Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Brunila, Totti (2016)
    Joukkueurheilijoiden on katsottu olevan työsuhteessa jo 90-luvulta lähtien, ja tällä hetkellä ei ole epäselvyyttä siitä, etteikö työsopimuslakia olisi sovellettava joukkueurheilijoiden työsuhteisiin. Kuitenkin edelleen urheilun ja oikeusjärjestyksen välillä on ristiriitaa etenkin työaikalain osalta. Lainsäädäntö pätee teoriassa kaikkeen urheiluun, mutta käytännössä suurin osa urheilua koskevasta sääntelystä toteutetaan urheilun sisäisesti. Työsopimuslaissa tarkoitetun työsopimuksen perusteella tehtävään työhön on noudatettava työaikalakia, joka on osa suomalaista työsuojelulainsäädäntöä. Yksi suomalaisen työoikeuden kantavista periaatteista on suojeluperiaate, jonka mukaan työntekijää tulee suojella kohtuuttomilta työehdoilta ja syrjivältä kohtelulta. Työaikalaki on pakottavaa oikeutta, ja siinä säädetään työsuhteessa noudatettavan työajan minimirajoista, joista ei voida poiketa työntekijän asemaa huonontavasti. Urheilun piirissä ei kuitenkaan ole noudatettu työaikalakia, sillä työaikalain ei katsota soveltuvan joukkueurheilussa suoritettavaan työhön. Myöskään joukkueurheilijat eivät ole vaatineet työaikalain noudattamista viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Tutkielman tavoitteena on tarkastella urheiluoikeuden metodeilla työaikalain ja urheilun välistä suhdetta ja työaikalain soveltuvuutta joukkueurheiluun. Pelkästään työoikeuden metodeilla ei pystytä arvioimaan kattavasti joukkueurheilussa toteutuvan työajan nykytilaa. Tarkastelemalla Veikkausliigan ja SM-liigan konkreettisia työaikoja pyritään selvittämään työaikoja koskevien ongelmien laajuus. Työaikalain nojalla työaika voidaan järjestää joko lain tarjoamilla vaihtoehdoilla tai työehtosopimuksilla. Kollektiivisopimuksille on työaikalaissa annetta laajat toisinsopimusoikeudet työaikalain määräyksistä, minkä johdosta työehtosopimuksilla voidaankin sopia työajan järjestämisestä erittäin joustavasti. Etenkin poikkeuksellisten työaikojen järjestäminen on helpointa työehtosopimuksien avulla. Veikkausliigassa ja SM-liigassa tehdään paljon ylitöitä, yötöitä ja sunnuntaitöitä. Lisäksi vuorokautiset ja viikoittaiset lepoajat eivät aina täyty. Kummassakaan liigassa ei ole sovittu työajan järjestämisestä tai toteuttamistavoista. Epäselvä oikeustila työajan järjestämisen osalta voi johtaa taloudellisiin tappioihin seuroille, jos maksamattomia korvauksia työaikalain nojalla vaaditaan oikeusteitse. Työehtosopimuksella seurat ja pelaajat voisivat sopia järkevällä tavalla työajan järjestämisestä liigoissa muuttamatta nykyisiä käytäntöjä.
  • Näränen, Elina (2021)
    Tutkielmassa tarkastellaan työajaksi luettavan ajan käsitettä, joka on työaikaa koskevan sääntelyn kannalta keskeinen käsite. Tutkimusmetodi on lainopillinen eli oikeusdogmaattinen, ja tavoitteena on siten voimassa olevan oikeuden sisällön selvittäminen. Tutkielman tarkoituksena on hahmottaa rajanvetoa työajaksi luettavan ajan sekä lepoajan välillä Vuoden 2020 alussa voimaan tullut työai-kalaki (872/2019) toi mukanaan muutoksia myös työajan käsitteen määrittelyyn. Lisäksi on tarpeen tarkastella sitä, millä tavalla EUT:n uudempi oikeuskäytäntö vaikuttaa työajan käsitteen tulkintaan. Työajaksi luettavan ajan määrittämiseen liittyvät ongelmat ilmenevät yleensä tietyissä tilanteissa, joissa rajanveto työ- ja lepoajan välillä on hankalaa. Oikeuskäytännössä ja oikeuskirjallisuudessa usein käsitellyt tapaukset liittyvät varallaoloaikaan, matkustamiseen, koulutukseen ja sosiaalisiin tilaisuuksiin sekä päivittäisiin taukoihin. Uudempana kysymyksenä nousee esiin vapaa-ajalla tapah-tuva viestintä. Lisäksi käsitellään lyhyesti muutamia muita tilanteita, joiden luokittelu työ- tai lepo-ajaksi saattaa olla epäselvää. Tutkimuskysymys on seuraava: Miten työajan käsitettä tulisi tulkita työaikalain uudistuksen jälkeen ja EU-oikeuden kanssa yhteensopivalla tavalla mainituissa rajanve-totilanteissa, erityisesti varallaoloa koskien? Käsitettä tulkittaessa on huomioitu, mitä työaikalain esitöissä, kotimaisessa oikeus- ja lausunto-käytännössä, EUT:n oikeuskäytännössä sekä kotimaisessa ja kansainvälisessä oikeuskirjallisuu-dessa on asiasta sanottu. EU-oikeuden tulkintavaikutuksen ja EU-oikeuden ensisijaisuuden periaat-teen vuoksi EUT:n oikeuskäytännöllä on työajan käsitettä tulkittaessa suurin merkitys. Työn suorittamiseen kuluva aika luetaan aina suorituspaikasta riippumatta työajaksi. Tutkielmassa havaitaan, että rajatapauksissa paikkasidonnaisuus eli se, että työnantaja edellyttää työntekijän oleskelevan tietyssä paikassa, on ajan työajaksi määrittelemisen kannalta merkittävin edellytys. Tällaisen sijaintia koskevan edellytyksen puuttuessa on tapauskohtaisen ja objektiivisen koko-naisharkinnan perusteella arvioitava, millä tavoin työhön liittyvät velvoitteet rajoittavat työntekijän vapaa-aikaa. Mikäli tilannetta kokonaisuutena arvioiden katsotaan, että työntekijälle asetetut vel-voitteet ovat luonteeltaan sellaisia, että ne vaikuttavat objektiivisesti ja erittäin huomattavasti työn-tekijän mahdollisuuteen käyttää aika vapaasti ja keskittyä omiin asioihinsa, on kyse työajasta.
  • Häggman, Annika (2014)
    Tässä pro gradu-tutkielmassa tutkin työehtosopimusten tulkintaa ja työehtosopimuslain 7 ja 10 §:n soveltamista käytännössä, työtuomioistuimen viimeisen viiden vuoden aikaisessa oikeuskäytännössä. Tutkin työnantajapuolen työehtosopimusrikkomuksia, ja niistä yksittäisille yrityksille määrättyjä hyvityssakkoja, pohtien samalla työehtosopimusjärjestelmän toimivuutta kokonaisuudessaan työriitojen ratkaisussa. Teoriaosassa käsittelen hyvityssakkoa koskevien työehtosopimuslain pykälien historiaa, työehtosopimusten tulkintaperiaatteita, työnantajan tulkintaetuoikeutta siihen liittyvine ongelmineen, sekä normimääräysrikkomusten sanktiokeinoja. Tutkielmassa tarkastelen työriitojen käsittelyä neuvotteluteitse, jossa suurin osa riidoista ratkaistaan, mutta keskityn tarkemmin työtuomioistuimeen johtaneisiin työehtosopimusrikkomuksiin, ja tutkin normimääräysrikkomuksia niistä määrättyjen sanktioiden, eli hyvityssakkojen kautta. Hyvityssakon määräämiseksi työehtosopimusrikkomukselta vaaditaan tiettyä moitittavuutta työehtosopimuslain 7 §:n mukaan, eli työehtosopimusmääräystä on rikottu tieten, tai rikkojan on perustellusti pitänyt tietää rikkovansa määräystä. Työehtosopimuslain 10 §:ssa määrätään asianhaaroista, jotka vaikuttavat hyvityssakon määrään. Näitä ovat vahingon suuruus, syyllisyyden määrä, toisen osapuolen rikkomukseen mahdollisesti antama aihe ja yhdistyksen tai yrityksen koko. Käyn tutkielmassani läpi työtuomioistuimen oikeuskäytäntöä vuosilta 2008-2012, tutkien vuosi kerrallaan millaisia työehtosopimusrikkomuksia työtuomioistuimessa on käsitelty, millaisia hyvityssakkomääriä työtuomioistuin on tuominnut, ja miten edellä mainitut työehtosopimuslain 10 §:n asianhaarat ovat mahdollisesti sakkojen määrään vaikuttaneet. Olen tullut siihen johtopäätökseen, että työtuomioistuin nykyisinkin hylkää valtaosan työntekijäpuolen hyvityssakkokanteista, eli hyväksyttyjen hyvityssakkovaatimusten määrä on pysynyt melko lailla samalla alhaisella tasolla sitten 1970-luvun. Työtuomioistuimen hyvityssakkokäytäntöä voidaan myös kaiken kaikkiaan pitää varsin lievänä ja kaavamaisena. Tämä johtunee siitä, että työtuomioistuin haluaa korostaa tuomion merkitystä oikean tulkinnan määräävänä vahvistustuomiona, eikä rangaistuksena. Mielestäni kuitenkin korkeammilla hyvityssakkomäärillä voitaisiin huomattavasti parantaa toisen sopijapuolen ja yksittäisen työntekijän oikeussuojaa, ja estää työehtosopimusrikkomukset tahallisissa tapauksissa, joissa työehtosopimusta on rikottu avoimesti, esim. taloudellisen hyödyn saavuttamiseksi, kun neuvotteluratkaisu ei ole tuottanut tulosta. Käyttämällä korkeampia hyvityssakkoja voitaisiin estää myös työehtosopimusrikkomusta mahdollisesti seuraavia, työrauhaan kohdistuvia työtaistelutoimenpiteitä ja siten vaalia työrauhaa.
