Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Fast, Tommi (2019)
    Objective. There are indications in prior studies showing that STEM education (Science, Technology, Engineering, Mathematics) has a positive effect on learning. This bachelor’s thesis took account of adding art component to STEM and found out how often STEAM education (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) in elementary school’s mathematics appears in present studies. Method. In this thesis the material was collected by using the systematic review. After that, four peer reviewed English studies were filtered to the examination. They all connected with STEAM education somehow. Two of the studies related to the teachers, one to the pupils and one to the teacher students. The studies were American and Korean. Results and conclusions. Studies related to STEAM education in elementary school’s mathematics was found only few. There could have been more results, if defining was wider. However the results were interesting: Especially male teacher’s attitudes towards STEAM education were positive. Furthermore the know-how of the pupils was improved when the art component was added to the STEM education.
  • Frestadius, Sirkku (2020)
    Aiemmat tutkimukset osoittavat, että matematiikan oppimisessa varhaisten matemaattisten taitojen osaaminen on perusta myöhemmille matemaattisille taidoille. Kandidaatintutkielmani aiheena on matemaattisten taitojen kehittyminen ja matemaattisissa taidoissa ilmenevät pulmat, matemaattiset oppimisvaikeudet. Lisäksi tutkielmassani käsitellään matematiikan oppimisvaikeuksien arviointivälineitä ja tuen antamista oppimisvaikeuksiin. Tutkielmani on kirjallisuuskatsaus ja keskittyy koulukontekstiin. Varhaisin matemaattinen taito lapsella on lukumääräisyyden taju eli kyky huomata eroja lukumäärissä. Lukumääräisyyden taju luo pohjaa myöhemmille matemaattisille taidoille. Lukumääräisyyden taju, lukujonotaidot, matemaattisten suhteiden ymmärtäminen ja aritmeettiset taidot ovat osataitoja, joita tarvitaan matematiikan oppimisessa. Matemaattiset oppimisvaikeudet ovat usein kapea-alaisia, ne näkyvät vain matemaattisten aineiden oppimisessa. Dyskalkuliassa matematiikan oppimisvaikeudet ovat laajempia ja tulevat esille jo peruslaskutaidoissa. Matematiikan oppimisvaikeuksien tunnistamiseen on hyviä testejä ja seuloja, joiden taustalla on tutkimustietoa. Opetussuunnitelmaan pohjautuvia osaamisen arviointivälineitä ovat Mavalkat, MAKEKO ja KYMPPI-kartoitus. Muut arviointivälineet mittaavat yleistä matematiikan osaamista, näihin kuuluvat RMAT, Lukukäsitetesti, Banuca ja Matte. Matematiikan oppimisvaikeuksien tukemiseen oppilas voi saada yleistä, tehostettua tai erityistä tukea riippuen tuen tarpeesta. Eksplisiittinen opetus on tutkimuksissa todettu tehokkaaksi keinoksi opettaa uusia matematiikan taitoja tukea tarvitseville oppilaille. Eksplisiittisessä opetuksessa opettaja mallintaa ja havainnollistaa opetusta. Opetus etenee askel askeleelta. Itsenäisen työskentelyn aikana oppilaita pyydetään kertomaan, miten he ratkaisivat tehtävän. Tietokoneharjoitteluun on tehokkaita harjoitusohjelmia, kuten Numerorata, Vektor, Ekapeli-Matikka ja Neure. Lisäksi opettajalle on ThinkMath-materiaali, joka on suunniteltu matematiikan oppimisvaikeuksien tukemiseen.
  • Sipinen, Elina (2017)
    Objectives. The aim of this study is to explore interventions designed for middle school students with mathematical learning difficulties. Explanations of mathematical learning difficulties are ambiguous, the causes of the difficulties are versatile, and mathematical learning difficulties appear in various ways. However, mathematical learning difficulties can have a significant impact on employment opportunities and basic life skills. Although early interventions are desirable and effective, differences found among young children tend to remain or even increase along with age. As mathematical learning difficulty is a persistent character, problems with mathematics will occur at the middle school level as well. Therefore, in addition to early interventions, interventions for middle school students are also essential. This study explores interventions designed for middle school students, what shared features they have and how they differ, and what kind of results can be obtained by those interventions. Methods. The study was conducted as a systematic literature review of five peer reviewed articles. Results. Examined interventions concentrated on the use of different strategies or on the use of different concrete and/or visual tools. The interventions differed in regard to duration, number of sessions, group size and inclusion criteria. All interventions emphasized explicit instruction, and each intervention reported positive results.
