Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Oksanen, Panu (2015)
    Neonataalikohtaukset ovat yleisimpiä neurologisten häiriöiden ilmentymiä vastasyntyneellä. Kohtauksiin voi liittyä kliinisiä kohtausoireita, mutta ne voivat olla myös kliinisesti täysin oireettomia. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, minkälaisia taustatekijöitä HUS:n alueella hoidettujen vastasyntyneiden lasten neonataalikohtauksiin liittyy. Erityistä huomiota oli tarkoitus kiinnittää kohtausten taustalla ilmenevään etiologiaan. Tämä tutkimus on tyypiltään retrospektiivinen ja käsittää 44 potilaan potilasaineiston. Kaikilla aineiston potilailla esiintyi kohtauksia ensimmäisten 28 elinvuorokauden aikana. Vaikea asfyksia muodostui yleisimmäksi neonataalikohtausten aiheuttajaksi 47,7 % potilaista lievän/kohtalaisen asfyksian ollessa toisiksi yleinen etiologia 15,9 % potilaista. Yhteensä asfyktisia potilaita oli aineistossa 63,6 %. Muita neonataalikohtausten aiheuttajia olivat mm. aivoinfarkti ja aivoverenvuoto. Kliinisiä kohtausoireita esiintyi 47,7 % potilaista.
  • Martamo, Natalia (2018)
    B-ryhmän Streptokokki eli GBS on suoliston normaaliflooraan kuuluva bakteeri, joka on tärkeimpiä vastasyntyneen invasiivisten infektioiden kuten sepsiksen, bakteremian, pneumonian ja meningiitin aiheuttajia. Äideistä 10-30% on oireettomia GBS-kantajia. GBS-kantajan vastasyntynyt altistuu synnytyksen yhteydessä tartunnalle. Vastasyntyneen GBS-tartuntaa voidaan tehokkaasti ehkäistä GBS-kantajaäidille annettavalla synnytyksenaikaisella antibioottiprofylaksilla. Antibioottiprofylaksi kohdennettiin HUS-alueella kantajaäideille 2006-2014 riskitekijäpohjaisen seulonnan perusteella. 2010 riskitekijäpohjaisia seulontakäytäntöjä yhtenäistettiin ja tarkennettiin. 2015 alkaen HUS-alueella siirryttiin kohdentamaan antibioottiprofylaksi kaikille synnyttäjille tehtävän PCR-pohjaisen GBS-pikatestin perusteella synnytyksen yhteydessä. Lisäksi antibioottiprofylaksi voidaan kohdentaa raskausviikoilla 35-37 tapahtuvan GBS-viljelyseulonnan perusteella. Aineisto sisälsi yhteensä 75 vastasyntynyttä ja heidän äitiään. 50 vastasyntynyttä sairasti veriviljelyvahvistetun GBS-sepsiksen, yksi vastasyntynyt kuoli ja 9 vastasyntynyttä vammautui. Lisäksi 13 lapsella epäiltiin kliinisesti infektiota tai sepsistä. Tässä tutkielmassa vertailtiin, miten GBS-sepsiksen ehkäisystrategian muutos 2010 alkaen vaikutti Kätilöopiston, Jorvin ja Naistenklinikan sairaaloissa ajanjaksoilla 2006-2009 ja 2010-2014 GBS-infektiolle altistuneiden vastasyntyneiden kuntoa kuvaaviin Apgar-pisteisiin, napaveren pH-arvoon, virvoittelun tarpeeseen syntymän yhteydessä. Lisäksi tarkasteltiin ehkäisystrategian muutoksen vaikutusta äiti-lapsiparin tulehdusarvoihin tarkastelujaksoilla 2006-2009 ja 2010-2014. Tarkastelussa havaittiin äidin positiivisen veriviljelynäytteen yhteydessä otetun leukosyyttiarvon ja lapsen korkeimman mitatun CRP-arvon tilastollisesti merkitsevä alentuminen jälkimmäisellä 2010-2014 tarkasteluajanjaksolla verrattuna tarkastelujaksoon 2006-2009. Muutosta mahdollisesti selittää 2010 käyttöönotetun systemaattisen riskitekijäpohjaisen seulonnan ansiosta kattavammin kohdistunut antibioottiprofylaksi verrattuna edeltävään 2006-2009 tarkastelujaksoon. Virvoittelun tarpeessa, Apgar-pisteissä ja napaveren pH-arvossa ei voitu havaita tilastollisesti merkittävää eroa tarkastelujaksojen välillä.
  • Lassila, Iris (2023)
    Synnynnäiset aineenvaihduntasairaudet ovat monipuolinen joukko erilaisia metabolisia sairauksia, jotka voidaan jakaa rasvahappoaineenvaihdunnan, aminohappoaineenvaihdunnan, orgaanisten happojen aineenvaihdunnan, ureasyklin sekä hormonitoiminnan häiriöihin. Hoitamattomina ne voivat johtaa henkeä uhkaaviin metabolisiin hätätilanteisiin tai vakaviin kehityshäiriöihin. Seulonta mahdollistaa tautien diagnostiikan jo oireettomassa vaiheessa, jolloin hoito päästään aloittamaan ajoissa. Tällä voidaan turvata lapsen henkinen ja fyysinen kehitys. Suomessa harvinaisia aineenvaihduntasairauksia alettiin seuloa 2-5 vuorokauden ikäisiltä vastasyntyneiltä kantapäästä otettavasta pisaraverinäytteestä loppuvuodesta 2014 alkaen. Seulonta käynnistyi ensin Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä laajentuen vähitellen kaikkiin sairaanhoitopiireihin. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli saada käsitys seulonnan ensimmäisistä vuosista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS). Tutkimuksen aineisto käsittää seulontahälytykset seulonnan alusta loka-marraskuusta 2014 vuoden 2019 loppuun. Hälytyksistä (n = 313) selvitettiin hälytykseen johtanut arvo, vastasyntyneen ikä näytteenottohetkellä, syntymäpaino, raskauden kesto eli sikiöikä, sukupuoli, viive seulontanäytteen otosta tuloksen saamiseen sekä se, johtiko seulontahälytys lisäselvittelyiden myötä diagnoosiin vai oliko kyseessä niin sanottu väärä positiivinen seulontatulos. Tiedot kerättiin anonyymisti excel-taulukkoon. Seulonnassa tulleista hälytyksistä (n = 313) 9,3 % (n = 29) johti joko aineenvaihduntasairauden diagnoosiin tai pidempään seurantaan. Diagnooseja tehtiin kaikista muista tautiryhmistä paitsi orgaanisten happojen aineenvaihdunnan häiriöiden ryhmästä. Eniten vääriä positiivisia seulontahälytyksiä aiheutti koholla oleva 17- hydroksiprogesteronipitoisuus, useimmin ennenaikaisesti syntyneillä vauvoilla. Koko aineistosta 56 % (n = 175) oli ennenaikaisina syntyneiden vauvojen hälytyksiä. Seulontatulokset valmistuivat keskimäärin 6,8 vuorokauden kuluttua näytteen ottamisesta. Vastausajoissa nähtiin positiivista kehitystä, ja vuonna 2019 keskimääräinen vastausaika oli 5,6 vuorokautta.
