Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Lind, Emmi (2018)
    Leikkaussalissa tapahtuvat sydänpysähdykset ovat harvinaisia ja vakavia tapahtumia. Aiheen tutkiminen on tärkeää, jotta osattaisiin tunnistaa potilaat, joilla on suurentunut riski sydänpysähdykselle leikkauksen aikana, ja pystyttäisiin ennakoimaan näitä tilanteita. Tähän tutkimukseen kerättiin vuosilta 2010–2014 Meilahden sairaalan leikkausosastolla tapahtuneet sydänpysähdystapaukset ja koottiin tietojärjestelmistä tietoja potilaista sekä sydänpysähdystapahtumasta. Tarkoituksena oli kartoittaa, minkälaisia taustatekijöitä sydänpysähdyksiin liittyy ja millaisia sydänpysähdyksiä leikkauksen aikana tapahtuu. Lisäksi selvitetiin tähän liittyvää kuolleisuutta. Näitä tuloksia verrattiin sitten kirjallisuuden esittämien tuloksien kanssa. Leikkaussalissa sydänpysähdyksen saaneet potilaat olivat keskimäärin iäkkäitä ja miehiä oli aineistossa naisia enemmän. Suurin osa sydänpysähdyksistä tapahtui päivystyksellisesti tehdyissä leikkauksissa, joista moni tehtiin hengenpelastavalla tarkoituksella. Potilaat olivat lähtökohtaisesti kriittisesti sairaita ja huonossa kunnossa. Sydänpysähdykset olivat yli puolissa tapauksista hitaasti eteneviä tilanteita ja sydänpysähdyksen ajauduttiin potilaan tilan pikku hiljaa heiketessä. Syinä korostuivat suurien verisuonien sairaudet ja niistä aiheutuneet verenvuodot, sydänperäiset akuutit tapahtumat sekä hengitystien ja riittävän hapensaannin turvaamisen ongelmat kuten myös itse leikkauksen aiheuttamat ongelmat, kuten verenvuoto. Viidesosaa potilaista ei lähdetty elvyttämään huonon lähtötilanteen ja ennusteen vuoksi. Kuolleisuus leikkaussalissa oli 70 % siellä sydänpysähdyksen saaneilla. Erityisesti riskiä vaikuttivat nostavan potilaan huono tila ennen leikkausta, leikkauksen päivystyksellisyys sekä tietyt sydänpysähdyksen alkurytmit. Tutkimuksessa esiin nousseet tulokset ovat pääosin linjassa kansainvälisen kirjallisuudessa julkaistujen tuloksien kanssa. Tarkempi riskin arvio ja tuloksien soveltaminen käytännöntyöhön vaativat kuitenkin vielä tarkempaa ja laajempaa tutkimusta.
  • Vuorela, Mikko (2020)
    Sydänsähkökäyrä eli elektrokardiogrammi (EKG) rekisteröidään tyypillisesti epäiltäessä tai seurattaessa sydänsairautta. Lisäksi EKG mitataan usein myös oireettomilta perusterveiltä terveystarkastuksien, leikkauskelpoisuutta arvioivien tutkimuksien tai urheilijoiden sydänterveyden arvioinnin yhteydessä. EKG:n normaalirajojen määrittäminen luo pohjan monien sydänsairauksien diagnostisten kriteerien luomiselle ja määrittämiselle. Tutkimuksessa käsiteltiin 1333 EKG-lyhytrekisteröintiä vapaaehtoisilta perusterveiltä täysi-ikäisiltä suomalaisilta. Rekisteröinnit tehtiin Orion Pharman lääketutkimuksien alkutarkastuksien yhteydessä vuosina 2003 - 2015. Toistomittauksien suodattamisen jälkeen käsiteltiin 898 EKG-rekisteröintiä, joista tarkasteltiin sekä käsin ECIMS- mittausjärjestelmällä mitattuja että EKG:n rekisteröintilaitteiden tulosteisiin määrittämiä automaattisen analyysin arvoja. Tutkimuksen tavoitteena oli muodostaa terveiden suomalaisten lääketutkimuksiin vapaaehtoisesti osallistuvien henkilöiden EKG-lyhytrekisteröintien normaalit johtumisajat, tutkia iän ja sukupuolen vaikutusta johtumisaikoihin, vertailla saatuja tuloksia kirjallisuuteen ja pohtia terveen väestön EKG:n johtumisaikojen normaalirajoja sekä tarkastella poikkeamalöydösten esiintyvyyttä terveessä populaatiossa. Tutkimuksen tulokset vastaavat johtumisaikojen normaalirajojen suhteen oleellisilta osin aikaisempia aikuisväestölle tehtyjä tutkimuksia, joissa havaittiin ikääntymisen ja sukupuolen vaikuttavan johtumisaikoihin. Tulosten ja kirjallisuuden perusteella pitäisi jatkossa pohtia iän ja sukupuolen mukaisten viiterajojen luomista EKG:n johtumisajoille. Tässä tutkimuksessa tehtyjen havaintojen ja kirjallisuuden perusteella voitaisiin esittää esimerkiksi seuraavia viiterajoja: PR- aika 120 – 210 ms, QRS-aika 70 – 110 ms, QRS-akseli -30° – 90° ja QTcF-ajan ylärajaksi miehille 450 ms ja naisille 460 ms. QTcB-ajan käytöstä tulisi luopua. EKG-poikkeavuuksia löytyi perusterveiltä tutkittavilta jonkin verran, mutta niiden kliininen merkitys vaikuttaa kirjallisuuden perusteella pieneltä. Löydösten esiintyvyys vastaa oleellisesti aikaisempia havaintoja kirjallisuudessa. (205 sanaa)
  • Laitala, Rasmus (2022)