  • Kivinen, Saara (2016)
    Tutkielmassa käsitellään työeläkevakuutetun oikeusturvaa työkyvyttömyyseläkepäätöstä koskevassa korvausasiassa. Työ käsittää työkyvyttömyyseläkepäätöksen antamisen eläkelaitoksessa ja päätöstä koskevan muutoksenhakuprosessin. Päähuomio on kuitenkin muutoksenhakuprosessissa. Tutkimuskysymys on, miten työeläkevakuutetun oikeusturva toteutuu työkyvyttömyyseläkepäätökseen liittyvässä korvausasiassa eläkepäätöksen antamisesta alkaen läpi muutoksenhaun. Tutkielmassa käsitellään työeläkevakuutetun oikeusturvaa ensinnäkin suhteessa vakuutuslääketieteelliseen arviointijärjestelmään. Oikeusturvaa tarkastellaan erityisesti vakuutuslääkärijärjestelmän läpinäkyvyyden ja luotettavuuden kannalta. Lisäksi tutkielmassa arvioidaan käsittelyn keston vaikutusta työeläkevakuutetun oikeusturvaan. Käsittelyn keston suhteen on olennaista punnita vastakkain muita oikeusturvaan vaikuttavia tekijöitä, kuten oikeutta saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja oikeutta saada perusteltu päätös. Lopuksi tutkielmassa käsitellään sitä, millaisin keinoin työeläkevakuutettu voi itse vaikuttaa erityisesti muutoksenhakuprosessiin. Keinoina mainitaan suullisen käsittelyn toimittaminen asianosaisen pyynnöstä sekä asiamiehen käyttäminen muutoksenhakuprosessin tukena. Työkyvyttömyyseläkepäätöksen liittyvä muutoksenhaku on osa hallintoprosessia. Jos asianosaisen omilla toimilla on vaikutusta saavutettavaan oikeusturvaan, hallintolainkäytössä sovellettavan virallisperiaatteen merkitys jää osin epäselväksi.
  • Neuvonen, Suvi (2022)
    Ihmis –ja perusoikeuksien merkityksellisyys on kasvanut eurooppaoikeudessa viimeisten vuosikymmenten aikana. Syrjimättömyyttä pidetään yhtenä eurooppaoikeuden tärkeimmistä periaatteista ja integraation perustana ja liimana. Syrjinnällä on vahva työelämäliitäntä, ja työelämän syrjinnästä on paljon EU-tuomioistuimen ratkaisuja. Työelämän syrjintää koskeva EU –lainsäädäntö on lisääntynyt menneiden vuosikymmenten aikana, ja siten EUT:n ratkaisujen merkitys ja tärkeys lisääntynyt. Unionin tuomioistuimen ratkaisukäytäntö ei kuitenkaan aina ole täysin suoraviivaista, ja syrjintää koskevat säännökset mahdollistavat joissain tapauksissa laajaakin harkinta- ja punnintavallan käyttöä. Kysymyksiä aiheuttaa myös oikeusperiaatteiden oikeusvaikutukset. Ikään perustuvan syrjinnän kiellon periaatteella on horisontaalinen vaikutus, muttei seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän kiellolla. Tässä tutkielmassa syvennytään syrjinnän käsitteeseen ja merkitykseen, ja toisaalta miten ne ovat ajan kuluessa muuttuneet. Oikeuskäytännön tulkinnassa olennaista onkin huomata kontekstuaalisuuden merkitys; mihin aikaan ja tilanteeseen tapaus sijoittuu. Tutkielmassa on tarkoitus tutkia EUT:n ja EIT:n ratkaisuja koskien sukupuoleen ja ikään perustuvia syrjinnän tapauksia työelämässä. Lisäksi tavoitteena on selvittää oikeuskäytännön ja lainsäädännön kehitystä pidemmällä aikavälillä. Punaisena lankana työssä ovat unionin tavoitteet sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttamiseksi. Raskauteen, ikään ja vanhemmuuteen perustuvan syrjinnän lisäksi ajankohtaisia teemoja unionin syrjintäoikeudessa ovat olleet seksuaalivähemmistöjen ja transsukupuolisten oikeuksien varmistaminen. Unionin tuomioistuin on ollutkin se taho, joka toi seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvät kysymykset 1990 – ja 2000- luvuilla näkyvämmäksi. On selvää, että unionin tavoitteet syrjinnän kitkemiseksi jäsenvaltioissa eivät ole toteutuneet toivotulla tavalla. Jäsenvaltiot muodostavat heterogeenisen joukon, joissa on paljon eri uskontoja ja kulttuureja. Syrjinnän näkökulmasta kansallinen lainsäädäntö voi erota jäsenvaltioittain huomattavasti, samoin kuin yleiset käsitykset perinteisistä sukupuolirooleista. Unionilla onkin tärkeä tehtävän löytää instrumentteja sisämarkkinoiden tasa-arvon turvaamiseksi.
  • Vainionpää, Akseli (2017)
    Työ- ja virkaehtosopimuksilla on palkan määräytymisessä suuri merkitys, koska lainsäädännössä ei ole juurikaan palkkausta koskevia määräyksiä. Työmarkkinajärjestöillä onkin kelpoisuus sopia työstä maksettavasta palkasta ilman, että valtio puuttuu asiaan. Yleensä työ- ja virkaehtosopimuksia sovelletaan kaikkiin samaa työtä tekeviin työntekijöihin, viranhaltijoihin tai virkamiehiin, jolloin myös työehdot ovat samassa työssä samanlaiset. Työ- ja virkaehtosopimuslakien mukaan sopimuksen sitovuuspiiriä voidaan kuitenkin rajoittaa järjestöehdolla. Tästä johtuen työnantaja voi lain mukaan olla velvollinen soveltamaan useampaa työ- tai virkaehtosopimusta samassa työssä. Tällöin palkan määrä voi riippua siitä, minkä ammattiyhdistyksen jäsen työntekijä, viranhaltija tai virkamies on. Tällainen tilanne, jossa työnantaja oli velvollinen soveltamaan useampaa työehtosopimusta samassa työssä, syntyi vuonna 2007 Tehy ry:n järjestämän työtaistelun seurauksena. Korkein oikeus katsoi Tehy-tapaukseen antamissaan ratkaisuissa KKO 2013:10-11, että työnantaja ei ollut pelkästään eri työehtosopimusten rinnakkaisella soveltamiskäytännöllään asettanut samaa taikka samanarvoista työtä tekeviä työntekijöitä eri asemaan syrjintäkielloissa kielletyllä tavalla. Tutkimuksessa tarkastellaan korkeimman oikeuden ratkaistavana ollutta tapausta uudelleen uuden yhdenvertaisuuslain valossa. Toisin sanoen tutkimuksessa tarkastellaan sitä, voiko erisisältöisten työ- tai virkaehtosopimusten soveltaminen samassa työssä ja siten erilaisen palkan maksaminen työntekijän, viranhaltijan tai virkamiehen ammattiyhdistyksen jäsenyyden perusteella olla yhdenvertaisuuslaissa kiellettyä välitöntä syrjintää. Tutkimuskysymystä lähestytään lainopillisen metodin avulla. Tutkimuksessa osoitetaan, että työ- ja virkaehtosopimuksissa olevat järjestöehdot ovat ongelmallisia työntekijöiden, viranhaltijoiden ja virkamiesten yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Samapalkkaisuusperiaatteen mukaan samaa työtä tekevät työntekijät, viranhaltijat ja virkamiehet ovat oikeutettuja yhtäläiseen palkkaukseen. Työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmien erityispiirteiden vuoksi tämä ei välttämättä kuitenkaan toteudu, koska lait mahdollistavat sen, että samassa työssä voidaan maksaa erilaista palkkaa. Tutkimuksessa esitetään, että yhdenvertaisuuslaissa kielletyksi välittömäksi syrjinnäksi on katsottava palkan maksaminen työntekijöiden, viranhaltijoiden tai virkamiesten ammattiyhdistyksen jäsenyyden perusteella. Edelleen tutkimuksessa esitetään, että työnantaja ei voi vedota työ- tai virkaehtosopimuksen määräykseen sellaisena hyväksyttävänä syynä, jolla voitaisiin poistaa syy-yhteys syrjintäperusteen ja erilaisen kohtelun väliltä. Tutkimuksessa esitetään, että työnantaja ei tällaisessa tilanteessa voi myöskään turvautua yhdenvertaisuuslaissa säädettyihin poikkeuksiin ja oikeuttamisperusteisiin. Työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmä ei näin ollen täytä oikeudenmukaisuudesta johtuvia vaatimuksia nykyisessä muodossaan.