  • Jokinen, Veera (2023)
    EEG-tutkimus antaa tärkeää tietoa vastasyntyneen aivotoiminnasta, joka voi olla häiriintynyt esimerkiksi hapenpuutteen, asfyksian, keskushermoston infektion tai rakenteellisten poikkeavuuksien takia. Myös äidin raskauden aikainen lääkkeiden käyttö sekä metaboliset oireyhtymät voivat häiritä lapsen aivotoimintaa. Poikkeava aivotoiminta voi ilmetä EEG-tutkimuksessa esimerkiksi poikkeavana taustatoimintana tai epileptiformisina ilmiöinä. Erityisesti epileptiformiset ilmiöt on tärkeä todeta ajoissa, sillä kohtaukset voivat hoitamattomina johtaa vakaviin aivovaurioita. Lisäksi EEG:stä voidaan tunnistaa tiettyjä piirteitä eri kehitysvaiheissa, minkä avulla voidaan seurata lapsen neurologista kehitystä. Tässä tutkielmassa pyritään muodostamaan laaja yleiskuva EEG-tutkimuksen käytöstä Helsingin Lastensairaalassa vuosien 2011-2020 aikana. Tavoitteena on selvittää EEG-tutkimuksen yleisimpiä indikaatioita, löydöksiä ja etiologioita kattavaa tutkimusaineistoa hyödyntäen. Tutkimuksessa kerättyä aineistoa on tarkoitus hyödyntää myös tulevissa tutkimuksissa. Tutkimus on tyypiltään retrospektiivinen ja käsittää 641 potilaan potilasaineiston. Aineistoon valittiin ne vastasyntyneet, joiden ikä tutkimushetkellä oli alle 46 raskausviikkoa. Tutkimus tehtiin BABA-tutkimuskeskuksessa Meilahdessa ja tutkimusaineistona käytettiin Lastensairaalan KNF-osaston toimesta vuosina 2011–2020 tehtyjä EEG-tutkimuksia. Yleisimmät EEG-tutkimuksen indikaatiot tässä aineistossa olivat kohtausepäily ja asfyksia. 62 prosentille vastasyntyneistä oli tehty edeltävästi aEEG-tutkimus, jonka käyttö vaikutti jonkin verran lisääntyneen vuosien 2011-2020 aikana. Tutkimuksista 85 prosenttia lausuttiin poikkeaviksi. Poikkeavista EEG-tutkimuksista 94 prosentilla todettiin yleishäiriö ja 38 prosentilla paikallishäiriö. Yleishäiriöt olivat vaikeusasteeltaan useimmiten keskivahvoja. Purkauksia esiintyi 11 prosentissa kaikista tutkimuksista, joista samanaikaisesti kohtausoireita oli 43 prosentilla. Lopullisista etiologioista yleisin oli asfyksia.
  • Ahrapalo, Lotta (2018)
    Tämän tutkielman tarkoituksena on systemaattisen kirjallisuuskatsauksen kautta tarkastella vastasyntyneiden hengitysvaikeuksien non-invasiiviseen hoitoon liittyvää tutkimusnäyttöä. Suomessa syntyy vuosittain noin 50 000 lasta, joista 5-6 % ennenaikaisena. Täysiaikaisten ja keskosten tavallisimpia sairaalahoitoon johtavia syitä ovat hengitysvaikeudet, kuten keskosen hengitysvaikeusoireyhtymä tai täysiaikaisen ohimenevä hengitysvajaus. Hengitysvajaus johtuu keskosella keuhkojen ja hengityskeskuksen epäkypsyydestä ja täysiaikaisella syynä on usein keuhkonesteen hidas poistuminen. Hengitystä voidaan tukea joko invasiivisesti hengityskoneen avulla tai non-invasiivisin keinoin. Tämän katsauksen kannalta keskeisimpiä non-invasiivisia hengitystukimuotoja ovat nasaalinen ylipainetuki, nasaaliventilaattori ja korkeavirtausviikset. Hengityskonehoito on tehokas tapa avustaa hengitystä, mutta siihen liittyy vakavia haittoja, kuten hengitysteiden vaurioituminen, sepsis ja krooniset keuhkomuutokset. Nykysuositukset ohjaavat valitsemaan ensisijaisesti non-invasiivinen hengitystukimuodon, mikäli vastasyntyneen oma hengitys on riittävää. Non-invasiivisen tuen avulla voidaan lyhentää hengityskonehoidon kestoa käyttämällä sitä apuna koneesta vieroittumisessa tai tiettyjen potilaiden kohdalla konehoito pystytään välttämään kokonaan. Tutkimuksissa pyritään määrittämään ne potilaat, jotka kustakin hoitomuodosta hyötyvät. Tämän katsauksen tutkimukset osoittavat ylipaineen helpottavan ennenaikaisen vieroittumista hengityskonehoidosta pelkkää lisähappea paremmin. Nasaaliventilaattori vaikuttaa ylipainetta tehokkaammalta ja korkeavirtausviikset yhtä tehokkaalta hoidolta kuin ylipaine estämään hengityskoneeseen joutumista uudelleen. Keskosen hengitysvaikeusoireyhtymän ensilinjan hoidossa vastasyntyneisyyskaudella nasaaliventilaattori vaikutti ylipainetta tehokkaammalta, kun taas korkeavirtausviikset johtivat useammin hoidon epäonnistumiseen. Korkeavirtausviikset vaikuttivat soveltuvan parhaiten 30 raskausviikon jälkeen syntyneille, joiden lisähapentarve oli enintään 30 %. (194 sanaa)
  • Vilpponen, Marko (2017)
