Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Vuorivirta, Leena (2020)
    Riskin mittaaminen on sijoittajille, vakuutusyhtiöille ja viranomaisille tärkeää. Riskin mittaaminen, vaikka tuottojakauma tai tulevien korvaustapahtumien jakakauma olisikin tiedossa, on haastavaa, mutta samalla tärkeää. Sijoitusmaailmassa yleisesti käytetään varianssia riskin mittamisessa. Vakuutusyhtiöiden viranomaisvaatimuksissa käytetään rinnakkain kahta eri riskimittaa eli sekä niin sanottua VaR(Value at Risk)-mittaa että ES(Expected Shortfall)-mittaa, jotka molemmat voidaan nähdä saman RVaR(Range Value at Risk)-mitan erikoistapauksina. Riskimitalla olisi toivottavaa olla tiettyjä ominaisuuksia, jotta sen soveltaminen tunnettujen talousteorioiden näkökulmasta olisi mielekästä. Jotta riskimittaa voidaan kutsua rahoitusriskimitaksi, sen tulisi olla monotoninen ja toteuttaa kassainvarianssiominaisuus. Jotta taas riskimitta olisi koherentti sen tulisi näiden lisäksi olla positiivisesti homogeninen ja subadditiivinen. Varianssi ei täytä edes rahoitusriskimitalta vaadittuja ominaisuuksia ja edellämainituista vain ES-mitta on koherentti. Rahoitusriskimitan on siis mitattava suuremmasta riskistä suuremman tappion ja riskittömällä sijoituksella ei saisi olla vaikutusta riskiin. Koherentti mitta takaa näiden lisäksi, että sijoitetulla summalla ei ole vaikutusta riskiin ja toisaalta hajautuksesta voi olla hyötyä, muttei haittaa. Näitä kaikkia ominaisuuksia pidetään yleisesti toivottavina. Työn keskiössä on RVaR-mitta, joka ei toteuta koherentilta mitalta haluttua subadditiivisuusominaisuutta. Osoitetaan kuitenkin, että toimijoiden RVaR-mitoista yhdistetyllä RVaR-mitalla on erityinen subadiitiivinen yhteys. Lisäksi tarkastellaan RVaR-mittaa sekä kilpailullisen riskinjaon että toimijoiden yhteistyössä toteuttaman riskinjaon näkökulmista. Ensimmäinen mainituista on tasapainoteoreettinen näkökulma, jossa jokainen toimija pyrkii minimoimaan omia tappioitaan ja jälkimmäinen Pareto-optimaalinen näkökulma, jossa esimerkiksi konserni jakaa tytäryhtiöidensä riskiä optimaalisella tavalla. Lopulta näytetään, että tietyin edellytyksin tasapainoallokaatio on olemassa ja se on tällöin myös Pareto-optimaalinen. Riskimittojen tarkastelua jatketaan salkunvalintaongelman sovelluksella. Esimerkissä tarkastellaan kolmen riskillisen arvopaperin yhden periodin markkinoita, joilta valitaan kaksi salkkua - toinen yleisesti tunnetun arvopapreiden hinnoittelumallin eli niin sanotun CAP-mallin mukainen varianssin minimoiva salkku sekä kilpaileva salkku. Esimerkki osoittaa varianssin heikon kohdan symmetrisenä riskimittana, joka rankaisee myös suuremmista tuottoarvoista.
  • Vainikka, Assi (2020)
    Riskisijoituksilla tarkoitetaan riskillistä omaisuutta, eli omaisuutta, jonka tulevaisuuden arvoa ei tiedetä varmasti. Kaikki omaisuus joka ei ole riskitöntä omaisuutta on riskillistä omaisuutta. Riskillisestä omaisuudesta puhuttaessa puhumme yksinkertaisuuden vuoksi osakkeista. Osakkeiden hinnat voivat nousta tai laskea nykyisestä arvosta ja osakkeiden tulevia hintoja mallinnamme erilaisten mahdollisten skenaarioiden avulla. Osakekurssien dynamiikkaa voidaan tarkastella tuoton avulla. Koska osakkeen tuleva arvo on epävarma, myös tuotto on epävarma. Osakkeen tuotto koostuu osakkeen myyntivoitosta tai -tappiosta ja osakkeen mahdollisesti maksamasta osingosta. Odotetun tuoton voimme laskea aiempien periodien keskimääräisen tuoton avulla. Binomipuumalli on osakkeiden hintojen malli, joka on määritelty olettaen että osakkeen hinta voi tulevaiuudessa vain joko nousta tai laskea, ja että riskittömän investoinnin yhden periodin tuotto on sama jokaisella periodilla. Binomipuu siis esittää kaikki osakkeen tulevien hintojen skenaariot. Osakkeiden tulevia hintoja halutaan usein verrata riskittömien investointien tuottoon, ja tämä onnistuu tarkastelemalla riskineutraalia todennäköisyyttä, eli toden\-näköi\-syyttä jolla osakkeiden odotettu tuotto on sama kuin riskittömien investointien tuotto. Riskineutraali todennäköisyys on matemaattinen objekti, joka voi poiketa markkinoiden todellisesta tulevien hintojen todennäköisyydestä. Riskineutraaliin todennäköisyyteen viitataan myös martingaalitodennäköisyytenä. Binomipuumalli laajennetaan trinomipuumalliin, joka on binomipuuta vastaava malli, mutta osakkeen tulevalla hinnalla on kahden sijaan kolme vaihtoehtoa. Hinnan nousun ja laskun lisäksi on näiden välillä oleva vaihtoehto, joka usein on neutraali, eli osakkeen hinta pysyy ennallaan. Kaikissa aiemmin esitellyissä malleissa aika on diskreetti, mutta lopuksi perehdytään vielä jatkuvan ajan malliin. Malleissa joissa on diskreetti aika on joitain rajoitteita, näistä rajoitteista pyritään pääsemään eroon siirtymällä jatkuvaan aikaan. Binomipuumallia laajennetaan siis siten, että aikaperiodit voidaan jakaa äärettömän pieniin periodeihin ja tutkitaan muun muassa satunnaiskulkuja. Toinen osio koostuu opetuspaketista, missä aiemmin esiteltyä teoriaa yksinkertaistetaan niin että sen opettaminen on mahdollista lukiotasolla. Opetuspaketin sisältöä on mahdollista hyödyntää lukion matematiikan tai yhteiskuntaopin kursseilla, tai ainerajat ylittävänä kokonaisuutena. Opetuspaketissa teoriaan on lisätty esimerkkejä ja aiheisiin liittyviä tehtäviä ratkaisuineen.