  • Muinonen, Kaisa (2014)
    Työpoliittisessa keskustelussa on viime vuosina ollut pinnalla muiden muassa itsensä työllistäminen. Itsensä työllistäminen on nähty sijoittuvan työsuhteen ja yrittäjyyden ”välimaastoon”. Keskustelua on käyty siitä, onko itsensä työllistämisessä kyse niin sanotusta näennäisyrittäjyydestä eli peitellystä työsuhteesta vai onko se aitoa yrittäjyyttä. Esimerkiksi yritysten käyttämä alihankinta on lisännyt itsensä työllistämistä. Itsensä työllistäminen on synnyttänyt myös keskustelua työsopimuslain (55/2001) 1 luvun 1 §:n 1 momentissa säädetyn työsuhteen tunnusmerkkien uudelleentarkastelusta. Tutkielmassa tutkitaan ensinnäkin lainopillisin metodein voimassaolevan työsopimuslain soveltamisalaa eli työoikeuden primääristä kysymystä siitä, minkälaista työntekoa suojataan työlainsäädännöllä ja minkälainen työnteko jää sen ulkopuolelle. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan näennäisyrittäjyyttä ja taloudellisesti riippuvaista itsenäistä ammatinharjoittajaa sekä ehdotettuja muutosesityksiä työsopimuslakiin ja sitä, mihin niillä on pyritty. Lailla yrittäjäkuljettajien työajasta (349/2013) implementoitiin maantieliikenteen työaikadirektiivin (2002/15/EY) yrittäjäkuljettajia koskeneet työaikarajoitukset Suomen lainsäädäntöön. Laki on ensimmäinen yrittäjien työaikaa rajoittava laki. Tutkielmassa käsitellään kolmanneksi itsenäisille ammatinharjoittajille kohdistuvaa työlainsäädäntöä eli, mitkä ovat tällaisen lainsäädännön edellytykset ja tavoitteet, direktiivin ja yrittäjäkuljettajien työaikalain keskeistä sisältöä itsenäisille ammatinharjoittajille sekä, mille muille aloille voitaisiin säätää tällaista lainsäädäntöä. Näennäisyrittäjyydessä on kyse peitellystä työsuhteesta eli tosiasiassa oikeussuhde on työsuhde, vaikka se on yritetty peitellä itsenäiseksi ammatinharjoittamiseksi. Suomen voimassaolevan oikeuden mukaan sopimuksen osapuolet eivät voi pätevästi sopia oikeussuhteen luonteesta, mikäli työnteon tosiasialliset olosuhteet eivät vastaa sopimuksessa sovittua. Tutkielmassa esitetään, että itsensä työllistämistä ei tule aina rinnastaa näennäisyrittäjyyteen, sillä henkilö voi työllistää itsensä myös yrittäjänä. Paremmin tilannetta kuvaa käsite ”taloudellisesti riippuvainen itsenäinen ammatinharjoittaja”, jossa tulee ottaa huomioon työsopimuslain suhteellisen laaja työntekijän käsite. Taloudellisesti riippuvaisessa itsenäisessä ammatinharjoittamisessa kyseessä ei ole peitelty oikeussuhde, vaan työsopimuksen tunnusmerkit ovat lähtökohtaisesti täyttyneet, mutta jossa oikeussuhde kokonaisuudessaan on näyttäytynyt muunlaisena. Ratkaisu oikeussuhteen luonteesta on täytynyt tehdä kokonaisarvioinnilla ja siinä on päädytty yrittäjäsuhteeseen. Ammatinharjoittaja on kuitenkin taloudellisessa riippuvaisuussuhteessa toimeksiantajaansa ja työnsuorittajan on tällöin nähty olevan jossain määrin samanlaisen suojan tarpeessa kuin työsuhteessa työtä tekevän työntekijän. Työajan rajoittaminen lainsäädännöllä on perinteisesti ollut työntekijöiden suojelemisen keino. Itsenäisten ammatinharjoittajien työaikaa rajoittavan direktiivin tarkoituksena on maantieliikenteen turvallisuuden turvaaminen, henkilön (kuljettajien) suojeleminen työn liiallisilta rasituksilta sekä estää kilpailutilanteen vääristyminen. Kuljetusala annetaan yleensä esimerkkinä alasta, jolla näennäisyrittäjyys yleistä. Tutkielmassa esitetään, että itsenäisille ammatinharjoittajille kohdistuvaa työlainsäädäntöä voitaisiin säätää myös aloille, joilla on samanlaisia työlainsäädännön kiertämispyrkimyksiä kuin kuljetusalalla.
  • Eerola, Oona (2021)
    Tiedon voidaan nykyisin katsoa olevan kilpailuetu, jonka yritykset haluavat pitää poissa kilpailijoidensa ulottuvilta. Esimerkiksi työvoiman liikkuessa tämä tieto saattaa kuitenkin siirtyä työntekijän mukana toiseen yritykseen. Kilpailukieltovelvoitteella suojataankin tietoa, tiedonvaihtoa ja rajataan tiedon hyödyntämismahdollisuuksia. Kilpailukiellot ovat yleisiä sekä työ- että osakassopimuksissa. Niiden käyttöä rajoittaa kuitenkin soveltuvilta osin varallisuusoikeudellisista oikeustoimista annetun lain eli oikeustoimilain (228/1929) ja työsopimuslain (55/2001) säännökset. Oikeustoimilain 38 §:n mukaan kilpailukiellot eivät sido sitoumuksen antajaa, mikäli ne kohtuuttomasti rajoittavat kyseisen henkilön toimintavapautta. Työsopimuslain 3:5 puolestaan rajoittaa sekä mahdollisuutta tehdä kilpailukieltosopimus työntekijöiden kanssa että kilpailukieltosopimuksen asiallista sisältöä. Työsopimuslaki soveltuu ainoastaan työsuhteen tunnusmerkit täyttävään sopimussuhteeseen, joten tutkielmassa myös tarkastellaan rajanvetoa työntekijän ja itsenäisen ammatinharjoittajan välillä. Oikeustoimilain ja työsopimuslain säännösten systematisoinnin helpottamiseksi tutkielmassa jaotellaan kilpailukieltovelvoitteet viiteen eri ryhmään sen mukaan, mitä säännöksiä mihinkin ryhmään sovelletaan. Tutkielmassa tarkastellaan työlainsäädännön suhdetta osakassopimuksessa sovittuihin kilpailukieltoihin. Osakassopimusten kilpailukieltojen osalta tilanne on osittain tulkinnanvarainen erityisesti yhtiössä työskentelevien pienosakkaiden tilanteessa, joilla ei ole tosiasiallista määräysvaltaa yhtiössä. Heidän osaltaan tarkasteltavaksi tulee työlainsäädännön vaikutus osakassopimusten kilpailukieltoihin. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan kilpailukieltovelvoitteen lainsäädäntökehikkoa erityisesti sopimus- ja työoikeudellisesta näkökulmasta sekä systematisoidaan kilpailukieltovelvoitteita koskevan sääntelyn kattavuutta ja sitä koskevien säännösten välisiä rajapintoja. Tutkielmassa argumentoidaan, että mikäli henkilö on sitoutunut kilpailukiellon sisältämään osakassopimukseen, mutta työskentelee yrityksen hyväksi työsuhteisena työntekijänä, ei työsopimuslain pakottavia säännöksiä lähtökohtaisesti voida kiertää osakassopimuksella. Tällöin osakassopimuksen kilpailukieltoa on pidettävä työsopimuslain 3:5:n mukaisena kilpailukieltosopimuksena. Mikäli osakkeenomistaja kuitenkin käyttää merkittävää määräysvaltaa yhtiössä, jossa hän myös työskentelee, voidaan osakkeenomistajan kilpailukiellosta sopia oikeustoimilain 38 §:n asettamien rajoitusten puitteissa. Lisäksi tutkielmassa luodaan lyhyt katsaus sellaisiin itsenäisiin ammatinharjoittajiin, joiden sopimussuhteessa on piirteitä sekä työsuhteesta että yrittäjyydestä. Tällaisten epäitsenäisten yrittäjien osalta tutkielmassa tarkastellaan sitä, voidaanko työsopimuslaissa omaksuttuja ratkaisuja analogisesti soveltaa myös epäitsenäisten yrittäjien solmimien kilpailukieltovelvoitteiden arvioinnissa.
  • Koskela, Hanna (2014)
    Työttömyysturvajärjestelmän kannalta on keskeistä tietää, milloin työttömän työnhakijan katsotaan työllistyvän. Työttömyys on yksi työttömyysturvalain mukaisten työttömyysetuuksien saamisedellytyksistä. Työttömyyteen viitataan myös Suomen perustuslaissa, jonka 19.2 §:n mukaan lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan muun muassa työttömyyden aikana. Tutkielmassa selvitetään, miten työttömyys ja työllistyminen erotetaan toisistaan, sekä miten työllistyminen vaikuttaa työttömyysturvaan. Työttömyysturvalain mukaan työtön työnhakija voi työllistyä joko palkansaajana, yrittäjänä tai omassa työssä. Yrittäjä on määritelty työttömyysturvalaissa nimenomaisesti. Palkansaaja-asema syntyy työttömyysturvalaissa viittaussäännöksin määritellyn työsuhteen olemassaolon perusteella. Omalla työllä tai omassa työssä työllistyvällä ei ole laintasoista määritelmää. Epäselvissä tilanteissa työnteon status voidaan ratkaista kokonaisharkinnalla. Työnteon statuksen määrittely on tärkeää, koska statuksen perusteella määräytyvät kriteerit, joiden avulla työllistymisen alkamishetkeä ja työllistävyyttä kussakin tilanteessa arvioidaan. Palkansaajan työllistymisen alkamishetki on yleensä helposti määriteltävissä. Työllistyminen voidaan katsoa osa-aikaiseksi työaikavertailulla, kunhan työaikaa voidaan valvoa riittävän hyvin. Yrittäjän ja omassa työssä työllistyvän osalta arviointi on hankalampaa. Työllistymisen pää- tai sivutoimisuutta arvioidaan kokonaisharkinnalla, jossa huomioidaan kaikki toiminnan työllistävyydestä saatu näyttö. Työllistyminen katsotaan joko pää- tai sivutoimiseksi sen perusteella, onko toiminnan vaatima työmäärä niin suuri, että se on esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle. Yritystoiminnan aloittamishetken arviointikriteereistä säädetään työttömyysturvalaissa. Tutkielmassa tarkastellaan myös työttömän työnhakijan mahdollisuuksia omaan aktiiviseen toimintaan työttömyysaikana. Oma aktiivisuus voi olla esimerkiksi harrastustoimintaa, vapaaehtois- tai talkootyötä, ammattitaidon ylläpitoa tai yritystoiminnan valmistelua. Työnhakijan toimintamahdollisuuksien kannalta olisi tärkeää, että työllistyminen olisi selkeästi erotettavissa työttömyysajan toiminnasta. Päätoimisen tai kokoaikaisen työllistymisen aikana oikeutta työttömyyden perusteella maksettaviin etuuksiin ei ole. Sen sijaan sivutoimisesti tai osa-aikaisesti työllistyvät työnhakijat määritellään työttömyysturvalaissa työttömiksi. Tällaisesta osittaisesta työttömyydestä aiheutuvaa ansiotulojen vajetta korvataan sovitelluin työttömyysetuuksin. Työttömyysturvalain mukaan työmarkkinatukea on lisäksi joissain tilanteissa mahdollista myöntää matka-avustuksena tai työllistymisrahana tukemaan pitkään työttömänä olleen henkilön työllistymistä. Matka-avustuksen ja työllistymisrahan myöntäminen edellyttää työllistymistä tietyn pituiseksi ajaksi, ja etuuksia maksetaan työttömyyden sijaan nimenomaan työllistymisen ajalta. Työttömyysturvalain mukaan työttömyysetuuden saaja on velvollinen ilmoittamaan työllistymisestään työttömyysturvaviranomaisille. Työllistymisen vaikutus työttömyysetuusoikeuteen on tärkeä saada huomioitua oikein ja oikea-aikaisesti, koska muuten riskinä on etuuden aiheeton maksaminen ja sitä kautta takaisinperintä. Ilmoitusvelvollisuus ja takaisinperintää koskeva sääntely korostavat tarvetta selkeyttää työttömyyden ja työllistymisen välistä rajanvetoa; työttömyysetuuden saajalla tulisi olla tosiasiallinen mahdollisuus ennakoida toimintansa vaikutuksia työttömyysturvaan, täyttää työllistymistä koskeva ilmoitusvelvollisuutensa ja välttyä takaisinperinnältä.
