Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Holmberg, Daniela (2022)
    Avhandlingen baserar sig på regeringsproposition 40 / 2018 gällande en ny lag om småbarnspedagogik. En kritisk granskning av de mål och tankar bakom förslaget görs, i belysningen av tillgänglig data och utlåtanden. Då man valt att fokusera på barnets bästa i främsta rummet, har man fokuserat för mycket på barnets rätt till pedagogik. Barnets andra rättigheter och hur detta lagförslag ser ut i praktiken i den nuvarande resursbristen har glömts. Den största ändringen som denna lag för med sig, är att den tidigare personaldimensioneringen ändras. Förr har 1/3 av personalen måstat ha behörighet som lärare inom småbarnspedagogik, och återstående 2/3 behörighet som barnskötare. I de bestämmelser som träder i kraft 1.1.2023 kommer antalet behöriga lärare eller socionomer att vara 2/3 och av dem minst hälften lärare. Återstående 1/3 ska ha behörighet som barnskötare. Här ser man också den nya tanken om mångprofessionalitet då man splittrat upp den tidigare behörigheten som lärare till två skiljda yrkesgrupper, lärare och socionom. I praktiken kommer detta att medföra flera problem som läget ser ut nu.
  • Penger, Sofia (2018)
    Återfallsbrottslighet är ett vanligt problem i det finländska samhället och siffran för återfallsförbrytare stiger hela tiden. Därför anser jag att det är viktigt att satsa på brottsförebyggande arbete. Det har tidigare kommit fram att sociala nätverk har betydelse för fångars förändringsprocess. I denna avhandling fokuserar jag på hur sociala nätverk kan stöda fångar i förändringsprocessen efter frigivning från fängelset. Mitt syfte med avhandlingen är att skapa förståelse för fångars frigivning genom att fokusera på betydelsen av socialt nätverk och socialt stöd. Mina frågeställningar är: ”Hur upplever fångar sitt sociala nätverk vid frigivningen?” och ”Vad berättar fångarna om sitt sociala stöd?”. De centrala begrepp som jag använt i min avhandling är socialt nätverk, socialt stöd och socialt kapital. Avhandlingen är utförd som en litteraturstudie av sexton artiklar om ämnet. Jag har analyserat och sammanställt resultaten för att se hur fångar själva upplever sitt sociala nätverk och stöd vid frigivningen från fängelset. Centrala resultat i min avhandling är att fångarna upplever att fängelsevistelsen så gott som alltid påverkar nätverken och att många tycker att de gamla nätverken vållar problem då de ska bryta sig loss från kriminalitet. Det krävs mycket stöd för att de ska kunna skapa sig en ny, laglydig identitet och detta stöd finns enligt de frigivna fångarna inte i tillräcklig utsträckning att få. Dock upplever många av fångarna att utomstående stöd och professionellas stöd har stor betydelse för återhämtningsprocessen.
  • Åhman, Carolina (2022)
    Mitt syfte med den här kandidatavhandlingen är att försöka besvara frågan ifall en kriminalisering av kartellverksamhet kunde och borde genomföras i Finland. Kartellverksamhet drar klara paralleller till redan kriminaliserade gärningar som exempelvis bedrägeri. Trots sin egennyttiga, vilseledande och klandervärda karaktär är kartellverksamhet ändå inte kriminaliserad i Finland för tillfället. År 2014 blev den här kandidatavhandlingens tema relevant i och med att Jyrki Katainens regering beställde två utredningar för att kunna dra slutsatser om kartellverksamhet är något som kunde kriminaliseras i Finland. Utredningarna skrivna av Raimo Lahti och Ville Hiltunen samt Peter Whelan fungerar i huvudsak som bas för den här kandidatavhandlingen. Den metod som används i den här kandidatavhandlingen kan beskrivas som kriminalpolitisk, rättsdogmatisk och delvis jämförande. Avhandlingen behandlar grundläggande begrepp i anknytning till kartellverksamhet. Relevant lagstiftning gällande kartellverksamhet och begränsandet av konkurrensen tas upp i avhandlingen. Mitt syfte är att ge en inblick i utgångsläget ifall man valde att införa en kriminalisering av kartellverksamhet idag. Även vissa grundläggande principer inom den finska straffrätten som är viktiga vid införandet av kriminaliseringar tas upp. Mitt syfte är att ge en klarare bild av ifall en kriminalisering av kartellverksamheten är möjlig, men även ifall en kriminalisering är den bästa påföljden. Rättspraxis angående kartellverksamhet på både nationell och EU nivå presenteras. Slutligen följer en diskussion och sammanfattning som tangerar forskningsfrågan. Den här kandidatavhandlingen drar slutsatsen att kartellverksamhet kunde och borde kriminaliseras på grund av dess klandervärda, egoistiska och skadliga natur. Ur praktisk synvinkel kvarstår ändå frågan hurdana förändringar som borde göras inom de olika lagarna och rättsområdena som tangerar kriminaliseringen av kartellverksamhet, för att kunna genomföra kriminaliseringen och samtidigt inte gå miste om värdefulla verktyg som exempelvis leniency-systemet. Tydligt är ändå att de påföljder som existerar som följd för utövandet av kartellverksamhet i denna stund inte är tillräckliga, då nya kartellfall konstant uppdagas.