    Tiivistelmä Tiedekunta: Lääketieteellinen tiedekunta Koulutusohjelma: Lääketieteen koulutusohjelma Opintosuunta: Lääketiede Tekijä: Rasmus Laitala Työn nimi: Sydänsarkoidoosi ja sen fulminantti presentaatio Työn laji: Syventävä tutkielma Kuukausi ja vuosi: 08/2022 Sivumäärä: 37 sivua Avainsanat: Cardiac sarcoidosis, Fulminant myocarditis, Fulminant cardiac sarcoidosis Säilytyspaikka: Muita tietoja: Tiivistelmä: Sydänsarkoidoosi on tavallisesti hitaasti etenevä sydänlihastulehdus. Sydänsarkoidoosista tunnetaan myös hyvin nopea destruktiivinen muoto, jossa alkuvaiheessa potilailla on tyypillisesti vaikea sydämen vajaatoiminta ja usein vaikeasti hallittavia rytmihäiriöitä. Kirjallisuudesta löytyy 11 fulminanttia sydänsarkoidoosia. Tarkastelen, kuinka paljon fulminanttia sydänsarkoidoosia on Suomalaisessa MIDFIN rekisterissä. Kyseessä on maailman suurin sydänsarkoidoosiaineisto. 343 potilaan aineistoista löysimme 316 sydänsarkoidoosipotilasta riittävin tiedoin potilastietojärjestelmässä. 316 potilaasta 10 täytti fulminantin sydänsarkoidoosin kriteerit (3,2%). Potilailla oli aluksi vaikea taudinkulku: kaikilla 10 potilaalla esiintyi kammioperäisiä rytmihäiriöitä sairaalajakson aikana, 3 potilasta elvytettiin ja 3 potilasta hoidettiin ECMO:n avulla. 1 potilaalle asennettiin vasemman kammion apupumppu. Kaikki 10 potilasta selviytyivät alkuvaiheen sairaalajaksolta kotiin sekä selvisivät elossa seurannan päättymiseen asti keskimäärin 54,4kk. Seurannassa 1 potilaalle tehtiin sydämensiirto ja 1 potilaalla ilmeni kammiovärinää. 4 muun potilaan kohdalla ilmeni kammiotakykardiaa seurannan aikana. Fulminantissa sydänsarkoidoosissa ennuste 5 vuoden kohdalla on huonompi kuin sydänsarkoidoosissa yleensä. Elossa ilman sydämensiirtoa/mekaanista hemodynamiikan tukea on 46% vs 87%. Fulminantin sydänsarkoidoosin osuus on 3,2%. Se on enemmän kuin aikaisemmin on oletettu. Tämän ryhmän hoito täytyy tulevaisuudessa tehostaa etupainotteiseksi ennusteen parantamiseksi.
  • Virolainen, Emmi (2021)
    Tämän tutkimuksen tavoite on selvittää sydänsarkoidoosin alueellista esiintymistä Suomessa. Sarkoidoosi on etiologialtaan tuntematon granulomatoottinen systeemisairaus. Taudin patofysiologiaa on immunologinen reaktio, jonka laukaisevaa tekijää ei tunneta, mutta todennäköisinä vaihtoehtoina pidetään infektiota tai muita ympäristötekijöitä. Sarkoidoosia esiintyy yleisimmin keuhkoissa, iholla ja silmissä. Sydänsarkoidoosi on sarkoidoosin vaikein muoto, koska sarkoidoosi voi aiheuttaa sydämen vaikean toiminnanhäiriön ja vaikeita kammioperäisiä rytmihäiriöitä lisäten siten kuolleisuutta. Sydänsarkoidoosissa tavallisimmat ensioireet ovat eteis-kammiokatkos, kammiotakykardia sekä sydämen vajaatoiminta. Sydänsarkoidoosin varmaan diagnoosiin vaaditaan histologinen näyttö osoittamalla granulomatoottinen tulehdus sydänlihaskudosnäytteellä. Sydänsarkoidoosi voidaan myös diagnosoida epäsuorasti siten, että kudosnäyte on muusta kudoksesta ja kuvantamistutkimuksilla näytetään sydämen rakenteiden vaurioituminen. Hoidon perustana on immunosuppressio toteutettuna pääasiallisesti kortikosteroidihoidolla ja hyödyntämällä kortikosteroidia säästäviä lääkkeitä kortikosteroidihoidon haittojen minimoimiseksi. Sydänsarkoidoosin manifestaatioita, eli rytmihäiriöitä ja sydämen vajaatoimintaa, hoidetaan hoitosuositusten mukaisesti laitehoitoja ja lääkitystä yhdistellen. Sydänsarkoidoosin aiheuttama vaikea-asteinen sydämen vajaatoiminta on indikaatio sydämensiirtoharkintaan. Ennuste on vuosikymmenien aikana parantunut johtuen todennäköisesti varhentuneesta diagnostiikasta ja hoidon aloituksesta. Kehittyneet kuvantamismenetelmät ovat olleet olennainen osa parantunutta diagnostiikkaa. Suomessa on tulehduksellisten sydänsairauksien kansallinen rekisteri. Rekisterissä oli 385 sydänsarkoidoosidiagnoosia vuosilta 1988-2015. Rekisterin tiedot yhdistettynä Väestörekisterikeskuksen synnyin- ja asuinpaikkakuntatietoihin tuottivat maakuntakohtaiset sydänsarkoidoosipotilaiden esiintymisluvut. Synnyinpaikkakuntien osalta sairauden esiintyvyys oli suurempaa Itä- ja Pohjois-Suomessa. Tämä ilmiö oli asuinpaikkakuntien osalta lieventynyt: esiintyvyys oli tasoittunut koko Suomeen eikä esiintyvyys enää korostunut Itä- ja Pohjois-Suomessa. Sekä synnyin- että asuinpaikkakuntakohtaisissa esiintymisluvuissa esiin nousi sydänsarkoidoosin korkea esiintyvyys Etelä-Pohjanmaalla. Sydänsarkoidoosin harvinaisuuden vuoksi yksittäisten tautitapausten merkitys esiintyvyysluvuissa korostuu. Esiintyvyyslukujen taustalla voi täten olla myös alueellisesti aktiivinen kliinikko- ja diagnostiikkatyö.