    Finess-tutkimus on astman, keuhkoahtaumataudin ja hengitystieoireiden esiintyvyyttä ja ilmenemistä selvittävä pohjoismainen tutkimus. Ensimmäisessä 1996 vuonna tehdyssä osatutkimuksessa selvitettiin hengitysteitä ahtauttavien sairauksien ja hengitysoireiden esiintyvyyttä sekä oireita. Vuoden 2016 tutkimuksen tavoitteena oli puolestaan selvittää onko uusia hengityselinsairauksia ilmennyt kuluneen 20 vuoden aikana. 2016 vuoden seurantatutkimukseen kerättiin 8000 hengen kohortti valikoiden iän ja sukupuolen mukaan vastaamaan silloista väestöä. Postikysely lähetettiin 5435 henkilölle, jotka olivat alkuperäisestä väestöotoksesta tavoitettavissa. Vuoden 2016 tutkimuksen tarkoituksena oli lisäksi selvittää Finess-kyselytutkimukseen vastaamattomien taustoja käytettävissä olevan tilastomateriaalin avulla, tutkia vastanneiden keskeisiin tupakointiin ja hengitystiesairauksiin liittyviä asioita sekä selvittää 20 vuoden aikana kuolleiden henkilöiden kuolemansyyt. Toteutettu tutkimus on kolmiosainen ja sen ensimmäisessä osiossa tutkitaan käytettävissä olevien tilastotietojen avulla vuoden 2016 Finess kyselytutkimuksen vastanneita ja ei-vastanneita henkilöitä. Tarkoituksena oli selvittää, onko muuttujilla selkeää vaikutusta vastausosuuteen. Lisäksi tarkastellaan tekijöitä ja syitä jotka johtivat koehenkilön vastaamattomuuteen. Toisessa osassa tarkastellaan koehenkilöiden sairastavuutta muutamien keskeisten kysymysten avulla sekä heidän tupakointitottumuksiaan. Tarkastelussa on huomioitu koehenkilöiden vastauskieli ja vastaustapa. Lopuksi käsitellään tutkimuksen aikana kuolleiden henkilöiden kuolemansyitä ja väestön yleisiä kuolemansyitä. Kuolemansyiden luokittelu perustuu kansainväliseen ICD-10 tautiluokitukseen ja kuolinsyyt on jaettu peruskuolemansyiksi, tilaston peruskuolemansyiksi 54-luokkaisena aikasarjana, välittömiin kuolinsyihin ja 1.-4. myötävaikuttaviin kuolemansyihin. Tuloksissa vertaillaan vastausosuuteen vaikuttavia tekijöitä ja tarkastellaan eri tekijöiden vaikutusta vastaamiseen. Tuloksia vertaillaan kokonaisvastausosuuden, sukupuolen, ikäryhmän, kieliryhmän, kotipaikkakunnan ja kotimaisen kielen mukaan. Tuloksissa esille nousi, että verrattaessa vuoden 1996 tutkimukseen lääkärin toteaman astman sairastavuus oli kasvanut 4,5%. Tämän lisäksi havaittiin, että suurimmat erot vastanneiden ja ei-vastanneiden kesken muodostaneet muuttujat olivat kotipaikkakunta, kotimainen kieli, ikäryhmä ja kieliryhmä. Kyselytutkimukset ovat laajasti käytössä lääketieteellisissä epidemiologisissa tutkimuksissa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli edesauttaa kyselytutkimusten suorittamista, helpottaa vastaajan roolia ja kartoittaa vastausaktiivisuuteen liittyviä tekijöitä.
  • Sinkkonen, Katariina (2015)
    Kyselytutkimus on menetelmä, joka soveltuu laajojen ihmisjoukkojen ominaisuuksien selvittämiseen. Viime vuosikymmeninä väestön vastaushalukkuus kyselyihin on kuitenkin laskenut. Tämä on johtanut huoleen siitä, heikentävätkö matalat vastausprosentit aineistosta saadun tiedon yleistettävyyttä ja luotettavuutta. Toisaalta kyselytutkimusten kustannukset ovat kasvaneet, sillä vastaajien värväämiseen joudutaan käyttämään runsaasti resursseja. Tässä tutkielmassa perehdyttiin yleisesti vastauskadon merkitykseen kyselytutkimuksissa ja kuvattiin keinoja, joilla katoon voidaan vaikuttaa tutkimuksen suunnittelussa ja tiedonkeruussa sekä sitä, miten tapahtunut kato voidaan huomioida tuloksia analysoitaessa. Tutkielmassa esiteltiin vuonna 2007 käynnistetty suomalainen kansainvälisiä adoptioita koskeva kyselytutkimushanke (FinAdo) ja tehtiin aineistosta katoanalyysi. FinAdo-tutkimuksen vastausprosentti oli kohtuullisen hyvä, 55,6 %. Katoanalyysissa verrattiin vastaamatta jättäneitä ja vastanneita toisiinsa. Ryhmät erosivat toisistaan lasten iän (p<0,001), perheiden koon (p<0,001), perheiden äidinkielen (p<0,001) ja lähtömaanosan suhteen (p<0,001). Sen sijaan sukupuolijakauma ei eronnut ryhmien välillä. FinAdo:n vastausprosenttia olisi saatettu saada korkeammaksi esimerkiksi kyselylomakkeistoa keventämällä, mutta näin olisi menetetty arvokasta tietoa. Vastausprosentti yksinään ennustaa huonosti katoharhan määrää tilastoissa. Uusia tilastollisia menetelmiä aineiston edustavuuden kuvaamiseksi kaivataan.