  • Ståhl, Erik (2016)
    På grund av konflikter i bland annat Syrien har ett stort antal människor flytt från sina hemländer under 2015 och 2016. Dessa migrationsrörelser har i stor utsträckning haft Europa som mål, vilket i sin tur skapat en utmaning för europeiska länder att ta emot dessa människor. Inte sällan har flyktingfrågan, t.ex. hur många ett givet land ska ta emot, skapat politiska spänningar och reaktioner bland folk i Europa, så även i Finland. Den finländska befolkningen är rätt splittrad vad gäller inställningen till flyktingar. Somliga vill stänga gränserna helt och hållet, medan andra tycker Finland borde välkomna avsevärt fler. Denna splittring syns även på det partipolitiska fältet. Splittringen löper inte skarpt mellan regeringen och oppositionen, men regeringspartierna är i regel mindre villiga att ta emot flyktingar än oppositionspartierna. Som parlamentsfinansierat public service-bolag har Yle i uppgift att informera medborgarna om angelägenheter. I sin rapportering ska det oberoende rundradiobolaget gynna varken regering eller opposition. Därför är det befogat att granska hur Yle rapporterar om en så känslig fråga som flyktingfrågan. Detta gör det här arbetet genom att jämföra Yles gestaltning av flyktingfrågan gentemot regeringens. Materialet består av regeringens olika program och meddelanden om vad den ämnar göra åt flyktingfrågan, och Yle Uutisets webbartiklar som skrivits om dessa regeringstexter (samtliga regeringstexter och artiklar är bifogade som bilagor). Avsnittet från vilket materialet sållades ur sträcker sig från regeringsförhandlingarna i maj 2015 till maj 2016. Texterna som ingår i det slutliga urvalet är publicerade mellan september 2015 och mars 2016. Teoretiskt stöder sig arbetet på gestaltningsteori (eng. framing), alltså hur ett ämne gestaltas eller ramas in. Samma teori tjänar också i det här arbetet som metod, närmare bestämt Robert M. Entmans version av gestaltningsteorin. Enligt hans version bjuder en text in läsaren att tolka ett ämne på ett visst sätt, beroende av hur ämnet ramas in i texten. Denna ram består av fyra funktioner: texten definierar ett problem, diagnostiserar orsaken eller pekar ut den ansvariga till problemet, dömer den utpekade och föreslår och rättfärdigar åtgärder för problemet. Denna metod tillämpas alltså i arbetet på såväl regeringens texter som Yles artiklar för att jämföra hur de gestaltar flyktingfrågan. Resultatet talar inte direkt till Yles fördel. Som oberoende rundradiobolag ska det som nämnt inte gynna varken regering eller opposition, men i det här materialurvalet överlappar regeringstexternas och nyhetsartiklarnas ramar (alltså hur de gestaltar ämnet) rätt väl. Genomgående gestaltar båda parters texter flyktingarna som problemet och flyktingarna själva som ansvariga för problemet. Ställvis finns en diskrepans mellan regeringstexterna och artiklarna om problemet är ekonomiskt eller säkerhetsmässigt till sin karaktär, men även på denna punkt är de trots allt eniga i lejonparten av fallen.