  • Kilpiainen, Marko (2017)
    Tutkielmassa tarkastellaan vajaavaisilla tari tekijöillä säädellyn vakuutuksen hinnoittelun vaikutusta vakuutettavien hyvinvointiin. Tutkielmassa esitetään malli vakuutusmarkkinoiden mallintamiseen eri markkina ja hinnoittelun tilanteissa. Hinnoittelun tapauksista käsitellään vakuutuksen riskivastaava hinnoittelu ja säätelyn seurauksena riskivastaavuudesta tingitty hinnoittelu. Tutkittavat markkinatilanteet ovat vapaan kilpailun markkina ja monopolimarkkina. Vapaan kilpailun markkinoilla vakuutusyhtiöt kilpailevat vakuutettavista hinta- tai hinta-määrä-kilpailun keinoin. Vajaavaisilla tari tekijöillä hinnoiteltujen vakuutuksien tuomaa hyvinvointia verrataan riskivastaavien vakuutusten tuomaan hyvinvointiin eri markkinatilanteissa. Riskivastaavasta hinnoittelusta tinkiminen heikentää vakuutuksen mahdollisuuden tuomaa hyvinvointia.
  • Kulmala, Sanna (2014)
    Kokonaisarkkitehtuurin mallintaminen on tärkeä osa yrityksen strategian ja toiminnan hallintaa. Kokonaisarkkitehtuurin tärkeys nousee esille ympäristöissä, joissa organisaatiolta vaaditaan nopeaa sopeutumista ympäristössä tapahtuviin muutoksiin ja organisaatiossa suoritettavat prosessit ulottuvat yli organisaatiorajojen ja niiden suorittaminen vaatii yhteistoiminnallisuutta. Tässä tutkielmassa tutkitaan kuinka RM-ODP –viitekehys (Reference Model For Open Distributed Processing) soveltuu kokonaisarkkitehtuurin mallintamiseen. Tarkastelun kohteena ovat myös SWOT- ja EIMM-analysointimallit, ja kuinka näiden viitekehysten avulla tuotettua informaatio pystytään hyödyntämään kokonaisarkkitehtuurin mallintamisessa. Tutkielma toteutettiin kansainvälisen konepajayrityksen konsernin taloushallinnossa suuremman projektin osaprojektina. Tutkielmassa keskitytään konsernin taloushallinnon tietojärjestelmien muutoksenhallintaprosessiin ja tämän prosessin sidosryhmien mallintamiseen. Ennen mallinnusprosessin aloittamista organisaatiossa suoritettiin SWOT ja EIMM-analyysit. SWOT-analyysin avulla selvitettiin organisaation vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. Tämä analyysi tarjosi kehitys-kohteet, joihin kokonaisarkkitehtuurin mallintamisen aikana tulee kiinnittää huomiota. EIMM-analyysillä arvioitiin organisaation kypsyyttä. Yhdessä SWOT- ja EIMM-analyysit tarjosivat organisaatiolle viitekehyksen tehostaa ja parantaa toimintaansa kokonaisarkkitehtuurin mallintamisen avulla. Taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri toteutettiin RM-ODP viitekehykseen pohjautuvalla UML4ODP -standardilla. RM-ODP ja organisaationanalyysi täydentävät toisiaan. Organisaation analysointi nostaa esiin sidosryhmille tärkeät kehityskohteet ja tarjoaa näin kokonaisarkkitehtuurin mallintamiselle tavoitteet sekä asettaa kokonaisarkkitehtuurin mallintamisen linjaan yrityksen asettamien tavoitteiden kanssa. Mallinnustiimille organisaatioanalyysi tarjoaa selkeän dokumentaation siitä, mihin kokonaisarkkitehtuurilla tähdätään ja mitkä ovat organisaation kipupisteet. Näin sidosryhmille osattaan esittää oikeat kysymykset ja mallintaa kokonaisarkkitehtuuri juuri organisaation haluamalla tavalla. EIMM-analyysi tarjoaa organisaatiolle arvioinnin viitekehyksen ja jatkotyökalut kehittää toimintaansa projektin jälkeen. EIMM-analyysi on sidosryhmien työväline mallinnetun kokonaisarkkitehtuurin arviointiin ja mahdollisten jatkokehityshankkeiden suunnitteluun. ACM Computing Classification System (CCS): - Applied computing → Enterprise architecture modeling - Applied computing → Reference models - Applied computing → Business-IT alignment
  • Nebelung, Hanna (2023)
    ScRNA-seq captures a static picture of a cell's transcriptome including abundances of unspliced and spliced RNA. RNA velocity methods offer the opportunity to infer future RNA abundances and thus future states of a cell based on the temporal change of these unspliced and spliced RNA. Early RNA velocity methods have shed light on transcriptional dynamics in many biological processes. However, due to strict assumptions in the underlying model, these models are not reliable when analysing and inferring velocity for genes with complex expression dynamics such as genes with transcriptional boosts. These genes can for example be observed in erythropoietic and hematopoietic data. Several new RNA velocity methods have been proposed recently. Among these, veloVI and Pyro-Velocity both employ Bayesian methods to estimate the reaction rate and latent parameters. Thus the problem of estimating RNA velocity is turned into a posterior probability inference, that allows for more flexible inference of model parameters and the quantification of uncertainty. The objectives of this thesis were to investigate newly published RNA velocity methods, veloVI and Pyro-Velocity, in comparison to the established tool scVelo. To achieve this, we applied the methods to data obtained from scRNA-seq of healthy and ERCC6L2 disease bone marrow cells. ERCC6L2 disease can cause bone marrow failure with a risk of progression to acute myeloid leukemia with erythroid predominance. Specifically, we evaluated whether RNA velocity results reflect hematopoietic differentiation, if genes with transcriptional boosts affect the velocity results, and if RNA velocity analysis can indicate why erythropoiesis in ERCC6L2 disease is affected. We find that new RNA velocity methods can not produce velocity estimations that are fully in line with what is known of hematopoiesis in our data. Further, the results suggest that velocity estimations by veloVI are affected by genes with transcriptional boosts. Moreover, RNA velocity methods examined in this thesis are not robust and cannot reliably predict cell transitions based on the estimated velocity. Subsequently, velocity estimations for disease data such as ERCC6L2 disease must be evaluated carefully before drawing any conclusion about the differentiation process. In conclusion, this thesis highlights the need for models that can model complex transcription kinetics. Still, as this field is rapidly growing and promising new methods are being developed, improvement of RNA velocity analysis, in general, is possible.
