Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Xabur, Ronya (2020)
    Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää kosketuksen merkitystä ihmiselle ja sen hyödyntämisen mahdollisuuksia opetustyössä. Kosketuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii vuorovaikutus ja sen eri muodot. Kosketus on tärkeä osa kommunikointia ja sanatonta viestintää. Kosketuksella voidaan osoittaa vahvoja tunteita, kuten muun muassa iloa, rakkautta ja välittämistä. Kosketusta esiintyy runsaasti ihmisten välisissä vuorovaikutustilanteissa. Opettajaopiskelijana ja opettajan työtä tehneenä olen kiinnittänyt huomiota kosketuksen runsauteen koulumaailmassa. On hyvin mielenkiintoista nähdä, kuinka oppilaat ryntäävät innoissaan halaamaan sijaisopettajaa, joka on ollut vasta yhden päivän oppilaiden kanssa. Itse opettajaopiskelijana vastaan aina oppilaiden antamiin halauksiin ja ylävitosiin mutta ymmärrän myös niitä opettajia, jotka epäröivät koskettaa, sillä onhan kosketus melko arka aihe koulukontekstissa. Tämä kuvaileva kirjallisuuskatsaus toteutettiin keväällä 2020. Tutkimusaineiston etsimiseksi käytettiin pääosin Google Scholar -hakukonetta ja Helsingin yliopiston Helka-kirjastoa. Tässä tutkielmassa on kaksi tutkimuskysymystä. Ensiksi halutaan selvittää kosketuksen vaikutuksia ihmisiin ja toiseksi halutaan tietää, miten kosketuksen positiivisia vaikutuksia voidaan hyödyntää opetustyössä. Kosketusta kuvataan ihmiselle luonnollisena tarpeena ja jopa selviytymisen kannalta välttämättömänä toimintana. Kosketuksen on todettu kehittävän sosiaalisia- ja kognitiivisia taitoja, rauhoittavan mieltä, vähentävän kipua ja tuovan hyvää oloa. Lisäksi kosketuksen avulla voidaan lievittää stressiä ja luoda turvallisuuden tunnetta. Kosketuksella voidaan osoittaa välittämistä ja huolenpitoa sekä muistuttaa ympärillä olevista välittävistä ihmisistä. Kosketus nähdään osaksi kasvatus- ja opetustyön ruumiillisuutta. Fyysinen kontakti kouluissa on monimuotoista ja joskus se voi olla välttämätöntä. Kosketusta voidaan tulkita ja vastaanottaa monella eri tavalla eivätkä kaikki ihmiset pidä kosketetuksi tulemisesta. Kosketuksen hyvillä vaikutuksilla voidaan tukea oppimista ja antaa emotionaalista tukea. Kosketuksen avulla on myös osoitettu luokan työskentelyn parantuneen ja oppilaiden häiriökäyttäytymisen vähentyneen. Kosketuksen avulla oppilaita voidaan motivoida ja kannustaa. Lisäksi oppilaille voidaan antaa hyväksytyksi ja nähdyksi tulemisen kokemuksia. Pedagoginen kosketus tarkoittaa välittämistä, turvallisuutta, rakkautta ja läsnäoloa sekä henkisesti kasvattavaa opettaja-oppilassuhdetta. Opettajan tulisi työssään huomioida lasten näkemykset kosketukseen ja opettaa heitä tuntemaan sekä kunnioittamaan omia ja muiden oikeuksia, kehoa ja henkilökohtaista tilaa.
  • Rajahonka, Noora (2019)
    Varhaiskasvatus on kokenut monia muutoksia viime aikoina: varhaiskasvatuslaki on uudistettu vuonna 2018 ja Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet sekä vuosina 2016 että 2018. Uusi varhaiskasvatuslaki korostaa, että varhaiskasvatus on pedagogisesti painottunutta, suunnitelmallista toimintaa. Hujala, Heikka ja Halttunen (2017) ovat aiemmassa tutkimuksessaan saaneet selville, että juuri laadukas varhaiskasvatus ja henkilöstö ovat olennaisia tekijöitä lasten kehityksen kannalta. Siksi on olennaista, että varhaiskasvatuksen työyhteisöissä pidetään kiinni pedagogisesta ja työntekijöiden osaamisesta. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaan työyhteisön toimintakulttuurin kannalta johtajuus on avainasemassa ja toimintakulttuurin kehittäminen vaatii suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta (Opetushallitus, 2018, s. 28). Edellä mainittujen toteutumiseksi tarvitaan pedagogista johtajuutta, joka keskittyy vastaamaan varhaiskasvatuksen perustehtävän laadusta ja kehittämisestä (Fonsén, 2014, s. 53). Tässä tutkimuksessa selvitetään, mistä tekijöistä varhaiskasvatuksen johtajat näkevät varhaiskasvatuksen pedagogisen toimintakulttuurin koostuvan. Tutkimuksessa etsitään keinoja, joilla varhaiskasvatuksen johtajat kokevat voivansa tukea ja kehittää varhaiskasvatuksen pedagogista toimintakulttuuria. Tämän tutkimuksen aineisto kerättiin täsmäryhmähaastattelun avulla, johon osallistui kolme varhaiskasvatuksen johtajaa. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tutkimus osoitti, että varhaiskasvatuksen pedagoginen toimintakulttuuri nähdään ensisijaisesti yhteisöllisenä ilmiönä, jonka rakentamiseen osallistuvat kaikki työyhteisön jäsenet. Pedagogisen toimintakulttuurin kannalta olennaista on käydä keskustelua ja jakaa osaamista työn perustehtävään liittyen. Vastuu pedagogisesta toimintakulttuurista on ensisijaisesti ja viime kädessä johtajalla, mutta vastuuta ollaan valmiita jakamaan myös muille työntekijöille ja erityisesti varhaiskasvatuksen opettajille. Varhaiskasvatuksen pedagogisen toimintakulttuurin tukemisen ja kehittämisen kannalta taas pedagogiikan kehittäminen, työntekijöiden osaamisesta ja koulutuksesta huolehtiminen sekä työntekijöiden mentorointi näyttäytyvät tutkimuksen valossa tärkeimpinä tekijöinä. Tutkimuksessa osaamisen jakaminen ja kaikkien työyhteisön työntekijöiden osallistaminen nähdään olennaisina tekijöinä toimintakulttuurin kehittämisen kannalta.