  • Karppinen, Maiju (2021)
    Elinvoiman ja tehokkuuden varmistamiseksi organisaatioiden tulee suunnitella, miten tietopääomaa houkutellaan ja saadaan pysymään yrityksessä. Sitoutuminen organisaatioon on käsite, joka tarkastelee suhdetta työntekijän ja organisaation välillä. Tämän tutkielman tarkoituksena on käyttää aikaisempaa tieteellistä tutkimusta kartoittamaan 1) mitkä tekijät vaikuttavat henkilöstön sitoutumiseen organisaatioon ja 2) millaisia seurauksia sitoutumisella on. Tutkielmassa tarkastellaan myös etätyön vaikutuksia henkilöstön organisaatioon sitoutumiseen. Etätyön voidaan ajatella olevan yleistymässä informaatio- ja viestintäteknologian kehityksen myötä. Myös vallitseva koronavirus-pandemia on lisännyt etätyöskentelyä huomattavasti. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jonka ensisijaisina lähteinä käytetään aikaisempia tutkimuksia. Tuloksissa käy ilmi, että organisaatioon sitoutuminen on moniulotteinen käsite ja että useat erilaiset organisatoriset ja psykososiaaliset tekijät vaikuttavat sitoutumiseen. Organisatorisia vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa johtamisen laatu, yksilön kokemus oikeudenmukaisesta kohtelusta, työhön liittyvä autonomia sekä mahdollisuus osallistua päätöksentekoon. Psykososiaalisessa kontekstissa tärkeiksi tekijöiksi muodostuvat esimerkiksi positiiviset sosiaaliset suhteet työpaikalla sekä kokemukset, jotka yksilö kokee antoisiksi. Organisaatioon sitoutumisella voi olla useita seurauksia sekä yksittäiselle työntekijälle että työnantajalle. Yksilölliset seuraukset voivat ilmetä esimerkiksi psykologisessa hyvinvoinnissa kuten itsetunnossa sekä uupumisessa. Organisaatioiden näkökulmasta voidaan todeta, että sitoutumisen eri asteet voivat johtaa muutoksiin esimerkiksi työntekijöiden työsuorituksissa sekä henkilöstön vaihtuvuudessa. Etätyön yhteyttä organisaatioon sitoutumisessa on tutkittu vain vähän. Tämän yhteyden syvempi ymmärtäminen edellyttää lisätutkimusta aiheesta. Yhteenvetona voidaan todeta, että syvempi ymmärrys organisaatioon sitoutumisesta voi tehostaa yritysten toimintaa sekä parantaa yksittäisten työntekijöiden hyvinvointia.
  • Salonen, Anette (2018)
    Organisationer kan ha välstrukturerade verksamheter och strategier, men deras viktigaste resurs är människorna inom organisationen, de anställda. För att de anställda ska trivas, jobba effektivt och ha intresse för att stanna kvar, strävar man efter organisatoriskt engagemang. Med organisatoriskt engagemang avses relationen som individen har till sin arbetsplats. Det psykologiska bandet påverkar hur motiverad den anställda är och hur individen identifierar sig med organisationens värderingar. Då den anställda känner sig sammansvetsad med organisationen kommer hen också att bli mera engagerad och prioritera sin anställning. Syftet med denna studie är att se hur individens identifikation och motivation på arbetsplatsen påverkas av starkt organisatoriskt engagemang. Tidigare forskning visar att organisationer gynnas av den starka relationen och därför intresserar jag mig för individens perspektiv i fenomenet. Studier visar att organisatoriskt engagemang ofta påverkar personalomsättningen och de anställdas trivsel på arbetsplatsen. Med identifikation och motivation i samband med organisatoriskt engagemang syftar jag på hur individen upplever organisationens värderingar och mål som sina egna samt hur mycket individen är redo att jobba för dessa gemensamma mål. Avhandlingen kommer också att behandla organisationens ansvar och beskriva vad organisationer kan göra för att befrämja en stark relation. Resultaten visar att en anställd som engagerar sig och är motiverad i sitt arbete oftast kommer att trivas bättre i sin anställning. Organisatoriskt engagemang kan dock också bli skadligt då det går för långt eller man anknyter av ångestladdade skäl. Sammanfattningsvis blir individen mer motiverad och identifierar sig starkare med arbetsplatsen om organisationen har möjlighet att ge individen önskat stöd. Det är viktigt att skapa en hälsosam relation till organisationen för att organisationen och individen gynnas på önskat sätt. För att uppnå detta, läggs det stort ansvar på organisationens ledning, som bör ge sina anställda verktygen för att bygga upp en stark relation till arbetsplatsen.