  • Hannikainen, Venla (2023)
    Merkittävä osa suomalaisista naisista on ylipainoisia tai lihavia, mikä lisää monien sairauksien riskiä. Tämän tutkielman aineisto on kerätty osana HUS:n DIAMOND-tutkimusta, jonka tavoitteena on löytää tehokas tapa elintapamuutoksen tukemiseen. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, vaikuttaako elintapaintervention yksilöllisyyden syvyys intervention tuloksiin. Yksi tutkimuksen muuttujista on sykevälivaihtelu, joka heijastaa syketason muutoksia ja kuvaa siten autonomisen hermoston toimintaa. Alentunut sykevälivaihtelu on yhteydessä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen. Tutkimusaineisto (N=46) koostuu 18-40-vuotiaista, ylipainoisista ja lihavista naisista, jotka satunnaistettiin kolmeen ryhmään elintapainterventiota varten. Ryhmät saivat eritasoisesti yksilöityä elintapaohjausta: Yksi ryhmistä sai ainoastaan yleiset ravitsemus- ja liikuntasuositukset, toinen ryhmä yksilöllisen ravitsemus- ja liikuntasuunnitelman epäsuoran polkupyöräergometritestin tulosten perusteella ja kolmas ryhmä yksilöllisen ravitsemus- ja liikuntasuunnitelman suoran polkupyöräergometritestin perusteella sekä lisäksi kokonaisvaltaista tukea ja ohjeistusta useilla elämän osa-alueilla. Kaikille tutkittaville tehtiin samat tutkimukset sekä tutkimuksen alussa että kolmen kuukauden intervention jälkeen. Tutkimuksessa tarkasteltiin intervention aikaansaamaa muutosta sykevälivaihtelussa, maksimaalisessa hapenottokyvyssä ja kehonkoostumuksessa interventioryhmien välillä. Kolme kuukautta kestäneen elintapaintervention jälkeen todettiin yksilöllisimmän intervention ryhmässä tilastollisesti merkitsevä pienentyminen vyötärönympäryksessä ja leposykkeessä sekä hypoteesin vastaisesti kahden sykevälivaihtelun muuttujan pieneneminen. Kahdessa muussa ryhmässä ei todettu tilastollisesti merkitseviä muutoksia. Tutkimuksen keskeytti 37,0% aloittaneista. Ryhmien sisällä vertailtuna keskeyttäneiden ja jatkaneiden välillä ei todettu eroja tutkituissa muuttujissa. Tutkimuksessa interventioryhmien tulokset eivät merkittävästi eronneet toisistaan. Kirjallisuudessa on kuitenkin viitteitä siitä, että yksilöllinen elintapainterventio on ei-yksilöllistä tehokkaampi. Aihe vaatii lisää tutkimusta, kuten myös sykevälivaihtelun rooli elintapainterventiotutkimuksissa. Tutkimuksen rajoitteita olivat melko pieni otoskoko ja suuri keskeytysprosentti.
  • Rogers, Benjamin (2023)
    Understanding early language development is crucial for identifying atypical developmental features. Syntactic development stages and typical characteristics in Finnish-speaking children at the end of their second year are not yet fully understood. Research data has been gathered, for instance, regarding the emergence of word combinations at the end of the second year and the mean lengths of utterances. The aim of this master's thesis is to examine the syntactic structures in the utterances of Finnish children at 18 and 24 months of age and to determine whether the utterances can be classified based on their syntactic characteristics. Additionally, the objective is to investigate the relationship between the development of morphology and the development of verbs and closed-class words in relation to a child's syntactic development stage. The participants in this study are 49 typically developing Finnish-speaking children learning Finnish as their first language. The sample for this thesis consists of participants from the Sanaseula research project. In this thesis, data collected through the Finnish version of the MacArthur Communicative Development Inventories (MCDI, 16–30-month version) is analyzed. Information was gathered from parents when the children were 18 and 24 months old. At both measurement points, the verbs and closed-class words acquired by the children, inflectional forms, and the three longest utterances produced by the children were collected. The utterances were classified using a syntactic development scale created for this thesis. Spearman's rank correlation coefficients and linear regression analyses were used to investigate relationships between variables. At both measurement points, there was significant variation in children's syntactic abilities, with the highest variation occurring at 24 months of age. At eighteen months, the combined number of verbs and closed-class words acquired significantly explained the variation in syntactic development stage determined at 18 months of age. The number of inflectional forms acquired at two years of age significantly accounted for the syntactic development stage at 24-months. The study generated new and detailed information on the variability of syntactic development. The observed wide variation in syntactic skills enhances our understanding of the dispersion of language skills at the end of the second year. The findings of the study also tentatively suggest a high explanatory value of inflectional form mastery, verb acquisition, and closed-class vocabulary in syntactic skill variation.