  • Kallio, Riina (2024)
    Pedagoginen tuki koskettaa varhaiskasvatuksessa suurta joukkoa lapsia. Tukea annetaan sekä yleisenä satunnaisempana tukena että jatkuvana ja vahvempana tehostettuna tai erityisenä tukena. Näkövammainen lapsi tarvitsee usein jatkuvaa sekä useampia tuen muotoja sisältävää tukea lapsiryhmässä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata, analysoida ja tulkita pedagogisen tuen muotoja, menetelmiä ja niiden kohdentumista ohjatuissa tuokioissa lapsiryhmässä, jossa on näkövammainen lapsi. Tutkimuksessa käytetty aineisto oli kerätty KETTU- Kestävä tulevaisuus varhaiskasvatuksessa - tutkimushankkeessa. Aineistona toimi yhdestä päiväkotiryhmästä kuvatut neljä videoitua ohjattua tuokiota, joissa käsiteltiin kestävän tulevaisuuden teemoja. Videoissa esiintyi tuokion mukaan viidestä seitsemään lasta, varhaiskasvatuksen opettaja sekä kahdessa tuokiossa avustaja. Analysointi toteutettiin aineistolähtöisen teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla niin, että siitä poimittiin pedagogisen tuen kuvauksia, joita sitten pelkistettiin, ryhmiteltiin ja yhdistettiin yläluokkiin. Tuokioissa tuettiin sekä näkövammaista lasta että muita lapsia. Näkövammaisen lapsen tukeminen oli kuitenkin säännöllisempää sekä useampia tuen keinoja sisältävää ja lasta tuettiin suhteessa enemmän kuin muita lapsia. Muiden lasten tukemista tapahtui satunnaisemmin ja vähemmän. Tuokioissa esiintyneitä pedagogisen tuen muotoja olivat näönkäytön tukeminen, motorisen kehityksen tukeminen, kielen ja vuorovaikutuksen tukeminen, oppimisen ja tiedonkäsittelyn tukeminen sekä osallistumisen tukeminen. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että pedagogista tukea annettiin monipuolisesti sekä näkövammaisen lapsen kehityksen erityispiirteitä vastaavasti.
  • Laitinen, Hanna (2024)
    Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella pedagogisen johtajuuden ja työhyvinvoinnin yhteyttä etenkin varhaiskasvatuksen opettajien näkökulmasta. Tavoitteena oli saada selville, miten pedagogisen johtajuuden kokeminen ja hallinta vaikuttavat varhaiskasvatuksen opettajan työhyvinvointiin. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että varhaiskasvatuksessa työskentelevien aikuisten työhyvinvoinnilla on yhteys lasten hyvinvointiin varhaiskasvatuksen arjessa. Tämän lisäksi varhaiskasvatuksen laatuun vaikuttaa pedagogiikan laatu, jonka on tutkittu olevan yhteydessä opettajien koulutukseen ja ammattitaitoon. Pedagoginen johtajuus on tärkeä osa tätä ammattitaitoa ja siksi tässä tutkimuksessa etsitään vastauksia siihen, millainen yhteys pedagogisella johtajuudella on varhaiskasvatuksen opettajien työhyvinvointiin. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli kerätä ja tiivistää aiheesta löytynyt tieto. Tutkimusaineistoa haettiin Google Scholar tietokannasta hakusanoilla pedagoginen johtajuus sekä työhyvinvointi. Aineistoksi valikoitui lopulta 10 vertaisarvioitua artikkelia, jotka oli julkaistu 1.8.2018 voimaantulleen varhaiskasvatuslain lakimuutoksen jälkeen. Analyysitapana tutkimuksessa käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuksessa löytyi neljä keskeistä tutkimustulosta. Huomattiin, että varhaiskasvatuksen opettajien työhyvinvointiin vaikuttivat vahvimmin resurssit, vuorovaikutus ja johtamisosaaminen sekä tiimeissä selkeät ammatilliset roolit. Kaikilla näillä osa-alueilla todettiin olevan joko positiivisia tai negatiivisia vaikutuksia riippuen siitä, miten ne toteutuivat. Esimerkiksi lämpimäksi koettu vuorovaikutus tiimin jäsenten välillä lisäsi huomattavasti työhyvinvointia, kun taas kylmä vuorovaikutus vähensi sitä. Myös puutteet johtamisen osaamisessa vaikutti negatiivisesti työhyvinvointiin, mutta osaavan johtajuuden todettiin parantavan sitä.