  • Isola, Taru (2020)
    Tiivistelmä - Referat – Abstract Tavoitteet. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää kuinka paljon ja millaisissa tilanteissa matematiikkaa toteutetaan alle kolmivuotiaiden lasten varhaiskasvatuksenryhmissä. Alle kolmivuotiaiden lasten lapsiryhmissä arkea ohjaavat suuresti arjen rutiinit, perushoitotilanteet. Nämä päivittäin toistuvat perushoitotilanteet antavat mahdollisuuden harjoitella matemaattisia taitoja. Jotta lasten matemaattiset taidot pääsevät kehittymään, tarvitaan päivittäin toimintaa, joka tukee varhaisten matemaattisten taitojen kehittymistä. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että alle kolmivuotiaiden matematiikka tulisi nähdä leikkisenä matematiikkana tai matematiikan leikillistämisenä. Molemmissa tapauksissa matematiikan oppiminen kietoutuu vahvasti lasten omiin kokemuksiin ja niiden hyödyntämiseen. Tutkimuksessa tullaan tarkastelemaan matematiikan toteutumisen määrää, siitä näkökulmasta, että millaisissa tilanteissa matematiikkaa toteutetaan. Tarkastelussa ovat myös kasvattajien kokemukset ja näkemykset matematiikan toteuttamisesta ja toteutumisesta ryhmissään. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella, johon vastasi 55 alle kolmivuotiaiden kanssa työskentelevää kasvattajaa. Kyselylomake sisälsi 8 eri osiota, joista osa oli määrällisiä ja osa laadullisia kysymyksiä. Aineiston analysointi tapahtui sekä laadullisin että määrällisin menetelmin. Kyselylomakkeen määrällisiä vastauksia analysoitiin SPSS-ohjelman avulla ja kyselyn avoimia vastauksia aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksessa todettiin, että matematiikkaa toteutettiin pääsääntöisesti toiminnallisesti, arjen tilanteissa. Jokainen vastaaja kertoi toteuttavansa matematiikkaa päivittäin. Matematiikan toteutuminen painottui spontaaneihin, ennalta suunnittelemattomiin tilanteisiin. Vain kolme vastaaja kertoivat toteuttavansa tuokiomuotoista toimintaa päivittäin. Kasvattajat pitivät matemaattisten taitojen harjoittelemista tärkeänä. Vaikka Varhaiskasvatuksen perusteet eivät kerro suoraan, minkälaista matematiikkaa alle 3-vuotiaiden kanssa voisi toteuttaa, olivat kasvattajien näkemykset ja toteuttamisen tavat todella samansuuntaisia. Kaikki kyseen vastanneet kasvattajat kuvailivat ryhmänsä matematiikkaa positiivisesti lukuun ottamatta yhtä, jossa vastaaja nosti esille monikulttuurisuuden tuomat haasteet matematiikan toteuttamisen näkökulmasta
  • Kervinen, Elina (2022)
    Tavoitteet. Tämän tutkimuksen tavoitteena on kuvata, analysoida ja tulkita matematiikka-ahdistuksen ja matemaattisen motivaation yhteisvaikutusta matemaattiseen suoriutumiseen. Matematiikka-ahdistusta tarkastellaan kahden teorian näkökulmasta: häirintäteoria ja heikon matemaattisen osaamisen teoria. Matemaattista motivaatiota tarkastellaan sisäisen ja ulkoisen motivaation sekä käänteisen U-käyrän avulla. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että matematiikka-ahdistusta ja matemaattista motivaatiota yhdessä ei ole juurikaan tutkittu. Menetelmät. Toteutin tämän kirjallisuuskatsauksen kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Keräsin aineiston kolmesta eri tietokannasta sisäänotto- ja poissulkukriteerejä käyttäen. Hyväksyin aineistoon neljä artikkelia, joita tarkastelin kolmen eri teeman avulla, jotka nousivat aineistosta tutkimuskysymyksen pohjalta. Tulokset ja johtopäätökset. Matemaattinen motivaatio ja matematiikka-ahdistus olivat vastavuoroisessa yhteydessä toisiinsa ja myös vaikuttivat matemaattiseen suoriutumiseen. Tärkeimpänä tuloksena oli motivaation välillinen yhteys suoriutumiseen ahdistuksen kautta. Aihe on varsin uusi, joten tarvitaan lisää tutkimusta yhteyksien ymmärtämiseksi. Interventioista, jotka tukevat emotionaalisia ja motivationaalisia tekijöitä olisi hyötyä matematiikka-ahdistuksen lieventämiseen ja matemaattisen suorituksen parantamiseen.