  • Wiik-Blåfield, Heini (2016)
    Kilpailu- ja työoikeuden rajapinta on jännittynyt. Jännitteen taustalla on yleisen taloudellisen tilanteen lisäksi taloudellisten perusvapauksien ja sisämarkkinoiden toimivan kilpailun korostuminen sekä poliittisessa päätöksenteossa että oikeuskäytännössä. Jännite on johtanut tilanteeseen, jossa kansallisen työoikeuden, etenkin työmarkkinajärjestöjen ja työehtosopimusten, kilpailulainsäädännön soveltamisalarajaus voi aiheuttaa merkittäviä kilpailunrajoitustilanteita. Vallitseva yhteiskuntapoliittinen tilanne sekä taloudellista tehokkuutta ja markkinoiden toimivuutta korostava suuntaus voivat myös välillisesti vaikuttaa siihen, millaiseksi kilpailuoikeuden ja työoikeuden suhde muodostuu. Viime kädessä tuomioistuin joutuu ratkaisemaan tästä jännitteestä johtuvat ristiriidat. Perinteisesti työmarkkinat on rajattu kilpailulainsäädännön soveltamisalasta. Kilpailulain 2 §:n mukaan kilpailulakia ei sovelleta sopimuksiin eikä järjestelyihin, jotka koskevat työmarkkinoita. Kilpailulain soveltamisalarajausta on tulkittu siten, että työehtosopimusoikeuden ydinalueen ulkopuolelle menevä sääntely, joka vahingollisella tavalla rajoittaa kilpailua, kuuluu kilpailulain soveltamisalaan. EU:n jäsenmaissa kilpailulainsäädäntöä on pyritty harmonisoimaan, mikä on nostanut esiin kilpailuoikeudellisen sääntelyn mahdollisen vaikutuksen ja soveltamisen ongelmat perinteisesti työoikeuden sääntelyyn piiriin kuuluvissa kysymyksissä. Yksittäiset oikeustapaukset, joissa kilpailuoikeus ja taloudelliset perusvapaudet ovat osittain päällekkäin työoikeuden ja sosiaalisten perusoikeuksien kanssa, ovat sisämarkkinoilla kyseenalaistaneet perinteisen kilpailu- ja työoikeuden välisen rajanvedon. Työmarkkinajärjestöjä ja työehtosopimuksia koskeva kilpailu- ja työoikeuden päällekkäisyys sekä oikeuskäytännönmuutos näkyvät esimerkiksi työtaistelutoimissa. Aiemmin työtaisteluoikeutta on pidetty lähes loukkaamattomana perusoikeutena, mutta 2000-luvun Viking-ratkaisussa EUT on antanut painoarvoa kilpailuoikeudellisille elementeille ja jopa etusijan taloudellisille perusvapauksille suhteessa palkansaajien työtaisteluoikeuteen. Toimivan kilpailun taustalla on ajatus markkinoiden tehokkuudesta, jolloin resursseja vapautuu muuhun toimintaan ja ne allokoituvat tehokkaasti. Kilpailulainsäädännöllä pyritään varmistamaan, että markkinamekanismi voi toimia ja edistämään resurssien tehokasta allokoitumista. Kilpailulain tavoitteena on terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun turvaaminen vahingollisilta kilpailunrajoituksilta. Toimivan kilpailun näkökulmasta työmarkkinajärjestöjen toiminta ja työehtosopimukset voivat muodostaa merkittäviä kilpailunrajoituksia ja jopa estää uusien yritysten markkinoille pääsyn. Työehtosopimuksilla on luonnostaan kilpailua rajoittava luonne. Esimerkiksi yrityksen toimintavapautta rajoittavat työehtosopimusmääräykset, kuten vuokratyövoiman käyttörajoitus, voivat muodostaa kilpailunrajoituksen. Tutkielmassa tarkastellaan työmarkkinajärjestöjen, työtaistelujen ja työehtosopimusten vaikutusta toimivaan kilpailuun ja markkinoille pääsyyn oikeustaloustieteellisen näkökulman ja käytännön esimerkkien kautta. Oikeustaloustiede muodostaa talouden toiminnan analyysin ja juridisen lähestymistavan välille vuorovaikutussuhteen. Tutkielmassa tarkastellaan voidaanko työmarkkinajärjestöihin ja työehtosopimuksiin soveltaa kansallisia ja EU:n kilpailusäädöksiä, etenkin SEUT 101 ja 102 artikloja. Tutkielmassa lisäksi perehdytään siihen, miten työmarkkinajärjestöt, yleissitovat työehtosopimukset ja työtaistelutoimet vaikuttavat toimivaan kilpailuun ja markkinoille pääsyyn sekä näiden taloudellisiin vaikutuksiin.
  • Riitakorpi, Aaro (2023)
    Tämän tutkielman keskeinen tavoite on selvittää, millainen oikeudellinen instrumentti vähimmäispalkka on ja millainen on työmarkkinajärjestöjen rooli sen määrittämisessä. Näihin kysymyksiin vastausten löytämiseksi tarkastellaan kansainvälisen työjärjestö ILO:n sekä Euroopan unionin sääntelyä aiheesta sekä syvennytään kansallisen tason ratkaisuihin Suomessa ja Saksassa. Tutkimuksen metodi on kansainvälinen oikeusvertailu yhdistettynä pyrkimykseen jäsentää työmarkkinajärjestöt instituutiona osaksi laajempaa palkanmääritystä säätelevää oikeudellista kokonaisuutta. Osana analyysiä tarkastellaan vähimmäispalkkasääntelyn sosiaalista ulottuvuutta; tällöin lähestymistapa kurottaa yhteiskuntatieteiden suuntaan. Vähimmäispalkka kytkeytyy vahvasti kollektiiviseen sopimiseen. Niin ILO:n kuin EU:n sääntelyn lähtökohta on työmarkkinaosapuolten vahva osallistaminen vähimmäispalkan määrittämiseen sekä kollektiivisen sopimisen tukeminen eri tavoin. Suomessa vähimmäispalkka on käytännössä täysin työehtosopimusten varassa, eikä niiden ulkopuolisen palkkasopimisen vähimmäistasolle ole löydettävissä selkeää oikeudellista linjaa. Saksassa on vuodesta 2015 alkaen ollut käytössä lakisääteinen vähimmäispalkka, joka sekin on erittäin vahvasti kytketty työehtosopimusneuvottelujen lopputulokseen. Eri tutkimusten mukaan työmarkkinaosapuolten merkittävä rooli vähimmäispalkan määrittämisessä vaikuttaa kaventavan tuloeroja sekä vähentävän työtä tekevien köyhyyttä, eli työmarkkinajärjestöjen osallisuudelle on myös hyvät sosiaaliset perusteet. Vähimmäispalkkasääntelyn keskeisin tavoite on taata työntekijöille elämiseen riittävä palkka eli palkka, joka riittää kattamaan välttämättömät elinkustannukset. Tavoite ei kuitenkaan ole oikeudellisesti sitova, eikä tuomioistuinkäytännössä huomioida palkansaajan toimeentuloa osana palkan vähimmäistason riittävyyden arviointia. Saksassa lainsäätäjä päätti ohittaa vähimmäispalkkalain edellyttämän kolmikantaisen prosessin nostaessaan vähimmäispalkan tasoa kertaluontoisesti. Tulevaisuudessa yhä relevantimpi kysymys on, missä määrin työelämän suhteiden heikentyessä lainsäätäjä haluaa ohittaa työmarkkinaosapuolet ja ottaa itse vastuun palkan vähimmäistason riittävyydestä vähimmäispalkan tai muiden sääntelykeinojen kautta.