  • Sojakka, Emma (2023)
    Aiemmat tutkimukset osoittavat opettajien olevan kuormittuneita pedagogisten asiakirjojen, kuten pedagogisen selvityksen tekemisestä (Nygren Emelie, 2023, s.22; Opetus- ja kulttuuriministeriö, selvitys, 2014, s. 52; Pelander, 2019, s.2). Kyläkoulujen vähenemisen ja yhteiskoulujen lisääntymisen takia luokkakoot voivat olla suurempia, sekä integraation myötä luokkaan kuuluu usein oppilas, jolla on jonkinasteinen tuen tarve. Pedagogisten asiakirjojen täyttäminen kuuluu monen luokanopettajan arkeen. Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää millaisia eroja kuntien välillä on pedagogisen selvityksen ohjeissa. Tutkimuskysymykseksi muodostui, Miten paikkakuntien pedagogisen selvityksen laatimisen ohjeet eroavat toisistaan?
  • Caruso, Taina (2020)
    Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää ja kuvailla vuorohoidon iltojen ja viikonloppujen pedagogista toimintaa sekä toiminnan suunnittelua henkilöstön näkökulmasta. Pyrin tutkimuksellani selvittämään mitä haasteita ja mahdollisuuksia vuorohoito asettaa pedagogiselle toiminnalle sekä miten lasten yksi-löllisiin tarpeisiin pystytään vastaamaan vuorohoidon vaihtuvissa tilanteissa. Yhteiskunnassamme li-sääntyneet vaatimukset palveluiden saatavuudesta 24 tuntia vuorokaudessa vaikuttavat myös vuoro-hoidon tarpeeseen lisääntyvästi. Varhaiskasvatuslaki (540/2018) ja varhaiskasvatussuunnitelman pe-rusteet (2018) edellyttävät pedagogista, suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa varhaiskasvatuk-sessa ajankohdasta riippumatta. Aiemmat tutkimukset osoittavat vuorohoidon pedagogisesti haasta-vaksi toiminta-alueeksi, jossa toimintaan vaikuttaa oleellisesti lasten hoitoaikojen vaihtelut. Uutta tie-toa pedagogisen toiminnan tilasta vuorohoidossa tarvitaan, jotta varhaiskasvatusta ja vuorohoitoa voi-daan edelleen kehittää yhteiskunnassa tapahtuvien muutosten mukana. Tutkimukseni oli otteeltaan laadullinen, jossa käytin teoriaohjaavan sisällönanalyysin menetelmää. Ai-neistoni keräsin kahdella eri kyselylomakkeella yhdestätoista vuoropäiväkodista Etelä - Suomessa. En-simmäisen kyselyn kohderyhmänä olivat vuoropäiväkotien johtajat ja toisena kohderyhmänä olivat varhaiskasvatuksen opettajat sekä varhaiskasvatuksen lastenhoitajat. Kysymykset jakautuivat eri osa-alueisiin, jotka käsittelivät pedagogista toimintaa ja sen suunnittelua, lapsen yksilöllistä kohtaamista ja osallisuutta sekä ammatillisen osaamisen riittävyyttä. Johtajien lomakkeella selvitin lisäksi vuoropäi-väkodin taustatietoja. Tutkimukseni mukaan vuorohoitoympäristössä pedagogiikkaa pidettiin tärkeänä ja sen pitäisi toteutua kaikille lapsille tasavertaisesti. Opettajien työskentelyä iltaisin ja viikonloppuisin perusteltiinkin vuo-rolasten oikeutena. Lasten vireystila, hoitoaikojen vaihtelut, henkilöstöresurssit, yksintyöskentely ja lasten yksilöllisten tarpeiden huomiointi toivat tutkimuksen mukaan eniten haasteita pedagogiselle toi-minnalle. Vastauksissa korostettiin turvallista kodinomaista ympäristöä ja sensitiivisyyttä lapsen koh-taamisessa.