  • Leppo, Maijaliisa (2023)
    Objective: The COVID-19 disease causes long-term symptoms to a proportion of patients, of which fatigue and subjective cognitive impairments have appeared to be common. So far, there is little knowledge about the manifestation and stability of fatigue and subjective cognitive impairments during a longer follow-up period. The association between fatigue and subjective cognitive impairments after the COVID-19 disease has not been studied before at all. The purpose of this study was to investigate the occurrence of fatigue and subjective cognitive impairments two years after the acute phase of the COVID-19 disease and whether there has been a temporal change in the symptoms between three, six and 24 months. In addition, the relationship between fatigue and subjective cognitive impairments was studied two years after the acute phase of the COVID-19 disease. Methods: This study is part of the Recovid-20 project. The sample (n=154) consisted of three groups of patients (intensive care unit n=58, regular hospital ward n=35, isolated at home n=27), who were examined three, six and 24 moths after the acute phase and healthy controls (n=34), who were examined at two time points. The MFI-20- and ABNAS-questionnaires were used as measures. Group differences were assessed with one-way ANOVA and changes in symptoms over time with repeated measures ANOVA. The associations between fatigue and subjective cognitive impairments were studied with linear regression analysis. Results and conclusion: This study showed that COVID-19 patients appeared long-term fatigue and subjective cognitive impairments still two years after the acute phase of the COVID-19 disease regardless of the severity of the acute disease. However, a quarter reported clinically significant subjective cognitive impairments at the two-year follow-up. No temporal change was observed between fatigue symptoms measured at six and 24 months and subjective cognitive impairments measured at three, six and 24 months. Fatigue and subjective cognitive impairments were also strongly associated – the more the patients reported fatigue the more they also reported subjective cognitive impairments.
  • Kallio, Paula (2021)
    Objective: Fatigue is a common symptom of the acute phase of the COVID-19 disease. According to the existing literature, fatigue is also commonly experienced after the acute phase of the disease. Only one study has examined fatigue six months after the acute phase of the COVID-19 so more research on persistent fatigue after the COVID-19 disease is needed. The aim of this study was to explore whether COVID-19 patients have more fatigue six months after the acute phase of the disease compared to controls. In addition, the associations between fatigue and the level of care, duration of the hospital stay, gender, and age were examined. Methods: A total of 175 participants took part in the study. 46 (37 % women) of the COVID-19 patients were treated in the intensive care unit (ICU), 46 (67 % women) in the non-intensive ward and 41 (76 % women) did not receive hospital care. In addition, there were 42 (60 % women) healthy controls. The mean age of the participants was 54 years. Fatigue was measured with the MFI-20 which consists of five subscales: general fatigue, physical fatigue, decreased motivation, decreased activity and mental fatigue. A multivariate analysis of variance was conducted to examine the differences in fatigue between the three patient groups and controls, when the effects of age and gender and their interaction were controlled. A multivariate regression analysis was performed to investigate the association between fatigue and the duration of the hospital stay in the patients who had been hospitalized, when the effects of age and gender were controlled. Results: Participants in the ICU, ward and home groups experienced more fatigue compared to controls six months after the acute phase of the COVID-19 disease. All patient groups differed significantly from controls in general and physical fatigue and the ICU and home groups differed significantly from controls in decreased motivation and activity. There were no differences in mental fatigue between the groups. There were no differences in fatigue between participants in the ICU, ward and home groups, nor was there an association between the duration of the hospital stay and fatigue. There was a significant difference in fatigue symptom profiles between male and female participants. Gender and age also had a significant interaction effect on fatigue: the difference in the profiles for the two genders was highlighted in younger participants. Age, however, had no independent effect on fatigue. Conclusions: In line with previous studies, COVID-19 patients differed from healthy controls in fatigue. As a new finding, it was discovered that patients who had not received hospital care also had persistent fatigue after the acute phase of the COVID-19 disease. This emphasizes the need to take possible fatigue into account regardless of whether the patient was hospitalized in the acute phase of the disease. Future research should focus on identifying risk factors for fatigue experienced after the COVID-19 disease. In addition, it is important to examine how large a percentage of the patients experience clinically significant fatigue.
  • Kotila, Laura (2016)
    Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Meilahden sairaalan vatsaelinkirurgisella osastolla hoidettujen potilaiden taustasairauksien vaikutusta hoitotapaan, hoitojakson pituuteen ja kuntoon hoitojakson päätyttyä. Näin tavoiteltiin parempaa ymmärrystä hoidettujen potilaiden demografiasta, sekä siitä miten potilaan ominaisuudet vaikuttavat hoitojaksoon. Tavoitteena oli saada tietoa, jota voidaan hyödyntää resurssien aiempaa tehokkaammassa ohjauksessa ja hoidon vaikuttavuuden arvioinnissa. Tutkimusaineistona käytettiin osastolla V1P hoidettujen potilaiden sairaskertomustekstejä vuoden 2014 alkupuolelta (N=1611). Teksteistä kerättiin tiedot potilaiden demografiasta: sukupuoli, ikä, taustasairaudet; hoitotavoista: hoitomuodosta; tehohoidon tarpeesta; kuvantamistutkimusten teosta; sekä päätetapahtumasta joka tässä tutkimuksessa on potilaan paluu kotiin), siirtyminen sairaalahoitoon muualle tai kuolema osastohoidon aikana. Taustasairauksien huomioimiseen tutkimuksessa käytettiin Charlsonin komorbiditeetti-indeksiä (CCI). Potilaista suurin osa palasi kotiin, hoito jatkui toisessa sairaalassa 28%:lla, osastolla kuolleita aineistossa oli 1%, tehohoidon tarve oli 1,2%:lla. Keskimääräinen hoitoaika oli 3 vuorokautta. Hoitojakson pidentymisen kannalta merkitsevin tekijä oli ikä (p<0,001). Sairaalahoidon jatkumista toisessa sairaalassa ennustivat ikä (p<0,001) sekä CCI-pisteet (p<0,001). Laparotomia oli itsenäinen riskitekijä kuoleman (p=0,024) ja sairaalahoidon jatkumisen (p<0,001) kannalta.