  • Hallikainen, Jenna (2020)
    EU on alun perin taloudellisista syistä perustettu yhteisö, joka on laajentanut toimivaltaansa monille alueille, taaten nykyään jäsenvaltioiden kansalaisille tietyt perusoikeudet suoraan velvoittavina säännöksinä. Perussopimusten mukaisesti unionin toiminnan tavoitteena on sisämarkkinoiden turvaaminen takaamalla neljän perusvapauden toteutuminen. Annetun toimivallan periaatteen mukaisesti unionin toimivalta rajoittuu siihen, mitä jäsenvaltiot ovat sopimuksin sille luovuttaneet. Työoikeudellisten asioiden osalta toimivalta on osin unionilla ja osin jäsenvaltioilla, eikä jako ole täysin selkeä. Toimivallan jaon ongelmallisuus luo haasteita työnantajan käsitteen määritelmän harmonisointiin EU:n tasolla. Työnantajan käsitteen määrittely EU-oikeudessa on vaihtelevaa. Joissain tilanteissa työnantajan määritelmä on jätetty täysin jäsenvaltioiden kansallisen oikeuden varaan. Pääosin työnantaja nähdään kuitenkin velvollisuuksien toteuttajana. Siltä osin, kuin unionin tasolla on työnantajan käsitteen määritelmään suoraan otettu kantaa, on määritelmistä eroteltavissa tiettyjä tunnusmerkkejä. Työnantaja on eri konteksteissa nähty joko yrityksenä tai siitä erillisenä toimijana. Työnantaja voidaan tietyissä tilanteissa nähdä yrityksen sisällä erikseen rajattavana tahona, toisissa näkökulmissa työnantaja on yrityksestä täysin itsenäinen ja erillinen toimija. Yrityksen ja työnantajan voidaan kuitenkin aina nähdä toimivan jollain tasolla dynaamisesti yhdessä. Työnantaja voidaan laajemmassa mielessä nähdä myös työn johto- ja valvontavallan omaavana tahona. Työnantajuuden on myös hahmoteltu jakaantuvan tietyissä tilanteissa useamman tahon välille. Kaikkia näitä erilaisia määritelmiä ja tulkintoja ohjaavat erilaiset taustatavoitteet. Määritelmät vaikuttavat soveltuvan hyvin siihen nimenomaiseen tarkoitukseen, jota määritelmällä suojellaan. Jos nämä määritelmät irrotetaan kontekstistaan, eivät määritelmät yksinään kaikissa tilanteissa ole kestäviä. Yksi työnantajan käsitteen tunnusmerkki, joka kuitenkin vaikuttaisi kestävän myös kontekstista irrallaan sekä soveltuvan laajemmin monimuotoisempiin tilanteisiin, on työnantajan määritteleminen työn johto- ja valvontavallan kautta. Tämänhetkisen oikeustilan puitteissa ei ole mahdollista löytää tai luoda yhtä EU-oikeuden läpikantavaa työnantajan määritelmää, jota voitaisiin soveltaa jokaisessa jäsenvaltiossa sellaisenaan, eikä se vaikuta olevan EU:n tavoitteiden mukaistakaan. Työnantajan määritelmä EU-oikeudessa jää suhteellisen monimuotoiseksi ja epäyhtenäiseksi johtuen sekä unionin ja jäsenvaltioiden välisen toimivallan jaon epäselvyyksistä että myös esimerkiksi direktiivien välisten määritelmien epäjohdonmukaisuuksista ja direktiivien säännösten suojan kohteista. Työnantajan tunnusmerkistöä voidaan hahmotella pääosin yrityksen käsitteen ja työn johto- ja valvontavallan perusteella, mutta käsitteen määritelmä jää vahvasti riippuvaiseksi siitä, missä yhteydessä käsitteestä puhutaan. Näkisin silti, että yhtenäisen työnantajan käsitteen muodostaminen voisi tulevaisuudessa olla mahdollista. Näkemykseni perustuu kolmeen tutkimuksessa ilmenneeseen seikkaan. Ensinnäkin, tutkimuksessa todetulla tavalla toimivallan jaon ongelmallisuus unionin ja jäsenvaltioiden välillä on selkeästi tunnistettu ja ongelman laajuus on ilmeinen. Toiseksi, työntekomuotojen ja työmarkkinoiden toimivuus edellyttää sisämarkkinoiden toimivuutta, mikä puolestaan on unionin päätavoite ja toteutuu parhaiten yhtenäisellä oikeusjärjestelmällä. Viimeisenä seikkana on se, että työn johto- ja valvontavalta tarjoaa mielestäni sellaisen työkalun, jonka kautta joustava ja monimuotoinen työnantajan määritelmä olisi mahdollista toteuttaa. Työn johto- ja valvontavallan voidaan tutkimuksen perusteella katsoa olevan joustava ja moniin konteksteihin soveltuva työnantajan käsitteen tunnusmerkki. Se mahdollistaa työnantajan velvoitteiden kohdentamisen yritykseen, johonkin tiettyyn tahoon yrityksen sisällä, useammalle taholle samanaikaisesti ja tämän lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden myös työntekijöiden sosiaalisten oikeuksien laajamittaisempaan huomioimiseen. Työn johto- ja valvontavallan kautta voidaan mielestäni lähestyä työnantajan velvollisuuksia monessa eri tilanteessa, mikä on olennaista nopeasti muuttuvilla työmarkkinoilla ja kiihtyvästi kehittyvien työntekomuotojen kannalta.
  • Heikkinen, Tiia (2017)
    Vahingonkorvausoikeuden pääsääntönä on, että jokainen on velvollinen itse korvaamaan vahingon, jonka hän tahallaan tai tuottamuksellisesti aiheuttaa toiselle. Vain poikkeuksellisesti joku muu voi joutua korvausvelvolliseksi toisen tuottamuksella aiheuttamaan vahinkoon. Tällainen poikkeuksellinen sääntö löytyy VahL 3 luvun 1 §:stä, jonka mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Tätä työnantajan korvausvastuuta työntekijän aiheuttamasta vahingosta kutsutaan isännänvastuuksi. Tutkielman tarkoituksena on tutkia, milloin työnantaja on korvausvastuussa työntekijän kolmannelle aiheuttaman vahingon johdosta. Ennen vahingonkorvauslain säätämistä isännänvastuuta ei ollut järjestetty Suomessa yleisin säännöksin lainkaan vaan se rakentui lähinnä oikeuskäytännön ja teorian luomille periaatteille. Lakia on sen säätämisen jälkeen uudistettu moneen otteeseen, mutta säännös isännänvastuusta on säilynyt muuttumattomana, vaikka työelämä on uudistunut viimeisten vuosikymmenien aikana valtavasti. Tutkielman tavoitteena on työnantajan korvausvastuuta koskevan tutkimuksen lisäksi selvittää, vastaako VahL 3:1 tämän päivän työelämän tilanteisiin vai olisiko lainsäätäjän aika päivittää säännöstä. VahL 3:1:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Työnantaja voi myös joutua korvaamaan vahingon, jonka on aiheuttanut sellainen itsenäinen yrittäjä, joka toimeksiantosuhteen pysyvyys, työn laatu ja muut olosuhteet huomioon ottaen on rinnastettava työntekijään. Hallituksen esityksen mukaan säännöksessä ”puhutaan työoikeudessa omaksutun terminologian mukaisesta työntekijästä”. Kuten työntekijä, myös työnantaja on työoikeudellinen käsite ja tulkinta-apua näihin haetaan työsopimuslaista. TSL:n työsuhteen tunnusmerkistön on katsottu sisältävän kuvauksen myös työntekijästä ja työnantajasta ja nämä tunnusmerkit toimivat lähtökohtana myös isännänvastuun mukaisille työnantajan ja työntekijän käsitteille. Työnantajan korvattavaksi tulevat vahingot, jotka työntekijä on aiheuttanut työssä. Lainvalmistelussa on myönnetty, että yksinkertaisella säännöksellä on vaikea ilmaista ne olosuhteet, joiden on oltava olemassa, jotta vahinko voitaisiin katsoa aiheutetun työnantajan toiminnassa. Kun kyse on yksityisoikeudellisesta toiminnasta, isännänvastuun soveltuminen edellyttää, että vahinko on aiheutettu työsuorituksen yhteydessä työaikana ja että työnsuorittajan toiminta ei ole olennaisesti poikennut siitä, mitä kyseisessä työssä yleensä voidaan ottaa lukuun. Myös työmatkalla aiheutetut vahingot voivat kuulua isännänvastuun piiriin. Ratkaisevaa työssä-käsitteen tulkinnassa on siis se, onko vahinko aiheutettu työsuorituksen yhteydessä riippumatta siitä, onko se aiheutettu työaikana tai edes työpaikalla. Kun työntekijä on aiheuttanut vahingon työssä virheellään tai laiminlyönnillään, korvausvastuu syntyy työntekijälle tuottamusvastuun perusteella ja työnantajalle isännänvastuun perusteella. VahL 6:2:n kanavointisäännöksen nojalla työnantaja vastaa vahingon korvaamisesta kuitenkin ensisijaisesti ja käytännössä työntekijä joutuu korvausvastuuseen vahingonkärsijää kohtaan vain, kun työnantaja on maksukyvytön tai toimintansa lopettanut. Vaikka tutkielmassa tuli vastaan useita lainsäädännössä, oikeuskäytännössä ja oikeuskirjallisuudessa ongelmia herättäneitä kysymyksiä, siitä ei voi tehdä päätelmiä, että VahL 3:1 olisi epäonnistunut. Pikemminkin ongelmakohdat huomioon ottaen, säännös vaikuttaa varsin onnistuneelta, koska siitä ei löydy sen enempää oikeuskäytäntöä eikä edes oikeuskirjallisuutta. Koska oikeusjärjestyksessämme ei ole tarkoituksenmukaista säätää ongelmattomasta asiasta, en näe akuuttia tarvetta säännöksen päivittämiselle. Jossain vaiheessa lähitulevaisuudessa isännänvastuun säännöstä olisi kuitenkin syytä kehittää. Mallia voitaisiin hakea esimerkiksi vastikään säädetystä työtapaturma- ja ammattitautilain hallituksen esityksestä, jossa on käsitelty tässäkin tutkielmassa käsiteltyjä epäselviä työnteon tilanteita kuten sosiaalisia tilaisuuksia ja etätöitä.