  • Lindén, Vera Zinaida Sofia (2022)
    The Organization of Anti-racist Activities in Swedish Speaking Schools in Helsinki a bachelor’s thesis in political science that aims to investigate how anti-racist activity is being implemented in Swedish speaking schools of basic education in Helsinki. Many reports show that anti-racism has not been implemented in the Finnish education system and that school staff lacks tools for identifying and dismantling racism in their everyday life. Who takes the responsibility for distributing information about racism and how it can be prevented through anti-racist work in Finnish schools? Did the activities that have been offered to the school have any impact on the school practices and values? The method is a quantitative analysis of 13 responses from a survey that was sent out to the management team in every school. The survey consisted of questions about anti-racist activity that has been organized in the school during the school year 2021. The theoretical perspectives of this study are anti-racist discourse, non-performative anti-racism as well as theory of organization and the hybridization of organizations. Some of the most important results of this study are following; The activity that has been arranged in the schools of this study was not accessible for everybody. There was especially a lack of activity directed to students. The anti-racist events that were taking place were mostly organized in collaboration with external actors such as the City of Helsinki, experts from Helsinki University and non-governmental organizations. There was no impact on the school culture, procedures, and values as a result from the anti-racist activities that had been organized. This study suggests continued research within this field.
  • Kiiski, Heta Katriina (2018)
    I den här kandidatavhandlingen analyserar jag orsaker till anmälningar om äldre personers servicebehov i Helsingfors. Jag tar också reda på om social exkludering syns i anmälningar om äldre personers servicebehov och därför använder jag social exkludering som teoretisk referensram i denna kandidatavhandling. Mina forskningsfrågor är, hurdana orsaker finns det bakom anmälningar om äldre personers servicebehov i Helsingfors och hur dessa orsaker återspeglar social exkludering. Jag analyserade 181 anmälningar om äldre personers servicebehov, som Helsingfors stads Seniorinfo hade samlat in i april 2018. Jag hittade sex olika orsaksgrupperingar i mitt forskningsmaterial: behov av hemservice eller serviceboendeplats, hälsa och funktionsförmåga, ekonomi, boende, städning och frågor om service. Vid sidan av dessa fanns det också tre mindre orsaksgrupper i mitt forskningsmaterial: alkoholproblem, vistelseort okänd och ensamhet eller behov av vänverksamhet. Sammanfattningsvis kan man säga, att orsaker bakom anmälningar om äldre personers servicebehov var ganska olika. I mitt forskningsmaterial var behov av hemservice eller serviceboendeplats och hälsa och funktionsförmåga helt dominerande orsaker bakom anmälningar om äldre personers servicebehov. Den vanligaste formen av anmälan innehöll information om fysiska hälsoproblem och önskan om bedömning av servicebehov. I mitt forskningsmaterial var antalet anmälningar som innehöll information om psykisk ohälsa betydligt mindre än antalet anmälningar som innehöll information om fysiska sjukdomar. Vissa fenomen, till exempel ensamhet, syntes i mitt forskningsmaterial nästan inte alls. Mitt forskningsmaterial visade, att det finns sådana äldre människor i Helsingfors, som har brist på olika slags resurser och service. Det finns också sådana äldre människor, som på grund av olika sjukdomar och försvagad funktionsförmåga inte kan upprätthålla sociala förhållanden eller ta del i olika slags aktiviteter i samhället. Man kan säga, att social exkludering syntes i mitt forskningsmaterial, men inte i alla anmälningar som Seniorinfon hade fått.
  • Sarlin, Maria (2018)
    Sociala medier har gjort det lättare än någonsin för oss att konstant följa våra vänner och bekantas liv. Detta har lett till att vi upplever en känsla av oro över att vi går miste om något roligt och intressant. Fenomenet Fear of Missing Out, även kallat FoMO, tas upp som problematiskt i denna litteraturstudie. Fenomenet FoMO har ökat i samband med att sociala medier har blivit en del av fleras vardag och möjligheten att följa sina vänner i realtid då man inte är med, skapar en känsla av utanförskap. Syftet med avhandlingen är att ur ett socialpsykologiskt perspektiv och tidigare studier ta reda på vilken negativ inverkan sociala medier har på ungdomars liv i åldern 15–18 år, med fokus på FoMO. Hänvisningar till Przybylski, Murayama, DeHaan och Gladwell (2013) görs när det gäller FoMO i och med att det var Przybylski som definierade begreppet och menar att det är en slags rädsla och oro över att de i ens närhet har mer givande och roligare upplevelser än en själv. Självbestämmandeteorin samt teorin om social identitet används i denna avhandling för att förstå fenomenet FoMO. Resultaten visar på att sociala medier och FoMO har negativa konsekvenser som t.ex. att de unga blir mera ensamma, blir beroende både av nätforumen och personerna de interagerar med, de upplever stress, depression samt ångest och dessutom kan deras identitetsutveckling påverkas. Sociala medier och FoMO går starkt hand i hand och vi är online för att få bekräftelse, social interaktion och se vad man möjligen går miste om. För att förminska känslan av FoMO skall man träffa vänner ansikte mot ansikte och uppskatta kvaliteten av våra upplevelser.
