Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • Helminen, Malin (2024)
    Endometrioosi on tavallinen sairaus, joka koskettaa noin 10 % suomalaisista naisista. Sen diagnostiikka on haastavaa ja usein viivästyy. Tässä tutkimuksessa keskitytään taudin vaikeimman muodon, syvän endometrioosin, diagnostiikkaan. Diagnostiikassa on tapahtunut muutosta vatsaontelon tähystyksen rutiininomaisen suorittamisen vähennyttyä. Ultraäänidiagnostiikassa koneiden laatu ja asiantuntijoiden osaaminen ovat kehittyneet, ja ultraäänikuvantaminen on osittain syrjäyttänyt magneettikuvantamisen (MRI) tarvetta. MRI-kuvantamista katsotaankin tarpeelliseksi suoli-, virtsatie-, pallea tai syvällä lantiopohjassa kasvavassa endometrioosin selvittelyissä leikkauksen suunnittelussa. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää endometrioosin magneettikuvantamisen osuvuutta diagnostiikassa, eli kohdentuuko kuvantaminen siihen potilasryhmään, joka hyötyy kuvantamisesta ja auttaako kuvantaminen suunnittelemaan leikkauksen laajuutta. Aineistona on HUS naistentaudeilta vuonna 2018 endometrioosin vuoksi MRI-kuvaukseen lähetetyt yli 50-vuotiaat potilaat. Tuloksissa huomattiin, että pelkät suoli- tai virtsatieoireet korreloivat huonosti etenkin MRI-löydösten, mutta myös leikkaustulosten kanssa. Gynekologinen tutkimus yhdistettynä transvaginaaliseen ultraääneen (TVS) olivat usein käypiä tutkimuksia syvän endometrioosin löytämiseksi, mutta näiden tutkimusten kyky erottaa eri syvän endometrioosin muotoja toisistaan vaikutti tutkimuksemme perusteella huonolta. MRI-tutkimus tunnisti suoliendometrioosin hyvin herkästi ja tarkasti, ja täten MRI on hyvä tutkimus suoliendometrioosileikkausta suunnitellessa. Virtsatie- endometrioosin herkkyys oli huono, eli tässä aineistossa MRI-tutkimus oli huono poissulkemaan virtsatie-endometrioosia. Muiden syvien endometrioosipesäkkeiden löytäminen MRI:ssa oli verrattain hyvä, mutta tarkkuus jäi melko huonoksi, eli kuvantamisessa oli paljon vääriä positiivisia. Tämän ja muiden uusien tutkimusten valossa endometrioosin diagnostiikkaa olisi hyvä porrastaa seuraavasti: endometrioosidiagnoosi on tehtävissä usein pelkällä kliinisellä tutkimuksella ja ultraäänikuvantamisella. Monesti TVS on riittävä, jos oireet ovat lievät ja leikkausta ei suunnitella. Jos TVS-löydös jää epäselväksi ja oireet ovat hankalia (lääkityksestä huolimatta) voi MRI-kuvantaminen olla tarpeen.
  • Ylävuo, Sanna (2016)
    Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltainen kudos kasvaa kohdun ulkopuolella. Tautia sairastaa noin 10 % hedelmällisessä iässä olevista naisista. Endometrioosi on yleisin lapsettomuutta aiheuttava tauti naisilla, sillä joka toinen lapsettomuudesta kärsivä nainen sairastaa endometrioosia. Tutkimuksen aineiston muodostavat Naistentautien ja synnytysten klinikkaryhmässä HYKS:ssa vuosina 2004-2012 rektovaginaalisen endometrioosin vuoksi leikatut potilaat. Tutkimus käsittää 128 fertiili-ikäistä naista, joille on tehty suoliresektio rektovaginaalisen endometrioosin vuoksi ja kohtu on tallella. Tietoja kerättiin kotiin lähetettävän kyselytutkimuksen ja sairaskertomusten avulla. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää leikkausta edeltävää ja sen jälkeistä fertiliteettiä sekä mahdollista infertiliteettiä ja sen hoitoja, sillä aiemmin endometrioosipotilaiden leikkaushoidon jälkeistä fertiliteettiä ja lapsettomuushoitoja ei ole laajemmin tutkittu Suomessa. Tulosten mukaan suoliendometrioosipotilaille tehdään paljon lapsettomuushoitoja, mutta monet tulevat endometrioosista huolimatta raskaaksi. Kuitenkin vain vähän alle puolet suoliendometrioosipotilaista tulee raskaaksi spontaanisti. Suoliresektio näyttäisi parantavan raskaaksi tulemisen mahdollisuutta naisilla, joilla on löydetty endometrioosipesäkkeitä suolesta.