  • Rautavirta, Eerika (2019)
    Gastroskiisi ja omfaloseele ovat yleisimpiä synnynnäisiä vatsanpeitedefektejä. Niiden seurauksena osa vastasyntyneen viskeraalielimistä työntyy vatsaontelon ulkopuolelle ja defektit vaativatkin korjaavaa kirurgiaa pian syntymän jälkeen. Onnistunut ravitsemuksellinen hoito on merkittävässä osassa potilaiden selviytymisen sekä sitä tukevan kasvun kannalta, ja syntymän jälkeen turvaudutaankin parenteraaliseen ravitsemukseen. Gastroskiisiin ja erityisesti omfaloseeleen liittyy myös muita synnynnäisiä anomalioita, kuten sydänvikoja, keskushermoston häiriöitä ja kromosomianomalioita. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Helsingin Lasten ja nuorten sairaalassa hoidettujen gastroskiisien ja omfaloseelten määrä, liitännäisanomaliat, leikkausmenetelmät ja lyhyen aikavälin hoitotulokset. Tuloksia vertailtiin soveltuvin osin muualla tehtyihin vastaaviin tutkimuksiin. Tutkimuskohteena olivat kaikki syntymästään asti Helsingissä hoidetut, vuosina 2006-2018 syntyneet lapset, joilla oli gastroskiisi tai omfaloseele. Yhteensä 48 gastroskiisin ja 35 omfaloseelen aineistosta kerättiin tietoa retrospektiivisesti potilaskertomuksista ja tulokset koottiin taulukoiksi. Isoloitujen gastroskiisien kohdalla sairaalahoidon keston mediaani oli 26 päivää ja täysi enteraalinen ravitsemus saavutettiin 22 päivässä. Potilailla, joilla gastroskiisiin liittyi atresia, volvulus, perforaatio tai nekroosia, sairaalahoidon keston mediaani oli 100 päivää ja täysi enteraalinen ravitsemus saavutettiin 99 päivässä. Omfaloseelet korjattiin joko suoralla tai vaiheittaisella sululla. Vaiheittain suljetut omfaloseelet olivat suurempia ja näillä potilailla sairaalahoidon keston mediaani (45 päivää) oli pidempi kuin suoraan korjatuilla (7 päivää). Liitännännäisanomalioita esiintyi gastroskiiseistä 6 %:lla ja omfaloseeleillä 49 %:lla. Mortaliteetti gastroskiisissä oli 2 % ja omfaloseelessä 11 %.
  • Malkamäki, Kristiina (2020)
    Objectives: Temperament traits have been associated with externalizing symptoms both cross-sectionally and longitudinally at different stages of childhood. However, the amount of longitudinal studies to date is limited. It is also unclear whether temperament traits assessed as early as in infancy predict externalizing symptoms longitudinally. Also, research is needed about how change and stability in temperament traits are associated with externalizing symptoms. The aim of this thesis is to study whether early temperament traits, assessed between the ages of 4.76–12.39 months, and their stability and change between the ages of 4.76–12.39 months and 7–11 years predict externalizing symptoms between the ages of 7–11 years. Methods: The samples of this study were from the Prediction and Prevention of Preeclampsia and intrauterine growth restriction (PREDO) project. The main subsample (N=919) included children whose mothers had filled the Infant Behavior Questionnaire Revised (IBQ-R) when the child was 4.76–12.39 months old, the Temperament in Middle Childhood Questionnaire (TMCQ) when the child was 7–11 years old and both the Child Behavior Checklist (CBCL) and Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) when the child was 7–11 years old. A second subsample (N=581) included children who also had paternal reports of the IBQ-R collected between the ages of 5.19–11.89 months. The associations between temperament traits, their stability and change and externalizing symptoms were investigated with linear regression analysis. Maternal education, age, relationship status, depressive symptoms and child sex and age were controlled for in the analyses. Results and conclusions: Higher levels of externalizing symptoms were predicted by higher levels of infant negative emotionality and lower levels of infant orienting/regulatory capacity. The associations were explained by small to moderate rank-order stability between infancy and middle childhood. However, the associations were small and not completely independent of covariates, informants or the questionnaires used to measure externalizing symptoms. At school age, a change toward higher levels of negative emotionality, higher levels of extraversion or lower levels of effortful control from infancy was associated with higher externalizing symptoms independent of covariates. As a new finding, infant and school age levels of extraversion were found to have moderating effects on each other’s associations with externalizing symptoms. The results are in line with previous literature suggesting that the predictive utility of temperament traits in infancy on externalizing problems in school age is limited. The development of temperament traits over time appears to be more relevant to externalizing symptoms in school age than their levels in infancy. More longitudinal research of the association between temperament trait stability, change and externalizing symptoms is needed, preferably including multiple informants and assessments.