  • Leskinen, Anni (2011)
    Lapsilla neonataalivaiheessa tapahtuva sukupuolihormonipitoisuuksien vaihtelu on aiemmin pystytty osoittamaan seeruminäytteistä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on pystyttää riittävän herkkä analysointimenetelmä lasten alhaisten testosteroni- ja estradiolipitoisuuksien ja pitoisuusvaihtelujen havaitsemiseen sylkinäytteistä, ja testata seurantanäytteistä lasten syljen steroidipitoisuuksia alustavien viitearvojen laatimiseksi. Yhteensä 22 lapsen sylkinäytteistä määritettiin testosteroni- ja estradiolipitoisuudet ELISA-menetelmillä, jotka olivat riittävän herkkiä havaitsemaan alhaiset pitoisuudet ja pienet pitoisuuserot. Sekä syljen testosteroni- että estradiolipitoisuuksissa havaittiin pitoisuuksien nousu 2-3 kuukauden iässä molemmilla sukupuolilla. Testosteronin viitearvot vastasivat melko hyvin kirjallisuudessa aiemmin esitettyjä arvoja. Sen sijaan estradiolin viitearvojen ylärajat olivat kaksi kertaa korkeampia kuin aiemmin kirjallisuudessa on mainittu. Testosteronimenetelmä vaikutti toimivalta ja toistettavuuden perusteella luotettavalta. Estradiolimentelmän ja sylkinäytteiden estradiolipitoisuuksien määrittämisen suhteen tarvitaan vielä lisätutkimusta menetelmän herkkyyden ja toistettavuuden tarkistamiseksi.
  • Mali, Juha (2016)
    Background: Even though evidence for non-antibiotic treatment of uncomplicated diverticulitis exists, it has not gained widespread adoption. Objective: The aim of this prospective single-arm study was to analyze safety and efficacy of symptomatic (non-antibiotic) treatment for uncomplicated diverticulitis during a 30-day follow-up period. Design: Single-arm prospective trial (ClinicalTrials.gov ID NCT02219698). Settings: An academic teaching hospital functioning as both a tertiary and secondary care referral center. Patients: Patients, who had computer tomography verified uncomplicated acute colonic diverticulitis (including diverticulitis with pericolic air), were evaluated for the study. Patients with ongoing antibiotic therapy, immunosuppression, suspicion of peritonitis, organ dysfunction, pregnancy, or other infections requiring antibiotics were excluded. Interventions: Symptomatic in- or outpatient treatment consisted of mild analgesics (non-steroidal anti inflammatory drug or paracetamol). Main Outcome Measures: The incidence of complicated diverticulitis was the primary outcome. Results: Overall, 161 patients were included in the study and 153 (95%) completed 30-day follow-up. Four (3%) of these patients were misdiagnoses (abscess in the initial computer tomography scan). Total of 14 (9%) patients had pericolic air. Altogether, 140 (87%) patients were treated as outpatients and 4 (3%) of them were admitted to hospital during the follow-up. None of the patients developed complicated diverticulitis or required surgery, but antibiotics were given to 14 (9%, 6 per oral, 8 intravenous) patients 2 days (median) after inclusion. Limitations: This study is limited by the lack of comparison group and relatively short follow-up. Conclusions: Symptomatic treatment of uncomplicated diverticulitis without antibiotics is safe and effective.
  • Ahlers, Kristian (2019)
    The role of lumbar fusion in the treatment of degenerative lumbar conditions is still under debate with evidence both in favour and against the addition of fusion to decompressive surgery. Our aim was to assess the symptom-specific outcome for lumbar spinal fusion surgery at 3, 12 and 23 months and examine the rate of reoperations during a 7-year mean follow-up time span. We conducted an open-cohort retrospective study on 357 patients, who had undergone lumbar spinal fusion surgery for degenerative causes at the neurosurgical department of Töölö Hospital during 2007–2013. Patients were divided into four groups based on the baseline dominant symptom; stabbing back or radicular stabbing pain, non-stabbing back pain, radicular non-stabbing pain or neurosensory impairment, and radicular motor impairment. Outcome was assessed using a 3-tier Likert scale at 3, 12 and 23 months after the lumbar fusion operation. The baseline dominant symptom of stabbing back or radicular stabbing pain was associated with the most beneficial outcome at 12 and 23 months (p < 0.01). 19% of patients had undergone reoperations related to a degenerative lumbar condition within a mean of 7 years after the fusion surgery; 3% and 16% of patients within one month and after one month, respectively. In conclusion, spinal lumbar fusion was associated with the most beneficial outcome among patients with stabbing back or leg pain as the dominant baseline symptom. Patient-reported outcome measures and control for baseline characteristics are needed for stronger evidence in this subject.
