Suomeksi |  På svenska |  In English

Graduohjeet

Pro gradu -tutkielmien jättäminen tarkastukseen ja julkaiseminen E-thesiksessä

Pro gradun sähköinen tarkastus ja julkaiseminen E-thesiksessä

Tämä ohje koskee

A)    gradun jättämistä pdf-versiona sähköiseen tarkastukseen

B)    ja sen arkistointia sekä verkkojulkaisemista.

Huom. Jos haluat verkkojulkaista jo hyväksytyn gradusi (tai lisensiaatintyösi) E-thesiksessä, ole hyvä ja täytä E-thesiksen oma gradulomake ja toimita allekirjoitettu julkaisusopimus. Gradun PDF-tiedosto lähetetään sähköpostiliitteenä osoitteeseen e-thesis@helsinki.fi

 

A) Ohjeet gradun tarkastukseen jättämiseen

  1. Muunna opinnäytteesi yhdeksi pdf-tiedostoksi, joka sisältää myös kansilehden ja tiivistelmäsivun, ja nimeä tiedosto ilman ääkkösiä tai erikoismerkkejä seuraavan mallin mukaan: Sukunimi _ Etunimi _ Pro gradu _ julkaisuvuosi; lopuksi tallenna se. Jos tarvitset apua pdf-tallennukseen, avaa tämä ohje (koskee yliopistolla käytössä olevaa PDF-XChange-ohjelmistoa) Huom!. Pdf-tiedostoon ei saa laittaa rajoituksia, esim. tulostamisen estoa.
  2. Kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksilla (helsinki.fi -osoitteella) gradun tallennuslomakkeelle ja etene vaihe kerrallaan. Voit kopioida lomakkeeseen työsi kuvailutiedot ja tiivistelmän omalta tiivistelmälomakkeeltasi. Tämän jälkeen tallenna! Nyt työsi on tarkastusprosessissa.
  3. Tallennettu tutkielma siirtyy Urkund-järjestelmään, joka vertailee työtäsi verkossa jo oleviin julkaisuihin ja tekee tämän pohjalta raportin siitä, sisältääkö tekstisi plagioituja kohtia. Plagiontikontrolli perustuu rehtorin päätökseen. Urkund-raportti lähetetään työsi tarkastajalle, ja sinulla on oikeus pyytää sitä häneltä luettavaksesi. Tiedon raportin valmistumisesta saat automaattisesti sähköpostiisi. Viestissä on linkki, jonka kautta voit päättää, annatko luvan tallentaa tekstisi osaksi Urkundin tietokantaa. Tallentaminen on suositeltavaa, koska näin voit ehkäistä omaan työhösi kohdistuvaa plagiointia. Huom!, että tämän Urkund-luvan antaminen ei tarkoita tekstisi tulemista julkiseksi avoimessa verkossa.
  4. Kun tarkastajat ovat antaneet arvosanaehdotuksen, saat siitä tiedon sähköpostiisi.
  5. Kun tutkielmasi on hyväksytty laitosneuvostossa, saat e-thesis järjestelmästä vielä työtäsi koskevan viestin, jossa kysytään, haluatko tallentaa tutkielmasi E-thesikseen (julkisesti verkkoon).

Linkit laitosten omiin tutkielmanjättöohjeisiin:

B) Gradun sähköinen arkistointi ja verkkojulkaiseminen

Tutkielma arkistoidaan siten, että se on käytettävissä sähköisenä yliopiston kirjastoissa.

Jos haluat, että tutkielmasi tulee lisäksi avoimesti saataville verkkoon mm. Googlen kautta, sinun kannattaa hyväksyä verkkojulkaisua koskeva sopimus. Sopimuksella annat luvan julkaista työsi digitaalisessa opinnäytekokoelmassa E-thesiksessä. Verkkojulkaisupäätöksen teet silloin, kun saat sitä koskevan sähköpostiviestin tutkielmasi hyväksymisen jälkeen.

Humanistinen tiedekunta suosittelee luvan antamista avoimeen julkaisuun. Näin annat työllesi sen ansaitseman arvon ja autat mahdollisesti myös muita graduntekijöitä ja aiheesta kiinnostuneita. Verkkojulkaisemisen hyötyjä käsittelevä artikkeli Verkkarissa (HY:n kirjaston verkkolehti).

Apua ongelmatilanteissa

  • Pro gradu -tutkielman tallentamiseen tai julkaisemiseen liittyvissä ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä Metsätalon opiskelijapalveluihin, metsatalo-student@helsinki.fi.
    Metsätalon opiskelijapalvelut: linkki ulkoisille sivuille https://www.helsinki.fi/fi/opiskelu/yhteystiedot/opiskelijaneuvonta
  • gradun tallentamista tai julkaisemisesta voit kysyä myös sähköpostitse kirjastosta: e-thesis[at]helsinki.fi
  • Pdf:n tuottamiseen liittyvissä asioissa voit kysyä neuvoa myös yliopiston HelpDeskistä (p. 02941 55555).

Hyödyllisiä linkkejä: