mitatun ymmärretyn ja ilmaistun kielen kokonaistason kanssa. Ilmaistun sanaston sanakategorioiden raakapisteet 18 ja 24 kuukauden iässä selittivät yhdessä sukupuolen kanssa ymmärretyn sekä ilmaistun kielen kokonaistasoa kahden vuoden iässä tilastollisesti merkitsevästi. Ilmaistun sanaston koostumus selitti selvästi paremmin ilmaistun kielen kokonaistasoa kuin ymmärretyn kielen kokonaistasoa. Tutkimuksen tulokset tukevat näkemystä, että tyttöjen varhaiset kielelliset taidot ovat keskimäärin poikia paremmat, ja että varhaisessa kielenkehityksessä ilmenee huomattavaa yksilöllistä vaihtelua. Tulokset osoittavat, että varhaisen sanaston koon arvioimisen lisäksi on aiheellista tarkastella myös sanaston koostumusta, sillä näin saadaan tarkempaa tietoa lapsen varhaisista kielellisistä taidoista.
  • Paajanen, Auri (2022)
    Aims. In face-to-face communication, information contained in speech is also transmitted visually via observing articulation movements on the speaker’s lips and face. Silent lipreading is difficult since many of the phonemes of spoken language look visually similar and thus fall within the same viseme categories. Lipreading at single word level requires at least some of the phonemes to be recognized with sufficient accuracy in order for lexical activation to reach the correct target word in the observer’s mental lexicon. Word-level lipreading is also guided by language specific phonotactics, but its’ contribution to lipreading is not well understood. Lipreading ability shows great individual variation in both normal hearing and hearing-impaired populations. There is currently a lack of lipreading assessment tools in logopedic clinical practice in Finland. The aim of this study was to develop a Finnish single word lipreading test that can be delivered via a web application. I examined whether word videos produced in the Huulioluku research project can be used to measure lipreading ability in normal hearing adults and which test procedure appears to be functional. In addition, viseme analysis was used to examine features that contributed to the lipreadability of individual test words. Methods. The lipreading task used in this study consisted of word videos (43 Finnish words containing 2-3 syllables) developed in the Huulioluku research project. The participants (N=60) were normal hearing adults aged from 18 to 50. The data was collected remotely in March 2021 via a web application. Participants viewed silent word videos spoken by a female speaker and indicated which word had been said via a free text response. A point was given to each response that matched the target entirely. Deviation in participants’ scores (max 43 points) and the proportion correct for individual words were analysed. In a qualitative part of the study, the most frequent erroneous responses for each individual word were collected and a viseme comparison between the target and error response was carried out. Results and conclusions. The lipreading test showed great individual variation in the participants’ lipreading ability (score range between 1 and 34). The percentage correct for individual words ranged from 0 to 78 %. A short test of 20 best recognised words also showed great individual variation, with scores ranging from 20 to 1, suggesting that it could be used as such in future test developments. As seen in previous research, words with the least amount of visual competitors in the lexicon were recognized with the most accuracy. Consonants /v/ /p/ and /s/ were highly recognizable, whereas /r/ and /n/ were poorly recognized. The ability to perceive phoneme duration accurately as short/long proved important in recognition of Finnish words. Vowel discrimination was facilitated by a feature in the Finnish language phonotactics – vowel harmony. The words used in the test assessed the ability to lipread Finnish language specific phonological, morphological and prosodic features, which suggests that the 20-word test may be a valid tool.