  • Kiistala, Ilkka (2020)
    Tämä tutkielma käsittelee ohjelmistokomponenteista koostetun ohjelmiston päivityksen hallintaa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten päivityksen vaikutusta voidaan arvioida, jotta päivittäminen olisi hallittua ja eri vaihtoehtojen arviointi mahdollista. Tutkielmassa kootaan tieteellisistä tutkimuksista ja ammattikirjallisuudesta näkemys komponentteihin perustuvan ohjelmistojärjestelmän ylläpidosta, ohjelmistokomponenttien integraatiotestauksesta, kokoonpanojen hallinnasta ja ohjelmistokomponenttien päivityksen hallinnasta. Tapaustutkimuksen kohteena on Python-päivitys, joka tehtiin Verohallinnon Valmis-hankkeen regressiotestausta varten kehitettyyn testiautomaatiojärjestelmään. Järjestelmä perustuu Robot Framework-testiautomaatiokehykseen, joka on suunniteltu muokattavaksi toimintaympäristön tarpeisiin. Tapaustutkimuksessa selvitettiin, miksi päivityksen vaikutus ulottui odotettua laajemmalle testiautomaatio-ohjelmistossa ja mitä seurauksia sillä oli.
  • Viholainen, Olga (2020)
    The Poisson regression is a well known generalized linear model that relates the expected value of the count to a linear combination of explanatory variables. Outliers affect severely the classical maximum likelihood estimator of the Poisson regression. Several robust alternatives for the maximum likelihood (ML) estimator have been developed, such as Conditionally unbiased bounded-influence (CU) estimator, Mallows quasi-likelihood (MQ) estimator and M-Estimators based on transformations (MT). The purpose of the thesis is to study robustness of the robust Poisson regression estimators in different conditions. Another goal is to compare their performance to each other. The robustness of the Poisson regression estimators is investigated by performing a simulation study, where the used estimators are the ML, CU, MQ and MT estimators. The robust estimators MQ and MT are studied with two different weight functions C and H and also without a weight function. The simulation is executed in three parts, where the first part handles a situation without any outliers, in the second part the outliers are in the X space and in the third part the outliers are in the Y space. The results of the simulation show that all the robust estimators are less affected by the outliers than the classical ML estimator, but nevertheless the outliers severely weaken the results of the CU estimator and the MQ based estimators. The MT based estimators and especially the MT and H-MT estimators have by far the lowest medians of the mean squared errors, when the data are contaminated with outliers. When there aren’t any outliers in the data, they compare favorably with the other estimators. Therefore the MT and H-MT estimators are an excellent option for fitting the Poisson regression model.
  • Mikkola, Jarmo (Helsingin yliopistoUniversity of HelsinkiHelsingfors universitet, 2001)
  • Karsisto, Petteri (2017)
    Tutkielman tavoitteena on kehittää menetelmiä eli algoritmeja roikkuvan sateen tunnistamiseksi säätutkamittauksista. Roikkuvan sateen määritellään olevan ‘meteorologisista kohteista peräisin olevia sateen havaintoja, jotka eivät vastaa maan pinnalle asti päätyvää sadetta pystysuoran ilmapilarin kohdalla’. Määritelmä kattaa sekä pilvet että haihtuvan sateen. Algoritmikehitystä varten tutkielmassa käytetään havaintoja kymmenestä käsin valitusta tapauksesta vuosien 2011-2013 ajalta Suomesta. Tapauksiin tiedetään liittyvän roikkuvaa sadetta. Havaintolähteinä käytetään säätutkia, automaattisia säähavaintoasemia ja tiesääasemia. Tutkielmassa kehitettäviä algoritmeja on kolme: 1) tutkaheijastavuustekijän pystysuuntaista profiilia tarkasteleva algoritmi, 2) säätutkan ja sademittareiden havaintoja yhdistävä algoritmi ja 3) ehtofunktioalgoritmi, joka tarkastelee yksittäisen havainnon korkeutta ja tutkaheijastavuustekijän voimakkuutta. Algoritmit luokittelevat säätutkan havaintoja yhteen korkeintaan viidestä eri luokituksesta. Mahdollisten luokitusten määrä riippuu algoritmista. Algoritmien toimintaa tarkasteltiin vertaamalla eri algoritmien antamia luokituksia toisiinsa. Vertailun perusteella algoritmien todettiin olevan melko hyvin yksimielisiä tutkielman puitteissa. Yksimielisyys heikkeni, kun etäisyys säätutkasta oli riittävän suuri (yli 120 km). Vertailussa havaittiin myös, että tietyissä tilanteissa kaikki algoritmit eivät pysty luokittelemaan havaintoa sateeksi tai roikkuvaksi sateeksi. Tämän ristiriitaisuuden todettiin johtuvan algoritmien luokittelusäännöissä käytetyistä ehdoista. Tutkielman tulokset ovat kuitenkin rohkaisevia ja algoritmeja suositellaan otettavaksi käyttöön vähintään puolioperatiivisesti. Lisäksi tutkielmassa annetaan ehdotuksia jatkotutkimusta varten.