  • Caruso, Taina (2020)
    Tiivistelmä - Referat - Abstract Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää ja kuvailla vuorohoidon iltojen ja viikonloppujen pedagogista toimintaa sekä toiminnan suunnittelua henkilöstön näkökulmasta. Pyrin tutkimuksellani selvittämään mitä haasteita ja mahdollisuuksia vuorohoito asettaa pedagogiselle toiminnalle sekä miten lasten yksilöllisiin tarpeisiin pystytään vastaamaan vuorohoidon vaihtuvissa tilanteissa. Yhteiskunnassamme lisääntyneet vaatimukset palveluiden saatavuudesta 24 tuntia vuorokaudessa vaikuttavat myös vuorohoidon tarpeeseen lisääntyvästi. Varhaiskasvatuslaki (540/2018) ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2018) edellyttävät pedagogista, suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa varhaiskasvatuksessa ajankohdasta riippumatta. Aiemmat tutkimukset osoittavat vuorohoidon pedagogisesti haastavaksi toiminta-alueeksi, jossa toimintaan vaikuttaa oleellisesti lasten hoitoaikojen vaihtelut. Uutta tietoa pedagogisen toiminnan tilasta vuorohoidossa tarvitaan, jotta varhaiskasvatusta ja vuorohoitoa voidaan edelleen kehittää yhteiskunnassa tapahtuvien muutosten mukana. Tutkimukseni oli otteeltaan laadullinen, jossa käytin teoriaohjaavan sisällönanalyysin menetelmää. Aineistoni keräsin kahdella eri kyselylomakkeella yhdestätoista vuoropäiväkodista Etelä - Suomessa. Ensimmäisen kyselyn kohderyhmänä olivat vuoropäiväkotien johtajat ja toisena kohderyhmänä olivat varhaiskasvatuksen opettajat sekä varhaiskasvatuksen lastenhoitajat. Kysymykset jakautuivat eri osa-alueisiin, jotka käsittelivät pedagogista toimintaa ja sen suunnittelua, lapsen yksilöllistä kohtaamista ja osallisuutta sekä ammatillisen osaamisen riittävyyttä. Johtajien lomakkeella selvitin lisäksi vuoropäiväkodin taustatietoja. Tutkimukseni mukaan vuorohoitoympäristössä pedagogiikkaa pidettiin tärkeänä ja sen pitäisi toteutua kaikille lapsille tasavertaisesti. Opettajien työskentelyä iltaisin ja viikonloppuisin perusteltiinkin vuorolasten oikeutena. Lasten vireystila, hoitoaikojen vaihtelut, henkilöstöresurssit, yksintyöskentely ja lasten yksilöllisten tarpeiden huomiointi toivat tutkimuksen mukaan eniten haasteita pedagogiselle toiminnalle. Vastauksissa korostettiin turvallista kodinomaista ympäristöä ja sensitiivisyyttä lapsen kohtaamisessa.
  • Hietamäki, Minna (2021)
    Tavoitteet. Tässä tutkielmassa selvitettiin, minkälaisia pedagogisia periaatteita ja ratkaisuja universal design -lähestymistavoissa esitetään opiskelijoiden yhteenkuuluvuuden tunteen tukemiseksi. Empiiristä tutkimusta universal design -lähestymistapojen ja yhteenkuuluvuuden tunteen yhteydestä ei toistaiseksi ole saatavilla. Tutkielman johtopäätökset nojaavat tästä syystä voimakkaasti teoreettisesti tunnistettuihin yhteyksiin toisiaan lähellä olevien käsitteiden välillä. Näihin kuuluvat yhteenkuuluvuuden tunteen, inkluusion ja opintoihin kiinnittymisen käsitteet, sekä opinnoissa menestyminen. Tutkielman lähtökohtaisena taustaoletuksena oli, että opiskelijoiden moninaisuuden huomioimista painottavilla universal design -lähestymistavoilla voidaan pedagogisesti tukea opiskelijoiden yhteenkuuluvuuden tunnetta ja näin tukea opinnoissa menestymistä. Tutkimuskysymysten avulla kartoitettiin sitä, millä tavalla universal design lähestymistavat ymmärrettiin tutkimuskirjallisuudessa ja miten universal design -lähestymistapojen käyttämistä perusteltiin suhteessa yhteenkuuluvuuden tunteeseen ja siihen liittyviin käsitteisiin. Lisäksi kartoitettiin pedagogisia keinoja tukea yhteenkuuluvuuden tunnetta universal design -lähestymistavoissa. Menetelmät. Tutkimuksen menetelmänä oli systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Metodisen etenemisen avulla tutkimuskirjallisuudesta rajattiin katsaukseen yhdeksän tutkimusartikkelia. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksen tulokset jäivät ristiriitaisiksi ja osittain haastoivat tutkielman taustalla olleen perusoletuksen universal design -lähestymistapojen hyödyllisyydestä yhteenkuuluvuuden tunteen tukemisessa ja sitä kautta opinnoissa menestymisessä. Useissa tarkastelluissa tutkimuksissa universal design -lähestymistapaa sovellettiin pääasiallisesti lääketieteellisestä tai diagnooseihin perustuvasta vammaisuuden käsitteestä käsin. Tällöin universal design -lähestymistapa näyttäytyi lähinnä ”erityistä tukea tarvitsevien” opiskelijoiden ”erityisjärjestelyinä”. Toisaalta tutkimuskirjallisuudessa on sekä haastettu lääketieteelliset vammaisuuden määritelmät että esitetty tapoja laajentaa universal design -lähestymistapojen tulkintaa. Myös yksittäisten pedagogisten ratkaisujen hyödyllisyys tai mielekkyys määrittyy lähestymistavan laajemmasta tulkinnasta käsin, eikä minkään yksittäisen pedagogisen ratkaisun suhteesta yhteenkuuluvuuden tunteeseen voitu sanoa mitään varmaa.