  • Hintze, Rasmus (2023)
    Bakgrund Endoskopassisterad flikkirurgi har utförts sedan tidigt 1990-tal i strävan efter minimering av morbiditet på donorområdet, invasivitet samt ärrbildning. Målet med denna systematiska översikt var att erbjuda en insikt i vilken typ av kirurgiska flikar som tagits endoskopassisterat, de olika flikarnas rekonstruktiva användning samt en tidslinje för evolutionen av teknikerna. Metodologi En systematisk översikt utfördes enligt PRISMA riktlinjerna för artiklar som rapporterade fall av endoskopassisterade tagningar av vävnadsflikar. Resultat Totalt 35 artiklar från en tidsperiod på 28 år, med 430 fall av endoskopiskt tagna vävnadsflikar av 14 olika anatomiska ursprung. Den första rapporterade endoskopassisterade fliktagninen var en latissimus dorsi flik, som utfördes år 1994. De mest frekvent rapporterade var DIEP lambåtekniken samt latissimus dorsi flikarna. Slutsatser Endoskopassisterad fliktagning har rapporterats i litteraturen tilltagande under de senaste årtiondena fastän de traditionella öppna teknikerna ännu dominerar som den föredragna metoden i rekonstruktiv flikkirurgi. Fastän nuvarande evidens är otillräcklig för att möjliggöra definitiva slutsatser angående möjliga fördelar i flera av de olika vävnadsflikarna, kan man förvänta sig att se ett tilltagande utnyttjande av endoskopassisterad fliktagning ifall nuvarande trender fortsätter.
  • Jalkanen, Aapo (2014)
    Haimassa esiintyy monentyyppisiä kasvaimia, joiden ennuste ja hoito eroaa suuresti toisistaan. Tästä johtuen tarkat diagnostiset tutkimukset ovat välttämättömiä kunnollisen hoidon suunnittelun kannalta. Käytössä on useita erilaisia kuvantamismenetelmiä, joista tietokonetomografia on käytetyin. Endoskooppinen ultraääni (EUÄ) on vakiinnuttanut asemansa täydentävänä tutkimuksena haimakasvainten diagnostiikassa. Sen etuina ovat tarkan ultraäänikuvan saaminen läheltä kohdetta ja mahdollisuus näytteiden ottoon. Haittoina taas ovat lähinnä rajoitettu saatavuus ja mahdollisuus komplikaatioihin. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, kuinka hyvin EUÄ-löydös vastasi leikkauksen jälkeistä diagnoosia Helsingissä vuosina 2009-2013 haimamuutoksen vuoksi leikatuilla potilailla. Tutkimuksessa todettiin, että EUÄ:n sensitiivisyys ja spesifisyys pahanlaatuisten muutosten diagnostiikassa oli kohtalainen. IPMN ja neuroendokriinisten kasvainten osalta sensitiivisyys oli heikompi. Tutkimus tuo uutta tietoa Helsingissä tehtävien EUÄ-tutkimusten luotettavuudesta.
  • Määttä, Anne-Mari (2021)
    Endotoksemia on tila, jossa gramnegatiivisten bakteerien virulenssitekijän, lipopolysakkaridin, pitoisuus verenkierrossa on kohonnut. Endotoksemia on yhdistetty useisiin aineenvaihduntahäiriöihin sekä kardiometabolisiin tiloihin, kuten insuliiniresistenssiin ja metaboliseen oireyhtymään. Endotoksemia on sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen itsenäinen riskitekijä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia muutoksia endotoksemia aiheuttaa elimistön aineenvaihdunnassa. Tutkimuksessa hyödynnettiin kolmea suomalaista aineistoa, joihin osallistui yhteensä 7178 henkilöä. Aineistoista FINRISKI-97 on väestöpohjainen, Parogene edustaa sydänsairaita potilaita, ja FinnTwin16 muodostuu nuorista aikuisista kaksospareista. Seeruminäytteistä mitattiin NMR-spektroskopiaan perustuvalla menetelmällä 157 aineenvaihduntatuotteen pitoisuudet, ja endotoksiiniaktiivisuus määritettiin Limulus amebocyte lysate -analyysilla. Endotoksemian ja aineenvaihduntatuotteiden yhteys analysoitiin lineaarisella regressiomallilla, ja aineistojen tulokset yhdistettiin meta-analyysin avulla. Lisäksi selvitettiin, vaikuttaako metabolinen oireyhtymä tai sydänsairaus tuloksiin verrattuna terveisiin koehenkilöihin. Meta-analyysissa endotoksemia yhdistyi VLDL- ja LDL-luokkien lipoproteiinipitoisuuksiin, suureen VLDL-partikkelien halkaisijaan, kokonaisrasvahappoihin, glykosyloituihin akuutin faasin proteiineihin sekä aromaattisiin ja haaraketjuisiin aminohappoihin. Matala endotoksemia puolestaan yhdistyi suuriin HDL-partikkeleihin, HDL:n ja LDL:n halkaisijoihin sekä rasvahappojen tyydyttymättömyysasteeseen. Endotoksemian suhde rasvahappoihin ja glykosyloituihin akuutin faasin proteiineihin korostui metabolista oireyhtymää sairastavilla, kun taas sydänsairaiden ja terveiden välillä ei havaittu merkitseviä eroja. Tutkimuksen mukaan endotoksemia liittyi tulehdukselliseen lipoproteiiniprofiiliin sekä useisiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Endotoksemiaan positiivisesti yhdistyneet glykosyloidut akuutin faasin proteiinit ovat sekä useita sairauksia että lisääntynyttä kuolleisuutta ennustavia tulehduksen merkkiaineita, ja tyydyttyneet rasvahapot immuunivastetta sääteleviä tekijöitä. Löydökset vahvistavat endotoksemian yhteyttä kardiometabolisiin sairauksiin.