  • Karppinen, Anna (2023)
    Työntekijän kouluttaminen on tärkeää yhä nopeammin muuttuvilla työmarkkinoilla. Etenkin erilaiset muutostilanteet esimerkiksi yrityksen toiminnassa vaikuttavat työnantajan velvollisuuteen tarjota koulutusta työntekijöilleen. Tässä lainoppia ja oikeusvertailua hyödyntävässä tutkielmassa selvitetään, miten Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa työnantajan koulutusvelvollisuus ilmenee etenkin irtisanomistilanteissa ja kuinka laaja koulutusvelvollisuus vertailuvaltioissa on. Työnantajan koulutusvelvollisuuden realisoivat syyt on johdettavissa irtisanomisperusteista. Jokaisen vertailuvaltion lainsäädännössä irtisanomisperusteisiin on nimittäin sisällytetty jonkinlainen työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuus, jonka toteutumista arvioidaan yleensä työtehtävien vähentyessä tai loppuessa esimerkiksi taloudellisista syistä. Koulutusvelvollisuuden realisoivat syyt on jaettavissa taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin sekä uudelleenjärjestelyihin. Taloudelliset ja tuotannolliset syyt voivat olla työnantajasta ja työntekijästä riippumattomia syitä, jotka vaikuttavat esimerkiksi yrityksen taloudelliseen tilanteeseen tai sen tuotantoon. Uudelleenjärjestelyt voivat puolestaan olla esimerkiksi pelkästään työnantajan aloitteesta tapahtuvia tuotantosuunnassa tapahtuvia muutoksia. Työnantajan koulutusvelvollisuus irtisanomistilanteiden näkökulmasta jakautuu kaikissa vertailuvaltioissa kahteen eri kategoriaan. Ensimmäisenä koulutusvelvollisuus ilmenee irtisanomisperusteiden arvioinnin yhteydessä. Tällaisen koulutusvelvollisuuden soveltamisalan arvioinnissa vaikuttaa esimerkiksi kokonais- ja kohtuullisuusarviointi. Toisena työnantajan koulutusvelvollisuus voi ilmetä työntekijän irtisanomisen jälkeen tai tämän irtisanomisajan kuluessa. Tämän koulutusvelvollisuuden osa-alueen soveltamisarvioinnissa puolestaan vaikuttaa monet eri tekijät, kuten työnantajayrityksen koko, työntekijöiden ikä sekä työsuhteen laatu.
  • Luoma, Saana (2021)
    Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat sekä työsuojelun toimintaohjelma ja työterveyshuollon toimintasuunnitelma muodostavat työoikeuden normijärjestelmässä oman erityisen kokonaisuutensa, jota voidaan kutsua työnantajan lakisääteisiksi henkilöstösuunnitelmiksi. Sillä suunnitelmat laaditaan ja niitä käsitellään työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa, voidaan suunnitelmia pitää yhteistoiminnan neuvottelutuloksina ja yhteistoiminnan tavoitteita toteuttavina normeina. Tutkielmassa selvitetään, mistä työnantajan suunnitteluvelvoitteissa on kyse, mikä on suunnitteluvelvoitteiden merkitys yhteistoimintavelvoitteina ja millaisia oikeusvaikutuksia suunnitelmiin voi liittyä. Suunnitteluvelvoitteiden avulla lainsäätäjä pyrkii ohjaamaan työnantajan toimintaa tärkeäksi katsomissaan asiaryhmissä. Lailla asetetaan suunnitelmien laatimismenettelyä ja vähimmäissisältöä koskevat väljät puitteet, joiden nojalla suunnitelmat saavat tarkemman sisältönsä kussakin yrityksessä. Suunnitteluvelvoitteet toteuttavat työnantajan yhteistoimintavelvoitteina henkilöstön osallistumisoikeuksia. Ne korostavat muutosten hallinnan ohella proaktiivisia muutosten ennakoinnin tavoitteita. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma myös varhentaa yhteistoimintaa tuoden työnantajan ennakoitavissa olevat muutostoimet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteistoiminnan piiriin. Näin työnantaja ja henkilöstö voivat yhdessä varautua muutoksiin ja lieventää niiden vaikutuksia. Suunnitelmat kohdistuvat työnantajan ja koko henkilöstön tai henkilöstöryhmien välisiin kollektiivisiin relaatioihin. Ne eivät tuota ehtoja yksittäisiin työsuhteisiin. Suunnitelmat eivät aseta yksiselitteisiä käyttäytymisvelvoitteita työnantajalle, mutta työnantajan tulee pyrkiä ottamaan suunnitelmat huomioon toteuttaessaan johtamistaan. Kun yhteistoimintaneuvotteluissa on päästy yksimielisyyteen suunnitelman tarpeeksi yksityiskohtaisesta sisällöstä, on suunnitelmien sitovuutta voitu arvioida sopimusoikeudellisten periaatteiden avulla. Suunnitelmia ei kuitenkaan ole pidettävä velvoiteoikeudellisina sopimuksina, ellei näin ole nimenomaisesti neuvotteluissa tarkoitettu. Vaikka suunnitelmat eivät ole sopimuksia, saattaa henkilöstölle syntyä odotuksia, että työnantaja noudattaa niitä. On kuitenkin kysyttävä, kenelle voi suunnitelman perusteella syntyä sellainen aineellinen intressi ja oikeussuojan tarve, jonka nojalla olisi mahdollisuus esittää vaatimuksia tuomioistuimessa. Suunnitelmiin ei lähtökohtaisesti näytä liittyvän yksilöllisiä oikeussuojakeinoja, joiden perusteella voitaisiin ajaa suorituskannetta. Kysymys suunnitelmien noudattamisen potentiaalisista oikeudellisista tehosteista jää lopulta avoimeksi. Suunnitelmien tosiasiallista velvoittavuutta voidaan lähestyä soft law’n näkökulmasta. Soft law -sääntelyn noudattaminen perustuu ennen kaikkea odotukseen ja luottamukseen sääntelyn vapaaehtoisesta noudattamisesta. Myös soft law -normeille on toisaalta voitu antaa normatiivista merkitystä oikeuslähteinä. Näin suunnitelmat voitaisiin todisteluun liittyvän näyttövaikutuksen ohella ottaa tuomioistuimessa huomioon yhtenä mahdollisena tulkintaperusteena joustavia normeja sovellettaessa. Lähtökohtaisesti suunnitelmien toteutuminen jää kuitenkin työnantajan ja henkilöstön aktiivisuuden ja neuvottelusuhteiden varaan.
  • Kaihlanen, Karoliina (2015)
    Tutkielmassa käsitellään todistustaakkaa ja näyttökynnystä kollektiiviperusteista irtisanomista koskevissa riidoissa. Näissä riita-asioissa poiketaan oikeudenkäymiskaaren (4/1734) todistustaakan jakoa koskevasta yleissäännöksestä, jonka mukaan todistus-taakka ja väittämistaakka ovat samalla asianosaisella. Työnantajalla on vakiintuneen todistustaakkasäännön mukaan todistus-taakka irtisanomisperusteen laillisuudesta ja syrjintäväitteen osalta irtisanomisriidoissa sovelletaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo-lain mukaisia todistustaakkasäännöksiä. Raskaana ja perhelomalla olevien työntekijöiden irtisanomistilanteita koskien todistustaa-kasta on säädetty erikseen työsopimuslaissa. Näyttövaatimus, eli näyttökynnyksen korkeus, määrittelee sen, kuinka vahvaa näyt-töä näyttövelvollisen asianosaisen hyväksi vaaditaan, että hän selviytyy todistustaakastaan. Tutkielmassa pyritään määrittele-mään, mikä on työnantajan näyttövaatimus irtisanomisriidoissa sekä mitkä tekijät siihen vaikuttavat. Ei ole selvää sovelletaanko irtisanomisriidoissa oikeudenkäymiskaaren uudessa yleissäännöksessä ilmaistua ”uskottavan näytön” vaatimusta, vai poiketaanko tästä normaalinäyttökynnyksestä asian laadun vuoksi. Kysymystä irtisanomisriidoissa sovellettavasta näyttökynnyksestä lähestytään analysoimalla niitä näkökohtia, joilla todistustaakkasääntöjä irtisanomisriidoissa ja mikä olisi ratio-naalinen näyttökynnys irtisanomisriidoissa näiden näkökohtien perusteella. Lähestymistapa perustuu siihen oikeuskirjallisuudessa yleisesti hyväksyttyyn kantaan, että näyttökynnyksen korkeuteen vaikuttavat samat näkökohdat, jotka vaikuttavat todistustaakan jakoa koskevaan kysymykseen Rungon tarkastelulle muodostaa Hannu Tapani Klamin tutkimusryhmän kehittämä rationaalisen näyttökynnyksen teoria. Työsopimuslain (55/2001) 7 luvussa säädetään työsopimuksen irtisanomisperusteista. Luvun 1 §:ssä lausutun yleissäännöksen mukaan toistaiseksi voimassa oleva työsuhde voidaan irtisanoa ainoastaan asiallisesta ja painavasta syystä. Kollektiivisista irtisa-nomisperusteista säätävän luvun 3 §:n mukaan työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Työsopi-musta ei kuitenkaan saa irtisanoa, jos työntekijä on sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin tehtäviin luvun 4 §:ssä säädetyllä ta-valla. Kollektiiviperusteisen irtisanomisen laillisuutta arvioidaan näiden työsopimuslain säännösten muodostaman kokonaisuuden perusteella. Oikeussäännösten riippuu suuressa määrin niihin liittyvistä näyttö-ongelmista ja toisaalta näihin ongelmiin omaksu-tuista ratkaisuista kuin oikeussäännöksen varsinaisesta tulkinnasta. Tutkielmassa käsitellään kollektiiviperusteista irtisanomista koskevia työsopimuslain säännöksiä erityisesti todistustaakkasäännösten soveltamisen näkökulmasta sekä tuodaan esille näiden säännösten soveltamiseen liittyviä näyttöongelmia. Työnantajan asema on perinteisesti nähty vahvana irtisanomisriidoissa. Kuitenkin työnantajayritysten taloudellinen kantokyky ja muut olosuhteet eroavat tosiasiassa huomattavasti. Tutkielmassa esitetään, että työnantajayritysten erilaiset olosuhteet tulisi ottaa huomioon harkittaessa sitä, kuinka korkeaa näyttökynnystä irtisanomisriidoissa tulisi soveltaa. Se millä tavoin yritysten olosuhteille voidaan antaa merkitystä, riippuu siitä katsotaanko näyttökynnyksen joustavan ainoastaan juttutyypeittäin. Jos irtisanomisriidoissa sovelletaan yhtenäistä näyttökynnystä, ei poikkeaminen riita-asioissa sovellettavasta normaalinäyttökynnyksestä ole perusteltua.