  • Grönroos, Jennifer (2020)
    Denna studie skapar en fördjupad bild av vad pedagoger bör ha i åtanke i samspel med barn utgående från två olika metoder för bemötande, lågaffektivt bemötande och vägledande samspel ICDP. Syftet med studien är att lyfta fram och synliggöra metodernas egenskaper och tillvägagångssätt för att kunna besvara forskningsfrågorna. Målet med studien är att få svar på metodernas likheter och skillnader på basen av deras syn på barnet, dess lärande och kunskap samt förväntningar på pedagogers relationella kompetens. Metodernas likheter och skillnader förenar sig i pedagogiska nycklar för ett gott bemötande, vilka utgör det huvudsakliga resultatet. Studien är en kvalitativ textanalys. Metoderna jämförs med varandra och studiens urval utgörs av litteratur som beskriver respektive metod. Resultatet visar att de pedagogiska nycklarna till ett gott bemötande återspeglar sig i pedagogen och hens syn på sig själv. Det handlar om att vara empatisk och självmedveten, att ha ett positivt förhållningssätt till barnet och att utstråla lugn. Bemötande är en viktig kvalitetsindikator inom småbarnspedagogiken. Pedagogens goda bemötande och positiva relation till barnet gynnar barnets utveckling på många områden. Det är av betydelse att pedagoger reflekterar över sitt eget bemötande och inser relevansen av samspelets karaktär. Sammanfattningsvis kan det påpekas att lågaffektivt bemötande fokuserar på barnet medan vägledande samspel ICDP koncentrerar sig på pedagogen.
  • Röllich, Lotta (2017)
    According to the new curriculum (Finnish National Board of Education, 2016) pedagogical documentation is a tool for planning, performing, assessing and developing pedagogical practice in kindergarten. The aim of this study is to get a deeper understanding of what happens among the kindergarten teachers when they start using pedagogical documentation in their practice. What thoughts arise and does pedagogical documentation make the pedagogical work visible? The theoretical framework of the study consists of documentation of the child through a developmental perspective. It also focuses on the Reggio Emilia approach, as the pedagogical philosophy can be seen as the foundation for a pedagogical practise where documentation and reflection is used. Furthermore a comparison is made to similar Swedish studies. I have collected the empirical material through participant observation. The result of the study points to the complexity of the tool. As teachers start implementing pedagogical documentation they get involved in a learning process themselves. This puts certain demands on the teachers. Commitment and determination to develop the professional practise becomes vital. Getting guidance in the use of pedagogical documentation as well as time for collegial reflection is also important in order for the implementation to become successful.
  • Björkqvist, Charlotte; Björkqvist, Charlotte (2023)
    Enligt våra styrdokument är pedagogisk dokumentation ett arbetssätt som förutsätter att pedagogerna har en tillräcklig kompetens för att kunna uppmärksamma varje enskilt barn också i en större helhet (Kvarnryd, 2022). Syfte med denna studie har varit att undersöka hur verksamma pedagoger inom småbarnspedagogiken ser på verktyget pedagogisk dokumentation och hur barnen inkluderas kring detta arbetssätt i vardagen. Till den empiriska delen har valts en kvalitativ enkätstudie med inspiration av ett fenomenografiskt perspektiv för att samla in och analysera data. Respondenterna bestod av sammanlagt 13 lärare eller socionomer inom småbarnspedagogiken som har hand om det pedagogiska ansvaret för verksamheten. Respondenterna arbetar med barn i åldern 0–5 år och är verksamma i tre olika enheter. Forskningsfrågorna lyder: Hur använder sig pedagoger av pedagogisk dokumentation inom småbarnspedagogiken? Hur syns barnens delaktighet i arbetssättet kring pedagogisk dokumentation? Studiens resultat pekar på skillnader i förståelse för pedagogisk dokumentation, där en del pedagoger beskriver möjligheterna som ett sätt att synliggöra barns lärprocesser och en uppföljning av barns utveckling, medan utmaningarna upplevs som okunskap inom ämnet och tidsbrist. Över lag hade pedagogerna en positiv inställning till att arbeta enligt rekommendationerna med pedagogisk dokumentation. Resultaten visade att pedagogerna i stor utsträckning använde sig av olika verktyg för att dokumentera. Att inkludera barn kring sätet att arbeta med PD visades vara ett område där pedagoger identifierade brister i sin kompetens.