  • Söder, Maria (2014)
    Eroosiolla tarkoitetaan hampaan kovakudoksen liukenemista ei-mikrobiperäisten happojen vaikutuksesta. Hammaseroosiota aiheuttavat niin ulkoiset kuin sisäiset tekijät. Tutkielmani tarkoituksena oli tutkia energiajuomien aiheuttamaa hammaseroosiota laboratorio-olosuhteissa. Tutkimuksessa tutkittiin 13 eri energiajuomaa, jotka olivat joko tavallisia, sokerittomia tai mehustettuja. Kaikista energiajuomista mitattiin pH:t ja happomäärät. Tämän lisäksi preparoitiin kiillepaloja, jotka altistettiin kolmelle valitulle energiajuomille: Battery, ED lemon light ja Red Bull light. Energiajuomat kiillepaloineen laitettiin dekanterilasissa ravistimeen 30 minuutiksi, jonka avulla pyrittiin pääsemään mahdollisimman lähelle suun olosuhteita. Lopuksi kiillepaloista otettiin pyyhkäisyelektronimikroskooppikuvat eroosion havaitsemiseksi. Mittausten perusteella kaikkien energiajuomien pH:t alittivat reilusti kiilteen liukenemiselle kriittisen pH:n 5,5. Matalimmat pH-arvot saivat Battery (2,48), Teho (2,56) ja Teho super (2,58). Kaikissa energiajuomissa liuotetuissa kiillepaloissa havaittiin pyyhkäisyelektromikroskooppikuvissa erosiivisia muutoksia. Kolmesta testatusta energiajuomasta Battery aiheutti suurimmat eroosiomuutokset ja Red Bull pienimmät. Vaikka laboratorio-olosuhteet eivät vastaa suun olosuhteita, tutkimusolosuhteissa energiajuomat aiheuttivat hammaseroosiota. Tutkimuksessa ei kuitenkaan huomioitu syljen neutraloivaa vaikutusta. Energiajuomien kulutuksen kasvaessa myös niiden hampaisiin kohdistuvat haittavaikutukset tulisi tuoda paremmin kuluttajien tietoisuuteen.
  • Pirinen, Jani (2009)
    Tutkimuksessa tutkittiin NR4A-ryhmän tumareseptoreiden määrän muutosta maksakudoksessa energiarajoituksen ja resveratrolin vaikutuksista. Tutkimus tehtiin hiirillä ja laboratoriomenetelmänä oli Western Blot. NR4A-tumareseptoriryhmään kuuluvat Nur77, Nurr1 ja NOR-1. Ne säätelevät useissa kudoksissa useita eri solunsisäisiä tapahtumia. Maksassa ne säätelevät eri metabolisia prosesseja, etenkin glukoneogeneesiä ja lipogeneesiä. Lipogeneesillä on merkitystä rasvamaksan syntyyn ja glukoneogeneesillä taas on merkitystä veren sokeripitoisuudelle ja lisääntynyt glukoneogeneesi on merkittävä tekijä Tyypin 2 Diabetes Mellitus-taudissa esiintyvän hyperglykemian kannalta. Saamiemme tulosten mukaan Nur77:n määrä nousee selvästi energiarajoituksen vaikutuksesta runsasrasvaista ravintoa syöneeseen kontrolliryhmään verrattuna. NOR-1:n määrä nousee selvästi suurella (4 g/kg) rehupitoisuudella resveratrolia. Nurr1:n tuloksissa ei löytynyt statistisesti merkittäviä eroja ryhmien välillä. Tulkintani mukaan resveratroli on potentiaalinen maksan rasvoittumisen estäjä ja glukoneogeneesiä lisäävä aine stimuloimalla NR4A-ryhmän tumareseptoreita maksassa. Täten resveratroli ei ainakaan hepatosyyttien NR4A-reitin kannalta selitä sitä tosiasiaa että resveratroli vähentää diabeettista hyperglykemiaa.