  • Kuosa, Erika (2020)
    Tyypin 1 etenevä myoklonusepilepsia (Unverricht-Lundborgin tauti, EPM1) on nuoruusiässä alkava, peittyvästi periytyvä autosomaalinen monogeeninen hermorappeumasairaus. Geenimutaation takia CSTB-geeni ei tuota riittävästi kystatiini B -proteiinia, ja seurauksena on oirekuvaltaan etenevä neurodegeneratiivinen sairaus. Tyyppioireina ilmenee lyhyitä ei-tahdonalaisia lihasnykäyskohtauksia (myoklonus), ataksiaa ja yleistyneitä epileptisiä kohtauksia. Tautiin ei nykyisellään ole saatavilla spesifiä hoitoa. Perustutkimus EPM1:n Cstb-puutteisessa (Cstb-/-) hiirimallissa pyrkii selvittämään taudinkulun keskeisiä mekanismeja. Tutkimuksessa haluttiin selvittää mikroglia-hermotukisolujen ja komplementtijärjestelmän klassisen reitin yhteisroolia synapsien karsimisprosessissa Cstb-/- -hiiren presymptomaattisessa vaiheessa tarkastelemalla Cstb-/- -hiiren ja villityypin hiiren isoaivoleikkeitä kahden ja neljän viikon iässä. Kudosleikkeistä tehtiin immunofluoresenssivärjäyssarjat eri presynaptisilla markkereilla (SYP, VGAT, VGLUT2) yhdessä komplementin klassisen reitin aloittajaproteiinin (C1q) ja mikrogliasolun vesikkeliproteiinin (CD68) vasta-aineiden kanssa. Värjätyt leikkeet kuvattiin konfokaalimikroskoopilla usean tarkennustason Z-stack-kuviksi, joita tarkasteltiin Imaris-kuva-analyysiohjelmalla. Kuukauden ikäisillä Cstb-/- -hiirillä havaittiin suuremmat määrät SYP- ja VGLUT2-markkereiden kanssa kolokalisoitunutta C1q-proteiinia ja suurempi VGLUT2-synapsien kokonaismäärä. Löydös tuo uutta näkökulmaa EPM1:n patofysiologian tutkimukseen, joka aiemmin on keskittynyt inhibitorisen signaloinnin häiriöön. Tämä eksitatorisiin synapseihin painottuva poikkeavuus Cstb-/- -hiiren varhaiskehityksellisessä synapsien karsimisprosessissa voi toimia taustatekijänä aikuisen Cstb-/- -hiiren aivossa havaitussa eksitatoris-inhibitorisen signaloinnin epätasapainossa ja epileptisen hermoverkostorakenteen kehittymisessä. (173 sanaa)
  • Engelbarth, Sari (2012)
    Vertasimme viiden kaupallisen antitrombiinin aktiivisuuden mittaamiseen perustuvan laboratoriomenetelmän herkkyyttä tunnistaa SPR hyytymishäiriörekisterin suomalaisia antitrombiinin vajausta sairastavia potilaita. Kartoitimme samalla potilaiden kliinistä kuvaa. 235 potilaan aineistossa kaikki testit tunnistivat 38.7 % potilaista sairaiksi (A-ryhmä) ja 11.9 % terveiksi (C-ryhmä). Loput potilaista saivat vaihtelevia tuloksia menetelmästä riippuen (49.4 %, B-ryhmä). Kaikkien potilaiden laskimotukos- ja raskauskomplikaatioriski oli selvästi kohonnut normaaliväestöön verrattuna. A-ryhmän potilaat sairastivat vaikeampaa tautia kuin B-ryhmän potilaat: syviä laskimotukoksia oli 3.7-kertaisesti, keuhkoveritulppia 3.5-kertaisesti, toistuvia laskimotukoksia 8.8-kertaisesti ja yli kolmen tapahtuman tautia 5.5-kertaisesti B-ryhmään verrattuna. A-ryhmässä 86.8 % sairasti tyypin I vajausta, kun B-ryhmässä tyypin II vajaus oli yleisin (75.9 %). Tämä selittänee osan tautierosta, koska tyypin IIb vajaukseen liittyy usein lievempi taudinkuva. Tulosten perusteella kahden menetelmän (herkän ja tarkan) yhdistäminen antitrombiinin vajausta diagnosoitaessa on perusteltua, jotta kaikki potilaat löydetään. Niillä potilailla, joilla eri menetelmät antavat poikkeavia tuloksia, saattaa olla matalampi tukosriski muihin verrattuna.
  • Pohjalainen, Jenny (2022)
    Synnynnäiset hammaspuutokset ovat varsin yleisiä, Suomessa synnynnäisesti puuttuvien pysyvien hampaiden prevalenssi on 8 %. Hammaspuutosten lukumäärän ja sijainnin mukaan vaikutukset voivat kohdistua potilaan estetiikkaan, puhumiseen ja purentafunktioon. Synnynnäisten hammaspuutosten lisäksi potilailla on havaittu samanaikaisesti esiintyviä erilaisia haammasanomalioita ja hammaspuutokset voivat liittyä erilaisiin syndroomiin. Synnynnäisten hammaspuutosten hoitovaihtoehtoja on useita ja hoitopäätökseen vaikuttavat muun muassa potilaan ikä, hampaiston kehitysvaihe, purenta, kraniofakiaalisen kasvun suunta ja ko-operaatio. Ortodontian lisäksi potilaan hoito vaatii usein myös niin pediatrista, proteettista kuin kirurgistakin erikoisosaamista ja hoito toteutuu usein moniammatillisena yhteistyönä. Hammaslääkärin on tärkeä olla tietoinen hampaiden puhkeamisjärjestyksestä ja -ajankohdasta sekä osata tunnistaa synnynnäiset hammaspuutokset ja ohjata potilas tarvittaessa jatkohoitoon. Lisäksi on tärkeä selvittää synnynnäisten hammaspuutosten mahdollinen periytyminen suvussa, sillä esimerkiksi AXIN2-geenin mutaatio voi altistaa suoliston syövälle.
  • Vuorela, Johanna (2016)
    Synnynnäiset hammaspuutokset ovat ihmisen yleisimpiä kehityshäiriöitä. Yksi tai useampi hammas puuttuu noin 8%:lta väestöstä. Viisaudenhammas puuttuu noin joka viidenneltä ihmiseltä. Laajemmat, kuuden tai useamman hampaan puutokset ovat harvinaisempia ja niiden esiintyvyys on noin promillen luokkaa. Puuttuvien hampaiden aiheuttaman esteettisen haitan lisäksi potilaat voivat kärsiä purentaviasta, periodontaalisista haitoista, riittämättömästä alveoliluun kasvusta, alentuneesta pureskelukyvystä ja epäselvästä puheen lausumisesta. Hoito on monien hammaslääketieteen erikoisalojen yhteistyötä. Hoidon suunnittelun ja toteutuksen haastetta lisää usein hammaspuutosten yhteydessä havaittavat luu- ja pehmytkudospuutokset, hampaiden koon ja muodon vaihtelut, hampaiden sijainti ja mahdollisesti vertikaalisen tilan puute purennassa. Perintötekijät ovat usein hammaspuutosten taustalla, mutta lisäksi erilaiset sikiö- ja lapsuusaikaiset ulkoiset tekijät voivat häiritä normaalia hampaiden kehitystä. Tämä syventävä työ on kirjallisuuskatsaus synnynnäisistä hammaspuutoksista ja hammaspuutospotilaiden hoidoista. Katsauksessa perehdyttiin aiheesta julkaistuun kirjallisuuteen.