  • Tiainen, Janne (2021)
    Tiivistelmä - Referat – Abstract Mål. Syftet med den här studien är att forska hur konspirationsteorierna borde bemötas pedagogiskt och utbildningsmässigt. En viktig del av forskningen är att undersöka vilka pedagogiska verktyg fungerar positivt till att reducera tron på konspirationsteorierna. Med det pedagogiska menas hur enskilda människor (pedagoger), men framför allt hur hela utbildningsorganisationer kan bemöta och reducera tronkonspirationsteorierna och eventuellt reducera tron på andra icke-önskvärda fenomen. Metoder. Metoden för avhandlingen var en beskrivande litteraturstudie. Materialet till litteraturstudien baserar sig på kvantitativa forskningsartiklar och publicerade vetenskapliga litteraturstudier. Avsikten med studien var att skapa en helhetsuppfattning om temat och kritiskt granska de valda 8 vetenskapliga artiklarna som beskriver hur konspirationsteorier och andra icke-önskvärda fenomen bekämpas. Resultat och slutsatser. Resultaten var att det är svårt att bemöta konspirationsteorierna så att tron på dessa reduceras. Men forskningen talar tydligt att kritiskt tänkande kan bidra till att minska människors tro på konspirationsteorier. Samtidigt visar forskningen att konspirationsteorierna måste bemötas kritiskt till exempel i skolan innan eleven/studenten själv möter det specifika fenomenet, och det kan bidra till resistent förhållning endast mot den i skolan behandlade konspirationsteorin. Resultatet och slutsatserna kan summeras med att kritiskt tänkande fungerar som förebyggande verksamhet till att reducera tron på konspirationsteorierna. Medan vänlighet, villighet att lystna och ge en person en känsla av empowerment fungerar bra till att reducera på tron på konspirationsteorierna hos människor som redan fallit offer för dem. Slutsatsen är att konspirationsteorierna är här för att stanna och att det inte finns mirakelkurer som skulle få slut på dem. Med kontextualiserad form av kritiskt tänkande, i rätt tid (ålder) och empatiskt förhållningssätt ser ut att reducera konspirationsteoretiska tankar bättre än faktabaserad argumentation.
  • Saarinen, Johanna (2020)
    Ledarskap inom småbarnspedagogik har under det senaste årtiondet ändrat form och karaktär. Ledarskap är något som ständigt utformas i föränderlig värld. Syftet med studien är att undersöka vilka egenskaper som behövs och förväntningar personalen har på teamledaren inom småbarnspedagogik. Genom att ta reda på vilka egenskaper samt förväntningar personalen inom småbarnspedagogik har på teamledaren, kan potentiella svårigheter synliggöras. Vidare granskar jag hur pedagogerna ser på den nya läroplanen i den pedagogiska verksamheten. Mina forskningsfrågor är: Vilka egenskaper behöver en god ledare? Vad förväntar arbetsteamet av en god ledare? Läroplanens betydelse i verksamheten? Avhandlingen är en kvalitativ innehållsanalys där intervjuer och teori analyseras med inspiration av fenomenografi. Materialet samlades in genom semistrukturerade intervjuer där fem pedagoger som arbetar på daghem intervjuades. Inspelningarna transkriberades och analyserades. Resultatet visar genom att ledaren inom småbarnspedagogik använder sig av pedagogisk handledning och bryr sig om personalens välmående förbättras arbetsgemenskapen. Vidare framkommer det i resultatet att team-medlemmarna värdesätter öppen dialog, tydlig kommunikation och interaktion i arbetsteamet så att samtliga är delaktiga i hela processen. Resultaten belyser att det behövs mer handledning i hur nya läroplanen skall tolkas och användas i verksamheten.
  • Nygård, Rebecca (2018)
    I was interested in studying what leadership looks like in early childhood education, specifically what it looks like in the daycare. My focus was educational leadership because it was a term I had heard about and wanted to know more about what it looks like in early childhood education. Purpose. The purpose of the study was to find out how directors in daycare see educational leadership in early childhood education and what educational leadership looks like in practice. Questions to study: How does directors in daycare look at educational leadership? What does it mean for the directors to lead educationally? How does the directors define their leadership in early childhood education? Method. The thesis is a qualitative study. The research material was gathered by interviews. Five directors in early childhood education in Helsinki area was interviewed about their view on educational leadership. Result and conclusion. The directors had a clear thought about educational leadership. The meaning of educational leadership is the responsibility to, according to goals and control documents and by supporting and coaching coworkers, aim to develop high quality early childhood education. According to the directors, educational leadership is needed to develop high quality early childhood education.