  • Nieminen, Tiia (2022)
    Tutkimuksen tutkimuskohteena on työnantajan oikeusaseman systematisointi isännänvastuun näkökulmasta yritysverkostotyön kontekstissa. Tutkimuskohdetta tarkastellaan vertaillen Suomen ja Kanadan oikeusjärjestelmiä. Yritysverkostotyöhön kytkeytyy uusi epätyypillinen työnantaja-asema, sillä yritysverkostotyössä työntekijä tekee työtä sekä työsopimuskumppanina toimivan yritysverkoston yhtiön lukuun että toisen yritysverkostossa toimivan yhtiön hyväksi. Tästä syystä yritysverkostotyössä aiheutuukin haasteita määriteltäessä työantajan oikeusasemassa olevaa työnteettäjäsubjektia erityisesti sellaisten työnantajalle kuuluvien oikeuksien ja velvollisuuksien suhteen, jotka liittyvät työntekoon. Tällaisesta esimerkin tarjoaa isännänvastuu. Tutkimuksen pääasiallisena tutkimustehtävänä onkin määrittää, mikä yritysverkostotyön työnteettäjäsubjekti on työnantajan oikeusoikeusasemassa isännänvastuussa ja samalla määrittää ja systematisoida työnantajan oikeusasemaan asettavia oikeusperusteita tässä kontekstissa. Tätä tutkimustehtävää lähestytään tarkastelemassa sitä voimassa olevan oikeuden näkökulmasta (de lege lata) sekä hahmottamalla, miten voimassa olevaa oikeutta tulee kehittää (de lege ferenda). Tutkimuksessa hahmotetaan ensin ns. teoreettinen viitekehys määrittämällä isännänvastuun työnantaja Suomen työoikeudellisessa tutkimuksessa kehitetyn dualistisen työnantajakäsitteen kautta ja tarkastelemalla, mitä se tarkoittaa tämän tutkimuksen tutkimuskohteen systematisoinnin kannalta. Näin kehitetään tutkimuskohteen systematisoinnin apuväline ja argumentoinnin tuki. Tämän jälkeen tutkimuksessa hahmotetaan Suomen ja Kanadan voimassa olevan oikeuden työnantajan oikeusasemaan asettavat oikeusperusteet ja tarkastellaan niiden soveltuvuutta tämän tutkimuksen tutkimuskohteen tarkasteluun. Tässä yhteydessä todetaan, että sekä Suomen että Kanadan oikeusjärjestelmässä lähtökohtana on se, että työnantajan oikeusasemassa on työsopimuskumppani. Tämän lisäksi molemmissa oikeusjärjestelmissä on myös laajennettu työnantajan oikeusasemassa olemista työsopimuskumppania laajemmaksi sääntelyssä ja oikeuskäytännössä. Tutkimuksessa havaitaan, ettei mikään sääntelyn tai oikeuskäytännön työnantajan oikeusaseman laajennus kuitenkaan sovellu tutkimuskohteen yhteyteen, joten voimassa olevan oikeuden mukaan työnantajan oikeusasemassa isännänvastuussa oleva yritysverkostotyön työnteettäjäsubjekti selviää määrittämällä, mikä taho on yritysverkostotyössä työntekijän työsopimuskumppani. Tätä tarkasteltaessa havaitaan, ettei ole selvää, ovatko molemmat yritysverkostotyön työnteettäjäsubjektit voimassa olevan oikeuden mukaan työsopimuksen perusteella isännänvastuussa. Tämä johtuu siitä, että työsopimussuhteen edellytysten tarkempi tarkastelu osoittaa, että niiden täyttyminen ei ole kaikilta osin selkeää. Tutkimuksen lopuksi tarkastellaan de lege ferenda, minkä tahon tulisi olla työnantajan oikeusasemassa isännänvastuussa, kun otetaan huomioon tutkimuksen alussa luotu teoreettinen viitekehys sekä isännänvastuun taustalla vaikuttavat syyt. Tältä osin todetaan, että työnantajan oikeusasemassa tulisi olla molemmat yritysverkostotyön työnteettäjäsubjektit, koska nämä molemmat kytkeytyvät yritysverkostotyön tekemiseen ja saavat yritysverkostotyöntekijän työn tuloksen hyväkseen. Tämän lisäksi tässä yhteydessä systematisoidaan keinoja, joilla nämä molemmat työnteettäjäsubjektit voidaan asettaa työnantajan oikeusasemassa isännänvastuuseen. Näitä keinoja systematisoidaan kehittämällä Suomen ja Kanadan voimassa olevan oikeuden työnantajan oikeusasemaan asettavia oikeusperusteita sekä hyödyntämällä Suomen työoikeudellisessa tutkimuksessa kehitettyjä työnantajan käsitettä ja oikeusasemaa koskevia teorioita.
  • Tulonen, Kristiina (2019)
    Työnteon ehdot määräytyvät nykyään varsin monipuolisen järjestelmän kautta, ja useista työehdoista päätetään yrityskohtaisesti esimerkiksi paikallisesti sopimalla. Tämän tutkielman tarkoituksena on arvioida työnantajan velvollisuutta selvittää työnteon keskeiset ehdot työntekijälle yritystasolla syntyneiden työehtojen näkökulmasta. Tutkielmassa selvitetään, voiko työnantajan vähimmäisselvitysvelvollisuuteen kuulua toisinaan myös työnjohtovallan tai paikallisen sopimisen nojalla syntyneistä henkilöstöetuuksista tiedottaminen. Selvitysvelvollisuuden täsmällisen sisällön lisääntyvästä tulkinnanvaraisuudesta johtuen tutkielmassa arvioidaan lisäksi sitä, kuinka rikosoikeudelliseen rangaistavuuteen perustuvaa selvitysvelvollisuuden rikkomisen seuraamusjärjestelmää tulisi mahdollisesti muuttaa ajan valossa. Tutkimusongelmaa selvitetään lainopin metodin avulla. Selvitysvelvollisuuden ja yritystasoisen norminannon suhteen tulkinta edellyttää aluksi henkilöstöetuuksien syntymekanismien tarkastelua. Tältä pohjalta hahmotetaan ensisijaisesti sitä, mikä on paikallisen sopimuksen sija vähimmäisselvitysvelvollisuudessa ja pohjimmiltaan EU-oikeudellisessa vaatimuksessa siitä, että työntekijän työsudetta koskevat kollektiivisopimukset on ilmoitettava osana tiedottamisvelvoitetta. Käsittelyssä käy ilmi, että paikallinen sopimus voi olla syytä ilmoittaa erikseen osana vähimmäisselvitysvelvollisuutta silloin, kun työnantaja vetoaa selvityksessä sen perusteella syntyneeseen paikalliseen järjestelyyn tietyn keskeisen työnteon ehdon kohdalla. Kun tarkastellaan todentamisdirektiivin tarkoitusta ja tavoitteita sekä kansallista lainvalmisteluaineistoa epätyypillisistä työnteon ehdoista, on vähimmäisselvitysvelvollisuuden sisältö perusteltua määritellä ennemmin laajentavasti kuin hyvin suppeasti. Työntekijän oikeusturva sekä mahdollisuudet ennakoida tulevia työolojaan ja varautua niihin puoltavat myös henkilöstöetuuksien kautta syntyvistä työehdoista tiedottamista työntekijälle heti työsuhteen alkuvaiheessa. Tästä huolimatta ilmenee, että työnantajan direktio-oikeus ei varsinaisesti koskaan ulotu esimerkiksi palkan määrittämiseen, jolloin henkilöstöetuuksien perimmäistä vaikutusta keskeisimpiin työnteon ehtoihin on syytä arvioida yksityiskohtaisemmin. Seikkaperäisen arvioinnin kohteeksi on valittu rahamääräiset henkilöstöetuudet. Työnantajan selvitysvelvollisuus näyttää laajenevan uusille alueille sitä mukaan kuin työoikeudellinen normitus monipuolistuu. Trendiä ilmentää muun muassa direktiiviehdotus avoimista ja ennakoivista työoloista EU:ssa, jossa vähimmäisselvitysvelvollisuuteen liittyvää luetteloa esitetään laajennettavaksi edelleen. Selvitysvelvollisuuden laajentuminen ja sen rajojen jonkinasteinen epätarkkuus herättävät kysymyksen kriminalisoinnin oikeutuksesta ja työnantajan edustajan oikeusturvan tarpeesta. Tutkielmassa esitetään argumentoiden, että luvan menettämisen ja seuraamusmaksujen luonteisten hallinnollisten seuraamusten käyttö sopisi paremmin EU-oikeudellisen selvitysvelvoitteen turvaamisen tarkoitukseen. Hallinnollisten seuraamusten voidaan katsoa ennen kaikkea täyttävän rikosoikeudellisia sanktioita paremmin EU:n edellyttämät tehokkuuden, varoittavuuden ja oikeasuhtaisuuden kriteerit. Johtopäätöksenä voidaan esittää, että vähimmäisselvitysvelvollisuus voi perustua myös yrityskohtaisiin työnteon ehtoihin. Rahamääräisten henkilöstöetuuksien osalta asia on näin ainakin sikäli kuin kyse on muuttumattomasta ja turvatusta palkkaan liittyvästä osatekijästä. Yrityskohtaisista normeista ainakin luontoisedut ja eräät henkilökohtaiseen pätevyyteen pohjautuvat palkan erät voivat kuulua vähimmäisselvitysvelvollisuuden piiriin. Työnantajan vähimmäisselvitysvelvollisuus edellyttää nykymuotoisen kansallisen oikeusjärjestyksen mukaan, että työnantaja ottaa myös paikallisten järjestelyiden vaikutuksen huomioon selvittäessään yksittäistä työnteon keskeisimmistä ehdoista koostuvan luettelon kohtaa. Vaatimus saattaa näyttäytyä selvitysasiakirjan painoarvon korostumisena, sillä pidemmälle menevä työehdon sisällön kirjallinen avaaminen sopinee selvyyden vuoksi paremmin erilliseen asiakirjaan kuin työsopimukseen.