  • Puro, Kaisa (2020)
    Objectives. Temperament refers to person’s innate and relatively stable tendencies to react and act. Previous studies suggest that various temperamental traits are associated with learning later in childhood but less is known about the effects of infant temperament on learning early in childhood, and the evidence is somewhat contradictory. In this study, temperament is examined via three dimensions, surgency, negative affectivity, and regulation. The dimension of regulation is related to processes of attention, of which involuntary attention shift is of interest in this study. The research question is whether the dimensions of temperament assessed in infancy either alone or through the mediating effect of involuntary attention shifting are related to a child’s information processing skills at 28 months of age. It is assumed that an easily distractible baby may not be able to benefit from learning situations with an adult as effectively as a baby with more stable temperamental traits. Methods. The research data was gathered in the Lukivauva follow-up study, which examines the child’s linguistic development and hereditary risks of reading difficulties from birth. Approximately 200 families were recruited to the Lukivauva project during 2015–2017 before the birth of their children, and 73 of these children were selected to participate in this study. At six months of age, parents assessed the child’s temperament with an IBQ-R-VSF questionnaire and children’s involuntary attention shift was assessed with an EEG auditory test of novel-sounds. When children were 28 months of age, their auditory information processing performance was assessed with Reynell’s test and visuo-spatial performance with WPPSI-III-test. Results. Of the three dimensions of temperament and the measures of cognitive performance the only statistically significant association emerged between stronger negative affectivity and poorer visuo-spatial performance. P300 response was not associated with any of the dimensions of temperament and it did not predict auditory or visuo-spatial information processing skills in toddlerhood. Conclusions. The temperamental dimensions of six-month-old infants do not appear to be associated with involuntary attention shifting. Similarly, the temperament of the infant or involuntary attention shifting do not appear to be related to information processing in toddlerhood. The associations between temperament, attention processes, and learning in early childhood require further research. It is important to consider other developmental factors as well and their effects on the relationship between temperament, attentional processes, and learning.
  • Laine, Julia (2019)
    Objectives. There is some evidence about the association between children’s temperamental traits assessed in the beginning of the toddlerhood and later psychiatric disorders but only few studies have the association between infant’s temperamental traits and later psychiatric disorders. Most of the studies have studied the associations between difficult temperamental profile and much less research has been done on the association between infant’s main and lower order temperamental traits and later psychiatric symptoms or disorders. One of the most crucial limitation in previous studies has been the use of the same informant (usually mother) when assessing both infant’s temperament and later psychiatric symptoms. The objective of this study was to investigate the associations between infant’s temperamental traits and later childhood (7-11 years old) psychiatric disorders while controlling for the maternal education, mental disorder and attachment representations. Methods. The data in this study consisted of the children who participated in the Prediction and prevention of preeclampsia and intrauterine growth restriction (PREDO) longitudinal study and whose data about childhood psychiatric disorders and at least one of the main temperament traits in infancy (N=2600). Infant’s temperamental traits were assessed by mothers using the Revised Infant Behavior Questionnaire (IBQ-R) when the child was six months old on average. The data about childhood psychiatric disorder until the year 2016 was gained from the social welfare and healthcare register (Hilmo). Maternal attachment representations towards her infant were evaluated using the Maternal Postpartum Attachment Scale (MPAS) -questionnaire. The associations between infant’s temperamental traits and later childhood psychiatric disorders were examined with Cox Regression analysis. Results and conclusions. Some of the results of this study were in accordance with the previous research and some results were controversial. In contrary with the previous research, there was an association between infant’s higher self-regulation and having any childhood psychiatric disorder, hyperactivity disorder and behavioral disorder. The higher scores of a lower order trait of the self-regulation, the duration of orienting, was associated with any childhood psychiatric disorder or more specifically hyperactivity disorder. High scores of the duration of orienting might imply problems with shifting attention intentionally between objects. In contrary with the previous research, higher negative emotionality did not have an impact on later behavioral or hyperactivity disorders but did have association with later emotional disorder. Higher extraversion was associated with later emotional disorder but not with the behavioral disorder in contrary with the previous research. On the other hand, in accordance with previous research higher extraversion was associated with the higher risk for hyperactivity disorder. In accordance with hypothesis, maternal education, psychiatric disorder and attachment representations did have weakening influence on the association between infant’s temperamental traits and later psychiatric disorders. The results support the notion that the temperamental traits early in life have an impact on psychological development and psychopathology. The results also show the importance of considering the early social and emotional interaction environment when studying early biological temperamental predispositions and its associations with later psychopathology. Avainsanat – Nyckelord – Keywords Infant temperament, Childhood psychiatric disorder
  • Marmo, Karita (2020)
    Tutkielman tavoitteena oli selvittää refluksitaudin eri hoitovaihtoehtojen tehokkuutta vauvoilla. Refluksi eli mahansisällön nouseminen ruokatorveen on hyvin yleistä vauvoilla. Refluksitaudista puhutaan, kun refluksioireet ovat vaikeita tai johtavat komplikaatioihin kuten kasvun hidastumiseen tai huonoon painonnousuun. Refluksitaudin diagnostiikka on vaikeaa vauvoilla pulauttelun ja itkuisuuden ollessa yleisiä ilmiöitä terveilläkin vauvoilla. Lisäksi vauvojen refluksi on usein neutraalia eikä hapanta, jolloin pH-mittauksesta ei ole hyötyä diagnostiikassa. Tässä tutkielmassa tehtiin kirjallisuuskatsaus alle yksivuotiaiden refluksitaudin hoidosta. Artikkeleiksi hyväksyttiin satunnaistetut kontrollitutkimukset edeltävän kymmenen vuoden ajalta. Hyväksymiskriteerit täyttäviä artikkeleita löytyi tietokannoista 25. Protonipumpun salpaajilla ei havaittu lumelääkettä suurempaa tehoa refluksitaudin oireisiin, vaikka happaman refluksin määrä väheni. Oireet vähenivät sekä lumelääkkeellä että protonipumpun salpaajalla yhtä paljon, viitaten taudin spontaaniin paranemistaipumukseen. Protonipumpun salpaajilla ei esiintynyt lumelääkettä enempää haittatapahtumia. Magnesiumalginaatin ja simetikonin yhdistelmällä oli lääkkeettömiä hoitokeinoja parempi teho oireiden vähentämisessä. Lääkkeettömistä hoitokeinoista asentohoidolla havaittiin refluksin määrän olevan pienempi vatsamakuulla ja vasemmassa kylkiasennossa kuin selinmakuulla tai oikeassa kylkiasennossa. Vanhempien ohjaus pienemmistä ruokamääristä tiheämmin annettuina, maidonsakeuttajien käytöstä sekä vältettävistä asennoista laski 78 %:lla oirepisteitä. Operatiivinen hoito osoittautui tehokkaaksi, oireet uusiutuivat 2,9 – 20 %:lla. Post-operatiivista dysfagiaa esiintyi 23,5-30 %:lla. Johtopäätöksenä lääkehoitoa ei siis tulisi määrätä rutiininomaisesti refluksitaudin hoitoon vauvoille. Asentohoito ja vanhempien ohjaus pienemmistä ruokamääristä ja maidonsakeuttajien käytöstä vaikuttavat olevan tehokkaita ensilinjan hoitokeinoja. Taudin hyvän spontaanin paranemistaipumuksen vuoksi vanhempien tukeminen ja taudin luonteesta informointi ovat tärkeässä roolissa.