  • Kinnunen, Vilma (2018)
    Objectives. Eating disorder symptoms are common among adolescents and have been found to impair the quality of life and to be risk factors for full-blown eating disorders. Family’s influence on adolescent well-being is notable, but among disordered eating studies results have been controversial. Most studies have examined clinically notable eating disorders and focused only on girls. The objective of this study is to investigate whether family functioning in childhood predicts problematic eating behavior in adolescent girls and boys in the normal population. Methods.The data in this study consisted of adolescents who participated in the 12- and 17-year follow-ups (N = 171, girls 60.2%) of the longitudinal study of GLAKU. Family functioning was assessed by mothers using a Family Assessment Device (FAD; 7 scales) when the participants were 12, and the adolescents’ problematic eating behavior was self-reported using an Eating Disorder Inventory-2 (EDI-2; drive for thinness, bulimia and body dissatisfaction) when they were 17. In addition, adolescents answered two more questions concerning their satisfaction with their height and muscularity. The associations between family functioning and problematic eating behavior were examined with ordinal, logistic, and linear regression models. Results and conclusions. Impaired problem solving skills in the family were associated with the adolescent’s stronger drive for thinness. In addition, dysfunctional roles in the family increased the adolescent’s probability to report drive for thinness that was above the clinical cut-off. A novel finding in the study was gender’s impact on the association between family functioning and problematic eating behavior. As communication in the family became weaker, risk of dissatisfaction with one’s height increased, but only among girls. Family functioning is one potential mechanism in the development of problematic eating behavior and it should be considered while developing measures of support.
  • Narjus-Sterba, Matilda (2019)
    Orbitan blow-out murtumat kuuluvat yleisimpiin keskikasvomurtumiin. Ne aiheutuvat silmään kohdistuneesta tylpästä iskusta, mikä aikaansaa orbitan seinämän, tyypillisesti pohjan tai mediaaliseinän murtuman. Adekvaatista leikkaushoidosta huolimatta myöhäisvaiheen komplikaatiot, kuten diplopia ja silmän virheasennot, ovat blow-out murtumissa tavallisia. Yleisyydestään huolimatta blow-out murtumien luokittelu ja komplikaatioiden etiologia ovat heikosti tunnettuja, ja tutkimustulokset niiden osalta ristiriitaisia. Blow-out murtumille ei ole yhtenäisiä hoitosuosituksia, vaan ne vaihtelevat hoitavien yksikköjen välillä. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää etiologisten tekijöiden ja silmän virheasennon välistä suhdetta, etenkin murtuman aiheuttaman intraorbitaalisen volyymimuutoksen osalta. Tutkielmassa virheasennoista tarkastellaan enoftalmiaa (syväsilmäisyyttä), sekä hypoftalmiaa (pupillitason vajoamaa), ja virheasennoksi luokiteltiin kaikki 2mm ja sitä suuremmat asentomuutokset terveen ja murtuneen silmän välillä. Tutkielma on kaksiosainen, ja se koostuu kirjallisuuskatsauksesta, sekä kliinisestä tutkimuksesta, jonka pohjalta on tehty erillinen artikkeli. Kirjallisuuskatsauksen aineistona käytettiin PubMed tietokantaa, jossa hakusanoina käytettiin yhdistelmää ”orbita blow-out fracture” and ”enophtalmos”. Näillä hakusanoilla löytyi yhteensä 54 artikkelia, joista kirjallisuuskatsaukseen valittiin 15. Tutkimuksessa käytetty aineisto on osa laajempaa prospektiivisesti koottua kasvomurtuma-aineistoa, joka koostuu vuosina 2006-2010 Helsingin yliopistollisessa sairaalassa leikatuista aikuispotilaista. Näistä potilaista tähän tutkimukseen otettiin ne, joilla oli todettu isoloitu, yksipuolinen orbitan pohjan- tai sekä pohjan, että mediaaliseinämän murtuma, joka oli rekonstruoitu titaaniverkolla. Näiden ehtojen määrityksen jälkeen aineiston kooksi saatiin 15 potilasta, joista kuudelle kehittyi pysyvä silmän virheasento. Tutkimuksemme mukaan murtuma-alueen koko ja tyyppi (kombinoitu pohjan ja mediaaliseinämän murtuma) ennustivat myöhäisvaiheen enoftalmiaa paremmin, kuin postoperatiivinen volyymiero. Sukupuolella, iällä, hoitoviiveellä ja orbitan posteriorisen kolmanneksen murtumalla ei havaittu tässä tutkimuksessa olevan selittävää yhteyttä virheasennon syntyyn. Kirjallisuuskatsaus osoitti, että tutkimustietoon perustuva näyttö leikkaushoidon indikaatioista, hyödyistä ja haitoista on puutteellista.
  • Sandström, Heidi (2022)
    Objective: Antisocial traits have negative short- and long-term effects on the individual and the society. Detecting early signs of antisocial traits is important in prevention of antisocial behavior. Studies have shown a strong correlation between animal cruelty in adolescence and antisocial traits in adulthood. However, the research on this correlation is insufficient. The objective of this study was to examine how animal cruelty in adolescence predicts development of antisocial traits. This was done by examining odds ratios in population-based research data. The study examines how animal cruelty by itself and combined with gender, affects the risk developing antisocial traits in young adulthood. This risk was also compared with 12 other DSM-III-R classified conduct disorder (CD) traits, and more precisely the link between theft and development of antisocial behavior. Methods: Subjects (N = 1330, of which 704 women) were from the FinnTwin-12 study, a population-based cohort study tracking the behavioral development among Finnish twins, born between 1983 and 1987. SSAGA-interviews were conducted on the same twins twice, first at the age of 14 and later at the age of 22 (mean = 22.4 years).Thirteen traits of CD (including animal cruelty), were evaluated at the age of 14 and seven traits of antisocial behavior at the age of 22. All statistical analyses were performed using multinomial logistic regression analysis. Results and conclusions: According to the study, animal cruelty in adolescence more than doubles the risk of developing two or more antisocial traits in young adulthood, compared to those who were not cruel to animals. The interaction between gender and cruelty to animals was not statistically significant. Compared to theft, animal cruelty appeared to be a weaker predictor of antisocial behavior, and was not found to have stronger or specific correlation with antisocial traits than other CD traits. The risk of developing these traits by animal cruelty alone, was reduced statistically insignificant when other CD traits were taken into account. In conclusion, animal cruelty has a strong statistical link with adulthood antisocial traits. However, effective prediction of antisocial traits requires other CD traits to be considered.
  • Jalonen, Emmi (2019)
    Tyypin 1 diabetesta esiintyy Suomessa eniten maailmassa. Tärkeimmät estettävissä olevat lisäsairastavuutta aiheuttavat tekijät ovat sairauden mikro- ja makrovaskulaariset komplikaatiot. The Finnish Diabetic Nephropathy Study eli FinnDiane -seurantatutkimus selvittää näiden lisäsairauksien syntymekanismeja, erityisesti munuaissairauden (nefropatia) osalta, joka tunnetaan merkittävänä kuolleisuuden riskitekijänä. Diabeettinen nefropatia lisää huomattavasti sydän- ja verisuonisairastavuutta, mikä on diabetesta sairastavien potilaiden johtava kuolinsyy. Pulssipaine on systolisen ja diastolisen verenpaineen erotus. Se on noninvasiivinen tapa mitata valtimoiden jäykkyyttä, ja esimerkiksi valtimoiden keskiverenpaineeseen verrattuna huomioi paremmin sekä systolisen että diastolisen verenpaineen vaihtelun. Aiemmassa tutkimuksessamme on osoitettu diabetesta sairastavien kiihtyneestä valtimoiden jäykistymisestä johtuva varhaisempi pulssipaineen nousu jo nuoremmalla iällä. Tässä tutkimuksessa halusimme selvittää, ennustaako kohonnut pulssipaine kuolleisuutta tyypin 1 diabetesta sairastavilla henkilöillä. Tutkimusaineisto koostui 4439 FinnDiane-tutkimukseen osallistuneesta aikuispotilaasta, joilla diabetes oli todettu alle 40-vuotiaana ja joiden insuliinihoito oli aloitettu vuoden sisään diagnoosista. Tiedot kerättiin kyselylomakkeella, jota täydennettiin vastaanotolla. Tiedot kuolemasta saatiin Tilastokeskuksen kuolinrekisteristä. Tietoa kerättiin vuosien 1994-2014 välisenä aikana. Seuranta-ajan mediaani oli 14 vuotta. 713 kuoli seuranta-aikana. Jaoimme potilaat pulssipaineen suhteen neljänneksiin, joita vertailimme Coxin regressio –menetelmää käyttäen. Kolmen matalimman neljänneksen välillä ei saatu merkittävää eroa kuolleisuudessa, mutta korkeimman pulssipaineen neljänneksessä kuolleisuus oli 1,4-kertainen edellisiin verrattuna. Lisäksi analysoimme aineistoa pulssipaineen mediaanin suhteen kahtia jaettuna. Korkeampi pulssipaine liittyi yhdenmukaisesti suurempaan kuolleisuuteen. Muita pulssipaineeseen liittyvän kuolleisuuden riskitekijöitä olivat nefropatia, miessukupuoli ja huono glukoositasapaino.
  • Kettunen, Jarno (2014)
    TARKOITUS: Retrospektiivisen tutkielman tarkoituksena on selvittää, vaikuttako varhaisraskauden yhdistelmäseulonnan väärä positiivinen tulos raskausajan ennusteeseen. Tulos on väärä positiivinen, jos positiivisesta seulontatuloksesta huolimatta jatkotutkimuksissa ei todeta sikiön aneuploidiaa. Tutkielman tarjoamaa tietoa voitaisiin parhaimmillaan käyttää osana laadukasta raskausneuvontaa. MENETELMÄT: Aineisto kootaan HYKS:in sikiötutkimusyksikön rekisterin perusteella. Rekisterin lisäksi suuri osa tiedoista poimitaan sähköisistä potilastietojärjestelmistä. Yhdistelmäseulonnat on tehty vuosina 2009-2012. Selvitettäviä tekijöitä ovat vastasyntyneen pieni- tai suuripainoisuus, keskenmenot, syntymän ennenaikaisuus, kohtukuolemat, äidin ikä, synnytyksen käynnistymistapa, synnytystapa ja 21-trisomian riskiarvio. 21-trisomian riskiarvion mukaan aineisto voidaan jakaa kahteen tai viiteen alaluokkaan. Tutkielma vertailee ennustetekijöitä riskialaluokkien välillä. Tuloksia verrataan myös laajempiin ulkopuolisiin tilastoihin. TULOKSET: Tutkielman perusteella yhdistelmäseulonnan väärä positiivinen tulos lisää lievästi ennenaikaisuuden riskiä korkeimmissa riskiluokissa, jos äiti on yli 35-vuotias tai sikiö on miespuolinen. Yleisesti raskauden ennuste vaikuttaa kuitenkin hyvältä väärän seulontapositiivisen tuloksen jälkeen. Tätä tietoa voitaisiin käyttää raskausajan potilasneuvonnassa.
  • Somersalo, Axel (2014)
    Tutkimuksessa ennustetaan ortopedisten leikkausten lukumääriä (Nomeskon suomenkielisen toimenpideluokituksen toimenpideluokka N). Tutkimusta varten toimenpiteet jaettiin neljään ryhmään: 1) kaikki toimenpideluokituksen luokan N toimenpiteet, 2) traumadiagnoosiin liittyvät toimenpideluokituksen luokan N toimenpiteet, 3) lonkan ja polven tekonivelleikkaukset sekä 4) polven nivelkierukkaleikkaukset. Ennusteet pohjautuvat Töölön, Peijaksen ja Jorvin sairaaloiden sekä Kirurgisen sairaalan hoitoilmoitusrekistereiden tietoihin tarkasteltavien toimenpiteiden lukumääristä vuosina 2000-2008. Ennusteita tehtäessä käytettiin lisäksi Tilastokeskuksen tilastoja pääkaupunkiseudun vuosien 2000-2008 väkiluvusta sekä Tilastokeskuksen väkilukuennusteita. Toimenpiteiden lukumääriä ennustettiin kahden skenaarion kannalta. Ensimmäisessä skenaariossa oletettiin, että toimenpiteiden ilmaantuvuus pysyy jatkossa samana kuin vuosina 2000-2008. Toisessa skenaariossa oletettiin, että suuntaukset toimenpiteiden ilmaantuvuudessa pysyvät tulevaisuudessa samoina kuin vuosina 2000-2008. Tutkimus osoittaa, että kaikissa tarkastelluissa toimenpideryhmissä tullaan näkemään lisäystä toimenpiteiden lukumäärissä. Edellä esitettyyn toiseen skenaarioon perustuvat ennusteet olivat poikkeuksetta suurempia, kuin ensimmäiseen skenaarioon perustuvat ennusteet.
  • Främling, Kia (2022)
    Detta arbete omfattar en överblick av melanom och dess vård, samt klassificering av sjukdomen. Inkluderat finns beskrivet den kliniska forskningen skribenten gjort med avsikt att kartlägga effekt och biverkningar av de immuno-onkologiska medicinerna nivolumab och pembrolizumab för patienter med metastaserat melanom och som behandlats på Helsingfors universitets Cancercentrum åren 2017–2020. Data inkluderar information om patienternas grundegenskaper, till exempel kön och ålder samt information från datortomogribilder och blodprov som har samlats in från patientjournaler och från tidigare framställda databaser. Data gällande vården har också samlats in, detta inkluderar bland annat val av läkemedel, behandlingstider och behandlingssvar. Materialet har analyserats som helhet och indelat i tre undergrupper beroende på karaktären av primärtumören och resultaten har jämförts mellan de olika grupperna och med internationella forskningsresultat. Resultaten från den kliniska forskningen är i linje med tidigare forskning både men tanke på effekt av PD-1-antikroppar och biverkningar de orsakar. Resultaten förstärker slutsatsen av en tidigare studie vid HNS Cencercentrum där det framkom att begränsande av vårdtid till sex månader kan förkorta effekten av vården.
  • Eriksson, Sofia (2016)
    Biologiska läkemedel började användas inom vården av reumatiska sjukdomar för ca 15 år sedan. De relativt nya medicinerna har sedan dess följts upp med nationella register i flera länder för att bedöma deras effekt samt för att utvärdera omfattningen av biverkningarna inklusive eventuella oväntade biverkningar. I denna studie undersöktes biverkningar av biologiska läkemedel vid vård av reumatiska sjukdomar med hjälp av uppgifter från det finländska registret för biologiska läkemedel inom reumavården, ROB-FIN. Även uppgifter om biverkningar som Fimea (Finnish Medicines Agency) har samlat in för läkemedlen i fråga användes för att jämföra de båda registrens kongruens. Alla rapporterade fall (n=888) från registrets start till 31.12.2012 användes i analysen, bortsett från de som inte uppfyllde inkluderingskriterierna. De vanligaste biverkningarna var infektioner, hudproblem och allmänna symptom, vilket stämmer överens med resultat från tidigare studier. Inget i studien tyder heller på en ökad helhetsrisk för maligniteter.
