Suomeksi |  På svenska |  In English

Anvisningar

Lämna in din pro gradu-avhandling för granskning och publicera den i E-thesis

Teologiska fakulteten

De här anvisningarna hjälper dig att spara din avhandling i pdf-format och skicka in den för granskning. Kolla länkarna längst ner om du behöver ytterliga instruktioner.

Hur du lämnar in din pro gradu-avhandling för granskning

1. Konvertera avhandlingen med titelblad och sammandrag till pdf-format, ge filen ett namn (utan åäö och specialtecken Efternamn_Förnamn_Pro_gradu_år) och spara den. Obs! Pdf-dokumentet får inte ha några begränsande inställningar, t.ex. utskriftsmöjligheten inaktiverad.

2. Aktivera din Office 365-postlåda, om du inte redan har gjort det. Avhandlingen kan inte lämnas in utan fungerande helsinki.fi-postlåda.

3. Logga in på pro gradu-blanketten (länk nedan) med ditt användarnamn vid universitetet och fortsätt steg för steg.

  • Fyll i avhandlingens uppgifter på blanketten

  • Lägg till avhandlingen som pdf

  • Kontrollera att uppgifterna som du angett stämmer och spara, när du sparat går avhandlingen vidare i processen

OBS! När avhandlingen har skickats till E-thesis-systemet kan den inte längre redigeras. Var försiktig!

4. När granskningen är färdig, får du ett meddelande om publiceringen av din avhandling på nätet.

Obs. Informationen sparas och e-posten skickas till den användare som har loggat in på systemet. Ge aldrig ditt användar-id eller dina lösenord till någon annan

Teologiska fakultetens inlämningsblankett

Arkivering och webbpublicering

Examensarbeten för högre högskoleexamina vid Helsingfors universitet publiceras i universitetets öppna digitala arkiv HELDA. När fakulteten har godkänt ditt arbete får du ett e-postmeddelande med en länk till en tillståndsblankett för webpublicering.

Om du godkänner avtalet om webbpublicering kommer din avhandling att vara öppet tillgänglig och sökbar. Avhandlingen får en fast webbadress och du hjälper andra pro gradu-författare och andra som är intresserade av ämnet. Humanistiska fakultetens rekommendation är att du ger tillstånd till öppen publicering.

Arkivet

Ta kontakt med din handledare om din avhandling innehåller material som inte ska publiceras offentligt. Om du inte godkänner webbpublicering arkiveras din avhandling som pdf så att den endast kan påses i universitetsbiblioteket, bara sammanfattningen syns då offentligt på E-thesis.

Plagiatkontrollsystemet Urkund

Det arbete som du sparar i blanketten behandlas i plagiatkontrollsystemet Urkund. I enlighet med rektorns beslut har alla pro gradu-avhandlingar sedan augusti 2014 gått igenom Urkund. Programmet sammanställer en rapport som granskaren läser. Du får ett meddelande per e-post när rapporten är färdig. Via en länk i meddelandet kan du besluta om du vill att din avhandling ska ingå i Urkunds textdatabas.

Teologistiska fakulteten rekommenderar starkt att avhandlingarna sparas i Urkund, det är en garanti för att ditt arbete inte plagieras. Du kan spara ditt arbete i Urkund, även om du inte samtycker till öppen webbpublicering.

Studenten har rätt att på begäran se sin avhandlings Urkund-rapport.

Hjälp när problem uppstår

Ta kontakt med biblioteket om du stöter på problem med uppladdningen eller publiceringen på nätet: digitutkielmat@helsinki.fi

Du kan också rådfråga HelpDesk om konverteringen till pdf (tfn 02941 55555).

Du kan lämna in och publicera din avhandling även efter du har blivit klar med studierna. Vänligen skicka e-post till e-thesis@helsinki.fi.

Länkar
  • Blankett för sammandraget (Obs. För att texten prydligt ska kopieras till uppladdningsblanketten, använd radbyte med enter endast för styckeindelning)
  • Studiematerialet för IKT-körkortet: Textbehandling (Innehåller allmänna anvisningar om hur man skapar ett dokument och t.ex. om sidnumrering med hjälp av textbehandlingsprogrammet)
  • Avtalet om webbpublicering (som du kan godkänna i samband med att avhandlingen sparas)
  • Instruktion för hur du skapar en pdf-fil (Obs! Pdf-dokumentet får inte ha några begränsande inställningar, t.ex. utskriftsmöjligheten inaktiverad.)