  • Kinnunen, Outi (2021)
    Maa-aineksessa fosfori on sitoutunut alkuaineisiin, joista rauta on merkittävässä osassa. Fosfori voi vapautua vedessä tai pohja-aineksessa liuenneeseen muotoon aiheuttaen rehevöitymistä. Fosforin vapautumiseen vesistössä vaikuttavat maa-aineksen koostumus, veden ominaisuudet ja hiilen saatavuus. Raudan pitoisuudet ja esiintymismuodot selittävät osittain vesistöjen välisiä eroja rehevöitymisessä. Röntgenabsorptiospektroskopialla voidaan tutkia alkuaineen atomien hapetustilaa, koordinaatiolukua, koordinaatiokemiaa ja atomien välisiä etäisyyksiä. Menetelmässä mitataan absorptiokerrointa energian funktiona. Näytteiden analysoinnissa käytetään yleensä vertailukohtana hyvin tunnettuja referenssien spektrejä. Tulokset ovat luotettavimmat, kun referenssien spektrit ovat mitattu samoilla asetuksilla yhdessä näytteiden kanssa. Tässä työssä on tutkittu yhtätoista (11) eri maa-ainesta röntgenabsorptiospektroskopialla raudan K-reunan lähiympäristössä. Maa-aineksista tutkittiin; 1. käsittelemätön, 2. oksalaattiuutettu, 3. poltettu sekä 4. oksalaattiuutettu ja poltettu versio. Oksalaattiuuton ja polton tarkoituksena oli selventää maa-ainesten välillä olevia eroja. Uuttaminen tarkoittaa oksalaattiuuttoa, jossa maa-aineksesta poistuu heikosti kiteistä rautaa. Polttaminen tarkoittaa näytteen kuumentamista 700 asteeseen, jolloin maa-aineksen rautaoksidit hapettuvat ja kiteytyvät. Näytteet, 44 kpl, mitattiin kolmeen kertaan. Eri maa-aineksien ja niiden eri käsittelyiden välillä havaittiin eroja absorptioreunan energiassa, joka on yhteydessä raudan hapetustilaan. Polttaminen teki absorptiospektreistä keskenään lähes samanlaisia ja tasoitti käsittelemättömissä näytteissä olleita eroja. Oksalaattiuuttamisella ei havaittu olevan vastaavaa vaikutusta. Näytteiden rautamineraalien spektripainoista voidaan päätellä näytteiden mineraalikoostumuksia. Jotta raudan merkitystä fosforin kierrossa voidaan tarkentaa, tarvitaan lisää tutkimusta.
  • Mäkinen, Henrik (2019)
    Röntgenkuvantaminen on ollut merkittävä työkalu materiaalien karakterisoinnissa jo yli sadan vuoden ajan. Perinteisellä menetelmällä voidaan tuottaa kuvia, joissa kontrasti muodostuu näytteen aiheuttamasta röntgensäteilyn vaimenemisesta. Esimerkiksi pehmytkudoksen tapauksessa näin tuotettu kontrasti ei kuitenkaan usein ole riittävä. Vaihekontrastikuvantaminen hyödyntää näytteessä tapahtuvia röntgensäteilyn vaihemuutoksia, jotka ovat usein merkittävästi suurempia kuin vaimeneminen. Talbot-Lau-interferometri on vaihekontrastikuvantamislaitteisto, jota voidaan löyhien koherenssivaatimustensa ansiosta käyttää myös laboratorio-olosuhteissa. Talbot-Lau-laitteistossa käytetään röntgensäteilyn vaihetta siirtävää hilaa muodostamaan periodisesti muuttuva interferenssikuvio Talbot-ilmiön mukaisesti tietyille etäisyyksille. Tätä interferenssikuviota näytteistetään vaihehilan taakse Talbot-etäisyydelle sijoitetun absorptiohilan avulla. Niin kutsutussa phase-stepping-menetelmässä absorptiohilaa askelletaan vaihehilan suhteen, ja jokaista sijaintia kohden otetaan kuvat näytteen kanssa ja ilman. Vertaamalla näytekuvaa referenssikuvaan voidaan selvittää näytteen aiheuttamat muutokset interferenssikuvioon (ja siten säteilykenttään) kunkin pikselin kohdalla. Fourier-analyysin avulla interferenssikuviokartoista voidaan muodostaa perinteisen vaimennuskuvan lisäksi säteilykentän vaihesiirtymään ja sirontaan perustuvat kuvat. Ylimääräiset kuvat tarjoavat vaimennuskuviin nähden lisäinformaatiota tapauksissa, joissa tiheyserot näytteessä ovat pienet ja vaimennus on vähäistä. Tätä tutkielmaa varten kasattiin ja testattiin röntgensäteilyä käyttävä Talbot-Lau-interferometri. Laitteiston toimivuuden varmistamiseksi kuvattiin erilaisia testinäytteitä ja biologisena näytteenä parta-agama-liskon alkio. Testikuvat ovat kvalitatiivisesti oikeanlaisia, ja biologisen näytteen tapauksessa nähdään selvästi uusien kontrastimodaliteettien tarjoama parannettu pehmytkudoskontrasti. Mittausten toistettavuudessa havaittiin kuitenkin puutteita, jotka haitannevat erityisesti tomografiaa. Lisäksi tulosten kvantitatiivinen oikeellisuus tulee varmistaa ennen laitteiston varsinaista käyttöönottoa.