  • Gallen, Anastasia (2021)
    Objectives. Formal musical training has shown promising effects on auditory discrimination in children, but it is not within reach of every family as it is time-consuming and costly. This study aimed to determine whether at-home musical intervention and activities enhance neural auditory speech sound discrimination accuracy in children with or without a familial dyslexia risk. Methods. A follow-up sample of 113 children with or without risk of dyslexia participated. During the first six months of infancy, 57 of the children with a familial risk participated in at-home music listening intervention, including vocal or instrumental music. Musical activities at home were assessed with a questionnaire at 24 months of age. Speech sound discrimination accuracy was assessed at 28 months, with change-elicited responses derived from EEG. Linear mixed-effects (LME) models were applied to study the association between neural responses and musical enrichment. Results. The LME models showed that the association between speech sound discrimination accuracy and musical activities differed between the groups. In post-hoc comparisons, this association differed between the vocal intervention group and the other risk groups. The group without the familial risk did not differ from the risk groups. Conclusions. The observed bidirectional associations of musical activities and vocal listening intervention with change-related cortical processing potentially reflect two separate mechanisms of neural maturation and compensatory activation. Hence, vocal intervention and musical activities might promote specific aspects of auditory neural development. Understanding these associations is relevant in both guiding future research and in preventing language disorders.
  • Tero, Jussi (2019)
    Aikuispotilaiden hoidossa sairaalansisäisiä ensihoitoryhmiä eli MET-yksiköitä on perustettu laajalti sairaaloihin ympäri maailmaa, ja viime aikoina niitä on perustettu myös lapsipotilaiden hoitoon keskittyneissä yksiköissä. Tämä systemaattinen kirjallisuuskatsaus tarkastelee lapsipotilaiden hoitoon keskittyneiden MET-yksiköiden sekä kliinisen tilan arviossa käytettävien pisteytysjärjestelmien (PEWS) perustamisessa esiintyneitä tuloksia sekä ongelmakohtia. Kirjallisuushaku suoritettiin online-kirjastoista OVID Medline, Cochrane sekä Scopus, ja kaikki tutkimukset, jotka ovat julkaistu 03/2019 mennessä, käytiin läpi. Yhteensä 628:sta julkaisusta karsittiin katsauksen kriteerien perusteella 611, jolloin tarkasteltavia tutkimuksia jäi jäljelle 17. MET-yksiköiden perustamiseen keskittyneistä tutkimuksista kuolleisuuden vähenemisen havaitsivat viisi tutkimusta, sydän- ja hengityspysähdysten vähenemisen viisi tutkimusta ja elvytyshälytysten vähenemisen kolme tutkimusta. MET-yksikön perustamiseen liittyvät ongelmat olivat tutkimuksissa yhtenäisiä. Ongelmakohtia olivat mm. hoitohenkilökunnan puuttuva itsevarmuus ja kokemattomuus sekä sairaalansisäisen hierarkian noudattaminen, joka ilmeni haluttomuutena muuttaa aiempia käytäntöjä. PEWS-tutkimuksien pisteytysjärjestelmissä oli eroavaisuuksia pistekategorioiden sekä pistemäärien suhteen. Herkkyys vaihteli välillä 69.5-90.2 ja tarkkuus välillä 74.4-89.9. PEWS-pisteytysjärjestelmät osoittautuivat helppokäyttöisiksi ja vaativat vain kymmeniä sekunteja hoitajilta laskea. MET-yksiköiden perustaminen oli tutkimustulosten perusteella vaikuttavaa ja PEWS-pisteytysjärjestelmät osoittautuivat käyttökelpoisiksi lapsipotilaiden kliinisen tilan arvioinnissa, mutta lisää tutkimuksia PEWS-järjestelmien sekä MET-yksiköiden yhteistyöstä tarvitaan. Suomen sairaanhoitojärjestelmässä useassa sairaalassa on jo MET-yksikkö, mutta lapsipotilaiden MET-yksiköitä ei vielä ole. Tulevaisuudessa tulisi pohtia, onko lasten MET-yksiköitä tarpeen perustaa myös Suomessa.
  • Selvenius, Maija (2016)
    Tutkielma käsittelee Helsingin yliopiston hammaslääketieteen koulutusohjelmassa opiskelevien opiskelijoiden kokemusta ensimmäisestä opiskeluvuodestaan. Aineistona tutkielmassa on käytetty Helsingin yliopistossa kehitetyn OPPI-kyselyn (nykyisin Learn-kysely) lääketieteellisessä tiedekunnassa tehdyn pilottikyselyn tuloksia kolmelta vuodelta (2011–2013). Kyselyaineisto on analysoitu tilastollisesti. Tutkielman pyrkii vastaamaan seuraaviin tutkimuskysymyksiin: (1) millaisia ovat opiskelijoiden lähestymistavat oppimiseen, (2) miten opiskelijat kokevat Biolääketieteen laitoksen keskeiset opetus- ja oppimismenetelmät ja (3) millaisia motivaation, mielekkyyden sekä stressin ja kuormittavuuden kokemuksia opintoihin liittyy. Kaikkien kysymysten osalta tuloksia on verrattu hammaslääketieteen ja lääketieteen opiskelijoiden välillä. Tutkielma sisältää kirjallisuuskatsauksen.