  • Järvelä, Laura (2016)
    Konsernimuotoiset yhtiöryppäät ovat isoja työllistäjiä Suomessa, joiden toiminta vaikuttaa merkittävästi useiden suomalaisten työntekijöiden elämään. Näiden yhtiöiden tehostaessaan toimintaansa, johtaa tilanne usein kollektiivisiin irtisanomistilanteisiin. Perustuslaki lähtee siitä, että ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstään. Työsopimuslain seitsemännessä luvussa säännellään työntekijöiden oikeuksia kollektiivisissa irtisanomistilanteissa. Luvun 3 § ja 4 § edellyttävät, että työnantajalla ei ole oikeutta irtisanoa työntekijää kollektiivisilla perusteilla, mikäli työntekijä voidaan sijoittaa muihin hänen työsopimustaan vastaaviin tehtäviin tai muuhun työntekijän koulutusta, kokemusta tai ammattitaitoa vastaavaan työhön sekä, mikäli työnantaja voi tarjota tarjolla olevaan työhön kohtuullisen koulutuksen. Lisäksi työsopimuslain 7:4.3:ssa edellytetään, että konsernissa tai muissa yritysryhmissä määräysvaltaa käyttävän yhtiön on selvitettävä uudelleensijoitusmahdollisuuksia muista sen määräysvallasta olevista yhtiöistä. Laki asettaa velvoitteita taholle nimeltä työnantaja. Työnantajaa ei kuitenkaan ole määritetty tarkemmin työsopimuslaissa tai sen esitöissä. Myös jatkuvasti kasvava oikeuskäytäntö osoittaa, ettei täysin selvyyttä myöskään vaikuta olevan sen suhteen, minkä sisältöinen ja laajuinen työntekijöiden työsuhdeturvaksi säädetty uudelleensijoitusvelvollisuus on. Työntekijöiden työsuhdeturvan kannalta, sekä uudelleensijoittamiseen velvoitetun työnantajan että uudelleensijoitusvelvollisuuden sisällön ja laajuuden selvittäminen on kuitenkin olennaista, sillä perustuslain mukaisesti ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä irtisanoa työstään. Tutkimuksessa siten selvitetään tarkemmin, miten työn tarjoamiseen ja kouluttamiseen velvoitettu työnantaja tulisi määrittää konsernissa, minkä sisältöinen on työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuus ja miten tämä velvoite tulisi toteuttaa konsernissa. Tutkimuksen perusteella vaikuttaa, että konsernitilanteissa perinteinen työnantajan määrittämistapa työsopimusopin tai perussuhdeteorian kautta ei ole enää riittävää. Varovaisesti voidaankin esittää, että uutena tapana näiden perinteisten teorioiden rinnalle on tullut mahdollisuus määrittää työnantajakokonaisuus, joka voi muodostua jopa koko konsernin laajuiseksi. Tällöin myös työntarjoamisvelvollisuus ulottuu koko konserniin. Ongelmana voidaan kuitenkin pitää sitä, että tällainen lähestymistapa ei saa tukea suoraan työsopimuslain säännöksistä. Myös se, milloin tällaisen työnantajakokonaisuuden voidaan katsoa muodostuvan on hyvin yleistasoista, kokonaisarviointiin perustuvaa harkintaa. Työsopimuslain 7:4.3 on kuitenkin säännös, joka vaikuttaa lain tasoisesti uudelleensijoitusvelvollisuuden laajuuteen. Se soveltuu myös silloin, kun koko konsernin osalta ei voida muodostaa yhtä työnantajakokonaisuutta, vaan kunnioitetaan yhtiöiden muodollis-juridisia rajoja. Säännöksen soveltuminen edellyttää erityisesti määräysvallan olemassaoloa henkilöstöasioissa. Lähtökohtana säännöksen tulkinnassa on katsottu olevan sen sanamuodon mukainen tulkinta, mutta myös laajentavia tulkintoja voidaan puoltaa silloin kun esimerkiksi konsernirakennetta käytetään työntekijöiden työsuhdeturvan kiertämiseen. Uudelleensijoitusvelvollisuuden osalta tutkimuksen perusteella joudutaan toteamaan, että kyse on hyvin tapauskohtaisesti harkinnasta. Siihen vaikuttavat niin työntekijän työsopimus, oma osaaminen, koulutus ja aikaisempi tehtävänkuva konsernissa sekä halukkuus ottaa vastaan tarjottua työtä. Työnantajan kannalta kyse on kohtuullisuudesta se osalta, mikä on yhtiön taloudellinen tilanne, työvoiman tarve sekä yhtiön koko. Yleistävänä voidaan kuitenkin todeta, että uudelleensijoitusvelvollisuus vaikuttaa ulottuvan hyvinkin laajalle kun oikeuskäytännössä on katsottu, että tarjoamisvelvollisuus ulottuu laajimmillaan niin toimihenkilön tehtävistä suoritustason tehtäviin kuin myös jopa suoritustason tehtävistä toimihenkilön tehtäviin. Kun otetaan huomioon oikeuskirjallisuudessa esitetyt kannanotot ja oikeuskäytäntö, työntekijöiden työsuhdeturva muodostuu mielestäni kollektiivisissa irtisanomistilanteissa laajemmaksi kuin työsopimuslaki antaa ymmärtää. Tähän vaikuttavat osaltaan työnantajan määrittäminen koko konsernia koskevaksi työnantajakokonaisuudeksi kuin uudelleensijoittamisvelvollisuuden sisältöä koskevat ratkaisut.
  • Kannala, Viivi (2021)
    Tutkielmassa pyritään antamaan yleiskuva työnantajan vahingonkorvausvelvollisuuden laajuudesta tilanteessa, jossa työntekijälle aiheutuu aineetonta vahinkoa. Tarkastelun kohteena on ensinnäkin työsopimuslain 12 luvun 1 ja 2 §:n säännökset. Työsopimuslain 12 luvun 1 §:n säännös työnantajan yleisestä vahingonkorvausvelvollisuudesta on hyvin yleisluonteinen sen asettaessa työnantajan vahingonkorvausvastuuseen vahingosta, joka on aiheutunut työnantajan rikkoessa ”tahallaan tai huolimattomuudesta työsuhteesta tai työsopimuslaista johtuvia velvollisuuksiaan”. Tutkielmassa on selvitetty, kuinka nämä velvollisuudet voivat perustua aineettomia vahinkoja tarkasteltaessa työsopimuslain lisäksi muuhun työoikeudelliseen lainsäädäntöön, erityisesti työturvallisuus- ja tasa-arvolakiin, sekä työehtosopimuksiin. Työsopimuslain 12 luvun 2 §:n säännöstä työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä maksettavasta korvauksesta on käsitelty siltä osin, kun se on korvausta päättämisestä aiheutuneesta aineettomasta vahingosta. Tässä yhteydessä on tuotu esiin säännöksen ongelmallisuus suhteessa täyden korvauksen periaatteeseen. Säännösten käsitteleminen on edellyttänyt useiden käsitteiden ja vastuuseen sovellettavien periaatteiden selvittämistä. Tässä yhteydessä on paneuduttu syy-yhteyden ja täyden korvauksen periaatteen lisäksi erityisesti tuottamuksen käsitteeseen ja ankaran vastuun mahdolliseen soveltumiseen. Korvattavia vahinkoja selvitettäessä on selvitetty kärsimyksen tulevan korvattavaksi ainoastaan vahingonkorvauslain 5 luvun 6 pykälän mukaisissa erityistilanteissa, jotka aktualisoituvat tutkielman aihepiirissä lähinnä työnantajan syyllistyessä rikoslaissa rangaistavaksi säädettyyn työsyrjintään. Tarkastelun kohteeksi on otettu myös työtapaturma- ja ammattitautilain säännökset aiheutuneiden ammattitautien korvaamisesta keskittyen tutkielman rajatun laajuuden vuoksi asbestialtistumisesta aiheutuneisiin ammattitauteihin. Todennäköisen syy-yhteyden määrittelemisen kautta on todettu tiettyjen ammattitautiluettelossa määriteltyjen sairauksien tulevan korvattavaksi vain, jos altistuminen on ollut yli 50 prosentin todennäköisyydellä sairauden syy. Oikeuskirjallisuudessa työnantajan vahingonkorvausvelvollisuutta ei ole käyty yksityiskohtaisesti läpi. Aihetta sivutaan lähes jokaisessa vahingonkorvausoikeudellisessa ja työoikeudellisessa perusteoksessa, mutta käsittely on hyvin yleistasoista. Tutkielmassa on tämän vuoksi käyty läpi runsaasti oikeuskäytäntöä esitetyn havainnollistamiseksi ja konkretisoimiseksi.