  • Laakkonen, Teemu (2015)
    Tässä tutkielmassa käsitellään roolien muodostumista ketterissä ja Lean-ajattelun mukaisissa itseohjautuvissa ohjelmistokehitysryhmissä. Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan ketterien menetelmien sekä Lean-ajattelun taustalla olevia periaatteita ja arvioidaan, miten nämä vaikuttavat ketterissä ohjelmistoprojekteissa esiintyviin rooleihin. Lisäksi tutkitaan, minkälaisia rooleja tutkimuksen kohteeksi valituissa ketterissä ohjelmistokehitysmenetelmissä on määritelty. Näissä menetelmistä voidaan havaita neljä roolityyppiä, jotka esiintyvät kaikissa tarkastelluissa menetelmissä. Näitä ovat johto, ohjaaja, ohjelmistokehittäjä sekä asiakas. Kirjallisuuskatsauksessa myös tarkastellaan ominaisuuksia, jotka tekevät ryhmästä itseohjautuvan. Näitä ovat autonomia, ryhmäsuuntautuneisuus, osaamisen päällekkäisyys sekä oppiminen. Tämän lisäksi kirjallisuuskatsauksessa selvitetään, minkälaisia rooleja itseohjautuvissa ohjelmistokehitysryhmissä syntyy. Käsitellyssä tutkimuksessa havaitut roolit ovat mentori, koordinaattori, kääntäjä, mestari, promoottori sekä terminoija. Tutkielmassa tehdään myös tapaustutkimus, jossa tarkastellaan yhtä Helsingin yliopiston tietojenkäsittelylaitoksen Software Factory –laboratoriossa suoritettua projektia. Tutkimuksessa selvitetään, miten itseohjautuvuutta määrittelevät ominaisuudet ilmenevät projektissa. Tutkimuksessa havaitaan, että itseohjautuvuutta määräävät ominaisuuden esiintyivät projektissa melko hyvin sisäistä autonomiaa ja osaamisen päällekkäisyyttä lukuun ottamatta. Lisäksi tutkimuksessa arvioidaan, millä tavalla kirjallisuuskatsauksessa esitellyt roolit ilmenivät tarkastellussa projektissa. Ketterissä menetelmissä yleisesti ilmenevät roolit esiintyivät myös tutkitussa projektissa. Myös itseohjautuvien ryhmien roolit esiintyivät projektissa promoottorin roolia lukuun ottamatta. ACM Computing Classification System (CCS): - Social and professional topics - Project and people management - Software and its engineering - Agile software development
  • Huhta, Jukka (Helsingin yliopistoHelsingfors universitetUniversity of Helsinki, 2011)
    Tässä tutkielmassa tutustutaan kirjallisuuden avulla yleisesti käytössä oleviin roskapostin torjuntamenetelmiin. Myös niitä soveltava järjestelmäkokonaisuus esitellään. Työssä käsitellään esimerkiksi mustat DNS-listat, kollaboratiivisia tekniikoita ja harmaalistaus. Sisältöpohjaisiin menetelmiin, erityisesti bayesiläiseen luokitteluun ja logistiseen regressioanalyysiin tutustutaan tarkemmin. Tutkielmassa perehdytään myös roskapostitusta rajoittavaan lainsäädäntöön ja pohditaan, minkälaisilla keinoilla päädyttäisiin kokonaisuuden kannalta parhaaseen lopputulokseen. Työn kokeellisessa osuudessa verrataan logistista regressioanalyysiä ja bayesiläistä luokittelua roskapostintunnistuksessa realistisella koeasetelmalla käyttäen aitoa sähköpostikorpusta aineistona. Tärkeimmät kokeisiin perustuvat johtopäätökset ovat, että logistiseen regressioanalyysiin pohjaava tunnistus täydentäisi luokittelutuloksen puolesta erinomaisesti roskapostintorjuntajärjestelmää bayesiläisen luokittelijan rinnalla, mutta menetelmänä se on liian hidas tietokantanoudoista johtuvan I/O-vaativuuden takia. Lisäksi todetaan, että jopa käytettyä luokittelumenetelmää tärkeämpi seikka oppivaa roskapostintunnistusta hyödyntävässä järjestelmässä saattaa olla luokittelijalle syötetty aineisto, jonka laadun varmistamiseen on syytä panostaa erityisesti monen käyttäjän roskapostintorjuntajärjestelmässä, jossa luokitellaan kaikkien käyttäjien viestit samaan aineistoon perustuen.