  • Oksanen, Leea (2017)
    Tiedekunta - Fakultet - Faculty Educational Sciences Laitos - Institution - Department Teacher Education Tekijä - Författare - Author Leea Maritta Oksanen Työn nimi - Arbetets titel Pedagogista säpinää linssin takana: oppilaiden ottamat valokuvat opetuksessa Title Pedagogical hustling and bustling behind the lens: the photos taken by the pupils Oppiaine - Läroämne - Subject Education Työn laji/ Ohjaaja - Arbetets art/Handledare - Level/Instructor Bachelor’s thesis / Heikki Kynäslahti Aika - Datum - Month and year 5/2017 Sivumäärä - Sidoantal - Number of pages 37 pp. + 1 appendices Tiivistelmä - Referat - Abstract We are surrounded by increasingly diverse media and visual culture, which are both challenging and enabling diverse inclusion, experience and interaction. In the curriculum of basic education (2014) there are skills of seven cross-competence areas and their teaching and learning objectives are rising from the needs of a changed world. These emphasize, for example, thinking, multiliteracy, ICT competence, participation and cultural competence. The purpose of the literary survey is to create an idea of what criteria and meanings can be found for the use of photos taken by the children in the field of visual culture. The children of this literary survey are between six and 19 years old. The research questions focus on how the photos taken by the children were perceived as relevant in the field of visual culture and what were the pedagogical arguments that can be seen in the photos taken by children / pupils in the teaching There were several researches in the field of visual culture where the children were the photographers. In some surveys the children had no voice and the researchers had made conclusions about the meaning of the photos by themselves. The focus was on those researches where the child was in a key position and actually had a voice. The Visual Culture researches I have chosen are the following: Granö, 2006; Young & Barrett, 2001; Nyyssölä, 2015; Vesalainen, 2013; Noroviita, 2013 and Setälä, 2012. On the second research question I try to answer by the basic education curriculum (the aim of cross-competence) and by the researches which are Kairavuori & Kynäslahti, (2014) and Hyvärinen & Särkelä, (2015). Based on this literary survey shows that there are lot of literature about visual culture. The surveys also showed that photographs taken by children can be used to raise the children’s views and the perceptions to different phenomenon. The activity also enables dialogue and the role of specialist. In addition the activity was able to support the experience of involvement. On the other hand the literature shows that photographing is not always the best method for the survey. In teaching we should always find the pedagogical criteria from the curriculum that the teacher has to follow. Avainsanat - Nyckelord Valokuva, visuaalinen, visuaalinen kulttuuri, monilukutaito, pedagogiikka Keywords Photograph, visual, visual culture, multiliteracy, pedagogy Säilytyspaikka - Förvaringsställe - Where deposited City Centre Campus Library/Behavioural Sciences/Minerva Muita tietoja - Övriga uppgifter - Additional information
  • Järvinen, Maria (2023)
    Pelaaminen lasten keskuudessa on yleistynyt ja yhteiskunta pelillistynyt. Pelitutkimus on verrattain tuore tutkimuksen ala ja lasten pelaamista on tutkittu vasta vähän. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia, mitä lapsikäsityksiä Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksista on löydettävissä lasten pelaamiseen liittyvissä mielipidekirjoituksissa. Lisäksi tutkin, millainen kuva lasten pelaamisesta mielipidekirjoituksista piirtyy. Aiempaa vastaavaa tutkimusta ei ole. Aineistona tutkimuksessa käytin Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksia vuosilta 2014-2023 ja mielipidekirjoituksia kertyi kaksitoista. Tutkimus on laadullinen ja aineiston analysoinnin toteutin teoriaohjaavana analyysimenetelmänä. Ohjaavana teoriana käytin Neil Selwynin lapsikäsityksiä tietokoneen käyttäjinä, joita sovelsin pelaamisen viitekehykseen. Mielipidekirjoituksista vallitsevina lapsikäsityksinä löytyivät uhrilapsen ja vaarallisen lapsen lapsikäsitykset. Pelaamisesta piirtyi kuva pelottavana ja vieraana ilmiönä. Aineistossa korostuivat pelaamisen haittavaikutukset, kuten riippuvuus ja vaarallinen sisältö. Aikuisen rooli kuvattiin ristiriitaisena: toisaalta lasta tuli suojella ja toisaalta suojelu oli lähes mahdotonta. Mielipidekirjoituksissa näkyi se, että pelaamista on aiemmin tutkittu sen vaikutuksien näkökulmasta.