  • Kaivola, Samuli (2019)
    Tarkastelimme vuosina 2006-2018 Lastenklinikassa hoidettuja synnynnäisiä palleatyräpotilaita. Potilaita oli 56, joista 50 oli Bochdalekin tyriä ja 6 Morgagnin tyriä. Bochdalekin tyrät sijaitsevat pallean takasivuseinällä ja Morgagnin tyrät pallean etuseinässä. Tyrät voivat olla joko vasemman- tai oikeanpuoleisia tai esiintyä molemmin puolin. Vatsaontelosta rintaonteloon työntyneet elimet häiritsevät potilaiden keuhkojen kasvua raskauden aikana. Näiden potilaiden keuhkot ovat usein syntyessä vajaakasvuiset eli hypoplastiset. Tämän johdosta potilaiden hengitystoiminta on vaikeutunutta. Keuhkojen kasvun turvaaminen ja keuhkotoiminnan vakauttaminen on hoitojen päätavoite. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella viimeisen 12 vuoden hoidon laatua ja potilaskantaa. Potilasteksteistä ja laboratoriojärjestelmistä kerättiin tietoa raskaudesta viimeisimpään hoitokertaan asti. Kerätty tieto luokiteltiin 9 ryhmään: perustiedot, hoito, tyrät, laboratorioarvot, hengityskoneet, tehohoidon lääkitys, ruokailu, lääkehoito kotiuduttua ja kasvu. Bochdalekin tyrät luokiteltiin tyrän koon mukaisesti luokkiin A-D. Luokan A tyrät ovat pienimpiä ja luokan D suurimpia. Potilaita tarkasteltiin neljässä ryhmässä: 1) Kaikki 2) Bochdalek kaikki 3) Bochdalek elossa ja 4) Bochdalek kuollut. Suurempi palleatyrä yhdistyi huonompaan ennusteeseen. Eri tyräluokkien ilmaantuvuus jakaantui tasaisesti potilaiden välillä. Palleatyräkuolleisuus aineistossamme on 23,2%. Pallea leikattiin 43 (76,8%) potilaalta. 28 (50%) potilaalta oli tieto palleatyrästä ennen syntymää. Tulevaisuudessa potilaiden raskaudenaikaista diagnostiikkaa tulisi parantaa ja suurin osa palleatyristä löytää ennen syntymää. Palleatyräpotilaiden hoitolinja tulisi valita palleatyrän koon mukaisesti. Raskaudenaikaiseen hoitoon toivotaan uusia keinoja, joilla voidaan parantaa potilaiden keuhkojen kasvua ennen syntymää. Keräämämme aineistoa voi käyttää tulevissa palleatyriin liittyvissä tutkimuksissa.
  • Hiltunen, Vera (2016)
    Kardiotokografia on tavallisin menetelmä synnytyksen aikaisessa sikiön voinnin tarkkailussa. Se on herkkä mutta epätarkka tutkimusmenetelmä, joka antaa paljon vääriä positiivisia tuloksia, jolloin synnyttäjän ja sikiön riski altistua turhille toimenpiteille ja niiden komplikaatioille kasvaa. Laajemman tutkimuksen, jonka osa oma tutkimukseni on, tarkoituksena on selvittää KTG- rekisteröinnissä havaittavan saltatorisen eli korostuneen vaihtelun merkitystä. Tutkimuksesta saatavien tietojen perusteella voitaisiin paremmin kohdistaa toimenpiteitä oikeille synnyttäjille. Tutkimuspotilaat ovat vuosien 2011-2012 aikana Kätilöopiston sairaalassa synnyttäneitä, joiden tiedot on kerätty retrospektiivisesti sähköisestä potilastietojärjestelmästä. Omassa tutkimuksessani vertailin keräämäni 860 synnyttäjän aineiston tietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koko Suomen synnyttäjiä koskevaan tilastoon. Lisäksi vertasin, kuinka hyvin aineistoni synnyttäjät edustavat keskimääräistä Kätilöopiston sairaalan synnyttäjää ja kuinka aineistoni ensisynnyttäjät eroavat uudelleensynnyttäjistä. Tutkimukseni perusteella Kätilöopiston sairaalassa on enemmän ensisynnyttäjiä ja kivunlievityksenä käytetään muuta maata enemmän epiduraalipuudutusta. Uudelleen synnyttäneisyys vähentää kivunlievityksen tarvetta ja lyhentää synnytyksen kestoa. Lisäksi se vähentää synnytyksen käynnistämisen tarvetta ja toimenpidesynnytyksen vaaraa.
  • Koppatz, Hanna (2010)
    Yliaikaiseen synnytykseen liittyy useammin komplikaatioita kuin täysiaikaiseen. Aikaistamalla synnytyksen käynnistystä voidaan mahdollisesti vähentää mm. sikiökuolleisuutta, operatiivisia synnytyksiä, verenvuotoa ja synnytyskanavavaurioita. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää todellisen yliaikaisuuden (yli 42 raskausviikkoa) aiheuttamia ongelmia sekä käynnistetyillä että spontaanisti käynnistyneillä synnyttäjillä ja arvioida yliaikaisten nykyisten hoitokäytänteiden vaikutusta Kätilöopiston sairaalassa. Aineisto kerättiin 640 yli- tai täysiaikaisena synnyttäneen potilasasiakirjoista ja analysoitiin PASW Sta-tistics 17 –ohjelmaa käyttäen. Yliaikaisilla synnyttäjillä oli yli 1000 ml:n verenvuotoa (P=.021) ja heidän vastasyntyneensä tarvitsivat siirtoa tehohoitoyksikköön (P = .011) merkitsevästi useammin kuin heidän täysiaikaiset verrokkinsa. Keisarileikkausta koko aineistossa ennustivat synnyttäjän korkea ikä ja painoindeksi sekä ensimmäisen lapsen synnyttäminen. Vaikka synnytystapojen suhteen ei tilastollisesti merkitseviä eroja yliaikaisten ja täysiaikaisten välille muodostunut, olisi tämän tutkielman muiden tulosten perusteella hyvä arvioida yliaikaisten synnyttäjien hoitokäytäntöjen muuttamista.