  • Lackman, Charlotte (2022)
    Våld i intima parförhållanden är ett globalt hälsoproblem som kan förekomma i alla parförhållanden oberoende partnernas kön, sexuella inriktning eller ålder. Partnervåld drabbar oftast kvinnor och forskning hittills har därför haft fokus på intima olikkönade parförhållanden där kvinnan är offret och mannen förövaren. Syftet med denna litteraturöversikt är att utgående från tidigare forskning och litteratur granska orsaker bakom partnervåld, lyfta fram skillnader i partnervåld mellan samkönade och olikkönade parförhållanden och vilka konsekvenser våldet har. Resultaten tyder på att trots att man i tidigare undersökningar fokuserat på våld mot kvinnor av en manlig partner, finns det studier som argumenterar att partnervåld förekommer oftare i samkönade förhållanden. Speciellt bisexuella kvinnor befinner sig i den största riskzonen för att bli utsatt för partnervåld. Orsaker bakom partnervåld varierar på mellan sam- och olikkönade förhållanden. I samkönade parförhållanden är orsaker bland annat minoritetstress, internaliserad homofobi och fusion. I olikkönade parförhållanden är orsaker däremot bland annat skillnader i inkomst- och utbildningsnivåer, alkoholmissbruk och ojämlika maktpositioner i förhållandet. Allmänna orsaker för partnervåld är normer, internaliserade könsroller och våld i familjen i barndomen. Konsekvenserna kan placeras på både en individuell och samhällelig nivå, hälsoriskerna kan vara både kort- och långvariga psykiska eller fysiska skador. De flesta organisationer som arbetar för att hjälpa offer riktar sig endast mot kvinnor som blivit offer för våld i ett olikkönat parförhållande. Mer information och forskning behövs om män som offer för partnervåld och våld som förekommer i samkönade parförhållanden, speciellt förhållanden mellan två män, för att förstå dynamiken i förhållandet och ge offren den hjälp de behöver.
  • Gustafsson, Jasmine (2018)
    Mental ohälsa är ett ökande folkhälsoproblem. Ett sätt att studera hur mental ohälsa uppkommer är genom att fokusera på tidiga interaktionsrelationer. Enligt Bowlbys anknytningsteori ger tidiga interaktionsupplevelser upphov till inre arbetsmodeller som styr individens beteende och förväntningar i relationer. Föräldrarnas förmåga att svara på barnets behov antas ge upphov antingen till en trygg eller otrygg anknytningsstil som fungerar som en prototyp för individens anknytningsstil i vuxenlivet. Teoretiska förklaringar mellan otrygg anknytning och depression samt ångest gjordes redan av Bowlby. Syftet med den här litteraturstudien är att förklara hur otrygg anknytningsstil och mental ohälsa hos vuxna är relaterade till varandra samt förklara vad de här sambanden kan bero på. Resultaten visar att otrygga anknytningsstilar associeras med mental ohälsa i form av bland annat depression, ångest, rusmedelmissbruk, ADHD, självmordstankar och -försök, personlighetsstörningar och ätstörningar. Empiriska studier tyder på att beroende av andra, självkritik, maladaptiv perfektionism, ineffektiv coping, emotionsreglering och mentaliseringsförmåga åtminstone delvis kan förklara sambandet mellan otrygg anknytningsstil och mental ohälsa, främst i form av depressionssymptom. Bevisen för relationskonflikter som en förklaring till samband mellan otrygg anknytningsstil och mental ohälsa är otillräckliga för tillfället. Den här avhandlingen kan uppmuntra föräldrar att svara på sitt barns behov konsekvent för att öka möjligheterna för att en trygg anknytningsstil formas hos barnet, vilket eventuellt kan minska risken för att barnet senare i livet utvecklar någon form av mental ohälsa. Utöver det kan avhandlingen motivera till anknytningsbaserad terapi vid behandling av mental ohälsa hos vuxna. Förutom fler longitudinella undersökningar inom ämnet kunde studier med fokus på relationskonflikter som en möjlig förklaring till sambandet mellan otrygg anknytningsstil och mental ohälsa vara goda förslag för framtida socialpsykologisk forskning.