  • Rantaniemi, Eeva-Liisa (2020)
    Tavoitteet Kandidaatintutkielmani tarkotus on selvittää kirjallisuuskatsauksen keinoin, miten matematiikka-ahdistusta voisi luokkaolosuhteissa lieventää, eli siihen tepsiviä interventioita. Vaikka vankkumatonta dataa matematiikka-ahdistuksen yleisyydestä ei ole, se on näkyvissä kouluarjessa. Ahdistus voi olla kaikkea pienen epämukavuuden ja täyden fobian välillä, joten se näyttäytyy hyvin yksilöllisillä tavoilla eri tilanteissa. Pohdin mitä tietoa tarvitsisin opettajantyössäni, ja tutkimuskysymyksiksini muotoutuivat: 1. Minkälaisia interventioita matematiikka-ahdistuksen lieventämiseksi on tutkittu? 2. Minkälaiset interventiot ovat matematiikka-ahdistuksen lieventämiseksi tehokkaita? Menetelmät. Toteutin tutkielmani integratiivisena systemaattisena kirjallisuuskatsauksena Kokosin kirjallisuuskatsauksen aineiston Helda, Helka, Eric ja Google Scgolar tietokannosita. Hakusanoinani toimi "matematiikka-ahdistus/math anxiety, työmuisti/working memory ja interventio/intervention. Näillä hakusanoille ja näistä tietokannoista valitsin 5 artikkelia, joista kaksi oli empiiristä tutkimusta, kaksi tieteellisiä artikkelia ja yksi opetusalan oppikirja. Tästä materiaalista etsin vastauksia tutkimuskysymyksiini. Tulokset ja johtopäätökset. Lähtökohtanani oli etsiä nimenomaan interventioihin liittyvää tietoa, mutta valtaosa löytämästäni materiaalista koski joko matematiikka-ahdistuksen olemusta tai ennakoivia toimenpiteitä sen syntymisen ehkäisemiseksi. Materiaalista paljastui, kuinka merkittävä rooli opettajan työllä matematiikka-ahdistuksen lieventämisessä on. Opettaja vaikuttaa ahdistuksen määrään omalla asenteellaan matematiikkaa kohtaan, jonka tuo tunneille mukaan, pedagogisilla ratkaisuillaan ja kyvyllään huomioida oppilaiden yksilöllisiä tarpeita. Erityisopettajalla on erityisen tärkeä rooli matemaattisista oppimisvaikeuksista kärsivien oppilaiden asenteen muotoutumisessa matematiikkaa kohtaan. Asenteeseen kohdistuvaa interventiota puoltaa myös valitsemani empiirinen tutkimus, joka osoitti kasvun ajattelutavan olevan merkittävä osa oppilaan minäpystyvyyden tunteen kehitystä ja uskoa kykyynsä oppia uutta vaikeuksista huolimatta, kunhan jaksaa olla sinnikäs ja tehdä töitä sen eteen.
  • Pihla, Karhu (2023)
    Tämän tutkielman tarkoitus oli selvittää matematiikka-ahdistuksen esiintymiseen aiemmassa tutkimuksessa esitettyjä tekijöitä. Tutkimustavoitteeni oli näin koota luokanopettajan keinoja ehkäistä tai vähentää matematiikka-ahdistusta luokkahuonekontekstissa. Tutkielmani menetelmä oli systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Tutkielmani aineisto koostui tarkkojen sisäänotto- ja poissulkukriteereiden avulla kerätyistä 11 tutkimusartikkelista. Ana-lyysimenetelmänä käytin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Sisällönanalyysin avulla pystyin teemoittelemaan aineistoa, ja muodostamaan näkökulmia, joiden avulla pystyin vastaamaan tutkimuskysymykseen eli muodostamaan synteesin. Kolme aineistosta keräämääni matema-tiikka-ahdistuksen syntymiseen vaikuttavaa tekijää olivat työmuisti, ahdistusoireet ja ego-resilienssi, minäpystyvyys ja minäkuva. Tutkielman tulokset muodostuivat aikaisempaan tutkimukseen perustuen. Tutkielman tulok-set osoittivat matematiikka-ahdistuksen olevan monisyinen ilmiö, jonka esiintymiseen vaikut-tavia tekijöitä ovat esimerkiksi työmuistin toiminta, ahdistuneisuus, egoresilienssi, minäpysty-vyys ja minäkuva.