  • Lunnamo, Sami Petteri (2016)
    Traditionally, traffic analysis is something that has been used to measure and keep track of a network's situation regarding network congestion, networking hardware failures, etc. However, largely due to commercial interests such as targeted advertisement, traffic analysis techniques can also be used to identify and track a single user's movements within the Internet. To counteract this perceived breach of privacy and anonymity, several counters have been developed over time, e.g. proxies used to obfuscate the true source of traffic, making it harder for others to pinpoint your location. Another approach has been the development of so called anonymous overlay networks, application-level virtual networks running on top of the physical IP network. The core concept is that by the way of encryption and obfuscation of traffic patterns, the users of such anonymous networks will gain anonymity and protection against traffic analysis techniques. In this master's thesis we will be taking a look at how message forwarding or packet routing in IP networks functions and how this is exploited in different analysis techniques to single out a visitor to a website or just someone with a message being forwarded through a network device used for traffic analysis. After that we will discuss some examples of anonymous overlay networks and see how well they protect their users from traffic analysis, and how do their respective models hold up against traffic analysis attacks from a malicious entity. Finally, we will present a case study about Tor network's popularity by running a Tor relay node and gathering information on how much data the relay transmits and from where does the traffic originate. CCS-concepts: - Security and privacy ~ Privacy protections - Networks ~ Overlay and other logical network structures - Information systems ~ Traffic analysis
  • Tainio, Jasper (2014)
    The studied appinite intrusions are situated in Central Lapland, within the municipality of Rovaniemi. On a bedrock map the Lehmikari and Äijävaara appinite intrusions are situated in the western parts of the Central Lapland Granitoid Complex, whereas the Vanttaus appinite intrusion is located in the eastern part of the Peräpohja Schist Belt. Geochemical assay data from drill core and field samples, used in this study, were originally requested by the Geological Survey of Finland and produced by Labtium Oy. Analytical methods used in assaying major element oxides and trace elements include XRF, ICP-MS, ICP-OES and ICP-AES. Polished thin sections used in petrographic examinations were produced by the Geological Survey of Finland. Granites that are found in the study area are closely related in space and time with the postorogenic Central Lapland appinite intrusions (1.79 Ga) but do not show petrogenetic affinities with them. However, mingling and mixing relationships are common, and can be observed in the field, drill core samples and geochemistry. According to their mode, Lehmikari and Äijävaara appinitic rocks include diorite and quartz diorite, whereas the Vanttaus appinite is more heterogenous. Based on petrography and geochemistry, four subgroups are recognized within the Vanttaus intrusion: 1) appinitic rocks (by mode: diorite, quartz diorite and quartz monzodiorite) 2) acidic appinites (SiO2: 62.7–65.8 %) 3) syenites and 4) Ba-Sr-granites (Ba: 1360–3240 ppm, Sr: 399–766). Rock forming minerals in all three intrusions include Na-rich plagioclase, hornblende, biotite and quartz (appinitic rocks from Vanttaus include K-feldspar as well). Hydrothermal alteration is common in the studied appinites and so is the abundance of hydrous minerals (hornblende and biotite), although quantities vary between the intrusions. The Vanttaus, Lehmikari and Äijävaara appinites show the typical geochemical features of appinitic rocks. These include high Na2O + K2O, P2O5, Ba, Sr, Zr and LREE as well as Na2O / K2O > 1. In contrast to 'type appinites' from western and northern Scotland, tholeiitic parent magmas of the studied appinites have developed further along the 'Fenner trend', producing more Fe-, Ti- and V-rich appinites, which are depleted in MgO, Ni and Cr. Appinites from Vanttaus are richer in K2O and REE compared to appinites from Lehmikari and Äijävaara. On the basis of several different variation diagrams, AFM- and KFM-ternary diagrams and REEN-distribution, the Vanttaus Ba-Sr-granites are considered to belong to the Vanttaus appinite group.
  • Ali, Sundus (2024)
    Tiivistelmä – Referat – Abstract Verkkopankin avulla voit maksaa etänä ostoksiasi tai tunnistautua. Sähköisissä asiakirjoissa on digitaalinen allekirjoitus. Lääkärillä asioidessa arkaluonteiset tiedot eivät näy kaikille. Yllä on mainittu esimerkkejä tilanteista, joissa käytetään kryptografiaa ja esimerkiksi RSA-järjestelmää. RSA pyrkii datan suojaamiseen ja todentamiseen. Datan suojaaminen on nykypäivänä digitaalisessa maailmassa äärimmäisen tärkeää. Tutkielman aiheena oleva RSA on julkisen avaimen kryptosysteemi ja sen on kehittänyt Ronald Rivers, Adi Shamir ja Leonard Adleman 1970-luvulla. RSA-algoritmi perustuu oletukseen, että alkuluvut on helppo kertoa keskenään, mutta käänteisproseduuri eli luvun tekijöihin jakaminen on aikaavievää ja laskennallisesti haastavaa. RSA-algoritmi on yksisuuntainen funktio. Tällöin funktion f:n kuvaus on julkisesti tiedossa. Kun tiedetään muuttuja x, niin on helppo laskea f(x). Mikäli tiedetään y, niin on vaikea löytää muuttuja x niin, että f(x) = y. RSA-algoritmissa valitaan satunnaisesti kaksi suurta alkulukua p ja q ja kerrotaan ne keskenään. Alkulukujen tuloa kutsutaan moduloksi. Valitut alkuluvut eivät saa olla samat ja niitä pidetään salassa. Alkulukujen tulon jakaminen tekijöihin vie aikaa nykyisillä tietokoneiden laskenta-algoritmeilla. Alkulukujen tulo eli modulo on julkista tietoa. Jos alkuluvut p tai q saadaan selville RSA-algoritmi on käyttökelvoton. RSA-algoritmissa on kaksi avainta: julkinen avain (e,N) ja yksityinen avain (d,N). Algoritmin avulla voidaan luottamuksellinen viesti RSA-salata, jotta vain haluttu vastaanottaja voi lukea viestin. RSA-algoritmi mahdollistaa myös digitaalisen allekirjoituksen. RSA-algoritmin haavoittuvuuksia on analysoitu ja tutkittu algoritmin kehittämisen jälkeen matemaattisin keinoin. RSA-systeemissä on parametreja, joiden tarkoituksena on pysyä salaisina. Jos yksikin näistä parametreista saadaan selville, niin tämä tieto haavoittaa RSA-enkryption ja muut parametrit saadaan selvitettyä. Jos RSA:ta käytetään väärin tai järjestelmäsuunnittelu on virheellinen, niin on mahdollisuus murtaa RSA myös ilman tietoa parametreista. Kvanttilaskenta voi muuttaa tulevaisuudessa nykyisin tunnettua RSA-järjestelmää. Kvanttitietokoneet pystyvät Shorin algoritmia käyttämällä jakamaan suuria lukuja tekijöihin paljon nopeammin kuin perinteiset, klassiset tietokoneet.