  • Kettunen, Ursula (2024)
    Tavoitteet. Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan, millaisia sanoihin liittyviä ongelmia 5-vuotiaiden lasten ja heidän aikuisten vuorovaikutuskumppaniensa välisissä keskustelutilanteissa ilmenee ja miten niitä käsitellään. Tutkimuksen kohteena ovat sekä lapsen että aikuisen tekemät itsekorjaukset ja toisen vuoroon kohdistuvat korjausaloitteet yksittäisiin sanoihin liittyen. Erilaisten korjauskäytänteiden avulla pyritään säilyttämään keskustelijoiden välistä yhteistä ymmärrystä. Itsekorjauksilla tarkoitetaan puhujan omaan puheeseen kohdistuvia korjauksia, kun taas toisen puheeseen kohdistuvilla korjausaloitteilla nostetaan esille jotain toisen puhujan puheessa ongelmalliseksi tulkittua. Ilmiötä tarkastellaan kahdessa erilaisessa vuorovaikutustilanteessa, joista toinen on puheterapeuttinen arviotilanne ja toinen äidin ja lapsen välinen leikkitilanne. Lisäksi verrataan, onko sanoihin liittyvien ongelmien esiintymisessä tai käsittelyssä eroa eri vuorovaikutustilanteiden välillä. Menetelmät. Tässä tutkielmassa aineistona oli videoituja vuorovaikutustilanteita neljältä eri lapselta, jokaiselta sekä leikkivuorovaikutustilanteesta että puheterapeuttisesta arviosta. Aineisto on kerätty osana Lapsen kehittyvä kieli ja vuorovaikutus -tutkimushanketta (nyk. COMPAIR). Aineiston analyysi perustuu keskustelunanalyysiin, jonka perusteella aineistosta poimittiin sanoihin liittyvät korjausjaksot. Tulokset ja johtopäätökset. Yksittäisiin sanoihin liittyviä ongelmakohtia nostettiin käsiteltäviksi monista eri syistä. Ongelmia koettiin ja nostettiin käsiteltäviksi enemmän leikkitilanteissa kuin puheterapiatilanteissa. Näitä kohtia käsiteltiin keskustelutilanteissa aikuisen tai lapsen aloittamilla itsekorjauksilla, lapsen tai aikuisen tekemillä toisen vuoron korjausaloitteilla sekä aikuisen tekemillä suorilla korjauksilla. Sanoihin liittyvien korjauskäytänteiden määrässä oli suurta vaihtelua eri lasten vuorovaikutustilanteissa, mikä voi johtua esimerkiksi lapsikohtaisesta vaihtelusta kielellisissä taidoissa tai eri vuorovaikutuskumppaneiden välisistä erilaisista kommunikointityyleistä. Lasten tekemät itsekorjaukset olivat enimmäkseen sanahakuja, joiden lisäksi ilmeni sanan äännerakenteen tuoton haasteisiin liittyviä itsekorjauksia sekä sanan korvaamista toisella sanalla. Aikuiset puolestaan tekivät itsekorjauksia tyypillisimmin korvaamalla sanomansa tai aloittamansa sanan toisella lapselle mahdollisesti helpommin ymmärrettävällä sanalla. Lapset nostivat muutaman kerran aikuisen käyttämän sanan merkityksen ongelmalliseksi keskustelussa. Sen sijaan aikuiset tekivät sanoihin liittyviä toisen puheeseen kohdistuvia korjausaloitteita useimmin liittyen lapsen käyttämän sanan oikeellisuuteen. Vuorovaikutustilanteen yleinen luonne saattoi vaikuttaa sanoihin liittyvien ongelmien ilmaantumiseen sekä niiden käsittelyyn. Tutkimuksen tuloksista saadaan alustavaa tietoa viisivuotiaiden lasten ja heidän aikuisten vuorovaikutuskumppaneidensa tavoista käsitellä erilaisia esiin nousevia sanoihin liittyviä ongelmakohtia erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Sanoihin liittyvien ongelmakohtien selvittely osaavamman vuorovaikutuskumppanin kanssa auttaa lasta uuden sanaston oppimisessa, ja siksi aiheesta on tärkeää saada tutkimustuloksia tyypillisesti kehittyneiden lasten osalta. Ilmiötä on kuitenkin tärkeää tutkia lisää isommilla aineistoilla, jotta tuloksia voidaan yleistää ja myöhemmin hyödyntää puheterapeuttisessa arvioinnissa ja kuntoutuksessa.