  • Järvinen, Nelli (2019)
    Suomessa kaksosten synnytysten osuus on noin 1,4 % kaikista synnytyksistä. Kaksosista noin 1/3 on samanmunaisia eli identtisiä ja 2/3 erimunaisia eli epäidenttisiä. Kaksosraskauteen liittyy enemmän komplikaatioriskejä kuin yksisikiöiseen raskauteen ja tästä syystä kaksosraskauksia käynnistetään useammin ja aikaisemmilla raskausviikoilla. Vuonna 2017 Suomessa käynnistettiin 28,9 % kaikista synnytyksistä ja monisikiöraskauksista 35,0 %. Tutkimuksen aineisto koostui HYKS:n synnytyssairaaloissa vuosina 2016 - 2018 käynnistetyistä kaksosraskauksien synnytyksistä. Aineistosta suljettiin pois virheellisesti käynnistetyiksi synnytyksiksi merkityt spontaanit synnytykset, muualla kuin HYKS:n sairaaloissa synnyttäneet, kohtukuolemat sekä osakeskeytykset. Lopullinen aineisto sisälsi 153 synnyttäjää ja 306 elävänä syntynyttä lasta. Aineiston synnytyksistä enemmistö (55,0 %) käynnistettiin kohdunkaulaa mekaanisesti kypsyttämällä eli balonkimenetelmällä. Suurin osa (59,5 %) synnytyksistä käynnistettiin vain monisikiöraskauden vuoksi, seuraavaksi yleisimmät käynnistyksen syyt olivat äidin verenpaineen nousu tai raskauden ajan verenpaineoireyhtymä (11,1 %) sekä sikiön kasvuhidastumaepäily (11,1 %). Synnytyksen käynnistys aloitettiin keskimäärin raskausviikolla 38,2 (0,7 SD). Kaikista lapsista 72,2 % syntyi alateitse. A-sikiö syntyi alateitse ja B-sikiö keisarileikkauksella 13:ssa synnytyksessä. Epäonnistuneita käynnistysyrityksiä oli 10,5 %. Monokoriaalisista vastasyntyneistä suurempi osuus joutui tehohoitoon kuin dikoriaalisista vastasyntyneistä (34,0 % vs. 27,3 %). B-vastasyntyneet joutuivat A-vastasyntyneitä useammin tehohoitoon (20,3 % vs. 13,7 %). Tutkimuksemme selvitti kaksosten synnytysten käynnistysten syitä ja menetelmiä HYKS:ssa. Kaksossynnytysten käynnistäminen onnistuu ilman merkittäviä komplikaatioita. Monokoriaalisilla vastasyntyneillä ja B-vastasyntyneillä esiintyy enemmän komplikaatioita kuin dikoriaalisilla ja A-vastasyntyneillä. Kaksossynnytysten käynnistämisestä on vähän tutkittua tietoa. Systemaattinen seuranta parantaa hoidon laatua. (216 sanaa)
  • Tolvanen, Jenna (2018)
    Käynnistettyjen synnytysten osuus on jatkuvasti kasvussa, nykyisin Suomessa noin joka kolmas synnytys käynnistetään. Käynnistyksen syitä ei kerätä THL:n Perinataalitilastoon. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää synnytyksen käynnistämisen syyt ja synnytyksen kulku käynnistyksen jälkeen. Käynnistäminen aloitetaan äidistä tai lapsesta johtuvista syistä, kun riskit raskauden jatkamiseen ovat suuremmat kuin synnytyksen käynnistykseen liittyvät riskit. Aineistonamme oli HYKS:n vuoden 2017 kohortti käynnistetyistä synnytyksistä, joista poissuljettiin perätilasynnytykset, monisikiöiset raskaudet, kuolleina syntyneet ja ennenaikaisena käynnistetyt, sekä virheellisesti tilastoidut synnytykset. Lopullinen aineisto käsitti 2810 synnyttäjää. Tutkimuksessamme yleisimmät käynnistyksen syyt olivat yliaikaisuus (28,9%), lapsivedenmeno (27,5%), diabetes (9,2%) sekä verenpainekomplikaatiot (7,6%). Keisarileikkaukseen päätyi 21,1% synnyttäjistä, useammin ensi- kuin uudelleensynnyttäjä [29,9% (n=433) vs. 11,8% (n=161); p<0,001]. Ensisynnyttäjillä todettiin enemmän synnytyksen aikaisia [9,4% (n=136) vs. 2,5% (n=34); p<0,001], jälkeisiä [3,9% (n=59) vs. 1,2% (n=16); p<0,001] sekä vastasyntyneiden infektioita [8,8% (n=128) vs. 2,5% (n=34)]. Ylipainoisilla oli hieman enemmän keisarileikkauksia [24,9% vs. 20,3%; p=0,022], vastaavaa eroa ei ollut merkittävästi ylipainoisilla. Alle 164cm pituisille tehtiin enemmän keisarileikkauksia (26,6%) kuin pidemmille (17,8%); p<0,001. Tällaista tutkimusta ei ole aiemmin Suomessa tehty, joten tutkimuksestamme saatiin arvokasta tietoa synnytyksen käynnistyksistä, hoitomenetelmistä ja hoidon toteutumisesta. Tutkimuksemme selvitti käynnistyksen yleisimmät syyt HYKS:ssa. Lisäksi osoitettiin, että ensisynnyttäjillä oli korkeampi riski päätyä keisarileikkaukseen ja saada infektioita kuin uudelleensynnyttäjillä. Ylipaino ei lisännyt synnytyksen käynnistämisen riskejä. Tulevaisuudessa kuitenkin käynnistysten vuosittainen syiden, määrien ja menetelmien vaikuttavuuden seuranta olisi tärkeää.