  • Laine, Fanny (2019)
    Syftet för den här avhandlingen är att undersöka och skapa en helhetsbild av vad tidigare forskning säger om processen för överskuldsättning bland unga vuxna i Finland. Avhandlingens centrala forskningsfrågor är; “Vilka är de bakomliggande orsakerna för skuldsättning och skuldproblem hos unga vuxna?”, ”Vilka konsekvenser har överskuldsättningen bland unga vuxna?” och ”Vilka hanteringsmöjligheter har personen (den unga vuxna) för att klara av sin skuld?”. För att besvara mina forskningsfrågor har jag valt att göra en systematisk litteraturöversikt, där jag med hjälp av kvalitativ innehållsanalys analyserar det insamlade datamaterialet. Genomförandet av litteraturöversikten visade att skuldsättning och skuldproblem bland unga vuxna i Finland inte är ett väl studerat ämne och sökningen av litteratur gav mig endast få källor som berörde specifikt denna grupp. Den slutsats som kunnat dras på basis av det insamlade materialet, är att unga vuxna med skuldproblem en mycket heterogen grupp och orsakerna bakom överskuldsättningen hos denna grupp är mångfacetterade. Resultatet av litteraturöversikten pekar ända på vissa kännetecknande drag angående överskuldsättning och skuldproblem bland unga vuxna i Finland, som t.ex. en marginell position i samhället, brist på kunskap och stöd att hantera sin ekonomi självständigt och bristen på samhälleliga åtgärder som erbjuder hjälp åt de personer som hamnat i skuldproblem och överskuldsatt sig.
  • Hägerstrand, Stella (2021)
    Övervakningssamhället har intensifierats i och med den teknologiska utvecklingen. På gator är CCTV-kameror utplacerade som en säkerhetsåtgärd, idén är att de ska avskräcka brottslighet och fungera som vittnen till brottsliga handlingar. I Kinas övervakningssamhälle, med den tyngsta CCTV-övervakningen i världen, strävar regeringen inte bara efter att bekämpa brottslighet, utan även att påverka de kinesiska medborgarnas beteenden. Sedan år 2014 har den kinesiska regeringen utvecklat sociala kreditsystem vars syfte är att klarlägga medborgarnas integritet och pålitlighet, och att sortera dem i en hierarkisk struktur utgående från deras beteende. Genom de sociala poängen bestraffas eller belönas de kinesiska medborgarna. Jag analyserar hur de kinesiska medborgarna påverkas av den ökade statliga övervakningen genom filosofen Michel Foucaults teorier om övervakningssamhället. Foucault illustrerar övervakningssamhällets uppbyggnad genom Jeremy Benthams ideala fängelsemodell Panoptikon. Foucault menar att regeringar disciplinerar sina samhällsmedborgare genom panoptismen, vetskapen om det allseende ögat skapar en självreglering hos människan. Jag tillämpar teorin om den panoptiska verkligheten med David Lyons teori om flytande övervakning, då även invånares digitala fotsteg observeras. I en studie utförd av Genia Kostka framkommer det att de kinesiska medborgarna visar ett högt godkännande för de nya sociala kreditsystemen. Jag presenterar olika idéer om vad det kan bero på.
  • Mykkänen, Nea (2023)
    Syftet med denna avhandling är att på basis av tidigare forskning klargöra socialpsykologiska faktorer som bidrar till och förvärrar partnervåld. Även förebyggande metoder presenteras. Enligt Världshälsoorganisationen upplever en av tre kvinnor i världen någon form av våld av sin partner eller någon annan, detta visar allvarligheten av problemet. Partnervåld definieras som fysiskt, psykiskt och sexuellt våld som sker i nära relationer. Partnervåld har även omfattande hälsoeffekter på offret. Forskning visar att partnervåldet har i stor utsträckning ökat under Corona-pandemin då flera riskfaktorer för partnervåld som social isolering och ekonomiska svårigheter ökade drastiskt. Corona pandemin demonstrerar även samhällets inflytande. Denna avhandling diskuterar betydelsen av kulturella kontexten på partnervåld och hur det kan bidra. Även hur inlärda attityder, mentala scheman, existerande maktstrukturer och kvinnans egenmakt påverkar och bidrar till partnervåld. Resultaten från denna litteraturstudie tyder på att de centralaste bidragande faktorerna för partnervåld ligger i maktstrukturer som patriarkala trossättningar uppehåller. Attityder gällande könsnormer och förlåtande attityder mot våld är även kulturellt bundna och centrala bidragande faktorer. Socialiseringsprocesserna som dessa attityder blir inlärda genom blir även strakt påverkade av de patriarkala värderingarna som kan hittas i både samhällen och kulturen samt familjen och hem. Resultaten visar även att högre egenmakt hos kvinnor minskar på partnervåldet med den nordiska paradoxen som undantag. Höga partnervåldsiffrorna i Norden, speciellt Finland har kopplats med hög alkoholism, psykologiska spår som blivit kvar från krig och fattigdom samt hur politiken och åtgärderna gällande problemet inte tar kön i beaktande. Partnervåld har omfattande negativa konsekvenser både på den individuella och samhälleliga nivån därmed borde förebyggande metoder även tillämpas och förbättras på alla nivåer och sektorer.
  • Oriander, Rebecka (2022)
    Syftet med denna kandidatavhandling är att klargöra effekterna av trauma på barnets sociala utveckling ur ett anknytningsteoretiskt perspektiv. Traumatiska upplevelser är stressorer, negativa händelser som kan påverka utveckling och välbefinnande på flera olika sätt. Social utveckling är ett brett begrepp som innefattar många olika delområden. Anknytningsteorin är en central del av den sociala utvecklingen under barndomen. Teorin om anknytningsstilar och system utvecklades av John Bowlby 1969, för att sedan vidareutvecklas av Mary Ainsworth 1978. På grund av anknytningens centrala roll i den sociala utvecklingen kommer denna avhandling att granska effekter av trauma på barnets sociala utveckling ur ett anknytningsteoretiskt perspektiv. Flera studier har granskat effekter av trauma under barndomen på barnets sociala relationer i vuxenålder. Dock finns det färre studier som granskar effekterna på utveckling under barndomen, vilket är orsaken till att utvecklingen under barndomen är avhandlingens huvudfokus. Metoden som används i avhandlingen är litteraturöversikt. Källorna består främst av socialpsykologiska och psykologiska journaler om barndomens psykosociala och trauma. Resultaten från litteraturgenomgången tyder på att trauma har en negativ påverkan på barnets sociala utveckling. Resultaten visar också att otrygga anknytningsstilar, vilket kan utvecklas till följd av trauma, kan vara en förklaring till sociala problem hos barn som genomgått trauma. Till dessa problem hör gränslöshet, externaliserade beteenden som exempelvis aggression, samt brister i förmågor till prosocialt beteende. Forskning inom området visar även att dessa problem kan synas i barnets mellanmänskliga relationer i vuxenlivet. Resultaten tyder även på att trygga anknytningsrelationer kan fungera som en skyddsfaktor mot de negativa effekterna av traumatiska upplevelser. Sammanfattningsvis kan man konstatera att trauma påverkar barnets sociala utveckling på flera olika sätt, och att anknytning kan både fungera som en förklaring till de sociala problemen, samt som en skyddsfaktor mot dessa. Det krävs ytterligare forskning om vilka interventionsmetoder som kan användas för att hjälpa barn som genomgått trauma, och hur man kan motverka de negativa sociala effekter det kan medföra.
  • Siltala, Rafael (2021)
    Kommuners lagstadgade uppgifter har blivit en börda som inte alla kommuner klarar av, vilket har lätt till en tydligare differentiering mellan kommuner över tid. En potentiell lösning på kommunernas differentierade tillstånd vore att övergå från vad som kallas för symmetrisk ansvarsfördelning av uppgifter på kommunal nivå och övergå till ett system där ansvarsfördelningen av uppgifter vore asymmetrisk, kommuner emellan. I avhandlingen analyseras tre modeller av asymmetrisk ansvarsfördelning: stadsregion- och enhetskommunmodellen och modellen med ansvarstrappa. Modellerna analyseras rörande deras effekt på den lokala autonomin utifrån ett teoretiskt perspektiv. Lokal autonomi valdes på grund av dess centrala roll i definieringen av kommunen och europeiska staters strävan efter ökad lokal autonomi. I avhandlingen gör jag en modellprövning som analyserar hur tre modeller av asymmetrisk ansvarsfördelning på lokal nivå påverkar den lokala autonomin hos kommunerna. Resultaten visar att samtliga modeller har en effekt på den lokala autonomin, men att effekten varierar. Asymmetrimodellerna löser olika problem som symmetri inom kommunsystem medför, vilket delvis förklarar variationen i resultaten. Avhandlingen visar att asymmetrisk ansvarsfördelning på kommunal nivå påverkar den lokala autonomin och borde därför tas i beaktande om den tas i bruk.