  • Kontoniemi, Samuel (2023)
    Tavoitteet Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää mitä ovat oppimiseen liittyvät tunteet ja millaisia tunteita 6-8-vuotiaat alakoulun ensimmäisillä vuosiluokilla opiskelevat oppilaat kokevat matematiikan parissa opiskellessaan. Lisäksi tarkoituksena on selvittää millä tavoin nautinnon -,ahdistuksen - ja tylsistymisen tunteet ovat yhteydessä matematiikassa suoriutumisen kanssa samalla ikäluokalla. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa oli systemaattisen kirjallisuuskatsauksen piirteitä. Suurin osa aineistosta kerättiin systemaattisen kirjallisuuskatsauksen menetelmin. Tämän lisäksi aineistoon hyväksyttiin viisi julkaisua, jotka noudattivat vain osittain aineistolle annettuja kriteerejä. Aineisto kerättiin Helkasta, Eric-tietokannasta ja Google Scholarista. Laadullisen seulonnan jälkeen tutkimukseen päätyi 12 julkaisua. Tulokset ja johtopäätökset. 6-8-vuotiaat oppilaat kokevat matematiikan parissa sekä positiivisia että negatiivisa tunteita. Suurin osa oppilaista raportoi positiivisista tunteista. Nautinnon tunteella oli positiivinen yhteys matematiikassa suoriutumisen kanssa, ahdistuksella oli sekä positiivinen että negatiivinen yhteys matematiikassa suoriutumisen kanssa, mutta tylsistymisen ja matematiikassa suoriutumisen väliltä ei löydetty yhteyttä.
  • Stenvall, Aino (2020)
    Tavoitteet. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, millaisia tuloksia oppilaiden matematiikkaasenteista on saatu piirroskuvatutkimuksen avulla. Tutkielmassa tutustuttiin matematiikkaasenteisiin ja erityisesti siihen millaisista asioista niiden nähdään koostuvan. Tässä tutkielmassa oltiinkin kiinnostuneita siitä, miten piirroskuvatutkimus sopii matematiikka-asenteiden tutkimiseen. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet piirrostutkimuksen olevan lapsilähtöinen tutkimusmetodi, joten tutkielman hypoteesina pidetään sitä, että piirrostutkimus sopii oppilaiden matematiikka-asenteiden tutkimiseen. Menetelmät. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman aineistona toimi internetin avulla löydetyt tieteelliset artikkelit sekä aiheeseen sopiva kirjallisuus. Tulokset ja johtopäätökset. Piirroskuvatutkimuksen avulla oli saatu monipuolista ja yksityiskohtaista tietoa oppilaiden matematiikka-asenteista. Piirustuksista pystyi havainnoimaan matematiikka-asenteen eri osa-alueita ja niiden muodostamaa kokonaisuutta. Piirustusten avulla voitiin muodostaa kuva myös koko koululuokalla vallitsevasta matematiikka-asenteesta. Piirustusten avulla oppilaat kuvailivat yksityiskohtaisia ja voimakkaita tunteita. Piirrostutkimus sopii menetelmäksi tutkia oppilaiden matematiikka-asenteita.
  • Kunnas, Tuija (2016)
    Objectives. The purpose of this study was to find out how Helsinki municipal daycare centres define early matematics in their unit-specific Early Childhood Education and Care (ECEC) cur-riculums. Adults attitude towards mathematics define at the end how early mathematics is put in practice in daycare. Another purpose of this study was to find out what kind of concrete methods and ways are listed in unit-specific ECECs to support early mathematical thinking. The previous research has shown that mathematical difficulties are increasing over the time and growth of children. Early allocated and timed support for mathematical thinking in daycare will reduce and prevent mathematical difficulties in school. Methods. For this study was analyzed Helsinki municipal daycare centres ECEC curriculums, which are present in day care centres webpages. From each thirteen (13) Finnish speaking daycare areas was chosen the first and the last one in alphabetical order. This way in the sample was selected daycare centres evenly throughout Helsinki. Results and conclusions. In most unit-specific ECECs mathematics was defined by concrete, everyday activities and play. From mathematical definitions came to the fore especially calculating, comparing and sorting. Early mathematical thinking was supported mainly by everyday sequencing and counting different objects. There were no mentions about supporting learning difficulties in any unit-specific ECECs. Some of the daycare centres did not mention mathematics at all in their ECEC.