  • Gardemeister, Susanna (2021)
    Antibioottien tarve synnytyksen yhteydessä on suurta ja käyttöindikaatiot moninaisia. Antibiootit kuitenkin muuttavat suolistomikrobiomin koostumusta pitkäaikaisesti ja niiden käyttö on assosioitunut lukuisiin sairausriskeihin. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää poikkileikkaustutkimuksena äitien synnytyksen aikana saamien antibioottien yleisyyttä, käyttöindikaatioita ja annosmääriä. Lisäksi tavoitteena oli selvittää synnytyksen aikaisten antibioottien mahdollista assosiaatiota lapsen kasvuun ensimmäisten elinkuukausien aikana. Tiedot kerättiin 1 020 synnytyksestä. Äideistä 374 (37%) sai ainakin yhtä antibioottia synnytyksen aikana, ja heistä 56% vain yhden antibioottiannoksen. Yleisimmät antibiootit olivat kefuroksiimi, jota sai 22% äideistä, sekä penisilliini, jota sai 15% äideistä. Yleisimmät syyt antibiootin saamiseen sen sijaan olivat äidin streptokokki B (GBS)-kantajuus ja sektio, jotka olivat kumpikin indikaationa 17% synnytyksistä. Antibioottitiedot yhdistettiin lapsista kerättyihin pituus- ja painomittauksiin. Synnytyksen aikaisten antibioottien todettiin assosioituvan lapsen painonnousuun ensimmäisten elinkuukausien aikana. Ne lapset, joiden äiti oli saanut synnytyksen aikana antibioottia, painoivat kolmen kuukauden iässä keskimäärin 140 grammaa muita enemmän. Painoero kuitenkin tasaantui viimeistään kuuden kuukauden ikään mennessä. Assosiaatiota pituuskasvuun ensimmäisen kahden elinvuoden aikana ei havaittu. Aiemmat julkaisut ovat todenneet, että raskauden ja vauvaiän antibioottikuurit assosioituvat painonnousuun lapsilla. Tutkimustuloksen mukaan myös lyhyillä synnytyksen aikaisilla antibioottikuureilla on havaittavissa sama assosiaatio ja se täydentää siten aiempia julkaisuja. Tulokset antavat olettaa, että synnytyksen aikaisilla antibiooteilla voi olla yhteys lapsen suolistomikrobiomin koostumukseen. (197 sanaa)
  • Hav, Emilia (2023)
    Tavoitteet. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella synnytyskokemuksen ja imetyksen onnistumisen välistä yhteyttä, erityisesti keskittyen siihen, miten synnytyskokemus vertautuu muihin kirjallisuudessa tunnistettuihin tekijöihin imetyksen onnistumisen taustalla. Tutkimus pyrkii myös arvioimaan, millaisia tukimuotoja ja interventioita on tarpeen kehittää parantamaan imetyksen onnistumista erityisesti niillä äideillä, jotka ovat kokeneet negatiivisen synnytyskokemuksen. Tavoitteena on auttaa terveydenhuollon ammattilaisia tunnistamaan ja tukemaan niitä äitejä, jotka ovat erityisen haavoittuvia imetyshaasteiden suhteen synnytyksen jälkeen. Menetelmät. Tutkimus on osa Tyyni-tutkimusta, johon kutsuttiin kaikki HUS:n synnytyssairaaloissa 10/2021–9/2023 välisenä aikana synnyttäneet äidit. Tähän tutkimukseen valikoitui 1251 tutkittavaa. Synnytyskokemusta mitattiin VAS-asteikolla ja lisätietoja kerättiin sähköisillä kyselylomakkeilla synnytyksen jälkeen sekä neljä kuukautta myöhemmin. Tämän osatutkimuksen aineistosta suljettiin pois ennen viikkoa 36 synnyttäneet, kaksosraskaudet ja virheelliset tiedot. Tiedot analysoitiin SPSS-, Excel- ja Python-ohjelmilla, käyttäen kuvailevaa analyysiä, X2- ja Kruskal Wallis -testejä sekä binääristä logistista regressiota, jossa keskityttiin arvioimaan eri tekijöiden vaikutusta imetyksen onnistumiseen. Tulokset. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että synnytyskokemuksella on merkittävä yhteys imetyksen onnistumiseen neljän kuukauden kuluttua synnytyksestä. Erityisesti positiiviset ja negatiiviset synnytyskokemukset, sairaalassaolon pituus, äidin koulutustaso, aiempien synnytysten määrä ja synnytystapa, vaikuttavat imetyksen onnistumiseen. Lisäksi tutkimus korostaa tuen tarvetta erityisesti ensisynnyttäjille ja niille, jotka ovat synnyttäneet keisarinleikkauksella. Pohdinta. Laajemmassa mittakaavassa nämä oivallukset kannustavat parantamaan hoitokäytäntöjä pyrkimyksenä vähentää synnytyksen aikaista epämukavuutta ja ahdistusta. Lisätutkimusta tarvitaan syventämään ymmärrystä niistä juurisyistä, jotka estävät imetyksen toteutumisen.