  • Mikkola, Anna (2017)
    Sappitieatresia on imeväisten harvinainen ja vakava sappiteitä vaurioittava maksasairaus. Tämän retrospektiivisen tutkimuksen tarkoitus oli kartoittaa sappitieatresiapotilaiden luuston terveyttä ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Potilaiden tiedetään aiempien tutkimusten perusteella olevan riskissä heikentyneeseen luuston terveyteen. Halusimme selvittää mitkä tekijät vaikuttavat luuston terveyteen omassa aineistossamme. Oletimme, että Kasai-leikkauksen ajankohdalla ja leikkauksen jälkeisellä maksan toiminnalla on merkitystä luuston tilaan. Oletimme myös fenobarbitaali-lääkityksen vaikuttavan negatiivisesti luuston kuntoon. Aineistossa oli 40 potilasta, joista kymmenellä oli todettavissa osteoporoosi tai riisitauti. Murtumia oli yhteensä 16 kappaletta. Luustotapahtumia/potilasvuosi oli keskimäärin 0,67. Bilirubiini- ja sappihappoarvojen jääminen koholle oli yhteydessä huonompaan luuston terveyteen (p= 0,031, p=0,008). Maksansiirtoon joutumisella oli myös merkitsevä yhteys lisääntyneisiin luun murtumiin tai patologisiin röntgenmuutoksiin luustossa (p= 0,002). Aineiston kaikista mitatuista D-25-OH-pitoisuuksista alentuneita oli 46,2 %. Alentunut D-vitamiinipitoisuus oli yhteydessä maksansiirtoon joutumiseen (p= 0,050) sekä koholle jääneisiin bilirubiiniarvoihin (p= 0,039). Analyysit tehtiin SPPS-ohjelmistolla. Varhainen ja rutiininomainen luuston terveyden seuranta ja siihen puuttuminen on tärkeää pitkäaikaiskomplikaatioiden ehkäisyssä Kasai-leikatuilla sappitieatresiapotilailla.
  • Turunen, Saana (2014)
    Tutkielmassa pyrittiin selvittämään sarjoittaisesta päänsärystä kärsivien suomalaispotilaiden päänsäryn kliinistä kuvaa sekä heidän ja heidän sukulaistensa migreenitaipumusta. Pyrittiin myös valitsemaan kiinnostavat suvut molekyyligeneettiseen tutkimukseen, jossa selvitetään tunnettujen migreenin alttiusgeenien ja mahdollisten sarjoittaisen päänsäryn omien geenien esiintymistä päänsärkysuvuissa. Tutkimusaineisto (n=50) perustuu kyselylomakkeisiin. Aineistossa naisia oli 60 % ja tupakoitsijoita 37,5 %. Sarjoittainen päänsärky oli erittäin kovaa, kohtauksittaista ja sillä oli vuosi- ja vuorokausirytmi. Sillä, että kohtaus alkoi ja loppui nopeasti oli yhteys (p=0,03). Miehillä oli kohtauksia öisin kello 22-02 useammin kuin naisilla (p=0,03). Naisilla esiintyi enemmän valonarkuutta säryn yhteydessä kuin miehillä (p=0,03). Migreenidiagnoosi oli 40 %:lla potilaista. Migreenistä kärsiviä naisia oli merkittävästi enemmän kuin miehiä (p=0,004). Tutkimustulosten perusteella sarjoittainen päänsärky ei kulje suvuissa stereotyyppisenä vaan sukujen päänsärky on osin sarjoittaista ja osin migreenipäänsärkyä. Molekyyligeneettiseen tarkasteluun löytyi kuusi sukua, joissa jokaisessa kahdella jäsenellä oli sarjoittainen päänsärky. Jatkosuunnitelmana on täydentää aineisto niin, että 300 potilasta sukulaisineen voidaan analysoida molekyyligeneettisin menetelmin.