  • Vähämurto, Pauli (2009)
    Selvitin tutkimuksessani VEGF-C:n ja RET:n vaikutusta hiiren enterisen hermoston ja imusuoniston kehitykseen. Yhden ja kahden VEGF-C-alleelin puutos johti neuronien määrän vähenemiseen jejunumissa ja koolonissa. RET-alleelien puutos vähensi myös neuronien määrää ja kahden puutos esti neuronien kehittymisen. VEGF-C ja etenkin RET-muuntogeenisiä alkioita oli myös hiiripoikueissa vähemmän kuin Mendelistisen jakauman perusteella voisi olettaa. Tämä viittaa lisääntyneeseen kuolleisuuteen in utero. Myös ihon karvatuppia oli RET-homogeenisissä vähemmän kuin villityyppisissä. Lisäksi selvitin mitkä vasta-aineet soveltuvat käytettäväksi suolten erityyppisissä vastaainevärjäyksissä
  • Rantala, Päivi (2021)
    Sähköpotkulaudat ilmaantuivat Helsingin katukuvaan kesällä 2019. Vuokraajayritysten vastuulla on ohjeistaa käyttäjät, ja esimerkiksi kypärän käyttöä ei valvota. Laitteen maksiminopeus on 20-25 km/h ja käyttäjän tulee olla 18 -vuotias. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää sähköpotkulautatapaturmien seurauksena syntyneiden vammojen yleisyyttä ja vakavuutta. Tarkoituksena oli selvittää vammamekanismeja, onnettomuuksiin johtaneita taustatekijöitä, kuten alkoholin vaikutuksen alaisena ajamista, sekä selvittää potilaiden ikä- ja sukupuoliprofiilia ja kypärän käyttöä, sekä leikkaus- ja sairaalahoidon tarvetta. Tutkimuksen potilasaineisto poimittiin vuonna 2019 Töölön sairaalassa päivystysarviossa käyneiden niiden potilaiden joukosta, joille on kirjattu ajoneuvotapaturmakoodi eli ICD-koodi V01-V99. Tutkimukseen otettiin sähköpotkulautaonnettomuuden vuoksi tapaturma-asemalla arvioidut potilaat. Ajanjaksolla arvioitiin 52 potilasta sähköpotkulautaonnettomuuden vuoksi. Näistä potilaista 25:llä todettiin pään- ja kaulan alueen vamma (48 %). Pään- ja kaulan alueen vammat jakautuivat siten, että naisilla niitä todettiin 51,9 %:lla ja miehillä 48,0 %:lla. Kasvo- ja/tai kallonmurtumia oli 16 potilaalla (30,7 %). Kasvomurtumia todettiin 14 potilaalla, ja kallonmurtumia viidellä (26,9 % ja 9,6 % koko potilasaineistosta). Hammasvammoja oli 11 potilaalla (21,2 %). Kaikkiaan 15 potilasta päätyi leikkaushoitoon (28,8 %). Tutkimuspotilaista onnettomuushetkellä käytti kypärää 2 potilasta eli 3,8 %, molemmat olivat naisia. Kypärää ei käyttänyt 7 potilasta ja 43:n (82,6 %) kohdalla asiasta ei ollut kirjattu tietoa potilasteksteihin. Potilaista päihtyneitä oli 26 kpl eli 50 %. Naisista alkoholin vaikutuksen alaisena oli onnettomuushetkellä 13 potilasta eli 48,1 % ja miehistä 13 potilasta eli 52 %. Tutkimustulosten valossa voidaan todeta, alkoholinkäyttö yhdessä kypärän vähäisen käytön kanssa altistaa sähköpotkulaudan käyttäjät onnettomuuksille, ja niiden yhteydessä erityisesti vakavammille pään- ja kasvojen alueen vammoille sekä yläraajamurtumille.