  • Charlott, Heikkinen (2023)
    Syftet med denna studie är att undersöka och ta reda på hur lärarna inom småbarnspedagogik använder sig av matematik i vardagen och hur den synliggörs i den småbarnspedagogiska verksamheten. Jag undersöker också hurudana kunskaper om matematikens innehåll lärare inom småbarnspedagogik har. Slutligen studeras hurudana kunskaper om matematiska svårigheter bland barn i åldrarna ett till fem år lärare inom småbarnspedagogik har. Metoden för undersökningen är kvalitativ. Datainsamlingen genomfördes med en digital enkät. Enkäten utformades i E-lomake. Chefen för småbarnspedagogik i Helsingfors kontaktades initialt för att ta reda på om studien kunde genomföras, varefter forskningslov ansöktes och erhölls från Helsingfors stad. Enkäten skickades via e-mail till de svenskspråkiga föreståndarna vid daghemmen inom huvudstadsregionen. Enkäten följde etiska principer, och varken respondent eller enhet kunde identifieras. Sju respondenter svarade på enkäten. Materialet analyserades men hjälp av innehållsanalys. Resultatet i undersökningen visar att det finns ett behov av mer kunskap om matematik hos lärare inom småbarnspedagogiken. Flera önskar mer kunskap och material om hur man kan få in matematiken i vardagen i småbarnspedagogiken. Många ansåg att de inte har kunskap om matematiska svårigheter och skulle vilja ha mer kunskap om hur man kan stödja och upptäcka matematiska svårigheter hos barn i åldrarna ett till fem år. Sammanfattningsvis förekommer hos pedagoger inom småbarnspedagogik ett behov av mer kunnande om matematik och hur den implementeras i den småbarnspedagogiska verksamheten.
  • Hellstrand, Mirjam (2020)
    Ämnesöverskridande undervisning är något som poängteras allt starkare i de riktlinjer som utgetts av Utbildningsstyrelsen 2014. Detta arbetssätt kan exempelvis innebära en integration av två eller flera skolämnen. Dessutom påminner musik och matematik mycket om varandra på ett teoretiskt plan. Således var målet med denna avhandling att undersöka och förmedla förståelse för vilken nytta denna ämnesintegration kan ha på elevers matematikinlärning. Studiens huvudsakliga syfte var att undersöka vilka evidenser det finns i tidigare forskning om matematik- och musikintegrerad undervisning och dess inverkan på elevers matematikinlärning, med fokus på årskurserna 1–6. Avhandlingen utfördes i första hand som en kvalitativ, beskrivande litteraturstudie. Inslag av systematik ingick ändå i valet av sökmetoder och forskningsupplägg. Analysmaterialet bestod av sju stycken vetenskapliga artiklar som alla behandlar integrationen av musik och matematik ur lite olika synvinklar. Materialet analyserades i form av en tematisk innehållsanalys. Det framgick att matematik- och musikintegrerad undervisning hade en positiv inverkan på elevers matematikinlärning på många plan. Aktiviteter som övar rytmkänslan framstod som speciellt fördelaktiga för det matematiska tänkandet. Det upptäcktes bland annat förbättringar i elevers förmågor att tillämpa olika matematiska strategier, lösa problem, i användning av matematiska symboler och i den spatiala-temporala slutledningsförmågan. En central upptäckt var dessutom den positiva förändringen i elevers attityder mot matematik, vilket är en betydande faktor för en lyckad matematikinlärning. De största framstegen märktes ändå hos elever med låga prestationer i matematik. Slutsatsen är att matematik- och musikintegrerad undervisning är ett effektivt, engagerande och roligt sätt för elever att utveckla sin matematikinlärning.