  • Heikkilä, Junia (2024)
    Objectives: There is little systematically analyzed register-based information regarding First Episode Psychosis (FEP). This study analyzed demographics, diagnostic distribution, substance use disorder (SUD) comorbidity and treatment in non-affective FEP (ICD-10 diagnosis codes F20-F29) in Finland. Methods: The Finnish Quality of Psychosis Care Register maintained by the Finnish Institute for Health and Welfare includes all people diagnosed with non-affective psychosis in primary or specialized care in any medical specialty. Here, all individuals of 7 to 31 years diagnosed with FEP in 2018 (n=1528) were included and followed up for one year. Logistic regression analysis was applied to study factors predicting the use of antipsychotic medication. Results: Most individuals were men (61.5%), mean age was 23. The incidence rate was highest in Eastern Finland and the Metropolitan Area and lowest on the west coast. The most common diagnose was unspecified psychosis (F29, 73.2%). For 79.6%, the treatment started in outpatient care. After one year schizophrenia increased (4.3% to 10.9%) while unspecified psychosis decreased (65.4%). One fourth had a comorbid SUD, most commonly caused by alcohol (49.6%), multiple drugs (33.2%) and cannabis (26.6%). Hospitalization rate was 4.5% within one month, 11.3% within three months, and 25.7% within 12 months. Only 49.8% were taking antipsychotic medication. Gender, age, residence area or comorbid SUD did not clearly predict medication use. Conclusions: The results underline the need for SUD expertise in the treatment of young people with FEP. The factors influencing the use of antipsychotic medication in people under 31 years old should be further studied.
  • Sammi, Sonia (2022)
    Suomalaisen väestön päihteiden käyttö on lisääntynyt 1990-luvulta lähtien. Psykoosipotilaiden päihteiden käyttö on yleistä. Päihteiden käyttö on voinut olla psykoosia aiheuttava tekijä ja lisäksi sillä on merkitystä psykoosin hoidon ja ennusteen kannalta. Erityisesti jatkuva käyttö voi johtaa positiivisten oireiden vaikeutumiseen, yhteisvaikutuksiin hoidon kanssa, psykoosin uusiutumiseen, huonompaan hoitomyöntyvyyteen ja huonompaan ennusteeseen. Tässä tutkielmassa tavoitteena on ollut tutkia ensipsykoosiin liittynyttä päihteiden käyttöä. Aineisto ja menetelmät: Aineistona toimi potilasasiakirjoista vuosilta 2016 - 2019 kerätty ensipsykoosipotilaista koostuva potilasaineisto. Aineistosta tutkittiin ensipsykoosiin liittynyttä päihteiden käyttöä, sen selvittämistä, psykoosiin liittynyttä keskimääräistä psykiatrista oireilua ja ensipsykoosin tutkimusprotokollaan kuuluvien tutkimuksien toteutumista potilasjoukossa. Tutkimukset käsittivät erilaisia psykiatrisia oireita ja päihteiden käyttöä mittaavia kyselyitä ja virtsan huumausaineiden tutkimuksia. Lisäksi tutkittiin miten päihdediagnoosi vaikutti potilaan tutkimuksien toteutumiseen ja niiden tuloksiin verrattuna potilaisiin, joilla oli pelkkä psykoosidiagnoosi ilman päihdediagnoosia. Analyyseihin käytettiin SPSS-ohjelmistoa. Tulokset: Tulokset käsittivät aineiston demografisten tekijöiden esittelyn, päihteiden käytön selvittelyn tulokset, ensipsykoosin tutkimuksien toteutumisen ja tulokset koko potilasjoukossa ja sitten päihdediagnoosin saaneilla ja heillä, joilla ei ollut päihdediagnoosia. Kyselyitä ja virtsan huumausaineiden tutkimuksia oli teetetty 23,4 – 58,6 %:lle aineiston potilaista. Yleisimmät päihdelöydökset olivat olleet bentsodiatpsepiinit, kannabis ja amfetamiini. Bentsodiatsepiinilöydökset ovat voineet osin selittyä potilaiden lääkityksellä. Alkoholin riskikulutuksen rajat olivat keskimääräisesti ylittyneet koko potilasjoukolla ja reilusti päihdediagnoosin saaneilla, kuten myös huumeiden ongelmakäytön seulontaraja. Brief psychiatric rating scale:lla mitattu psykiatrinen oireilu oli keskimääräisesti ollut vähäisempää päihdediagnoosin saaneilla kuin pelkän psykoosidiagnoosin saaneilla. Huumeseuloja teetettiin enemmän päihdediagnoosin saaneille potilaille, muiden tutkimuksien toteutuminen ei ollut erityisesti yhteydessä päihdediagnoosin olemassaoloon.