  • Ärling, Tuure (2014)
    Aivojen tyvitumakkeilla on tärkeä merkitys kipuinformaation säätelyssä. Useat eri mekanismit ovat säätelyn takana. Yhä enemmän on saatu näyttöä dopaminergisen tiedonvälityksen merkityksestä kipuinformaation käsittelyssä.Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ja vertailla ventraaliseen striatumin accumbens tumakkeen ja dorsaalisen striatumin dopamiini D2 reseptorien vaikutusta neuropaattisen sensoris-diskriminatiivisen- ja affektiivis-motivationaalisen kivun säätelyssä. Dopamiini D2 reseptorien stimulointiin käytettiin quinpirolea, kontrolliaineena fysiologista keittosuolaliuosta. Neuropatia saatiin koe-eläimille aikaan SNI-mallia käyttäen. Sensoris-diskriminatiivista kipua tutkittiin ärsyttämällä koe-eläimen raajaa monofilamentilla, affektiivis-motivationaalisen komponentin tutkimisessa käytettiin hyväksi käyttäytymiseen ja ehdollistumiseen perustuvaa tutkimusmenetelmää. Lisäksi tutkittiin accumbens tumakkeen D2 reseptorien stimulaation vaikutusta RVM:n pronosiseptiivisten ON-solujen toimintaan elektrofysiologisilla rekisteröimismenetelmillä.Accumbens tumakkeen D2 reseptorien stimulaatiolla ei havaittu olevan vaikutusta neuropaattisen sensoris-diskriminatiivisen- eikä affektiivis-motivationaalisen kivun säätelyssä kontrolliaineena käytettyyn fysiologiseen keittosuolaliuokseen verrattuna. Näiden tulosten kanssa linjassa oli myös se, että myöskään RVM:n pronosiseptiivisten solujen toimintaan accumbens tumakkeen D2 reseptorien stimulaatiolla ei ollut vaikutusta. Sen sijaan dorsaalisen striatumin D2 reseptorien stimulaation havaittiin lieventävän affektiivis-motivationaalista kipua, jo aiemmin tiedettiin dorsaalisen striatumin D2 reseptorien stimulaation vaikuttavan lieventästi neuropaattiseen sensoris-diskriminatiiviseen kipuun. Tulos vahvistaa dorsaalisen striatumin D2 reseptorien merkitystä neuropaattisen kivun säätelyssä. Lisäksi accumbens tumaketta käsittelevät tulokset ovat linjassa aiempien tutkimustulosten kanssa, joiden mukaan neuropatia aiheuttaa muutoksia VTA:n ja accumbens tumakkeen välisessä dopaminergisessa tiedonvälityksessä ja kivun säätelyssä verrattuna tilanteeseen ilman neuropatiaa.
  • Mäkelä, Johanna (2023)
    Developmental dyslexia is a common disorder and has been linked to issues such as longer periods of unemployment and poorer academic achievement. Difficulties in reading and writing skills, that are central to dyslexia, are related to verbal working memory. However, more research is needed for the challenges to be identified as early as possible and adequate support could be provided. The aim of this Master's thesis is to investigate how early verbal working memory develops and whether it is connected to language skills. The study included children at hereditary risk of dyslexia (n=51) and a control group (n=37), whose verbal working memory was assessed at two years of age. Verbal working memory was reassessed at five years of age, along with language skill assessment. The relationship between working memory measured at the age of two years and working memory measured at the age of five years and linguistic abilities was analysed using Pearson's correlation coefficient. The differences between the risk group and the control group were evaluated with Student's t-tests. Against the hypothesis, the results showed no association between the verbal working memory at the age of two years and the verbal working memory at the age of five years. However, verbal working memory was connected to language skills. It was found that the control group's verbal working memory assessed at the age of two was only related to the language skills at the age of five. In the risk group, verbal working memory assessed at the age of five was only related to the language skills assessed at the same age. The results suggest that the dyslexia risk group has poorer early verbal working memory than the control group at the age of two. More research is still needed, but the results support that verbal working memory is related to dyslexia risk. Assessment methods for early verbal working memory should be developed so challenges can be identified, and early support can be offered.
  • Saaros, Anna (2021)
    Tausta: Verbaalisia kuulohallusinaatioita, eli selkeästä puheesta koostuvia harha-aistimuksia, esiintyy sekä psykoottista häiriötä sairastavilla että terveillä ihmisillä. Tutkielmassa selvitetään, mitä eroja ja samankaltaisuuksia verbaalisissa kuulohallusinaatioissa sekä niihin liittyvissä tekijöissä on psykoottista häiriötä sairastavien ja terveiden välillä. Menetelmät: Tutkimusmenetelmänä käytettiin systemaattista kirjallisuuskatsausta. Kirjallisuushaku tehtiin Ovid Medline- ja Pubmed-tietokannoista. Katsauksen aineistoon sisällytettiin yhteensä 28 alkuperäisartikkelia, jotka valikoitiin mukaanotto- ja poissulkukriteerien mukaisesti. Tulokset: Verbaaliset kuulohallusinaatiot olivat sisällöltään negatiivisempia ja aiheuttivat enemmän kuormitusta psykoosipotilailla kuin terveillä. Psykoosipotilaat uskoivat terveitä useammin kuulohallusinaatioiden olevan pahantahtoisia. Terveillä kuulohallusinaatiot esiintyivät harvemmin, kestivät vähemmän kerrallaan, alkoivat nuorempana, olivat paremmin kontrolloitavissa ja häiritsivät vähemmän arkea. Samankaltaisia kuulohallusinaatioiden kliinisiä piirteitä olivat eri äänten lukumäärä, äänen paikantaminen ja äänenvoimakkuus. Lapsuuden psyykkiset traumat olivat verbaalisia kuulohallusinaatioita kokevilla yleisempiä kuin muulla väestöllä. Terveistä ääniä kuulevista suurin osa ei hakeutunut hoitoon kuulohallusinaatioiden takia, mutta heillä oli muuta tervettä väestöä suurempi tarve hakeutua hoitoon muiden mielenterveyden ongelmien takia. Pohdinta: Terveiden ja psykoosipotilaiden verbaalisten kuulohallusinaatioiden piirteissä löytyi sekä eroja että samankaltaisuuksia. Psyykkiset traumat saattavat toimia riskitekijänä kuulohallusinaatioiden alkamiselle. Verbaaliset kuulohallusinaatiot liittyvät muutoksiin aivoissa, mutta ei tiedetä, onko niiden syntymekanismi samanlainen psykoottista häiriötä sairastavien ja terveiden välillä. Psykoosipotilaiden ja terveiden verbaalisten kuulohallusinaatioiden eroihin vaikuttavista tekijöistä ja syntymekanismeista tarvitaan jatkotutkimusta.