  • Hammarberg, Toni (2020)
    In this thesis we consider the problem of estimating the trajectory of a WiFi access point (AP), from nearby received signal strength measurements. This work is mainly motivated by the needs of WiFi-based localization, as WiFi-based localization is based on the presence of static (unmoving) APs, so detecting these moving APs and filtering them out is important. However, this work has some parallels to other field of research as well. The key challenge in this thesis is the data quality. WiFi-based localization often makes use of crowdsourced data, where we have almost no control of the data acquisition, making the data often much more noisy. For this reason we employ methods from Bayesian modeling, Markov chain Monte Carlo (MCMC) techniques in particular. Not only does Bayesian statistic allow robust framework for statistical modeling, but MCMC enables us to use many diagnostics to validate the model fit. Sometimes data can be poor enough that we should not base decisions on it, and the with MCMC diagnostics we can differentiate the successful cases from the cases where there is high uncertainty. Using these methods we are able to estimate the AP trajectory. However, the MCMC methods are computationally expensive, and since this work is motivated by real-world applications, computationally lighter methods capable of real-time performance would be desirable. For this reason we also investigate the use of variational inference (VI), but unfortunately the results leave much to be desired. In this thesis we conducted simple experiments to obtain real data, and the MCMC and VI data processing was done with the probabilistic programming language Stan.
  • Saario, Essi (2020)
    Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee ryhmälaajennosten teoriaa. Tutkielman alussa käydään läpi ryhmäteorian peruskäsitteistöä sekä ryhmien suoran ja puolisuoran tulon määritelmät. Tämän jälkeen esitellään eksaktin jonon käsite. Ryhmän N laajennos ryhmällä Q määritellään lyhyenä eksaktina jonona. Tällöin laajennokseksi saadaan ryhmä, jolla on ryhmän N kanssa isomorfinen normaali aliryhmä ja muodostuva tekijäryhmä on isomorfinen ryhmän Q kanssa. Tutkielmassa määritellään laajennosten ekvivalenssi ja osoitetaan, että laajennosten isomorfisuus on välttämätön, mutta ei riittävä ehto laajennosten ekvivalenssille. Tärkeänä erityistapauksena ryhmälaajennoksista nostetaan esiin halkeavat laajennokset. Halkeava laajennos määritellään tutkielmassa sektion käsitteen avulla. Tämän lisäksi osoitetaan, että jokainen halkeava laajennos on ryhmien puolisuora tulo ja toisaalta jokainen puolisuora tulo määrittelee halkeavan laajennoksen. Laajennosten määrittämistä varten määritellään tekijäparin käsite. Tämän avulla voidaan määritellä ryhmien karteesiselle tulolle laskutoimitus, joka ikään kuin yleistää puolisuoran tulon ideaa. Näin saadaan määriteltyä laajennos annetuille ryhmille. Myös sektion avulla voidaan määritellä tekijäpari, kun laajennos on annettu. Tutkielmassa määritellään ekvivalenssi myös tekijäpareille ja osoitetaan, että tekijäparien ekvivalenssiluokkien ja laajennosten ekvivalenssiluokkien välillä on bijektiivinen yhteys. Tutkielman päätulos on eräs tärkeimmistä äärellisiä laajennoksia koskevista tuloksista. Tämä Schurin-Zassenhausin lauseena tunnettu tulos kertoo, että jos äärellisten ryhmien kertaluvut ovat keskenään jaottomat, on jokainen niiden laajennos halkeava. Tutkielmassa todistetaan ensin lauseen vaihdannainen tapaus ja tämän jälkeen yleinen tapaus saadaan hyödyntämällä ryhmän keskuksen vaihdannaisuutta.