  • Friberg, Irina (2020)
    Tiedekunta/Osasto – Fakultet/Sektion – Faculty Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Laitos – Institution – Department Kandidatprogrammet I samhällsvetenskaper Tekijä – Författare – Author Irina Friberg Työn nimi – Arbetets titel – Title Påverkar media socialarbetarens arbetsprocess? –Forskat ur ett perspektiv innan nyhetsflödet flyttade till internet Oppiaine – Läroämne – Subject Socialarbete Tiivistelmä- Referat- Abstract I länder som Sverige och Storbritannien ha socialarbetare länge varit utsatta för mediebevakning i helt annan klass än hos oss. Med den här avhandlingen vill jag undersöka om även socialarbetare i Finland känner en likadan press av media då de utför sitt jobb. Denna avhandling syftar till att belysa hur en socialarbetare uppfattade media för tio år sedan. Kände hen av något tryck från media så som kolleger i Sverige och Storbritannien. Den strävar även till att belysa om strukturellt socialt arbete var något som ingick i hur socialarbetaren förhöll sig till sitt jobb och hur förhålla sig till problem. Studien visar att socialarbetarna för tio år sedan inte var påverkade av media i sitt arbete. De kände inte oro för att bli utsatta av mediadrev eller oriktig behandling av media. Intervjuerna visar att finländska socialarbetare inte behövde känna tryck från media även om de inte upplevde att media förstod sig på deras jobb. Utöver det här visar avhandlingen att socialarbetarna inte i högre grad tänkte utgående från ett strukturellt perspektiv i sitt arbete. Avainsanat – Nyckelord – Keywords Media, pressen, socialt arbete, strukturellt socialt arbete Työn laji – Arbetets art – Level Kandidatuppsats Aika – Datum – Month and year .08.2020 Sivumäärä – Sidoantal – Number of pages 21
  • Mether, Cosmo (2019)
    Kommunsammanslagningar har länge varit en del av den politiska vardagen i Finland. Därför är det intressant att studera vilka effekter de kan ha på valdeltagandet och väljarbeteendet. Denna studie undersöker om kommunsammanslagningar har en effekt på uppståendet av röstmagneter. Studien tar fasta på sammanslagningen av Pernå, Liljendal och Strömfors med Lovisa 1.1.2010. Studien är genomförd med data från kommunalvalen 2004, 2008, 2012 samt det extra kommunalvalet för nya Lovisa 2009. Studien består både av en statistisk analys av valresultaten, såväl som en kvalitativ analys av valresultaten. Den statistiska analysen lämnar inte ett signifikant resultat om huruvida kommunsammanslagningar skapar röstmagneter, medan den kvalitativa analysen visar att det finns tydliga tendenser för röstmagneter att tillkomma efter kommunsammanslagningen.
  • Valento, Miia (2012)
    Testataan tuleeko opiskelijalle PDF
  • Thune, Mikael (2019)
    Mitt syfte med denna studie är att bidra till vår förståelse om förhållandet mellan organisationsnedskärningar och de negativa sinnesstämningarna som nedskärningar anses skapa. Denna litteraturgenomgång lyfter fram teorier och forskningsresultat vilka mäter kopplingen mellan nedskärningar och överlevnadssyndromet. Nedskärningar kan ha både positiva och negativa psykologiska konsekvenser, men i detta arbete betraktas främst de negativa konsekvenserna. Tidigare studier tyder på att nedskärningar ofta skapar en negativ sinnesstämning hos de kvarstående arbetarna, vilket kraftigt kan hindra organisationens framgång. Studien består av två huvudsakliga delar: en definition av nedskärningar samt en introduktion till fenomenets historia och utgångspunkter, samt vilka effekter nedskärningar anses skapa på organisationsnivå. Den andra delen består av en fördjupning av nedskärningars negativa effekter på individ – och gruppnivå. Detta uppföljs med data och teori kring de negativa sinnesstämningarna. I litteraturen beskrivs de negativa sinnesstämningarna med termen överlevnadssyndrom. Syndromet kännetecknas av en bred skala av negativa emotioner vilka anses kraftigt förminska den upplevda arbetstillfredsställelsen bland arbetarna. Detta kan skapa drastiska konsekvenser för organisationer och dess medlemmar som redan befinner sig i en problematisk situation. Resultaten tyder på att de negativa sinnesstämningarna inte direkt går att undvika, men trots detta är det möjligt att lindra överlevnadssyndromets negativa effekter genom ömsesidig kommunikation under nedskärningsprocessen.