  • Hintikka, Teemu (2019)
    Suomi tunnetaan menestyneenä maana sekä kilpaurheilukentillä että koulutuksen saralla. Useat suomalaiset lapset ja nuoret haluavat menestyä elämässään urheilijoina, mutta nykyaikainen yhteiskunta vaatii tämän lisäksi myös menestymistä opiskelussa urheilu-uran jälkeistä elämää varten. Tämän tutkimuksen tarkoitus on määritellä aiemman tutkimustiedon pohjalta kilpaurheilun ja koulumenestyksen käsitteet sekä tutkia näihin aiheisiin liittyvää problematiikkaa. Tutkimuksen tavoitteena on myös tutkia, miten kilpaurheilu vaikuttaa lapsen tai nuoren koulumenestykseen. Hypoteesina on, että kilpaurheilun vaikutukset koulumenestykseen ovat varsin laajat. Olettamus on myös, että vaikutukset voisivat olla sekä positiivisia että negatiivisia. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, johon otettiin mukaan laajasti tutkimuksia sekä kotimaisista että kansainvälisistä lähteistä. Valtaosa kirjallisuudesta oli erilaisissa journaaleissa julkaistuja artikkeleita sekä kansallisia raportteja. Kilpaurheilun ja koulumenestyksen välisestä tutkimuksesta mukaan otettiin myös tutkimuksia, jotka käsittelevät laajasti fyysisen aktiivisuuden ja kognitiivisten kykyjen välistä yhteyttä. Tämän tutkimuksen tuloksista voidaan mainita kilpaurheilun sekä koulumenestyksen laajat käsitteet. Molemmat käsitteet pitävät sisällään laajan ja kompleksisen kokonaisuuden, joiden hallinta voi olla nuorelle lapselle hyvin haastavaa. Kilpaurheilussa haastavaa ovat erityisesti ajankäytölliset haasteet ja fyysinen sekä psyykkinen kuormittavuus. Koulumenestys on lukuisien biologisten-, fyysisten-, psyykkisten-, sekä sosiaalisten tekijöiden summa. Tutkimuksen merkittävin löydös on, että kilpaurheilun ja koulumenestyksen välistä yhteyttä ei ole aiemmin juurikaan tutkittu. Erityisesti kotimaisia tutkimuksia aiheesta on vasta muutamia. Tämä urheilevien lasten hyvinvoinnin kannalta merkityksellinen aihe vaatii siis jatkotutkimusta.
  • Pihlajamaa, Katariina (2017)
    The purpose of this study was to discover what movies, tv-shows, books, games and music are 5 year old children´s favourites today. Another purpose of this study was to find out what kind of characters children are most likely to identify. In addition the purpose of this study was to describe how the media is displayed in children´s plays. This study is qualitative. As a collection method I used semi-structured interviews. I found that the semi-structured interview worked well for the children´s interview. There were ten children, one 4 year old and nine who were 5 year old. I also interviewed the kindergarten teacher of the group. As a method for analysing the data I used the content analysis. Children´s favourite movies were divided into Disney´s movies, movies that included fighting and other movies. The most popular tv-shows were divided into reality television, shows that included fighting and Pikku Kakkonen, which was chosen the favourite tv-show by half of the children. The favourite books were the books based on movies, books that deal with different feelings and books that include animals. The most popular games were divided into board games and digital games and over half of the children chose a board game as a favourite game. The favourite music was Hevisaurus. The children only identified the characters of the same gender. Talking about personality-trails the girls emphasized character´s courage, kindness, happiness and independency. The boys emphasized the same things except instead of independency they emphasized character´s sense of community. Based on the answers the children play media based play more at home than in kindergarten. Movies and the tv-shows turned out to motivate the media based play the most. Children played the characters they saw and liked in movies and tv-shows. In children´s play they added own ideas to the play and the plot of the movie or tv-show was on the background all the time. While playing the known characters from media the children remained the character´s personality and special skills.
  • Särkimäki, Säde (2021)
    Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli integroivan kirjallisuuskatsauksen avulla kartoittaa me-diakasvatuksen sisältöjen rajapintoja käsityönopetukseen nähden. Aihe on uusi avaus, sillä käsityönopetuksen ja mediakasvatuksen sisällöistä ei ole aiemmin tehty yhdistelevää tutki-musta. Tutkimuskysymykset olivat: Millä tavoin käsityötä opetetaan? Millä tavoin mediakas-vatusta opetetaan? Mitä yhtäläisyyksiä mediakasvatuksella ja käsityönopetuksella on ja millä tavoilla näitä yhteneviä sisältöjä voisi opettaa opetuskokonaisuuksina? Tutkielman tavoittee-na on löytää rajapintoja mediakasvatuksen ja käsityön opetuksen välille ja lisätä ymmärrystä niiden yhdistämisen mahdollisuuksista uusien käsityön opetuskokonaisuuksien luomiseksi. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja tuloksia analysoitiin laadullisen sisällönanalyy-sin avulla. Aineistona oli 10 käsityön opetuksesta sekä 10 mediakasvatuksesta kirjoitettua tutkimusta tai teosta. Tiedonkeruuvaiheessa kirjattiin oleelliset sisällöt tutkimuksen teemoitte-lu- ja analyysitaulukkoon. Teemoittelun avulla molemmista aihealueista muodostui näkemys siitä, millä tavoin niitä opetetaan. Lopuksi tuloksia integroitiin yhteen ja niistä nousseita ope-tustapoja ja sisältöjä peilattiin aiempaan tutkimukseen ja Perusopetuksen opetussuunnitel-man perusteisiin (2014) nähden. Tutkimustulosten perusteella on olemassa kokonaisuuksiksi yhdistettäviä sisältöjä ns. raja-pintoja, joiden pohjalta voidaan suunnitella mediakasvatusta sisältäviä käsityönopetuskoko-naisuuksia. Tutkimustuloksissa näitä sisältöjä kuvailtiin tekniikan-, sisällön- ja kulttuurintason rajapintojen kautta. Näitä rajapintoja hyödyntäen, voi jatkotutkimuksena suunnitella opetus-kokonaisuuden ja testata esimerkiksi empiirisesti tutkimalla mediakasvatuksellisen käsityön toteuttamista. Yhtenä tavoitteena niin mediakasvatuksessa kuin käsityönopetuksessa on pyrkiä kasvattamaan itsensä ja ympäristönsä tiedostavia, omiin kykyihin luottavia yksilöitä. Lisätutkimuksilla voidaan selvittää muun muassa edellä mainittujen tavoitteiden täyttymistä mediakasvatusta sisältävillä käsityön -oppitunneilla.
  • Koivuniemi, Elli (2022)
    Media on nykyään arkipäiväistä ja mediaa on joka puolella. Myös lapset altistuvat medialle jo aivan syntymästä alkaen. Jotta lapsi oppii käyttämään mediaa vastuullisesti, tarvitaan mediakasvatusta jo varhaiskasvatuksessa. Mediakasvatusta on tutkimuksissa sivuttu paljon, mutta ilmiötä itsessään ei ole juurikaan tutkittu. Aiempaa tutkimusta varhaiskasvatuksen mediakasvatuksesta on hyvin vähän. Tutkimukseni keskittyy selvittämään varhaiskasvatuksen mediakasvatuksen kehitysvaiheita. Tutkimuksessa perehdytään mediakasvatuksen historiaan ja kehitykseen varhaiskasvatuksen kontekstissa. Tarkoituksena on kuvata varhaiskasvatuksen mediakasvatuksen eri vaiheita ja muutosta. Tutkimuskysymykseni on, miten mediakasvatus on kehittynyt suomalaisessa varhaiskasvatuksessa 2000-luvulla. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kuvailevaa kirjallisuuskatsausta, jota sovellettiin valtion asiakirjojen tutkimiseen. Tutkimukseen valittiin aineistoa tutkimuskysymykseen pohjautuen ja lopullinen näkökulma muotoutui aineiston valitsemisen myötä. Tutkimusaineisto koostui seitsemästä opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisusta vuosilta 2003–2020. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisut ovat ohjeellisia ja niiden tavoitteena on edistää jokaisen kansalaisen yhtäläisiä mahdollisuuksia. Tutkimuksessa on tarkoitus tarkastella kansallisen tason kehityslinjojen muutosta, jota opetus- ja kulttuuriministeriön asiakirjat kuvaavat. Aineistoa analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä hyödyntäen. Tutkimustuloksissa nousi esille kolme ajanjaksoa mediakasvatuksen kehityksestä varhaiskasvatuksessa. Tutkimustulokset osoittivat, että mediakasvatuksen historia varhaiskasvatuksessa on lyhyt. 2000-luvun alussa mediakasvatusta ei juurikaan ollut varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen mediakasvatus alkoi kehittyä nopeasti, kun ymmärrettiin mediataitojen tärkeys jo lapsuudessa. Varhaiskasvatuksen mediakasvatusta edisti yhteiset linjaukset ja mediakasvatuksen ottaminen osaksi asiakirjoja, kuten Varhaiskasvatussuunnitelman perusteita. Nykyään mediakasvatus on osa varhaiskasvatuk-sen arkea ja lähtökohtana mediakasvatuksessa on lapsilähtöisyys.