  • Finska, Assi (2020)
    Varhaiskasvatuksen aikana saatu laadukas matematiikan opetus on tärkeässä roolissa las-ten matemaattisten taitojen harjaannuttamisessa ja koulupolulle valmistautumisessa. Var-haiskasvatuksen matematiikan toteutusmuodoista ja menetelmistä on kuitenkin pääsääntöi-sesti suosituksia ja toistaiseksi vain vähän tutkimusta, joten tämän tutkimuksen tavoitteena on kurkistaa toteutukseen muotoihin ja painotuksiin. Sen lisäksi tutkimuksessa etsittiin viit-teitä matematiikan eheyttämisestä varhaiskasvatusta ohjaavien opetussuunnitelmien mu-kaisiin oppimisen alueisiin. Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus, joka toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella. Ky-sely jaettiin sosiaalisessa mediassa ja tutkimuksen kohteena olivat varhaiskasvatuksen kasvattajat koulutustaustasta riippumatta. Aineistoa analysoitiin sisällönanalyysillä sekä ai-neisto- että teorialähtöisesti. Laadullisen analyysin tueksi aineistoa kvantifioitiin menetelmien, toteutusmuotojen ja eheyttämisen yleisyyden tarkastelemiseksi. Tutkimuksen perusteella matematiikkaa toteutetaan pääsääntöisesti suosituksia ja opetus-suunnitelmien ohjeistuksia noudattaen. Varhaiskasvatuksen matematiikassa painottuu mo-nipuolisuus, joka ilmeni toimintamuodoissa, opetusmenetelmissä, sisällöissä ja materiaa-leissa. Matematiikkaa toteutetaan tuokiona, arjen tilanteissa, piiritoiminnassa sekä eheyty-västi muiden oppimisen alueiden kanssa. Opetusmenetelmien monipuolisuutta ilmensivät toiminnallisuus, leikkien ja pelien hyödyntäminen, kynä- ja kirjatehtävien tekeminen sekä tutkimalla oppiminen. Matematiikan eheyttäminen toteutui suurimmassa osassa vastauksis-ta. Yleistettäviin johtopäätöksiin ei tällä tutkimuksella päästä aineiston suppeuden takia, mutta tämän tutkimuksen perusteella voidaan suositella matematiikan toteutuksen tutkimista laajemmalla ja kattavammalla aineistolla, jotta varhaiskasvatuksen matematiikasta saadaan kokonaisvaltaisempi kuva.
  • Oinonen, Mirka (2018)
    This study aimed to examine the meanings that Finnish sexual and gender minorities give to games and playing, and the different ways games might be used as a part of identity construction. I collected written stories about the subject “my game history” from seven 20 to 35-year-old Finns and used them as the data. The study is qualitative in its nature and uses narrative and discursive reading approaches. Earlier studies show that games are a good space for trying out different identities, but they also show how gendered the identity of a “gamer” is. The results of this study show that the identity of sexual and gender minorities can greatly affect the ways a person is able to feel like a part of the gaming community and also the kind of experiences they have access to. The stories also brought up various narratives concerning games and playing, like the idea of a “right way of playing”. These narratives are a part of the context where these people construct their identities. Playing sets up different terms and conditions to the positions available to one’s identity depending on who’s playing and how. We can also say that the experiences of playing we hear from gender and sexual minorities are very diverse and they also vary depending on the answerer’s own identity and the type of games they play. It is clear, that the voices of these minorities are not heard enough, not in the studies concerning gaming or the public discussion around it. There is a need for more studies to be made and also for more public discussions to be had in the gaming industry and the medias surrounding it.
  • Norppa, Hanna (2019)
    The purpose of this study was to evaluate how early childhood educators perform music education, and how they utilize it to support teaching and education. The other purpose was to find out whether they deliberately use other than singing and playing instrument when they are performing music education. This study brings information about child’s stage in musical development, how music supports child’s development and how early childhood educators use music with children. The basics of Early Childhood Education became obligatory in autumn 2017 where the goals of music education are imparted. This study has been conducted as a qualitative research. The data for the study was collected in September 2018 using a web form. The webform was answered by 46 early childhood educators and the data was analysed based on inductive content analysis. According to the results the early childhood educators use music quite diversely. Singing, playing an instrument or body rhythm, listening and learning basics of music theory were seen as means of music education. The results reveal that early childhood music education is used to support child’s musical development and all aspects of child’s growth and development.
  • Korhonen, Siiri (2016)
    The aim of this study was to find out if a microwave oven can be used successfully for dyeing linen. Using a microwave oven makes the dyeing process faster and saves energy. Former research has proved that cotton can be dyed with a microwave oven. It is expected that the results will be the same with linen, because both linen and cotton are mostly cellulose. In the research two different linen yarns were dyed with reactive dyes with four different methods. Three of them were conducted with a microwave oven and one of them was a conventional batch dyeing method. The dyeing time and the power of the microwave oven were varied. Tests were carried out to find out the color, the color fastness to laundering and rubbing, and the strength of the yarn. The different dyeing methods were compared with each other. The research revealed that it is possible to dye linen yarn with good results. The test results didn’t show any major differences between the dyeing methods except in the test of color fastness to laundering. It was revealed that the yarns that had been dyed 30 minutes in the microwave oven stained the adjacent fabric in the laundry more than the yarns that had been dyed with conventional batch dyeing method or 15 minutes in the microwave oven.