  • Laeslehto, Nonna Helena (2018)
    Tämän Pro gradu -tutkielman tarkoituksena on esitellä algebran osa-alueeseen, ryhmäteoriaan kuuluvia ryhmälaajennuksia sekä suoria ja puolisuoria tuloja. Tutkielma alkaa johdannolla, jossa kerrotaan yleisesti ryhmälaajennuksesta sekä sen historiasta ja käyttökohteista. Toisessa kappaleessa esitellään tutkielman ymmärtämiseksi tarvittavat esitiedot ja määritelmät, jotka ovat tunnettuja kurssista Algebra I. Tämän jälkeen kappaleessa kolme siirrytään käsittelemään ensin sisäisiä ja ulkoisia suoria tuloja. Tässä kappaleessa käydään lisäksi läpi esimerkki sisäisestä suorasta tulosta sekä esitellään sisäiseen suoraan tuloon liittyviä lauseita ja tuloksia. Kappaleessa neljä siirrytään käsittelemään sisäisiä ja ulkoisia puolisuoria tuloja, jotka ovat suorien tulojen yleistyksiä. Aluksi käydään läpi sisäinen puolisuora tulo sekä esimerkki tällaisesta tulosta. Sitten määritellään ulkoinen puolisuora tulo ja osoitetaan, että kyseessä on ryhmä. Myöhemmin tässä kappaleessa esitellään lisää puolisuoria tuloja havainnollistavia esimerkkejä sekä käydään läpi puolisuoriin tuloihin liittyviä lauseita. Kappaleen neljä lopussa käydään vielä läpi ulkoisen ja sisäisen puolisuoran tulon yhteys. Tämän jälkeen kappaleessa viisi tiivistetään aiemmin saadut tulokset yhteen käsittelemällä ulkoisten ja sisäisten suorien ja puolisuorien tulojen yhteyksiä toisiinsa. Kappaleessa kuusi esitellään lyhyt eksakti jono, joka on välttämätön ryhmälaajennuksen käsittelemiseksi. Tämän jälkeen kappaleessa seitsemän esitellään ryhmälaajennus sekä yhtenä yleisenä esimerkkinä ulkoinen puolisuora tulo ryhmälaajennuksena. Samassa kappaleessa käydään vielä läpi ryhmälaajennukseen liittyviä lauseita, joissa osoitetaan muunmuassa, että ryhmälaajennuksen avulla voidaan määritellä isomorfia sisäisen ja ulkoisen puolisuoran tulon välille. Tärkeimpänä tuloksena huomataan, että jos ryhmä G on isomorfinen ryhmien N ja H ulkoisen puolisuoran tulon kanssa, niin tekijäryhmä G/N on isomorfinen ryhmän H kanssa. Kappaleen seitsemän lopussa vielä esitellään esimerkkejä ryhmälaajennuksesta, kuten säännöllisen monikulmion symmetriaryhmä Dn.
  • Sarkki, Jenni (2013)
    Tässä tutkielmassa näytetään, miten ryhmä voidaan elegantisti ja kompaktisti esittää virittäjien ja relaatioiden avulla. Sitä ennen kuitenkin kerrataan luvussa 2 teoriaa muun muassa ryhmän virittämisen osalta. Luvussa 3 tarkastellaan uusia käsitteitä sana ja vapaa ryhmä. Olkoon joukko S. Muodostetaan siitä erillinen joukko S siten, että jokaista joukon S alkiota a vastaa joukossa S täsmälleen yksi alkio a *. Merkitään näiden joukkojen yhdistettä T. Muodostetaan äärellisiä jonoja (a_1, ..., a_n), joissa jokainen alkio a_i kuuluu joukkoon T. Merkitään jonoa lyhyesti a_1...a_n ja kutsutaan sitä sanaksi joukon T yli. Mikäli lähtökohtana on ryhmä G ja sen osajoukko S, niin joukko S koostuu joukon S alkioiden a käänteisalkioista a^-1 ryhmässä G, jolloin voidaan merkitä a = a^-1 ja S = S^-1. Vapaalle ryhmälle on kaksi erilaista määritelmää: epäformaali ja formaali. Epäformaalin määritelmän mukaan ryhmä F on vapaa joukon S suhteen, jos ryhmä F koostuu sellaisista sanoista joukon T yli, että kaikki osasanat aa * ja a* a ovat supistettu pois. Tällaisia sanoja kutsutaan supistetuiksi. Formaalin määritelmän mukaan puolestaan ryhmä F on vapaa joukon S suhteen, mikäli mikä tahansa kuvaus joukolta S mielivaltaiselle ryhmälle G laajenee yksikäsitteisesti homomorfismiksi ryhmältä F ryhmälle G. Alaluvun 3.1 lopussa tutkitaan näiden kahden määritelmän yhteyttä toisiinsa. Alaluvussa 3.2 osoitetaan vielä Nilsenin–Shreierin lause, jonka mukaan jokaisen vapaan ryhmän aliryhmä on myös vapaa. Näiden myötä siirrytään käsittelemään ryhmän esitystä. Ryhmän G esitys koostuu kahdesta joukosta: virittäjäjoukosta S ja relaattorijoukosta R. Relaattorijoukon alkiot ovat supistettuja sanoja joukon T yli, eli relaattorijoukko on virittäjäjoukon S suhteen vapaan ryhmän F osajoukko. Ryhmä G saadaan siten, että vapaan ryhmän F alkioista supistetaan pois kaikki osasanat, jotka kuuluvat relaattorijoukon normaaliin sulkeumaan R. Luvussa 4 annetaan ryhmän esityksen määritelmä ja alaluvussa 4.2 annetaan esimerkkejä erilaisten ryhmien esityksistä. Relaattorijoukon olemassaolosta seuraa, että ryhmän G sanoilla ei välttämättä ole yksikäsitteinen esitys. Sen sijaan vapaassa ryhmässä, jossa ylimääräisiä relaatioita ei ole, kullakin sanalla on yksikäsitteinen esitys. Yleisessä tapauksessa vapaa ryhmä ei siis ole vaihdannainen eli Abelin ryhmä. Voidaan kuitenkin määritellä myös vapaan Abelin ryhmän käsite. Sen määritelmä esitetään alaluvussa 4.3. Luvussa 5 käsitellään niin kutsuttuja Cayley-verkkoja, joiden avulla ryhmä voidaan esittää virittäjien ja relaatioiden avulla myös graafisesti. Verkot voivat muun muassa auttaa löytämään uusia relaatioita, jotka pätevät esitetyssä ryhmässä. Vaikka ryhmän esittäminen virittäjien ja relaatioiden avulla on hyvin kompakti tapa, niin joskus esityksen avulla voi olla monimutkaista sanoa edes, ovatko kaksi ryhmän G sanaa w_1 ja w_2 oikeastaan sama sana. Lopuksi viimeisessä luvussa tutustutaankin Max Dehnin vuonna 1911 esittämiin ryhmän esitykseen liittyviin kolmeen avoimeen ongelmaan: sanaongelma, konjugaattiongelma ja isomorfismiongelma.