  • Vähänen, Henna (2018)
    This study is based on a literature review, and the purpose of the study was to explore how media education affects preadolescents’ use and safety of social media. Literature concer- ning media education and its implementation in schools is plentiful, which allowed a detailed inspection of how media education, as we know it today, has taken shape. Social media as a phenomenon is constantly evolving, which is why it is imperative to have up-to-date re- search on the topic. It was sensible to analyse the safety of the phenomenon based on re- search conducted in the last couple of years. The research method used in this study was a descriptive literature review. The data consis- ted of both Finnish and English literature, some studies and other publications. Media edu- cation was mapped as education and teaching of media by incorporating the use of media in the classroom. However, the use of technology for pedagogical purposes is not in itself media education. Social media was found to be a broad phenomenon consisting of several platforms and applications. This study explored social media from the perspective of those services, which Finnish youngsters, according to research, use the most. These services in- cluded Instagram and Facebook. The results indicated that media education is an established part of the core curriculum for basic education, and it should be implemented in all school subjects. Media literacy was shown to be a crucial part of media education as the effects of media impact so many diffe- rent areas of people’s lives. Safety in social media entails not only age limits and privacy protection, but also matters of addiction. Many of the literature sources demonstrated the power of media education in how preadolescents’ act online and on social media.
  • Hirmasto, Anni (2016)
    The purpose of this study is to find out what is media education and why do we need it. THE Other purpose of this study is to find out, how (has) THE national core curriculum for early childhood- and pre-primary education paid attention to media education. This study is based on those two study questions. This study is a qualitative research. I will find answer to my study questions by analyzing curriculums and earlier study, research and releases about media education. My purpose is to find an overall grasp of media education. The results show that media education isn’t just for children. It is a civics for everybody. The aim of media education is to teach media literacy, multiliteracy and information and communication technologies. These media skills can be divided to safety-, emotional and social skills. These skills associate with producing media, communication in media and receiving media. The National Core Curriculum for early childhood education (2005, p. 21) advices adults to get to know childrens’ reality where media is a big part of it. Other from that the word ‘media’ isn’t mentioned in National Core Curriculum for early childhood education. In National Core Curriculum for pre-primary education (2014, p. 18, 32) media literacy is seen for example as part of multiliteracy, information and communication technologies and expressing oneself figuratively.
  • Bazi, Yasmina (2021)
    Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka lasten mediakulttuuri näkyy heidän toiminnassaan päiväkotiympäristössä sekä millä tavoin mediakulttuuri huomioidaan ryhmän pedagogisessa toiminnassa. Aiempaa tutkimusta lasten mediakulttuurista ja mediankäytöstä on tehty viime vuosina, mutta tässä tutkimuksessa otettiin vähemmän tutkittu näkökulma ja keskityttiin varhaiskasvatuksen opettajien näkemyksiin aiheesta. Tavoitteena oli lisätä ymmärrystä 3-6-vuotiaiden lasten mediakulttuurista sekä tuoda esille opettajien tapoja hyödyntää lasten mediakulttuuria omassa työssään. Mediaympäristöillä on vahva vaikutus lasten elämään ja mediakulttuurin jatkuvan kehittymisen takia opettajien tiedot ja asenteet mediasta ovat merkittäviä kasvatuksen kannalta. Tutkimuksessa esiin tulleiden opettajien näkemysten kautta voidaan kehittää mediakasvatuksen menetelmiä sekä reflektoida omaa opettajuutta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin hyödyntämällä puolistrukturoitua teemahaastattelua ja haastatteluun osallistui kuusi (6) varhaiskasvatuksen opettajaa 3-6-vuotiaiden lasten ryhmistä. Aineiston analyysi tehtiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen tulokset osoittivat että, mediakulttuuri näkyi lasten keskustelussa ja laulussa, leikissä sekä värityskuvissa ja piirustuksissa. Haastattelemani opettajat myös kokivat median ilmentämisessä olevan eroja lasten välillä. Lasten mediasuosikeiksi nousivat älylaiteet ja sen kautta digitaaliset pelit, lasten ohjelmat- ja elokuvat sekä sosiaalisen median sisällöt, mutta kirjojen suosio oli opettajien mukaan vähäistä. Vastausten perusteella perinteinen sekä digitaalinen media huomioitiin jokaisen ryhmän toiminnassa ainakin jollakin tapaa. Käytetyimmät menetelmät olivat digilaitteiden hyödyntäminen lasten oppimisen tukena, kirjat ja lukeminen sekä digitaalisten mediasisältöjen integrointi toimintaan. Digilaitteiden käyttö ryhmän yhteisessä ja lasten itsenäisessä toiminnassa tuli vahvemmin esiin esiopetuksen ryhmissä. Kaikki opettajat olivat samaa mieltä siitä, että media on tärkeä osa lasten kasvuympäristöä, mutta vastauksista nousi kuitenkin huoli mediankäytön haittapuolista